Boekwijzer tipt de boeken van Yvonne Jagtenberg

Op 12 november is niemand minder dan Gouden Penseel-winnares Yvonne Jagtenberg te gast in de volgende online Boekwijzer Lezing. Vanaf 20 uur zitten we klaar om je mee te nemen in inspirerende lezing over haar werk, werkwijze en te laten zien wat je allemaal met haar prachtige boeken kunt doen.  Je kunt je HIER inschrijven.

Toegang is gratis, maar we hopen dat je bij wijze van kaartje een van deze prachtige (voor)leesboeken wil aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot de allermooiste tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

Heel lief, fijn, belangrijk en waardevol als je de aankondiging van deze lezing weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.

Klein Geitje kan alles

Ik word heel gelukkig van Klein Geitje, een nieuwe serie voor peuters van de hand van Gouden Penseel-winnares Yvonne Jagtenberg.
Dit geitje mag dan de kleinste zijn van allemaal, in dit eerste deel lees je dat ze heus álles al kan. Klimmen, blèren, eten én poepen. Hoe ze speelt met haar vriend Bruin Bokje ontdek je in het tweede boekje. Dat gaat eerst lief, maar dan duwt de ene de andere op de grond en daarna vreet de andere zonder het te vragen drie happen van de tak van de ene. Tja, zo gaat dat als je alles samen doet.
Deze fraaie kartonboekjes zijn een ideaal voor een zachte overgang van kartonboekjes naar prentenboeken. De verhalen zijn precies kort en krachtig genoeg om de aandacht van kinderen vast te houden. De heldere, mooie, energieke illustraties zijn afgedrukt op stevig, weerbaar papier. En de personages maken dingen mee die voor kinderen en voorlezers direct herkenbaar zullen zijn.

Klein Geitje en Bruin Bokje

Balotje en Sinterklaas

Als Sinterklaas in het land is, mag Balotje vaak haar laarsje zetten. Soms zit er wat in, maar niet altijd. En dan, op ene koude herfstige avond, komt Sinterklaas bij Balotje op bezoek. Ze kan het bijna niet geloven, maar het is écht waar. De dag erna vertrekt Sinterklaas weer naar Spanje en moet Balotje een heel jaar wachten voordat ze hem weer ziet. Zou Sinterklaas haar vergeten zijn?
Gouden Penseel-winnares Yvonne Jagtenberg bedacht Balotje al bijna twintig jaar geleden. Dit jaar verschenen al vier van haar verhalen in een nieuw jasje en dat is heel fijn. De avonturen van het grappige, eigenwijze, ontroerende kleutertje zijn een feest om te bekijken en voor te lezen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Het huis van Hopper

In Het huis van Hopper nodigt Yvonne Jagtenberg je uit in de huizen van twintig bekende kunstenaars. Aan de hand van een blik op hun woning leidt ze je rond in hun werk en hun leven. Zo ga je op bezoek bij Vincent Van Gogh, Frida Kahlo, Pablo Picasso, Alexander Calder en nog zestien andere beroemde kunstenaars. Terwijl je binnen gluurt, vertelt Jagtenberg heel kort iets over hun interesses of wat hen bezighield, de rest mag je vooral zelf ontdekken. Op elke dubbele bladzijde, in elk huis, hangt een duidelijk andere sfeer: kleuren, vormen,
voorwerpen en kunstwerken… Aan de hand van wat je ziet vergroot je je kunstkennis én word je uitgenodigd om te praten over kunst en kunstenaars. Wat vind jij mooi? Waar zou je willen wonen? En waar zeker niet? De inkijk in het huis van Yvonne Jagtenberg zelf is een fijne afsluiter van dit fraaie prentenboek.

hup Herman | boekwijzer

Hup Herman!

Hup, Herman! won in 2020 de Gouden Penseel! In dit vrolijke en hartverwarmende prentenboek laat Yvonne Jagtenberg ons kennismaken met Herman, een hangbuikzwijntje dat niet zoveel heeft met de wedstrijdgekte van de kippen op de boerderij. Tot hij op een dag genoeg heeft van het gekakel over wie de beste en snelste is en besluit te laten zien wie de echte winnaar is. Met de hele boerderij als publiek en een luid Hup, Herman! in zijn oren, vraagt Herman zich af: is winnen eigenlijk wel zo belangrijk?Jagtenberg speelt prachtig met verhoudingen en legt bakken vol emotie en vrolijkheid in haar tekeningen. Haar losse lijnen en heldere kleuren brengen de boerderij en haar personages sprankelend tot leven. Een verhaal dat je telkens weer wilt herbeleven.

Ik ben Pippi niet | boekwijzer

Ik ben Pippi niet!

Ik ben Pippi niet! zit vol met de vrolijkheid, eigenzinnigheid en humor die zo kenmerkend is voor de boeken van Yvonne Jagtenberg.
Dit keer in de hoofdrop: Meisje de Geit, een trots en uniek geitje dat maar wat blij is met zichzelf. Tot ze opeens sproeten en knaloranje vlechten krijgt. Iedereen begint haar Pippi te noemen en dat zit haar niet lekker. Ik ben Pippi niet! roept ze en ze schrijft zelfs een brief naar die mysterieuze Pippi om uit te leggen dat ze een stoere meisjesgeit is die brieven kan schrijven en níét Pippi. Een prentenboek om je eigenheid te voelen en vieren.

de wirwarwezels | boekwijzer

De wirwarwezels

De wirwarwezels van Yvonne Jagtenberg is een fantastisch dik voorleesboek dat al geschikt is voor kinderen vanaf drie jaar. Voor die leeftijd zijn er niet zoveel boeken met echt al langere verhalen, dus ik ben zo blij met deze nieuwe bundel. De bijna twintig verhalen gaan over de vriendschap en avonturen van de innemende, eigenwijze wirwarwezels Arti en Bub. Arti is altijd een beetje in de war en Bub altijd in de weer.
Jagtenbergs taal is origineel en geestig, maar ook prachtig talig. Ze weet met humoristische wendingen en originele blik een wereld te creëren die tot de verbeelding spreekt en waarin alles vaak net even anders loopt dan verwacht. De vele karakteristieke illustraties zorgen ervoor dat je de wezels nóg meer in je hart sluit.

mijn oom | boekwijzer

Mijn wonderlijke oom

Met Mijn wonderlijke oom won Yvonne Jagtenberg haar eerste Gouden Penseel.
Dit betoverende prentenboek is een ode aan de Franse filmmaker Jacques Tati en zijn film Mon Oncle. Het boek vertelt het verhaal van de kleine Gerard en zijn trouwe teckel Dali, die samen in een strak en hypermodern huis wonen waar weinig ruimte is voor humor en kattenkwaad. Tót Gerards wonderlijke oom op een dag op hem komt passen en een hem een heel andere blik op de wereld gunt. Een van spel en verwondering. Wat een schitterende manier om kinderen te laten zien dat ze op hun eigen manier naar de wereld mogen kijken en dat ze hun kinderblik het liefst nooit moeten verliezen. Voor volwassenen is het de allerfijnste uitnodiging om je precies die blik (weer) te omarmen.

Piet de kat die wil weten wat hij wél mag eten | boekwijzer

Piet de kat die wil weten wat hij wél mag eten

Dit is Piet. De kat die van eten houdt.
Of hij nou slaapt, snurkt of sluipt. Piet heeft altijd trek.
Oei, dit is weer een heel fijn prentenboek van Yvonne Jagtenberg.  Het is niet dat Piet in de tuin geen heerlijke hapjes vindt die zijn knorrende maag kunnen stillen. Vogel, vis, rups, bloem… hij zou ze allemaal willen eten, maar hem wordt steeds vermanend uitgelegd dat dat wat hij in zijn nek wil stoppen te belangrijk is om opgegeten te worden.
De steeds grotere verwarring en reddeloosheid die Jagtenberg in de ogen van Piet legt, is meesterlijk en heel erg grappig.
Als alles en iedereen zo belangrijk is, wat moet Piet dat wél eten?

De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond | boekwijzer

De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond

De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond is een schitterend uitgegeven verhalenboek van Yvonne Jagtenberg.
Hij zou het zelf zo snel over zichzelf zeggen, maar Leo is een werkelijk schitterend hoofdpersonage. Leo is een eencellige. Niet alleen de grootste van zijn soort… nee wat hem echt bijzonder maakt, is dat hij kan nadenken. Dat te weten is niet niks voor een eencellig-vijf-centimeter-groot-bijna-doorzichtig-dierachtig-dier dat Leo heet. Niet dat Leo er zelf veel om geeft. Hij leeft het liefst een eenvoudig leven: slapen, eten, zwemmen.
Het is een genot om de wereld door zijn ogen te bezien en mee te beleven hoe hij in elk verhaal op weer een onverhoopt bijzondere ontmoeting stuit.
Deze bundel met daarin niet alleen de verhalen, maar ook de schitterende illustraties van Gouden Penseel-winnares Yvonne Jagtenberg laat op humorvolle, luchtige, haast onopgemerkte wijze schitterende, filosofische gedachten rondzingen  in de hoofden van jonge én oudere lezers.

Wandert

Nu al een klassieker.
Kennen jullie Kees de Jongen nog? Van Theo Thijssen? Daar doet dit geweldige jongetje me aan denken. Yvonne Jagtenberg laat je in het hoofd van dit onverschrokken jongetje kruipen en dat een fantastische beleving. Wandert leeft in een vrij en artistiek gezin. Hij wil artiest worden, net als zijn vader. Maar zijn vader ziet dat helemaal niet zitten, hij wil niet eens dat Wandert een instrument leert bespelen. Dan doe ik het zelf wel, denkt Wandert. En hoe! Hij bedenkt en doet en verzin en speelt erop los. Dit boek leest als een fanatastische voorstelling waar ik uit zou willen blijven quoten en die ik wel 1000 keer zou willen zien.
Yvonne Jagtenberg baseerde zich op verhalen van haar eigen vader. Het voelt in de verhalen dus niet alleen uit het leven gegrepen, dat is het ook!

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.