HELE VERHALEN VOOR EEN HALVE SOLDAAT | boekwijzerAuteur: Benny Lindelauf
Illustraties: Ludwig Volbeda
Uitgeverij: Querido Kinderboeken

Oef. Wat een droom van een boek.

‘Vijf broers had Oudstebroer, allemaal jonger dan hij. Geen van hen was ooit eerder een oorlog in gegaan.’

De oudste vertrekt als de eerste, maar ze moeten allemaal. Van oud naar jong. Een voor een melden ze zich op weg naar het front bij een eenzame wachter aan de grenspost. Als gift voor de Vrede hebben ze hem niets anders van waarde te bieden dan hun verhalen. In deze wonderschone raamvertelling komen de vijf Oudstebroers na elkaar aan het woord. De moedige, de zorgzame, de optimist, de twijfelaar en die met van hen allen een beetje ineen. De vijf broers vertellen hun vijf verhalen aan de wacht onder één voorwaarde.

De verhalen hebben namelijk een doel. Ze moeten ervoor zorgen dat Jongstebroer lang genoeg uit de oorlog blijft. ‘De wacht wist niet eens of de broers allemaal dom waren of alleen maar hopeloos hoopvol. Misschien was het wel hetzelfde.’

HELE VERHALEN VOOR EEN HALVE SOLDAAT | boekwijzerZe vertellen of hun leven ervan afhangt en dat is in zeker zin ook zo. Hun verhalen hebben intense zeggingskracht, ze zijn bezield en vol van zinnen die kunstwerken op zich zijn. Over Zilver, een jongen zo hoffelijk en van zo’n verbluffende schoonheid dat de mannen in het dorp besluiten geen halve maatregelen te nemen. Over Zetta, die zo klein was gebleven als een vierjarige en als marionet bij een mysterieuze poppenspeler gaat werken. En het zesde verhaal, misschien wel mijn lievelings: het levensverhaal van de wacht zelf.

Verhalen binnen een verhaal, of verhalen met een missie… Hele verhalen voor een halve soldaat doet denken aan boeken als Nachtverhaal en Het sleutelkruid van Paul Biegel. ‘Was het geen wonder wat verhalen konden teweegbrengen?’ vraagt een van de broers zich af. Het wonder waar zij op hopen, blijft uit. Voor degenen die (het even briljante) Hoe Tortot zijn vissenhart verloor kennen dat eerder verscheen, maar als het vervolg op dit boek  gelezen kan worden, zal dat geen verrassing zijn.

En toch sloeg ik het boek niet triest dicht. Hele verhalen voor een halve soldaat maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog intens voelbaar, maar tegelijkertijd is het boek vol van liefde, troost en hoop. Het is schitterend en pijnlijk, het is schitterend pijnlijk.

HELE VERHALEN VOOR EEN HALVE SOLDAAT | boekwijzerDe tekeningen van Ludwig Volbeda zijn eveneens van een oogverblindende schoonheid. Je zou er met een microscoop boven willen gaan hangen om al die magisch fijne lijntjes te bestuderen. Vooral de landschapstekeningen met het zachte licht dat hij over de vlakte vol gruis en zand doet schijnen vind ik adembenemend.


Hele verhalen voor een halve soldaat is een geweldig boek om voor te lezen (aan kinderen vanaf een jaar of twaalf en lang daarna) en kan vanaf een jaar of 13/14/15 (ligt echt aan de lezer) ook zelf gelezen worden. Het zal meedoen in de volgende ronde van het Boekwijzer Lidmaatschap.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *