Luisterboeken zijn geweldig om in te zetten als het je even niet lukt om voor te lezen, om samen thuis of in de auto te luisteren en ook om kinderen te helpen met leren lezen. Geef ze het boek en laat ze met het luisterboek mee lezen, dat geeft steun en vertrouwen.
Ik hoop dat jullie heel gelukkig worden van deze lijst én van de mogelijkheid om de boeken gratis via Bookbeat te beluisteren!
Per leeftijdscategorie laat ik prachtige verhalen zien. De categorieën zijn een indicatie. Het is mijn ervaring dat kinderen naar een luisterboek vaak al eerder kunnen luisteren dan wanneer ze het boek zelf lezen (net als dat ze boeken eerder voorgelezen kunnen krijgen) en dat ze de boeken die ik voorbij laat komen nog heel lang mooi blijven vinden.
KRIJG 90 DAGEN GRATIS TOEGANG TOT BOOKBEAT
Via bovenstaande link krijgen jullie NEGENTIG DAGEN gratis en onbeperkt toegang tot de luisterboeken van Bookbeat (altijd opzegbaar).
POËZIE
Maar wat nou als iedereen voortaan het gegil negeerde,
de stilte eerde
en de verdere rest
van zijn jonkies leerde?
In Gelukkig en blij’ deelt Edward van de Vendel zijn verwonderde blik op het grote en kleine, zijn net iets anders kijken, zijn hoopvolle humor, liefde voor dieren, voor afstand en dichtbij, zijn aandacht voor gevoel, hoe je om elkaar heen, van elkaar af of met elkaar mee kan bewegen, zijn respect voor de keerzijde en het niet-weten. In misschien wel mijn lievelingsgedicht ontvouwt de dichter dat we alles ook altijd anders mogen bekijken, beleven en verdragen. Voor mij een zachte, herkenbare, geruststellende en wezenlijke gedachte die óók precies dat omvat wat alle gedichten in deze bundel ons laten zien. Gelukkig en blij dat we de wereld ook op die manier mogen benaderen.
De gedichten worden door Edward van de Vendel zelf in betoverende cadans voorgelezen. Zijn eerdere fantastische bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt is ook op Storytel te vinden.
Gelukkig en blij is niet te meten zo mooi.Pim Lammers dicht de kinderwereld bijeen in zijn eerste dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben. Over wakker blijven als de oppas er is, over helemaal jezelf kunnen en mogen zijn, over tante Ben, of de nieuwe vriendin van papa. Over boosheid boven zwijgen, over harde woorden als: ‘je hoort hier niet’, over de vraag wat je eigenlijk moet met sorry en over over oefenen voor verdriet…
Zijn observaties zijn beeldend, scherp, geestig, herkenbaar en raken me geregeld zacht in mijn hart. Zoals bij het gedicht Opa: Maar ze hoeven niets meer te zeggen. / Ik weet het, ik heb het al door. / Ze hoeven me niets meer uit te leggen. De stilte was ze voor. De gedichten worden prachtig voorgelezen door Louise van Beek.
VOOR KINDEREN TOT 4 JAAR (en ouder)
Ken je dat? Dat je kind opeens een liedje zingt of neuriet waarvan je denkt: dit heb ik nog nooit gehoord… Zodra kinderen naar de crèche gaan, leren ze een hele hoop nieuwe melodietjes. Het vrolijke boekje Bijt-ie in je bil! bevat vijfentwintig van meest gezongen crècheliedjes. Zo zingen jullie vast snel samen mee met Ageeth de Haan?
Ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent…
De lieve versjes uit de tijdloze bundel Jij bent de liefste van Hans & Monique Hagen werden door virtuoos Floor Minnaert kunstig bewerkt tot melodieën die door Beatrice van der Poel en Gerard Alderliefste werden ingezongen.
In de feestelijke Dikke Boer Boris zijn vijf verhalen over het kleine boertje met de rode laarsjes verzameld. Of Boer Boris nu onmogelijk de markt kan bereiken, geen feest wil, aan zee of in de sneeuw speelt, het klinkende rijm en de grappige verhalen zijn altijd een genot om naar te luisteren. Deze bundel is door schrijver Ted van Lieshout zelf ingesproken.
Misschien niet heel verrassend, maar omdat we op dit moment zelf zo genieten van de verhalen van Jip en Janneke, wil ik ze er toch heel graag bij zetten. Omdat we allemaal wel wat vertrouwds kunnen gebruiken deze dagen… Flip van Duijn, de zoon van Annie M.G. Schmidt, leest de meer dan 75 verhaaltjes uit deze prachtige bloemlezing voor.
Ja! Kees Hulst, die de magistrale sprookjes van Thé Tjong-Khing (er zijn nog twee van deze geweldige bundels) inspreekt is echt een van mijn favoriete voorlezers. Toen Khing bij het voorlezen van oude sprookjes aan zijn kleinkinderen merkte dat het taalgebruik veel te moeilijk was voor kleuters, h
erschreef hij ze zo dat ze ook voor deze kinderen toegankelijk zijn. De stem van Hulst past subliem bij de humoristische twist die Khing de sprookjes gaf. De mooiste verhalen van de sprookjesverteller had trouwens net zo goed in de volgende categorie kunnen zitten. De andere sprookjesboeken van Khing staan ook allemaal op Storytel.
Op een ochtend is het eten van de dieren opgevroten. Dat moet Tijger zijn geweest, maar wat kunnen ze tegen een dier dat zoveel groter is dan zij? Anansi de slimme spin heeft een plannetje waarmee hij Tijger niet alleen een lesje zal leren, maar hem ook het land uit zal jagen én hem als een mak ezeltje zal berijden. Dat willen de dieren en de koning wel eens zien! De verhalen over het fabeldier Anansi stonden tijdens de slavernij symbool voor stil verzet tegen de onderdrukkers. Je begrijpt waarom als je dit mooie volksverhaal uit hebt. Anansi laat het zien: klein en slim doet niet onder voor groot en sterk. De andere delen zijn al net zo te gek en worden ook voorlezen door de schrijver zelf!
Wie kent ze niet? De poezen Pim en Pom van Fiep Westendorp en natuurlijk hun baasje: de Vrouw In dit fijne voorleesboek beleven ze heel wat avonturen. De taal en tekeningen zijn vertrouwd en herkenbaar en de verhalen bevatten vaak herkenbare gevoelens voor kinderen. Zo is Pom op een dag ziek en vindt Pim dat helemaal niet leuk: Was hij maar ziek, net als Pom, dan werd hij ook lekker verwend… Dan krijgt hij een prachtig plan: wat nou als hij doet alsof… Of de Paashaas nou langskomt, ze achter een deftige poes aan gaan, kamperen, of naar de maan reizen, de verhalen eindigen altijd mooi, gelukkig en veilig. Het grote Pim en Pom voorleesboek is zo een wonderschone afsluiter van de dag.
Johannes de parkiet wordt door baas Gijs van zijn vertrouwde kooitje naar een groot vogelverblijf gebracht. Het wennen aan zijn nieuwe huis gaat best, tot er bezoek komt. Onverwachts bezoek. Ongewenst bezoek. Johannes de parkiet is een geestig, geweldig om voor te lezen verhaal dat inspeelt op de angst om ruimte kwijt te raken aan mensen die anders zijn. Mark Haayema leest zelf voor en laat niet alleen zien dat het een kleine moeite is om wat ruimte in te leveren. Hij geeft ook aan dat het best logisch is dat je dat even spannend en lastig vindt. En ook dat je soms geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’
De tijdloosheid van Max en de Maximonsters is verbluffend. De langgerekte zinnen blijven spannend. Naar de imponerende Maximonsters wil je steeds weer varen. En boven alles krijg je nooit genoeg van Max, dat oerkind, waarin je alles vindt wat kinderen in zich dragen. Het hele verhaal is machtig, maar dit oerboek bevat voor mij ook een van allermooiste zinnen ooit geschreven. Betoverende woorden die zo precies verwoorden wat verhalen me keer op keer brengen.
Diezelfde avond groeide er een bos in de kamer van Max
het groeide en groeide
tot de bladeren van de zoldering hingen
en de muren de hele wereld werden
En de muren de hele wereld werden… zucht.
Loes Haverkort had de eer om het verhaal voor te lezen.
Loop jij graag in je nakie rond?
Pas dan maar op voor je blote kont!
Daar zit de billenbijter nou nét op te wachten,
hij heeft die van jou al in gedachten.
Tja, die billenbijter is erg jaloers op blote billen. Die zou hij zelf ook wel willen!
Pas op voor de billenbijters! is een gruwelijk, graag en fijn versjesboek van Lucas van de Meerendonk vol geestige griezels zoals de billenbijter, het kusjesbeest en het eet-me-nietje.
De schrijver las de boekjes zelf voor en dat is heel erg leuk, hoor!
Wie o wie kent dit lekker stoute boek nog niet? Bij de zilverzeeën met gouden feeën, stenen van pluche in lila-roze-rood, en alleen maar koekjes in plaats van brood, wordt er – bij iedereen spoten er hartjes uit de oren – een snoezelig eenhoorntje geboren. Maar… aan al dat koddige doet dit eenhoorntje mooi niet mee. Op elke vraag is zijn antwoord: NEE. Op een dag is de NEEhoorn helemaal klaar met het gerijm en geglimlach. Hij gaat ervandoor en ontmoet gelijkgestemden. Een WATbeer (hoort hij niks, luistert hij slecht, of allebei?), de ‘KUS-m’n-KONT-hond’ (jep, het staat er echt) en de WELLES-prinses (die alleen maar haar gelijk wil halen). Samen zijn ze lekker chagrijnig en zo vinden ze het leven veel leuker. Weet dat deel twee ook als luisterboek is verschenen, dat is voorgelezen door Kevin Hassing, dit deel door Teun Luickx.
Ivo de Wijs heeft in Knibbel knabbel knuisje acht sprookjes in twinkelende taal op rijm gezet. Bekende klassiekers als Roodkapje, Hans en Grietje en Het meisje met de zwavelstokjes, maar ook minder bekende verhalen zoals De jongen die op reis ging om het griezelen te leren en Jan de Tuitelaar. De acht sprookjes zijn door De Wijs bewerkt en zelf voorgelezen.
Opgroeien met de verhalen over het eigenwijze, lieve hondje Rintje, dat gun je elk kind wel. Wij hebben Het grote Rintje voorleesboek eindeloos voorlezen. Over bijna alles wat kinderen meemaken, is wel een verhaaltje geschreven. In meer dan honderdhoofdstukken komen zoveel herkenbare gebeurtenissen en gevoelens voorbij. Een heerlijk bundel om uit voor te lezen én om naar te luisteren. De verhalen zijn knap ingesproken door Ton Meijer.
In dit luisterboek heeft Erik van Os twaalf versjes uit het boek Ik weet wat ik worden wil dat hij maakte met Elle van Lieshout ingezongen. In vrolijk rijm komen veel beroepen voorbij. Sommige kent iedereen wel, zoals de bakker of dokter. Sommige zijn lekker spannend, zoals de acrobaat. En er komen ook minder bekende beroepen voorbij, zoals de dierverzorger. En, wat wil jouw kind later worden?
Oh, de verhalen van de Kikker en Pad, het zijn ware klassiekers. De twee vrienden met hun mooie, zo geheel eigen karakters maken in één jaar heel wat mee. En altijd hebben hun avonturen een diepere laag waar je langer over kunt nadenken of praten. Schitterend en tijdloos. De stem van Dennis Willekens past goed bij de sfeer van de verhalen.
VOOR KINDEREN VAN 4-6 JAAR (EN OUDER)
In Meester Max en de minimonsters laat Rindert Kromhout, zelf peuterleider geweest, bijna alles wat in de eerste en tweede klas van de lagere school kan gebeuren aan bod komen. De vrolijke verhalen zijn met zoveel humor, grappige wendingen geschreven dat je meer dan regelmatig met je kinderen mee gniffelt. Ook een aanrader voor juffen en meesters, de verhalen zijn voor hen vast herkenbaar! De schrijver las het boek zelf voor.
Lang, lang geleden, toen alle schepen nog zeilen hadden, leefden er twee kinderen met hun vader en moeder aan de rand van een groot bos.
In dit magisch mooi opnieuw uitgegeven sprookje van Paul Biegel ga je met Jorgos en Doenja op zoek naar hun vader die op een dag niet meer terugkomt uit het bos. De Nevelkoningin houdt hem gevangen. Als de kinderen haar zeven veren van de bonte papegaai brengen, zal ze hem vrijlaten. Dit is weer een schitterend verhaal in tovertaal uit de schatkist vol verhalen Paul Biegel. Het is zo bijzonder en waardevol dat zijn tijdloze boeken opnieuw uitgegeven worden (kijk ook zeker eens naar het boek de illustraties van Linde Faas zijn schitterend). En wat wel heel bijzonder is: het verhaal wordt voorgelezen door Paul Biegel zelf.
‘Een schrijver fantaseert het verhaaltje niet alleen, hij schrijft het ook op.’
‘Met mooie woorden, denk ik,’ zegt Robin.
‘Welnee,’ zegt opa. ‘Je kunt met gewone woorden ook een mooi verhaal schrijven. Je moet de woorden alleen op de goede plek zetten – dat is de kunst.’
Het is een kunst die Sjoerd Kuyper ten diepste beheerst. Als hij in gewone woorden, met soms ook wat tovertaal, schrijft over de gedachten en vragen van Robin dan is dat steeds weer zo heel erg mooi. Robin maakt zo’n beetje alles mee wat een kleuter kan beleven. Het is een genot en een voorrecht om zijn avonturen voor te lezen. De verhalen stijgen op van het papier. Ze doen wat met je. Soms ontroeren ze zo dat je even moet stoppen met lezen. De schrijver leest de verhalen zelf fantastisch voor.
Lees, luister, kijk en beleef maar liefst acht van De mooiste verhalen uit de klassieke muziek.
Elk stuk is door een fantastische auteur speciaal voor dit dikke boek bewerkt, door onze beste illustratoren van wonderschone, sprookjesachtige tekeningen voorzien en door geweldige mensen ingesproken. Zo dans je van Doornroosje, naar Peter en de wolf, van De Notenkraker naar Het Zwanenmeer. Als je de QR-code voor in het boek scant ontdek je de voordracht van de verhalen onder begeleiding van grote orkesten. Een droom van een boek en nu al een klassieker.
Astrid Lindgren heeft vele prachtige sprookjes geschreven die als losse luisterverhalen te beluisteren zijn. Zevenentwintig om precies te zijn. Tijdens de feestdagen kun je bijvoorbeeld beginnen met Kerstmis in zweden lang geleden, maar Pelle loopt weg en Grote zus en kleine broer zijn ook favoriet bij ons thuis. Tja, eigenlijk hoef je helemaal niet te kiezen. Het zijn allemaal fantasierijke verhalen. Oh, en als je dan toch naar Astrid Lindgren luistert met kerst, kun je ook Pippi en de dansende kerstboom opzetten.
Het is haast ongelooflijk dat deze Annie M.G. Schmidt-klassieker al bijna vijfentwintig jaar oud is. Wij kunnen het verhaal blijven lezen en luisteren (oh, en de film hebben we ook al eindeloos vaak gezien). Flip van Duijn leest het verhaal ook nog eens zo warm en fijn voor. Weet je nog waar het verhaal over gaat? Over juffrouw Minoes, die vroeger kat was en nog steeds met poezen kan praten. Van haar vrienden hoort ze dat er iets helemaal niet goed gaat bij de lelijke chemische fabriek van meneer Ellemeet. Minoes vertelt het allemaal aan de lieve, verlegen journalist Tibbe. Zal dit eindelijk een echt belangrijk krantenartikel voor hem opleveren? En kunnen ze meneer Ellemeet met hulp van alle poezen stoppen?
Deze verhalen zijn magisch mooi, fabelachtig goed, vol van unieke gedachten en twinkelende taal. Over Sofietje die alles kan knippen wat ze wilde, over de toverhoed van Jonathan, over kaboutertjes van een wolkenschip… Ik zou over elk sprookje wel een stukje kunnen schrijven. Het zijn toverwerelden waar je in zou willen kruipen. Als je de verhalen uit Groot Biegel sprookjesboek leest, leef je in de schemerwereld tussen dromen en wakker zijn, waar de maan schijnt met een zilveren toverlicht en alles kan gebeuren, als je er maar in gelooft. Prachtig voorgelezen door Ruben Brinkman.
Janneke Schotveld knipoogt in De kikkerbilletjes van de koning naar klassieke sprookje en beroemde kinderboeken, maar neemt je toch vooral mee naar haar eigen, unieke sprookjeswereld. De zaken die haar bezighouden vlecht ze charmant en met veel humor de verhalen in. Zo waren er eens twee koningen, fietst een dappere ridster voorbij, trouwt een prinses met een prinses en is er een piekermannetje dat piekers vangt van kinderen met volle hoofden… Beluister ook zeker de opvolger van dit boek: Het kattenmannetje en andere sprookjes. De verhalen zijn door Schotveld knap en mooi ingesproken.
Luisteren naar de verhalen uit de schatkist met verhalen van Paul Biegel, iets veel fijners bestaat er niet. Ken je De dwergjes van Tuil nog? Ze woonden op de hei. Het waren er niet twee of vijf, maar wel honderd, een heel dwergenvolk bij elkaar. De jongste heet Kleine Pier van Tuil. Het zijn zijn dappere daden waar je voorgelezen door Job Schuring van hoort. De sprookjesachtige fantasie van Paul Biegel is betoverend. Zoek ook zeker naar zijn andere boeken. Er zijn er veel als luisterboek verschenen.
VOOR KINDEREN VAN 6-8 JAAR (EN OUDER)
Ik kan niet tellen hoe vaak ik deze magische klassieker van Paul Biegel heb gelezen. De rode prinses blijft voor mij een van de allermooiste (en grappigste) boeken ooit geschreven. En het is óók een van mijn lievelingsverhalen om naar te luisteren. Isa Hoes sprak het verhaal over de Rode Prinses, die wordt ontvoerd door rovers Holz, Bolz en Schwanenstolz prachtig in. En dit is ook zeker zo’n boek dat helemaal niet in één categorie thuis hoort, het is net zo leeftijd- als tijdloos!
Bibi Dumon Tak is onze onbetwiste koningin van de non-fictie. In Bibi’s bijzondere beestenboek schenkt ze ons beeldschone, loeigrappige miniatuurportretten met ongelooflijke feiten over bijzondere dieren. Ze worden voorgelezen door rasvertellers Dieuwertje Blok, Midas Dekker, Jeroen Kramer en Toon Tellegen. Eigenlijk is het onmogelijk om te kiezen uit de dierenboeken van Bibi, dus lees of beluister ze vooral allemaal (en dan is hierna Bibi’s doodgewone dierenboek, over alledaagse dieren die lang net zo doodgewoon zijn als ze lijken, wel een fijne opvolger).
Masja is smoor op Iwan. Ze vindt hem de stoerste wolf van het woud. Als ze hem ziet klopt haar hart als een paard in galop. Toch is er iets vreemds aan de hand. Bij volle maan verandert Iwan opeens in een mager ventje. Hij kan niet meer grommen of lekker wild dansen, maar voorspelt wel dat er een zware storm op komst is. De andere wolven lachen hem keihard uit. En Masha? Wie volgt zij? Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest schreef met Wolvenweer een super origineel en catchy boek voor beginnende lezers. De voorleesstem van Lot van Lunteren is een genot!
Ik hou niet van nachten, maar deze nacht is wel leuk. Ik geef het toe.
Op een nacht krijgt Yes bezoek van spook Kwaak. Hij heeft een missie en neemt Yas mee op een nachtwandeling door de buurt. Kwaak vertelt hem dat hij voor veel buren hulpspook was. Hij hielp hen van hun angsten af. Maar waarom zou Yas dat nodig hebben, hij is toch nooit bang? Toch?? Mijn spook en ik is wederom een onwaarschijnlijk leuk, grappig en talig Tijgerlezenboek van Edward van de Vendel en Floor de Goede. Het vertelt niet alleen een erg geestig verhaal, maar laat ook zien dat iedereen wel eens bang is. En dat het leven veel minder erg wordt als we daar hardop over durven te praten. De korte, pakkende zinnen hebben een schitterende cadans en worden omgeven door unieke, stripachtige tekeningen. Op het laatste zijn er zelfs nog anti-angst-tips.
Faas tekent een ridder die vier draken verslaat. Ze hebben vlijmscherpe tanden en er stroomt knalrode derrie uit hun neusgaten. De ridder hakt ze allemaal finaal in de pan. Deze eerste zinnen laten wel zo’n beetje zien hoe het eraan toegaat in dit knetterleuke, knallend grappige nieuwe boek van Anke Kranendonk. Als de vader van de tweeling Faas en Beer naar het buitenland moet om piano te spelen en hun moeder moet werken, moet er een oppas komen. De eerste heeft al na één dag opeens toch geen tijd. Maar de tweede – Stella – weet de jongens op precies de juiste toonhoogte te ontmoeten. Soepel beweegt ze mee met hun fantasiespektakelstukken, zij maakt hen astronauten, zij haar Staal en dat is het begin van een fantastisch fijne tijd. Wat een feest van een boek, voorgelezen door Anke Kranendonk zelf!
Sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur, schrijft Al Galidi. En zo is het. In het magische boek Arabische sprookjes kregen twintig verhalen uit het Midden-Oosten een plek.
Verhalen met prachtige wijze boodschappen. Dat geluk vaak zoveel dichterbij is dan je denkt. Dat het dom is om jezelf voor anderen te veranderen. Dat mensen altijd wel iets over je te zeggen hebben. Dat iedereen op zijn eigen manier iets moois bijdraagt aan de wereld. Het wordt prachtig voorgelezen door Mimoun Oaïssa.
De verhalen over Sindbad de Zeeman komen uit de eeuwenoude Sprookjes van duizend-en-één-nacht. Tiny Fisscher zendt ze via deze magisch mooie hervertelling opnieuw kinderharten in. De zeven reizen die Sindbad maakt flonkeren van het avontuur. Kolkende golven jagen hem naar een berg vol Harige Wezens. Hij belandt op een eiland vol kannibalen, of een met ruwe diamanten en slangen. Hij tuimelt in een dal waar nog nooit iemand levend uitkwam of wordt haast verslonden door een monsterlijke vis… Het zijn verhalen vol actie, over vertrouwen en eerlijkheid, over het delen van geluk en over verhalen die nooit verloren gaan, hoe en door wie ze ook worden verteld. In dit luisterboek is dat door de fijne stem van Erik van de Horst.
Tim gaapt… hij rekt zich uit… en valt met een plof neer op de grond. Au! Hij was even vergeten dat hij in een boom in slaap was gevallen.
Tim is gek op de bossen. Als het even kan klimt hij in bomen, bouwt hij hutten en springt hij in plassen. Mét zijn vader trouwens. Die is boswachter en is er net zo gek op als Tim. Tim weet zoveel over de natuur, dat hij op op zijn verjaardag krijgt dat hij zelf een échte boswachter mag zijn. In zijn elektrische boswachterskelter beleeft hij zo de leukste avonturen. Hij redt dieren in nood, houdt het bos schoon en helpt mensen in gevaarlijke situaties. En hij maakt vrienden met een grappig meisje en een heel lief kauwtje…
De avonturen uit dit te gekke boek voelen niet voor niets zo echt: Jan Paul Schutten wandelde urenlang met ‘de echte’ boswachter Tim door het bos en hoorde over zijn belevenissen. De meesterverteller verwerkte ze in dit heerlijke boek waarvan ik hoop dat heel, heel veel kinderen het zullen gaan beluisteren. Oh, en deel twee over Tim de kleine boswachter is ook al te beluisteren.
Twee misselijke, miezerige, viezelige misbaksels, dát zijn Meneer en Mevrouw Griezel. Ze halen rotstreken met elkaar uit én ze maken het leven van de vogels en de vier apen in de tuin vreselijk zuur. Die haten meneer en mevrouw Griezel door en door en zinnen op wraak! Een klassieker en taal die ik elk kind gun (net zoals de ALLE andere boeken van Roald Dahl). Jan Meng leest alle toen de luisterboeken van Dahl voor.
Yes! De meest explosieve maïskorrel van de wereld is terug, en hoe! Bob Popcorn – meesterkok is alweer het vierde fantastisch fijne boek over Bob en Ellis. Als je precies wil weten hoe het allemaal begon met Ellis die een maïskorrel in de magnetron deed, die veranderde in een mannetje met de naam Bob, begin dan vooral met het eerste deel (aanrader!), maar de boeken zijn ook goed los van elkaar te lezen. In dit gloednieuwe verhaal doet Ellis samen met en door toedoen van haar buurjongen mee aan een kookwedstrijd. Maar of dat zo’n goed idee is? Ellis kan misschien goed popcorn maken, maar al snel blijkt dat dat helemaal niks zegt over haar andere kookkunsten. Net zoals de meeste eerdere delen weer fijn voorgelezen zoor Lotte Horlings.
De vele knappe, dynamische potloodtekeningen zijn weer van Martijn van der Linden.Dit is het verhaal van Hedwig. Ze is zeven jaar en mag bijna naar school. Die school ligt in een piepklein plaatsje op het platteland en zelf woont ze naar eigen zeggen nog verder in de rimboe op een plek met nog minder huizen dan Bolderburen. Daarom barst ze ook zo van verlangen om naar school te gaan, dan hoeft ze zich nooit meer te vervelen. Dit boek vertelt vol leven over de avonturen die Hedwig dat eerste schooljaar beleeft. Met Linda, die eruit ziet als een prinses maar kwaakt als een kikker, of van die keer dat ze wegloopt en verdwaalt in het bos, over het kerstfeestmaal op school, of van haar achtste verjaardag. Eerder verscheen ook als luisterboek het verfilmde succesboek Mijn moeder is een gorilla.
In dit warme, grappige boek (vol cartooneske details) kruip je weer in het fantasievolle hoofd van Omar. Het allereerste deel van deze knappe serie kreeg een eervolle vermelding van de jury van de Jenny Smelik IBBY-prijs omdat het diversiteit zo natuurlijk en niet-problematiserend laat zien. Het is echt geweldig dat er nu al vijf delen te lezen zijn. Dit keer hebben Omar en vrienden twee weken om het beste raketbouwplan te maken dat de wereld ooit heeft aanschouwd. Ze doen namelijk mee aan de gigageweldige Nationale Raketbouw Competitie. Maar dan worden er raketten vernield en moeten ze ook nog een plan bedenken om te ontdekken wie de saboteur is. Wat een avontuur! Zoals ook in eerdere delen weer geweldig voorgelezen door Jouman Fattal.
Tiny Fisscher maakte een echte pageturner van deze tijdloze klassieker, of in dit geval: een doorluisterboek. . Waar ging het ook alweer over? Weten jullie het nog? Het is 1872. Phileas Fogg, een mysterieuze man van de klok, wedt met zijn vrienden dat hij een Reis om de wereld in 80 dagen kan maken. Hij vertrekt nog diezelfde avond, samen met zijn trouwe bediende Passepartout. Politieagent Fix vertrouwt het voor geen cent. Hij denkt dat Fogg een bank heeft overvallen en de weddenschap gebruikt om te ontkomen. Hij reist hen achter na een schaduwt hen op hun weg. De detective-achtige sfeer, de bizarre reis, de cliffhangers, de race tegen de klok. Het spreekt zo tot de verbeelding. Wat een aanrader! Frans van Deursen is de fijne voorlezer.
Kofi en Afi zijn geboren als slaven en werken net als hun ouders op een grote plantage. Hoezeer ze de plek ook haten, ze durven niet te vluchten: dat is te riskant. Maar als ze op een dag horen dat hun vader misschien zal worden verkocht, weten ze dat ze geen andere keuze hebben. Het verhaal van Kofi en Afi is beslist niet rooskleurig, maar voelt toch nergens als te bedreigend of te complex. Henna Goudzand Nahar weet precies de juiste verhalende, heldere toon te vinden om het verleden al voor jonge kinderen toegankelijk te maken. Dat komt ook door het mystieke, hoopvolle slot waarin de kinderen, net als in het kinderliedje en de legende van Bigi Kayman, de hulp krijgen van een grote kaaiman. Op de rug van Bigi Kayman is een onvergetelijk, belangrijk verhaal. Jeannine la Rose leest het wonderschoon voor.
VOOR KINDEREN VAN 8-10 JAAR (EN OUDER)
Amir is ontroostbaar en dat is zo goed te begrijpen. Zijn Oela, de allerliefste hond van de wereld, is er niet meer. Ze was er al toen Amir geboren werd. Vanaf dag één waren ze onafscheidelijk.
Naast zijn bed, op de plek waar Oela tien jaar lang naast hem lag te slapen, legt zijn moeder een oud tapijt. Als Amir het oprolt en weg wil leggen, komt het tot leven.
Zoef – want zo mag Amir het tapijt dat eigenlijk Zafar Omar Emín Faroek de Veertiende heet, noemen – en hij gaan op een prachtige, wonderlijke, sprookjesachtige reis met als grote doel het terughalen van Oela.
Jeetje, wat kan Janneke Schotveld toch ontzettend mooi en goed schrijven. Zoef en Amir stegen op en vlogen recht mijn hart in.
In haar authentieke stijl waarin humor en gevoel zo prachtig in balans zijn, laat Schotveld zien hoe het voelt en wat het vergt om afscheid te nemen. De lieve, mooie, dromerige tekeningen van Nadia Meezen brengen de reis nog meer tot leven.
Zoef’is een beeldschoon, liefdevol, schitterend rond verhaal over rouw, vriendschap en afscheid nemen.
Annet Schaap sprak Lampje – dat alle prijzen won die er voor jeugdliteratuur te winnen zijn – met beeldschone stem zelf in. Het lijkt wel of alles klopt in dit boek. Het is dromerig en spannend tegelijk. De taal is wonderschoon zonder hoogdravend te zijn. Een van de personages is half mens en half zeemeermin en toch blijft het verhaal volkomen geloofwaardig. Vis en Lampje… Ze blijken zoveel krachtiger dan ze dachten. Twee moedige kinderen die de plek waar ze thuishoren zoeken en vinden. ‘Lampje ga je lezen, en herlezen, en voor altijd in je hart sluiten’ schreef ik toen ik het boek voor het eerst las. En zo voel ik het nog steeds.
Anna Woltz heeft zoveel mooie boeken geschreven en prijzen gewonnen, en ik ben dol op al haar werk, maar Mijn bijzonder rare week met Tess is misschien wel mijn favoriet. Het gaat over Samuel en Tess, die elkaar tijdens een zomervakantie op Texel ontmoeten. Tess wil haar vader, die ze nog nooit gezien heeft, ontmoeten en heeft daar een wild plan voor bedacht. Ze hoopt dat Samuel haar daarbij zal helpen. Dat is het begin van een spannend en hartroerend avontuur. De film van dit mooie boek is uitgekomen is trouwens het boek zeer waardig.
Het lekker geschreven avontuur Hotel Bonbien gaat over het allervreemdste jaar dat Siri ooit heeft meegemaakt. Ze is tien en woont in het hotel van haar ouders. Ze is er geboren, ze vindt het de mooiste plek op aarde, ze wil er nooit meer weg. Maar de laatste tijd maakt ze zich zorgen. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie, wat nou als ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen? Daar moet ze echt niet aan denken. Ze weet het zeker: alleen een wonder kan hen redden. En laat dat nou net zijn wat uit de hemel komt vallen! Dit originele feelgood-verhaal wordt prachtig voorgelezen door Anne van Veen.
Kevin Hassing sprak het boek waar hij onlangs de prijs van de Jonge jury voor won zelf in. Het is deel twee van de reusachtig fijne avonturen over Mus en Kapitein Kwaadbaard. Het is het leukst om met het eerste deel te beginnen. Beluister hoe het dorp van de moedige, eigenwijze Mus is ingenomen door beruchte piratenbende de 5 slangen. Dat laat zij niet zomaar gebeuren. Ze zoekt hulp bij een wonderlijk stel. Samen met stoere woestelingen (met kleine hartjes) als Kromme Kareltje, de Buffel en natuurlijk Kapitein Kwaadbaard himself, buitelt Mus op weg naar Zeebugerdam van de ene belevenis in de andere.
Ooit, lang geleden was er iets wat zich ophield bij de Verborgen Gronden door de golven naar Wildzee gestormd. Een monster zo gruwelijk dat daarna was besloten dat er voorgoed een Wachter op Wildzee moest zijn. Hoewel ze pas elf jaar oud is, mag Ultra nu de laatste wachter van Wildzee overleden is, zijn taak overnemen tot er een vervanger is. De zee was een groot, fel beest, de mensen zijn er bang voor. Maar grote, felle beesten kunnen toch ook mooi zijn? denkt Ultra. Zij houdt van de zee. Op de Wachterszolder vindt ze verontrustende aantekeningen van haar voorganger: We wachten en waken en zien niets, of verschijnselen die we niet kunnen bevatten. Maar daarginds in zee is iets wat ons bespiedt, en het ziet alles. Was het verstand van de oude wachter aangetast, of had hij de Verborgen Gronden echt gezien? Ultra Donker is een machtig verhaal vol zeemagie. Spannend. voorlezen door Selin Akkulak.
Vanaf nu gaat het beginnen, hè? Het leukste stukje jaar van de basisschool: de musical, kamp, onze toekomst.’ zegt Masya, de beste vriendin van Adam. Ach, hij is al lang blij als het een gewoon schooljaar voor hem wordt, maar dat zit er niet in. Hij krijgt dan wel de hoofdrol in de musical, maar thuis gaat het helemaal niet goed. Adam en zijn zusje Nina weten sinds ze een paar maanden eerder stiekem in het dagboek van hun moeder lazen dat hun geld op is. Als een ramp heel erg langzaam gebeurt, heb je dat blijkbaar pas veel te laat door. Er is steeds minder eten, zakgeld is er al lang niet meer en hun moeder ligt eigenlijk alleen nog maar in bed. In Nederland groeit een op de twaalf kinderen op met te weinig geld. Lysette van Geel schreef met Mijn moeder is een dekbed een meeslepend, erg knap verteld verhaal over kinderen die dat meemaken. Wat een belangrijk boek voor kinderen die hetzelfde meemaken en ook voor de meer gelukkigen, die zo kunnen invoelen hoe het is. Ook het eerdere boek dat Van Geel schreef was maatschappelijk geëngageerd, dat al even mooie verhaal speelde zich af in het aardbevingsgebied van Groningen. Dat is ook te beluisteren!
Geef een boek cadeau maakte klassieker Dolfje Weerfolfje jeugdboek van het jaar 2023 en dat vind ik zo te gek! Sinds 10 februari is dit geliefde boek in de boekhandel te koop voor maar EUR 2,99. Het is het eerste boek uit de inmiddels 25-delige serie over het jongetje dat bij volle maan in een weerwolf verandert. Paul van Loon is een weergaloze schrijver die al oneindig veel kinderen gelukkig heeft gemaakt met zijn verhalen. Veel van de boeken zijn ook als luisterboek verschenen. Victor Löw leest er veel voor en ik ben ook dol op de luisterboeken van Paul van Loon die worden voorgelezen door Dieuwertje Blok.
‘Bij een huis hoort een huisdier. Dat vind ik.’ zegt Roya (8 jaar) op de eerste avond in het huis waar zij met haar ouders en broers mag blijven. Het wordt een lief dwergkonijntje dat ze Misjka noemt. Iedereen is dol op hem. Roya praat met Misjka, maar als ze hem wil vertellen over hun vlucht uit Afghanistan ontdekt ze dat ze er nog zo weinig van weet. ‘Je was nog heel klein, Roya.’ zegt haar broer en ook dat hij haar kan helpen omdat hij er de hele tijd bij was. Die avond en de dagen erna delen haar vader, moeder en broers herinneringen met Roya. Maar dan gebeurt er iets ergs. Op een ochtend staat het kooitje van Misjka open en is het konijntje verdwenen.
Edward van de Vendel schreef een gevoelig, subtiel, subliem rond verhaal over een meisje dat haar thuis vindt in Nederland en haar reis daarnaartoe. Bouman Fattal las het schitterend voor.
Ik beloof je: dit is een boek vol met de leukste spreekbeurten die je ooit gehoord hebt: spreekbeurten van dieren over andere dieren, compleet met onderbrekingen, tips en tops. Niks menselijks is de dieren vreemd. De heremietkreeft is zo zenuwachtig dat ze amper iets uit weet te brengen, de sneeuwpanter zo zelfverzekerd ze genoodzaakt is alleen maar over zichzelf te praten… Zelden las ik een boek dat zo hyperorigineel is en zo goed in elkaar zit. Haast ongemerkt verwerf je een schat aan informatie en meer dan eens vallen de verhalen van de dieren vernuftig samen. De gesprekken in de klas om- en vooral ook dwars door de spreekbeurten heen zijn bovendien hilarisch. Bibi Dumon Tak leest zelf meesterlijk voor. Dit boek is een groots cadeau.
Het is aan het eind van de middag, maar door het onweer lijkt het al nacht. De bliksem spuwt een bol van vuur het rijstveld in. Daar ligt Yoko die getroffen wordt en iets verderop een zwarte steen die door hetzelfde flitsvuur wordt geraakt. De steen spat de lucht in, de vingers van Yoko krullen eromheen. Yoko heeft een lotussteen gevonden, waar ze zichzelf en anderen mee kan genezen.
Hans Hagen kiest in elk hoofdstuk een ander perspectief, een andere verteller. Al die stemmen bieden de lezer een panoramisch zicht op de gebeurtenissen van het verhaal. De rijke, poëtische taal geeft de vertelling een betoverend ritme. Schitterend voorgelezen door Anne Lichthart.
Wie niet sterk is moet slim zijn. Op een duistere dag worden Doni en twee vrienden door krijgers van een andere stam gevangengenomen, met meer dan honderd anderen samengebracht en overgedragen aan witte mannen. Ze worden gebrandmerkt en met een boot naar Suriname gebracht waar ze verkocht en tot slaaf gemaakt worden. Doni is vastberaden om met behulp van de kracht van de blauwe veer te ontsnappen. Dwight van van de Vijver vertelt (hij leest zelf voor) in Doni en de kracht van de blauwe veer een écht verhaal en dus valt het niet altijd mee. En dat kunnen kinderen heel goed aan. De schrijver slaagt erin om precies de juiste verhalende toon te vinden. Een waardevol boek om met kinderen vanaf een jaar of acht over het slavernijverleden te praten.
De klassieker De Goudsmid en de Meesterdief vertelt twaalf verhalen over de tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo. Ze zijn onafscheidelijk, maar als ze groter worden, kunnen ze niet altijd samen blijven. Ze lijken dan misschien als twee zandkorrels op elkaar, maar in hun doen zijn ze juist zo anders. Laurenzo wil het liefst mooie dingen maken, Jiacomo juist door de wereld trekken. Meesterlijk toont Tonke Dragt dat er geen verkeerde wegen bestaan, hoe aanvullend het is om niet in alles gelijk te zijn, of over alles hetzelfde te denken. Weergaloos en ingenieus zijn de avonturen van de broers en ook de manier waarop hun levens uiteen gaan en altijd weer onvoorwaardelijk samenvallen. Een magisch, machtig, krachtig lievelingsboek dat schitterend wordt voorgelezen door Ricardo Blei.
Tiny Fisscher maakte een echte pageturner van deze tijdloze klassieker, of in dit geval: een doorluisterboek. Waar ging het ook alweer over? Weten jullie het nog? Het is 1872. Phileas Fogg, een mysterieuze man van de klok, wedt met zijn vrienden dat hij in 80 dagen een reis om de wereld kan maken. Hij vertrekt nog diezelfde avond, samen met zijn trouwe bediende Passepartout. Politieagent Fix vertrouwt het voor geen cent. Hij denkt dat Fogg een bank heeft overvallen en de weddenschap gebruikt om te ontkomen. Hij reist hen achter na een schaduwt hen op hun weg. De detective-achtige sfeer, de bizarre reis, de cliffhangers, de race tegen de klok. Het spreekt zo tot de verbeelding. Wat een aanrader! Frans van Deursen is de fijne voorlezer.
Kruistocht in spijkerbroek, een titel waar de harten van de meeste ouders sneller van zullen gaan kloppen. De taal is – heb ik gemerkt – voor veel kinderen net te traag om de klassieker zelf te lezen. Maar als luisterboek is het fantastisch. Wij genoten intens van het meespelende verhaal van Rudolf Wega van Amstelveen en al die kinderen van de kruistocht waar hij in verzeild raakt. Het is prachtig en warm ingesproken door Menno Bentveld. Luisteren kan vanaf een jaar of 8.
VOOR KINDEREN VAN 10-12 JAAR (EN OUDER)
Dit jaar wordt het vrede, zei de vader van Jaap met oud en nieuw. Maar dat is het nog steeds niet. Sterker, de oorlog is niet meer alleen buiten, maar ook binnen. Jaap is zijn vrolijke moeder kwijt, hij verliest zijn zusje nog voor ze er goed en wel is en ook zijn vader is veranderd. Het is allemaal de schuld van die stinkoorlog! Als de honger te groot wordt, sturen hun ouders Jaap, zijn grote zus Nel en kleine broertje Kees naar het noorden, daar is nog eten. Hoe zal Jaap zich redden? Koos Meinderts leest Gouden Griffel-winnaar Naar het noorden zelf voor.
Dit luisterboek van niemand minder dan tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest is wel heel gaaf. Er is namelijk ook muziek op te horen! Hart van staal is werkelijk een razend spannend verhaal. Ravi is wanhopig. Op het eiland waar hij woont worden muziekinstrumenten verboden; muziek zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Hoe kan Ravi nou leven zonder zijn gitaar? Zijn ouders begrijpen er niks van. Dan komt Ravi erachter dat ze slapen met hun ogen wijd open en dat er blauw licht uit hun oren schijnt. Ook Zina uit zijn klas heeft vreemde dingen gemerkt aan haar vader. Op een geheime plek in het bos ontmoeten ze Blinker en Mink, die hen de schokkende waarheid vertellen. Hun ouders zijn geen mensen, maar robots! De geweldige voorlezers zijn Jelle Amersfoort, Storm Parser en Leonoor Koster.
Álles draait om ‘drengr’ bij Vikingen: het betekent stoer, dapper en sterk. Iedereen wil het zijn. Deze meeslepende avonturenroman van Aron Dijkstra neemt lezers mee naar de opwindende wereld van de Vikingen. Het verhaal volgt de tienjarige Sigi. Bijna iedereen in zijn omgeving heeft de hoop heeft opgegeven dat hij ooit een echte Viking zal worden. Maar als zijn grootste plaaggeest hem op een dag uitdaagt, krijgt Sigi de kans krijgt om te bewijzen dat hij wel degelijk drengr kan zijn. Hij vaart uit om een angstaanjagende zeeslang te verslaan. De avonturen van Sigi brengen hem naar mysterieuze eilanden waar hij kennismaakt met verschillende wezens uit de Vikingmythologie. Dit boek biedt niet alleen een razend spannend verhaal, maar geeft kinderen ook een fascinerend inzicht in de Vikingcultuur. Job Bovenlander is de fijne voorlezer.
Wanneer houdt rouwen eigenlijk op? vraagt Pelle (12 jaar) zich in Briefjes voor Pelle af. Hij is bang dat zijn moeder altijd verdrietig zal blijven. Dan krijgt Pelle een jaar na het overlijden van zijn vader, een doos met briefjes die zijn vader voor hem achterliet. Er staan vragen op, overdenkingen en opdrachten. Ze helpen Pelle weer zichtbaar te worden en helpen hem en zijn moeder dingen te vinden die ze samen kunnen doen. Naast het prachtige verhaal over het verdriet van Pelle en zijn moeder, puilt dit boek uit van toffe weetjes, want feiten helpen de hoogbegaafde Pelle als hij te verdrietig wordt. Dit boek is warm, troostrijk en ontroerend. Paul de Munnik leest het erg mooi voor.
Het is goed en bijzonder dat kinderen via verhalen over de geschiedenis kunnen blijven lezen en leren. Ik tip jullie graag dit fraaie boek over de Watersnoodramp van 1953: Gevaarlijk water van Marte Jongbloed. ‘Midden in de nacht kwam het water. En met het water kwam het gevaar.’ schrijft Maarten (12 jaar) in het schrift dat hij na de ramp van zijn moeder kreeg. Het boek volgt hem, zijn zusje, vriendin en een klasgenoot van de dag van de ramp tot een jaar erna. Gevaarlijk water biedt daarmee niet alleen een indringend verslag van wat de kinderen in de nacht van 31 januari op 1 februari meemaakten, maar toont ook hoe impactvol dat voor hen is geweest. De fijne voorleesstem is van Oscar Siegelaar.
Mot en de metaalvissers is het állerfijnste verhaal dat ik dit jaar voorlas. Het is een betoverend goed boek, nu al een klassieker! Op een dag vindt Mot tijdens het metaalvissen een oude, kleine, geheimzinnige duikboot in het kanaal. Dat is het begin van een enorm avontuur. De boot blijkt de sleutel te zijn om de stad te redden van de machtige miljonair Arkon Bolwerd. De stad en de oude, roestige werf – de mooiste, fijnste plek ter wereld – waar Mot zoveel nieuwe vrienden heeft gemaakt. Dit spannende, wervelende, hyperoriginele verhaal zit vol cliffhangers, emotie en onverwachte wendingen, maar niets gebeurt zomaar. Alles klopt en heeft een functie. Dat maakt het ook een fantastisch boek om te herlezen en herluisteren! Heel mooi voorgelezen door Lidewij Mahler.
Met De kaarten van madame Petrova is het langverwachte vervolg op Lepelsnijder van Marjolijn Hof verschenen. Het is een even fabelachtig, meesterlijk verteld avonturenverhaal. Ik wil je wel met liefde aanbevelen om met het eerste deel te beginnen waarin wordt verteld hoe ver weg van iedereen, boven op een berg Janis samen met de oude Frid woont. De wereld beneden is onveilig, zegt Frid, daar waart de grote ziekte rond ‘die sluipt en klimt en holt van mens naar mens, van huis naar huis.’ Janis moet beloven dat hij daar wegblijft. Maar op een dag komt Frid niet thuis. Als hij wegblijft breekt Janis de belofte en vertrekt. Met elke stap de echte wereld in wordt hem duidelijker dat de grote ziekte niet bestaat. Waarom heeft Frid gelogen? Waar komt hij eigenlijk vandaan? Hij ontdekt steeds meer duistere geheimen, intriges en gevaren. Met elke onverwachte wending groeit zijn karakter, tot hij zo krachtig is dat hij de puzzelstukken die hij verzamelde ingenieus ineen kan laten vallen. Boeken om helemaal in te verdwijnen en allebei beeldschoon voorgelezen door Job Bovelander.
Een extra vakantie? Ná de zomervakantie? Dat lijkt Björk het beste idee ooit. Ook de reden vindt ze fantastisch: ze zullen naar het eiland reizen waar haar oma die ze nog nooit heeft gezien woont. Ze heeft er hoge verwachtingen van, maar het loopt allemaal anders. Het eiland is piepklein, er is geen bereik, haar oma heeft geen oog voor haar, er staat maar één flat waar iedereen woont, de paar kinderen zijn totaal anders dan zij, de veerboot die hen bracht is het laatste schip dat er de komende maanden zal aanleggen. Kortom: haar wereld zal in korte tijd heel erg veranderen.
Dit heerlijke, meeslepende, grappige en ook nog eens spannende verhaal won de Icelandic Literary Award 2020 en dat snap ik goed. Het is een écht kinderboek waar het vertelplezier vanaf spat en dat is goed te horen in de stem van Esther Floor.
Dit oerfijne, grappige, ontroerende verhaal wordt voorgelezen door Sjoerd Kuyper zelf en dat is werkelijk fantastisch. Hoor over een bizarre tijd in het leven van de dertienjarige Kos. Precies op het moment dat hij de winnende goal maakt in het de voetbalwedstrijd waarbij zijn team kampioen wordt, krijgt zijn vader langs de lijn een hartaanval. Zijn moeder is al drie jaar eerder overleden, dus nu moet hij samen met zijn zussen hun Hotel de grote L (in het verhaal ontdek je precies hoe het nu zit met die naam) draaiende houden. Maar dan blijkt dat het hotel zoveel schulden heeft dat het misschien wel dicht moet. Er zit niets anders op: iemand moet Miss Noordzee worden en de geldprijs die daaraan verbonden is winnen. Je raad het vast al: Kos is de knapste van het stel. En zijn concurrente? Dat is Isabel. Het meisje op wie hij tot over zijn oren verliefd is.
Dit schitterende boek won de Gouden Griffel en dat snap ik helemaal! Iedereen vindt Cato vreemd, maar dat kan haar geen moer schelen. Sterker nog: Ze vond dat raar zijn een veel te slechte naam had. Ze is een nieuwsgierig, dapper meisje. Een eigenwijs meisje ook. Zo een die bij een briefje waar ‘afblijven’ op staat, vindt dat daarmee eigenlijk ‘aankomen’ wordt bedoeld. Op een dag krijgt ze een geheimzinnig kaartje van mevrouw Kano. Daarop staat: Films die nergens draaien, maar die je altijd al had willen zien. Haar gevoel zegt haar dat met een bezoek aan die bioscoop alles gaat veranderen, en daar blijkt geen woord van gelogen.
De raadselachtige verhaallijnen in dit schitterende, fantasie- en gevoelvolle verhaal worden zorgvuldig opgebouwd en vallen machtig samen. Dit is zo’n boek dat je naar een andere wereld brengt. Een klassieker in de dop voorgelezen door Bas Westerweel.
VOOR KINDEREN VAN 12 – 14 (EN OUDER)
‘Mijn vader verdween op de ochtend van mijn dertiende verjaardag.’ Zo begint het verhaal van Charlie.
Vanaf dat moment is het voor haar of er naast de wereld die ze kent, een andere wereld bestaat: ‘Een geheime wereld die ik niet kon zien of horen, waar ik niet aan meedeed.’ Het mysterie waarmee het vertrek van haar vader is omgeven, de leugens die worden verteld, de zaken die krampachtig worden verzwegen… het maakt Charlie woest. Leugenaar leugenaar is een ijzersterk, ontwapenend verhaal over het echte leven. Zo’n verhaal dat je in een ruk uit wil lezen… of luisteren natuurlijk!
Spijkerzwijgen is een ontroerend, spannend, levensecht verhaal over Vonkie en haar opa. De ouders van Vonkie hebben wat tijd nodig om dingen op een rijtje te zetten en daar kunnen ze haar niet bij gebruiken en dus moet ze een week bij haar opa op de boerderij gaan logeren. Opa zit vol verhalen over zijn zes broers, vooral over Buts, als opa met hem was durfde hij alles. Later was het misgegaan tussen de twee broers, helemaal mis, maar dáár wil opa dan weer niks over vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt. Ze gaat zelf op onderzoek uit en bedenkt een slim plan om haar opa en Buts weer bij elkaar te krijgen. Simon van der Geest leest al zijn boeken zelf voor, dit keer samen met Anne van Veen (weetje: Spinder – ook echt een aanrader – over de spannende oorlog tussen twee broers leest hij samen met zijn eigen broer voor).
Mijn ouders zijn geen slechte mensen, helemáál niet! Je moet goed begrijpen dat in onze cultuur de eer van de familie veel belangrijker is dan het geluk van één dochter. In De levens van Lanya vertelt Mirjam Oldenhave genuanceerd en invoelend het aangrijpende verhaal van haar Nederlands-Koerdische pleegdochter Lanya, die als kind met haar ouders van Irak naar Nederland moet vluchten. In de zeven jaar dat haar ouders in een azc wachten op een verblijfsvergunning, woont Lanya bij een pleeggezin. Als het gezin wordt herenigd, is de cultuuromslag enorm. Wat in Nederland een overtreding van huisregels is, kan voor haar familie de grootst mogelijke zonde zijn. Als Lanya haar ouders weer trots ook haar wil maken, moet ze in Irak met haar neef trouwen. Maar hoe kan ze haar eigen toekomstdroom wegblazen en vergeten? En zo bijzonder: Lanya is de voorlezer.
Ghost is weer een weergaloos boek van Jason Reynolds. Ghost is een jongen die op school vaak problemen heeft en weinig aansluiting vindt in zijn klas. Zo’n beetje per toeval komt hij terecht op een atletiektraining waar hij zonder sportkleding aan iedereen eruit rent. Dat rennen, daar is hij goed in. Hij moest wel toen zijn vader jaren eerder een pistool op hem en zijn moeder richtte. Hij wordt opgenomen in het hardloopteam, maar om te blijven, moet hij wel laten zien dat hij zich aan de regels van de groep kan houden. Reynolds schrijft met respect voor de problemen van tieners, maar humor is nooit ver weg. Things happen in our lives, but children always find something to laugh, aldus de schrijver. Zijn boeken geven je een plek op de eerste rij in de hoofden van jongeren en hebben daarmee de gave om lezers recht in het hart te raken. Hij creëert een atmosfeer waarin kinderen zich thuis voelen. Een ruimte waar ze met groot gemak in kunnen stappen en rijker vandaan komen. Prachtig voorgelezen door Uriah Havertong.
Het raadsel van alles wat leeft is een briljant boek uit een briljante trilogie. Het won niet voor niets de Gouden Griffel (en het Gouden Penseel). Ga er maar aanstaan: aan kinderen uitleggen hoe dat zit met de evolutie. Jan Paul Schutten doet het. En hoe! Met sprekende voorbeelden, luchtig commentaar, grapjes, weetjes en heel veel vertelplezier geeft hij op wereldse wijze inzicht. Echt fantastisch. Het wordt om en om door hemzelf en Isolde Hallensleben voorlezen.
Ik vind Lucy Strange onwaarschijnlijk goed. Ze is er een meester in om een sfeervolle, adembenemend spannende verhalen te vertellen, met vleugjes mystiek.
In De zusjes uit het verzonken moeras verdwijnt de oudste zus van Willa op mysterieuze wijze. Kan Willa het raadsel ontrafelen.
Het is zo fijn dat alle vertellingen van Strange ingesproken door Susan Muskee als luisterboek te beluisteren zijn, bijvoorbeeld ook Ons kasteel aan zee waar ze een Zilveren Griffel voor won.
Ik las Koningskind van Selma Noort in een nacht en een ochtend uit. Ik vond het sensationeel spannend en steengoed. Het boek speelt drieduizend jaar geleden in het land van koning Salomo, die wij toch vooral kennen van het Salomonsoordeel (als twee vrouwen bij hem komen die allebei beweren de moeder van dezelfde de baby te zijn, komt hij er door een list achter wie de bedriegster is). Noort spreekt het boek zelf in en vertelt het beroemde verhaal vanuit het verfrissende perspectief van de moeder, zus en broer van de baby en dat werkt fantastisch.
Ze brengt het verleden in al haar geuren en kleuren bezield en betoverend tot leven. De wreedheid en ongelijkheid van de tijd, de sfeer van het land en haar bewoners, de diepe innerlijke kracht van de personages maken Koningskind – naast een rasavontuur – ook mateloos fascinerend.
Amari en de Nachtwachters is het krachtige, prijswinnende eerste deel van een sensationele, nieuwe magische serie.
Op een dag ontvangt Amari een geheimzinnige boodschap van haar vermiste broer Quinten. Het is een uitnodiging voor een toelatingstest bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Amari gaat natuurlijk, het is dé kans om Quinten terug te vinden. En daarmee stort ze zich in een betoverende, wervelende, waanzinnig knap opgebouwde wereld. Dit verhaal doet zoveel goed. Amari is in het echte leven én in de magische wereld een buitenbeentje. Het is impactvol en relevant om te ervaren hoe snoeihard de vooroordelen voelen. Op zoek naar Quinten moet Amari het opnemen tegen een in en in slechte tovenaar en ontdekt ze de kracht van vriendschap, moed en humor.
Een razend spannende, met schitterende vaart geschreven epische vertelling voorgelezen door Jennie Cruz Calvo. Deel twee is ook al te beluisteren!
Waanzinnig om zelf te lezen, maar ook heel gaaf om voor te lezen.Net als haar droomdebuut Lampje leest Annet Schaap dit bijzonder mooie boek ook zelf voor. de Meisjes is een fenomenale bundel met waarin ze zeven sprookjes in haar unieke, eigen, prachtige woorden en vorm giet. Sensationeel goed. Het is net alsof je niet eens aan het lezen bent, zo beeldend en vloeiend komen de sprookjes van het papier. De meisjes kiezen allemaal hun weg. Afwezige ouders, social media-focus, het uit de weg gaan van elk risico, angst om te falen… Elk spannend, sprankelend, uit schitterende zinnen opgebouwd sprookje heeft ons echt wat te vertellen. Net zoals de wat duistere illustraties, die evenveel diepte hebben als de woorden. De meisjes is daardoor niet alleen een prachtig boek om te lezen en voor te lezen, maar ook een heel bijzonder boek om over te praten. Eindeloos, en steeds maar weer, zoals dat met sprookjes nu eenmaal gaat.
Kennen jullie deze BookTok-hit al? Ik beluisterde het zelf als luisterboek en raakte helemaal in de ban van het magische verhaal. Linus Baker werkt bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren en krijgt een geheimzinnige opdracht. Hij moet een maand in een weeshuis op een klein eiland gaan wonen om te beoordelen of de zes magisch begaafde kinderen die daar wonen een gevaar voor de samenleving opleveren. Gaandeweg vervagen Linus zijn vooroordelen en krijgt hij een band met al de bijzondere individuen. Kan hij nog wel rechtlijnig blijven? Of zal hij zijn hart laten spreken? Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een heerlijk, meeslepend avontuur!
VOOR KINDEREN VANAF 14 JAAR
‘Toen het uiteindelijk oorlog werd, was het alsof de tijd aan een slap touw had vastgezeten en nu met een gonzende ruk strakgetrokken werd.’ Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt worden de vader en broer van Fing en haar zusjes in Duitsland tewerkgesteld. Fing ziet haar droom om door te leren voor onderwijzeres in rook opgaan. In plaats daarvan wordt ze oppasmeisje van Liesl, het vreemde nichtje van de vrouw van haar baas. Door Liesl kan Fing niet meer langs de oorlog heen kijken. Er dreigt een groot gevaar voor het meisje en Fing is de enige die haar kan helpen. In overrompelend mooie zinnen vertelt Lindelauf in De hemel van Heivisj het adembenemende, spannende verhaal van de redding van Liesl.
Alsof je een spannende film zit te kijken, hoor je vanuit meerdere personages wat er op de beruchte zaterdagavond 7 februari 1976 in Medum gebeurde. Die nacht werden er twee mensen vermoord, raakte er één zwaargewond en hadden acht personen medische zorg nodig voor lichtere verwondingen. Al dat geweld draaide om seks. De korte, krachtige zinnen maken Lovebus zeer toegankelijk. Tjibbe Veldkamp is een fantastische schrijver én voorlezer!
In het vervloekte hart is een ware horror-fantasy-young adult. Dit boek van de Nederlandse Rima Orie is dit jaar genomineerd voor Het beste boek voor jongeren. Priya Chkadhari is een bloedkind. Dat betekent dat ze zielen kan bespelen. Maar dat alles is strikt geheim, omdat die gave ten verboden is. Maar dan wordt ze gerekruteerd om tot soldaat te worden opgeleid in het grootste militaire fort van het land, Kuwatta en daar zitten ze juist wel op haar magische gave te wachten. Priya komt in een wereld terecht waar brute kracht en een rigide militaire hiërarchie bepalen wie zegeviert, en waar blinde gehoorzaamheid en strikte discipline van iedereen geëist worden. Samen met andere bloedkinderen volgt ze een speciaal soort opleiding waardoor ze kunnen meevechten in de guerrillaoorlog die het verscheurde land Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Maar dan komt Priya erachter dat zich een groot en dodelijk gevaar in het vervloekte hart van Kuwatta schuilhoudt.
Toen ik Sergio voor het eerst ontmoette, vorig jaar in de derde, zag het er eigenlijk naar uit dat hij mijn ergste vijand zou worden. Dat lag ook een beetje aan mezelf. Ik had namelijk last van vooroordelen. (Grote vooroordelen!) Kan je beter niet hebben als je toevallig in een 3-vmbo-klas van een totaal onbekende school belandt.
Dit is de buitengewone opvolger van Zonder titel (ook te beluisteren via Storytel), het meesterlijke boek waarin Erna Sassen en Martijn van der Linderen om beurten het indringende verhaal van Joshua vertelden. Wederom neemt zij het woord en hij het beeld. Sassen duikt vol in het hoofd van haar machtig mooie hoofdpersoon en de fantastische karakters om hem heen en beschrijft vol humor (ik heb heel vaak hardop gelachen) en rake oneliners hoe ze met elkaar om (leren) gaan. Zij beheerst het als geen ander om de taal van jongeren te spreken. Steengoed voorgelezen door Kevin Hassing.
Tessel is zestien, intelligent en perfectionistisch. Ze loopt zich het vuur uit de sloffen voor P., haar leraar Nederlands en het stuk van de school. Maar als zijn huwelijk gevaar gaat lopen, wijst P. haar bruut de deur.
Erna Sassen verovert je woord voor woord met dit magistrale verhaal.
De boodschap: Ben bang, maak fouten, huil uit, vraag hulp, ga het aan, vertrouw jezelf en probeer het opnieuw.
Er is geen vorm waarin ik pas is een must om te lezen (of te beluisteren). Ook voor volwassenen! Sassen sprak het verhaal zelf mooi in.
Peter van Gestel blijft een van de beste schrijvers die de Nederlandse jeugdliteratuur kent. Zijn Winterijs is voor mij zijn allermooiste boek. Het speelt in Amsterdam tijdens de ijskoude winter van 1947. De onvergetelijke hoofdpersoon is de tienjarige Thomas. Iets na de bevrijding verloor hij zijn moeder aan tyfus. Zijn eenzaamheid en verdriet wordt verlicht door Zwaan – een joods jongetje dat alleen onder moest duiken en zijn ouders nooit terug zag keren – en Bet, het nichtje van Zwaan die haar vader verloor.
Dit boek legt de tijdgeest en onwetendheid van Nederlandse kinderen in de jaren na de oorlog over het lot van de joden haarfijn bloot. Het ontving alle prijzen die je in kinderboekenland kunt winnen. Ik gun het een ereplek in elke boekenkast en hoop dat jullie er massaal naar gaan luisteren. Frank Rigter leest het prachtig voor.
Dit is zonder twijfel een van de beste young adults die ik ooit las. Steengoed geschreven, zuiver in de belevingswereld van jong volwassenen en met een verhaal dat je niet meer loslaat. Sam is zeventien als zijn ouders hem en zijn broer vertellen dat hun vader niet hun biologische vader is, maar dat ze afstammen van een anonieme donor. Het zet alles op zijn kop. Sam is een jongen die weinig risico’s neemt, maar hij weet dat die houding hem niet meer dient. Hij moet stoppen met zielig doen, hij moet zijn shit voor elkaar krijgen en erin springen, net zoals zijn broer dat doet. Samen zetten ze alles op alles om hun donor te vinden. En die zoektocht brengt Sam nog veel meer dan waar hij op had durven hopen. Jelmer Soes schrijft met vaart, humor en diepgang. Wat een fantastisch boek is KID.
Twee vrienden. Een klap op een patroon met een hamer. Het gaat gruwelijk mis. Mees sterft en Mylo moet verder.
Het leven na de dood van Mees is een nachtmerrie die niet ophoudt. Alles wat goed was is weg. Er is geen noodrem. Mylo moet er dwars doorheen. Alleen zijn opa is oké. Hij zegt niet veel en vraagt niks. Het lijkt alsof Opa net zo verdwaald is als Mylo.
Samen gaan ze op reis naar Amerika waar de vader van Mylo woont. Maar de reis die verlichting en avontuur moet brengen, legt een geheim bloot dat Mylo nog verder de diepte in spoelt. Kan hij zich bevrijden uit het patroon waarin hij gevangenzit?
Marco Kunst schreef een krachtig, intens verhaal vol schitterende, beeldende zinnen. Het gaat over de gedachtenfuik waarin je terecht kan komen, over geluk, over de rek in de tijd, over mensen die veranderen in roofdieren, over gedachten die op je netvlies zijn getatoeëerd, over het nemen van verantwoordelijkheid, over vergeving. Patroon is een meesterlijk verhaal.
Dat soort vrienden is het tweede boek in een zinderende helemaal los van elkaar te lezen trilogie (De Godden broers verslond ik vorige zomer en ik raad iedereen aan hetzelfde te doen). Ook dit is een boek bomvol spanning en intrige dat nog dagen door je hoofd blijft spoken. Het speelt zich af in een snikhete zomer in New York. Beth is daar om stage te lopen bij een grote krant. Ze raakt verwikkeld in een intense vriendschap met de ongelooflijk hippe, open, bruisende Edie. Onder de vleugels van Edie bloeit Beth op. Het is een vriendschap alles doet vergeten, die het mooiste lijkt wat haar ooit is overkomen. Totdat Beth begint te ontdekken dat Edie liegt. Meg Rosoff sleept haar lezers mee. Ze schrijft magnetische boeken die uit moeten als je erin begint. De voorleesstem is van Charlene Sancho.
Dit boek gaat over Park Sheridan en Eleanor Douglas. Twee zestienjarigen die in Omaha, een dorp in Nebraska, wonen. Het is 1986 als ze voor de eerste keer in hun leven verliefd worden, op elkaar, tot over hun oren. Ze bezegelen hun liefde in muziek, stripboeken en gefluisterde telefoongesprekken. Eleanor & Park is een zinderend boek over de liefde, bomvol wijsheden en eerlijke personages. En het is ook veel meer dan dat. Het gaat moeilijke onderwerpen als verschil in afkomst en hoe anderen daarop reageren niet uit de weg. Dit boek leest én luistert als een trein.
ENGELSTALIGE LUISTERBOEKEN
Voor kinderen op de middelbare school die graag naar een Engelstalig luisterboek willen luisteren, heb ik ook veel tips. Kijk ook zeker eens in de eerder lijstjes daarvoor. Voor dit stukje wil ik hen heel graag wijzen op de boeken van Jason Reynold. Dat is een schrijver om fan van te worden die de gave bezit om in de hoofden van tieners te kruipen. Ghost, Long way down en Look both ways (allemaal ook in het Nederlands te lezen) zijn mijn lievelingsboeken van hem.
I’ll give you the sun is een magistraal boek. Tot hun dertiende zijn de tweeling Noah en Jude zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Om en om vertellen ze je hun verhaal. Wat ze niet weten, is dat het boek en hun wereld pas weer compleet zullen zijn als die verhalen samenkomen. Het gaat over de ingewikkeldheid van relaties, over het niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, over verdriet, vergeving en oprechte liefde.
‘Zullen we er niet een gewoonte van maken… om in het leven altijd ons best te doen om een beetje vriendelijker te zijn dan nodig is?’ Een prachtige oproep uit een prachtig boek. Het verhaal speelt zich af rondom het eerste schooljaar van de tienjarige Auggie. Auggie heeft een ernstige gezichtsafwijking (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’). Wonder is veel meer dan een uiteenzetting van de moeilijk- en fijnheden waar Auggie mee te maken krijgt. Het is bovenal een oproep tot vriendelijkheid en empathie.
HEEL VEEL LUISTERPLEZIER!