Boekwijzer tipt boeken over klimaatverandering

Boeken om met kinderen te praten over klimaatverandering. 

Je kunt deze waardevolle boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


BOEKEN OVER KLIMAATVERANDERING

Scheten uit de schoorsteen | BoekwijzerScheten uit de schoorsteen van Marc ter Horst & Yoko Heiligers (3+)
De scheten van een auto komen uit de uitlaat. / Die scheten komen van de benzine. / Die heeft de auto nodig om te rijden. / Waar gaan de scheten van de auto naartoe?
In dit informatieve prentenboek vertelt Marc ter Horst hoe scheten van koeien, auto’s en fabrieken in de lucht een deken van scheten vormen waar de zonnestralen onderkruipen. Zo warmt de aarde op en verandert het klimaat. Hij toont toegankelijk hoe klimaatverandering tot stand komt, wat de gevolgen zijn, wat slimme mensen bedenken om de deken niet dikker te maken en wat kinderen zelf – op minischaal – kunnen doen. Ondanks de ernst en de complexiteit van het thema is dit allebehalve een pessimistisch prentenboek. Ter Horst bezit de gave om zonder te minimaliseren, met de nodige luchtigheid kinderen bewust te maken van een probleem dat niet te ontkennen valt. De zacht gekleurde illustraties van Yoko Heiligers zijn niet alleen erg mooi, maar werken ook verduidelijkend.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Gered | boekwijzerGered! van Bette Westera & Mattias de Leeuw (3+)
De zee stijgt en het ijs blijft smelten.
Ik moet iets doen, denkt Arend.
De andere dieren maken zich weinig zorgen.
‘Het is wel vaker warm geweest’, zegt het wildebeest.
‘Bemoei je met je eigen zaken’, sist de slang.
‘Ik houd het hoofd wel boven zee’, grapt de giraf.
Geen dier dat Arend gelooft. Wat nu?
Een voorleesverhaal over de opwarming van de aarde. En over de kracht van vriendschap en samenwerking.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Onze toekomst is nu! | boekwijzerOnze toekomst is nu! van C.Hecking, C. Schönberfer & I. Sokolowski (7+)
Ik heb geleerd dat je nooit te klein bent om een verschil te maken.
Dit is het verhaal van Greta Thunberg. Van wie zij is, wat het aspergersyndroom is waarmee ze geagnostiseerd is en hoe zij – toen ze in de derde klas zat – begon met staken voor het klimaat. In plaats van naar school te gaan, ging ze elke dag naar het parlement. Nog steeds demonstreert ze iedere vrijdag, maar al lang niet meer eenzaam en alleen. Miljoenen kinderen volgden haar voorbeeld.
Onze toekomst is nu laat ook zien hoe mensen het klimaat beïnvloeden, wat jij kunt doen en sluit af met een overzichtelijk klimaatwoordenboek.
Wat een prettig geschreven, toegankelijk en erg informatief boek.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het hoe en waarom van klimaatverandering | boekwijzerHet hoe en waarom klimaatverandering (Spoedcursus Meesterbrein) (8+)
Spoedcursus meesterbrein is een sprankelende, belangrijke nieuwe non-fictieserie voor kinderen. De boeken zijn geschreven door topexperts die in staat zijn om alle kennis die zij bezitten in toegankelijke taal uit te leggen. Dat resulteert in makkelijk verteerbare brokken, catchy beschreven uitermate boeiende informatie. Door het lezen van dit eerste deel wordt je een klimaatkenner, ga je de oorzaak van de problemen begrijpen en lees je wat je kunt doen om het beter te maken. Het tweede deel gaat over het universum, die verbazingwekkende plek vol raadsels en geheimen. De vele foto’s, infographics en illustraties in de boeken helpen je om de materie nog beter te begrijpen. Dit deel werd vertaald door Marc ter Horst, die over klimaatverandering – voor wat oudere kinderen – zelf een prachtig boek schreef: Palmen op de Noordpool.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De laatste beer | boekwijzerDe laatste beer van Hannah Gold & Levi Pinfold (9+)
Sommige kinderen zouden het idee om een verlaten eiland met een ijsbeer te delen eng vinden, maar zo zit April niet in elkaar. Het komt niet eens in haar op om bang te zijn. Ze voelt juist precies het tegenovergestelde: een glimmende glinstering van opwinding. Dit was de vrije wereld waar haar moeder altijd over vertelde, en nu woonde ze daar middenin. April woont voor een onderzoek van haar vader zes maanden op het verlaten Bereneiland in het poolgebied. Het eiland heet zo omdat het er lang geleden vol beren zat, maar dat zou nu al lang niet meer het geval zijn. Haar vader gaat zo op in zijn werk, dat April even goed in haar eentje op het eiland had kunnen zijn. Tijdens haar verkenningstochten gaat ze op in het eigen, geheimzinnige ritme en de pracht van het eiland. Op een dag hoort ze een diep en schrapend geluid van een dier in nood: Bevroren tijd. Lucht die scherp en stil aanvoelt. Zelfs de zee hield zijn adem in. En zo ontmoet het allermooiste wezen dat ze ooit heeft gezien. Mooi, en angstaanjagend. De pure, brute kracht. Een ijsbeer en het beest is gewond.
De laatste beer is een onvergetelijk avontuur met schitterende illustraties over een magische vriendschap.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Rugzwemmen | boekwijzerRugzwemmen van Marc ter Horst (9+)
‘Ik vind Greta geweldig, maar ik wil zelf geen Greta zijn.
Vroeger vond Noor de eco-middagen bij hen thuis maar wat gezellig, maar nu heeft ze het zwembad nodig om te herademen. Onder water kan de boze buitenwereld haar niet raken. Zij wil al die heftige klimaatverschrikkingen en loze beloften ook niet, maar ze wil er ook niet meer tegen vechten.
Haar ouders vinden Noor maar down en sturen haar naar het Spetterkamp, een plek voor zielige kinderen. Noor neemt de trein, maar stapt onderweg uit en duikt onder bij klasgenoot Tim. Vraag hem een jaartal, een hoofdstad, volgorde van planeten, hij lepelt het allemaal op. Zijn empathische sensor is alleen wat minder scherp afgesteld. Hij is op zijn zachtst gezegd nogal direct, maar Noor ontdekt dat ze hem daar vooral ook heel leuk door vindt.
Marc ter Horst, die al veel buitengewoon goede non-fictie schreef, toont in zijn eerste fictieboek prachtig dat alles een keerzijde en iedereen een eigen verhaal heeft. Hij maakt het onmachtige, boze en verdrietige van nooit goed genoeg innemend invoelbaar. En hij laat zien dat het belangrijk is om aan de goede kant te staan, maar dat je daarin je eigen weg mag gaan.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Tot over mijn oren in het plastic | BOEKWIJZERTot over mijn oren in het plastic van Daniël Poolen & Merel Corduwener (10+)
Dit is een buitengewoon goed geschreven, sterk geïllustreerde must read over plastic.
Om te begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen dat er zoveel plastic te vinden is op plekken waar je het niet wilt zien, moet je eerst weten waarom we zoveel van plastic zijn gaan houden. In dit boeiende boek lees je daar alles over. Je ontdekt hoe plastic ontdekt werd, hoe het in elkaar steekt, wat we ermee doen en waar het naartoe gaat. En daar blijft het niet bij: de schrijver draagt ook oplossingen aan. De levendige illustraties zijn een lust voor het oog!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

 


Borealis | boekwijzerBorealis van Marlous Morshuis (12+)
Joppe is ontvoerd. Samen met ongeveer tweehonderd kinderen uit de hele wereld is hij naar Borealis gebracht – een plek ver weg van de bewoonde wereld. Waarom? Omdat de mensheid reddeloos verloren is en zij uitverkoren zijn om een klimaatramp te overleven. In Borealis zullen ze de toekomst van de mensheid veilig kunnen stellen. Dat is althans het verhaal dat aan de kinderen wordt verteld. Joppe is niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen en dat is het begin van een spectaculair avontuur.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.Dor | boekwijzerDor van Neil & Shares Shusterman (13+)

Er heerst droogte in Californië, uit de kraan van het gezin van tiener Alyssa en haar broertje Garrett komt geen druppel water meer. Het is de start van een zinderende pageturner, waarin de gestopte watertoevoer voor paniek onder de bevolking zorgt. Mensen gaan hamsteren, er zijn irritaties en er volgt geweld. Terwijl de personages steeds dorstiger worden, verschuift de wanhoop en daarmee de menselijkheid. Dor is opgebouwd rond een meervoudig ik-perspectief van vijf jongeren die proberen te overleven en elkaar in dat doel vinden. Neal en Jarrod Shusterman laten met grote, verhalende kracht zien dat zelfs een tijdelijke, plaatselijke droogte al een ramp zonder weerga kan zijn. Er is achterdocht, er zijn geheimen en tegenstrijdige belangen. Het wordt steeds pijnlijker om lucht langs mijn stembanden te persen en ik kan niet de enige zijn die daar last van heeft. Deze toekomstroman bevat zo’n overtuigend en angstaanjagend realisme, dat je als lezer de droogte fysiek begint te voelen. 
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!