Lennox en de gouden sikkel | boekwijzerLennox en de gouden sikkel

Auteur: Zindzi Zevenbergen
Illustratoren: Hedy Tjin & Brian Elstak
Uitgeverij: De Harmonie

Op een avond hoort Lennox zijn ouders praten over de onzichtbare ziekte van zijn vader. Zijn vader zou Lennox graag een keer meenemen naar het ziekenhuis. Dat kan helpen om hem hele verhaal wil vertellen. Toch besluiten zijn ouders samen dat Lennox daar nog niet klaar voor is.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Waarom hij niet mee mag, kan Lennox wel raden. Zijn ouders denken waarschijnlijk dat hij niet durft. En daar hebben ze gelijk in. Maar wat is het hele verhaal dat zijn vader hem wil vertellen?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Je kan dapperheid wel op je verlanglijstje zetten, maar zoiets krijg je natuurlijk niet cadeau. Lennox weet wat hij moet doen: moed verzamelen. Moed om de dingen te doen waar hij bang voor is.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lennox en de gouden sikkel | boekwijzerAls hij de dag erna – als zijn vader al naar het ziekenhuis is vertrokken – zijn geluksketting met het gouden sikkeltje vindt, weet hij wat hem te doen staat: Hij moet naar zijn vader toe. Hem zijn ketting brengen en laten zien dat hij niet bang is.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zindzi Zevenbergen laat je diep in de binnenwereld van deze bijzondere jongen duiken. Je gaat op in zijn gedachten, in zijn vermogen om zich in te leven en zijn bereidheid om zich te laten helpen. Zoals door zijn beste vriendin Aya, die niet zo snel bang is en daarom vaak vol goede ideeën zit (‘Te vol, dacht Lennox weleens). Zij reist natuurlijk met hem mee.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De zoektocht voert hen naar een piepklein ziekenhuisje waar het verhaal een mystieke sfeer krijgt die (nog meer) diepgang en betekenis brengt. Hoe meer Lennox te weten komt over de ziekte van zijn vader, hoe groter het ziekenhuis wordt. Schuivende muren, bewegende gangen… Het is een sublieme metafoor voor het leven zelf. Wat je niet weet, is niet zichtbaar, wat je niet wil zien evenmin. Verruim je je blik dan ontstaat ruimte, zicht, weten en vinden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lennox en de gouden sikkel | boekwijzerDe tekst – beeldend, rijk, puur, zonder mooischrijverij – is op fenomenale wijze verweven met een uitdagende vormgeving en schitterende illustraties, die zelf weer een samensmelting zijn van het werk van Hedy Tjin en Brian Elstak. De dynamiek tussen de krachtige viltstifttekeningen en de lichtere illustraties in waterverf en fineliner is ijzersterk.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lennox en de gouden sikkel is een weergaloos, universeel verhaal over het vinden van moed en het zichtbaar maken van het onzichtbare. Tegelijkertijd is het een ontroerend persoonlijk portret van een jongen met een grote innerlijke kracht.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik raad het boek aan vanaf een jaar of 10 (voorlezen kan misschien al wel eerder) tot lang, lang daarna.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *