De nacht van Ronke | boekwijzerAuteur: Jef Aerts
Omslag: Marit Törnqvist
Uitgeverij: Querido Kinderboeken

‘Die avond begreep ik waarom de nacht bestaat. ‘s Nachts sluipen de verhalen in het donker op je af. Ze omsingelen je. Ze gonzen om je heen. ‘S Nachts zijn de verhalen op hun best.’
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ronke en Nouri ontmoeten elkaar op sterrenkamp. Zij is blind en heeft soms hulp nodig. Hij wordt aangewezen als haar buddy. Zo komt het dat Nouri ontdekt wat Ronke doet als ze af en toe wegglipt van de groep.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dan rent ze. Niet vooruit. Nadat ze twee jaar eerder een peuter omver liep, durft ze dat niet meer. Ze rent ter plaatse. In haar haar fantasie. ‘Als je rent verzin je een verhaal. Iedere stap is een woord, ieder baantje is een zin, achter iedere bocht schuilt een avontuur. En voor je het weet ren je jezelf een andere wereld in.’ Nouri is het er niet mee eens: ‘Je maakt jezelf wat wijs, Ronke. Voor jou voelt en ruikt en klinkt alles precies zoals in het echt. Maar het is niet echt.’ Hij wil haar helpen om buiten te rennen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De nacht van Ronke | boekwijzerRonke weet ook wel dat Nouri het niet alleen voor haar doet. Dat hij zelf ook een doel heeft. Zijn moeder wil hem ophalen om naar Kroatië te vliegen. Zijn stervende opa die hij nog nooit zag, heeft als laatste wens uitgesproken dat hij zijn kleinkind één keer in het echt wil zien. Maar waarom zou hij iemand willen ontmoeten die al zijn hele leven doet alsof hij niet bestaat? Ronke wil zo graag voelen hoe het is om in het echt te rennen, dat het haar niet veel uitmaakt. En laat ze zich door Nouri meenemen. ‘We konden alleen nog terug of op goed geluk verder. Natuurlijk kozen we voor goed geluk.’
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De nacht van Ronke staat vol met dit soort schitterende zinnen en gedachten. Jef Aerts is er bijzonder wel in geslaagd om deze twee jongeren neer te zetten. Vooral bij Ronke is dat knap. Hij laat je haar wereld zonder zicht ontdekken door andere zintuigen te gebruiken. ‘’s Nachts smaakt de lucht fris en soms zelfs een beetje zoet, net als een kiwi.’
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ronke moet haar fantasie voor alles inschakelen, maar zouden we dat niet allemaal moeten doen? ‘Alles begint met je verbeelding’, zegt Malika – een van de leidsters van het kamp. Neem de oerknal: ‘Je moet eerst kunnen verzinnen dat er ooit zo’n grote explosie is geweest, voor je kan onderzoeken of het wel echt zo is gebeurd.’
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
‘De nacht van Ronke’ is een wonderschoon, spannend, gloeiend verhaal. Je kunt het voorlezen vanaf een jaar of 9 en het is goed zelf te lezen vanaf 10 jaar tot lang daarna. Het treffende, mooie omslag is van Marit Törnqvist.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *