Julia en de haai | boekwijzerJulia en de haai

Auteur: Kiran Millwood Hargrave
Illustrator: Tom de Freston
Uitgeverij: Ploegsma
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Julia gaat een paar weken met haar ouders in de oude vuurtoren op de Shetlandeilanden wonen. Haar moeder is vastberaden om de Groenlandse haai te vinden. Dat oerbeest leeft traag en daardoor veel langer dan mensen en dat fascineert de moeder van Julia mateloos.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In schitterende taal en beelden tonen Kiran Millwood Hargrave en Tom de Freston hoe de emoties rondom de zoektocht verschuiven van verlangen en enthousiasme naar wanhoop en meer. Julia wil graag dat haar moeder de haai vindt, maar ook of nog liever dat ze niet steeds koortsachtiger uitvaart. Dat ze niet verder wegdrijft, maar vanaf de zee terugkomt naar haar.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De hersenen van de moeder van Julia zijn slim, maar ook ingewikkeld. En soms gaat dat niet helemaal goed. Dan is ze blij, maar dan net te blij. En daarna gebeurt het omgekeerde. Dan is er intens verdriet.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Julia en de haai | boekwijzerDe makers, die ook geliefden zijn, verkennen de donkere gebieden van de menselijke emotie met ongelooflijk veel empathie, zorg en gevoel. Ze vertellen over licht in de duisternis. Over de confrontatie met mentale gezondheidsproblematieken en de complexiteit daarvan. Ze laten zien dat elk hoofd anders is en dat het niet aan jou is om de ander beter te maken. Het boek gaat over taal tegenover cijfers. Over de kracht van dromen. Over het oprekken van woorden en tijd. Over pesters die ook weer een eigen tragedie kennen. Over begrip, over en weer.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Julia en de haai is ook een ode aan de natuur. Het is een kans om de wonderen van de zee en de lucht te onderzoeken. De schitterende beschrijvingen en beelden van het weer, de zee en de lucht bieden niet alleen een blik op de schoonheid ervan, het zijn evengoed metaforen en signalen voor de gevoelens en wensen van de personages.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Julia en de haai | boekwijzerEn het boek is een kunstwerk. De illustraties zijn gemaakt van de resten van de brand die het atelier van de De Freston verwoestte. Vanuit het verdriet en drama ontstonden deze wonderschone, soms duizelingwekkende beelden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik sloeg het boek open en het verhaal spoelde over me heen. ‘It has our whole hearts in it’ schrijft De Freston in een bericht en is ‘full of all our hope’ schrijft Millwood Hargrave elders. En dat is precies wat Julia en de haai is: Een hartroerend en hartvullend verhaal dat vol is van hoop.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De schitterende vertaling is van Maria Postema.


Je kunt Julia en de haai HIER alvast toevoegen aan je tiplijst voor de volgende ronde van het Boekwijzer Lidmaatschap.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *