Wachten op de wind | boekwijzerAuteur: Oskar Kroon
Vertalers: Bernadette Custers
Uitgeverij: Lannoo

Wachten op de wind is een beeldschoon verhaal.

Het gaat over Wieke. Ze brengt de zomer door op het eiland bij haar opa. Op het eiland zijn de rampen van het vasteland net ver genoeg om er niet steeds aan te hoeven denken.

Thuis in de stad is er weinig om naar te verlangen. Daar wonen haar vader met zijn nieuwe vriendin en een halfbroertje op komst en haar verdrietige moeder. Vrienden heeft Wieke er niet: ‘Ik zou wel zichtbaar moeten zijn. Ik met mijn knalrood, krullerig haar en al die sproeten. (…). Toch ben ik vaak onzichtbaar, lijkt het wel.’

Wachten op de wind | boekwijzerOpa en Wieke zijn twee zonderlinge eenlingen die vrede hebben met stilte en eenzaamheid. Opa begrijpt Wieke. Hij praat en vraagt nooit te veel. Zo belooft hij niet dat alles goed gaat komen, wel dat je aan alles went, ‘ behalve aan een steentje in je schoen.’

Van opa krijgt Wieke een snipa, een kleine roei- en zeilboot, die ze zeewaardig mag maken. Ze wil zeeman worden later.

Als ze aan de boot aan het werken is, verschijnt Rut op een dag. Een in het zwart gekleed, fel meisje dat anders is dan zij, maar ook hetzelfde. ‘Er kriebelt en fladdert iets in mij (…). Het voelt alsof ik moet gaan lachen, maar het komt er niet echt uit.’ Opa noemt Rut een Engel en dat is ze ook voor Wieke.

Wachten op de wind | boekwijzerHet eiland en de zee, de ontlading van het weer, het zeewaardig maken van het bootje, ontdekken van de liefde, afscheidnemen en ontmoeten. De elementen bieden prachtige metaforen voor de veranderingen die Wieke beleeft en de fase waarin zij leeft; zo precies op de grens tussen kind zijn en volwassen worden.

De taal van Kroon is rijk en schitterend. Hij vindt een mooie balans tussen donker en licht, tussen ernst en speelse dromen; alsof hij de wind op de juiste momenten door het verhaal laat waaien.

Wachten op de wind (12+) is een adembenemend mooi boek. Ik hoop dat jullie het allemaal gaan (voor)lezen.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *