Bijzondere boeken rondom 4 & 5 mei

Je kunt deze boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt.

Dit is natuurlijk een enorme lijst. Ik help je heel graag met advies op maat, daarvoor kun je lid worden van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


 

Kikker en de vreemdeling

Een bijzonder fijn voorleesverhaal dat kindjes prachtig laat zien hoe fijn het is om niet bang te zijn voor het onbekende!

Het eiland van opa

Op een dag wil opa Sem iets laten zien op zolder. Hij trekt een laken van de muur en via een grote stalen deur belanden ze aan het dek van een enorm schip. Samen varen ze naar een eiland vol spannende plekken. Alleen… het is er zo mooi dat opa wil blijven.

Een liefdevol, troostrijk, ontroerend verhaal over afscheid nemen en de band tussen een jongetje en zijn opa.

Dit is een dictatuur

Wanneer je dit zwarte boekje openslaat, staren 24 linkse en rechtse dictatoriale leiders uit verschillende tijden en delen van de wereld je aan. Ogen van Stalin, Mussolini en Hitler, die van Mao Zedong, Fidel Castro, Poetin… De portretten maken meteen duidelijk waarom dit niet zo nieuwe boek toch actueel en – helaas – tijdloos is. Een eerste editie van Dit is een dictatuur verscheen in Spanje in 1977, kort na het overlijden van dictator Franco. Equipo Plantel wilde volgende generaties doen begrijpen wat een dictatuur is en welke impact die heeft op de levens van mensen. Met de inval in Oekraïne besloot Uitgeverij Boycott het opnieuw uit te brengen.
Dit is een dictatuur vertelt niet het verhaal van een specifieke dictator. Het speelt in een onbestemd heden en op een niet nader gedefinieerde plek. Dat maakt de inhoud breed toepasbaar en interessant voor kinderen overal ter wereld.
De kleurrijke illustraties in deze remake zijn van de hand van Mikel Casal, die als klein jongetje de Franco-dicatuur aan den lijve ondervond en vooral gekend is omwille van zijn sprekende karikaturen voor tijdschriften en kranten. Zijn werk is duidelijk en veelzeggend, maar zorgt ook voor de nodige afstand van de realiteit en doet je zo nu en dan zelfs lachen.
Dit is een dictatuur biedt je een waardevol kader om op eenvoudige en eerlijke wijze met je kinderen van gedachten te wisselen over de politieke situatie vandaag, maar maakt hen niet nodeloos ongerust of bang. Het is een basisles politiek. Een gids die in de boekenkast van elk gezin, maar zeker ook elke klas thuishoort.

Ondertussen op aarde…

Het lijkt of wij mensen… door de eeuwen heen altijd met elkaar hebben gevochten om ruimte.
In zijn zo herkenbare, onnavolgbare stijl leert Oliver Jeffers kinderen in dit waardevolle prentenboek over conflicten die de wereld gekend heeft. Als twee kinderen ruziemaken op de achterbank neemt hun vader hen mee de ruimte in, steeds meer lichtjaren verder, zodat ze steeds verder terug in de tijd kunnen gaan en meer te weten kunnen komen.
Wat een bijzonder boek over ons, over tijd, ruimte, conflicten en het leven

Mensen met koffers

Mensen met koffers gaan over de wereld.
Altijd op de vlucht naar de volgende grens.
Ze vluchten voor tovenaars, reuzen en heksen,
voor duivel en draak, die vermomd gaan als mens.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het aangrijpende gedicht ‘Mensen met koffers’ schreef Sjoerd Kuyper al in 1998. Het is hartverscheurend actueel. Voor deze nieuwe uitgave maakte Annemarie van Haeringen twaalf gevoelvolle portretten bij de tekst. Zij ontving daarvoor dit jaar een Zilveren Penseel.

Anne Frank | boekwijzer

Anne Frank

In dit prachtige non-fictie prentenboek wordt op zo’n mooie, beeldende manier getoond wie Anne Frank was. De schitterende illustraties worden begeleid door korte tekstjes. Het is knap hoe in zo weinig woorden zoveel wordt verteld. Over hoe de oorlog begon, over de vlucht uit Duitsland, over het Achterhuis, over het dagboek dat Anna kreeg toen ze dertien jaar oud werd, over het verraad.

Het is verschenen in de serie ‘Van klein tot groots’ waarin levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis worden verteld. Het is bijzonder en belangrijk dat daarin een deel werd opgedragen aan Anne Frank.

Het huis aan de Prinsengracht | boekwijzer

Het huis aan de Prinsengracht

De bewogen geschiedenis van het Achterhuis – Midden in Amsterdam, op de Prinsengracht 263, staat een hoog smal huis. Het werd 400 jaar geleden gebouwd. Er woonden onder anderen een vrouw met twaalf kinderen en een rijke koopman, er kwamen allerlei bedrijfjes in en zelfs een paardenstal. En tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit het onderduikadres waar Anne Frank haar dagboek schreef. Het bood Anne, haar familie en vier anderen een schijnbaar veilige plek voor meer dan twee jaar. Tegenwoordig is het een veelbezocht museum en de thuisbasis van de Anne Frank Stichting.

Migranten

Als hun bos sterft moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. Een reis die hoopvol eindigt in een ander bos, vol kleurrijke bladeren.

Issa Watanabe’s Migranten confronteert de kijker onverbloemd met de keiharde werkelijkheid waarin miljoenen vluchtelingen verkeren. Maar ze doet dat met poëtische beelden die ook troost en hoop bieden. Een kunststuk.

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Kinderen met een ster | boekwijzer

Kinderen met een ster

Kinderen met een ster is een belangrijke boek vol historische feiten dat  jonge kinderen laat begrijpen hoe het voor Joodse kinderen was om op te groeien in oorlogstijd. Martine Letterie vindt – net als de andere in deze serie verschenen boeken  – de toon die bij deze leeftijd past. Het verhaal is realistisch, maar wordt nooit te zwaar. Ze beschrijft op indrukwekkende wijze het leven van zes kinderen die tijdens de oorlog in kamp Westerbork terechtkomen. De tekeningen van Rick de Haas passen prachtig bij het verhaal.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Owen en de soldaat | boekwijzer

Owen en de soldaat

Owen en de soldaat is een beeldschoon boek over een hartroerend dapper jongetje. Op de website van Billy Bones kun je het mooie luisterboek gratis downloaden.

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Kinderen van ver | boekwijzer | oorlog

Kinderen van ver

Als iemand waargebeurde verhalen toegankelijk en helder kan vertellen, is het Martine Letterie. Na haar indrukwekkende boeken voor jonge kinderen over Westerbork (Kinderen met een ster), de Tweede Wereldoorlog in Nederland (Verboden te vliegen) en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (Waarom de maan verdwijnt)is er nu Kinderen van ver. In dit belangrijke boek vertelt ze over de levens van Samuel, Tamar, Azad en Fatima. Vier doodgewone kinderen die alles wat ze hebben en iedereen die ze kennen achter moeten laten als er oorlog uitbreekt in hun land. De schrijfster baseerde haar boek op verhalen van kinderen die oorlog meemaakten in Syrië en Afghanistan. In de vier verhalen vindt Letterie – net als in de andere boeken  – de toon die bij deze leeftijd past. De verhalen zijn indrukwekkend en realistisch, maar nooit te zwaar. De tekeningen van Saskia Halfmouw passen daar prachtig bij.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Verboden te vliegen

Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok achter in hun tuin. ‘Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn?
Omdat het oorlog wordt. Niet alleen Marius moet onderduiken, ook de duiven moeten worden verstopt. Ze kunnen geheime berichten overbrengen en daarom willen de Duitsers van ze af. Dit belangrijke boek vol historische feiten laat jonge kinderen begrijpen hoe het voor kinderen was om op te groeien in oorlogstijd. Martine Letterie vond – net als in het eerder in deze tiplijst genoemde Kinderen met een ster – de toon die bij deze leeftijd past. Het wordt nooit te zwaar. Dat zij niet alleen Fietj, maar ook de duiven een stem heeft gegeven helpt daar prachtig bij, net als de tekeningen van Rick de Haas. Ook dit boek kun je al eerder gaan voorlezen (vanaf een jaar over zeven).

Waarom de maan verdwijnt

Het is erg knap hoe Martine Letterie er steeds in slaagt om verhalen te schrijven over de Tweede Wereldoorlog die al voorgelezen kunnen worden aan jonge kinderen. Haar Zilveren Griffel-winnaar Kinderen met een ster is zelfs al geschikt vanaf 6 jaar. Dat boek gaat over zes doodgewone kinderen van wie het leven door die verschrikkelijke ster op hun kleding totaal verandert. De verhalen zijn gebaseerd op de herinneringen van overlevenden (en één niet-overlevende) aan hun kinderjaren in het kamp Westerbork. In het met de Thea Beckmanprijs bekroonde Verboden te vliegen laat Letterie haar lezers voelen hoe het voor kinderen was om op te groeien in oorlogstijd. En onlangs verscheen Waarom de maan verdwijnt. Dit keer koos de schrijfster een perspectief dat ik nog maar weinig zag in kinderboeken: een kind dat de Tweede Wereldoorlog meemaakt in voormalig Nederlands-Indië. De Indische woorden en sprookjes creëren de passende bijzondere sfeer. Dat geldt ook voor de vertrouwde illustraties van Rick de Haas.

 

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Wij woonden hier | boekwijzer

Wij woonden hier

Dit jaar herdenken we 80 jaar vrijheid. In Wij woonden hier vertelt Martine Letterie drie op waargebeurde verhalen van joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog uit hun huizen werden gehaald en weggevoerd. Bram, Sonja en David woonden ooit in een gewone straat, in een gewoon huis, tot alles veranderde. Letterie is een meester in het toegankelijk maken voor kinderen van grote geschiedenisverhalen. Met haar kraakheldere schrijfstijl, uitgebreid onderzoek en aandacht voor detail maakt ze het verleden tastbaar en invoelbaar. Dat ze Feline, een meisje uit onze tijd, het onderzoek laat verrichten, is een slimme vondst. Zo wordt de afstand tussen toen en nu kleiner en voelt de geschiedenis als iets dat je zelf zou kunnen onderzoeken, bijvoorbeeld wanneer je zelf een struikelsteen tegenkomt. De sfeervolle illustraties van Saskia Halfmouw brengen de woorden nog meer tot leven. Hulde!

In oorlog | boekwijzer

In oorlog

Meesterverteller Arend van Dam schreef een heel bijzonder boek over de geschiedenis van oorlogvoering. Het start 2200 jaar voor Chr. in Mesopotamië en eindigt in Nederland in 2023. Hannibals leger van olifanten, Attila de Hun, de Honderdjarige Oorlog, Slag bij Waterloo, Eerste en Tweede Wereldoorlogen, de koude oorlog… Van alle voorbije oorlogen beschrijft Van Dam inzichtelijk en zorgvuldig hoe zij begonnen, wat er gebeurde en hoe het weer vrede werd. Dit is een boek dat kinderen helpt om te begrijpen wat oorlog is.
De vele illustraties en de tijdbalk van Roland Sillem maken In oorlog extra bijzonder.

Buiten is het oorlog

Het doel van dit boek was om een zorgvuldige en liefdevolle beschrijving van het leven van Anne Frank te maken die inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft. Janny van der Molen is daar in dit beeldschone boek met verve in geslaagd. Samen met Martijn van der Linden, want hij maakte de prachtige, realistische illustraties.

Een aap op de wc | boekwijzer

Een aap op de wc

Nóg zo’n pareltje. De waargebeurde verhalen in Een aap op de wc gaan over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet over mensen. Nee, dit boek vertelt over de levens van Kali de neushoorn, Marco de chimpansee, Sultan de berberleeuw en nog veel meer bijzondere dieNóg zo’n pareltje. De waargebeurde verhalen in Een aap op de wc gaan over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet over mensen. Nee, dit boek vertelt over de levens van Kali de neushoorn, Marco de chimpansee, Sultan de berberleeuw en nog veel meer bijzondere dieren die tijdens het bombardement in de Rotterdamse dierentuin leefden. Over waar ze vandaan kwamen, of ze de bommen overleefden, hoe ze gered werden. Jouke Akveld is een verhalenvertelster. Als zij schrijft is het alsof je er zelf bij was.
Martijn van der Linden maakte de ontroerend mooie illustraties.ren die tijdens het bombardement in de Rotterdamse dierentuin leefden. Over waar ze vandaan kwamen, of ze de bommen overleefden, hoe ze gered werden. Jouke Akveld is een verhalenvertelster. Als zij schrijft is het alsof je er zelf bij was.
Martijn van der Linden maakte de ontroerend mooie illustraties.

Vergeet mij niet

‘Wat is naast familie en veiligheid misschien wel het allerbelangrijkste als je jong bent? En trouwens je hele leven lang…? Vriendschap.’
Dierbare woorden uit het voorwoord dat Janny van der Molen schreef in Vergeet mij niet, een indrukwekkend boek over kinderen die allemaal dezelfde vriendin hadden: Anne Frank.
Eerder creëerden Van der Molen en Martijn van der Linden Buiten is het oorlog, een zorgvuldige, liefdevolle beschrijving en verbeelding van het leven van Anne Frank. Dit nieuwe boek is wederom ongelooflijk goed. Je leest steeds eerst een korte biografie zodat je weet wie deze vriend precies was en daarna volgt een meeslepend op feiten gebaseerd fictief verhaal. De hyperrealistische tekeningen van Van der Linden geven de vrienden een gezicht en de gebeurtenissen diepgang. Wat goed dat de geschiedenis, levensmoed en levenslust van deze mensen vastgelegd is. Een boek dat in elke kast thuishoort.

Operatie Apekool

Leven. Lachen. Liefhebben. De wereld was verwikkeld in een oorlog die zo onvoorstelbaar gruwelijk was dat die drie dingen belangrijker waren dan ooit. Ze zijn ook belangrijk voor dit verhaal.
Operatie Apekool
speelt zich af in Londen in 1940. De Tweede Wereldoorlog woedt en Londen ligt in puin. Het weesjongetje Eric (11) is nergens liever dan in De London Zoo, en dan vooral bij zijn beste vriendin: gorilla Gertrude. Dus als de bommen op Londen vallen, móét hij Gertrude redden.
Dit is een lekker dik boek met een spannend verhaal vol historische elementen. De speelse typografie en talrijke illustraties maken het lezen dynamisch en ook heel prettig voor kinderen die lezen soms als een uitdaging ervaren.

Wie niet weg is wordt gezien | boekwijzer

Wie niet weg is wordt gezien

Het is niet gek dat de klassieker Wie niet weg is wordt gezien zo indringend leest. Ida Vos, de schrijfster van dit indrukwekkende oorlogsboek, maakte het allemaal zelf mee. Zij brengt intens en invoelbaar over hoe het was om een joods kind te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe ze niks mocht, niet zwemmen, niet naar school, geen uitjes, niet op straat, het onderduiken… Het tijdloze boek won meerdere prijzen, ook in Duitsland.

Word lid van Boekwijzer

Kinderboeken zijn noodzakelijke voeding voor de hersenen van kinderen, maar welk boek past bij jouw kind? Boekwijzer vist voor jou de parels uit de enorme kinderboekenvijver die kinderen aan het lezen krijgen én houden.

Door lid te worden van Boekwijzer laat je jezelf helpen en ontzorgen door een kinderboekenexpert. Lezen en voorlezen was nog nooit zo leuk.

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.