Boekwijzer tipt boeken rondom democratie en meer

BOEKEN OVER DEMOCRATIE EN WAARHEID

  • Dit is een dictatuur – Equipo Plantel & Mikel Casal (3+)
  • Op zoek naar de waarheid – Julie de Graaf & Margot Holtman (9+)
  • De Zweetvoetenman – Annet Huizing & Margot Westermann (10+)

BOEKEN OVER DE VERKIEZINGEN

  • Dit is een dictatuur van Equipo Plantel & Mikel Castel (3+)
  • Als je móét kiezen – Louise Drul (3+)
  • Mama is minister-president – Marieke Vissen & Nadia Meezen (7+)
  • De Zweetvoetenman – Annet Huizing & Margot Westermann (10+)

BOEKEN OVER KLIMAATVERANDERING

  • Scheten uit de schoorsteen – Marc ter Horst & Yoko Heiligers (3+)
  • Gered! – Bette Westera & Mattias de Leeuw (3+)
  • Het hoe en waarom klimaatverandering (Spoedcursus Meesterbrein) (8+)
  • Palmen op de Noordpool – Marc ter Horst & Wendy Panders (10+)
  • Dor – Neal & Jarrod Shusterman (13+)

BOEKEN OVER OORLOG EN VLUCHTEN

  • Ondertussen op aarde – Oliver Jeffers (3+)
  • Migranten – Issa Watanabe (4+)
  • De dag dat Oorlog naar Rondo kwam – Andrey Lesiv & Romana Romanyshyn (5+)
  • Mensen met koffers – Sjoerd Kuyper & Annemarie van Haeringen (5+)
  • Kinderen van ver – Martine Letterie & Rick de Haas (8+)
  • In oorlog – Arend van Dam & Roland Sillem (9+)
  • Toen het oorlog was (10+)

BOEKEN OVER ARMOEDE EN KANSENONGELIJKHEID

  • De schoen van tien miljoen (9+)
  • Mijn moeder is een dekbed – Lisette van Geel (9+)

BOEKEN OVER WAT JE ZELF KUNT DOEN

  • Ministerie van Oplossingen-boeken – Sanne Rooseboom (9+)

BOEKEN OVER LHBTI+ & DIVERSITEIT

Voor deze tips verwijs ik graag naar deze lijst over diversiteit in jeugdliteratuur die ik eerder maakte en aanvulde.


Je kunt de boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt. gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


 

Dit is een dictatuur

Wanneer je dit zwarte boekje openslaat, staren 24 linkse en rechtse dictatoriale leiders uit verschillende tijden en delen van de wereld je aan. Ogen van Stalin, Mussolini en Hitler, die van Mao Zedong, Fidel Castro, Poetin… De portretten maken meteen duidelijk waarom dit niet zo nieuwe boek toch actueel en – helaas – tijdloos is. Een eerste editie van Dit is een dictatuur verscheen in Spanje in 1977, kort na het overlijden van dictator Franco. Equipo Plantel wilde volgende generaties doen begrijpen wat een dictatuur is en welke impact die heeft op de levens van mensen. Met de inval in Oekraïne besloot Uitgeverij Boycott het opnieuw uit te brengen.
Dit is een dictatuur vertelt niet het verhaal van een specifieke dictator. Het speelt in een onbestemd heden en op een niet nader gedefinieerde plek. Dat maakt de inhoud breed toepasbaar en interessant voor kinderen overal ter wereld.
De kleurrijke illustraties in deze remake zijn van de hand van Mikel Casal, die als klein jongetje de Franco-dicatuur aan den lijve ondervond en vooral gekend is omwille van zijn sprekende karikaturen voor tijdschriften en kranten. Zijn werk is duidelijk en veelzeggend, maar zorgt ook voor de nodige afstand van de realiteit en doet je zo nu en dan zelfs lachen.
Dit is een dictatuur biedt je een waardevol kader om op eenvoudige en eerlijke wijze met je kinderen van gedachten te wisselen over de politieke situatie vandaag, maar maakt hen niet nodeloos ongerust of bang. Het is een basisles politiek. Een gids die in de boekenkast van elk gezin, maar zeker ook elke klas thuishoort.

Op zoek naar de waarheid | boekwijzer

Op zoek naar de waarheid

Na haar Geweldige Grote mensenboek  gaat Julie de Graaf dit keer met haar lezers op zoek naar de waarheid. En hoe!
Ze laat aan de hand van sprankelende verhalen en voorbeelden zien dat we met ons allen nogal in de puree zitten als er geen waarheid zou bestaan. Samen met jou gaat ze op avontuur door de verschillende lagen van de waarheid. Want wat als je niet weet of iets klopt? Welke spannende ontdekkingsreis kun je dan ondernemen. Verzinsels, leugens, hersenspinsels, netheid, betrouwbare bronnen, jouw en mijn waarheid en AI…
Wat een belangrijk boek in deze tijd en wat knap om zo speels, grappig, innemend en heel krachtig over zoiets lastigs te kunnen vertellen. Het boek is ook nog eens erg mooi uitgegeven, met beeldschone tekeningen van Margot Holtman.

Zweetvoetenman | boekwijzer

De zweetvoetenman

Aan de hand van de sprankelendste spannende, grappige of juist ontroerende waargebeurde verhalen geeft Annet Huizing ons een gevoel bij wat het recht nu eigenlijk inhoudt. Buitengewoon informatief, bijzonder sterk geïllustreerd, zet aan tot denken, nodigt uit tot discussie en is boven alles gewoonweg heel heel HEEL erg leuk.

Als je moet kiezen | boekwijzer

Als je moet kiezen

Ga je liever naar school op een vliegende step of op de rug van een reuzenkat? Woon je liever op de maan of diep in de zee? Zou je liever de taal van bloemen of die van dieren willen spreken? En als je over een gespannen koord moest lopen, zou je dan liever hongerige monsters of gloeiend hete lava onder je hebben?
In dit heel erg grappige, bijzonder fraai getekende prentenboek krijgen kinderen steeds de ‘als-je-móét-kiezen’-vraag.
Prikkelend, interactief, vrolijk, soms heel lastig en ook nog eens een geweldige inspiratiebron om eigen vragen te bedenken.
Als ik moest kiezen, koos ik dit boek meteen!

mama is minister-president | boekwijzer

Mama is minister-president

De moeder van Adam doet mee aan de verkiezingen en wint. Ze is eerste vrouw die in het Torentje mag plaatsnemen. Op de dag dat Adam met zijn klas een rondleiding krijgt op het werk van zijn moeder, wordt Nederland aangevallen door een hacker die het internet in het hele land platlegt. Laat het nu net Adam en zijn beste vriendin Kaat zijn die een cruciale rol spelen bij de ontmaskering van de hacker.
Wat een leuke manier om kinderen meer te weten te laten komen over onze democratie. Op speelse wijze leren zij van alles over de verkiezingen, de verschillende ministers, de Tweede Kamer, demonstreren en debatteren.
Mama is Minister-President ziet er mooi uit. Het is verzorgd uitgegeven en er staan veel vrolijke, grappige illustraties van Nadia Meezen in. Bijzonder voor meisjes (je kunt alles worden wat je wil!) én jongens.

Scheten uit de schoorsteen

De scheten van een auto komen uit de uitlaat. / Die scheten komen van de benzine. / Die heeft de auto nodig om te rijden. / Waar gaan de scheten van de auto naartoe?
In dit informatieve prentenboek vertelt Marc ter Horst hoe scheten van koeien, auto’s en fabrieken in de lucht een deken van scheten vormen waar de zonnestralen onderkruipen. Zo warmt de aarde op en verandert het klimaat. Hij toont toegankelijk hoe klimaatverandering tot stand komt, wat de gevolgen zijn, wat slimme mensen bedenken om de deken niet dikker te maken en wat kinderen zelf – op minischaal – kunnen doen. Ondanks de ernst en de complexiteit van het thema is dit allebehalve een pessimistisch prentenboek. Ter Horst bezit de gave om zonder te minimaliseren, met de nodige luchtigheid kinderen bewust te maken van een probleem dat niet te ontkennen valt. De zacht gekleurde illustraties van Yoko Heiligers zijn niet alleen erg mooi, maar werken ook verduidelijkend.

Gered | boekwijzer

Gered!

De zee stijgt en het ijs blijft smelten.
Ik moet iets doen, denkt Arend.
De andere dieren maken zich weinig zorgen.
‘Het is wel vaker warm geweest’, zegt het wildebeest.
‘Bemoei je met je eigen zaken’, sist de slang.
‘Ik houd het hoofd wel boven zee’, grapt de giraf.
Geen dier dat Arend gelooft. Wat nu?

Een voorleesverhaal over de opwarming van de aarde. En over de kracht van vriendschap en samenwerking.

Het hoe en waarom van klimaatverandering | boekwijzer

Het hoe en waarom van klimaatverandering

Spoedcursus meesterbrein is een sprankelende, belangrijke nieuwe non-fictieserie voor kinderen. De boeken zijn geschreven door topexperts die in staat zijn om alle kennis die zij bezitten in toegankelijke taal uit te leggen. Dat resulteert in makkelijk verteerbare brokken, catchy beschreven uitermate boeiende informatie. Door het lezen van dit eerste deel wordt je een klimaatkenner, ga je de oorzaak van de problemen begrijpen en lees je wat je kunt doen om het beter te maken. Het tweede deel gaat over het universum, die verbazingwekkende plek vol raadsels en geheimen. De vele foto’s, infographics en illustraties in de boeken helpen je om de materie nog beter te begrijpen. Dit deel werd vertaald door Marc ter Horst, die over klimaatverandering – voor wat oudere kinderen – zelf een prachtig boek schreef: Palmen op de Noordpool.

Palmen op de Noordpool

Marc ter Horst vertelt ons in dit meesterlijke boek alles over klimaatverandering. Dat doet hij luchtig en toegankelijk, vol grappige, verfrissende voorbeelden. Hij toont hoe alles ineen grijpt, waar het begon, hoe het kwam, hoe de stand van zaken nu is, én wat we kunnen doen. Als je dit boek gelezen hebt kun je al die urgente vraagstukken die nu spelen veel beter plaatsen en interpreteren. Dat kun je er echt over meepraten!

Dor

Er heerst droogte in Californië, uit de kraan van het gezin van tiener Alyssa en haar broertje Garrett komt geen druppel water meer. Het is de start van een zinderende pageturner, waarin de gestopte watertoevoer voor paniek onder de bevolking zorgt. Mensen gaan hamsteren, er zijn irritaties en er volgt geweld. Terwijl de personages steeds dorstiger worden, verschuift de wanhoop en daarmee de menselijkheid. Dor is opgebouwd rond een meervoudig ik-perspectief van vijf jongeren die proberen te overleven en elkaar in dat doel vinden. Neal en Jarrod Shusterman laten met grote, verhalende kracht zien dat zelfs een tijdelijke, plaatselijke droogte al een ramp zonder weerga kan zijn. Er is achterdocht, er zijn geheimen en tegenstrijdige belangen. Het wordt steeds pijnlijker om lucht langs mijn stembanden te persen en ik kan niet de enige zijn die daar last van heeft. Deze toekomstroman bevat zo’n overtuigend en angstaanjagend realisme, dat je als lezer de droogte fysiek begint te voelen. 

Ondertussen op aarde…

Het lijkt of wij mensen… door de eeuwen heen altijd met elkaar hebben gevochten om ruimte.
In zijn zo herkenbare, onnavolgbare stijl leert Oliver Jeffers kinderen in dit waardevolle prentenboek over conflicten die de wereld gekend heeft. Als twee kinderen ruziemaken op de achterbank neemt hun vader hen mee de ruimte in, steeds meer lichtjaren verder, zodat ze steeds verder terug in de tijd kunnen gaan en meer te weten kunnen komen.
Wat een bijzonder boek over ons, over tijd, ruimte, conflicten en het leven

Migranten

Als hun bos sterft moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. Een reis die hoopvol eindigt in een ander bos, vol kleurrijke bladeren.

Issa Watanabe’s Migranten confronteert de kijker onverbloemd met de keiharde werkelijkheid waarin miljoenen vluchtelingen verkeren. Maar ze doet dat met poëtische beelden die ook troost en hoop bieden. Een kunststuk.

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam

Tot de dag dat Oorlog komt is het leven van Danko, Zirka en Fabian in hun betoverend mooie, vrolijke stadje Rondo heel fijn. Daarna verandert alles. De bewoners van Rondo proberen met Oorlog te praten en tegen hem te vechten, maar niets lijkt de vernielzucht en de duisternis van Oorlog te kunnen stoppen. Tot Danko, Zirka, Fabian een schitterend, ontroerend idee hebben… De dag dat Oorlog naar Rondo kwam schetst een aangrijpend beeld van de duisternis en het leed dat een gewapend conflict veroorzaakt. Het boek is ook een krachtig pleidooi voor vriendschap en hoop.

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.

Mensen met koffers

Mensen met koffers gaan over de wereld.
Altijd op de vlucht naar de volgende grens.
Ze vluchten voor tovenaars, reuzen en heksen,
voor duivel en draak, die vermomd gaan als mens.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het aangrijpende gedicht ‘Mensen met koffers’ schreef Sjoerd Kuyper al in 1998. Het is hartverscheurend actueel. Voor deze nieuwe uitgave maakte Annemarie van Haeringen twaalf gevoelvolle portretten bij de tekst. Zij ontving daarvoor dit jaar een Zilveren Penseel.

Kinderen van ver | boekwijzer | oorlog

Kinderen van ver

Als iemand waargebeurde verhalen toegankelijk en helder kan vertellen, is het Martine Letterie. Na haar indrukwekkende boeken voor jonge kinderen over Westerbork (Kinderen met een ster), de Tweede Wereldoorlog in Nederland (Verboden te vliegen) en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (Waarom de maan verdwijnt)is er nu Kinderen van ver. In dit belangrijke boek vertelt ze over de levens van Samuel, Tamar, Azad en Fatima. Vier doodgewone kinderen die alles wat ze hebben en iedereen die ze kennen achter moeten laten als er oorlog uitbreekt in hun land. De schrijfster baseerde haar boek op verhalen van kinderen die oorlog meemaakten in Syrië en Afghanistan. In de vier verhalen vindt Letterie – net als in de andere boeken  – de toon die bij deze leeftijd past. De verhalen zijn indrukwekkend en realistisch, maar nooit te zwaar. De tekeningen van Saskia Halfmouw passen daar prachtig bij.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

In oorlog | boekwijzer

In oorlog

Meesterverteller Arend van Dam schreef een heel bijzonder boek over de geschiedenis van oorlogvoering. Het start 2200 jaar voor Chr. in Mesopotamië en eindigt in Nederland in 2023. Hannibals leger van olifanten, Attila de Hun, de Honderdjarige Oorlog, Slag bij Waterloo, Eerste en Tweede Wereldoorlogen, de koude oorlog… Van alle voorbije oorlogen beschrijft Van Dam inzichtelijk en zorgvuldig hoe zij begonnen, wat er gebeurde en hoe het weer vrede werd. Dit is een boek dat kinderen helpt om te begrijpen wat oorlog is.
De vele illustraties en de tijdbalk van Roland Sillem maken In oorlog extra bijzonder.

Toen het oorlog was 1914-1918

Toen het oorlog was is een uniek, schitterend verzorgd informatief overzichtswerk. Zo’n boek was er nog niet en zo’n boek hoort in elke klas en in elk huis te staan.

Toen het oorlog was 1939-1945

Toen het oorlog was is een uniek, schitterend verzorgd informatief overzichtswerk. Zo’n boek was er nog niet en zo’n boek hoort in elke klas en in elk huis te staan.

De schoen van tien miljoen

Elf prachtauteurs (waaronder Anna Woltz, Annet Schaap, Bette Westera en Reza & Chee-Han Kartosen-Wong) gingen in gesprek met tien gezinnen die in armoede leven. De gevoelens en ervaringen die zij in zich opnamen, verpakten zij in schitterende, indrukwekkende hartvullende verhalen. Ze schrijven over geen geld hebben om spullen te kopen voor een surprise, over slachtoffers van de toeslagenaffaire op een supergeheime missie, over niet zielig gevonden willen worden, over vooroordelen, over je schamen terwijl het de ander is die lelijk doet, over doen wat gaat en wat je kan. Het is een voorrecht om in de hoofden van deze dappere, wijze kinderen te kruipen, om zo voor even heel dichtbij of zelfs in hun levens te zijn. Daaruit volgt begrip of herkenning. En dat is broodnodig. In Nederland leven 900.000 mensen onder de armoedegrens. De schoen van tien miljoen biedt een fraaie opening om met kinderen over dit onderwerp te praten.

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Mijn moeder is een dekbed | boekwijzer

Mijn moeder is een dekbed

Vanaf nu gaat het beginnen, hè? Het leukste stukje jaar van de basisschool: de musical, kamp, onze toekomst.’ zegt Masya, de beste vriendin van Adam. Ach, hij is al lang blij als het een gewoon schooljaar voor hem wordt, maar dat zit er niet in. Hij krijgt dan wel de hoofdrol in de musical, maar thuis gaat het helemaal niet goed. Adam en zijn zusje Nina weten sinds ze een paar maanden eerder stiekem in het dagboek van hun moeder lazen dat hun geld op is. Als een ramp heel erg langzaam gebeurt, heb je dat blijkbaar pas veel te laat door. Er is steeds minder eten, zakgeld is er al lang niet meer en hun moeder ligt eigenlijk alleen nog maar in bed. In Nederland groeit een op de twaalf kinderen op met te weinig geld. Lysette van Geel schreef met Mijn moeder is een dekbed een meeslepend, erg knap verteld verhaal over kinderen die dat meemaken. Wat een belangrijk boek voor kinderen die hetzelfde meemaken en ook voor de meer gelukkigen, die zo kunnen invoelen hoe het is. Ook het eerdere boek dat Van Geel schreef was maatschappelijk geëngageerd, dat al even mooie verhaal speelde zich af in het aardbevingsgebied van Groningen.

Word lid van Boekwijzer

Kinderboeken zijn noodzakelijke voeding voor de hersenen van kinderen, maar welk boek past bij jouw kind? Boekwijzer vist voor jou de parels uit de enorme kinderboekenvijver die kinderen aan het lezen krijgen én houden.

Door lid te worden van Boekwijzer laat je jezelf helpen en ontzorgen door een kinderboekenexpert. Lezen en voorlezen was nog nooit zo leuk.

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.