Fantastische boeken voor kinderen die voor het eerst naar school gaan

Fantastische boeken voor kinderen die voor het eerst naar school gaan.


Na de zomervakantie is het voor veel kinderen zover: ze mogen naar school!
En natuurlijk is dat voor ieder kind anders. Het ene kind vindt de eerste schooldag geweldig, het andere spannend, het ene kind kan niet wachten, het andere wil liever of écht niet.

Voor ál deze kinderen is er in deze  lijst met schitterende prentenboeken iets moois te vinden. Sommige verhalen gaan over wat je allemaal kunt verwachten op school, andere verhalen meer over de gevoelens die erbij komen kijken. Ik ben heel benieuwd welk boek voor jouw kind of jouw klas werkt! Laat je me dat weten?

Je kunt al de boeken bewaren in je tiplijst, met de lijst naar de bieb, boekhandel in de buurt of de boeken aanschaffen via Boekhandel Athenaeum. En wil je vanaf nu altijd het mooiste kinderboekenadvies op maat? Word dan HIER lid van Boekwijzer. 


 

1,2,3 naar school!

In dit geweldige, grote beeldboek van Marianne Dubuc gaat kabouter Pom op ontdekkingsreis in de scholen van zijn dierenvriendjes. Hij gaat namelijk bijna naar school en wil heel graag weten hoe dat zal zijn.
En zo komt hij terecht in de klas van de konijntjes, kikkertjes, vosjes, luiaards, eekhoorntjes en ziet hij hoe ze leren tellen, sporten, knutselen en nog zoveel meer. Het werk van Dubuc is even innemend als schitterend en dat is in dit boek met buitengewoon oog voor detail niet anders. Kinderen zullen school gaan zien als een geweldig avontuur!

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.

Laat maar los, Koala

Op een prachtige plek hangt kleine Koala in zijn tak. Hoog in zijn boom is hij op zijn gemak. Daar is het veilig en vertrouwd. Iets nieuws uitproberen? O nee, voor geen goud. Maar op een ochtend pokkepokt een specht zijn boomstam kapot en wat hoog in de boom nog zo eng leek te zijn, is eenmaal beneden juist vreselijk fijn.

Dit mooie boek laat zien hoe leuk het is om iets nieuws uit te proberen.

Waar is Grote Broer?

Zo zo magisch mooi!
Het adembenemend mooi geïllustreerde, sprookjesachtige, hartverwarmende verhaal vertelt in schitterende taal over de spannende reis van een kleine kikker op zoek naar zijn grote broer.

Meester Max en de minimonsters

In Meester Max en de minimonsters laat Rindert Kromhout, die zelf peuterleider is geweest, bijna alles wat in de eerste en tweede klas van de lagere school kan gebeuren aan bod komen. Deze bundeling van vrolijke verhalen over de klas van Meester Max is met zo veel humor geschreven dat je zelf meer dan regelmatig met je kinderen mee zit te gniffelen. Rindert Kromhout slaagt erin om telkens weer een verrassende oplossing voor een situatie en dus draai aan het verhaal te geven. Dit boek gaat zeker niet vervelen (en ik kan het weten, omdat ik het in de meivakantie drie keer heb voorgelezen op de achterbank van de auto). Ook een aanrader voor juffen en meesters! Voor hen zullen veel van de verhalen herkenbaar zijn. Lees hier het interview van boekwijzer met Rindert Kromhout.

12 uur met Oscar

In dit kunstzinnige, grote prentenboek reis je 12 uur lang mee met Oscar, het vrolijke jongetje dat met zijn gele petje op het omslag voorbij stept. Wat doet hij allemaal op zijn eerste schooldag vanaf het moment dat hij opstaat tot dat hij naar bed gaat?
Kinderen ontdekken niet alleen heel veel over school, maar leren ook hoe laat het is. Kun jij bijvoorbeeld zien hoe laat de wekker van Oscar gaat? En zo zijn er veel meer wondere, interactieve elementen.
Prachtig gedaan!

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Het Kabouterboek | boekwijzer

Het Kabouterboek

‘Volgens mij denk jij dat je heel veel over mij weet. Nou, daar klopt echt helemaal niks van!’
Aan het woord is kabouter Kik. Hij leidt je in dit magisch mooie boek door een dag van zijn leven. En zo ontdek je dus echt álles wat er te weten is over kabouters. Hoe ze eruit zien, waar ze wonen, wat ze aan hebben, waar en hoe ze naar school gaan, wie hun huisbeesten zijn (insecten natuurlijk), wat ze eten en ga zo maar door. Het kabouterboek wekt de wereld van Kik met een betoverende verbeeldingskracht tot leven. Er is geen enkele concessie gedaan, elk minuscuul detail (en dat zijn er duizelingwekkend veel) heeft liefde en aandacht gekregen. Of je nu het huis, de kamer of de school van Kik binnenstapt, overal zijn weer nieuwe kleine verhaaltjes en uitnodigingen te vinden. Zo kun je Kiks lievelingsspullen die op de ene pagina staan, op de andere pagina in zijn kamertje terugvinden. Of zie je hoe je zelf een kaboutermust of kaboutermuziekinstrument kunt knutselen. Kun je gniffelen om het heerlijk cynische commentaar van de snuitkever, die bovendien steeds kind nummer 9 kwijt is en is het niet minder dan hilarisch dat de kever die op de ene bladzijde de poepluier schoon eet verderop van een bordje mee snoept.
Loes Riphagen heeft haar liefde voor schatten, verzamelen, natuur en kabouters in dit prachtige boek vereeuwigd. Het is haar meest veelzijdige en beste werk tot nu toe (en haar andere boeken waren ook al zo vreselijk fijn en mooi).

Nooit niet!

Ach Josefien… Ze moet voor het eerst naar school, maar wil dat echt NIET! Kijk maar een hoe opstandig ze op het omslag over de tak hangt. Terwijl de andere diertjes keurig naar school gaan, schreeuwt het vleermuisje zo hard als ze kan dat ze ‘Nooit niet!’ gaat. Ze weigert! Pertinent!
De illustrator Beatrice Alemagna schreef een ontroerend, zacht en ook heel grappig en herkenbaar verhaal met werkelijk schitterende illustraties die zo passen bij de overgangsfase en het loslaten waar Josefien en haar ouders in zitten. Voor alle kinderen (en hun ouders) die de eerste schooldag nog best heel lastig vinden.

Twaalf maanden in de kleuterklas | boekwijzer

Twaalf maanden in de kleuterklas

De scholen zijn weer begonnen en dít vind ik echt het allerfijnste boek van het moment voor kinderen die in de kleuterklas zitten. Op het schutblad worden alle kinderen voorgesteld en daarna heeft elke maand een spread gekregen. De volle, warme tekeningen laten kinderen zien wat er een jaar rond allemaal gebeurt in groep één en twee. Herkenbare momenten als de kring, knutselen, de feestdagen of de gym zijn door Ana Sanfelippo in kleurige, levendige  lijnen gevangen. Net als in het mooie Slaap je al? waarin zij de fijne voorleesverhalen van Anke Kranendonk illustreerde, slaagt ze erin om de schooltaferelen heel dichtbij te brengen.
Onder de tekeningen worden steeds allerlei grappige, uitdagende en veelzijdige vragen gesteld. Kun jij zien wie kattenkwaad uithaalt? Wie is aan het schommelen? Waar praten meester Eric, Nina, Jesse en Noah over? Hoeveel tuinschepjes zie je? Ze maken dit stevige kartonboek prettig interactief en zorgen ervoor dat de kinderen uit de klas vorm krijgen.
Twaalf maanden in de kleuterklas’is een moet-je-hebben-boek voor alle kleuters en hun klassen.

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!