Wat is kunst? | boekwijzerAuteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Leopold

Ted van Lieshout creëerde een magistrale, geestverruimende ode aan kunst.

Met een schitterend, speels verhaal en een imposante diversiteit aan beelden toont hij wat de essentie van kunst is en hoe broodnodig het is om je ermee te omringen.

Van Lieshout stuurt een meisje dat hem (de schrijver) voor school vraagt wat kunst is naar een onbewoond eiland. Daar daagt hij haar uit het eiland en haar leven daar met haar verbeelding te vullen. Zij verzint, beleeft, ontdekt, beslist, ontwikkelt zich, stelt vragen en dat alles brengt haar bij het antwoord op haar grote vraag.

Wat is kunst? | boekwijzerElke spread belicht een andere vorm van kunst. Links lees je in een kader het (vaak erg geestige) gesprek dat de schrijver met het meisje heeft. Daarin is een begrip uitgelicht dat betrekking heeft op het getoonde beeld waar Van Lieshout je in een uitermate onderhoudend en prikkelend mini-college kennis over verschaft.

Ik noem wat onderwerpen om te laten zien hoe breed Van Lieshout is: verveling, eilanden, aanspoelen, hoge golf, eten, houtskool, telefoon, spoken, vuur, vogels, cola, mooi, mensen in de buurt, zwemmen, Afrika. Meer dan vijftig van de meest uiteenlopende kunstvormen worden besproken. Schilderkunst, film, mode, kitsch, zeefdrukken, fotografie, schilderingen, beeldhouwkunst, ideeën, uitvindingen… Als je Wat is kunst? dichtslaat, heb je kunst met een caleidoscopische blik bezien.

Wat is kunst? | boekwijzerHet meisje stuurt ook een aantal keer flessenpost. Haar brieven worden door zeezichten begeleidt die prachtig laten zien hoe je een vergelijkbaar perspectief steeds op een andere manier kunt weergeven. En dan is er nog op bijna elke pagina een mysterieuze smalle strook te zien die een deel van een groter schilderij toont. Speurders kunnen achterin het boek vinden uit welke kunstwerken de fragmenten komen (en waar die te bewonderen zijn).

Het antwoord op de vraag wat kunst is, ga ik vanzelfsprekend niet verklappen. Ik gun het u allen, jong én oud, om zelf in dit ingenieuze boek naar het antwoord op zoek te gaan.


Wat is kunst? is een geweldig boek om voor te lezen (vanaf een jaar of 8/9 en lang daarna). Wij lazen elke avond drie of vier spreads voor en vaak overdag ook nog een paar als tussendoortje. Vanaf een jaar of 10/11/12 (ligt echt aan het kind) kan het zelf gelezen worden. Het zal meedoen in de volgende ronde van het Boekwijzer Lidmaatschap.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *