Ik zie, ik zie | boekwijzerIk zie, ik zie

Auteurs en illustratoren: Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn
Vertaler: Sylvia Vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo

Ik zie, ik zie is een monumentaal boek van de Oekraïense illustratoren Andriy Lesiv en Romana Romanyshyn over het belangrijkste zintuig van de mens: het zicht.

Ik zag niet vaak een boek dat met zoveel stemmen spreekt. Dit werk is veel meer dan een wetenschappelijke bron, het is tegelijk een toegankelijke, visuele, filosofische en kunstzinnige verkenning van de wijze waarop we zien. Het toont hoe zicht ons leven beïnvloedt.

Ik zie, ik zie | boekwijzerHet idee van het boek is dat je door zoveel mogelijk kleinere feiten te verzamelen en te analyseren het grote geheel zult begrijpen. Het panorama aan onderwerp is breed. Steeds geeft de hoofdtekst een idee waar de pagina over zal gaan en onthullen de kleinere tekstblokken en illustraties meer informatie.

Zo lees je onder aan een spread: ‘Ik zie tekens en symbolen die me iets zonder woorden vertellen. Ik lees en ontcijfer ze.’ Daarboven worden vele pictogrammen getoond en wordt onder andere verteld dat onze hersenen veel sneller door hebben wat beelden betekenen, dan woorden of geluiden. En zo gaat het over kleuren, over de bouw van het oog, over brillen, over dingen van dichtbij en veraf zien, over mysteries en het onzichtbare (zoals gedachten) of gezichtspunten.

Ik zie, ik zie | boekwijzerDe illustraties en teksten zijn diep verbonden. Vormen, lijnen, fluorescerende kleuren en kleurschakeringen vormen steeds krachtige composities, met de stip als terugkerend thema. Daar is alles mee te tonen: van de iris tot – in zesvoud – alle letters van het braille-schrift.

Het verhalende element komt van een meisje. Haar ogen vallen op, ze draagt een knalroze bril en een jurk met stippenpatroon. Vergezeld door een uiltje, bekend om zijn scherpe zicht, is zij de gids op jouw expeditie door dit verhaal

Ik zie, ik zie is een sprankelende synthese van ratio, emotie, kunst, wetenschap en filosofie. Een boek dat ik iedereen gun.

Hulde voor de meer dan schitterende, gevoelvolle vertaling van Sylvia Vanden Heede.

Voor kinderen vanaf een jaar of zes tot lang, lang daarna.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *