Onder de golven

Onder de golven | boekwijzerOnder de golven

Auteur: Linda Dielemans
Illustrator: Djenné Fila
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers

Als we op het strand langs de vloedlijn lopen zijn onze ogen steevast naar beneden gericht. Gulzig speuren we het zand af, op zoek naar ‘couteau’tjes’, zaagvormige schelpjes die je op een zonnige dag kan inruilen voor felgekleurde papieren bloemen. Een zomers tijdverdrijf dat quasi onveranderd lijkt te worden overgenomen door steeds weer nieuwe generaties kinderen en dat ook mijn zoon en dochter in de ban houdt.

Maar na het lezen van Onder de golven beseffen we dat er veel meer is om naar uit te kijken. Het ondertussen bijna jaarlijks ophogen van onze stranden met slib uit de zee zorgt er voor dat heel wat eeuwenoude gebruiksvoorwerpen terug aan de oppervlakte komen te liggen. Het slib dat opgespoten wordt bevat naast zand en allerlei zeediertjes ook overblijfselen uit ‘Doggerland’, een brede strook land die in de prehistorie tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië lag en zo’n 11 000 tot 8000 jaar geleden voorgoed onder de golven verdween…

Onder de golven | boekwijzerArcheologe Linda Dielemans wekt in dit prachtige boek met veel enthousiasme het verdronken land tot leven en neemt je mee op een tijdreis. Op chronologische wijze vertelt ze je het spannende en fascinerende verhaal van het grillige Doggerland dat voortdurend werd blootgesteld aan natuurkrachten als vuur, ijs en water.

Daarnaast geeft ze ruim plaats aan de mensen die er woonden en trachtten te overleven. De verhalen over hoe de bewoners hun levenswijze en leefgebied steeds weer moesten aanpassen aan het veranderende klimaat maken de archeologische vondsten en technieken waarover verteld wordt niet alleen concreter, maar zorgen er ook voor dat het verhaal van Doggerland herkenbaar en actueel aanvoelt.

Onder de golven | boekwijzerDielemans is een enthousiaste wetenschapper: ze legt de dingen graag grondig uit en laat zich niet betrappen op vereenvoudigingen met het oog op haar doelpubliek. Haar vlotte en toegankelijke taal en de verklarende woordenlijst achterin het boek zorgen er gelukkig voor dat de wetenschappelijke informatie ook voor kinderen verteerbaar is.

Een enorme meerwaarde in die zin zijn ook de bovenal beeldschone, maar ook erg duidelijke illustraties van Djenné Fila. Elk hoofdstuk wordt tot slot afgerond met een fictief verhaal: die vonden we hier erg fijn: spannend, avontuurlijk en ze brengen Doggerland en zijn bewoners bijna tastbaar dichtbij.

Onder de golven is een mooi en erg interessant boek waarin de auteur en illustrator je enthousiasmeren voor een vergeten stuk land dat eeuwen van ons verwijderd is en intussen meters onder de zeespiegel ligt. De intrigerende verhalen en prachtige tekeningen maken dat je met een nieuwe blik naar de Noordzee en haar stranden kijkt.
Wie weet vind jij tijdens een volgende wandeling langs de vloedlijn wel een stukje vuursteen of een mammoetkies…

Voor kinderen vanaf een jaar of 10 tot lang, lang daarna. Voorlezen een aanrader!

Dit stukje werd geschreven door Sarah van Vooruitgelezen kinderen.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!