KINDERBOEKENTIPS VOOR ALLE LEEFTIJDEN

Kiekeboe driehoek

Kiekeboe Rond, Vierkant of Driehoek van Mies van Hout 
Kiekeboe Rond, Kiekeboe Driehoek en Kiekeboe Vierkant… deze drie nieuwe boekjes voor de allerkleinsten zijn een daverend succes. De serie van Mies van Hout wordt in ons huis helemaal stukgelezen.  Steeds neemt de illustratrice een van de drie vormen als uitgangspunt en verrast kinderen in een kiekeboe van openslaande pagina’s met spannende (fantasie)dieren waarin de vormen zijn veranderd. Kinderen leren over vormen. Zo is rond is niet gewoon rond; het is ook zacht, draaiend, vloeiend, golvend. Boekjes om steeds opnieuw mee te spelen (kiekeboe!) en de fantasie eindeloos te prikken. Oh, en ze zijn allemaal even fijn!

boekwijzer

tegenstellingenFrancesco Pittau & Bernadette Gervais (vertaling: W. Davids)
Tegenstellingen is een van de leukste, slimste boeken van dit moment. De Italiaanse schrijver Fransesco Pittau en Belgische illustratrice Bernadette Gervais zijn dit project voor mijn gevoel met een geheel open, bijna naïeve (in de goede zin van het woord) kinderblik ingevlogen. Welk dier nemen we als uitgangspunt? De olifant. Welke tegenstellingen kunnen we bedenken? Een heleboel. Hoe krijgen we het voor elkaar om het allemaal uit te beelden? Bewonder Tegenstellingen om het antwoord op die vraag te vinden. Bekijk hier een mooi filmpje over het boek.
boekwijzer
PippeloentjePippeloentje van Annie M.G. Schmidt & Fleur van der Weel

Wist je dat de versjes over beertje Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt al bijna zestig jaar oud zijn? Illustratrice Fleur van der Weel stak een fijne selectie van de klassieke versjes in een nieuw, perfect passend jasje. Haar tekeningen zijn dromerig en warm; ze stralen precies de geborgenheid uit die we kinderen zo gunnen. Tijdloze versjes, heerlijk om voor te lezen, of zomaar in te bladeren. ‘Geef het beertje maar een zoentje: Welterusten Pippeloentje!’

Van wie is die auto van Joukje Akveldvan wie is die auto
In het derde deel van deze geweldige van wie-is-die/dat-serie laat Philip Hopman kleuters zijn werk zien. In zijn mooie tekeningen heeft hij een verhaal vol verrassingen, heel veel auto’s en spannende wendingen toegevoegd. Leuk detail: net zoals de personages uit dit boek ook te zien te zijn in zijn nieuwste Boer Boris en het gebroken been (ook een aanrader), vinden we het boertje met de rode laarsjes terug in dit boek. Deel vier van deze serie – Van wie is die staart –  met tekeningen van Martijn van der Linden is ook al verschenen en net zo steengoed.

hondenindeautohrHonden in de auto van Felix Massie & Emmanuelle Walker
1 Afghaanse Windhond, 2 vastberaden Beagles, 3 dappere Corgi’s, 4 gevlekte Dalmatiërs… in het totaal vind je wel 375 honden in heel veel spannende auto’s in dit prachtig uitgegeven boek. Honden in de auto is heel veel in één: het is een telboek (helemaal tot 100), een autoboek, een rijmboek, een hondenboek, een zoekboek én een doeboek, het is een boek om doorheen te razen én een boek om uren in te turen, het is een boek met heerlijk lopend rijm en een boek met krachtige, prachtige illustraties, het is een boek waar je van kunt leren en een boek waar je om kunt lachten. Het is een boek dat ik elk kind gun! Lees hier meer over het boek.


Een boot voor de dieren van Marianne Dubuc
Als het heel hard begint te regenen en de dieren niet meer weten waar ze heen moeten, worden ze gered door een vriendelijke meneer. ‘Kom maar op mijn boot, zegt hij.’ Nog nooit zijn er zoveel dieren op één boot geweest. Dat gaat in het begin goed, maar als het blijft regenen, beginnen de dieren er schoon genoeg van te krijgen. Dit mooie kleine hardkartonnen prentenboek is door de grapjes, mooie tekeningen en verstopte weetjes veel meer dan alleen het verhaal van de ark van Noach.


Stappe stappe stepStappe stappe step van Miep Diekmann & Thé Tjong Khing
De tiende druk van Stappe stappe step werd ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Miep Diekmann met de originele illustraties van Thé Tjong-Khing in kleur uitgegeven. Dit boekje was baanbrekend toen het in 1979 verscheen. Voor het eerst werd een boek geheel aan de allerkleinsten gewijd en vanuit hun logica, spreektaal en nieuwsgierige ogen geschreven. Het betekende de doorbraak van meesterillustrator Thé Tjong-Khing. Zijn tekeningen verlevendigen de nog steeds fantastische versjes fantasievol en krachtig.
boekwijzer

ontbillenbijtOntbillenbijt van Milja Praagman
Kleine Tijger heeft geen zin meer in havermout als ontbijt. Hij wil iets waarvoor hij zijn scherpe tanden moet gebruiken, hij wil ontbillenbijt! Papa en Mama Tijger zien dat ook wel zitten en samen gaan ze gaan op jacht. Maar het geruisloos sluipen, door hoog gras, terwijl je je onzichtbaar maakt, gaat hen nog niet echt goed af. In plaats van een hap uit een zebra-, giraffen-, slangen of nijlpaardbil te nemen, moeten ze oppassen voor hun eigen tijgerbillen! ‘Nog een keer!’ roepen de kindjes steeds als ik Ontbillenbijt uit heb en dat vind ik helemaal niet erg want ik moet zelf ook steeds weer heel hard lachen om de grappige illustraties uit dit boek! Download hier het leuke masker dat Praagman bij het boek maakte!


boer-boris-gaat-naar-omaBoer Boris gaat naar oma van Ted van Lieshout & Philip Hopman
In alweer het achtste boek over Boer Boris gaat hij (met broertje Berend, zusje Sam, muisje én Mereltje) naar zijn oma in Den Haag. Oma bakt van hun appels taarten, van de peren maakt ze sap, en van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap. En dat doet ze niet zomaar in een keukentje, nee, oma heeft een echte fabriek! Nadat ze in de sprinter, intercity én tram hebben gezeten gaan de machines aan de slag met het fruit: de appels gaan erin en de taart komt eruit! Ted van Lieshout + Philip Hopman = Een succesformule: Van Lieshout rijmt erop los alsof het niks is en daardoor is het het juist helemaal en Hopman verrast zonder het vertrouwde te verliezen. Lees hier meer over de schrijver, hier over de illustrator en hier over andere Boer Boris-boekjes.


Van wie is dat huis? van Joukje Akveld & Annemarie van Haeringen
Na het succesvolle Van wie is die hoed is het tweede deel van de originele peuterserie van Joukje Akveld verschenen. Een kasteel, een iglo, een boerderij, een wel heel bijzonder hondenhok… Dit keer mogen de kleinste lezers raden welke bewoner in welk huis thuishoort. De tekeningen – in elk deel van een andere bekende Nederlandse illustrator – zijn dit keer van niemand minder dan Annemarie van Haeringen. Ze zijn prachtig en vol slimme verrassingen en grapjes. Lees hier meer over het boek.


Suzie Ruzie en het schaartje van Jaap Robben & Benjamin Leroy 
Suzie herinnert je eraan hoeveel je als kind kunt houden van een personage dat lekker stout is. Jaap Robben en Benjamin Leroy bedachten zo’n Pippi Langkous en noemden haar Suzie Ruzie. Suzie en Hond vervelen zich, maar dan wordt Suzie geroepen door een schaartje dat veel meer lust dan alleen een taartje. Alles en iedereen moet naar de kapper: Suzie, Hond, de hele inboedel… en dan is de honger van het schaartje nog lang niet gestild. In fijn, snel en ritmisch rijm geschreven, en alleen al de gezichtsuitdrukkingen op de tekeningen zijn om hardop bij te schateren. Lees hier meer over het boek.


ABCAlle kinderen – Een ABC van gemene versjes van Anke Kuhl & Martin Schmitz-Kuhl
Zet je moraal maar even overboord, want oeioeioei wat zijn deze versjes stout en gemeen. Leedvermaak, dat kan natuurlijk echt niet, of toch wel? Moeten we niet allemaal stiekem erg hard lachen om de pech van anderen? Het is in ieder geval het winnende ingredient voor dit heerlijke, ongeremde en lekker onverantwoorde ABC. Kinderen houden van rijm, van grapjes, van mooie tekeningen en van lekker stout. Dit boek heeft het allemaal. Knappe ouder die het voor elkaar krijgt om niet mee te grinniken.


de-drie-biggetjesDe drie biggetjes van Xavier Deneux
De Franse illustrator, bekend van zijn originele voelboeken Zo voelt het op de boerderij enzovoort, verpakte twee eeuwenoude sprookjes in bijzonder mooi vormgegeven kartonboekjes. Door de uitsnijdingen – het huisje van stro van het eerste biggetje past perfect in het huisje van hout van het tweede biggetje op de pagina ernaast – kunnen de allerkleinsten het gebruiken als een voelboekje, terwijl oudere kindjes in deze ware kunstwerkjes kennismaken met de spannende verhalen van De drie biggetjes en Roodkapje en de boze wolf.


De mooiste wiegeliedjes van hier en elders 
Dat er daarbuiten een schaap loopt, weten we in Nederland wel. Maar hoe worden baby’s in andere landen nou in slaap gewiegd en gezongen? Maak kennis met elf wiegeliedjes in elf verschillende talen van over de hele wereld: Spaans, Italiaans, Turks, Arabisch, Duits en nog veel meer. De vrolijke, kleurrijke illustraties vol dieren van Martijn van der Linden zijn op zich al reden genoeg om dit originele boekje aan te schaffen! Op de bijgevoegde cd kun je de liedjes gezongen en in de karaokeversie beluisteren.


De dieren van Ingele
Dit is een magnifiek, groot dierenboek dat zal pronken in de kinderkamer van je zoon of dochter! Op elke pagina tekende de populaire Zweedse Ingela P Arrhenius een dier en zijn naam, wel tweeëndertig in totaal. De ene designprent is nog mooier dan de andere. Om oneindig lang in te bladeren, woorden en dieren te leren kennen en steeds weer een nieuwe favoriet uit te kiezen.


Speeltuin van Mies van Hout
In dit originele Prentenboek van de Kinderboekenweek is zóveel te ontdekken, dat boek wil ieder kind hebben! Een jongetje, een meisje en een humeurig katje besluiten naar de speeltuin te gaan. Om daar te komen moeten ze een spannende weg afleggen die kinderen met hun vinger kunnen volgen. Er wordt geklommen door bomen (pas op voor de nestjes), gesprongen over riviertjes (ligt daar nou een krokodil?), gegleden van bergen (nog een keer, nog een keer!). Onderweg sluiten steeds meer diertjes zich aan, niemand wil het avontuur missen en – zo blijkt als ze in die eigenlijk best saaie speeltuin aankomen – niemand wil dat het avontuur stopt! Het leukste is dat kinderen zelf mee kunnen doen: op elke pagina staat een pijltje waar de weg begint en een pijltje waar de weg eindigt. Hier kun je het alfabet van Mies van Hout in de stijl van Speeltuin downloaden.


we-hebben-er-een-geitje-bijWe hebben er een geitje bij van Marjet Huiberts & Iris Deppe
is het vrolijke Prentenboek van 2016. Als Mik op de kinderboerderij komt, vertelt de koe hem dat er een nieuw bewonertje is. Mik wil het beestje dolgraag zien en gaat op weg. Ook de andere dieren laten hem in klinkend rijm weten hoe gelukkig ze met het geitje zijn.

marcs-grote-gevaarlijke-tandenMarcs gevaarlijke tanden van Jarvis
Marc komt uit een familie met Buitengewoon Gevaarlijke alligators. En dát zullen de dieren uit het bos weten! Hij vindt niks heerlijker dan hen de stuipen op het lijf jagen met zijn glanzende, witte tanden. Maar wat als de dieren ontdekken dat zijn Grote Gevaarlijke Tanden vals zijn… Zullen ze hem ooit nog serieus nemen?

Ssst!Ssst! we hebben een plan van Chris Haughton
Ssst! We hebben een plan is al het derde boek van de succesvolle Britse prentenboekenmaker. In dit verhaal gaan vier rovers in het midden van de nacht op weg om een felgekleurd vogeltje te vangen. Hun plannetjes mislukken steeds, tot het kleinste rovertje iets bedenkt… De meesterlijke illustraties en de herhalingen in de tekst zijn herkenbaar van Mama kwijt (‘uh-oh’) of Stoute hond (‘Sjoooors?’) en werken net zo verslavend. Let maar op: na twee keer voorlezen, willen je kinderen niet anders meer dan met de rovertjes meetellen: ‘Een, twee, drie…. NU!’


Boer Boris en de maaier van Ted van Lieshout & Philip Hopman
Wie kent hem niet, het kleine boertje met zijn blauwe overal en rode laarsjes? In  het zesde deel van de successerie van Ted van Lieshout en Philip Hopman – kun je lezen hoe Boer Boris zijn maaier, die steeds kapot gaat, omtovert tot een multimegamaaimachine. Het komt goed hoor, met al dat gras! Boer Boris maakt de maaier gewoon steeds ‘beter, harder, sneller mooier, groter dan-ie was.’ Er zit een prachtige Boer Boris-verjaardagskalender bij. En wisten jullie al dat Boer Boris echt bestaat? Toen Philip Hopman zoontje Boris op een dag vroeg wat hij later wilde worden, riep die heel hard: ‘BOER!’ Lees hier meer over de schrijver, hier over de illustrator en hier over andere Boer Boris-boekjes.


MonsterboekMonsterboek van Alice Hoogstad
Toen Alice Hoogstad nog een klein meisje was, tekende ze de weg naar school met haar krijtjes elke dag helemaal vol. Als de muren ‘s morgens weer schoon waren, dacht ze: Joepie, ik mag weer. Totdat ze op een dag uit school gesleurd werd en met een klein bezempje de hele dijk schoon moest boenen. De meester zei er ook nog bij dat hij haar ouders weleens zou waarschuwen. Gelukkig vonden die het helemaal niks erg. Deze herinnering gebruikte ze voor dit geweldige tekstloze prentenboek dat in 2015 het Gouden Penseel won. Een klein meisje gaat met haar krijtjes op weg door een uit zwart-witlijnen opgebouwde stad (waarin heel veel te zien is). Ze wordt gevolgd door een hondje, poesje, twee andere vrolijke kindjes én de monstertjes die ze zelf getekend heeft. Als ook de huizen en bewoners kleur krijgen, moeten het meisje, de monsters en hun vriendjes de stad helemaal schoonboenen. Zouden ze zich daarna echt in kunnen houden? Lees hier meer over Alice.


omslag-de-koe-die-in-een-boom-klomDe koe die in een boom klom van Gemma Merino
In het prachtig geïllustreerde De koe die in een boom klom van Gemma Merino staat een van de mooiste levenslessen die je je kinderen kan geven: durf te dromen! Het nieuwsgierige koetje Kee is anders dan haar zussen. Ze droomt van grote ontdekkingen, haar hoofd zit vol met de wonderlijkste gedachten; ze gelooft dat het leven haar meer te bieden heeft dan alleen vers, sappig gras. ‘ONMOGELIJK, BELACHELIJK, ONZIN!’ roepen haar zussen steeds weer als Kee hun haar geweldige ideeën en prachtige verhalen vertelt. Als Kee op een ochtend niet aan het ontbijt verschijnt omdat ze met een draak is gaan vliegen, besluiten de zussen dat het maar eens afgelopen moet zijn met die onzin van Kee. Ze gaan haar zoeken en… voor het eerst van hun leven verlaten ze het erf. Ze ontdekken dat de wereld achter de weilanden schitterend en vol verrassingen is. Vanaf die dag kunnen ze niet wachten om te ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is. Never say never, zeker niet tegen dit boek!


Kleine blauwe truck van Alice Schertle & Jill McElmurry
De dieren groeten Kleine blauwe truck vrolijk als hij een eindje gaan rijden: “‘Piep!’ zegt Kuiken, ‘Tok!’ doet Kip. / ‘Mèèè!’ mekkert Gijsje Geit. / ‘Toe-toet!’ groet Kleine blauwe truck, / die langs hun weitje rijdt.” Als Grote gele truck lomp voorbijraast, zullen de dieren en Kleine blauwe truck hem eens een lesje behulpzaamheid leren. De illustraties zijn oergeestig. Toe-toe-toet!, deze bestseller uit de Verenigde Staten doet het bij alle kinderen goed! Kijk hier alvast naar wat plaatjes in een leuk filmpje.


VrolijkVrolijk van Mies van Hout
In 2011 gaf Mies van Hout een workshop aan kinderen waarbij ze hen met krijt vissen liet tekenen op zwart papier. Thuis had ze met oliepastelkrijt alvast een paar voorbeelden gemaakt. Haar redacteur vertrouwde ze die dag toe dat ze het liefst een heel boek in die stijl zou maken, Vrolijk was het resultaat. Dat dit prentenboek over gevoelens zo goed zou werken – het werd meteen in vijf talen vertaald – had Van Hout alleen maar kunnen hopen: ‘Dat mijn tekeningen een gesprek op gang brengen, dat doet me nog meer dan een prijs winnen. Kinderen gaan door het boek praten. Ze herkennen de emotie van de vis en willen wel vertellen wat zo’n emotie veroorzaakt.’ Emoties zijn universeel; de vissen van Mies van Hout veroveren dan ook de wereld door hun herkenbare en rake uitdrukkingen. Alle tekeningen zijn direct op papier gezet. Geen gegum, als ze niet tevreden was, begon ze gewoon opnieuw. Voor dit boekje heeft ze honderden vissen getekend en er uiteindelijk twintig uitgekozen.


vriendjesVriendjes van Mies van Hout
Sla VerrassingVriendjes of Vrolijk van Mies van Hout eens open. De beeldtaal van de illustraties in deze prentenboeken is ongeëvenaard. Verrassing gaat over opgroeien en de liefde tussen ouder en kind (verlangen, troosten, loslaten), Vriendjes over alles wat met vriendschap te maken heeft (spelen, klieren, hopen, goedmaken) en Vrolijk over gevoelens (benieuwd, jaloers, verliefd, boos). De tekeningen zijn geschikt voor alle leeftijden en geven genoeg aanknopingspunten voor creatieve uitspattingen of gesprekjes. Mies van Hout heeft daar zelf ook veel tips over. De boeken zijn ook in het buitenland een daverend succes. Lees bijvoorbeeld eens deze review in The New York Times.


JoepieJoepie Joepie van Marijke ten Cate
Joepie Joepie, in dit boekje (met cd) vol kleurige illustraties van Marijke ten Cate vind je twaalf bekende spelletjesliedjes. Liedjesprentenboeken vormen de ideale en vooral ook superleuke start om kinderen kennis te laten maken met de Nederlandse taal en boeken. Niet voor niets worden verhalen en tradities al eeuwen overgedragen in de vorm van rijmende liedjes: rijm en melodie ondersteunen het geheugen bij het onthouden van woorden. De tekeningen verbeelden de woorden nog eens en maken ze extra inzichtelijk. Joepie Joepie! voetjes van de vloer en spelen maar!


verrassingVerrassing van Mies van Hout
Sla VerrassingVriendjes of Vrolijk van Mies van Hout eens open. De beeldtaal van de illustraties in deze prentenboeken is ongeëvenaard. Verrassing gaat over opgroeien en de liefde tussen ouder en kind (verlangen, troosten, loslaten), Vriendjes over alles wat met vriendschap te maken heeft (spelen, klieren, hopen, goedmaken) en Vrolijk over gevoelens (benieuwd, jaloers, verliefd, boos). De tekeningen zijn geschikt voor alle leeftijden en geven genoeg aanknopingspunten voor creatieve uitspattingen of gesprekjes. Mies van Hout heeft daar zelf ook veel tips over. De boeken zijn ook in het buitenland een daverend succes. Lees bijvoorbeeld eens deze review in The New York Times.


kleine molOver een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch
‘Toen de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond stak om te kijken of de zon al op was, gebeurde het: het was rond en bruin en zag er een beetje uit als een worst – en wat nog het ergste was: het kwam precies op zijn kop terecht.’ Dat laat de verontwaardigde mol niet zomaar gebeuren. De dieren moeten hem er in kleuren en vooral in geuren van overtuigen dat de poep op zijn kop niet van hen is. En dus pletst de duif een witte, natte kledder, ploft het paard zijn vijgen en plokt de geit zijn kandijkleurige klontjes. Als de kleine mol de dader eenmaal heeft gevonden is zijn wraak stinkend goed. Deze klassieker werd al in 1989 geschreven. De illustraties  zijn zo levendig dat je je neus bijna dicht moet knijpen bij de bruingroene koeienvlaai van de koe en het zachte, bruine hoopje dat het varken achterlaat.


fiepHet grote Fiep kijkboek
Liefhebbers van Fiep Westendorp kunnen hun hart ophalen; uit haar uitgebreide oeuvre is dit fijne boek samengesteld. Op elke twee pagina’s wordt een thema behandeld: in de stad, in de dierentuin, in het bos, spelletjes, muziek, beroepen, welterusten, het zijn er te veel om op te noemen. Een boek om uit te leren, maar ook om bij weg te dromen. De gewoonste dingen worden bijzonder als ze getekend zijn door Fiep Westendorp. Een mooi detail is dat de royalty’s van Fiep Westendorp ten goede komen aan de kinderprojecten van haar Foundation.


omslag-het-grote-boek-van-woorden-en-plaatjesHet grote boek van woorden en plaatjes van Ole Könnecke
Woordjes leren aan de hand van dit boek is alsof je kleine, vaak grappige verhaaltjes vertelt. Bijna de hele belevingswereld van de peuter komt aan bod. De bijzonderheid zit hem in de manier waarop de woorden verbeeld worden. Met eenvoudige, sprekende plaatjes worden verbanden gelegd (zomerse kleren bij een zomerse boom), er zijn beeldverhalen (kindjes die een koekje eten worden achternagezeten door een ooievaar met een stofzuiger), tekeningen staan in een bepaalde volgorde (beginnen met de kinderwagen en eindigen met de rollator), emoties komen aan bod, zelfs tellen en het abc ontbreken niet.


BeestenboekBeestenboek van Joëlle Jolivet
In dit imposante zijn meer dan 400 dieren verzameld, die ze per twee pagina’s ingedeeld heeft op bijvoorbeeld kleur, leefomgeving of grootte. Dieren van alle soorten en maten en met bekende tot daar-heb-ik-nog-nooit-van-gehoord-namen. Zo vind je op de Met vlekken en strepen-pagina de zebra, maar ook de pyjama-koraalbaars en op de In de warmte-pagina de leeuw en de naakte molrat. De illustraties maakte ze net als in haar Bijna alles en Klerenboek met linoleumsneden. De boekjes zijn ook in mini-vorm verkrijgbaar.

boekwijzer


boer-borisBoer Boris van Ted van Lieshout & Philip Hopman
Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke Boer Boris je kiest. Of hij nu op de boerderij blijft, naar zee gaat, in de sneeuw vertoeft of geen feest wil; zijn avonturen blijven aanspreken. Dit is in ieder geval de eerste. We maken kennis met het boertje, zijn boerderij en alles wat daarbij hoort. Het rijm en de herhaling zorgen ervoor dat het verhaal lekker voorleest en beklijft. Elke pagina begint met: ‘Boer Boris heeft een boerderij. Daar hoort/horen ook … bij.’ Vul het maar in: 1 tractor, 2 schuren, 3 verschrikkers, 4 machines, 5 akkers, 6 varkens… Dat er steeds wat bij komt is niet alleen leuk omdat je mee kunt tellen; het stelt het decor waarin Boer Boris leeft ook beetje bij beetje samen. Totdat op de laatste pagina de warme wereld van Boer Boris is geschapen. Op de mooie tekeningen van Philip Hopman ontbreken grapjes niet. Zo doet het muisje dat in de rest van de serie terugkeert zijn intrede. En wordt de kat, die dit muisje achtervolgt, op zijn beurt weer in de gaten gehouden door de hond. Dit boekje is het sterke fundament voor de rest van de serie. Lees hier meer over de schrijver, hier over de illustrator en hier over andere Boer Boris-boekjes.


boer-boris-gaat-naar-zeeBoer Boris gaat naar zee van Ted van Lieshout & Philip Hopman
Boer Boris gaat op vakantie naar zee, en alles en iedereen moet mee. Broertje, zusje, dieren, meubels, alles wordt op de tractor en in de aanhangwagen geladen. Leuk is dat in dit deel broertje Berend, waar Boer Boris in deel 1 sokken voor breidt, en zusje Sam worden geïntroduceerd, evenals het mereltje dat alles nieuwsgierig volgt. Net als het muisje, de kat en de hond zien we hen in de andere delen terug. Er is meer verhaal en meer te zien dan in deel 1. De keuvelende kippen, de varkens die samen met het schaap overgooien, de zwemmende dieren… En als het tijd is om naar huis te gaan, de zandboerderij in de vloed verdwijnt en je je voorleesstem mag dempen, leidt Boer Boris de stoet met slapend broertje, zusje, en slapende diertjes naar: ‘een heel klein lichtje in het midden van de nacht: de boerderij heeft al die tijd op Boris Boer gewacht. Lees hier meer over de schrijver, hier over de illustrator en hier over andere Boer Boris-boekjes.


boer-boris-in-de-sneeuwBoer Boris in de sneeuw van Ted van Lieshout & Philip Hopman
In deze Vlag en Wimpel-winnaar is iedereen er weer bij, maar dan bedekt onder een deken van witte sneeuw. Knol het paard, de drie verschrikkers, zes varkens, zeven schapen, acht koeien…Er wordt met sneeuwballen gegooid, het land wordt schoongemaakt, er wordt geschaatst, broertje Berend zakt door het ijs… Lees hier meer over de schrijver, hier over de illustrator en hier over andere Boer Boris-boekjes.


boer-boris-wil-geen-feestBoer Boris wil geen feest van Ted van Lieshout & Philip Hopman
Op de boerderij vindt iedereen dat er bijzonder veel redenen zijn voor een feestje: een nieuw worteltje, een lammetje, een biggetje, een jarig neefje. Iedereen, behalve Boer Boris! De vastberaden blikken en houdingen van Boris zijn ongekend treffend. ‘Nu kijk/doe je als Boer Boris die geen feest wil,’ schalt regelmatig door ons huis. De hoopvolle kom-op!-dit-is-toch-een-goede-reden-blikken van Sam, Berend, de dieren en het muisje zijn net zo raak. Als er een enorm pakket wordt afgeleverd voor de heer Boris Boer, loopt heel de boerderij uit, iedereen houdt zijn adem in… zou het? En ja! Een fabelachtig exemplaar, een enorme hakselaar, maakt iedereen blij: ‘Boer Boris nog het meest: er is nog nooit zo’n goede reden voor een feest geweest.’ Lees hier meer over de schrijver, hier over de illustrator en hier over andere Boer Boris-boekjes.


Van wie is die hoedVan wie is die hoed van Joukje Akveld & Thé Tjong-Khing
Joukje Akveld is de bedenker van een fijne, nieuwe wie-of-wat-hoort-hierbij-serie voor peuters. De achterliggende gedachte is geweldig: elk deel wordt door een andere bekende Nederlandse tekenaar verzorgd worden, zodat jonge kinderen al vóór de prentenboekenleeftijd kennis maken met de beeldtaal van deze illustratoren. Thé Tjong-Khing maakte de illustraties van dit eerste deel. Het mooi uitgegeven boekje staat vol zijn herkenbare tekeningen en kleine grapjes. Kijk hier voor meer informatie en hier voor een vrolijk filmpje.


dino'sDino’s bestaan niet van Mark Janssen 
Twee jongetjes gaan op dinojacht. Tim dapper en stoer, Jesse voorzichtig en een beetje bang. Zit daar niks? Wat doen we als? Is dat een…? Maar, we doen toch maar alsóf, dino’s bestaan toch helemaal niet, zegt Tim stoer. Heeft hij wel goed gekeken? Mark Janssen maakte al indruk met Niets gebeurd en Ik wil een leeuw, maar overtreft zichzelf in dit waanzinnige prentenboek. Met de adembenemende illustraties zou je kinderkamers vol willen hangen. Steeds weer ontdek je iets nieuws op de prachtige uitklappagina’s. Mark Janssen opent werelden waar je eindeloos in zal verdwalen.

boekwijzer

De grote bomenroverDe grote bomenrover van Oliver Jeffers (vertaling: Berd Ruttenberg)
Er is iets vreemds aan de hand in het bos. Takken verdwijnen zomaar, met stam en al. Iedereen kan het gedaan hebben! Iedereen is verdacht! Een mysterieus misdaadverhaal vol diepgaand onderzoek, sprekende karakters, een echte rechtsgang, alibi’s, papieren vliegtuigjes én meesterlijke tekeningen van de geweldige Oliver Jeffers. Met ook nog eens de mooie les dat je niet koste wat kost hoeft te winnen.

boekwijzer

roltrap naar de maanRoltrap naar de maan van Klein Orkest & Annette Fienieg (met cd)
Jeugdsentiment en vreugdesprongetjes! Een nieuw prentenboek waarin alle kinderliedjes van Klein Orkest (geschreven door Harrie Jekkers en Koos Meinderts) zijn gebundeld. Kennen jullie deze nog? ‘Er was eens een koning, machtig en groot. Die had slechts één vijand, en dat was de dood.’ Of deze: ‘Mijn vader is een leugenaar, hij kan fantastisch liegen. Wat los zit, liegt hij aan elkaar. Hij kan iedereen bedriegen.’ Daar wil toch elk kind mee opgroeien! Annette Fienieg maakte de schitterende illustraties. Heel veel kijk-, lees-, én luisterplezier!

Dag Poes!Dag Poes! van Bette Westera, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper en Hans & Monique Hagen
De twintig poezenportretten van Mies van Hout in dit wonderschone prentenboek zijn net zo vertrouwd (want steengoed) als verrassend (want toch weer zo anders dan haar eerdere werk). Al die kattengevoelens, die door Van Hout zo fenomenaal zijn verbeeld, werden door vijf meesterdichters in gedichten gevat. Het resultaat is zo mooi, zo grappig, zo verfijnd, zo steengoed… Was ik Minoes was, dan zat ik hardop te spinnen! 

het kartonnen kasteelHet kartonnen kasteel van Benji Davies & Linda Sarah
Bart en Edo zijn de beste vrienden. Elke dag trekken ze erop uit met hun kartonnen dozen. Ze bouwen en fantaseren wonderlijke werelden. Maar dan komt op een dag een jongetje, Kai, vragen of hij mee mag doen. Niemand wordt buitengesloten, maar toch is alles opeens anders. En dat voelt vreemd. Oei, wie kent dit gevoel niet? Een prachtig boek over accepteren en leren dat iets nieuws ook mooi en avontuurlijk kan zijn.

Agent en Boef - verzamelboekHet grote verzamelboek van Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer
Het kind dat genoeg krijgt van de streken van Boef en de oplossingen van Agent moet nog gevonden worden. In dit eerste verzamelboek zijn drie brutale ontsnappingen van Boef gebundeld. De boevenstreken worden door Kees de Boer in cartoonachtige tekeningen prachtig en oergeestig verbeeld. En een ding is zeker: Boef en Agent kunnen uiteindelijk gewoonweg niet zonder elkaar. Inmiddels is ook de tweede bundel verschenen, en die is net zo leuk!

Dde grootste griezele grootste griezel van Loes Riphagen
‘Niemand is zo akelig, griezelig, monsterlijk, gruwelijk, afschuwelijk eng als ik’, pocht een spinnetje. Pfff, daar zijn de dieren in het bos het ‘Echt niet!’ mee eens. Iedereen vindt zichzelf de engste griezel. Krijsend, brullend, grommend en bulderend verjagen ze elkaar. Zou het spinnetje aan het langste eind trekken? Een stoer, grappig voorleesverhaal, zeker door het originele einde!

boekwijzer

Een huis voor HarryEen huis voor Harry van Leo Timmers
Poes Harry zit graag binnen, maar voor tikkertje met vlindertje Vera wil hij zijn veilige nestje wel verlaten. Maar dan raakt hij Vera kwijt én verdwaalt hij! Timmers leidt Harry langs hoge, lage, kleine, stevige huizen kris kras door de stad. Zou hij de weg nog terugvinden? De tekeningen zijn mooi en origineel; de emoties in de ogen van Harry ronduit vertederend. Dit is Leo Timmers op zijn best!

 

driehoekDriehoek van Mac Barnett & Jon Klassen (vertaling: J.H. Gever)
Jon Klassen is een meester in het tekenen van ogen. Dat bewees hij al in zijn geweldige hoeden-trilogie (lees die boeken!) en laat hij weer zo gaaf zien in Driehoek. Het begin is hilarisch: ‘Op een dag liep Driehoek door zijn deur, zijn huis uit. Hij ging een gemeen grapje uithalen met Vierkant.’ Dat laat Vierkant niet zomaar gebeuren, reken maar dat Driehoek een koekje van eigen deeg krijgt. Een van de beste boeken van dit moment!

het sneeuwmeisjeHet sneeuwmeisje van Koos Meinderts en Annette Fienieg
Meinderts vertelt in dit beeldschone verhaal over het sneeuwmeisje dat was geboren uit één enkele sneeuwvlok, gevallen uit de hemel. De winterkoningin kust haar tot leven en noemt haar Engel. ‘Het sneeuwmeisje’ is een ontroerend wintersprookje met betoverende tekeningen van Annette Fienieg.
Lees hier meer over Koos Meinderts.

boekwijzer

de kleine walvis in de winterDe kleine walvis in de winter van Benji Davies
‘De kleine walvis’ was in 2016 Prentenboek van het Jaar. De tekeningen in dit vervolg vind ik nóg mooier. Als zijn vader niet thuis komt van een visserstocht, besluit kleine Boy hem te gaan zoeken en verdwaalt in een nacht vol ijs en kou… Gelukkig kan de kleine walvis die Boy in het eerste deel redde nu iets terugdoen.
Lees hier meer over Benji Davies en zijn boeken.

vrolijke vogelsVrolijke vogels van Bette Westera & Emmanuelle Walker
Dit is nou zo’n boek dat je overal in het huis neer wilt zetten. De beeldschone, kleurrijke illustraties van Emmanuelle Walker zijn om hardop te gaan fluiten zo mooi en niemand minder dan Bette Westera rijmt er lustig op los in deze ode aan de mooiste vogels die onze wereld rijk is. In een vrolijk ABC komt ze van Albertina Albatros tot Zinivoa brilvogel voorbij. Dit is in Nederland de – langverwachte en zeer terechte – tweede druk van deze must have.

boekwijzer

handje?Handje? van Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp
Als een meisje heel graag naar de apen wil, heeft ze eigenlijk maar één ding nodig: een vader die alleen maar op zijn telefoon let. Ze ruilt haar vader voor een vader die wel naar de dierentuin gaat. En daar blijft het natuurlijk niet bij. Ruil op ruil op ruil volgt, helemaal tot aan het grappige einde van dit fijne nieuwe prentenboek van Tjibbe Veldkamp. Wouter Tulp geeft het meisje een heerlijk eigenwijs snoetje en het verhaal veel kleur en grapjes mee. 

__________________________________________________________________________________________________

Als ik een dinosaurus hadAls ik een dinosaurus had van Alex Barrow & Gaby Dawnay
Een meisje wil dolgraag een dinosaurus als huisdier en fantaseert erop los hoe het zou zijn als ze er een zou hebben (‘Als ik een dinosaurus had, zou ik hem kunstjes leren: gaan zitten, mij een pootje geven, dingen apporteren.’) Het verhaal is net zo speels als de tekeningen en de opmaak. Dit is een heerlijk, grappig voorleesverhaal en daar helpt het klinkende vertaling in rijm van Bette Westera zeker aan mee. 

beroemd!Beroemd! van Philip Waechter
In dit vertederende, herkenbare verhaal droomt een jongetje ervan om een beroemde voetballer te zijn. Hij zou dan natuurlijk een perfect balgevoel hebben. Iedereen zou hem op straat herkennen. Hij wordt heel rijk en kan alles kopen wat hij wil.  Beroemd! past naadloos in het lijstje met Philip Waechters hartverwarmende prentenboeken als Papadag en Kamperen! thuis.

boekwijzer

De leeuw CV.inddDe leeuw in de muis van Rachel Bright & Jim Field
Onder een rots, in een goed verstopt huis woont een heel onopvallende muis. Hoog boven het huis van de muis, óp de rots, ligt een leeuw, heel opvallend, heel stoer en heel trots. Het muisje besluit dat hij ook bewonderd, geacht en gevreesd wil worden: ‘Ik zal leren grommen. Maar… gebrul en geschreeuw, dat leer je natuurlijk alleen van een leeuw!’ Hij klimt dapper naar de top van de rots en ontdekt dat die grote, stoere leeuw bang is voor… muizen.  In dit prachtig geïllustreerde, heerlijk rijmende verhaal is de wonderschone les dat je niet hoeft te brullen om iets te bereiken, en niet hoeft te grommen om sterker te lijken. Ieder mens, ieder dier heeft diep in zijn binnenste alles in huis: een angstige leeuw en een dappere muis. Lees hier ekset geweldige verhaal van de making of van de karakters. En lees hier meer over het boek.


Goede Dinosaurussen

Ik ben bij de dinosaurussen geweest van Floor de Goede & Edward van de Vendel
Een jongetje kiest een boek over dinosaurussen uit de boekenkast, slaat het open en… verdwijnt erin. Hij maakt kennis met allerlei dinosaurussen, brult met ze mee en rent met ze naar verre landen. Als de moeder van het jongetje hem – ‘beneden komen!’ – uit zijn fantasiewereld rukt en zijn familie aan tafel vertelt over hun saaie dag, roept hij: ‘Wat jammer dat jullie niet bij de dinosaurussen zijn geweest!’. Iedereen lacht hem uit: dino’s bestaan toch al lang niet meer! Of toch wel? De actie en emoties spatten van de pagina’s en je kunt oneindig veel details, grapjes en bijzonderheden ontdekken. In de wereld die De Goede tekent zou elk kind wel willen verdwalen. Lees hier meer over Edward en hier meer over het boek.


de-tuinman-van-de-nacht-omslagDe tuinman van de nacht van The Fan Brothers
Dit betoverende prentenboek begint in de in sepiakleuren getekende Wilgenstraat waar niemand lacht. Als de nacht valt zet een man zijn ladder tegen een boom, haalt zijn tuingereedschap uit zijn tas en gaat aan het werk. De zon komt op en weesjongen Willem ontdekt dat die nacht als door een wonder de bladeren van de boom voor het weeshuis in de vorm van de wijze uil zijn geknipt. De dagen erna worden de verrassingen magischer dan in Willems dromen. Dit verhaal laat zien hoe één persoon, hoe iets moois het verschil kan maken. Het is een ode aan de juiste leraar, aan een uitgestoken hand, aan hoop, aan de natuur, aan het mooie van het leven. Het laat zien hoe fantasie, aandacht, vertrouwen en zorgzaamheid eenzaamheid kunnen verdrijven. Lees hier meer over het boek.


we-hebben-een-hoedWe hebben een hoed van Jon Klassen
Oh, oh, moreel dilemma! Twee schildpadden vinden één hoed. Ze besluiten de hem eensgezind te laten liggen, anders is het toch niet eerlijk? Maar kunnen ze die mooie hoed wel uit hun hoofd zetten? Dit meesterlijke prentenboek maakt de hoeden-trilogie van Klassen compleet, en hoe! Er zijn er niet veel die met zo weinig, zo’n geloofwaardige wereld kunnen neerzetten. Poëtisch, eerlijk, herkenbaar en heel erg grappig! Save the best for last moet Jon Klassen gedacht hebben, en dat zegt niks over de kwaliteit van de andere twee, maar alles over de klasse van dit prentenboek! Wil je alvast een voorproefje, bekijk dan dit geweldige filmpje.

lekker-lange-agentDe Lekker Lange Agent van Tjibbe Veldkamp & Gustav Dejert
‘Waren we maar lekker lang!’ zeggen Jan, Jaap en Janet tegen elkaar. Dan mochten ze tenminste agent worden. Maar wie niet lang is, moet slim zijn en dus stapt er niet veel later een lekker lange man het politiebureau binnen. Hij zal de hoofdagent laten zien dat hij alles kan wat een agent moet kunnen, inclusief het échte werk: het vangen van de Drie Diefjes! De retro-illustraties van de Zweedse Gustav Dejert zijn speels en stoer!


kek-iz-takKek iz tak? van Carson Ellis
Twee insecten kijken in de lente vol bewondering naar een plantje, ‘Kek iz tak?’ vragen ze zich af. Het is een bloem. Met vrienden bouwen ze er een kasteel in: ‘Un skitternd repelksteel!’. Als er een dreigende spin verschijnt, wordt het spannend – ‘FRRLAATUT KSTEEL!’ – maar gelukkig worden ze gered door een vogel die veel van spinnen houdt. Na de herfst is het tijd om te gaan: ‘Doe doei, ksteel.’ De speelse, zelfverzonnen taal (briljant vertaald door Imme Dros) uit dit meesterlijke prentenboek leest heerlijk voor. Kinderen snappen het meteen, vinden het ontzettend grappig én herkenbaar. De illustraties zijn dan weer verrassend, dan weer verstild, uitbundig of ontroerend mooi. Lees hier meer over dit boek.


oma-is-een-ooievaarMijn oma is een ooievaar van Alice Hoogstad
Als oma een ooievaar is, en opa een krokodil dan is je vader natuurlijk een krokovaar! En als dat zo werkt, hoe zit het dan met je oom, je andere opa en oma, je moeder en je tante? En de belangrijkste vraag: als jij familie van hen allemaal bent, hoe zie jij er dan uit? Kinderen ontdekken in Mijn oma is een ooievaar hoe eigenschappen doorgegeven worden. Niet alleen uiterlijkheden, ook karaktertrekken en beroepen of hobby’s komen aan bod. De zorg waarmee Alice Hoogstad dit bijzondere boek, uitgegeven in grote kartonnen pagina’s, heeft gemaakt spat van de pagina’s met haar oneindig veel kleine knipsels in de prachtigste kleuren. Van dit boek kan ik niet anders dan heel gelukkig worden! Lees hier meer over Alice en hier meer over het boek.


Suzie Ruzie en het schaartje van Jaap Robben & Benjamin Leroy 
Suzie herinnert je eraan hoeveel je als kind kunt houden van een personage dat lekker stout is. Jaap Robben en Benjamin Leroy bedachten zo’n Pippi Langkous en noemden haar Suzie Ruzie. Suzie en Hond vervelen zich, maar dan wordt Suzie geroepen door een schaartje dat veel meer lust dan alleen een taartje. Alles en iedereen moet naar de kapper: Suzie, Hond, de hele inboedel… en dan is de honger van het schaartje nog lang niet gestild. In fijn, snel en ritmisch rijm geschreven, en alleen al de gezichtsuitdrukkingen op de tekeningen zijn om hardop bij te schateren. Lees hier meer over het boek.


Niets gebeurd van Mark Janssen
Saar vond het maar een saaie dag en vraagt aan Niek of hij wél iets spannends heeft meegemaakt. ‘Nee,’ zegt Niek. ‘Ik heb een paar dingetjes gedaan, maar écht spannend?’ Een handstand, wat zwemmen, even zitten, van een glijbaan glijden… Nou, het is maar wat je niet spannend noemt als je bedenkt dat Niek die handstand deed op het hoofd van een tijger, zwom met een grote walvis en dat Saar van de slurf van een olifant gleed! Een ode aan de fantasie vol dromerige, kleurrijke, wonderschone illustraties.


omslag-de-koe-die-in-een-boom-klomDe koe die in een boom klom van Gemma Merino
In het prachtig geïllustreerde De koe die in een boom klom van Gemma Merino staat een van de mooiste levenslessen die je je kinderen kan geven: durf te dromen! Het nieuwsgierige koetje Kee is anders dan haar zussen. Ze droomt van grote ontdekkingen, haar hoofd zit vol met de wonderlijkste gedachten; ze gelooft dat het leven haar meer te bieden heeft dan alleen vers, sappig gras. ‘ONMOGELIJK, BELACHELIJK, ONZIN!’ roepen haar zussen steeds weer als Kee hun haar geweldige ideeën en prachtige verhalen vertelt. Als Kee op een ochtend niet aan het ontbijt verschijnt omdat ze met een draak is gaan vliegen, besluiten de zussen dat het maar eens afgelopen moet zijn met die onzin van Kee. Ze gaan haar zoeken en… voor het eerst van hun leven verlaten ze het erf. Ze ontdekken dat de wereld achter de weilanden schitterend en vol verrassingen is. Vanaf die dag kunnen ze niet wachten om te ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is. Never say never, zeker niet tegen dit boek!


Het eiland van opa van Benji Davies
Wat een prachtig, liefdevol verhaal over de band tussen een jongetje en zijn opa is dit! Op een dag wil opa Sem iets laten zien op zolder. Hij trekt een laken van de muur en via een grote stalen deur belanden ze aan het dek van een enorm schip. Samen varen ze naar een eiland vol spannende plekken. Het is er zo mooi dat opa wil blijven. Na De kleine walvis (Prentenboek van het jaar in 2017 en ook echt een aanrader) komt Benji Davis opnieuw met een ontroerend, troostrijk, o zo mooi geïllustreerd verhaal over afscheid nemen. Lees hier meer over het boek.


Ssst!Ssst! we hebben een plan van Chris Haughton
Ssst! We hebben een plan is al het derde boek van de succesvolle Britse prentenboekenmaker. In dit verhaal gaan vier rovers in het midden van de nacht op weg om een felgekleurd vogeltje te vangen. Hun plannetjes mislukken steeds, tot het kleinste rovertje iets bedenkt… De meesterlijke illustraties en de herhalingen in de tekst zijn herkenbaar van Mama kwijt (‘uh-oh’) of Stoute hond (‘Sjoooors?’) en werken net zo verslavend. Let maar op: na twee keer voorlezen, willen je kinderen niet anders meer dan met de rovertjes meetellen: ‘Een, twee, drie…. NU!’


Welterusten allemaal van Chris Haughton
Goed nieuws voor de fans van Mama kwijt, Ssst! en/of Stoute hond? In de zo herkenbare stijl van de geweldige illustrator Chris Haughton is er weer een fijn prentenboek verschenen. Dit keer een perfect verhaaltje om langzaam in slaap te soezen. Het gaat over een klein beertje dat de hele nacht probeert wakker te blijven. De hertjes, de konijntjes, de muisjes… alle andere dieren in het bos zijn te moe om te spelen en vallen in slaap. Zal het hem lukken om wakker te blijven?


omslag-blommetjesBlommetjes van JonArno Lawson & Sydney Smith
In Blommetjes volg je een meisje en haar vader die naar huis lopen. De vader lijkt blind voor de wereld om hem heen.  Gelukkig kijk je met het meisje mee, zij ziet veel: een grote getatoeëerde arm, een duifje, een bloemetjesjurk, snuisterijen in een winkeltje, én bloemetjes; een gele, een roze… Ze maakt er een mooi boeketje van en geeft ze daarna weer weg. Aan een overleden vogeltje, aan een slapende man op een bankje, aan een hondje. Blommetjes is een krachtige, hoopvolle oproep om de kinderblik wat vaker te omarmen, om de dingen om je heen bewuster en verrukter te bekijken. Lees hier meer over dit mooie boek.


kak-zei-de-ezelKak! zei de ezel van Koos Meinderts & Annette Fienieg
Deze knappe, vrolijke bundel staat vol klassieke Engelse nonsensversjes die door Koos Meinderts bewerkt werden zodat kinderen er ook in het Nederlands van kunnen genieten. Op de linkerpagina staan steeds de Engelse versjes, rechts de vrij vertaalde Nederlandse… Het boek ademt Meinderts liefde voor volkspoëzie, voor het spelen met woorden, voor rijm en voor fantasie. Zijn bewerkingen zijn op zich zelf gewoonweg een verrijking van de Nederlandse kinderpoëzie geworden. Annette Fienieg illustreert het geheel heel knap en met prachtige tekeningen aaneen. Kak! zei de ezel is wat mij betreft nu al een klassieker die in elk huis en in elke school thuishoort. Lees hier meer over Koos Meinderts.


kom uit die kraanKom uit die kraan van Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad
In dit stoere, grote prentenboek wemelt het van de machines. Bart kijkt er maar al te graag naar, maar hij weet ook dat kinderen niet op de bouw mogen komen. Als hij op een dag tóch de wals, cementwagen én de hijskraan bestuurt zal hij daar dus wel een goede reden voor hebben! Door de grote platen, details en grappige verhaallijnen kun je dit avontuur met kinderen van meerdere leeftijden lezen. Lees hier meer over Alice.

boekwijzer

we-hebben-er-een-geitje-bijWe hebben er een geitje bij van Marjet Huiberts & Iris Deppe
is het vrolijke Prentenboek van 2016. Als Mik op de kinderboerderij komt, vertelt de koe hem dat er een nieuw bewonertje is. Mik wil het beestje dolgraag zien en gaat op weg. Ook de andere dieren laten hem in klinkend rijm weten hoe gelukkig ze met het geitje zijn.
 

marcs-grote-gevaarlijke-tandenMarcs gevaarlijke tanden van Jarvis
Marc komt uit een familie met Buitengewoon Gevaarlijke alligators. En dát zullen de dieren uit het bos weten! Hij vindt niks heerlijker dan hen de stuipen op het lijf jagen met zijn glanzende, witte tanden. Maar wat als de dieren ontdekken dat zijn Grote Gevaarlijke Tanden vals zijn… Zullen ze hem ooit nog serieus nemen?


Kom je dansen boze heksKom je dansen, boze heks van Hanna Kraan & Annemarie van Haeringen
‘Oeioeioei!’, dit is het eerste echte prentenboek over de boze heks. Het is al vijfentwintig jaar geleden dat de beroemde mopperkont op haar bezemsteel het leven van duizenden kleuters binnenvloog. En daarom is het voor iedereen feest in het bos, ook voor de boze heks. Die heeft alleen geen tijd voor een feest, ze is een veel te bijzondere toverdrank aan het maken. Maar op de avond van het feest borrelt er opeens gifgroen schuim en een stinkende walm op uit de ketel. O jee, door al die herrie buiten is de toverdrank mislukt. Dat zal de boze heks de dieren eens goed betaald zetten. Of toch niet… De boze heks is zo populair dat ze een eigen Facebookpagina heeft!


Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld van Tom Schamp
Wow, wat zijn de boeken van Tom Schamp toch bijzonder. Zelf noemt hij zijn nieuwste grote prentenboek ‘een redelijk onbetrouwbaar, encyclopedisch naslagwerk van tot de nok gevulde pagina’s, met vele honderden beelden & beeldjes ter lering en ter vermaak.’ Heel veel beter zou ik deze verzameling prachtige zoekplaten met oneindig veel details niet kunnen omschrijven. Sla het open en ontdek zelf de magische wereld van deze prijswinnende illustrator.


Speeltuin van Mies van Hout
In dit originele Prentenboek van de Kinderboekenweek is zóveel te ontdekken, dat boek wil ieder kind hebben! Een jongetje, een meisje en een humeurig katje besluiten naar de speeltuin te gaan. Om daar te komen moeten ze een spannende weg afleggen die kinderen met hun vinger kunnen volgen. Onderweg sluiten steeds meer diertjes zich aan, niemand wil het avontuur missen en – zo blijkt als ze in die eigenlijk best saaie speeltuin aankomen – niemand wil dat het avontuur stopt!


Memorykonijn van Maranke Rinck & Martijn van der Linden
Wist je dat Maranke Rinck & Martijn van der Linden  in het echt zelf een paar vormen? Samen maakten ze het origineelste boek van dit najaar. Konijn begint als plaatje op een memorykaartje. Als hij op zoek gaat naar het andere konijn, vindt hij een vliegtuig waarin hij het memoryspel uitvliegt. Hij zoekt overal. Vogels, koningen en bootjes vormen paren, maar Konijn geeft niet op. Zelfs niet als hij een draak moet verslaan. Achter in dit prachtig uitgevoerde boek vind je een echt memoryspel. Bekijk hier alvast een leuk filmpje, of doe een spelletje! En lees hier meer over Martijn en Maranke.


gruffaloDe Gruffalo van Julia Donaldson & Alex Scheffler
Dit grappige, tijdloze verhaal gaat over een klein muisje dat vos, uil, slang én de Gruffalo, die hem allemaal een lekker hapje vinden, te slim af is. Door het rijm (‘Hij heeft eeltige knieën, zijn voeten zijn plat en op de punt van zijn neus zit een gifgroene wrat.’) en de herhaling (beste vos/uil/slang, normaal zou ik zeggen graag, maar ik eet bij de Gruffalo vandaag.’) kletsen kinderen de tekst al snel van begin tot eind mee. De illustraties van Scheffler zijn razendpopulair en als je zijn verbeelding van die goeiige Gruffalo ziet, snap je waarom.


cowboyterDe Cowboyter van Dimitri Leue & Tom Schoonooghe
Joppe de kabouter wil liever een cowboy zijn. Hij wil zijn puntmuts inruilen voor een cowboyhoed en hij gaat op zoek naar een paard. Met O-benen lopend, als een echte cowboy, gaat hij op zoek naar een paard, maar iedereen lacht hem uit. Gelukkig komt het allemaal goed in een origineel slot dat niet anders dan een glimlach op je gezicht zal toveren. De fantasierijke, verrassende illustraties zijn om te smullen en maken het boek bijzonder.


Boer Boris en de eieren van Ted van Lieshout & Philip Hopman
Hoera, een nieuwe Boer Boris! De liefde die Ted van Lieshout en Philip Hopman in de verhalen en tekeningen over het boertje met zijn rode laarsjes stoppen is voelbaar en maakt de Boer Boris-boeken tot absolute voorleesfavorieten. Deel zeven vertelt een spannend, klinkend rijmend Paasverhaal waarin de kippen de mooiste, gekleurde eieren hebben gelegd. Zou het Boris Boer, zusje Sam, broertje Berend en de kippen lukken om de duizend eitjes op tijd te verstoppen? En zoeken jullie mee?


Ik heet geen scheetebeetje van Sean Taylor & Kate Hindley
Dit hondje vindt het ronduit gênant hoe zijn baasje hem behandelt. Hij mag dan klein zijn, hij hoeft héús geen puppykoekjes en hij wil écht niet meegenomen worden in een handtas… En hij wil al helemaal geen Scheetebeetje genoemd worden!!! Alsof de andere honden dan nog met hem willen spelen… of hebben hun baasjes soms ook rare bijnamen voor hen bedacht? Een supergrappig prentenboek om kinderen eindeloos uit voor te lezen en keer op keer aan het lachen te maken.


Bij de neus genomen van Loes Riphagen
Wist je dat olifanten lang geleden nog geen slurf hadden? Hoe de nieuwsgierige Kleine Olifant dat veranderde, beleef je in dit betoverende kunstwerk van Loes Riphagen. Zij kan als geen ander dingen bedenken die zomaar eens echt gebeurd zouden kunnen zijn (kennen jullie Vlieg op, dikke bromvlieg! bijvoorbeeld al?). Dit hartveroverende, originele, schitterend uitgevoerde avontuur verdient een bijzonder plekje in elke kinderkamer. Bekijk hier de making off maar eens.


Victor van Catharina Valckx & Nicolas Hubesch
Dit fantasierijke voorleesboek gaat over een paar dagen uit het bijzonder interessante leven van Victor, een vrolijk katje met een geruit petje. Zes dagen om precies te zijn: een rare, een regenachtige, eentje zonder stroom, een stomme, een veel minder interessante en een bijna perfecte. De heerlijke verhalen sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van kinderen en zijn subliem verbeeld door de Franse illustrator Nicolas Hubesch.


De grote gevaarlijke Grompel van Claire Freedman & Kate Hindley
In een griezelig huis boven op een heuvel schijnt de Grote Gevaarlijke Grompel te wonen. In het midden van de nacht besluiten Muis, Hond en Poes naar hem op zoek te gaan. Knikkende knieën, griezelige paden, spannende trappen, krakende deuren… Durf jij met deze dappere diertjes mee te gaan? Gouden Griffel-winnares Bette Westera vertaalde dit ontwapenende verhaal waarin niets is wat het lijkt meesterlijk…  Een waar feest om voor te lezen!


VrolijkVrolijk van Mies van Hout
In 2011 gaf Mies van Hout een workshop aan kinderen waarbij ze hen met krijt vissen liet tekenen op zwart papier. Thuis had ze met oliepastelkrijt alvast een paar voorbeelden gemaakt. Haar redacteur vertrouwde ze die dag toe dat ze het liefst een heel boek in die stijl zou maken, Vrolijk was het resultaat. Dat dit prentenboek over gevoelens zo goed zou werken – het werd meteen in vijf talen vertaald – had Van Hout alleen maar kunnen hopen: ‘Dat mijn tekeningen een gesprek op gang brengen, dat doet me nog meer dan een prijs winnen. Kinderen gaan door het boek praten. Ze herkennen de emotie van de vis en willen wel vertellen wat zo’n emotie veroorzaakt.’ Emoties zijn universeel; de vissen van Mies van Hout veroveren dan ook de wereld door hun herkenbare en rake uitdrukkingen. Alle tekeningen zijn direct op papier gezet. Geen gegum, als ze niet tevreden was, begon ze gewoon opnieuw. Voor dit boekje heeft ze honderden vissen getekend en er uiteindelijk twintig uitgekozen.


vriendjesVriendjes van Mies van Hout
Sla VerrassingVriendjes of Vrolijk van Mies van Hout eens open. De beeldtaal van de illustraties in deze prentenboeken is ongeëvenaard. Verrassing gaat over opgroeien en de liefde tussen ouder en kind (verlangen, troosten, loslaten), Vriendjes over alles wat met vriendschap te maken heeft (spelen, klieren, hopen, goedmaken) en Vrolijk over gevoelens (benieuwd, jaloers, verliefd, boos). De tekeningen zijn geschikt voor alle leeftijden en geven genoeg aanknopingspunten voor creatieve uitspattingen of gesprekjes. Mies van Hout heeft daar zelf ook veel tips over. De boeken zijn ook in het buitenland een daverend succes. Lees bijvoorbeeld eens deze review in The New York Times.


verrassingVerrassing van Mies van Hout
Sla VerrassingVriendjes of Vrolijk van Mies van Hout eens open. De beeldtaal van de illustraties in deze prentenboeken is ongeëvenaard. Verrassing gaat over opgroeien en de liefde tussen ouder en kind (verlangen, troosten, loslaten), Vriendjes over alles wat met vriendschap te maken heeft (spelen, klieren, hopen, goedmaken) en Vrolijk over gevoelens (benieuwd, jaloers, verliefd, boos). De tekeningen zijn geschikt voor alle leeftijden en geven genoeg aanknopingspunten voor creatieve uitspattingen of gesprekjes. Mies van Hout heeft daar zelf ook veel tips over. De boeken zijn ook in het buitenland een daverend succes. Lees bijvoorbeeld eens deze review in The New York Times.


Siens hemel van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen 
Toen Sien vertrok schoven de zwarte wolken aan de hemel heel even uit elkaar om het hondje erdoor te laten, rechtstreeks de hemel in. ‘Wat nu?’ vroeg Klein Broertje. Wat zou er met Sien gebeuren nu ze dood was. Kon ze wel spelen in de hemel? Niemand wist het. Ze troostten elkaar en sliepen samen in de kamer. Toen ze wakker werden, was het opgehouden met regenen en hoorden ze geblaf, rechtstreeks uit de heldere blauwe hemel. De tekst en de tekeningen van dit bijzondere, troostende pareltje sluiten ontroerend mooi op elkaar aan en maken samen ruimte voor kleur na verdriet.


Kikker en het vogeltje van Max Velthuijs
Kikker ontdekt een vogeltje op de grond. Is het ziek, slaapt het? Kikker, Varkentje en Eend weten het niet zeker. Dan vertelt Haas dat het vogeltje dood is. De vrienden begraven het vogeltje onder aan de heuvel. Ze zijn er helemaal stil van, tot Kikker plotseling begint te rennen. Ze spelen tikkertje en genieten van het leven. Een mooi, toegankelijk, rond verhaal om kinderen met doodgaan kennis te laten maken. Doordat de verhalen over Kikker zich zo makkelijk laten voorlezen, zou je bijna vergeten hoe knap is dat Max Velthuijs er zo goed in is om serieuze onderwerpen zo ‘eenvoudig’ bespreekbaar te maken.


Dat is heel wat voor een kat van Judith Viorst & Fleur van Weel
Het helpt vaak om nadat iemand is overleden na te denken en te praten over mooie, knappe, herkenbare eigenschappen van die persoon, of van dat dier. En dat is precies wat de moeder de ik-figuur na het overlijden van Roetje de kat vraagt om te doen. Het kindje bedenkt, ondanks zijn verdriet, wel tien bijzondere dingen die hij over Roetje kan vertellen op de begrafenis.
Dit prachtig geïllustreerde boekje probeert niet om het treurige minder erg te maken. Het biedt eerder een manier om ermee om te gaan, om iets te doen, om erover te praten én het brengt terloops de vragen over wat er met iemand die dood gaat gebeurt ter sprake.


Een boom vol herinneringen van Britta Teckentrup
De oude vos heeft een lang en gelukkig leven gehad. Op een dag sluit hij zijn ogen voor altijd. De dieren uit het bos zijn heel verdrietig en verzamelen zich rondom vos. Een voor een vertellen ze elkaar een herinnering. Uit die herinneringen groeit een boompje. Net als het boek over Roetje, geeft dit prentenboek – dat er ook nog eens wondermooi uitziet – kinderen een manier om wat met hun gedachten en gevoelens te doen. Zo zou je samen een boompje kunnen maken of neerzetten waar je herinneringen in kunt hangen en bewaren.


kleine molOver een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch
‘Toen de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond stak om te kijken of de zon al op was, gebeurde het: het was rond en bruin en zag er een beetje uit als een worst – en wat nog het ergste was: het kwam precies op zijn kop terecht.’ Dat laat de verontwaardigde mol niet zomaar gebeuren. De dieren moeten hem er in kleuren en vooral in geuren van overtuigen dat de poep op zijn kop niet van hen is. En dus pletst de duif een witte, natte kledder, ploft het paard zijn vijgen en plokt de geit zijn kandijkleurige klontjes. Als de kleine mol de dader eenmaal heeft gevonden is zijn wraak stinkend goed. Deze klassieker werd al in 1989 geschreven. De illustraties  zijn zo levendig dat je je neus bijna dicht moet knijpen bij de bruingroene koeienvlaai van de koe en het zachte, bruine hoopje dat het varken achterlaat.


omslag-het-grote-boek-van-woorden-en-plaatjesHet grote boek van woorden en plaatjes van Ole Könnecke
Woordjes leren aan de hand van dit boek is alsof je kleine, vaak grappige verhaaltjes vertelt. Bijna de hele belevingswereld van de peuter komt aan bod. De bijzonderheid zit hem in de manier waarop de woorden verbeeld worden. Met eenvoudige, sprekende plaatjes worden verbanden gelegd (zomerse kleren bij een zomerse boom), er zijn beeldverhalen (kindjes die een koekje eten worden achternagezeten door een ooievaar met een stofzuiger), tekeningen staan in een bepaalde volgorde (beginnen met de kinderwagen en eindigen met de rollator), emoties komen aan bod, zelfs tellen en het abc ontbreken niet.


BeestenboekBeestenboek van Joëlle Jolivet
In dit imposante zijn meer dan 400 dieren verzameld, die ze per twee pagina’s ingedeeld heeft op bijvoorbeeld kleur, leefomgeving of grootte. Dieren van alle soorten en maten en met bekende tot daar-heb-ik-nog-nooit-van-gehoord-namen. Zo vind je op de Met vlekken en strepen-pagina de zebra, maar ook de pyjama-koraalbaars en op de In de warmte-pagina de leeuw en de naakte molrat. De illustraties maakte ze net als in haar Bijna alles en Klerenboek met linoleumsneden. De boekjes zijn ook in mini-vorm verkrijgbaar.

boekwijzer


springendeSpringende pinguïns en lachende hyena’s van Jesse Goossens & Marije Tolman
In dit vrolijke boek zijn allerlei gekke, niet voor de hand liggende, zeer vrolijk makende dierenweetjes verzameld. Wist je bijvoorbeeld dat sommige rupsen geweldig goed met poep kunnen gooien, dat een struisvogelmannetje brult als een leeuw en dat een cheeta niet kan grommen, maar tjilpt als een vogel als hij opgewonden is? Gouden Penseel-winnares Marije Tolman maakt het boek met haar kenmerkende, kleurrijke illustraties uniek.


Held op sokken

Held op sokken van Bette Westera & Thé Tjong-Khing
Niet voor niets won dit stoere boek een Zilveren Griffel. Het is een grappig verhaal in goedlopend rijm over een baardloze held op sokken, die leeft tussen ridders mét baarden (die ze hoorden te hebben, net als harnassen en zwaarden). Die baarden raken op slag uit de mode als hij een freule verleidt met zijn drakengehaktballen (hij wist maar weinig over draken, hij had enkel geleerd hoe hij gehakt van ze moest maken). De illustraties maken het boek stoer en grappig.


AadjeAadje Piraatje van Marjet Huiberts & Sieb Posthuma
Elk boek over Aadje piraatje is geweldig. Dat er door zijn verdrietige overlijden geen nieuw boek meer van deze meesterlijke illustrator zal verschijnen is eigenlijk al reden genoeg om zijn gehele oeuvre zo snel mogelijk aan te schaffen. De tekeningen in Aadje Piraatje (en in eigenlijk al zijn boeken) zijn wonderlijk mooi, op veel momenten grappig en ze versterken de klinkende rijmteksten van Marjet Huiberts onmiskenbaar. Als je nog geen Aadje Piraatje in huis hebt, begin dan vooral met de eerste (winnaar Zilveren Griffel en Vlag en Wimpel 2010).


Kunst met taart.inddKunst met taart van Thé Tjong-Khing
In dit boek van de geweldige Thé Tjong-Khing wordt het schilderij van mevrouw Hond gestolen. Net zoals in de Waar is de Taart-serie zijn er talloze verhaaltjes en grapjes te ontdekken in dit verhaal. Met de manier waarop de achtervolging van de dief de dieren door een wereld opgebouwd uit kunstwerken van grote meesters uit de geschiedenis leidt, heeft Thé Tjong-Khing zijn eigen meesterwerk geschapen. Kijk hier naar een leuk filmpje over dit boek.


Joepie

Joepie Joepie van Marijke ten Cate
Joepie Joepie, in dit boekje (met cd) vol kleurige illustraties van Marijke ten Cate vind je twaalf bekende spelletjesliedjes. Liedjesprentenboeken vormen de ideale en vooral ook superleuke start om kinderen kennis te laten maken met de Nederlandse taal en boeken. Niet voor niets worden verhalen en tradities al eeuwen overgedragen in de vorm van rijmende liedjes: rijm en melodie ondersteunen het geheugen bij het onthouden van woorden. De tekeningen verbeelden de woorden nog eens en maken ze extra inzichtelijk. Joepie Joepie! voetjes van de vloer en spelen maar!


Woeste WillemWoeste Willem van Ingrid & Dieter Schubert
Alle haaien! Zeerover Woeste Willem heeft nog niks van zijn humeurigheid verloren. Iedereen die het waagt bij zijn huis te komen jaagt hij weg. Tot Frank vastzit op zijn dak. Het duurt niet lang voor het jongetje het toch wel kleine hartje van de brombeer verovert. Op de dromerige prenten van Ingrid en Dieter Schubert blijft eindeloos veel te ontdekken. Dit prentenboek is tijdloos en doet ook meteen verlangen naar hun andere klassiekers. Denk maar eens aan Monkie en Platvoetje. In hun nieuwste prentenboek Opvrolijkvogeltje, waar Edward van de Vendel het mooie verhaal voor schreef, maken ze indruk met een nieuwe stijl. Wat mij betreft is het een niet beter dan het ander.

een heel heel heel vies boekEen heel heel heel vies boek van Edward van de Vendel & Floor de Goede 
Als Edward van de Vendel en Floor de Goede hun krachten bundelen is succes gegarandeerd (denk bijvoorbeeld aan De zombietrein), zo ook in misschien wel het allervieste boek dat je ooit zult lezen. Hardop lachen is niet tegen te houden! Vanaf het allereerste (strip)verhaal waarin twee jongetjes om een heel vies boek vragen (en het ook krijgen) is duidelijk welke koers dit boek vaart: eentje dwars door snot, slijm, spuug en poep récht de kinderharten in! Dit boek komt uit de Tijgerlezen-serie. Deze serie voor kinderen van vijf tot en met negen maakt haar motto ‘gelukkig leren lezen’ helemaal waar.

boekwijzer

Zondag maandag sterrendagZondag maandag sterrendag van Anna Woltz 
Nora is uitvinder en dol op avonturen. Op een dag moet ze een uitvinding doen anders dan alle andere keren, eentje die haar nieuwe buurjongen Sep zal helpen bij zijn spreekbeurt. Sep weet alles over sterren en kan daar geweldig over vertellen, maar liever niet aan een volle klas. Gelukkig krijgt Nora het beste idee ooit. Dit fijne verhaal komt ook al uit de Tijgelezen-serie. Zo gaaf dat kinderen die net beginnen met lezen op deze manier al met de stijl en vertellingen van de geweldige Anna Woltz kennis kunnen maken.

boekwijzer

roltrap naar de maanRoltrap naar de maan van Klein Orkest & Annette Fienieg (met cd)
Jeugdsentiment en vreugdesprongetjes! Een nieuw prentenboek waarin alle kinderliedjes van Klein Orkest (geschreven door Harrie Jekkers en Koos Meinderts) zijn gebundeld. Kennen jullie deze nog? ‘Er was eens een koning, machtig en groot. Die had slechts één vijand, en dat was de dood.’ Of deze: ‘Mijn vader is een leugenaar, hij kan fantastisch liegen. Wat los zit, liegt hij aan elkaar. Hij kan iedereen bedriegen.’ Daar wil toch elk kind mee opgroeien! Annette Fienieg maakte de schitterende illustraties. Heel veel kijk-, lees-, én luisterplezier!

Dag Poes!Dag Poes! van Bette Westera, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper en Hans & Monique Hagen
De twintig poezenportretten van Mies van Hout in dit wonderschone prentenboek zijn net zo vertrouwd (want steengoed) als verrassend (want toch weer zo anders dan haar eerdere werk). Al die kattengevoelens, die door Van Hout zo fenomenaal zijn verbeeld, werden door vijf meesterdichters in gedichten gevat. Het resultaat is zo mooi, zo grappig, zo verfijnd, zo steengoed… Was ik Minoes was, dan zat ik hardop te spinnen! 

boekwijzer

Fien wil een flus!Fien wil een flus van Joke van Leeuwen & Floor de Goede
Fien geeft een feest. Aan haar vrienden vraagt ze een flus. Een wat? Een flus! Niemand weet wat een flus is. Weet Fien het zelf eigenlijk wel? Een heerlijk verhaal dat onmiskenbaar van de hand van Joke van Leeuwen is (kennen jullie allemaal Iep! al?). Haar woordgrapjes en humor zijn ongeëvenaard. Fien wil een flus behoort tot de Tijgerlezen-serie. Het technische leesniveau doet er in deze serie niet toe, kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. Het is een groot feest voor beginnende lezers dat deze serie er is.
boekwijzer

bennietbangvoordewildedieren_voorplat_lowres_400Ben niet bang voor de wilde dieren van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders
In dit te gekke boek hebben heel veel griezeldieren (die – op de hoofdstukken over mysterieuze monsters en griezelfilmsterren na – allemaal echt bestaan) een bijzonder plekje gekregen. Dit boek heeft het allemaal: waar je Ben niet bang voor de wilde dieren ook openslaat, steeds lees je een pakkend, grappig, origineel en ook nog eens leerzaam verhaaltje over een spannend dier. Ideaal om stukjes uit voor te lezen, ideaal om zelf uit te lezen. Roebers heeft zijn naam wat mij betreft definitief gevestigd in kinderboekenland. boekwijzer

hoe ik een weerwolf werdHoe ik een weerwolf werd van Ulf Stark & Lars Deltrap (vertaling: Edward van de Vendel)
De grote broer van Ulf weet alles over weerwolven. Hoe je er een wordt, hoe ze overdag als gewone mensen rondlopen en hoe ze bij volle maan grote, razende wolven worden. Als ze blindemannetje spelen, wordt Ulf gebeten door iets groots, iets met een vacht. Zijn broer kan wel zeggen dat hij het was, maar dat gelooft hij niet! Die nacht is het ook nog eens volle maan. Zou hij een weerwolf worden? Dit fantasievolle verhaal uit de Tijgerlezen-serie leest als een trein en de illustraties van Lars Deltrap maken het nog spannender.

boekwijzer

Bibi's bijzondere beestenboekBibi’s bijzondere beestenboek van Bibi Dumon Tak
Voor Bibi’s doodgewone dierenboek waarin, de titel zegt het al, alledaagse dieren de hoofdrol spelen, was er al het fantastische boek van Bibi over bijzondere beesten vol beeldschone, loeigrappige miniatuurportretten met oneindig veel verrassende feitjes en weetjes. In de schijnwerper staan spectaculair bizarre dieren als de bombardeerkever, het papiervisje of de thermometervogel. Stuk voor stuk zijn ze zo bijzonder dat je bijna niet kunt geloven dat ze echt bestaan. De illustraties van Fleur van Weel zijn van dezelfde pracht als de beschrijvingen van de diertjes.

De griezels

De Griezels van Roald Dahl & Quentin Blake (vertaling: Huberte Vriesendorp)

Twee misselijke, miezerige, viezelige misbaksels, dát zijn Meneer en Mevrouw Griezel. Ze halen rotstreken met elkaar uit én ze maken het leven van de vogels en de vier apen in de tuin vreselijk zuur. Die haten meneer en mevrouw Griezel door en door en zinnen op wraak! Een klassieker die ik elk kind gun (net als de andere boeken van Roald Dahl).

boekwijzer

sprookjes-van-andersenDe sprookjesverteller – Sprookjes van Andersen van Thé Tjong-Khing
In deze heerlijke bundel vind je de kleine zeemeermin, de prinses op de erwt, de kleren van de keizer en nog tien andere bekende sprookjes van Andersen. Het is de tweede verzamelbundel (na De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller) van de sprookjesverteller, ofwel Thé Tjong-Khing. Toen hij bij het voorlezen van oude sprookjes aan zijn kleinkinderen merkte dat het taalgebruik veel te moeilijk was voor kleuters, herschreef hij ze zo dat ze ook voor deze kinderen toegankelijk zijn. De sprookjes zijn zo fijn voor te lezen, staan vol grapjes en gaan vergezeld van de Khing zo kenmerkende, steengoede tekeningen. Bekijk hier een te gek filmpje over het boek.


Flamingo!_omslag_DEF.inddFlamingo! Van Kim Crabeels & Marije Tolman
Flamingo mist een poot. Hij mist hoe het was. Hij kon zo snel vliegen en steltlopen, hij brak alle records. Hij was een held, maar hij viel uit de lucht. Zijn poot was niet te fiksen, zijn droom brak (als een eitje) en het werd stil. Zijn vrienden weten niet hoe ze Flamingo moeten helpen. Maar Flamingo is moedig, hij zet door en hij komt terug! ‘Aan elk kind dat ooit tegenslag heeft ervaren. Blijf steeds kijken naar het positieve verhaal. Net als Flamingo kom je erdoorheen. Go!’ Deze woorden van triatleet Marc Herremans beschrijven precies waar dit prachtige boek, dat zo kleurrijk en ontroerend is geïllustreerd door Marije Tolman, bij kan helpen.


jubelientje-en-de-hoed-van-oma-blootjeJubelientje en de hoed van oma blootje van Hans Hagen & Philip Hopman
Sjonges! Wat hebben Hans Hagen en Philip Hopman weer een te gek Jubelientje-boek gemaakt! Na een bezoek aan het Stedelijk vindt Jubelientje op zolder tekeningen die opa heeft gemaakt. Van oma. In haar blootje. Met een hoed! Dat brengt haar op een groots idee: ze begint zelf een museum. Een ‘Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum’. En daarvoor krijgt ze heel veel inspiratie, want omdat oma 66 wordt neemt ze Jubelientje mee naar zes musea (naast het Stedelijk naar: het Muiderslot, Museon, Rijks-, Kinderboeken- én Spoorwegmuseum). Lees hier meer over Hans Hagen.


zoute-goudvis

De zoute goudvis van Paul Biegel
Een voorleesfeest met zeven fantasievolle verhalen van meesterverteller Paul Biegel. Ondeugende schoentjes die ’s nachts op pad gaan, een visser die een zoute goudvis moet vangen voor de vijver van verdriet gevuld met de tranen van de koningin… En dat alles is kleurrijk verbeeld door meesterillustrator Mies van Hout!

boekwijzer


armstrongArmstrong – De avontuurlijke reis van een muis naar de maan van Torben Kuhlman
Het is 1954 als een kleine muis een ongelooflijke ontdekking doet: de maan is geen gatenkaas, zoals hij en de andere muizen dachten, maar een bol van steen! Hij besluit dat hij de eerste muis op de maan zal worden. Om dat avontuur te laten slagen moet hij een heleboel problemen oplossen. Hoe kan hij overleven in de ruimte? En hoe kan hij zich zo hard afzetten van de aarde dat hij op de maan kan landen? Samen met de tekst vertellen de magnifieke illustraties hoe ruimtevaarders ruimtepakken en raketten bedachten die Armstrong de eerste stap op de maan liet zetten, of was de maanmuis eigenlijk toch de eerste?


Victor van Catharina Valckx & Nicolas Hubesch
Dit fantasierijke voorleesboek gaat over een paar dagen uit het bijzonder interessante leven van Victor, een vrolijk katje met een geruit petje. Zes dagen om precies te zijn: een rare, een regenachtige, eentje zonder stroom, een stomme, een veel minder interessante en een bijna perfecte. De grappige, originele verhalen sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van kinderen en zijn subliem verbeeld door de Franse illustrator Nicolas Hubesch.


Tangramkat van Maranke Rinck & Martijn van der Linden
Na het briljante Memorykonijn (ook een aanrader!) is dit het tweede prenten- en spelletjesboek in één van Martijn van der Linden en Maranke Rinck. Het is – zo mogelijk – nog mooier geworden. De zeven beroemde tangramstukjes worden omgetoverd tot een echte tangramkat. Maar dan moet er nog heel veel meer bijzonders bedacht en gemaakt worden om ervoor te zorgen dat hij niet weggaat. Net als bij Memorykonijn vind je het spel achter in het boek. Voor eindeloos veel lees-, kijk-, en speelplezier. Lees hier meer over het boek.


De dikke billenbijters van Rindert Kromhout
Wat een feest dat deze bundel deze zomer opnieuw verschijnt. Rindert Kromhout, bekend van onder andere de populaire reeks over hele erge Ellie en nare Nellie, schreef vier verhalen waar kinderen zeker weten van zullen smullen. Zit er nou een krokodil in het riool? Een huis propvol vieze beesten. Een dierenwinkel zonder klanten, maar met een dierenkrant. En een kattenreddende (of vangende?) moeder. Kortom: vier gekke, spannende, loeigrappige avonturen!

boekwijzer


Kamperen! van Philip Waechter
Ga je dit jaar kamperen? Dan mag dit boek zeker niet ontbreken. Past alles wel in de auto?, oeps, toch wat vergeten, gedoe bij de tent opzetten, slecht weer, een te oude tent, muggen, nieuwe vriendjes… Alles wat kamperen zo bijzonder fijn, of juiste heel irritant maakt, komt in dit vrolijke, fantasierijke, grappige prentenboek voorbij. De illustraties verschijnen in stripvorm of paginavullend en zijn dan weer prachtig in hun eenvoud, dan weer spannend door de vele details. Een ultiem vakantieboek! Lees hier meer over dit boek.


kak-zei-de-ezelKak! zei de ezel van Koos Meinderts & Annette Fienieg
Deze knappe, vrolijke bundel staat vol klassieke Engelse nonsensversjes die door Koos Meinderts bewerkt werden zodat kinderen er ook in het Nederlands van kunnen genieten. Op de linkerpagina staan steeds de Engelse versjes, rechts de vrij vertaalde Nederlandse… Het boek ademt Meinderts liefde voor volkspoëzie, voor het spelen met woorden, voor rijm en voor fantasie. Zijn bewerkingen zijn op zich zelf gewoonweg een verrijking van de Nederlandse kinderpoëzie geworden. Annette Fienieg illustreert het geheel heel knap en met prachtige tekeningen aaneen. Kak! zei de ezel is wat mij betreft nu al een klassieker die in elk huis en in elke school thuishoort. Lees hier meer over Koos Meinderts.


Goede DinosaurussenIk ben bij de dinosaurussen geweest van Floor de Goede & Edward van de Vendel
Een jongetje kiest een boek over dinosaurussen uit de boekenkast, slaat het open en… verdwijnt erin. Hij maakt kennis met allerlei dinosaurussen, brult met ze mee en rent met ze naar verre landen. Als de moeder van het jongetje hem – ‘beneden komen!’ – uit zijn fantasiewereld rukt en zijn familie aan tafel vertelt over hun saaie dag, roept hij: ‘Wat jammer dat jullie niet bij de dinosaurussen zijn geweest!’. Iedereen lacht hem uit: dino’s bestaan toch al lang niet meer! Of toch wel? De actie en emoties spatten van de pagina’s en je kunt oneindig veel details, grapjes en bijzonderheden ontdekken. In de wereld die De Goede tekent zou elk kind wel willen verdwalen. Lees hier meer over Edward en hier over het boek.


zij-de-cobra-wij-de-aderZij de cobra? Wij de adder! van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders 
Denk je dat er bij ons in de buurt geen spannende dieren leven? Dat je voor opwindende natuur verre reizen moet maken? Sla dan Zij de cobra? Wij de adder! maar eens open. Ook hier kun je een cobra, een tijger, een panda of een stokstaartje vinden. Alleen zien ze er net wat anders uit: als een adder, wezel, das, of als een konijn. Bioloog Geert-Jan Roebers stopte het boek vol grappige, informatieve weetjes, Wendy Panders vol leuke illustraties en foto’s. Zo kun je op safari in eigen land!


De grote kleine kapitein van Paul Biegel
Wie kent hem niet? De kleine kapitein die wijdbeens aan het roer van zijn schip de ‘Nooitlek’ staat. Die samen met zijn trouwe vrienden dikke Druif, Marinka en bange Toontje de spannendste avonturen tegemoet vaart. Het eiland van Groot en Groei, circusdieren, zeerover Schobbebonk, de griezelige spookstad… Deze klassieker blijft een ultieme voorleesverhaal! In deze bundel verschenen alle drie de delen voor het eerst samen, mét heel veel illustraties van Carl Hollander.

boekwijzer


Het bijenboek van Piotr Socha
‘100 miljoen jaar! Minstens zo lang leven er al bijen op aarde. Ze bestonden dus al toen de dinosaurussen nog over de aarde heersten.’ In dit prachtige grote boek vind je oneindig veel weetjes (ideaal voor spreekbeurten en schoolprojecten), illustraties om uren naar te turen (je mag ermee pronken in de kinderkamer) en inspiratie om wat aan de bijensterfte te doen. Wist je bijvoorbeeld dat er een echte bijendans bestaat? Dat Napoleon een bijenliefhebber was? Welke groenten en fruit we aan de bijen te danken hebben? Wat een imker allemaal doet? Of hoe je een bijenkast bouwt?


kek-iz-takKek iz tak? van Carson Ellis
Twee insecten kijken in de lente vol bewondering naar een plantje, ‘Kek iz tak?’ vragen ze zich af. Het is een bloem. Met vrienden bouwen ze er een kasteel in: ‘Un skitternd repelksteel!’. Als er een dreigende spin verschijnt, wordt het spannend – ‘FRRLAATUT KSTEEL!’ – maar gelukkig worden ze gered door een vogel die veel van spinnen houdt. Na de herfst is het tijd om te gaan: ‘Doe doei, ksteel.’ De speelse, zelfverzonnen taal (briljant vertaald door Imme Dros) uit dit meesterlijke prentenboek leest heerlijk voor. Kinderen snappen het meteen, vinden het ontzettend grappig én herkenbaar. De illustraties zijn dan weer verrassend, dan weer verstild, uitbundig of ontroerend mooi.


Vreemde vogels, bizarre beesten van Adrienne Barman
Dit is de origineelste dierenencyclopedie die ik ken. Dat komt vooral door de bijzondere indeling: de architecten, de reausachtigen, de allerkleinsten, de pijlsnellen, de reizigers… de dieren staan om een bijzondere eigenschap die ze delen in wel 41 families bijeen. Op ‘De uitgestorvenen’ na bestaan de dieren allemaal in het echt! En het boek won niet voor niets een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. De illustraties zijn stuk voor stuk fantasierijke, kleurrijke kunstwerkjes.


Het Bijzondere Beestjesboek van Yuval Zommer
Op onze aarde leven de meest fascinerende kleine beestjes. Om de verkenningstocht naar al die vliegende, kriebelende en wriemelende beestjes nóg leuker te maken voor kinderen is er dit grote, prachtige prentenboek. De dieren in dit boek hebben één ding gemeen: ze hebben geen van allen botten in hun lijf. Maar verder ontdek je dat al die zoemende bijen, kruipende kevers, slakken, spinnen, wormen, duizendpoten en ga zo maar door stuk voor stuk uniek en bijzonder zijn. En  je komt niet alleen heel veel óver deze beestjes te weten. Je leert ook hoe je met ze om moet gaan!


De grote dierenatlas van Rachel Williams, Emily Hawkins & Lucy Letherland
‘Stap in de avontuurlijke wereld van de dieren…’ staat in de inhoudsopgave te lezen en dat is precies de belofte die dit boek waarmaakt. Een grote wereldkaart, dertig dieren die worden uitgelicht, een uitleg en tekening per continent, talloze feitjes die grappig én leerzaam zijn, zoekopdrachten, wonderschone illustraties met heel veel details… je vindt het allemaal terug. De grote dierenatlas is ook nog eens prachtig uitgevoerd en verdient een ereplek in de kinderkamers.


oma-is-een-ooievaarMijn oma is een ooievaar van Alice Hoogstad
Als oma een ooievaar is, en opa een krokodil dan is je vader natuurlijk een krokovaar! En als dat zo werkt, hoe zit het dan met je oom, je andere opa en oma, je moeder en je tante? En de belangrijkste vraag: als jij familie van hen allemaal bent, hoe zie jij er dan uit? Kinderen ontdekken in Mijn oma is een ooievaar hoe eigenschappen doorgegeven worden. Niet alleen uiterlijkheden, ook karaktertrekken en beroepen of hobby’s komen aan bod. De zorg waarmee Alice Hoogstad dit bijzondere boek, uitgegeven in grote kartonnen pagina’s, heeft gemaakt spat van de pagina’s met haar oneindig veel kleine knipsels in de prachtigste kleuren. Van dit boek kan ik niet anders dan heel gelukkig worden! Lees hier meer over Alice.


Memorykonijn van Maranke Rinck & Martijn van der Linden
Wist je dat Maranke Rinck & Martijn van der Linden  in het echt zelf een paar vormen? Samen maakten ze het origineelste boek van dit najaar. Konijn begint als plaatje op een memorykaartje. Als hij op zoek gaat naar het andere konijn, vindt hij een vliegtuig waarin hij het memoryspel uitvliegt. Hij zoekt overal. Vogels, koningen en bootjes vormen paren, maar Konijn geeft niet op. Zelfs niet als hij een draak moet verslaan. Achter in dit prachtig uitgevoerde boek vind je een echt memoryspel. Bekijk hier alvast een leuk filmpje, of doe een spelletje! En lees hier meer over Martijn en Maranke.


gruffaloDe Gruffalo van julia Donaldson & Alex Scheffler
Dit grappige, tijdloze verhaal gaat over een klein muisje dat vos, uil, slang én de Gruffalo, die hem allemaal een lekker hapje vinden, te slim af is. Door het rijm (‘Hij heeft eeltige knieën, zijn voeten zijn plat en op de punt van zijn neus zit een gifgroene wrat.’) en de herhaling (beste vos/uil/slang, normaal zou ik zeggen graag, maar ik eet bij de Gruffalo vandaag.’) kletsen kinderen de tekst al snel van begin tot eind mee. De illustraties van Scheffler zijn razendpopulair en als je zijn verbeelding van die goeiige Gruffalo ziet, snap je waarom.


VrolijkVrolijk van Mies van Hout
In 2011 gaf Mies van Hout een workshop aan kinderen waarbij ze hen met krijt vissen liet tekenen op zwart papier. Thuis had ze met oliepastelkrijt alvast een paar voorbeelden gemaakt. Haar redacteur vertrouwde ze die dag toe dat ze het liefst een heel boek in die stijl zou maken, Vrolijk was het resultaat. Dat dit prentenboek over gevoelens zo goed zou werken – het werd meteen in vijf talen vertaald – had Van Hout alleen maar kunnen hopen: ‘Dat mijn tekeningen een gesprek op gang brengen, dat doet me nog meer dan een prijs winnen. Kinderen gaan door het boek praten. Ze herkennen de emotie van de vis en willen wel vertellen wat zo’n emotie veroorzaakt.’ Emoties zijn universeel; de vissen van Mies van Hout veroveren dan ook de wereld door hun herkenbare en rake uitdrukkingen. Alle tekeningen zijn direct op papier gezet. Geen gegum, als ze niet tevreden was, begon ze gewoon opnieuw. Voor dit boekje heeft ze honderden vissen getekend en er uiteindelijk twintig uitgekozen.


vriendjesVriendjes van Mies van Hout
Sla VerrassingVriendjes of Vrolijk van Mies van Hout eens open. De beeldtaal van de illustraties in deze prentenboeken is ongeëvenaard. Verrassing gaat over opgroeien en de liefde tussen ouder en kind (verlangen, troosten, loslaten), Vriendjes over alles wat met vriendschap te maken heeft (spelen, klieren, hopen, goedmaken) en Vrolijk over gevoelens (benieuwd, jaloers, verliefd, boos). De tekeningen zijn geschikt voor alle leeftijden en geven genoeg aanknopingspunten voor creatieve uitspattingen of gesprekjes. Mies van Hout heeft daar zelf ook veel tips over. De boeken zijn ook in het buitenland een daverend succes. Lees bijvoorbeeld eens deze review in The New York Times.


verrassingVerrassing van Mies van Hout
Sla VerrassingVriendjes of Vrolijk van Mies van Hout eens open. De beeldtaal van de illustraties in deze prentenboeken is ongeëvenaard. Verrassing gaat over opgroeien en de liefde tussen ouder en kind (verlangen, troosten, loslaten), Vriendjes over alles wat met vriendschap te maken heeft (spelen, klieren, hopen, goedmaken) en Vrolijk over gevoelens (benieuwd, jaloers, verliefd, boos). De tekeningen zijn geschikt voor alle leeftijden en geven genoeg aanknopingspunten voor creatieve uitspattingen of gesprekjes. Mies van Hout heeft daar zelf ook veel tips over. De boeken zijn ook in het buitenland een daverend succes. Lees bijvoorbeeld eens deze review in The New York Times.


Atlas van Aleksandra en Daniel Mizielińscy 
Het prijswinnende koppel Mizielińscy kleurde in hun succesvolle boek onze aarde en maakte er hun eigen wereld van. En hoe! Paginagrote tekeningen vol van kleur, beelden en weetjes. Je blijft kijken en leren verdwalend in de meer dan honderd bijzonderheden waar elk land mee volgetekend is. Denk maar aan beroemdheden, planten, historische gebouwen, dieren, rivieren, bergen, klederdrachten… Dit imposante boek geeft je een ontdekkingsreis om de wereld zonder het huis uit te gaan Tip: kijk ook eens naar De Tekenatlas: het tekenboek bij deze bestseller.


Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren van Douglas Palmer
Voor wie álles wil zien van en álles wil weten over dino’s! Of je nu naar de meer dan duizend prachtige tekeningen kijkt, of de rijkdom aan feiten leest, deze encyclopedie zal je sowieso heel veel leren over deze uitgestorven dieren en de fantastische wereld waarin zij leefden. En dan ben je pas net over de helft van het boek. Prehistorische vogels, reptielen, vissen, apen? Het is maar een greep van wat er daarna nog verbeeld en verhaald wordt in deze must have!


Tijdlijn van Peter Goes
Peter Goes neemt je mee op een unieke, visuele reis door de tijd. Zijn tijdlijn leidt je vanaf de oerknal, door de belangrijkste tijdperken van de wereldgeschiedenis, naar het heden. Het is een kennismaking met iconen, dieren, grootheden en lessen die het verleden rijk is. De beelden worden ondersteund door een schat aan grappige, slimme, leerzame feiten en weetjes. Het was meer dan terecht boek van de maand bij DWDD;  het is gewoon vreselijk leerzaam en vreselijk mooi.


Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld van Tom Schamp
Wow, wat zijn de boeken van Tom Schamp toch bijzonder. Zelf noemt hij zijn nieuwste grote prentenboek ‘een redelijk onbetrouwbaar, encyclopedisch naslagwerk van tot de nok gevulde pagina’s, met vele honderden beelden & beeldjes ter lering en ter vermaak.’ Heel veel beter zou ik deze verzameling prachtige zoekplaten met oneindig veel details niet kunnen omschrijven. Sla het open en ontdek zelf de magische wereld van deze prijswinnende illustrator.


Het wonder van jou en je biljoenen bewoners van Jan Paul schutten & Floor Rieder
Dit is de meesterlijke opvolger van Gouden Griffel én Penseel-winnaar Het raadsel van alles wat leeft. Met antwoorden op oneindig veel ‘waaroms’. Waarom virussen ninja-robots zijn, waarom je vlinders in je buik krijgt als je verliefd bent, waarom je botten sterker zijn dan beton en ga zo maar door. Jan Paul Schutten schreef dat dit boek nóg leuker en beter moest worden dan Het raadsel. Waarom dat hem en de geweldige Floor Rieder gelukt is, ontdek je zelf zodra je dit prachtboek openslaat!


Siens hemel van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen 
Toen Sien vertrok schoven de zwarte wolken aan de hemel heel even uit elkaar om het hondje erdoor te laten, rechtstreeks de hemel in. ‘Wat nu?’ vroeg Klein Broertje. Wat zou er met Sien gebeuren nu ze dood was. Kon ze wel spelen in de hemel? Niemand wist het. Ze troostten elkaar en sliepen samen in de kamer. Toen ze wakker werden, was het opgehouden met regenen en hoorden ze geblaf, rechtstreeks uit de heldere blauwe hemel. De tekst en de tekeningen van dit bijzondere, troostende pareltje sluiten ontroerend mooi op elkaar aan en maken samen ruimte voor kleur na verdriet.


Kikker en het vogeltje van Max Velthuijs
Kikker ontdekt een vogeltje op de grond. Is het ziek, slaapt het? Kikker, Varkentje en Eend weten het niet zeker. Dan vertelt Haas dat het vogeltje dood is. De vrienden begraven het vogeltje onder aan de heuvel. Ze zijn er helemaal stil van, tot Kikker plotseling begint te rennen. Ze spelen tikkertje en genieten van het leven. Een mooi, toegankelijk, rond verhaal om kinderen met doodgaan kennis te laten maken. Doordat de verhalen over Kikker zich zo makkelijk laten voorlezen, zou je bijna vergeten hoe knap is dat Max Velthuijs er zo goed in is om serieuze onderwerpen zo ‘eenvoudig’ bespreekbaar te maken.


Dat is heel wat voor een kat van Judith Viorst & Fleur van Weel
Het helpt vaak om nadat iemand is overleden na te denken en te praten over mooie, knappe, herkenbare eigenschappen van die persoon, of van dat dier. En dat is precies wat de moeder de ik-figuur na het overlijden van Roetje de kat vraagt om te doen. Het kindje bedenkt, ondanks zijn verdriet, wel tien bijzondere dingen die hij over Roetje kan vertellen op de begrafenis.
Dit prachtig geïllustreerde boekje probeert niet om het treurige minder erg te maken. Het biedt eerder een manier om ermee om te gaan, om iets te doen, om erover te praten én het brengt terloops de vragen over wat er met iemand die dood gaat gebeurt ter sprake.


Een boom vol herinneringen van Britta Teckentrup
De oude vos heeft een lang en gelukkig leven gehad. Op een dag sluit hij zijn ogen voor altijd. De dieren uit het bos zijn heel verdrietig en verzamelen zich rondom vos. Een voor een vertellen ze elkaar een herinnering. Uit die herinneringen groeit een boompje. Net als het boek over Roetje, geeft dit prentenboek – dat er ook nog eens wondermooi uitziet – kinderen een manier om wat met hun gedachten en gevoelens te doen. Zo zou je samen een boompje kunnen maken of neerzetten waar je herinneringen in kunt hangen en bewaren.


BeestenboekBeestenboek van Joëlle Jolivet
In dit imposante zijn meer dan 400 dieren verzameld, die ze per twee pagina’s ingedeeld heeft op bijvoorbeeld kleur, leefomgeving of grootte. Dieren van alle soorten en maten en met bekende tot daar-heb-ik-nog-nooit-van-gehoord-namen. Zo vind je op de Met vlekken en strepen-pagina de zebra, maar ook de pyjama-koraalbaars en op de In de warmte-pagina de leeuw en de naakte molrat. De illustraties maakte ze net als in haar Bijna alles en Klerenboek met linoleumsneden. De boekjes zijn ook in mini-vorm verkrijgbaar.

boekwijzer


springendeSpringende pinguïns en lachende hyena’s van Jesse Goossens & Marije Tolman
In dit vrolijke boek zijn allerlei gekke, niet voor de hand liggende, zeer vrolijk makende dierenweetjes verzameld. Wist je bijvoorbeeld dat sommige rupsen geweldig goed met poep kunnen gooien, dat een struisvogelmannetje brult als een leeuw en dat een cheeta niet kan grommen, maar tjilpt als een vogel als hij opgewonden is? Gouden Penseel-winnares Marije Tolman maakt het boek met haar kenmerkende, kleurrijke illustraties uniek.


meester-max-en-de-minimonsters-2015-212x300Meester Max en de minimonsters van Rindert Kromhout
Bijna alles wat in de eerste en tweede klas van de lagere school kan gebeuren komt aan bod! Deze bundeling van vrolijke verhalen over de klas van Meester Max is met zo veel humor geschreven dat je zelf meer dan regelmatig met je kinderen mee zit te gniffelen. Rindert Kromhout slaagt erin om telkens weer een verrassende oplossing voor een situatie en dus draai aan het verhaal te geven. Dit boek gaat zeker niet vervelen (en ik kan het weten, omdat ik het in de meivakantie drie keer heb voorgelezen op de achterbank van de auto). Ook een aanrader voor juffen en meesters! Voor hen zullen veel van de verhalen herkenbaar zijn. Lees hier het interview van boekwijzer met Rindert Kromhout.


sprookjesDe dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller van Thé Tjong-Khing
Toen Khing bij het voorlezen van oude sprookjes aan zijn kleinkinderen merkte dat het taalgebruik veel te moeilijk was voor kleuters, herschreef hij ze zo dat ze ook voor deze kinderen toegankelijk zijn. De sprookjes staan vol met oergeestige opmerkingen, zoals deze opmerking over de rattenvanger van Hamelen: ‘Natuurlijk is het niet goed wat die rattenvanger deed, om alle kinderen uit het stadje weg te lokken. Maar aan de andere kant, als je iets belooft dan moet je dat ook wel doen. Toch?’ Of over de vader van Anna die haar had uitgehuwelijkt aan de gemene Blauwbaard: ‘Maar wie eigenlijk een flink pak slaag verdiende was de vader van het meisje.’ Het is het eerste boek dat de illustrator zelf heeft geschreven en hij mag van mij nooit meer zeggen dat hij alleen maar kan tekenen.


 

fabeldierenFabeldieren van Floortje Zwigtman & Ludwig Volbeda
In dit schitterend uitgegeven, grote boek staan alle fabeldieren die onze wereld, én kosmos kent. Niet alleen ontzettend knap en toegankelijk beschreven door Floortje Zwigtman, ook magistraal getekend door de talentvolle Ludwig Volbeda (van zijn tekeningen kunnen we geen genoeg krijgen). Een boek om steeds opnieuw iets wonderlijks in te ontdekken, om keer op keer uit voor te lezen, om naar te kijken, om je door te laten inspireren, om uit te leren. Bijzonder om cadeau te doen.

boekwijzer

Fien wil een flus!Fien wil een flus van Joke van Leeuwen & Floor de Goede
Fien geeft een feest. Aan haar vrienden vraagt ze een flus. Een wat? Een flus! Niemand weet wat een flus is. Weet Fien het zelf eigenlijk wel? Een heerlijk verhaal dat onmiskenbaar van de hand van Joke van Leeuwen is (kennen jullie allemaal Iep! al?). Haar woordgrapjes en humor zijn ongeëvenaard. Fien wil een flus behoort tot de Tijgerlezen-serie. Het technische leesniveau doet er in deze serie niet toe, kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. Het is een groot feest voor beginnende lezers dat deze serie er is.
boekwijzer

een heel heel heel vies boekEen heel heel heel vies boek van Edward van de Vendel & Floor de Goede
Als Edward van de Vendel en Floor de Goede hun krachten bundelen is succes gegarandeerd, zo ook in misschien wel het allervieste boek dat je ooit zult lezen. Hardop lachen is niet tegen te houden! Vanaf het allereerste (strip)verhaal waarin twee jongetjes om een heel vies boek vragen (en het ook krijgen) is duidelijk welke koers dit boek vaart: eentje dwars door snot, slijm, spuug en poep récht de kinderharten in! Dit boek komt trouwens ook uit de Tijgerlezen-serie.

7+

bennietbangvoordewildedieren_voorplat_lowres_400Ben niet bang voor de wilde dieren van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders
In dit te gekke boek hebben heel veel griezeldieren (die – op de hoofdstukken over mysterieuze monsters en griezelfilmsterren na – allemaal echt bestaan) een bijzonder plekje gekregen. Dit boek heeft het allemaal: waar je Ben niet bang voor de wilde dieren ook openslaat, steeds lees je een pakkend, grappig, origineel en ook nog eens leerzaam verhaaltje over een spannend dier. Ideaal om stukjes uit voor te lezen, ideaal om zelf uit te lezen. Roebers heeft zijn naam wat mij betreft definitief gevestigd in kinderboekenland. boekwijzer

boekwijzer

Zondag maandag sterrendagZondag maandag sterrendag van Anna Woltz
Nora is uitvinder en dol op avonturen. Op een dag moet ze een uitvinding doen anders dan alle andere keren, eentje die haar nieuwe buurjongen Sep zal helpen bij zijn spreekbeurt. Sep weet alles over sterren en kan daar geweldig over vertellen, maar liever niet aan een volle klas. Gelukkig krijgt Nora het beste idee ooit. Dit fijne verhaal komt ook al uit de Tijgelezen-serie. Zo gaaf dat kinderen die net beginnen met lezen op deze manier al met de stijl en vertellingen van de geweldige Anna Woltz kennis kunnen maken.

boekwijzer

BinnenstebinnenBinnenstebinnen van Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet
Tja, als Jan Paul Schutten met een nieuw boek komt, zitten we natuurljk allemaal op het puntje van onze stoel. Zou het weer zo goed zijn? Zo bijzonder? Dat kan toch bijna niet? Het kan dus wel… In Het raadsel van jou en je biljoenen bewoners nam hij ons mee naar het binnenste van je lijf; in Binnenstebinnen naar het binnenste van dieren. Met evenveel wonderlijke weetjes, grapjes en verhaaltjes en dit keer niet aan de hand van tekeningen, maar… röntgenfoto’s. Je moet er maar op komen. Het resultaat is briljant, interessant en ook nog eens gewoon ont-zet-tend leuk.

boekwijzer

De griezels

De Griezels van Roald Dahl & Quentin Blake (vertaling: Huberte Vriesendorp)

Twee misselijke, miezerige, viezelige misbaksels, dát zijn Meneer en Mevrouw Griezel. Ze halen rotstreken met elkaar uit én ze maken het leven van de vogels en de vier apen in de tuin vreselijk zuur. Die haten meneer en mevrouw Griezel door en door en zinnen op wraak! Een klassieker die ik elk kind gun (net als de andere boeken van Roald Dahl).

boekwijzer

hoe ik een weerwolf werdHoe ik een weerwolf werd van Ulf Stark & Lars Deltrap (vertaling: Edward van de Vendel)
De grote broer van Ulf weet alles over weerwolven. Hoe je er een wordt, hoe ze overdag als gewone mensen rondlopen en hoe ze bij volle maan grote, razende wolven worden. Als ze blindemannetje spelen, wordt Ulf gebeten door iets groots, iets met een vacht. Zijn broer kan wel zeggen dat hij het was, maar dat gelooft hij niet! Die nacht is het ook nog eens volle maan. Zou hij een weerwolf worden? Dit fantasievolle verhaal uit de Tijgerlezen-serie leest als een trein en de illustraties van Lars Deltrap maken het nog spannender.

boekwijzer

samen op het eiland zeekraaiSamen op het eiland Zeekraai van Astrid Lindgren (vertaling: Rita Törnqvist-Verschuur)
Malin leeft elke zomer met haar familie een heerlijk leven in hun bouwvallige, maar o zo fijne Timmermanshoeve op het eiland Zeekraai. Ze maken avonturen mee die elk kind wel zou willen beleven. Maar dan dreigt het huurhuisje verkocht te worden. Dit is een zó’n fijn, spannend, avontuurlijk Astrid Lindgren-verhaal. Een boek dat de warmte uitstraalt die je – als je de boeken van Astrid Lindgren kent – meteen zal herkennen en je – als je haar boeken nog niet kende – meteen fan zal maken. De mooie illustraties van Alice Hoogstad passen perfect bij het verhaal. Ook heerlijk om voor te lezen.

boekwijzer

Bibi's bijzondere beestenboekBibi’s bijzondere beestenboek van Bibi Dumon Tak
Voor Bibi’s doodgewone dierenboek waarin, de titel zegt het al, alledaagse dieren de hoofdrol spelen, was er al het fantastische boek van Bibi over bijzondere beesten vol beeldschone, loeigrappige miniatuurportretten met oneindig veel verrassende feitjes en weetjes. In de schijnwerper staan spectaculair bizarre dieren als de bombardeerkever, het papiervisje of de thermometervogel. Stuk voor stuk zijn ze zo bijzonder dat je bijna niet kunt geloven dat ze echt bestaan. De illustraties van Fleur van Weel zijn van dezelfde pracht als de beschrijvingen van de diertjes.

boekwijzer

9789047707219Colafonteinen en spetterende verfbommen van Jesse Goossens & Linde Faas
48 sensationele proeven, steeds in drie heldere stappen beschreven: ‘Wat heb je nodig?’ ‘Wat moet je doen?’ en ‘Waarom werkt het?’ In de geweldige tekeningen van Linde Faas voeren een klein meisje en een verstrooide professor de experimenten uit. Het is meteen duidelijk wie van de twee de tovenaarsleerling is. Verrukt kijkt het kleine meisje je aan als ze knetterkinetische klei, kanjerkristallen, of een hipperdehiphophip lavalamp tevoorschijn tovert. Het haar van de arme professor is ondertussen door een theezakjesraket in de fik gevlogen. Bij hem mislukt alles maar dan ook alles volledig! Kijk op Colafonteinen voor filmpjes van de proeven.

Vendel Goede Zombietrein omslag WT.indd

De zombietrein en andere stripgedichten van Edward van de Vendel & Floor de Goede
Met zijn prachtige woordtovenarijtjes omvat Van de Vendel in elk gedicht een ander gevoel of onbevooroordeelde blik op de wereld. Concreet, vaag, klein, groot, grappig of serieus, het komt allemaal aan bod en steevast op een manier die een dikke vette glimlach op je gezicht tovert. De strips van De Goede zijn al van hetzelfde uitzonderlijke niveau! Dromerig, knallend, ingetogen of expressief en keer op keer o zo verrassend. Deze bundel is geweldig om kinderen aan het lezen te krijgen en hen in aanraking te brengen met strips en poëzie.

Kleine broerKleine broer van Øyvind Torseter (vertaling: Laila de groot & Janna Kolff)
Een slechte trol rooft maar liefst zes van de zeven zonen van een koning. Met pijn in zijn hart stuurt hij de zevende en kleinste prins eropuit om ze te vinden. Dat leidt tot een razend, knotsgek en spannend avontuur dat je echt in één ruk uit wilt lezen. Torseter baseerde het verhaal op een  oud Noors sprookje. De cartoonachtige illustraties van de landschappen en de personages zijn – zoals we van Torseter gewend zijn (Bruno is een superheld-fans opgelet!) om te smullen. 

boekwijzer

hoe ik een weerwolf werdHoe ik een weerwolf werd van Ulf Stark & Lars Deltrap (vertaling: Edward van de Vendel)
De grote broer van Ulf weet alles over weerwolven. Hoe je er een wordt, hoe ze overdag als gewone mensen rondlopen en hoe ze bij volle maan grote, razende wolven worden. Als ze blindemannetje spelen, wordt Ulf gebeten door iets groots, iets met een vacht. Zijn broer kan wel zeggen dat hij het was, maar dat gelooft hij niet! Die nacht is het ook nog eens volle maan. Zou hij een weerwolf worden? Dit fantasievolle verhaal uit de Tijgerlezen-serie leest als een trein en de illustraties van Lars Deltrap maken het nog spannender.

boekwijzer

samen op het eiland zeekraaiSamen op het eiland Zeekraai van Astrid Lindgren (vertaling: Rita Törnqvist-Verschuur)
Malin leeft elke zomer met haar familie een heerlijk leven in hun bouwvallige, maar o zo fijne Timmermanshoeve op het eiland Zeekraai. Ze maken avonturen mee die elk kind wel zou willen beleven. Maar dan dreigt het huurhuisje verkocht te worden. Dit is een zó’n fijn, spannend, avontuurlijk Astrid Lindgren-verhaal. Een boek dat de warmte uitstraalt die je – als je de boeken van Astrid Lindgren kent – meteen zal herkennen en je – als je haar boeken nog niet kende – meteen fan zal maken. De mooie illustraties van Alice Hoogstad passen perfect bij het verhaal.  Ook heerlijk om voor te lezen.

boekwijzer

Bibi's bijzondere beestenboekBibi’s bijzondere beestenboek van Bibi Dumon Tak
Voor Bibi’s doodgewone dierenboek waarin, de titel zegt het al, alledaagse dieren de hoofdrol spelen, was er al het fantastische boek van Bibi over bijzondere beesten vol beeldschone, loeigrappige miniatuurportretten met oneindig veel verrassende feitjes en weetjes. In de schijnwerper staan spectaculair bizarre dieren als de bombardeerkever, het papiervisje of de thermometervogel. Stuk voor stuk zijn ze zo bijzonder dat je bijna niet kunt geloven dat ze echt bestaan. De illustraties van Fleur van Weel zijn van dezelfde pracht als de beschrijvingen van de diertjes.

de-niet-zo-rampzalige-avonturen-van-herre-iris-boter-marte-jongbloed-boek-cover-9789024574018De (niet eo) rampzalige avonturen van Herre van Marte Jongbloed & Iris Boter
Herre maakt niet zoveel mee in zijn leven, tót meneer Theunissen naast hem komt wonen. Vanaf dat moment maakt hij samen met zijn wonderlijke buurman en de leuke Mint allerlei avonturen mee. Dat hij daarbij bijna te pletter valt, verdrinkt en gewond raakt kan zijn moeder maar beter niet weten. Ze is de liefste, leukste moeder ter wereld, maar sinds de vader van Herre tijdens een expeditie op de Noordpool verdween, ziet ze overal gevaar en daardoor mag Herre bijna niks. In dit vrolijke boek groeit Herre uit tot jonge held die meer blijkt te kunnen dat hij ooit voor mogelijk had gehouden.

boekwijzer


Arme RijkArme Rijk van Bette Westera & Sylvia Weve
Arme Rijk, hij is al groot en hoger dan het gras. Zijn stervende moeder stuurt hem de wijde wereld in: om te worden wie hij was. Hij reist en neemt de onbekende wegen, want op bekende wegen – zo denkt Rijk – kom ik mezelf niet tegen. Hij heeft wonderlijke ontmoetingen, zeker voor iemand die nog maar weinig van de wijde wereld kent, maar zo gaat het dus, als je wilt worden wie je bent. En zo komt het dat op het einde van zijn reis zijn grijze verleden, haast met evenveel kleur is gevuld als zijn zonnige, huidige heden. Bette Westera en Sylvia Weve maakten al de veel prachtige boeken, denk maar eens aan het buitengewone Doodgewoon. Arme Rijk is een bijzondere uitbreiding van hun oeuvre, met wederom klinkend, betoverend rijm en buitengewone illustraties. De luister-cd is het toetje.


alleen op de wereldAlleen op de wereld van Hector Malot & Charlotte Dematons (bewerking: Tiny Fisscher)
‘Rémi was een vondeling.’ Ik kan niet eens tellen hoe vaak ik de eerste zin uit deze klassieker heb gelezen en daarna de ontberingen van zijn tochten door Frankrijk en Engeland, zijn avonturen met Joli-Coeur, Vitalis, de meester aan wie hij zo onmetelijk gehecht raakt, Capi, Mattia… Rémi leert wat de wereld hem te bieden heeft, wat het is om afscheid te moeten nemen, om te weten wat hij wil, om zijn eigen baas te zijn. Hector Malot zag in dat een kinderboek alleen maar interessant wordt als er ook veel spannende, zielige en erge dingen in gebeuren en liet zijn fantasie met dat in zijn achterhoofd de vrije loop. Het tijdloze resultaat is door de knappe bewerking van Tiny Fisscher en werkelijk schitterende illustraties van Charlotte Dematons toegankelijk gemaakt voor onze kinderen. Bekijk hier een fantastisch filmpje over het boek!


arthur-wordt-beroemdArthur wordt beroemd van Håkon Øvreås
Arthur wil beroemd worden, hoe moet hij anders indruk maken op het nieuwe meisje dat in hun dorp is komen wonen? Daarom ‘leent’ hij de prijskip van de burgemeester een nachtje om de dag erna net te doen alsof híj hem terugvindt. Dan komt hij vast in de krant! Maar als Arthur bij de verstopplek terugkomt vindt hij alleen nog wat witte veren en zonnebloempitten. De kip is weg, gejat! Hij schakelt zijn vrienden Bruno en Louise in en als superhelden Zwarthur, Bruino en Blouise gaan ze op pad om de kippendief te vinden. Spionnenvergaderingen, superhelden, detectives en meesterlijke illustraties! Wat is dit boek een knap en spannend vervolg op Bruno is een superheld.


Bruno wordt een superheld van Håkon Øvreås 
Deze Zilveren Griffel-winnaar gaat over Bruno, een heel gewoon jongetje… tótdat hij op een nacht besluit te veranderen in Superheld Bruino en met een pot bruine verf wraak neemt op de jongens die hem pesten. Niet alleen zijn beste vriendjes, de dappere Zwarthur en Blouise, doen mee aan zijn missie, ook zijn overleden opa schiet hem te hulp. Het maakt het boek naast een heel grappig verhaal, ook een ontroerende ode aan vriendschap. De stoere kleurenillustraties zijn van Øyvind Torseter.


Mama mia maffia van Marjon Hoffman
De vader van Luca Carozzo is de Don: de allerhoogste maffiabaas van Italië. Luca noemt de maffia liever ‘de club’. Hij is bang dat mensen bij het woord maffia meteen denken aan afgesneden oren. Enno, Luca’s allerbeste vriend, kan niet wachten tot de Don hen oud genoeg vindt voor hun eerste echte klus. Maar er is één groot geheim waar hij niks vanaf weet: Luca wil NOOIT bij de club! In dit stoere boek lees je hoe het kwam dat Luca toch een kogel in de kaft van zijn schoolboek kreeg én kun je zien hoe al die spannende mannen met gekke bijnamen eruitzien.


Munkel Trog en de Wonderezel van Janet Foxley
Fladderende flitsflatsen! Munkel Trog en de Wonderezel is al net zo hilarisch als het eerste boek over de kleine reus Munkel die met de andere reuzen in de Bulderberg woont. In dit avontuur zijn niet de krielen (mensen) de vijand, maar komt Munkel erachter dat de Bulderberg een vulkaan is die op uitbarsten staat. Ondanks de rook, hitte en aardverschuivingen wil niemand geloven dat het de hoogste tijd is om te vluchten. Gelukkig krijgt de kleine reus hulp van zijn Krielvriendin Emilie én van de Wonderezel; het slimste wezen op aarde. De levendige tekeningen van Georgien Overwater zijn de kers op de taart, of zoals de reuzen het liever zouden zien: de harige wrat op de neus!


De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort
‘Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg?’ Dát is nog eens een spannend begin van een boek. In deze winnaar van de Thea Beckmanprijs 2016 vertelt Liesje (8) hoe haar moeder haar op 31 januari 1953 midden in de nacht wakker maakt. Ze denkt dat er een spannend avontuur begint, maar de opwinding slaat om in angst als het ijskoude zeewater met verwoestende kracht door de straten kolkt. Het water blijft stijgen en er komt geen hulp. Is het nog wel veilig genoeg op de zolder van het huis? Selma Noort baseerde dit kleine meesterwerkje op herinneringen van haar vriendin Lia Soeting, die de watersnoodramp als achtjarig Zeeuws meisje meemaakte.


geheim-agent-omaGeheim agent oma van Manon Sikkel
Max vindt dat hij de liefste oma van de hele wereld heeft, maar soms zou hij willen dat ze hem niet behandelde als een kleuter van drie. Als zijn oma in het ziekenhuis terechtkomt, kan ze niet meer op hem passen na school. Dan blijkt opeens dat hij nóg een oma heeft. Eentje met zwarte glimmende laarzen en een zonnebril op. Eentje die dol is op gevaarlijke spelletjes en zich Zita de Onoverwinnelijke noemt! Zijn oma heeft een pistool, een minileugendetector, giftige koekjes, ze kan in geheimschrift schrijven en ze is voor niemand bang, want ze is… geheim agent!  En de dag dat ze op Max moet passen, moet ze ook een bom onschadelijk maken! Een supergrappig verhaal dat leest als een trein!


We gingen op krokodillenjacht  van Bibi Dumon Tak
De boeken van Bibi Dumon Tak zijn te gek! In de opvolger van We gingen achter de hamsters aan staan weer heel veel grappige, spannende, ontroerende, waargebeurde verhalen over de belevenissen van Bibi als vrijwilligster bij de dierenambulance. ‘Het lijkt wel een film,’ zegt Tessa tijdens een van de spannende ritten. Nou, bij het lezen van deze verslagen lijkt het alsof je naar je favoriete serie zit te kijken en na elk slot denkt: oké, nog eentje dan. Voor zover je nog niet overtuigd was: er zitten ook nog stoere dierentattoos bij het boek!

 


Slimpie Dimpie Wonderkind van Manon Sikkel
Darsie is een Wonderkind. Hij kan op zijn handen lopen, hutten bouwen en spreekt zeven talen. Helaas is hij niet goed in vrienden maken en houden zijn ouders meer van hun werk dan van hem. Als ze Darsie naar Kinderasiel De Gouden Bergen, een kasteel in Zwitserland met kinderen zoals hij, sturen lijkt dat hem dan ook een goed plan. Alleen… het is er afschuwelijk, gruwelijk afschuwelijk! Gelukkig ontmoet hij Bibi en Kees. Zou het Darsie met hun hulp lukken om uit het strafkamp te ontsnappen? Wees een echte Slimpie Dimpie en zorg dat dit (geïllustreerde) boek in de kinderboekenkast staat.


Avonturen van Odysseus van Daan Remmerts de Vries
Het verhaal over Odysseus die na de oorlog terugreist naar zijn Ithaka is in achttien korte hoofdstukken herverhaald. Door de toegankelijke, grappige taal waarin over de omzwervingen en avonturen van de Griekse held wordt verteld is het een unieke voorleesboek geworden. Het ziet er door de paginagrote meesterwerkjes van achttien bekende Nederlandse illustratoren ook nog eens om door een ringetje te halen uit. Dit boek niet in de boekenkast… dat is de Goden verzoeken!


zij-de-cobra-wij-de-aderZij de cobra? Wij de adder! van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders 
Denk je dat er bij ons in de buurt geen spannende dieren leven? Dat je voor opwindende natuur verre reizen moet maken? Sla dan Zij de cobra? Wij de adder! maar eens open. Ook hier kun je een cobra, een tijger, een panda of een stokstaartje vinden. Alleen zien ze er net wat anders uit: als een adder, wezel, das, of als een konijn. Bioloog Geert-Jan Roebers stopte het boek vol grappige, informatieve weetjes, Wendy Panders vol leuke illustraties en foto’s. Zo kun je op safari in eigen land!


Voetballen in de hemelVoetballen in de hemel van Anke Kranendonk
‘Neef Wentelteef!’ ‘Oom Koffieboon!’ Zo begint Voetballen in de hemel. Kiet is neef Wentelteef en Levy oom Koffieboon, zijn lievelingsoom. ‘Oom Levy, die kan alles.’ vertelt Kiet aan zijn beste vriendje Teddy. Zo is hij de beste voetballer die Kiet kent en zal hij hem leren hoe hij een echte keeper moet worden. Maar dan wordt oom Levy, niet lang nadat Kiet heeft gehoord dat hij een zusje krijgt (of een broertje, maar Kiet weet zeker dat het een zusje wordt), ziek. Hij heeft kanker. Het is boek is zo mooi omdat Kiet zo open en onomwonden met zijn lieve ouders en oom over verdriet, ziekte en dood kan praten. Lees hier meer over de boeken van Anke Kranendonk en hier meer over Anke.


De (dikke) piraten van hiernaast van Reggie Naus
In deze heerlijke (vakantie)bundel zijn de eerste drie boeken over de familie Donderbus, waakhaai Roy en huisinktvis Fred gebundeld. Of het nu de keurige buurt is die de piraten weg wil hebben, de piraten zo veel heimwee hebben naar zee dat ze willen vertrekken, of een echte ninjafamilie hun verblijf op lossen schroeven zet; buurjongen Michiel moet steeds alles op alles zetten om de familie te laten blijven. Een van de meest grappige, spannende, makkelijk leesbare, rijk geïllustreerde boeken van dit moment! Lees hier meer over dit boek.


De dikke billenbijters van Rindert Kromhout

Wat een feest dat deze bundel deze zomer opnieuw verschijnt. Rindert Kromhout, bekend van onder andere de populaire reeks over hele erge Ellie en nare Nellie, schreef vier verhalen waar kinderen zeker weten van zullen smullen. Zit er nou een krokodil in het riool? Een huis propvol vieze beesten. Een dierenwinkel zonder klanten, maar met een dierenkrant. En een kattenreddende (of vangende?) moeder. Kortom: vier gekke, spannende, loeigrappige avonturen!


Timo en de Oppasninja van Lisa Boersen
Als oma in het ziekenhuis beland, moet er snel een nieuwe oppas gevonden worden Timo. Zijn moeder is stewardess en moet dezelfde week nog vliegen, maar Timo wil ab-so-luut niet naar zijn strenge buurvrouw! Dan staat Yushi voor de deur. Hmmm, hij is niet helemaal wat de moeder van Timo in gedachte had. Yushi is namelijk een geen gewone oppas, maar een ninja: een echte oppasninja! Dit grappige, lekker leesbare boek is deel één van een splinternieuwe serie! Bekijk hier de leuke trailer!

boekwijzer


Het grote receptenboek tienvervelingHet grote receptenboek tegen verveling van Martena Duss
Als origineel cadeautje voor een kindje bedacht de Parijse make-up artieste (ooit nam ze Naomi Campbell onder handen) allerlei recepten tegen verveling. Nou kan een beetje verveling op zijn tijd verrassende voordelen hebben (het schijnt de fantasie van kinderen zelfs te prikkelen), maar als het te lang duurt is het stomvervelend! Gelukkig is dit boek er. Sla het open ontdek in wel 79 recepten het plezier van het maken met je blote handen. Een geheime boekenkluis, een sporen-zoektocht, een zonnewijzer, de kleinste liefdesbrief, een pizza bakken… Zeker weten dat jij en je kinderen over dit boek net zo uitzinnig zijn als Martena Duss zelf in dit filmpje.


9789047707219Colafonteinen en spetterende verfbommen van Jesse Goossens & Linde Faas
48 sensationele proeven worden steeds in drie heldere stappen beschreven: ‘Wat heb je nodig?’ ‘Wat moet je doen?’ en ‘Waarom werkt het?’ In de oergeestige tekeningen voeren een klein meisje en een verstrooide professor de experimenten uit. Het is meteen duidelijk wie van de twee de tovenaarsleerling is. Verrukt kijkt het kleine meisje je aan als ze knetterkinetische klei, kanjerkristallen, of een hipperdehiphophip lavalamp tevoorschijn tovert. Het haar van de arme professor is ondertussen door een theezakjesraket in de fik gevlogen. Bij hem mislukt alles maar dan ook alles volledig! Misschien werd Linde Faas wel geïnspireerd door Jesse Goossens, die naar eigen zeggen behoorlijk op de professor leek bij het uitproberen van de proeven. Het eerste kind dat dit boek niet leuk vindt, moet nog geboren worden, dus SWOESSSJ naar de (kinder)boekenwinkel en aan de slag! Kijk op Colafonteinen voor filmpjes van de proeven.


9789057124518_SProefjesboek van Arno Verweij
Niemand minder dan de beroemde professor Robbert Dijkgraaf (hij is directeur van de universiteit waar Einstein op zat, ik bedoel maar…) bemoeide zich mer dit boek! De beste uitvinding die de mens ooit deed noemt hij: zelf dingen uitproberen en zelf over dingen nadenken. En dat is precies waar dit boek kinderen tot aanzet. Kinderen leren op een speelse manier te voorspellen, waarnemen en verklaren. De uitleg is beknopt voor de jongsten en uitgebreid voor oudere kinderen. Vergeet ik bijna te vertellen dat de proefjes ook nog eens ontzettend stoer zijn! Een gat in je hand zien? Een tornado in een fles maken? Een ballon kapot prikken zonder knal? Het kan allemaal. En ben je klaar met de proefjes uit het boek, ga dan naar proefjes.nl en voor meer uitdagingen.


De grote kleine kapitein van Paul Biegel
Wie kent hem niet? De kleine kapitein die wijdbeens aan het roer van zijn schip de ‘Nooitlek’ staat. Die samen met zijn trouwe vrienden dikke Druif, Marinka en bange Toontje de spannendste avonturen tegemoet vaart. Het eiland van Groot en Groei, circusdieren, zeerover Schobbebonk, de griezelige spookstad… Deze klassieker blijft een ultieme voorleesverhaal! In deze bundel verschenen alle drie de delen voor het eerst samen, mét heel veel illustraties van Carl Hollander.

boekwijzer


Rover gezocht van Udo Weigelt
Wat is een wachtmeester zonder rover, en wat is een koninkrijk zonder wachtmeester? Helemaal niks! Dat weet ook de koning van het mooie eilandje Ignazië. Alleen is er op het vredelievende eiland niet één rover te vinden. De jonge, dappere Finn besluit er op zoek te gaan in het gevaarlijke Noordrijk van hertog Zaban en zijn vreselijke kraaienheksen en belandt in een sprookjesachtig, grappig avontuur vol mini-helden. Rover gezocht is een mooi verhaal over moed, trouw en vriendschap vol sprookjesachtige illustraties van Marieke Nelissen.


Yuna’s Maan van Hans Hagen
Op het eiland waar Yuna woont wordt de volle maan met een verhaal van de oma van Yuna gevierd. Maar dan keert opa’s vissersboot niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Bij volle maan hoort een verhaal, maar zolang opa weg is, zal oma zwijgen. De geheimzinnige Arp neemt oma’s plaats in en vertelt vier volle manen lang magische verhalen. Dit is boek is een betoverende raamvertelling vol wonderschone illustraties van Martijn van der Linden. Er zit ook nog een luisterboek bij! Lees hier meer over dit boek.


Kinderen met een ster van Martine Letterie
De verhalen uit dit belangrijke boek zijn gebaseerd op de herinneringen van overlevenden (en één niet-overlevende) aan hun kinderjaren in het kamp Westerbork. Martine Letterie vertelt op mooie, indringende wijze over zes doodgewone kinderen, wiens leven door die verschrikkelijke ster op hun kleding totaal verandert. Hoewel de verhalen best verdrietig zijn, is het zo belangrijk dat ze verteld blijven worden. Oh, en ze kunnen al vanaf zeven jaar voorgelezen worden.

boekwijzer

Het bijenboek van Piotr Socha
‘100 miljoen jaar! Minstens zo lang leven er al bijen op aarde. Ze bestonden dus al toen de dinosaurussen nog over de aarde heersten.’ In dit prachtige grote boek vind je oneindig veel weetjes (ideaal voor spreekbeurten en schoolprojecten), illustraties om uren naar te turen (je mag ermee pronken in de kinderkamer) en inspiratie om wat aan de bijensterfte te doen. Wist je bijvoorbeeld dat er een echte bijendans bestaat? Dat Napoleon een bijenliefhebber was? Welke groenten en fruit we aan de bijen te danken hebben? Wat een imker allemaal doet? Of hoe je een bijenkast bouwt? Lees hier meer over dit boek.


de-oma-van-de-oma-van-mijn-omaDe oma van de oma van mijn oma van Marc ter Horst & Eliane Gerrits
In dit leuke, leerzame boek ga je met heel veel opa’s en oma’s en daar weer de opa’s en oma’s van op reis in het verleden. Op een speelse, verhalende manier kom je erachter hoe de dingen gingen vroeger. Waar woonden mensen, waar gingen ze naar de wc, waar deden ze hun boodschappen, waar gingen ze uit, wat deden ze ’s avonds, hoe stuurden ze berichten en zo nog heel veel meer. Dit is alweer het derde boek van Marc ter Horst en (ik hoop dat hij nog veel meer voor ons in petto heeft) en wat voor een! Fijn om uit voor te lezen, om door te bladeren, of om geschiedenislesjes uit te geven. Met grappige, verhelderende tekeningen van Eliane Gerrits.


Groter dan een droom van Jef Aerts & Marit Törnqvist
‘Nu weet ik best dat je veel kan als je dood bent. Je kan gesprekken doen stilvallen en mensen doen huilen. (…) Maar fietsen?’ Een overleden meisje neemt haar broertje op een nacht mee op een fietstocht. Hij vindt het spannend, leuk en ook verdrietig. ‘Niet zomaar verdriet. Ik had dit verdriet altijd al gevoeld. Het was een oud verdriet zonder tranen. Het hing als behangpapier in alle kamers van ons huis.’ Als hij wakker wordt is ze weg en vertelt hij zijn ouders dat hij haar heeft gezien: ‘En ze was groter dan een droom.’ De sfeer van de tekeningen en het verhaal zijn fantasierijk, betoverend en ontroerend tegelijk.


De GVR van Roald Dahl
Probeer na het eerste hoofdstuk van De GVR maar eens: ‘Zo lieve kindjes, tijd om te gaan slapen’ te verkopen. Nadat je verteld hebt dat Sofie niet kon slapen en dacht: is dit nu wat ze het spookuur noemen? Dat de Dorpsstraat er in het zilveren maanlicht zo totaal anders uitzag. En dat aan het einde van de straat iets kwam aangestapt. ‘Het was iets zwarts… Iets langs en zwarts… Iets heel langs en heel zwarts en heel duns.’ Wat moet ik nog meer oprakelen? De snoskommers, de Bloedbottelaar, de mensbaksels, Uwe Majestein? Of zijn jullie ook alweer verkocht? Of er nog meer Roald Dahl-klassiekers in een nieuw jasje verschijnen? ‘Aha,’ zei de GVR. ‘Ik vroegt mij al af hoe lang het zoudt duren voor jij dat vraagt.’ In 2016 was het 100 jaar geleden dat de schepper van Sjakie, Mathilda, Daantje en al die anderen geboren werd en verscheen er iedere maand een titel! En van De GVR werd een film gemaakt, door Steven Spielberg!


Atlas van Aleksandra en Daniel Mizielińscy 
Het prijswinnende koppel Mizielińscy kleurde in hun succesvolle boek onze aarde en maakte er hun eigen wereld van. En hoe! Paginagrote tekeningen vol van kleur, beelden en weetjes. Je blijft kijken en leren verdwalend in de meer dan honderd bijzonderheden waar elk land mee volgetekend is. Denk maar aan beroemdheden, planten, historische gebouwen, dieren, rivieren, bergen, klederdrachten… Dit imposante boek geeft je een ontdekkingsreis om de wereld zonder het huis uit te gaan Tip: kijk ook eens naar De Tekenatlas: het tekenboek bij deze bestseller.


Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren van Douglas Palmer
Voor wie álles wil zien van en álles wil weten over dino’s! Of je nu naar de meer dan duizend prachtige tekeningen kijkt, of de rijkdom aan feiten leest, deze encyclopedie zal je sowieso heel veel leren over deze uitgestorven dieren en de fantastische wereld waarin zij leefden. En dan ben je pas net over de helft van het boek. Prehistorische vogels, reptielen, vissen, apen? Het is maar een greep van wat er daarna nog verbeeld en verhaald wordt in deze must have!


Tijdlijn van Peter Goes
Peter Goes neemt je mee op een unieke, visuele reis door de tijd. Zijn tijdlijn leidt je vanaf de oerknal, door de belangrijkste tijdperken van de wereldgeschiedenis, naar het heden. Het is een kennismaking met iconen, dieren, grootheden en lessen die het verleden rijk is. De beelden worden ondersteund door een schat aan grappige, slimme, leerzame feiten en weetjes. Het was meer dan terecht boek van de maand bij DWDD;  het is gewoon vreselijk leerzaam en vreselijk mooi.


Het wonder van jou en je biljoenen bewoners van Jan Paul schutten & Floor Rieder
Dit is de meesterlijke opvolger van Gouden Griffel én Penseel-winnaar Het raadsel van alles wat leeft. Met antwoorden op oneindig veel ‘waaroms’. Waarom virussen ninja-robots zijn, waarom je vlinders in je buik krijgt als je verliefd bent, waarom je botten sterker zijn dan beton en ga zo maar door. Jan Paul Schutten schreef dat dit boek nóg leuker en beter moest worden dan Het raadsel. Waarom dat hem en de geweldige Floor Rieder gelukt is, ontdek je zelf zodra je dit prachtboek openslaat!


Vreemde vogels, bizarre beesten van Adrienne Barman
Dit is de origineelste dierenencyclopedie die ik ken. Dat komt vooral door de bijzondere indeling: de architecten, de reausachtigen, de allerkleinsten, de pijlsnellen, de reizigers… de dieren staan om een bijzondere eigenschap die ze delen in wel 41 families bijeen. Op ‘De uitgestorvenen’ na bestaan de dieren allemaal in het echt! En het boek won niet voor niets een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. De illustraties zijn stuk voor stuk fantasierijke, kleurrijke kunstwerkjes.


Het Bijzondere Beestjesboek van Yuval Zommer
Op onze aarde leven de meest fascinerende kleine beestjes. Om de verkenningstocht naar al die vliegende, kriebelende en wriemelende beestjes nóg leuker te maken voor kinderen is er dit grote, prachtige prentenboek. De dieren in dit boek hebben één ding gemeen: ze hebben geen van allen botten in hun lijf. Maar verder ontdek je dat al die zoemende bijen, kruipende kevers, slakken, spinnen, wormen, duizendpoten en ga zo maar door stuk voor stuk uniek en bijzonder zijn. En  je komt niet alleen heel veel óver deze beestjes te weten. Je leert ook hoe je met ze om moet gaan! Lees hier meer over dit boek.


jubelientje-en-de-hoed-van-oma-blootjeJubelientje en de hoed van oma blootje van Hans Hagen & Philip Hopman
Sjonges! Wat hebben Hans Hagen en Philip Hopman weer een te gek Jubelientje-boek gemaakt! Na een bezoek aan het Stedelijk vindt Jubelientje op zolder tekeningen die opa heeft gemaakt. Van oma. In haar blootje. Met een hoed! Dat brengt haar op een groots idee: ze begint zelf een museum. Een ‘Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum’. En daarvoor krijgt ze heel veel inspiratie, want omdat oma 66 wordt neemt ze Jubelientje mee naar zes musea (naast het Stedelijk naar: het Muiderslot, Museon, Rijks-, Kinderboeken- én Spoorwegmuseum). Lees hier meer over Hans Hagen.


armstrongArmstrong – De avontuurlijke reis van een muis naar de maan van Torben Kuhlman
Het is 1954 als een kleine muis een ongelooflijke ontdekking doet: de maan is geen gatenkaas, zoals hij en de andere muizen dachten, maar een bol van steen! Hij besluit dat hij de eerste muis op de maan zal worden. Om dat avontuur te laten slagen moet hij een heleboel problemen oplossen. Hoe kan hij overleven in de ruimte? En hoe kan hij zich zo hard afzetten van de aarde dat hij op de maan kan landen? Samen met de tekst vertellen de magnifieke illustraties hoe ruimtevaarders ruimtepakken en raketten bedachten die Armstrong de eerste stap op de maan liet zetten, of was de maanmuis eigenlijk toch de eerste?


Papa, hoor je me van Tamara Bos & Annemarie van Haeringen
De papa van Polle is overleden, maar Polle gelooft dat hij hem nog wel hoort. Hij vertelt zijn vader wat er gebeurt en wat er is gebeurd. Over de ziekte, waarbij soldaatjes het – als in Stratego – tegen elkaar moesten opnemen. Over dat er één gemeen soldaatje overbleef dat ervoor zorgde dat zijn vader verloor. En ook over wat er nu gebeurt, over de bloemen, de stilte en het verdriet. En over mooie herinneringen. Na het lezen van dit verhaal, dat zo mooi verbeeld wordt door de symnolische tekeningen, weet Polle dat zijn vader altijd zijn vader zal blijven en dat hij hem altijd zal horen.


9789025753467_Schutten_Rieder_Het raadsel van alles wat leeftHet raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten en Floor Rieder
Dit was de grote (en zeer terechte) winnaar van 2015. Illustratrice Floor Rieder won de Gouden Penseel voor haar prachtige illustraties (alleen daarvoor en voor de gouden kaft zou je het boek op de tafel willen hebben) en op het Kinderboekenbal werd aan schrijver Jan Paul Schutten de Gouden Griffel uitgereikt. Schutten viel deze eer al eens toe in 2008 voor Kinderen van Amsterdam. Dat boek was goed en dit boek is beter. Zoals de illustraties Floor Rieder haar meesterproef worden genoemd, zo past de kwalificatie ‘het voorlopige magnus opus’ de schrijver. De onderwerpen zijn groots – het wonder van het leven en de evolutietheorie – en worden zo alomvattend beschreven dat het bijna niet mogelijk is er maar een klein stukje over te schrijven (een uitgebreide blog zal dan ook snel volgen). Hulde voor dit werk. Dit boek zal voor ouders net zo leerzaam zijn als voor kinderen.


we gingen achter de hamsters aanWe gingen achter de hamsters aan van Bibi Dumon Tak
Bibi Dumon Tak liep als vrijwilligster mee met de dierenambulance en schreef er de spannende, grappige en ontroerende verhalenbundel We gingen achter de hamsters aan over. Alles komt aan bod; soms is het verhaal grappig, soms verdrietig, maar altijd zo geschreven alsof je zelf in de dierenambulance zit. Het enige wat ik miste waren de illustraties van Fleur van Weel, maar dat was misschien wat lastig nu foto’s van de gebeurtenissen de verhalen nog sprekender maken. Het vervolg verschijnt binnenkort!

boekwijzer


sleutelkruidHet sleutelkruid van Paul Biegel
Rindert Kromhout zei het mooi in het interview dat boekwijzer met hem had: ‘Naar echt goede kinderboeken kun je je leven lang teruggrijpen zonder teleurgesteld te raken.’ Het sleutelkruid van Paul Biegel is voor hem en voor mij zo’n boek. Het gaat over de stokoude koning Mansolein. Zijn dienaar Haas maakt zich zorgen. Het hart van de koning is zwak. Hij weet dat alleen de wonderdokter het oude, versleten hart van de koning nog kan helpen. Daarvoor moet de dokter op zoek naar het sleutelkruid, dat ver weg groeit. In de tussentijd moet het hart van de koning elke dag één keer flink kloppen. De wonderdokter stuurt alle dieren die hij tegenkomt naar het paleis van de koning om daar hun spannendste en mooiste verhalen te vertellen. Het sleutelkruid werd in 1965 Kinderboek van het jaar en betekende de definitieve doorbraak van de meesterverteller met het rovershart. Harmen van Straaten maakte bijzonder mooie tekeningen voor deze uitgave die in de Biegel Bibliotheek uitkwam.


bibis-doodgewoneBibi’s doodgewone dierenboek van Bibi Dumon Tak & Fleur van Weel
Na Bibi’s bijzondere beestenboek, waarin – de titel zegt het al – onalledaagse dieren beschreven werden, zijn nu de alledaagse dieren aan de beurt. De miniatuurportretten zijn beeldschoon en loeigrappig, met allerlei verrassende feitjes die de dieren lang niet zo doodgewoon maken als ze lijken. De illustraties  zijn van dezelfde pracht als de beschrijvingen van de diertjes.

boekwijzer

Schermafbeelding 2017-05-24 om 09.57.57

Lampje van Annet Schaap 
Dit sprookjesachtige verhaal over Vis en Lampje gaat over twee moedige kinderen die zoveel krachtiger blijken dan ze dachten. Ze ontdekken dat er niks mis is met het hout waar ze uit gesneden zijn, dat het goed hout is: heldenhout. Het lijkt wel of alles klopt in dit boek. Het verhaal is dromerig en spannend tegelijk. De mysterieuze illustraties zijn om in te lijsten zo mooi. De taal is wonderschoon zonder hoogdravend te zijn. Een van de personages is half mens en half zeemeermin en toch blijft het verhaal volkomen geloofwaardig. Dit is gewoonweg een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Lees hier meer over het boek (met mooi filmpje!)

Zweetvoetenman

De zweetvoetenman van Annet Huizing & Margot Westermann 
Het motto van dit boek is: het recht is overal en van iedereen. Toch best raar dat kinderen en ook veel volwassenen er zo weinig vanaf weten. Annet Huizig dook in de materie en schreef er een meesterwerk over. Aan de hand van de sprankelendste spannende, grappige of juist ontroerende waargebeurde verhalen geeft ze ons een gevoel bij wat het recht nu eigenlijk inhoudt. De zweetvoetenman is buitengewoon informatief, bijzonder sterk geïllustreerd, zet aan tot denken, nodigt uit tot discussie en is boven alles gewoonweg heel heel HEEL erg leuk. Het vonnis? Ik veroordeel iedereen tot het lezen van dit boek (en dat is dus geen straf). Bekijk hier een mooi filmpje over het boek.

piratenzoonPiratenzoon van Rob Ruggenberg 
Dit is alweer het zevende bloedstollende avontuur van de hand van meesterverteller Rob Ruggenberg. Keer op keer weet de oud-journalist een vergeten stukje geschiedenis uit te werken tot pageturner tot en met. Dit keer neemt hij ons mee naar het begin van de zeventiende eeuw, naar Marokko en Zeeuws-Vlaanderen, naar de Tachtigjarige Oorlog, naar piraten en Spaanse soldaten, naar een jonge galeislaaf en een Zeeuws meisje. Als je de boeken van Ruggenberg dichtslaat ben je steevast een geschiedenis rijker, én geloof je zomaar dat het allemaal wel eens echt zo gegaan zou kunnen zijn.

untitledGruwelijk Grappige Griezelverhalen van Tosca Menten, Jozua Douglas, Mannon Sikkel & Katrien Holland
Het boek begint met een verhaal uit de middeleeuwen over het ontstaan van de vertellers van de Lachende Zaag. Het toont de wonderen die verhalen kunnen verrichten en is een mooie buiging naar klassieker (en must have) Het Sleutelkruid van Paul Biegel. Het wordt duidelijk dat de drie schrijvers van dit boek in 2017 hebben besloten het genootschap van De Lachende Zaag weer leven in te blazen in dit boek vol gruwelijk grappige griezelverhalen. Dat blijkt een heel goed plan: lang leve de lach!

boekwijzer

ik ben vincent en ik ben niet bang

Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens & Maartje Kuiper
Enne Koens bewees met haar Hotel Bonbien al dat zij een rasvertelster is. En ook in dit boek kruip je in de huid van haar hoofdpersoon: Vincent. Over een week gaat hij op schoolkamp. Hij heeft alle reden om daar bang voor te zijn, want Vincent wordt verschrikkelijk gepest. ‘Op kamp krijgen we je wel’, heeft de grootste pester gezegd. Die woorden dreunen na in zijn hoofd. Vincent weet alles van survivallen en bereidt zich zo goed mogelijk voor. Zal het genoeg zijn? Ik ben Vincent en ik ben niet bang is een belangrijk, spannend, prachtig uitgegeven boek.

boekwijzer

BriefgeheimBriefgeheim van Jan Terlouw
Toen Jan Terlouw dit tijdloze, razendspannende boek schreef, verbleef hij twee weken met zijn gezin in een huisje aan zee. Hij had het eindelijk eens wat rustiger (hij was in die tijd fractievoorzitter van D’66) en kon mee. Maar om nou veertien dagen op het strand te zitten, dat was niks voor hem De eerste dag schreef hij het begin van dit boek. Zijn kinderen hadden het natuurlijk niet leuk gevonden dat hij niet mee was gegaan naar het strand, maar nadat hij ze het eerste hoofdstuk ’s avonds voorlas – over Eva, die een nacht wegblijft om haar ouders te straffen voor hun geruzie en opeens verdwijnt – mócht hij niet eens meer mee. Hij móést doorschrijven en elke avond voorlezen. Wil je geloven dat hij zelf ook geen idee had waar Eva was? Toen ze naar huis gingen was het boek af en was Nederland een klassieker rijker.

Geheimen van het wilde woudGeheimen van het Wilde Woud van Tonke Dragt
Heb je De brief voor de koning gelezen? Heb je het met een diepe zucht dichtgeslagen? Zou je nog veel langer willen verdwalen in het rijk van koning Dagonaut en Unauwen? Willen weten hoe het verder ging met Tiuri, Piak, ridder Ristridin en al die anderen? Dan is Geheimen van het Wilde Woud hét boek voor jou! Oh, en als je de winnaar van de Griffel der Griffels nou nog niet kende, nog niks weet over de brief voor de koning, dan mag je dat boek zelfs eerst lezen, en weet je dat er daarna nog een prachtig avontuur op je ligt te wachten.

boekwijzer

De grote verborgen zolderDe grote verborgen zolder van Edward van de Vendel
‘De grote verboden zolder was zo ontzettend verboden dat het.. ja, dat het je dood kon worden.’ En laat dit zinderende verhaal zich precies daar afspelen, in de nacht… Eddie is een jongetje dat niet veel durft, maar dan komt het meisje Linea een tijdje bij hem en zijn ouders wonen. Zij neemt hem mee naar de zolder en dat is het begin van een razendspannend avontuur. In de nachtzolderwereld is alles anders, het blijkt een land uit een verhaal, een geheim land. Een raadselachtige, gevaarlijke plek waar wonderen gebeuren en waar Eddie ontdekt hoe belangrijk hij kan zijn.

De gevangenisfamilieHet gevangenisleven van Perry T. Cock van Leslie Connor (vertaling: Ineke Lenting)
Perry van elf heeft een apart thuis: De Gemengde Penitentiaire Inrichting Blue River. Zijn moeder is daar gevangene en hij mocht na zijn geboorte bij haar blijven wonen. De bewoners van de gevangenis zijn zijn vreemde, maar fijne familie. Maar dan ontdekt een openbaar aanklager op een dag dat er een jongetje in de gevangenis woont, net als zijn moeder voorwaardelijk vrijgelaten zal worden. Perry moet buiten de poort van de gevangenis aan wonen. Dat is pas echt onrecht! En dus vecht Perry terug. Dit warme, positieve verhaal vol harvertwarmende, sprankelende personages zullen kinderen fantastisch vinden. Het is een echte aanrader voor fans van Wonder.

boekwijzer

Kleine broer

Kleine broer van Øyvind Torseter (vertaling: Laila de groot & Janna Kolff)
Een slechte trol rooft maar liefst zes van de zeven zonen van een koning. Met pijn in zijn hart stuurt hij de zevende en kleinste prins eropuit om ze te vinden. Dat leidt tot een razend, knotsgek en spannend avontuur dat je echt in één ruk uit wilt lezen. Torseter baseerde het verhaal op een oud Noors sprookje. De cartoonachtige illustraties van de landschappen en de personages zijn – zoals we van Torseter gewend zijn (Bruno is een superheld-fans opgelet!) om te smullen.
boekwijzer

Mijn broer is een superheld van David Solomons (vertaling: Linda Broeder)
Stripboekenfan Luuk gaat even vijf minuten naar de wc en als hij terugkomt is er een buitenaards wezen langsgekomen om zijn grote broer, ‘superleerling’ Zack, superkrachten en een missie te geven: hij moet de mensheid (en nog een ander universum) redden. Dát is niet eerlijk, vindt Luuk: ‘Waarom heb jij superkrachten? Je leest niet eens stripboeken!’ Maar als Zack wordt gekidnapt en blijkt dat een object in het zonnestelsel op ramkoers ligt met de aarde, moeten Luuk en zijn vrienden al hun krachten inzetten om hem te vinden en de wereld te redden. Dit boek van scriptschrijver David Solomons is een ware pageturner!

boekwijzer

zij-de-cobra-wij-de-aderZij de cobra? Wij de adder! van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders 
Denk je dat er bij ons in de buurt geen spannende dieren leven? Dat je voor opwindende natuur verre reizen moet maken? Sla dan Zij de cobra? Wij de adder! maar eens open. Ook hier kun je een cobra, een tijger, een panda of een stokstaartje vinden. Alleen zien ze er net wat anders uit: als een adder, wezel, das, of als een konijn. Bioloog Geert-Jan Roebers stopte het boek vol grappige, informatieve weetjes, Wendy Panders vol leuke illustraties en foto’s. Zo kun je op safari in eigen land!

wij waren hier eerst - omslagWij waren hier eerst van Joukje Akveld
‘Als de mens jouw favoriete diersoort is, is dit geen boek voor jou.’ Zij waren er eerst en daarom gaat Wij waren hier eerst over hen: de wilde dieren van Zuid-Afrika. Dit stoere boek gaat over het gebotst tussen mensen en wilde dieren. Het gaat over het gevecht om ruimte, afschuwelijke bedreigingen, maar ook over dierenredders, hun reddingsacties, inspanningen en overwinningen. Dit unieke boek brengt het ware verhaal van het Zuid-Afrikaanse wildlife op onnavolgbare wijze in sprankelende, toegankelijke taal en in volle omvang, in verhaal én in beeld. Lees hier meer over dit boek en hier meer over Joukje!

Vendel Goede Zombietrein omslag WT.indd

De zombietrein en andere stripgedichten van Edward van de Vendel & Floor de Goede
Met zijn prachtige woordtovenarijtjes omvat Van de Vendel in elk gedicht een ander gevoel of onbevooroordeelde blik op de wereld. Concreet, vaag, klein, groot, grappig of serieus, het komt allemaal aan bod en steevast op een manier die een dikke vette glimlach op je gezicht tovert. De strips van De Goede zijn al van hetzelfde uitzonderlijke niveau! Dromerig, knallend, ingetogen of expressief en keer op keer o zo verrassend. Deze bundel is geweldig om kinderen aan het lezen te krijgen en hen in aanraking te brengen met strips en poëzie.

Kleine broer

Kleine broer van Øyvind Torseter (vertaling: Laila de groot & Janna Kolff)
Een slechte trol rooft maar liefst zes van de zeven zonen van een koning. Met pijn in zijn hart stuurt hij de zevende en kleinste prins eropuit om ze te vinden. Dat leidt tot een razend, knotsgek en spannend avontuur dat je echt in één ruk uit wilt lezen. Torseter baseerde het verhaal op een  oud Noors sprookje. De cartoonachtige illustraties van de landschappen en de personages zijn – zoals we van Torseter gewend zijn (Bruno is een superheld-fans opgelet!) om te smullen. 

geldof_ollie-en-het-kronkeldier_voorplatOllie en het kronkeldier van Wilma Geldof met illustraties van Marieke Nelissen
Ollie woont in een ‘gezinshuis’ omdat zijn ouders zijn omgekomen op zee. Het dus niet zo gek dat hij bang is van de zee en om alleen gelaten te worden. Op een dag vindt hij Kronkel, een gigantisch beest van geel bont. Kronkel komt uit de zee en is ziek. Ollie belooft dat hij hem terug zal brengen als hij beter is. Maar dat is niet makkelijk: hij wil wel dat Kronkel beter wordt, maar niet te snel, want dan moet hij hem ook nog missen. De lieve mensen om Ollie heen zeggen hem niet dat Kronkel niet bestaat; ze helpen hem om Kronkel te laten gaan. En door Kronkel te helpen, redt Ollie zichzelf. Dit o zo mooie boek – rijk en prachtig geïllustreerd door Marieke Nelissen – hoort op elke kinderboekenplank (en in elke school) thuis.


 

de-ring-van-koning-salomoDe ring van koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden
Lida Dijkstra brengt de oude verhalen en legenden rondom koning Salomo op meesterlijke wijze tot leven. Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit Sem. Hij wordt door Bakbakkar, de geleerde vertrouweling van koning Salomo onder zijn hoede genomen. Sem is aanwezig bij de beroemde zittingen waarbij koning Salomo zijn wijsheid laat schijnen op en oordeelt over de ingewikkeldste zaken. Hij ontdekt de macht van de magische ring van koning Salomo. Hij moet het opnemen tegen de demonen die de macht willen overnemen. Het boek is niet alleen heel erg spannend en interessant, vol verhalen in verhalen, het is ook nog eens uitzonderlijk geïllustreerd. Het is een meester- én kunstwerk in één.


kapsalonKapsalon Romy van Tamara Bos
Sinds de ouders van Romy ‘niet meer met elkaar verder willen’ moet Romy elke dag na school naar de kapsalon van haar oma, terwijl ze helemaal niet zo dol op haar oma is. Tot oma een beetje raar gaat doen. Soms is ze heel gewoon en soms weet ze de gewoonste dingen niet meer. Daardoor wordt alles anders, want vanaf dat moment past oma niet alleen op Romy, maar Romy ook op oma en dat geeft een heel ander gevoel. Romy heeft oma beloofd dat het hun geheim is, omdat oma is bang dat andere mensen denken dat ze niet meer kan werken en dat wil ze niet. Een mooi boek over een kwetsbaar meisje dat haar oma niet wil verliezen net nu ze haar gevonden heeft.


de-niet-zo-rampzalige-avonturen-van-herre-iris-boter-marte-jongbloed-boek-cover-9789024574018De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre van Marte Jongbloed & Iris Boter
Herre maakt niet zoveel mee in zijn leven, tót meneer Theunissen naast hem komt wonen. Vanaf dat moment maakt hij samen met zijn wonderlijke buurman en de leuke Mint allerlei avonturen mee. Dat hij daarbij bijna te pletter valt, verdrinkt en gewond raakt kan zijn moeder maar beter niet weten. Ze is de liefste, leukste moeder ter wereld, maar sinds de vader van Herre tijdens een expeditie op de Noordpool verdween, ziet ze overal gevaar en daardoor mag Herre bijna niks. In dit vrolijke boek groeit Herre uit tot jonge held die meer blijkt te kunnen dat hij ooit voor mogelijk had gehouden.


Ik en de rovers

Ik en de rovers van Siri Kolu
‘Ik werd in de tweede week van juni ontvoerd. Maar goed ook, het dreigde toch al een beroerde zomer te worden.’ Dat is het briljante begin van dit sprankelende, fantasievolle, razende verhaal over Roos die ontvoerd wordt door de familie Rover. Hun vakgebied is roven, daarin zijn ze goed en die reputatie hebben ze hoog te houden. Roos blijkt het beste wat ze in lange tijd hebben buitgemaakt. Ze wordt al snel een ‘deskundige’ op roversgebied. Zouden de rovers haar nog wel laten gaan? En belangrijker: wil ze zelf nog wel naar huis?


oekwijze

Arme RijkArme Rijk van Bette Westera & Sylvia Weve
Arme Rijk, hij is al groot en hoger dan het gras. Zijn stervende moeder stuurt hem de wijde wereld in: om te worden wie hij was. Hij reist en neemt de onbekende wegen, want op bekende wegen – zo denkt Rijk – kom ik mezelf niet tegen. Hij heeft wonderlijke ontmoetingen, zeker voor iemand die nog maar weinig van de wijde wereld kent, maar zo gaat het dus, als je wilt worden wie je bent. En zo komt het dat op het einde van zijn reis zijn grijze verleden, haast met evenveel kleur is gevuld als zijn zonnige, huidige heden. Bette Westera en Sylvia Weve maakten al de veel prachtige boeken, denk maar eens aan het buitengewone DoodgewoonArme Rijk is een bijzondere uitbreiding van hun oeuvre, met wederom klinkend, betoverend rijm en buitengewone illustraties. De luister-cd is het toetje.


alleen op de wereldAlleen op de wereld van Hector Malot & Charlotte Dematons (bewerking: Tiny Fisscher)
‘Rémi was een vondeling.’ Ik kan niet eens tellen hoe vaak ik de eerste zin uit deze klassieker heb gelezen en daarna de ontberingen van zijn tochten door Frankrijk en Engeland, zijn avonturen met Joli-Coeur, Vitalis, de meester aan wie hij zo onmetelijk gehecht raakt, Capi, Mattia… Rémi leert wat de wereld hem te bieden heeft, wat het is om afscheid te moeten nemen, om te weten wat hij wil, om zijn eigen baas te zijn. Hector Malot zag in dat een kinderboek alleen maar interessant wordt als er ook veel spannende, zielige en erge dingen in gebeuren en liet zijn fantasie met dat in zijn achterhoofd de vrije loop. Het tijdloze resultaat is door de knappe bewerking van Tiny Fisscher en werkelijk schitterende illustraties van Charlotte Dematons toegankelijk gemaakt voor onze kinderen. Bekijk hier een fantastisch filmpje over het boek!


afkoelenAfkoelen van Selma Noort
Tomas moet vaak op de gang zitten om af te koelen. Hij denkt niet na voordat hij iets doet en kan soms zo woedend worden dat hij ergens tegenaan moet schoppen. Hij doet dingen waar hij meteen weer spijt van heeft. Op een dag pakt hij de portemonnee van zijn tante uit haar tas om haar eens goed te laten schrikken. Als hij beseft dat dat niet zo slim was, is het al te laat. Hij voelt zich schuldig en besluit de portemonnee terug te gaan brengen. En dan ontmoet hij zijn vader die hij niet meer heeft gezien sinds hij in de gevangenis heeft gezeten… Dit mooie boek gaat over een jongen die heel graag ‘normaal’ wil zijn, maar leert te accepteren dat hij goed is zoals hij is.


Koken voor de keizer van Marlous Morshuis
In dit spannende boek moet de elfjarige Mick koken voor zijn leven. Lukt het hem zeven dagen iets te maken wat de gemene keizer Linus lekker vindt, dan wordt iedereen die naar de Witte Rots verbannen is vrijgelaten. Slaagt hij niet, dan moet hij zelf een zwemtochtje naar die rots maken. Door de Haaibaai… Maar wat moet je maken voor een verwende papzak van een keizer die alleen maar witte broodjes met suiker eet? Als toegift op dit heerlijke avontuur vind je achter in het boek alle recepten.

boekwijzer


De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort
‘Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg?’ Dát is nog eens een spannend begin van een boek. In deze winnaar van de Thea Beckmanprijs 2016 vertelt Liesje (8) hoe haar moeder haar op 31 januari 1953 midden in de nacht wakker maakt. Ze denkt dat er een spannend avontuur begint, maar de opwinding slaat om in angst als het ijskoude zeewater met verwoestende kracht door de straten kolkt. Het water blijft stijgen en er komt geen hulp. Is het nog wel veilig genoeg op de zolder van het huis? Selma Noort baseerde dit kleine meesterwerkje op herinneringen van haar vriendin Lia Soeting, die de watersnoodramp als achtjarig Zeeuws meisje meemaakte.


Het grote receptenboek tienvervelingHet grote receptenboek tegen verveling van Martena Duss
Als origineel cadeautje voor een kindje bedacht de Parijse make-up artieste (ooit nam ze Naomi Campbell onder handen) allerlei recepten tegen verveling. Nou kan een beetje verveling op zijn tijd verrassende voordelen hebben (het schijnt de fantasie van kinderen zelfs te prikkelen), maar als het te lang duurt is het stomvervelend! Gelukkig is dit boek er. Sla het open ontdek in wel 79 recepten het plezier van het maken met je blote handen. Een geheime boekenkluis, een sporen-zoektocht, een zonnewijzer, de kleinste liefdesbrief, een pizza bakken… Zeker weten dat jij en je kinderen over dit boek net zo uitzinnig zijn als Martena Duss zelf in dit filmpje.


9789047707219Colafonteinen en spetterende verfbommen van Jesse Goossens & Linde Faas
48 sensationele proeven worden steeds in drie heldere stappen beschreven: ‘Wat heb je nodig?’ ‘Wat moet je doen?’ en ‘Waarom werkt het?’ In de oergeestige tekeningen voeren een klein meisje en een verstrooide professor de experimenten uit. Het is meteen duidelijk wie van de twee de tovenaarsleerling is. Verrukt kijkt het kleine meisje je aan als ze knetterkinetische klei, kanjerkristallen, of een hipperdehiphophip lavalamp tevoorschijn tovert. Het haar van de arme professor is ondertussen door een theezakjesraket in de fik gevlogen. Bij hem mislukt alles maar dan ook alles volledig! Misschien werd Linde Faas wel geïnspireerd door Jesse Goossens, die naar eigen zeggen behoorlijk op de professor leek bij het uitproberen van de proeven. Het eerste kind dat dit boek niet leuk vindt, moet nog geboren worden, dus SWOESSSJ naar de (kinder)boekenwinkel en aan de slag! Kijk op Colafonteinen voor filmpjes van de proeven.


9789057124518_SProefjesboek van Arno Verweij
Niemand minder dan de beroemde professor Robbert Dijkgraaf (hij is directeur van de universiteit waar Einstein op zat, ik bedoel maar…) bemoeide zich mer dit boek! De beste uitvinding die de mens ooit deed noemt hij: zelf dingen uitproberen en zelf over dingen nadenken. En dat is precies waar dit boek kinderen tot aanzet. Kinderen leren op een speelse manier te voorspellen, waarnemen en verklaren. De uitleg is beknopt voor de jongsten en uitgebreid voor oudere kinderen. Vergeet ik bijna te vertellen dat de proefjes ook nog eens ontzettend stoer zijn! Een gat in je hand zien? Een tornado in een fles maken? Een ballon kapot prikken zonder knal? Het kan allemaal. En ben je klaar met de proefjes uit het boek, ga dan naar proefjes.nl en voor meer uitdagingen.


ballerinusDe laatste reis van de Ballerinus van Arienne Bolt
Ravi ontdekt dat Benno de circusdirecteur zijn dieren aan de slager gaat verkopen. Dat laat hij niet gebeuren! Hij redt ze en brengt ze op het schip van kapitein Sep en papegaai Sjon (pardon, John) terug naar waar ze vandaan komen. Piraten, een cycloon, wonderlijke vriendschappen… Een van de sprookjesachtigste, mooist geïllustreerde avonturen in tijden!

boekwijzer


De grote kleine kapitein van Paul Biegel
Wie kent hem niet? De kleine kapitein die wijdbeens aan het roer van zijn schip de ‘Nooitlek’ staat. Die samen met zijn trouwe vrienden dikke Druif, Marinka en bange Toontje de spannendste avonturen tegemoet vaart. Het eiland van Groot en Groei, circusdieren, zeerover Schobbebonk, de griezelige spookstad… Deze klassieker blijft een ultieme voorleesverhaal! In deze bundel verschenen alle drie de delen voor het eerst samen, mét heel veel illustraties van Carl Hollander.

boekwijzer


Rover gezocht van Udo Weigelt
Wat is een wachtmeester zonder rover, en wat is een koninkrijk zonder wachtmeester? Helemaal niks! Dat weet ook de koning van het mooie eilandje Ignazië. Alleen is er op het vredelievende eiland niet één rover te vinden. De jonge, dappere Finn besluit er op zoek te gaan in het gevaarlijke Noordrijk van hertog Zaban en zijn vreselijke kraaienheksen en belandt in een sprookjesachtig, grappig avontuur vol mini-helden. Rover gezocht is een mooi verhaal over moed, trouw en vriendschap vol sprookjesachtige illustraties van Marieke Nelissen.

boekwijzer


Mijn broer is een superheld van David Solomons
Stripboekenfan Luuk gaat even vijf minuten naar de wc en als hij terugkomt is er een buitenaards wezen langsgekomen om zijn grote broer, ‘superleerling’ Zack, superkrachten en een missie te geven: hij moet de mensheid (en nog een ander universum) redden. Dát is niet eerlijk, vindt Luuk: ‘Waarom heb jij superkrachten? Je leest niet eens stripboeken!’ Maar als Zack wordt gekidnapt en blijkt dat een object in het zonnestelsel op ramkoers ligt met de aarde, moeten Luuk en zijn vrienden al hun krachten inzetten om hem te vinden en de wereld te redden. Dit boek van scriptschrijver David Solomons  is een razendspannende pageturner!


Yuna’s Maan van Hans Hagen
Op het eiland waar Yuna woont wordt de volle maan met een verhaal van de oma van Yuna gevierd. Maar dan keert opa’s vissersboot niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Bij volle maan hoort een verhaal, maar zolang opa weg is, zal oma zwijgen. De geheimzinnige Arp neemt oma’s plaats in en vertelt vier volle manen lang magische verhalen. Dit is boek is een betoverende raamvertelling vol wonderschone illustraties van Martijn van der Linden. Er zit ook nog een luisterboek bij! Lees hier meer over dit boek.

boekwijzer


De brief voor de koning van Tonke Dragt
In de nacht voordat hij tot ridder geslagen zal worden, krijgt Tiuri een opdracht van levensbelang. Hij moet een geheimzinnige brief naar de koning van het land aan de andere kant van de bergen brengen. Hij is ongewapend, hij heeft geen geld, geen paard en geen eten. Hij wordt belaagd door Rode Ridders en zijn aartsvijand Slupor… Hóé dit boek je meezuigt in haar spannende, geheimzinnige, avontuurlijke reis kun je alleen maar ervaren door het te gaan (voor)lezen! Het is niet voor niks de winnaar van de Griffel der Griffels! Deze prachtige wintereditie werd speciaal voor het grote succes van de klassieker in Engeland uitgebracht. Vergeet zeker niet om meer over Tiuri, Piak, Lavinia en al die anderen te lezen in de oerspannende en minstens net zo briljante opvolger: Geheimen van het Wilde Woud.


Kinderen met een ster van Martine Letterie
De verhalen uit dit belangrijke boek zijn gebaseerd op de herinneringen van overlevenden (en één niet-overlevende) aan hun kinderjaren in het kamp Westerbork. Martine Letterie vertelt op mooie, indringende wijze over zes doodgewone kinderen, wiens leven door die verschrikkelijke ster op hun kleding totaal verandert. Hoewel de verhalen best verdrietig zijn, is het zo belangrijk dat ze verteld blijven worden. Oh, en ze kunnen al vanaf zeven jaar voorgelezen worden.

boekwijzer


Hotel Bonbien van Enne Kroes
Siri is tien en woont in het hotel van haar ouders. Ze is er geboren, ze vindt het de mooiste plek op aarde en ze wil er nooit meer weg. En geloof me, kinderen willen dat ook niet als ze eenmaal in deze must have beginnen. Het gaat over het allervreemdste jaar dat Siri ooit heeft meegemaakt. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie, Siri is bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Alleen een wonder kan hen redden… En laat dat nou net zijn wat uit de hemel komt vallen, of was dat Siri zelf?

boekwijzer


Een aap op de wc van Joukje Akveld & Martijn van der Linden
Nóg zo’n pareltje. De waargebeurde verhalen  gaan over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet over mensen. Nee, dit boek vertelt over de levens van Kali de neushoorn, Marco de chimpansee, Sultan de berberleeuw en nog veel meer bijzondere dieren die tijdens het bombardement in de Rotterdamse dierentuin leefden. Over waar ze vandaan kwamen, of ze de bommen overleefden, hoe ze gered werden. Het is alsof je er zelf bij was. Martijn van der Linden maakte de prachtige illustraties.

boekwijzer


De GVR van Roald Dahl
Probeer na het eerste hoofdstuk van De GVR maar eens: ‘Zo lieve kindjes, tijd om te gaan slapen’ te verkopen. Nadat je verteld hebt dat Sofie niet kon slapen en dacht: is dit nu wat ze het spookuur noemen? Dat de Dorpsstraat er in het zilveren maanlicht zo totaal anders uitzag. En dat aan het einde van de straat iets kwam aangestapt. ‘Het was iets zwarts… Iets langs en zwarts… Iets heel langs en heel zwarts en heel duns.’ Wat moet ik nog meer oprakelen? De snoskommers, de Bloedbottelaar, de mensbaksels, Uwe Majestein? Of zijn jullie ook alweer verkocht? Of er nog meer Roald Dahl-klassiekers in een nieuw jasje verschijnen? ‘Aha,’ zei de GVR. ‘Ik vroegt mij al af hoe lang het zoudt duren voor jij dat vraagt.’ In 2016 was het 100 jaar geleden dat de schepper van Sjakie, Mathilda, Daantje en al die anderen geboren werd en verscheen er iedere maand een titel! En van De GVR werd een film gemaakt, door Steven Spielberg!


Hoe mooi wit ik ben van Dolf Verroen
De grootste verrassing die Maria voor haar twaalfde verjaardag krijgt, ligt onder een zilveren schaal op tafel: een kleine zwarte jongen, haar eigen slaaf. In korte, makkelijk leesbare monologen laat Dolf Verroen even realistisch als pijnlijk vele aspecten van racisme, kolonisatie en slavernij voorbijkomen. ‘Geschiedenis, weet ik nu, is iets om te onthouden. Geschiedenis leert je waar je vandaan komt en, als het goed is, waar je heen wilt.’ vertelt de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk van 2017 in zijn nawoord van dit al vaak bekroonde meesterwerk. Alleen al daarom hoort dit belangrijke boek in alle kinderboekenkasten en schoolbibliotheken thuis.


Timo en de Oppasninja van Lisa Boersen
Als oma in het ziekenhuis beland, moet er snel een nieuwe oppas gevonden worden Timo. Zijn moeder is stewardess en moet dezelfde week nog vliegen, maar Timo wil ab-so-luut niet naar zijn strenge buurvrouw! Dan staat Yushi voor de deur. Hmmm, hij is niet helemaal wat de moeder van Timo in gedachte had. Yushi is namelijk een geen gewone oppas, maar een ninja: een echte oppasninja! Dit grappige, lekker leesbare boek is deel één van een splinternieuwe serie! Bekijk hier de leuke trailer!

boekwijzer


arthur-wordt-beroemdArthur wordt beroemd van Håkon Øvreås
Arthur wil beroemd worden, hoe moet hij anders indruk maken op het nieuwe meisje dat in hun dorp is komen wonen? Daarom ‘leent’ hij de prijskip van de burgemeester een nachtje om de dag erna net te doen alsof híj hem terugvindt. Dan komt hij vast in de krant! Maar als Arthur bij de verstopplek terugkomt vindt hij alleen nog wat witte veren en zonnebloempitten. De kip is weg, gejat! Hij schakelt zijn vrienden Bruno en Louise in en als superhelden Zwarthur, Bruino en Blouise gaan ze op pad om de kippendief te vinden. Spionnenvergaderingen, superhelden, detectives en meesterlijke illustraties! Wat is dit boek een knap en spannend vervolg op Bruno is een superheld.


Bruno wordt een superheld van Håkon Øvreås 
Deze Zilveren Griffel-winnaar gaat over Bruno, een heel gewoon jongetje… tótdat hij op een nacht besluit te veranderen in Superheld Bruino en met een pot bruine verf wraak neemt op de jongens die hem pesten. Niet alleen zijn beste vriendjes, de dappere Zwarthur en Blouise, doen mee aan zijn missie, ook zijn overleden opa schiet hem te hulp. Het maakt het boek naast een heel grappig verhaal, ook een ontroerende ode aan vriendschap. De stoere kleurenillustraties zijn van Øyvind Torseter.

boekwijzer


geheim-agent-omaGeheim agent oma van Manon Sikkel
Max vindt dat hij de liefste oma van de hele wereld heeft, maar soms zou hij willen dat ze hem niet behandelde als een kleuter van drie. Als zijn oma in het ziekenhuis terechtkomt, kan ze niet meer op hem passen na school. Dan blijkt opeens dat hij nóg een oma heeft. Eentje met zwarte glimmende laarzen en een zonnebril op. Eentje die dol is op gevaarlijke spelletjes en zich Zita de Onoverwinnelijke noemt! Zijn oma heeft een pistool, een minileugendetector, giftige koekjes, ze kan in geheimschrift schrijven en ze is voor niemand bang, want ze is… geheim agent!  En de dag dat ze op Max moet passen, moet ze ook een bom onschadelijk maken! Een supergrappig verhaal dat leest als een trein!


de-oma-van-de-oma-van-mijn-omaDe oma van de oma van mijn oma van Marc ter Horst & Eliane Gerrits
In dit leuke, leerzame boek ga je met heel veel opa’s en oma’s en daar weer de opa’s en oma’s van op reis in het verleden. Op een speelse, verhalende manier kom je erachter hoe de dingen gingen vroeger. Waar woonden mensen, waar gingen ze naar de wc, waar deden ze hun boodschappen, waar gingen ze uit, wat deden ze ’s avonds, hoe stuurden ze berichten en zo nog heel veel meer. Dit is alweer het derde boek van Marc ter Horst en (ik hoop dat hij nog veel meer voor ons in petto heeft) en wat voor een! Fijn om uit voor te lezen, om door te bladeren, of om geschiedenislesjes uit te geven. Met grappige, verhelderende tekeningen van Eliane Gerrits. 


Atlas van Aleksandra en Daniel Mizielińscy 
Het prijswinnende koppel Mizielińscy kleurde in hun succesvolle boek onze aarde en maakte er hun eigen wereld van. En hoe! Paginagrote tekeningen vol van kleur, beelden en weetjes. Je blijft kijken en leren verdwalend in de meer dan honderd bijzonderheden waar elk land mee volgetekend is. Denk maar aan beroemdheden, planten, historische gebouwen, dieren, rivieren, bergen, klederdrachten… Dit imposante boek geeft je een ontdekkingsreis om de wereld zonder het huis uit te gaan Tip: kijk ook eens naar De Tekenatlas: het tekenboek bij deze bestseller.


Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren van Douglas Palmer
Voor wie álles wil zien van en álles wil weten over dino’s! Of je nu naar de meer dan duizend prachtige tekeningen kijkt, of de rijkdom aan feiten leest, deze encyclopedie zal je sowieso heel veel leren over deze uitgestorven dieren en de fantastische wereld waarin zij leefden. En dan ben je pas net over de helft van het boek. Prehistorische vogels, reptielen, vissen, apen? Het is maar een greep van wat er daarna nog verbeeld en verhaald wordt in deze must have!

boekwijzer


Tijdlijn van Peter Goes
Peter Goes neemt je mee op een unieke, visuele reis door de tijd. Zijn tijdlijn leidt je vanaf de oerknal, door de belangrijkste tijdperken van de wereldgeschiedenis, naar het heden. Het is een kennismaking met iconen, dieren, grootheden en lessen die het verleden rijk is. De beelden worden ondersteund door een schat aan grappige, slimme, leerzame feiten en weetjes. Het was meer dan terecht boek van de maand bij DWDD;  het is gewoon vreselijk leerzaam en vreselijk mooi.

boekwijzer


9789025753467_Schutten_Rieder_Het raadsel van alles wat leeftHet raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten en Floor Rieder
Dit was de grote (en zeer terechte) winnaar van 2015. Illustratrice Floor Rieder won de Gouden Penseel voor haar prachtige illustraties (alleen daarvoor en voor de gouden kaft zou je het boek op de tafel willen hebben) en op het Kinderboekenbal werd aan schrijver Jan Paul Schutten de Gouden Griffel uitgereikt. Schutten viel deze eer al eens toe in 2008 voor Kinderen van Amsterdam. Dat boek was goed en dit boek is beter. Zoals de illustraties Floor Rieder haar meesterproef worden genoemd, zo past de kwalificatie ‘het voorlopige magnus opus’ de schrijver. De onderwerpen zijn groots – het wonder van het leven en de evolutietheorie – en worden zo alomvattend beschreven dat het bijna niet mogelijk is er maar een klein stukje over te schrijven (een uitgebreide blog zal dan ook snel volgen). Hulde voor dit werk. Dit boek zal voor ouders net zo leerzaam zijn als voor kinderen.


Tess2Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz
In dit spannende, ontroerende boek laat Woltz je in de huiden van Samuel en Tess kruipen, die elkaar tijdens de zomervakantie op Texel ontmoeten. Tess wil haar vader, die ze nog nooit gezien heeft, ontmoeten en hoopt dat Samuel haar daarbij zal helpen. Anna Woltz slaagt er telkens op sympathieke en schijnbaar (want dat is natuurlijk uiteindelijk haar grote kracht) eenvoudige wijze in een diepere laag bloot te leggen die je wat te denken laat en je de hoofdpersonages in je hart doet sluiten. Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.

boekwijzer


Papa, hoor je me van Tamara Bos & Annemarie van Haeringen
De papa van Polle is overleden, maar Polle gelooft dat hij hem nog wel hoort. Hij vertelt zijn vader wat er gebeurt en wat er is gebeurd. Over de ziekte, waarbij soldaatjes het – als in Stratego – tegen elkaar moesten opnemen. Over dat er één gemeen soldaatje overbleef dat ervoor zorgde dat zijn vader verloor. En ook over wat er nu gebeurt, over de bloemen, de stilte en het verdriet. En over mooie herinneringen. Na het lezen van dit verhaal, dat zo mooi verbeeld wordt door de symnolische tekeningen, weet Polle dat zijn vader altijd zijn vader zal blijven en dat hij hem altijd zal horen.

boekwijzer


spionnenclubDe Spionnenclub van Rebecca Stead
Een feest van herkenning voor opgroeiende (bijna) tieners. In dit snelle, spannende, grappige boek moet Georges (die nogal baalt van zijn naam) met zijn ouders noodgedwongen naar een flat verhuizen waar hij door zijn buurjongen Kitser in diens spionnenclub wordt opgenomen. Samen hopen ze hun mysterieuze flatgenoot Mister X te ontmaskeren. Door de boeiende onderlaag en het ontroerende plot overstijgt dit boek het gangbare. Stoer én diepgaand, die combinatie komt weinig voor. De Guardian bekroonde het boek met de children’s fiction prize (opvallend is dat De Spionnenclub daarbij het immens populaire Een weeffout in onze sterren achter zich liet).


bibis-doodgewoneBibi’s doodgewone dierenboek van Bibi Dumon Tak & Fleur van Weel
Na Bibi’s bijzondere beestenboek, waarin – de titel zegt het al – onalledaagse dieren beschreven werden, zijn nu de alledaagse dieren aan de beurt. De miniatuurportretten zijn beeldschoon en loeigrappig, met allerlei verrassende feitjes die de dieren lang niet zo doodgewoon maken als ze lijken. De illustraties  zijn van dezelfde pracht als de beschrijvingen van de diertjes.

boekwijzer


omslag-wonderWonder van R.J. Palacio
‘Shall we make a new rule of life… always try to be a little kinder than necessary?’ Alleen al dit voorstel zou iedereen ertoe mogen zetten Wonder te lezen: kinderen én volwassenen. Dit boek speelt zich af rondom het eerste schooljaar van de tienjarige Auggie. Auggie heeft een ernstige gezichtsafwijking (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’). Het boek is veel meer dan een uiteenzetting van de moeilijk- en fijnheden waar Auggie mee te maken krijgt. Het is bovenal een oproep tot vriendelijkheid, tot aardigheid, tot empathie. Het wat Amerikaanse feelgoodeinde tovert niet anders dan een glimlach en een dikke traan op het gezicht. Een absolute must have voor alle scholen van Nederland!


de-regels-van-drieDe regels van drie van Marjolein Hof
Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder naar IJsland. Overgrootopa – opi Kas – kan volgens hun moeder en oma niet meer voor zichzelf zorgen en moet mee terug naar Nederland. De koppige Opi Kas is alleen niet van plan zich gewillig mee te laten voeren en vraagt Twan om hem te helpen bij zijn ontsnappingsplan. Een spannend, krachtig, toegankelijk boek. De kracht van Hof zit meer in het weglaten van woorden dan in de uitgebreide beschrijvingen en dat doet ze zo meesterlijk dat je dit boek in een ruk uit wil lezen. Terwijl de onderwerpen (doodgaan, afscheid nemen, zelfbeschikking) best zwaar zijn, blijft het boek grappig, prikkelend en licht. Hof won hiermee de Woutertje Pieterse Prijs. Bekijk hier de boektrailer.


troepTroep van Ilse Bos & Ilse Faas
Dertien kinderen in één boek, zonder dat het een complete warboel wordt? Ilse Bos is er met Troep ruimschoots in geslaagd. Samen met Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Wolke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn en de tweeling Flip en Tuitje woont Pola op een woonboot, terwijl hun (pleeg)moeder Taatje de wereld afstruint op zoek naar haar Grote Liefde. Het avontuur begint als hun prettige, zorgeloze leven verstoord wordt door mevrouw Wijntjes van het zorgbureau. Ze werd al vergeleken met Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt, en hoewel dat een terecht compliment is, is de fantasie van Bos toch vooral heel eigen. De levendige illustraties doen het boek nóg meer sprankelen.

 

Schermafbeelding 2017-05-24 om 09.57.57

Lampje van Annet Schaap 
Dit sprookjesachtige verhaal over Vis en Lampje gaat over twee moedige kinderen die zoveel krachtiger blijken dan ze dachten. Ze ontdekken dat er niks mis is met het hout waar ze uit gesneden zijn, dat het goed hout is: heldenhout. Het lijkt wel of alles klopt in dit boek. Het verhaal is dromerig en spannend tegelijk. De mysterieuze illustraties zijn om in te lijsten zo mooi. De taal is wonderschoon zonder hoogdravend te zijn. Een van de personages is half mens en half zeemeermin en toch blijft het verhaal volkomen geloofwaardig. Dit is gewoonweg een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Lees hier meer over het boek (met mooi filmpje!)

Zweetvoetenman

De zweetvoetenman van Annet Huizing & Margot Westermann 
Het motto van dit boek is: het recht is overal en van iedereen. Toch best raar dat kinderen en ook veel volwassenen er zo weinig vanaf weten. Annet Huizig dook in de materie en schreef er een meesterwerk over. Aan de hand van de sprankelendste spannende, grappige of juist ontroerende waargebeurde verhalen geeft ze ons een gevoel bij wat het recht nu eigenlijk inhoudt. De zweetvoetenman is buitengewoon informatief, bijzonder sterk geïllustreerd, zet aan tot denken, nodigt uit tot discussie en is boven alles gewoonweg heel heel HEEL erg leuk. Het vonnis? Ik veroordeel iedereen tot het lezen van dit boek (en dat is dus geen straf). Bekijk hier een mooi filmpje over het boek.

piratenzoonPiratenzoon van Rob Ruggenberg 
Dit is alweer het zevende bloedstollende avontuur van de hand van meesterverteller Rob Ruggenberg. Keer op keer weet de oud-journalist een vergeten stukje geschiedenis uit te werken tot pageturner tot en met. Dit keer neemt hij ons mee naar het begin van de zeventiende eeuw, naar Marokko en Zeeuws-Vlaanderen, naar de Tachtigjarige Oorlog, naar piraten en Spaanse soldaten, naar een jonge galeislaaf en een Zeeuws meisje. Als je de boeken van Ruggenberg dichtslaat ben je steevast een geschiedenis rijker, én geloof je zomaar dat het allemaal wel eens echt zo gegaan zou kunnen zijn.

 

De gevangenisfamilieHet gevangenisleven van Perry T. Cock van Leslie Connor (vertaling: Ineke Lenting)
Perry van elf heeft een apart thuis: De Gemengde Penitentiaire Inrichting Blue River. Zijn moeder is daar gevangene en hij mocht na zijn geboorte bij haar blijven wonen. De bewoners van de gevangenis zijn zijn vreemde, maar fijne familie. Maar dan ontdekt een openbaar aanklager op een dag dat er een jongetje in de gevangenis woont, net als zijn moeder voorwaardelijk vrijgelaten zal worden. Perry moet buiten de poort van de gevangenis aan wonen. Dat is pas echt onrecht! En dus vecht Perry terug. Dit warme, positieve verhaal vol harvertwarmende, sprankelende personages zullen kinderen fantastisch vinden. Het is een echte aanrader voor fans van Wonder.

boekwijzer

wij waren hier eerst - omslagWij waren hier eerst van Joukje Akveld
‘Als de mens jouw favoriete diersoort is, is dit geen boek voor jou.’ Zij waren er eerst en daarom gaat Wij waren hier eerst over hen: de wilde dieren van Zuid-Afrika. Dit stoere boek gaat over het gebotst tussen mensen en wilde dieren. Het gaat over het gevecht om ruimte, afschuwelijke bedreigingen, maar ook over dierenredders, hun reddingsacties, inspanningen en overwinningen. Dit unieke boek brengt het ware verhaal van het Zuid-Afrikaanse wildlife op onnavolgbare wijze in sprankelende, toegankelijke taal en in volle omvang, in verhaal én in beeld. Lees hier meer over dit boek!

Geheimen van het wilde woudGeheimen van het Wilde Woud van Tonke Dragt
Heb je De brief voor de koning gelezen? Heb je het met een diepe zucht dichtgeslagen? Zou je nog veel langer willen verdwalen in het rijk van koning Dagonaut en Unauwen? Willen weten hoe het verder ging met Tiuri, Piak, ridder Ristridin en al die anderen? Dan is Geheimen van het Wilde Woud hét boek voor jou! Oh, en als je de winnaar van de Griffel der Griffels nou nog niet kende, nog niks weet over de brief voor de koning, dan mag je dat boek zelfs eerst lezen, en weet je dat er daarna nog een prachtig avontuur op je ligt te wachten.

boekwijzer

De grote verborgen zolderDe grote verborgen zolder van Edward van de Vendel
‘De grote verboden zolder was zo ontzettend verboden dat het.. ja, dat het je dood kon worden.’ En laat dit zinderende verhaal zich precies daar afspelen, in de nacht… Eddie is een jongetje dat niet veel durft, maar dan komt het meisje Linea een tijdje bij hem en zijn ouders wonen. Zij neemt hem mee naar de zolder en dat is het begin van een razendspannend avontuur. In de nachtzolderwereld is alles anders, het blijkt een land uit een verhaal, een geheim land. Een raadselachtige, gevaarlijke plek waar wonderen gebeuren en waar Eddie ontdekt hoe belangrijk hij kan zijn.

mijn vriend crenshawMijn vriend Crenshaw van Katherine Applegate (vertaling: Annelies Jorna)
Jackson houdt van feiten. Hij houdt ook van zijn ouders, maar hij kan er slecht tegen dat zij hun slechte financiële situatie en gezondheid van zijn vader proberen te verbloemen met humor. En hij kan het ook maar moeilijk met feiten rijmen dat hij kan praten met een grote, zwarte kat die verder niemand kan zien. Soms heb je in het leven wat extra steun nodig en dan komt een denkbeeldige vriend heel goed van pas: Crenshaw is zo’n vriend. Een fijn en eerlijk boek over een jongetje dat als groot mens behandeld wil worden en erachter komt dat hij veel krachtiger is dan hij ooit had kunnen denken.

boekwijzer

de boogschutterDe boogschutter van Hirado van Rob Ruggenberg
Meesterverteller Rob Ruggenberg ontdekt een stukje vergeten geschiedenis en maakt daar met een mix van spannende feiten en verzinsels geweldige historische jeugdromans van. Vanaf de allereerste bladzijde van dit razendspannende avontuur over Reyer en Sakura weet je: dit boek móét in een ruk uit! Een levensgevaarlijke boogschieter, een geheimzinnige brief, achtervolgingen, reddingen, liefde, wonderlijke geschiedkundige details… De boogschutter van Hirado is echt een heerlijk boek. Ach, eigenlijk kun je wat mij betreft alle boeken van Rob Ruggenberg blind aanschaffen!
boekwijzer

Het geheim van het nachtegaalbosHet geheim van het nachtegaalbos van Lucy Strange (vertaling: Aleid van Eekelen)
Als het broertje van Henrietta overlijdt, verhuist ze met haar ouders naar een oud huis aan zee. De dromerige Henri is veel alleen. Het verdriet vreet haar moeder op en haar vader is veel weg voor zijn werk. Eigenlijk zijn haar enige vrienden de personages uit haar boeken. Dan ontmoet Henri op een tocht door het spannende bos achter hun huis een vrouw, Mot. Een bijzondere vriendschap ontstaat en Henri komt erachter hoe ze haar familie kan helpen. Dit wonderschone, hoopvolle verhaal is een instant klassieker.

boekwijzer 

woltz_alaskaAlaska van Anna Woltz
Alaska gaat over Sven en Parker. Sven wil er op de eerste dag in de brugklas alles aan oden om niet de zielige jongen uit 1b te zijn, de freak die kwijlend op de grond ligt te schokken. Sven heeft epilepsie en daar heeft hij een kolossale hekel aan. Parker zit bij Sven in de klas en kan hem niet uitstaan, maar dan komt ze erachter dat Alaska – de hond die al vier maanden moet missen – de hulphond is van Sven… De dag nadat Anna Woltz de Gouden Griffel voor haar meesterlijke Gips kreeg, lag Alaska in de winkels en sinds ik het uit heb wil ik maar één ding doen: van de daken schreeuwen hoe goed ik het vind (een schreeuw die tot de sterren komt!). Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.


naar-het-noordenNaar het Noorden van Koos Meinderts (met illustraties van Annet Fienieg)
Dit jaar wordt het vrede, zei de vader van Jaap met oud en nieuw. Maar dat is het nog steeds niet. Sterker, de oorlog is niet meer alleen buiten, maar ook binnen. Jaap is zijn vrolijke moeder kwijt, hij verliest zijn zusje nog voor ze er goed en wel is en ook zijn vader is veranderd. Het is allemaal de schuld van die stinkoorlog! Als de honger te groot wordt, sturen hun ouders Jaap, zijn grote zus Nel en kleine broertje Kees naar het noorden, daar is nog eten. Hoe zal Jaap zich redden? Lukt het hem om de Friezen te ontdooien? Dit oorlogsverhaal – geschreven in onmiskenbare Meinderts-taal (genieten!) – is zo echt, zo rauw en mooi tegelijk. Hulde ook aan Annette Fienieg die de stijlvolle illustraties verzorgde. Het moet gek gaan, wil het volgend jaar niet in de prijzen vallen.


borealisBorealis van Marlous Morshuis
Joppe is ontvoert en samen met ongeveer tweehonderd kinderen uit de hele wereld naar Borealis – een plek ver weg van de bewoonde wereld – gebracht. Waarom? Omdat de mensheid reddeloos verloren is. De natuur zal haar verpletteren! De zondvloed komt eraan! Dat is althans het verhaal wat de Trias – de mensen die Borealis ver van de bewoonde wereld hebben gebouwd – aan de kinderen vertelt. In Borealis zullen ze de zondvloed overleven en de toekomst van de mensheid veilig kunnen stellen. Joppe is niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen en dat is het begin van een razendspannend avontuur!


anne-van-het-groene-huisAnne van het Groene Huis van L.M. Montgomery (vertaling: Hannie Tijman)
Van wat voor nut kan een meisje zijn op een boerderij? vraagt Marilla Cuthbert zich af als ze Anne van het station hebben gehaald. Ze hadden toch een jongen besteld? Maar haar broer zegt: ‘Wij zouden háár van nut kunnen zijn’. Hém heeft Anne al betoverd en als je dit boek opent zal het niet lang duren voordat jij de springerige, sprieterige, dromerige Anne met de rode (en soms groene) vlechten ook in je hart sluit. Anne laat haar fantasie het liefst de vrije loop en daardoor zijn haar avonturen een ultieme ode aan de verbeeldingskracht, een boek dat droomwerelden wakker schudt! Gouden Griffel-winnares Anna Woltz schrijft in het voorwoord dat ze jaloers is op de kinderen die voor de eerste keer mogen beginnen aan deze klassieker en daar ben ik het hartgrondig mee eens!


Eilanddagen van Gideon Samson
In dit perfecte vakantieboek moet Jakob van zijn moeder de zomervakantie doorbrengen bij zijn Griekse vader. Daar heeft hij he-le-maal geen zin in. Tot hij de Griekse Miech ontmoet en het de heerlijkste zomer van zijn leven lijkt te worden. De jongens worden beste vrienden. Als Puck, het vriendinnetje van Miech, uit Nederland arriveert, wordt het allemaal nog mooier. Samen zijn ze ‘een eilandje op een eiland’ en ze wensen dat alles zal blijven zoals het op dat moment is. Er is één probleem. Of Jakob het nou leuk vindt of niet, hij is ook tot over zijn oren verliefd op Puck…


De bende van Lijp Kot van Wim Bos
Het gaat er ruig aan toe in het achttiende-eeuwse Amsterdam, dat het decor vormt van dit spannende boek. Pontus (11) wordt onterecht beschuldigd van een vuile moord. Hij weet uit de Boeien (de cellen onder het stadhuis van Amsterdam) te ontsnappen en stuit op een bende vingervlugge zakkenrollers die onder leiding van Lijp Kot Amsterdam onveilig maken. ‘Stelen is voor lafbekken,’ gonst de stem zijn vader door zijn hoofd. Maar die is twee jaar eerder naar de Noordelijke IJszee vertrokken en Pontus heeft onderdak, eten en bescherming nodig. Lijp Kot stelt daar maar één gunst tegenover: absolute trouw. Maar kan Pontus die beloven? Is de bendeleider eigenlijk wel vertrouwen? Tip: Trakteer je kinderen op een te gekke kinderstadswandeling in Amsterdam van Wim Bos!


Keverjongen van M.G. Leonard
‘Doctor Bartholomew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween.’ Darkus weet dan ook zeker dat er iets ergs met zijn vader gebeurd moet zijn en gaat hij op onderzoek uit. Daarbij krijgt hij niet alleen hulp van zijn twee beste vrienden en oom, maar ook van een reusachtige kever die hij Baxter noemt. Baxter is niet zomaar een kever, het lijkt wel of hij Darkus begrijpt. Het is werkelijk on-mo-ge-lijk dit boek nog weg te leggen als je er eenmaal in bent begonnen. Het ziet er ook nog eens prachtig uit én het is pas deel één van een trilogie. Lees hier meer over dit boek.


geldof_ollie-en-het-kronkeldier_voorplatOllie en het kronkeldier van Wilma Geldof met illustraties van Marieke Nelissen
Ollie woont in een ‘gezinshuis’ omdat zijn ouders zijn omgekomen op zee. Het dus niet zo gek dat hij bang is van de zee en om alleen gelaten te worden. Op een dag vindt hij Kronkel, een gigantisch beest van geel bont. Kronkel komt uit de zee en is ziek. Ollie belooft dat hij hem terug zal brengen als hij beter is. Maar dat is niet makkelijk: hij wil wel dat Kronkel beter wordt, maar niet te snel, want dan moet hij hem ook nog missen. De lieve mensen om Ollie heen zeggen hem niet dat Kronkel niet bestaat; ze helpen hem om Kronkel te laten gaan. En door Kronkel te helpen, redt Ollie zichzelf. Dit o zo mooie boek – rijk en prachtig geïllustreerd door Marieke Nelissen – hoort op elke kinderboekenplank (en in elke school) thuis.


kapsalonKapsalon Romy van Tamara Bos
Sinds de ouders van Romy ‘niet meer met elkaar verder willen’ moet Romy elke dag na school naar de kapsalon van haar oma, terwijl ze helemaal niet zo dol op haar oma is. Tot oma een beetje raar gaat doen. Soms is ze heel gewoon en soms weet ze de gewoonste dingen niet meer. Daardoor wordt alles anders, want vanaf dat moment past oma niet alleen op Romy, maar Romy ook op oma en dat geeft een heel ander gevoel. Romy heeft oma beloofd dat het hun geheim is, omdat oma is bang dat andere mensen denken dat ze niet meer kan werken en dat wil ze niet. Een mooi boek over een kwetsbaar meisje dat haar oma niet wil verliezen net nu ze haar gevonden heeft.


Wat niemand ziet van Martijn Niemeijer 
Het liefst dwaalt Ros door de stad, versiert ze haar afvaltuintjes en verzamelt ze schatten die ze daar verstopt. Met andere mensen praten is niets voor haar en ze zorgt wel voor zichzelf want thuis is het niet veilig. Op een dag ontdekt Ros dat iemand schatten heeft achtergelaten in haar tuintjes. Langzaam sluit ze vriendschap met deze Vriend en komt ze steeds meer over zijn verleden te weten. Dan overlijden haar ouders, op dezelfde dag, op dezelfde plek. Iedereen wil weten wat er is gebeurd, maar Ros was er niet bij. Ze was zoals alle andere dagen in de stad. Toch moet ze met de politie praten en dat doet ze. Maar alleen omdat ze iets anders heel belangrijks te vertellen heeft. Wat een ontroerend, fantasierijk debuut!


Littekens van Anke de Vries
‘Iedereen heeft wel een litteken.’ Bij Paul is het zichtbaar; op zijn kuit, waar chirurgen een tumor verwijderden. Het betekende het einde van zijn topsportcarrière. Het litteken van Clara komt door het vreselijks dat haar oppaskindje overkwam. Allebei willen ze een zomer ver weg zijn van de plekken die hen aan al dat naars herinneren. Hun wegen kruisen elkaar op een driesprong in Frankrijk. Die ontmoeting is niet alleen het begin van een bijzondere vriendschap, maar biedt ook sleutels tot onopgeloste mysteries. Zoals die van de dood van monsieur Martin waar Paul op zijn heenreis een nacht doorbracht. Anke de Vries schreef na zestien jaar een zinderend spannende jongerenroman. Een waar feest voor Blauwe plekken-fans!


afkoelenAfkoelen van Selma Noort
Tomas moet vaak op de gang zitten om af te koelen. Hij denkt niet na voordat hij iets doet en kan soms zo woedend worden dat hij ergens tegenaan moet schoppen. Hij doet dingen waar hij meteen weer spijt van heeft. Op een dag pakt hij de portemonnee van zijn tante uit haar tas om haar eens goed te laten schrikken. Als hij beseft dat dat niet zo slim was, is het al te laat. Hij voelt zich schuldig en besluit de portemonnee terug te gaan brengen. En dan ontmoet hij zijn vader die hij niet meer heeft gezien sinds hij in de gevangenis heeft gezeten… Dit mooie boek gaat over een jongen die heel graag ‘normaal’ wil zijn, maar leert te accepteren dat hij goed is zoals hij is.


Koken voor de keizer van Marlous Morshuis
In dit spannende boek moet de elfjarige Mick koken voor zijn leven. Lukt het hem zeven dagen iets te maken wat de gemene keizer Linus lekker vindt, dan wordt iedereen die naar de Witte Rots verbannen is vrijgelaten. Slaagt hij niet, dan moet hij zelf een zwemtochtje naar die rots maken. Door de Haaibaai… Maar wat moet je maken voor een verwende papzak van een keizer die alleen maar witte broodjes met suiker eet? Als toegift op dit heerlijke avontuur vind je achter in het boek alle recepten.

boekwijzer


Gips van Anna Woltz 
Deze Gouden Griffel-winnaar gaat over een gezin dat volgens hoofdpersoon Fitz heel nodig in het gips moet. Haar ouders gaan scheiden, maar door een bloederig ongelukje ontmoet het gezin elkaar op de spoedeisende hulp. Fitz ontdekt hoe het voelt om iemand te zijn, dat het soms dapperder is om iets te proberen dan om niets te doen, welke wonden helen, welke littekens achterlaten én welke onverwacht een mooi resultaat opleveren. Primula, een van de personages uit het boek, kijkt alle ziekenhuisseries van de wereld. Gips kan zich met de meest meeslepende daarvan meten. Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.


Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing 
Dit prachtige boek gaat over de elfjarige Katinka die door schrijflessen van haar beroemde overbuurvrouw Lidwien en de komst van de nieuwe vriendin van haar vader met een verrassende, verfrissende blik naar haar leven leert te kijken. Een klein, subtiel, ontroerend verhaal dat veel meer is dan alleen een boek met schrijflessen of een boek over een meisje dat haar overleden moeder opeens gaat missen. Het is – precies zoals de Griffeljury schreef – van alles wat en van alles evenveel. Lees hier meer over Annet.

boekwijzer


Rover gezocht van Udo Weigelt
Wat is een wachtmeester zonder rover, en wat is een koninkrijk zonder wachtmeester? Helemaal niks! Dat weet ook de koning van het mooie eilandje Ignazië. Alleen is er op het vredelievende eiland niet één rover te vinden. De jonge, dappere Finn besluit er op zoek te gaan in het gevaarlijke Noordrijk van hertog Zaban en zijn vreselijke kraaienheksen en belandt in een sprookjesachtig, grappig avontuur vol mini-helden. Rover gezocht is een mooi verhaal over moed, trouw en vriendschap vol sprookjesachtige illustraties van Marieke Nelissen. Lees hier meer over dit boek.


Hotel Bonbien van Enne Kroes
Siri is tien en woont in het hotel van haar ouders. Ze is er geboren, ze vindt het de mooiste plek op aarde en ze wil er nooit meer weg. En geloof me, kinderen willen dat ook niet als ze eenmaal in deze must have beginnen. Het gaat over het allervreemdste jaar dat Siri ooit heeft meegemaakt. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie, Siri is bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Alleen een wonder kan hen redden… En laat dat nou net zijn wat uit de hemel komt vallen, of was dat Siri zelf?

boekwijzer


Het leven volgens Pippa Leeuwenhart
Dit grappige boek gaat over Pippa van veertien. Sinds de scheiding van haar ouders is ze in het weekend rijk bij haar vader in de stad en doordeweeks arm bij haar moeder op het platteland. Dat maakt haar leven om lichtelijk gek van te worden. Gelukkig heeft ze haar dagboek, daarin beschrijft en tekent ze alles over haar ouders, beste vriendinnen, eerste zoen, bodyscrubs, paarden, vakanties en nog heel veel meer! Deel twee van deze gegarandeerde hit (en inspiratiebron) verschijnt al in maart.


Survival van Lydia Rood 
Liesbeth moet van haar moeder naar een survivalkamp en daar heeft ze he-le-maal geen zin in. Al die vreemde kinderen… ze vraagt zich af of het gek is dat ze een beetje bang voor hen is. Hoewel het survivallen onverwacht leuk blijkt en Liesbeth is er ook nog eens echt goed in is, lukt het haar niet zich aan te passen aan de groep. Ze voelt ze zich eenzaam en onzeker. Totdat ze er langzaamaan achter komt dat er met iedereen wel iets raars aan de hand is. Een levensecht, ontroerend boek met een mooie les: overleven doe je júíst niet alleen!


Een aap op de wc van Joukje Akveld & Martijn van der Linden
Nóg zo’n pareltje. De waargebeurde verhalen  gaan over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet over mensen. Nee, dit boek vertelt over de levens van Kali de neushoorn, Marco de chimpansee, Sultan de berberleeuw en nog veel meer bijzondere dieren die tijdens het bombardement in de Rotterdamse dierentuin leefden. Over waar ze vandaan kwamen, of ze de bommen overleefden, hoe ze gered werden. Het is alsof je er zelf bij was. Martijn van der Linden maakte de prachtige illustraties.

 


Spijkerzwijgen van Simon van der Geest
De ouders van Vonkie willen wat dingen op een rijtje zetten en dus moet zij een week bij opa Spijker op de boerderij gaan logeren. Opa zit vol verhalen over zijn zes broers, vooral over Buts. Als hij met hem was durfde hij alles. Later was het helemaal misgegaan tussen de twee broers, maar dáár wil opa dan weer niks over vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt, gaat zelf op onderzoek uit en bedenkt een slim plan om opa en Buts weer bij elkaar te krijgen.

 


Suikerspin van Derk Visser
‘Soldaten die op een bermbom zijn gestapt en het hebben overleefd, zijn hun benen kwijt. Dat zie je… Maar bij papa zie je niks. (…) De oorlog zat in zijn hoofd, maar dat zag niemand.’ Ezra – de puberende hoofdpersoon uit dit meeslepende, realistische boek – maakt liever geen ruzie thuis, dat doet haar vader al genoeg. En met nog meer geschreeuw wordt het straks in huis ook nog oorlog. Ze probeert er uit alle macht voor te zorgen dat alles weer wordt zoals het was. Zou dat haar lukken?

boekwijzer


Het kankerkampioenschap voor junioren van Edward van de Vendel en Roy Looman
‘Max,’ zei de oncoloog, ‘je hebt daadwerkelijk kanker.’ In het echte leven heet Max Roy. Toen hij vijftien jaar oud was, kreeg hij kanker: ‘Dit is het ziekste spelletje dat ik ooit heb gespeeld – maar ik kan ongelooflijk slecht tegen mijn verlies, dus ik ga niet dood. Dan weet je dat alvast.’ Roy vertelde zijn verhaal aan schrijver Edward van de Vendel. Dit boek is daarvan het indrukwekkende, ontroerende en ook grappige resultaat. Een compleet verslag dat zo geschreven is dat het lijkt alsof Max in levenden lijve tegenover je zit.

 


Haaieneiland van Rob Ruggenberg
Waarschuwing: Dit boek is niet bestemd voor watjes. Maar ben je op zoek naar een bloedstollend avontuur, dan is dit boek van meesterverteller Rob Ruggenberg precies wat je zoekt. Als een van de schepen van de achttiende-eeuwse geheime expeditie van Jacob Roggeveen bij het eiland Takapoto schipbreuk leidt, besluit Roemer om te blijven. Hij ontdekt al snel dat het plekje in de Stille Zuidzee niet zo paradijslijk is als hij hoopte. Bloeddorstige kannibalen vallen het eiland aan en ontvoeren de schone Nu’i. Roemer moet een waanzinnig plan bedenken om haar te redden.


De verschrikkelijke sneeuwman van Alize Bos
Het lijkt voor Eefje Suikerhart de stomste kerstvakantie ooit te worden. Het regent alleen maar, ze moet verhuizen en ze hebben niet eens een kerstboom. Maar dan maakt Eefje iets vreselijk spannends mee. Als ze op een avond door het park naar huis loopt, komt er een reusachtig, grommend wit wezen uit de struiken tevoorschijn. Eefje is ervan overtuigd dat ze de verschrikkelijke sneeuwman heeft gezien. Maar terwijl het monster overal in de stad schade aanricht, wil niemand naar haar luisteren, want wie gelooft er nou nog in monsters?


Yuna’s Maan van Hans Hagen
Op het eiland waar Yuna woont wordt de volle maan met een verhaal van de oma van Yuna gevierd. Maar dan keert opa’s vissersboot niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Bij volle maan hoort een verhaal, maar zolang opa weg is, zal oma zwijgen. De geheimzinnige Arp neemt oma’s plaats in en vertelt vier volle manen lang magische verhalen. Dit is boek is een betoverende raamvertelling vol wonderschone illustraties van Martijn van der Linden. Er zit ook nog een luisterboek bij! Lees hier meer over dit boek.


Hoe mooi wit ik ben van Dolf Verroen
De grootste verrassing die Maria voor haar twaalfde verjaardag krijgt, ligt onder een zilveren schaal op tafel: een kleine zwarte jongen, haar eigen slaaf. In korte, makkelijk leesbare monologen laat Dolf Verroen even realistisch als pijnlijk vele aspecten van racisme, kolonisatie en slavernij voorbijkomen. ‘Geschiedenis, weet ik nu, is iets om te onthouden. Geschiedenis leert je waar je vandaan komt en, als het goed is, waar je heen wilt.’ vertelt de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk van 2017 in zijn nawoord van dit al vaak bekroonde meesterwerk. Alleen al daarom hoort dit belangrijke boek in alle kinderboekenkasten en schoolbibliotheken thuis.


Spijkerzwijgen van Simon van der Geest
Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest slaagt er met Spijkerzwijgen  opnieuw in een levensecht verhaal te vertellen. De ouders van Vonkie hebben tijd nodig om dingen op een rijtje te zetten en dus moet zij een week bij haar opa Spijker op de boerderij gaan logeren. Haar opa zit vol verhalen over zijn zes broers, vooral over Buts. Als opa met hem was durfde hij alles. Later was het misgegaan tussen de twee broers, helemaal mis, maar dáár wil opa dan weer niks over vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt, gaat zelf op onderzoek uit en bedenkt een slim plan om opa en Buts weer bij elkaar te krijgen.


Wie ik ben van Emiel de Wild
Wat doe je als de jongen die jij pestte zelfmoord pleegt? Jeroen zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij is populair op school, dwars thuis, hij speurt naar zijn grenzen. Dan overlijdt Jelmer, hij heeft een einde aan zijn leven gemaakt. In Wie ik ben laat Emiel de Wild Jeroen zoeken naar antwoorden op wezenlijke vragen. Wat kan wel, wat kan niet, wie zijn je vrienden, wat moet je met je ouders, wat moet je met jezelf? De Wild beschrijft al die opgehoopte kwetsbaarheid en stoerheid, al dat aantrekken en afstoten van ‘De Puber’ net zo onuit- als onweerstaanbaar als het in het echte leven is.


9789025753467_Schutten_Rieder_Het raadsel van alles wat leeftHet raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten en Floor Rieder
Dit was de grote (en zeer terechte) winnaar van 2015. Illustratrice Floor Rieder won de Gouden Penseel voor haar prachtige illustraties (alleen daarvoor en voor de gouden kaft zou je het boek op de tafel willen hebben) en op het Kinderboekenbal werd aan schrijver Jan Paul Schutten de Gouden Griffel uitgereikt. Schutten viel deze eer al eens toe in 2008 voor Kinderen van Amsterdam. Dat boek was goed en dit boek is beter. Zoals de illustraties Floor Rieder haar meesterproef worden genoemd, zo past de kwalificatie ‘het voorlopige magnus opus’ de schrijver. De onderwerpen zijn groots – het wonder van het leven en de evolutietheorie – en worden zo alomvattend beschreven dat het bijna niet mogelijk is er maar een klein stukje over te schrijven (een uitgebreide blog zal dan ook snel volgen). Hulde voor dit werk. Dit boek zal voor ouders net zo leerzaam zijn als voor kinderen.


Tess2Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz
In dit spannende, ontroerende boek laat Woltz je in de huiden van Samuel en Tess kruipen, die elkaar tijdens de zomervakantie op Texel ontmoeten. Tess wil haar vader, die ze nog nooit gezien heeft, ontmoeten en hoopt dat Samuel haar daarbij zal helpen. Anna Woltz slaagt er telkens op sympathieke en schijnbaar (want dat is natuurlijk uiteindelijk haar grote kracht) eenvoudige wijze in een diepere laag bloot te leggen die je wat te denken laat en je de hoofdpersonages in je hart doet sluiten. Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.


spionnenclubDe Spionnenclub van Rebecca Stead
Een feest van herkenning voor opgroeiende (bijna) tieners. In dit snelle, spannende, grappige boek moet Georges (die nogal baalt van zijn naam) met zijn ouders noodgedwongen naar een flat verhuizen waar hij door zijn buurjongen Kitser in diens spionnenclub wordt opgenomen. Samen hopen ze hun mysterieuze flatgenoot Mister X te ontmaskeren. Door de boeiende onderlaag en het ontroerende plot overstijgt dit boek het gangbare. Stoer én diepgaand, die combinatie komt weinig voor. De Guardian bekroonde het boek met de children’s fiction prize (opvallend is dat De Spionnenclub daarbij het immens populaire Een weeffout in onze sterren achter zich liet).


omslag-wonderWonder van R.J. Palacio
‘Shall we make a new rule of life… always try to be a little kinder than necessary?’ Alleen al dit voorstel zou iedereen ertoe mogen zetten Wonder te lezen: kinderen én volwassenen. Dit boek speelt zich af rondom het eerste schooljaar van de tienjarige Auggie. Auggie heeft een ernstige gezichtsafwijking (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’). Het boek is veel meer dan een uiteenzetting van de moeilijk- en fijnheden waar Auggie mee te maken krijgt. Het is bovenal een oproep tot vriendelijkheid, tot aardigheid, tot empathie. Het wat Amerikaanse feelgoodeinde tovert niet anders dan een glimlach en een dikke traan op het gezicht. Een absolute must have voor alle scholen van Nederland!


de-regels-van-drieDe regels van drie van Marjolein Hof
Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder naar IJsland. Overgrootopa – opi Kas – kan volgens hun moeder en oma niet meer voor zichzelf zorgen en moet mee terug naar Nederland. De koppige Opi Kas is alleen niet van plan zich gewillig mee te laten voeren en vraagt Twan om hem te helpen bij zijn ontsnappingsplan. Een spannend, krachtig, toegankelijk boek. De kracht van Hof zit meer in het weglaten van woorden dan in de uitgebreide beschrijvingen en dat doet ze zo meesterlijk dat je dit boek in een ruk uit wil lezen. Terwijl de onderwerpen (doodgaan, afscheid nemen, zelfbeschikking) best zwaar zijn, blijft het boek grappig, prikkelend en licht. Hof won hiermee de Woutertje Pieterse Prijs. Bekijk hier de boektrailer.


troepTroep van Ilse Bos & Ilse Faas
Dertien kinderen in één boek, zonder dat het een complete warboel wordt? Ilse Bos is er met Troep ruimschoots in geslaagd. Samen met Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Wolke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn en de tweeling Flip en Tuitje woont Pola op een woonboot, terwijl hun (pleeg)moeder Taatje de wereld afstruint op zoek naar haar Grote Liefde. Het avontuur begint als hun prettige, zorgeloze leven verstoord wordt door mevrouw Wijntjes van het zorgbureau. Ze werd al vergeleken met Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt, en hoewel dat een terecht compliment is, is de fantasie van Bos toch vooral heel eigen. De levendige illustraties doen het boek nóg meer sprankelen.


broergeheimBroergeheim van Emiel de Wild
Dit bijzonder knappe debuut won meteen een Zilveren Griffel. De broer van de 11-jarige Joeri verdwijnt van de ene op de andere dag uit zijn leven. Hij mist hem vreselijk en niemand wil vertellen wat er gebeurd is of waar Stefan gebleven is. Wanhopig besluit Joeri om Stefan brieven te gaan schrijven. Als hij uiteindelijk ontdekt wat er is gebeurd, zou hij wel willen stoppen met broerzijn. Dit boek is een ware pageturner.

boekwijzer


De brief voor de koning van Tonke Dragt
In de nacht voordat hij tot ridder geslagen zal worden, krijgt Tiuri een opdracht van levensbelang. Hij moet een geheimzinnige brief naar de koning van het land aan de andere kant van de bergen brengen. Hij is ongewapend, hij heeft geen geld, geen paard en geen eten. Hij wordt belaagd door Rode Ridders en zijn aartsvijand Slupor… Hóé dit boek je meezuigt in haar spannende, geheimzinnige, avontuurlijke reis kun je alleen maar ervaren door het te gaan (voor)lezen! Het is niet voor niks de winnaar van de Griffel der Griffels! Deze prachtige wintereditie werd speciaal voor het grote succes van de klassieker in Engeland uitgebracht. Vergeet zeker niet om meer over Tiuri, Piak, Lavinia en al die anderen te lezen in de oerspannende en minstens net zo briljante opvolger: Geheimen van het Wilde Woud.


De kloof van Jan Terlouw
Tussen Berg en Dal gaapt al 45 jaar een onpeilbaar diepe kloof. Het lijkt maar niet te lukken om een brug te bouwen. Dan ontdekt Ginder verdachte dingen in de restanten van het dagboek van zijn oma. Zijn sommige mensen niet zo onschuldig als ze lijken? Wordt de bouw van de brug soms tegengehouden? Hij gaat op onderzoek uit en stort zich in een onvergetelijk spannend avontuur. Dit boek heeft alles: spanning, liefde, humor en staat ook nog eens vol met mooie lessen. Oei, wat ben ik jaloers op kinderen die hier nog aan mogen beginnen! In het kader van het geweldige landelijke initiatief Geef Mij Maar Een Boek lag Oorlogswinter voor één euro (echt waar!) in de winkels en verschenen Koning van KatorenBriefgeheimOosterschelde windkracht 10 en Pjotr opnieuw!


honderduur2Honderd uur nacht van Anna Woltz
Anna Woltz
 woonde in New York toen de stad werd overvallen door orkaan Sandy. Ze schreef er Honderd uur nacht over. Emilia  – een puber van veertien met smetvrees – ontvlucht Nederland nadat ze erachter komt dat haar vader dingen heeft gedaan met een leerling die een schooldirecteur helemaal niet behoort doen. En een vader al helemaal niet. Ze komt terecht in New York (‘Honderdduizend steden bestaan er op de wereld. En ik ben gevlucht naar de stad die over twee dagen wordt getroffen door een orkaan.’) Dit mooie boek gaat over veel en tegelijkertijd wordt het nooit onoverzichtelijk. Dat is niet toevallig. Dat heeft alles te maken met het enorme talent van deze auteur. Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.


soldaten-huilen-nietSoldaten huilen niet van Rindert Kromhout
Dit is het eerste deel van de schitterende trilogie over de Bloomsbury Groep, de kleurrijke kunstenaarsgroep die in de eerste helft van de vorige eeuw in Engeland leefde. Ze kunnen los van elkaar gelezen worden, maar het is eigenlijk zonde om niet met de het bekroonde Soldaten huilen niet te beginnen. Daarin vertelt Quentin, de zoon van kunstenares Vanessa Bell en neef van Virgina Woolf over Charleston, hun fantastische huis op het Engelse platteland, haar uitzonderlijke bewoners en bezoekers, en over de leugen die aan het licht komt. Een leugen die enorme gevolgen zal hebben. Deze historische romans maken de cultuurgeschiedenis onweerstaanbaar spannend voor pubers. Lees hier meer over de schrijver.


Kromhout_April is de wreedste maand.inddApril is de wreedste maand van Rindert Kromhout 
In dit tweede deel van de trilogie over de Bloomsbury Groep komt Angelica, het zusje van Quentin, aan het woord. Het gaat over de dagen nadat hun tante Virginia Woolf spoorloos verdween. Bij een rivier wordt alleen haar wandelstok teruggevonden. Wat staat er in de brief die ze heeft achtergelaten? Heeft hun geweldige tante zelfmoord gepleegd? Quentin en Angelica kunnen het nauwelijks geloven en gaan naar haar op zoek. April is de wreedste maand is het vervolg op Soldaten huilen niet. De boeken kunnen los van elkaar gelezen worden, maar het is eigenlijk zonde om niet met de het bekroonde Soldaten huilen niet te beginnen. Lees hier meer over de schrijver.


OverspoeldOverspoeld van Gideon Samson & Julius ’t Hart
Tijdens de finale van het WK voetbal krijgt Pieter een bericht van Elin, het meisje op wie hij verliefd werd op Sri Lanka en dat hij sinds ze samen de tsunami meemaakten niet meer heeft gesproken. Op confronterende, meeslepende wijze wordt de lezer met Pieter teruggezogen naar de gebeurtenissen van 2004. Gouden Lijst-winnaar Overspoeld is een van de Slashboeken van Querido, die geschreven zijn op basis van waargebeurde levensverhalen van bijzondere jongeren. Het boek is net zo interessant voor meisjes als voor jongens, maar lijkt gemaakt om jongens aan het lezen te krijgen (of houden).

GoudvisjongenGoudvisjongen van Lisa Thomson (vertaling: Anneke Bok)
Dit boek wordt aangeraden aan liefhebbers van The curious incident of the dog in the nighttime en dat snap ik helemaal. Het gaat over Matthew, een jongen die lijdt aan OCD. Hij is als de dood voor bacteriën, wast zijn handen tot bloedens toe en is al weken niet naar school geweest. Er is niks dat hem zijn kamer uit krijgt. Tót op een dag peuter Teddy vermist wordt en Matthew de laatste blijkt te zijn die hem heeft gezien. Al snel is hij een van de belangrijkste mensen van het onderzoek en zijn al zijn buren verdacht. Lukt het Matthew om het mysterie op te lossen?

boekwijzer

onruststokersOnruststokers van Catherine Barter (vertaling: Jenny de Jonge)
Alena (15) woont al zo lang ze zich kan herinneren bij haar grote broer Danny en zijn vriend Nick. Haar moeder overleed toen Danny 23 en zij 3 was. Het is onrustig in haar leven. Er loopt een bommenlegger rond in Londen, Danny heeft geen vaste baan en besluit voor de campagne van een rechtse politicus te gaan werken, wat weer lijnrecht staat tegenover ideeën die in de ‘linkse’ koffiebar van Nick worden aangehangen. Het zorgt voor spanningen, ongemakkelijke stiltes, fluisterende en slaande ruzies.
Lange tijd heeft Alena zich erbij neergelegd dat Danny over de dood van hun moeder nog zo verdrietig en godvergeten kwaad lijkt dat hij er niet over kan en wil praten (alsof er bij hem vanbinnen mogelijk oude onontplofte wapens zitten). Maar het verhaal van haar moeder wordt te belangrijk voor haar. Als niemand haar wat wil vertellen, gaat ze zelf de verhalen wel bedenken en achter de waarheid aan. Onruststokers is een boek met levensechte personages die elkaar in de haren vliegen, maar tegelijk elkaars lievelingsmensen zijn, die elkaars idioterie als geen ander voor lief nemen. Intelligent, diepgaand, politiek, spannend, slim en grappig tegelijk. Mét een feel good einde!

Het alfabet van Candice PheeHet alfabet van Candice Phee van Barry Johnberg (vertaling: Annelies Jorna) 
Candice, een meisje van twaalf, is ontwapenend eerlijk, superslim en niet als andere kinderen. Ze heeft niet veel vrienden, maar daar heeft ze het niet heel moeilijk mee. Ze heeft wel andere dingen om zich druk om te maken. Haar moeder is depressief door het overlijden van haar kleine zusje en haar vader heeft ruzie met zijn broer. Candice wil maar één ding: zorgen dat alles voor iedereen goed komt. Dit boek is meeslepend, stoer, ontroerend, en ook nog eens ontzettend goed. Om hardop bij te lachen, om je in te verliezen. We kunnen ons niet voorstellen dat er iemand is die het niet in een paar dagen zal verslinden.

boekwijzer
The hate u giveThe hate u give van Angie Thomas (vertaling: Jasper Mutsaers) 
Starr is enige getuige als haar goede vriend Khalil op een avond op brute wijze door een politieman wordt vermoord. ‘Dapper zijn betekent niet dat je niet bang bent, het betekent dat je doorzet, ook al ben je bang.’ zegt haar moeder. Ze zet door. Ze ontdekt dat ze haar afkomst niet kan veranderen en ook niet wat ze heeft meegemaakt. Ze besluit te getuigen tegen de politieagent, maar zal de waarheid gruwelijk genoeg zijn om de dood van haar vriend als misdaad te beschouwen? Dit is een debuut om een hele diepe buiging voor te maken. The hate u give is een heftig, schokkend, steengoed boek dat iedereen moeten lezen. Omdat we sámen dingen kunnen veranderen.

Er is geen vorm waarin ik pasEr is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen  
Tessel is zestien, intelligent en perfectionistisch. Ze loopt zich het vuur uit de sloffen voor P., haar leraar Nederlands en het stuk van de school. Maar als zijn huwelijk gevaar gaat lopen, wijst P. haar bruut de deur. ‘Het is niet zo heel leuk als iemand je maniak noemt. Of als hij je beschuldigd van stalken. Zeker niet als die iemand belangrijk is voor jou.’ Als Tessel zich realiseert dat zij niet degene is die te ver is gegaan en dat ze zichzelf ergens de schuld van geeft waar hij op zijn minst medeverantwoordelijk voor is, wordt ze boos en is het is tijd voor wraak. Dit boek verovert je woord voor woord en heeft een prachtige boodschap: Ben bang, maak fouten, huil uit, vraag hulp, ga het aan, vertrouw jezelf en probeer het opnieuw. Een must read! Ook voor volwassenen! Lees hier meer (met filmpje).

woordnerdWoordnerd van Susin Nielsen (vertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier)
Dit is zo’n boek dat je openslaat en dan onmogelijk nog weg kan leggen . Het gaat over Ambrose, een jongetje van 12 jaar dat heel wat te stellen heeft met de wereld. Zijn vader is plotseling overleden nog voor hij werd geboren, waardoor zijn moeder – bang om hem ook te verliezen – overoveróverbezorgd is. Hij mist een filter, flapt er van alles uit, wat ontzettend grappig is, maar niet heel bevorderlijk voor het sluiten van vriendschappen, eerder voer voor pesterijen. Tot overmaat van ramp heeft Ambrose een ernstige pinda-allergie. Als er een pinda tussen zijn boterhammen wordt gestopt en hij bijna doodgaat, haalt zijn moeder hem acuut van school en moet hij thuisonderwijs volgen. Dan ontmoet hij ex-gevangene Cosmo, de zoon hun huurbazen. Het is het begin van een uitzonderlijke vriendschap. Vraag me nog niet hoe, daarvoor moet je het boek echt zelf gaan lezen, maar samen belanden ze bij een scrabbleclub en beleven ze dingen waar zijn moeder maar beter geen weet van kan krijgen. Woordnerd heeft alle ingrediënten van een lievelingsboek. Subtiel uitgewerkte karakters waarvan je wel moet gaan houden, een spannend avontuur, een bijzondere vriendschap, liefde, verdriet, en een fijn, goed einde.
Het is een verrassend, intelligent, mooi, feelgood-boek dat ik iedereen van 12 jaar en ouder gun.

mijn vriend crenshaw

Mijn vriend Crenshaw van Katherine Applegate (vertaling: Annelies Jorna)
Jackson houdt van feiten. Hij houdt ook van zijn ouders, maar hij kan er slecht tegen dat zij hun slechte financiële situatie en gezondheid van zijn vader proberen te verbloemen met humor. En hij kan het ook maar moeilijk met feiten rijmen dat hij kan praten met een grote, zwarte kat die verder niemand kan zien. Soms heb je in het leven wat extra steun nodig en dan komt een denkbeeldige vriend heel goed van pas: Crenshaw is zo’n vriend. Een fijn en eerlijk boek over een jongetje dat als groot mens behandeld wil worden en erachter komt dat hij veel krachtiger is dan hij ooit had kunnen denken.

boekwijzer

de boogschutterDe boogschutter van Hirado van Rob Ruggenberg
Meesterverteller Rob Ruggenberg ontdekt een stukje vergeten geschiedenis en maakt daar met een mix van spannende feiten en verzinsels geweldige historische jeugdromans van. Vanaf de allereerste bladzijde van dit razendspannende avontuur over Reyer en Sakura weet je: dit boek móét in een ruk uit! Een levensgevaarlijke boogschieter, een geheimzinnige brief, achtervolgingen, reddingen, liefde, wonderlijke geschiedkundige details… De boogschutter van Hirado is echt een heerlijk boek. Ach, eigenlijk kun je wat mij betreft alle boeken van Rob Ruggenberg blind aanschaffen!
boekwijzer

Het geheim van het nachtegaalbosHet geheim van het nachtegaalbos van Lucy Strange (vertaling: Aleid van Eekelen)
Als het broertje van Henrietta overlijdt, verhuist ze met haar ouders naar een oud huis aan zee. De dromerige Henri is veel alleen. Het verdriet vreet haar moeder op en haar vader is veel weg voor zijn werk. Eigenlijk zijn haar enige vrienden de personages uit haar boeken. Dan ontmoet Henri op een tocht door het spannende bos achter hun huis een vrouw, Mot. Een bijzondere vriendschap ontstaat en Henri komt erachter hoe ze haar familie kan helpen. Dit wonderschone, hoopvolle verhaal is een instant klassieker. 

boekwijzer

neem-mijn-handNeem mijn hand
De vader van Raymie is ervandoor met de tandartsassistente. Gelukkig is Raymie geen problemenmaker, maar een problemenoplosser en dus heeft ze een plan. Als ze nou Mini Miss Midden-Florida Autobanden wordt, zal haar vader vast zo onder de indruk zijn dat hij meteen naar huis komt. Ook de lieve, stoere Billie en het engelachtige weesmeisje Louise doen mee. Al snel vormen ze een uitzonderlijke trio: De drie Rancheros. Drie redders die proberen de wereld te begrijpen en erachter komen dat ze misschien wel nooit precies zullen weten wat er kan gebeuren, maar dat het goed komt zolang ze elkaar vasthouden. Dit levendige, heerlijke, grappige verhaal verdient het om – om met de woorden van de oma van Louise te spreken: steeds weer verteld te worden.


wie-je-morgen-bentWie je morgen bent van Rebecca Stead
Wat een mooi, gelaagd, ontroerend verhaal is Wie je morgen bent. Vanuit drie perspectieven wordt verteld over liefde en vriendschap en alles wat daar zo fijn en moeilijk aan is. Vanuit Bridge die op haar achtste een ongeluk overleefde dat zo ernstig was dat ze eigenlijk dood had moeten zijn en die met haar vriendinnen één regel heeft: geen ruzie. Vanuit Sherm wiens familiesituatie op zijn kop staat nadat zijn opa opeens met de noorderzon is vertrokken. En vanuit een onbekende die iets heel ergs heeft gedaan. Macht, verraad, vertrouwen, eigenwaarde, verandering, keuzes het komt allemaal aan bod in deze musthave.


wat-jij-niet-zietWat jij niet ziet van Eric Lindstrom
Parker is blind. Haar vader is in de zomervakantie overleden en sindsdien gelden de door haar opgestelde regels meer dan ooit. Scott was jarenlang haar beste vriend en zelfs vriendje, maar brak Regel Eén (Neem me niet in de maling. Nooit. Zeker niet door misbruik te maken van mijn blindheid. Helemaal niet in het openbaar). Hij werd daarmee voor eeuwig verbannen naar Regel Oneindig (Er zijn géén herkansingen. Schaad je mijn vertrouwen, dan vertrouw ik jou nooit meer. Verraad is onvergeeflijk). Maar dan komt Scott bij Parker in de klas en begint ze zich af te vragen of het wel goed is om alles altijd zo zeker te weten. Of dat ze het alternatief: nooit ergens zeker van zijn, misschien gewoon niet aankan. Een prachtig boek dat je onmogelijk weg kunt leggen.


woltz_alaskaAlaska van Anna Woltz
Alaska gaat over Sven en Parker. Sven wil er op de eerste dag in de brugklas alles aan doen om niet de zielige jongen uit 1b te zijn, de freak die kwijlend op de grond ligt te schokken. Sven heeft epilepsie en daar heeft hij een kolossale hekel aan. Parker zit bij Sven in de klas en kan hem niet uitstaan, maar dan komt ze erachter dat Alaska – de hond die al vier maanden moet missen – de hulphond is van Sven… De dag nadat Anna Woltz de Gouden Griffel voor haar meesterlijke Gips kreeg, lag Alaska in de winkels en sinds ik het uit heb wil ik maar één ding doen: van de daken schreeuwen hoe goed ik het vind (een schreeuw die tot de sterren komt!). Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.

Het boek van alle dingenHet boek van alle dingen van Guus Kuijer
‘Volgens mijn vader was de evolutieleer duivels, volgens mij is dezelfde leer mijn verlosser,’ aldus Guus Kuijer. Nederlands meest bekroonde schrijver groeide op in een strengchristelijk Amsterdams gezin. Het boek van alle dingen (Gouden Griffel 2015) gaat over die periode en is hem – naar eigen zeggen – het liefst. Hoofdpersonage Thomas verzet zich tegen zijn strikte, religieuze vader. ‘Wat wil je later worden eigenlijk,’ vraagt zijn buurvrouw hem. ‘Gelukkig,’ zegt hij. ‘Ik word later gelukkig.’ Haar antwoord is om in te lijsten: ‘Dat is een verdomd goed idee. En weet je waar geluk mee begint? Met niet meer bang zijn.’


borealisBorealis van Marlous Morshuis
Joppe is ontvoert en samen met ongeveer tweehonderd kinderen uit de hele wereld naar Borealis – een plek ver weg van de bewoonde wereld – gebracht. Waarom? Omdat de mensheid reddeloos verloren is. De natuur zal haar verpletteren! De zondvloed komt eraan! Dat is althans het verhaal wat de Trias – de mensen die Borealis ver van de bewoonde wereld hebben gebouwd – aan de kinderen vertelt. In Borealis zullen ze de zondvloed overleven en de toekomst van de mensheid veilig kunnen stellen. Joppe is niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen en dat is het begin van een razendspannend avontuur!

boekwijzer

ThornhillThornhill van Pam Smy (vertaling: Imme Dros)
Thornhill is misschien wel het de engste, spookachtigste boek dat ik ken. Schitterende tekeningen en dagboekteksten wisselen elkaar af. De tekeningen vertellen het verhaal van een meisje dat in 2017 leeft, het dagboek is geschreven door een meisje uit 1982. Ik ga hier niet vertellen hoe die verhalen samenkomen, dan zou ik alles verklappen. Maar reken maar dat de ontknoping bizar is, en griezelig, en dat je er misschien wel wakker van ligt. Dit boek is ijzingwekkend goed en anders dan alles wat ik tot nu toe voor kinderen heb gelezen.ijzer


Eilanddagen van Gideon Samson
In dit perfecte vakantieboek moet Jakob van zijn moeder de zomervakantie doorbrengen bij zijn Griekse vader. Daar heeft hij he-le-maal geen zin in. Tot hij de Griekse Miech ontmoet en het de heerlijkste zomer van zijn leven lijkt te worden. De jongens worden beste vrienden. Als Puck, het vriendinnetje van Miech, uit Nederland arriveert, wordt het allemaal nog mooier. Samen zijn ze ‘een eilandje op een eiland’ en ze wensen dat alles zal blijven zoals het op dat moment is. Er is één probleem. Of Jakob het nou leuk vindt of niet, hij is ook tot over zijn oren verliefd op Puck…

 


Ganzenmeisje van Shannon Hale 
Shannon Hale toverde het eeuwenoude sprookje De Ganzenhoedster om tot een prijswinnend, magisch en spannend verhaal over de jonge kroonprinses Ani. Omdat haar moeder Ani niet geschikt vindt als opvolgster huwelijkt ze haar uit aan een prins in een vreemd land. Een rol die haar valse kamermeisje Selia ook wel ziet zitten. Als Ani onderweg door haar wordt aangevallen, slaat ze op de vlucht. Vermomd als ganzenhoedster zet ze alles op alles om haar belagers te slim af te zijn en om de koningin te kunnen worden die ze altijd al was.


Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira 
Laurel praat niet over haar overleden grote, stoere, mooie zus May. Daarvoor mist ze haar te erg en is er te veel gebeurd waar ze niet over kan en wil praten. Tot ze op school een opdracht krijgt: een brief schrijven aan iemand die dood is. ‘Er zijn dingen die ik niemand kan vertellen, behalve de mensen die er niet meer zijn.’ Het worden er tientallen. Aan Kurt Cobain, Amy Winehouse en veel meer overleden sterren. De ontroerende brieven, de knappe Sky en haar nieuwe vrienden helpen haar om de waarheid op te schrijven en leren haar dat je verdriet en verhalen, hoe zwaar ook, maar beter kunt delen.

 


In het spoor van de eclips van Bronagh Curran
Na drie basisscholen, twee middelbare scholen en een half jaar op nummer drie denkt Nat dat hij het eeuwig gepeste kind zal blijven. Het stotterende, stumperende mikpunt van spot en hoon ‘waar elke pestkop met een beperkte fantasie en intelligentie van droomt.’ De ontmoeting met Milo Quincy, een 65-jarige man met ALS, verandert alles. Quincy luistert en intrigeert Nat. Als hij Nat vertelt dat hij heel graag de totale zonsverduistering in Kentucky zou willen zien, besluit Nat hem te helpen… sámen met de knappe Celeste.

boekwijzer


Alles wat je lief is van Nicola Yoon
Madeline heeft SCID, een ziekte die ervoor zorgt dat ze voor de hele wereld allergisch is en daarom komt ze haar huis niet uit. Al zeventien jaar niet. Tótdat de knappe Olly naast haar komt wonen. ‘Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld.’ Olly is het tegenovergestelde van het leven in Madelines witte kamer en dus gevaarlijk. Terwijl ze weet dat het haar dood kan worden, vraagt ze zich af of ze niet voor het echte leven moet kiezen, al is het maar voor even. Lees hier meer over dit boek.


De zee zien van Koos Meinderts
Dit boek is onmiskenbaar een van de beste boeken van 2015. Zodra je begint aan het ontroerende, eerlijke meesterwerk over Kees en Jan sluit je de twee vrienden in je hart. Ze hadden een afspraak, die twee, ze zouden samen naar de top van de hoge schoorsteenpijp klimmen. Jan wilde weten of je vandaar de zee kon zien. Alleen klom Kees niet, en viel Jan. Na de dodelijke val rende Kees weg en toen zijn moeder hem vertelde dat Jan er niet meer was, reageerde hij verbaasd. In dit boek besluit hij – vele jaren later – dat de waarheid verteld moet worden. Lees hier meer over Koos Meinderts.


De keerzijde van de keizer van Agave Kruijssen
Als je met dit boek begint, kun je niet meer stoppen. Met een boek over Karel de Grote? hoor ik je denken. Jazeker, zó gaaf kan geschiedenis zijn als je historie koppelt aan een onweerstaanbaar spannend avontuur. ‘Laat nooit weten wie je echt bent.’ Diedric (12), de jongste bastaardzoon van Karel de Grote, krijgt van zijn moeder een levensgevaarlijke opdracht: hij moet zijn halfbroer, keizer Lodewijk, vermoorden. Onder de schuilnaam Tjerk de Fries stelt hij zich in dienst van de biograaf van zijn overleden vader en ontdekt steeds meer over de man die hij nooit gekend heeft. Over zijn vrouwen, kinderen en trouwste vazallen (waaronder natuurlijk Elegast), zijn oorlogen en politieke spelletjes, over zijn aardigheid en overmoed, over heldendaden en laffe slachtpartijen. In zijn zoektocht naar de waarheid stuit hij op een geheim dat het daglicht nooit mag zien…


Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof
‘Hoe kun je leven met de gedachte dat je deel uitmaakte van een moordmachine?’ Het is de kernvraag van dit indrukwekkende boek. Als de oorlog uitbreekt, sluit de dominante vader van Maarten (11) zich aan bij de NSB. Dat komt Maarten op vreselijke pesterijen te staan. Pas als hij op de nationaalsocialistische school (de Reichsschule) terechtkomt gaat het beter met hem. Tussen zijn kameraden voelt hij zich verheven en uitverkoren. Na de oorlog dringt langzaam tot Maarten door dat ‘zijn’ school en de vernietigingskampen door dezelfde perverse geesten zijn bedacht. Dat hij heilig geloofde in een satanisch sprookje. Terwijl zijn leeftijdgenoten studeren, verkering krijgen en uitgaan, leeft hij als een mol. Tot Hanne verliefd op hem wordt. Ze is geobsedeerd door de oorlog, het onderwerp dat hij juist krampachtig probeert te vermijden. Kan hij haar vertrouwen? Wilma Geldof had zelf ook een vader met een NSB-verleden. Ze won met Elke dag een druppel gif de Thea Beckman-prijs in 2015.


Een heel bijzonder meisje van Anna van Praag 
Dit boek gaat over het leven van Alicia en haar ouders bij de kleurrijke secte Casa Nostra die wordt geleid door de mooie, krachtige Sofia. Alicia is dol op haar, maar de beweging is niet onschuldig. Sofia laat een spoor van omgevallen mensen achter, waaronder uiteindelijk ook Alicia en haar familie. En dan blijkt hoe afhankelijk Alicia van haar is geworden. Ze voelt zich voorgoed verpest: ‘ik krijg je niet meer gewist.’ Dit prachtige boek is een bron van herkenning voor iedereen die zich weleens onmetelijk gehecht heeft gevoeld, aan wat of wie dan ook. Lees hier meer over Anna.


Ik geef je de zon van Jandy Nelson
Tot hun dertiende zijn de tweeling Noah en Jude zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Om en om vertellen ze je hun verhaal, maar wat ze niet weten, is dat het boek en hun wereld pas weer compleet zullen zijn als die verhalen samenkomen. Het gaat over de ingewikkeldheid van relaties, over het niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, over verdriet, vergeving en oprechte liefde. Het is een kwestie van tijd voordat het ook in Nederland zal worden overspoeld met prijzen.


Spijkerzwijgen van Simon van der Geest
De ouders van Vonkie willen wat dingen op een rijtje zetten en dus moet zij een week bij opa Spijker op de boerderij gaan logeren. Opa zit vol verhalen over zijn zes broers, vooral over Buts. Als hij met hem was durfde hij alles. Later was het helemaal misgegaan tussen de twee broers, maar dáár wil opa dan weer niks over vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt, gaat zelf op onderzoek uit en bedenkt een slim plan om opa en Buts weer bij elkaar te krijgen. Lees hier meer over dit levensechte boek.

boekwijzer


Suikerspin van Derk Visser
‘Soldaten die op een bermbom zijn gestapt en het hebben overleefd, zijn hun benen kwijt. Dat zie je… Maar bij papa zie je niks. (…) De oorlog zat in zijn hoofd, maar dat zag niemand.’ Ezra – de puberende hoofdpersoon uit dit meeslepende, realistische boek – maakt liever geen ruzie thuis, dat doet haar vader al genoeg. En met nog meer geschreeuw wordt het straks in huis ook nog oorlog. Ze probeert er uit alle macht voor te zorgen dat alles weer wordt zoals het was. Zou dat haar lukken?

=


Het kankerkampioenschap voor junioren van Edward van de Vendel en Roy Looman
‘Max,’ zei de oncoloog, ‘je hebt daadwerkelijk kanker.’ In het echte leven heet Max Roy. Toen hij vijftien jaar oud was, kreeg hij kanker: ‘Dit is het ziekste spelletje dat ik ooit heb gespeeld – maar ik kan ongelooflijk slecht tegen mijn verlies, dus ik ga niet dood. Dan weet je dat alvast.’ Roy vertelde zijn verhaal aan schrijver Edward van de Vendel. Dit boek is daarvan het indrukwekkende, ontroerende en ook grappige resultaat. Een compleet verslag dat zo geschreven is dat het lijkt alsof Max in levenden lijve tegenover je zit.


Wij leugenaars van E. Lockhart
Dit spannende boek gaat over Cadence, de oudste kleindochter van de rijke familie Sinclair. Elk jaar brengen de Sinclairs de zomer door op een privé-eiland. Cadence is er twee zomers niet geweest. Twee zomers zonder haar hechte vriendengroepje ‘de leugenaars’. Ze was te ziek om te komen. Maar wat houdt iedereen voor haar geheim? Wat is er twee zomers geleden gebeurd? Waarom kan ze zich daar niks van herinneren? De antwoorden op deze vragen leiden tot een verpletterend plot.

boekwijzer


Haaieneiland van Rob Ruggenberg
Waarschuwing: Dit boek is niet bestemd voor watjes. Maar ben je op zoek naar een bloedstollend avontuur, dan is dit boek van meesterverteller Rob Ruggenberg precies wat je zoekt. Als een van de schepen van de achttiende-eeuwse geheime expeditie van Jacob Roggeveen bij het eiland Takapoto schipbreuk leidt, besluit Roemer om te blijven. Hij ontdekt al snel dat het plekje in de Stille Zuidzee niet zo paradijslijk is als hij hoopte. Bloeddorstige kannibalen vallen het eiland aan en ontvoeren de schone Nu’i. Roemer moet een waanzinnig plan bedenken om haar te redden.


Anders van Andreas Steinhöfel 
Door een ongeluk raakt Felix in een coma. Als hij wakker wordt zijn al zijn herinneringen aan de tijd voor het ongeluk weg. Hij gaat zichzelf Anders noemen en anders ís zijn leven: Zijn interesses zijn veranderd en hij heeft het griezelige talent om gevoelens en kwalen bij de mensen om hem heen in kleuren te zien. Het maakt hem er niet populair op bij zijn klasgenoten en overbezorgde moeder. Heeft het geheugenverlies misschien wat te maken met het verleden van Anders dat met een verontrustend, duister mysterie omgeven is? Dit fantastische, wonderschoon uitgegeven boek is onmiskenbaar van grote literaire kwaliteit en leest door het spannende verhaal en de duidelijke taal als een trein.


Gips van Anna Woltz 
Deze Gouden Griffel-winnaar gaat over een gezin dat volgens hoofdpersoon Fitz heel nodig in het gips moet. Haar ouders gaan scheiden, maar door een bloederig ongelukje ontmoet het gezin elkaar op de spoedeisende hulp. Fitz ontdekt hoe het voelt om iemand te zijn, dat het soms dapperder is om iets te proberen dan om niets te doen, welke wonden helen, welke littekens achterlaten én welke onverwacht een mooi resultaat opleveren. Primula, een van de personages uit het boek, kijkt alle ziekenhuisseries van de wereld. Gips kan zich met de meest meeslepende daarvan meten. Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.


Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing 
Dit prachtige boek gaat over de elfjarige Katinka die door schrijflessen van haar beroemde overbuurvrouw Lidwien en de komst van de nieuwe vriendin van haar vader met een verrassende, verfrissende blik naar haar leven leert te kijken. Een klein, subtiel, ontroerend verhaal dat veel meer is dan alleen een boek met schrijflessen of een boek over een meisje dat haar overleden moeder opeens gaat missen. Het is – precies zoals de Griffeljury schreef – van alles wat en van alles evenveel. Lees hier meer over Annet.

boekwijzer


Vallen van Anne Provoost
Als Lucas en zijn moeder de zomer na zijn overlijden in opa’s huis verblijven, is alles anders. Mensen vertellen nare verhalen over het oorlogsverleden van zijn opa en Lucas krijgt van niemand echte antwoorden, ook niet van zijn oude vriendinnetje Caitlin. Dan raakt hij bevriend met neo-nazi Benoît en lijkt de geschiedenis van zijn opa zich te herhalen. Provoost laat beklemmend en meeslepend zien hoe groot de verleiding is je door extremen te laten beïnvloeden zonder ergens in het boek de nuance en spanning te verliezen. Dat maakt dit verhaal ontzettend belangrijk. Ik gun het elke jongvolwassene dit boek te lezen of voorgelezen te krijgen.


De kloof van Jan Terlouw
Tussen Berg en Dal gaapt al 45 jaar een onpeilbaar diepe kloof. Het lijkt maar niet te lukken om een brug te bouwen. Dan ontdekt Ginder verdachte dingen in de restanten van het dagboek van zijn oma. Zijn sommige mensen niet zo onschuldig als ze lijken? Wordt de bouw van de brug soms tegengehouden? Hij gaat op onderzoek uit en stort zich in een onvergetelijk spannend avontuur. Dit boek heeft alles: spanning, liefde, humor en staat ook nog eens vol met mooie lessen. Oei, wat ben ik jaloers op kinderen die hier nog aan mogen beginnen! In het kader van het geweldige landelijke initiatief Geef Mij Maar Een Boek lag Oorlogswinter voor één euro (echt waar!) in de winkels en verschenen Koning van KatorenBriefgeheimOosterschelde windkracht 10 en Pjotr opnieuw!


Wie ik ben van Emiel de Wild
Wat doe je als de jongen die jij pestte zelfmoord pleegt? Jeroen zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij is populair op school, dwars thuis, hij speurt naar zijn grenzen. Dan overlijdt Jelmer, hij heeft een einde aan zijn leven gemaakt. In Wie ik ben laat Emiel de Wild Jeroen zoeken naar antwoorden op wezenlijke vragen. Wat kan wel, wat kan niet, wie zijn je vrienden, wat moet je met je ouders, wat moet je met jezelf? De Wild beschrijft al die opgehoopte kwetsbaarheid en stoerheid, al dat aantrekken en afstoten van ‘De Puber’ net zo onuit- als onweerstaanbaar als het in het echte leven is.


honderduur2Honderd uur nacht van Anna Woltz
Anna Woltz
 woonde in New York toen de stad werd overvallen door orkaan Sandy. Ze schreef er Honderd uur nacht over. Emilia  – een puber van veertien met smetvrees – ontvlucht Nederland nadat ze erachter komt dat haar vader dingen heeft gedaan met een leerling die een schooldirecteur helemaal niet behoort doen. En een vader al helemaal niet. Ze komt terecht in New York (‘Honderdduizend steden bestaan er op de wereld. En ik ben gevlucht naar de stad die over twee dagen wordt getroffen door een orkaan.’) Dit mooie boek gaat over veel en tegelijkertijd wordt het nooit onoverzichtelijk. Dat is niet toevallig. Dat heeft alles te maken met het enorme talent van deze auteur. Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.


soldaten-huilen-nietSoldaten huilen niet van Rindert Kromhout 
Dit is het eerste deel van de schitterende trilogie over de Bloomsbury Groep, de kleurrijke kunstenaarsgroep die in de eerste helft van de vorige eeuw in Engeland leefde. Ze kunnen los van elkaar gelezen worden, maar het is eigenlijk zonde om niet met de het bekroonde Soldaten huilen niet te beginnen. Daarin vertelt Quentin, de zoon van kunstenares Vanessa Bell en neef van Virgina Woolf over Charleston, hun fantastische huis op het Engelse platteland, haar uitzonderlijke bewoners en bezoekers, en over de leugen die aan het licht komt. Een leugen die enorme gevolgen zal hebben. Deze historische romans maken de cultuurgeschiedenis onweerstaanbaar spannend voor pubers. Lees hier meer over de schrijver.


Kromhout_April is de wreedste maand.inddApril is de wreedste maand van Rindert Kromhout 
In dit tweede deel van de trilogie over de Bloomsbury Groep komt Angelica, het zusje van Quentin, aan het woord. Het gaat over de dagen nadat hun tante Virginia Woolf spoorloos verdween. Bij een rivier wordt alleen haar wandelstok teruggevonden. Wat staat er in de brief die ze heeft achtergelaten? Heeft hun geweldige tante zelfmoord gepleegd? Quentin en Angelica kunnen het nauwelijks geloven en gaan naar haar op zoek. April is de wreedste maand is het vervolg op Soldaten huilen niet. De boeken kunnen los van elkaar gelezen worden, maar het is eigenlijk zonde om niet met de het bekroonde Soldaten huilen niet te beginnen. Lees hier meer over de schrijver.


katherineNegentien keer Katherine van John Green
Grote kans dat de hit Een weeffout in onze sterren al in je kast staat. (Zo niet? koop het zo snel mogelijk, het is geweldig!). Succesauteur John Green schreef gelukkig nog veel meer prachtigs, zoals Negentien keer Katherine. Subtiel en met veel humor (hardop lachen is geen uitzondering) volg je het hoogbegaafde wonderkind Colin, die tot zijn grote ongenoegen voor de negentiende keer gedumpt is door een Katherine. Om zichzelf nog meer liefdesverdriet te besparen besluit hij een wiskundige formule te bedenken om de kans van slagen van een toekomstige relatie te voorspellen. Een wervelend verhaal vol grappige weetjes. Leuk om te bekijken is het interview van Edward van de Vendel met John Green met het gastoptreden van ‘wiskundemeisje’ Ionica Smeets daarin. Tijdens een zeer vermakelijke lezing bekeek ze of ze kans van slagen zou hebben bij George Clooney volgens de formule van Colin.


gebrGebr. van Ted van Lieshout 
Dit tijdloze meesterwerk grijpt je bij de strot en laat niet meer los. De broer van Lukas, Marius, is overleden. Zijn eigenzinnige, maar niet onlieve moeder wil al zijn bezittingen verbranden. Gelukkig redt Lukas het dagboek van Marius uit de vlammen; hij ontdekt dat zijn broer dingen over hem wist die hij nog niet aan zichzelf durft te bekennen. Een prachtig verhaal over homoseksualiteit en het verdriet over het overlijden van Marius (‘Kun je nog een broer zijn als je broer dood is?’). Ted van Lieshout schreef Gebr. al in 1996. Het boek werd opnieuw uitgegeven in 2009 omdat Van Lieshout de Theo Thijssen-prijs won. Het is betoverend goed, wereldwijd geroemd en in meer dan tien talen vertaald.


OverspoeldOverspoeld van Gideon Samson & Julius ’t Hart
Tijdens de finale van het WK voetbal krijgt Pieter een bericht van Elin, het meisje op wie hij verliefd werd op Sri Lanka en dat hij sinds ze samen de tsunami meemaakten niet meer heeft gesproken. Op confronterende, meeslepende wijze wordt de lezer met Pieter teruggezogen naar de gebeurtenissen van 2004. Gouden Lijst-winnaar Overspoeld is een van de Slashboeken van Querido, die geschreven zijn op basis van waargebeurde levensverhalen van bijzondere jongeren. Het boek is net zo interessant voor meisjes als voor jongens, maar lijkt gemaakt om jongens aan het lezen te krijgen (of houden).

GoudvisjongenGoudvisjongen van Lisa Thomson (vertaling: Anneke Bok)
Dit boek wordt aangeraden aan liefhebbers van The curious incident of the dog in the nighttime en dat snap ik helemaal. Het gaat over Matthew, een jongen die lijdt aan OCD. Hij is als de dood voor bacteriën, wast zijn handen tot bloedens toe en is al weken niet naar school geweest. Er is niks dat hem zijn kamer uit krijgt. Tót op een dag peuter Teddy vermist wordt en Matthew de laatste blijkt te zijn die hem heeft gezien. Al snel is hij een van de belangrijkste mensen van het onderzoek en zijn al zijn buren verdacht. Lukt het Matthew om het mysterie op te lossen?

boekwijzer

onruststokersOnruststokers van Catherine Barter (vertaling: Jenny de Jonge)
Alena (15) woont al zo lang ze zich kan herinneren bij haar grote broer Danny en zijn vriend Nick. Haar moeder overleed toen Danny 23 en zij 3 was. Het is onrustig in haar leven. Er loopt een bommenlegger rond in Londen, Danny heeft geen vaste baan en besluit voor de campagne van een rechtse politicus te gaan werken, wat weer lijnrecht staat tegenover ideeën die in de ‘linkse’ koffiebar van Nick worden aangehangen. Het zorgt voor spanningen, ongemakkelijke stiltes, fluisterende en slaande ruzies.
Lange tijd heeft Alena zich erbij neergelegd dat Danny over de dood van hun moeder nog zo verdrietig en godvergeten kwaad lijkt dat hij er niet over kan en wil praten (alsof er bij hem vanbinnen mogelijk oude onontplofte wapens zitten). Maar het verhaal van haar moeder wordt te belangrijk voor haar. Als niemand haar wat wil vertellen, gaat ze zelf de verhalen wel bedenken en achter de waarheid aan. Onruststokers is een boek met levensechte personages die elkaar in de haren vliegen, maar tegelijk elkaars lievelingsmensen zijn, die elkaars idioterie als geen ander voor lief nemen. Intelligent, diepgaand, politiek, spannend, slim en grappig tegelijk. Mét een feel good einde!

boekwijzer
schildpadden

Schildpadden tot in het oneindige van John Green (vertaling: Aleid van Eekelen-Benders) 
Heel in het kort (het is echt niet na te vertellen, ga het maar lezen) gaat het boek over Aza, een meisje met ernstige angststoornissen, die samen met haar beste vriendin op zoek gaat naar een verdwenen miljardair. De zoon van de miljardair blijkt wel heel leuk geworden, de gedachten van Aza (als ze eenmaal de ‘verkeerde’ kant op cirkelen, zijn ze niet meer te stoppen) niet heel behulpzaam bij het beginnen van een romance, en de beloning misschien toch minder belangrijk dan gedacht. Ik werd totaal opgeslokt door dit verhaal. Genoten, gejankt, gehuiverd, gelachen. Gewoonweg onwaarschijnlijk goed.

boekwijzer

woordnerdWoordnerd van Susin Nielsen (vertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier)
Dit is zo’n boek dat je openslaat en dan onmogelijk nog weg kan leggen . Het gaat over Ambrose, een jongetje van 12 jaar dat heel wat te stellen heeft met de wereld. Zijn vader is plotseling overleden nog voor hij werd geboren, waardoor zijn moeder – bang om hem ook te verliezen – overoveróverbezorgd is. Hij mist een filter, flapt er van alles uit, wat ontzettend grappig is, maar niet heel bevorderlijk voor het sluiten van vriendschappen, eerder voer voor pesterijen. Tot overmaat van ramp heeft Ambrose een ernstige pinda-allergie. Als er een pinda tussen zijn boterhammen wordt gestopt en hij bijna doodgaat, haalt zijn moeder hem acuut van school en moet hij thuisonderwijs volgen. Dan ontmoet hij ex-gevangene Cosmo, de zoon hun huurbazen. Het is het begin van een uitzonderlijke vriendschap. Vraag me nog niet hoe, daarvoor moet je het boek echt zelf gaan lezen, maar samen belanden ze bij een scrabbleclub en beleven ze dingen waar zijn moeder maar beter geen weet van kan krijgen. Woordnerd heeft alle ingrediënten van een lievelingsboek. Subtiel uitgewerkte karakters waarvan je wel moet gaan houden, een spannend avontuur, een bijzondere vriendschap, liefde, verdriet, en een fijn, goed einde.
Het is een verrassend, intelligent, mooi, feelgood-boek dat ik iedereen van 12 jaar en ouder gun.

Het alfabet van Candice PheeHet alfabet van Candice Phee van Barry Johnberg (vertaling: Annelies Jorna) 
Candice, een meisje van twaalf, is ontwapenend eerlijk, superslim en niet als andere kinderen. Ze heeft niet veel vrienden, maar daar heeft ze het niet heel moeilijk mee. Ze heeft wel andere dingen om zich druk om te maken. Haar moeder is depressief door het overlijden van haar kleine zusje en haar vader heeft ruzie met zijn broer. Candice wil maar één ding: zorgen dat alles voor iedereen goed komt. Dit boek is meeslepend, stoer, ontroerend, en ook nog eens ontzettend goed. Om hardop bij te lachen, om je in te verliezen. We kunnen ons niet voorstellen dat er iemand is die het niet in een paar dagen zal verslinden.

boekwijzer
The hate u giveThe hate u give van Angie Thomas (vertaling: Jasper Mutsaers) 
Starr is enige getuige als haar goede vriend Khalil op een avond op brute wijze door een politieman wordt vermoord. ‘Dapper zijn betekent niet dat je niet bang bent, het betekent dat je doorzet, ook al ben je bang.’ zegt haar moeder. Ze zet door. Ze ontdekt dat ze haar afkomst niet kan veranderen en ook niet wat ze heeft meegemaakt. Ze besluit te getuigen tegen de politieagent, maar zal de waarheid gruwelijk genoeg zijn om de dood van haar vriend als misdaad te beschouwen? Dit is een debuut om een hele diepe buiging voor te maken. The hate u give is een heftig, schokkend, steengoed boek dat iedereen moeten lezen. Omdat we sámen dingen kunnen veranderen.

Er is geen vorm waarin ik pasEr is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen  
Tessel is zestien, intelligent en perfectionistisch. Ze loopt zich het vuur uit de sloffen voor P., haar leraar Nederlands en het stuk van de school. Maar als zijn huwelijk gevaar gaat lopen, wijst P. haar bruut de deur. ‘Het is niet zo heel leuk als iemand je maniak noemt. Of als hij je beschuldigd van stalken. Zeker niet als die iemand belangrijk is voor jou.’ Als Tessel zich realiseert dat zij niet degene is die te ver is gegaan en dat ze zichzelf ergens de schuld van geeft waar hij op zijn minst medeverantwoordelijk voor is, wordt ze boos en is het is tijd voor wraak. Dit boek verovert je woord voor woord en heeft een prachtige boodschap: Ben bang, maak fouten, huil uit, vraag hulp, ga het aan, vertrouw jezelf en probeer het opnieuw. Een must read! Ook voor volwassenen! Lees hier meer (met filmpje).

Allemaal willen we de hemelAllemaal willen we de hemel van Els Beerten
Dit prachtige, belangrijke boek speelt zich af in België tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Jef leeft na de oorlog als held, Ward als verrader. De grens tussen goed en fout blijkt echter pijnlijk dun. Allemaal willen we het beste… de hemel, maar evengoed als iemand nooit helemaal goed is, is iemand ook nooit helemaal slecht. Het grote gelijk bestaat niet. Een verhaal van nuances dat uitnodigt om met andere ogen naar de complexe werkelijkheid te kijken, na te denken over goed en kwaad, waarheid en leugen, over loyaliteit, liefde, vriendschap en verraad. Heel wat dus. Het boek won in Nederland en België ongeveer alles wat er te winnen valt voor een young adult. Lees hier meer over dit boek!
boekwijzer

Eleanor & ParkEleanor & Park van Rainbow Rowell (vertaling: Annelies Jorna & Ineke Lenting)
Dit boek gaat over Park Sheridan en Eleanor Douglas. Twee zestienjarigen die in Omaha, een dorp in Nebraska, wonen. Het is 1986 als ze voor de eerste keer in hun leven verliefd worden, op elkaar, tot over hun oren. Tijdens de ritjes heen en terug in de schoolbus laait het vlammetje langzaam op. Park laat Eleanor stiekem meelezen met zijn stripboeken, hij stelt een bandje met nummers voor haar samen en leent haar zijn walkman. Ze bezegelen hun liefde in muziek, stripboeken en gefluisterde telefoongesprekken. Eleanor & Park is een boek over de liefde, bomvol wijsheden en eerlijke personages. Het gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg, maar leest als een trein. Lees hier meer over dit boek!

boekwijzer

een-mannEen Mann van Rindert Kromhout
Klaus en zijn zusje Erika Mann zijn de kinderen van de wereldberoemde schrijver Thomas Mann. Ze hebben het absolute voornemen om zich zo opvallend mogelijk te gedragen en ervoor te zorgen dat ze net zo belangrijk worden als hij. Klaus is ook schrijver en dat maakt het niet makkelijk. ‘Dus je wilt in de voetsporen van je vader treden?’ is de vraag waar hij niet aan lijkt te kunnen ontkomen. Dan zegt een vriendin hem: ‘Klaus, je kunt pas verder als nadat je de confrontatie bent aangegaan, anders blijf je een ontevreden jongetje.’ Klaus wil júíst niet bitter en somber zijn, hij wil van het leven houden en besluit een brief te schrijven aan zijn vader. Die brief wordt een verhaal. Een verhaal over een zoon en zijn beroemde vader. Na de geweldige Bloomsbury-trilogie levert Kromhout wederom een parel van formaat af met deze op zoveel feiten gebaseerde historische jeugdroman.


door-het-vuurDoor het vuur van Jenny Valentine
Moeder Hannah en stiefvader Lowell zijn volgend Iris de belichamelijking van hebzucht en schijn. Dan neemt Hannah haar op een dag opeens mee naar haar zieke vader in Engeland. Iris weet niet beter dan dat haar vader haar nooit heeft willen kennen. Het is op zijn sterfbed dat ze hem voor het eerst ontmoet en ontdekt met hoeveel rookgordijnen Hannah haar omringt heeft. Haar vader blijkt rijk, heel rijk, maar het doet hem niks. Hij wil maar twee dingen: Iris bij zich houden en zijn bezittingen uit de gierige klauwen van Hannah redden. Een prachtige, gelaagde pageturner met een vlammend plot.

boekwijzer


steen-papier-schaarSteen, papier, schaar van Inés Garland
Argentinië, jaren zeventig, de opkomst van de militaire dictatuur. Op een eiland in de buurt van Buenos Aires hebben de rijke ouders van Alma hun weekendhuis. Gescheiden door een beek en een hangbrug staat daar ook de gammele hut waar haar beste vrienden Carmen en Marito wonen. Het eerste deel van dit uitzonderlijke boek vertelt over de bijna gelukkige jeugd van deze drie. Alma wordt verliefd op Marito en komt erachter dat die liefde wederzijds is: ‘Mijn liefde voor jou mag misschien niet zijn/maar ik twijfel geen moment.’ Met de toename van de onrusten in Argentinië, wordt de sociale kloof tussen hun werelden zichtbaarder; stapt Alma vanuit de door haar ouders gecreëerde stolp de echte wereld in. Terwijl vertrouwen en vanzelfsprekendheid plaatsmaken voor schaamte, verwarring en verraad, is er altijd nog de liefde. Een van de beste, meest urgente verhalen van dit moment.

Zeven minuten na middernachtZeven minuten na middernacht van Patrick Ness (vertaling: Manon Smits)
De moeder van Conor heeft kanker. Langzaam ontdekt hij wat hij diep in zijn hart al weet: zijn moeder wordt niet meer beter. Op een nacht krijgt hij bezoek van een monster dat hem verhalen vertelt en hem helpt het dapperste, meest ware en zware te doen. Hoewel het moeilijk is om het droog te houden bij dit veelbekroonde boek, gaat het verhaal om meer dan het oproepen van tranen. Het beschrijft ten diepste hoe verscheurend afscheid kan zijn, hoe moeilijk het is om los te laten. Hoe niet alle verhalen goed aflopen.

boekwijzer

De zin is ook een ster

De zon is ook een ster van Nicola Yoon (vertaling: Esther Ottens)
Een dag uit het leven van Daniel en Natasha die ontdekken hoe liefde altijd alles anders maakt. ‘Daar is het liefde voor.’ Hij is het kind van Noord-Koreaanse immigranten, wil eigenlijk dichter worden, maar moet van zijn ouders gaan studeren. Haar familie woont illegaal in Amerika en zal nog die dag worden teruggezonden naar Jamaica. Als ze elkaar ontmoeten, is de liefde onontkoombaar. Yoon komt zelf uit Jamaica en gebruikte haar ervaringen als immigrante, het gevoel te leven tussen twee werelden zonder er echt deel van uit te maken, in dit boek. Daardoor is het zo veel meer geworden dan het ultieme liefdesavontuur dat het ook is.


We keken allemaal op van Tommy Wallach
Dit debuut van Wallach was een instant NY-times bestseller en als je aan het boek begint begrijp je onmiddellijk waarom. Meteoriet Ardor ligt op ramkoers met de aarde. Als er niks verandert heeft de mensheid nog maar twee maanden. Wat doe je als je weet dat het einde van de wereld op komst is? Dat vragen de vier hoofdpersonages van dit meeslepende boek zich af. Ze hebben twee maanden om iemand te worden, om iets met hun leven te doen, iets blijvends. Tijd is geen onuitputtelijke bron. Het aftellen kan beginnen…

boekwijzer


Mij niet gezien van Meg Rosoff
Mila en haar vader staan op het punt om Matthew, de oudste vriend van haar vader, op te zoeken als ze horen dat hij spoorloos verdwenen is. De reis wordt opeens geen vakantie maar een zoektocht. Mila is uitzonderlijk goed in het verbinden van feitjes die anderen niet opvallen en dat maakt haar een kei in het oplossen van raadsels. Als ze ontdekt dat niet alleen Matthew maar nog meer mensen geheimen bewaren, beginnen de puzzelstukjes in haar hoofd op hun plek te vallen. Een warm en spannend boek vol herkenbare gevoelens rondom vriendschap, liefde en vertrouwen. Lees hier meer over dit boek.


Zout van de zee van Ruta Sepetys
Dit verhaal gaat over de ondergang van de Wilhelm Gustloff. Het schip dat op 30 januari 1945 werd gebombardeerd door Russische torpedo’s. Hoewel er 9000 doden vielen (veel meer dan de ramp met de Titanic), is de historie vrij onbekend. Daar brengt Sepetys gelukkig verandering in. Dat ze de held is van boeken over vergeten stukjes geschiedenis bewees ze al in het prachtige Schaduwliefde. Zout van de zee is net zo’n spannend, belangrijk én toegankelijk historisch fictieboek dat ik elk kind (en ouder) gun om te lezen.

boekwijzer


schaduwliefdeSchaduwliefde van Ruta Sepetys
In 1939 bezette de Sovjet-Unie de Baltische Staten Litouwen, Letland en Estland. Mensen die bestempeld werden als anti-Sovjet werden vermoord, gevangengezet of gedeporteerd als werkslaaf naar Siberië. Dat laatste overkomt de vijftienjarige Lina, de hoofdpersoon van dit prachtige boek. Samen met haar moeder en broertje moet ze de verschrikkelijke, lange reis naar Siberië maken. Onzeker is ze over het lot van haar vader die ter dood veroordeeld naar een gevangeniskamp gestuurd is. Dit boek laat op indrukwekkende wijze zien hoe belangrijk het is dat de geschiedenis verteld blijft worden en dat liefde haat altijd zal overwinnen. 


In het spoor van de eclips van Bronagh Curran
Na drie basisscholen, twee middelbare scholen en een half jaar op nummer drie denkt Nat dat hij het eeuwig gepeste kind zal blijven. Het stotterende, stumperende mikpunt van spot en hoon ‘waar elke pestkop met een beperkte fantasie en intelligentie van droomt.’ De ontmoeting met Milo Quincy, een 65-jarige man met ALS, verandert alles. Quincy luistert en intrigeert Nat. Als hij Nat vertelt dat hij heel graag de totale zonsverduistering in Kentucky zou willen zien, besluit Nat hem te helpen… sámen met de knappe Celeste.

boekwijzer

De keerzijde van de keizer van Agave Kruijssen
Als je met dit boek begint, kun je niet meer stoppen. Met een boek over Karel de Grote? hoor ik je denken. Jazeker, zó gaaf kan geschiedenis zijn als je historie koppelt aan een onweerstaanbaar spannend avontuur. ‘Laat nooit weten wie je echt bent.’ Diedric (12), de jongste bastaardzoon van Karel de Grote, krijgt van zijn moeder een levensgevaarlijke opdracht: hij moet zijn halfbroer, keizer Lodewijk, vermoorden. Onder de schuilnaam Tjerk de Fries stelt hij zich in dienst van de biograaf van zijn overleden vader en ontdekt steeds meer over de man die hij nooit gekend heeft. Over zijn vrouwen, kinderen en trouwste vazallen (waaronder natuurlijk Elegast), zijn oorlogen en politieke spelletjes, over zijn aardigheid en overmoed, over heldendaden en laffe slachtpartijen. In zijn zoektocht naar de waarheid stuit hij op een geheim dat het daglicht nooit mag zien…

Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof
‘Hoe kun je leven met de gedachte dat je deel uitmaakte van een moordmachine?’ Het is de kernvraag van dit indrukwekkende boek. Als de oorlog uitbreekt, sluit de dominante vader van Maarten (11) zich aan bij de NSB. Dat komt Maarten op vreselijke pesterijen te staan. Pas als hij op de nationaalsocialistische school (de Reichsschule) terechtkomt gaat het beter met hem. Tussen zijn kameraden voelt hij zich verheven en uitverkoren. Na de oorlog dringt langzaam tot Maarten door dat ‘zijn’ school en de vernietigingskampen door dezelfde perverse geesten zijn bedacht. Dat hij heilig geloofde in een satanisch sprookje. Terwijl zijn leeftijdgenoten studeren, verkering krijgen en uitgaan, leeft hij als een mol. Tot Hanne verliefd op hem wordt. Ze is geobsedeerd door de oorlog, het onderwerp dat hij juist krampachtig probeert te vermijden. Kan hij haar vertrouwen? Wilma Geldof had zelf ook een vader met een NSB-verleden. Ze won met Elke dag een druppel gif de Thea Beckman-prijs in 2015.

Alles wat je lief is van Nicola Yoon
Madeline heeft SCID, een ziekte die ervoor zorgt dat ze voor de hele wereld allergisch is en daarom komt ze haar huis niet uit. Al zeventien jaar niet. Tótdat de knappe Olly naast haar komt wonen. ‘Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld.’ Olly is het tegenovergestelde van het leven in Madelines witte kamer en dus gevaarlijk. Terwijl ze weet dat het haar dood kan worden, vraagt ze zich af of ze niet voor het echte leven moet kiezen, al is het maar voor even.

boekwijzer

Wij leugenaars van E. Lockhart
Dit spannende boek gaat over Cadence, de oudste kleindochter van de rijke familie Sinclair. Elk jaar brengen de Sinclairs de zomer door op een privé-eiland. Cadence is er twee zomers niet geweest. Twee zomers zonder haar hechte vriendengroepje ‘de leugenaars’. Ze was te ziek om te komen. Maar wat houdt iedereen voor haar geheim? Wat is er twee zomers geleden gebeurd? Waarom kan ze zich daar niks van herinneren? De antwoorden op deze vragen leiden tot een verpletterend plot.

boekwijzer

De zee zien van Koos Meinderts 
Dit boek is onmiskenbaar een van de beste boeken van 2015. Zodra je begint aan het ontroerende, eerlijke meesterwerk over Kees en Jan sluit je de twee vrienden in je hart. Ze hadden een afspraak, die twee, ze zouden samen naar de top van de hoge schoorsteenpijp klimmen. Jan wilde weten of je vandaar de zee kon zien. Alleen klom Kees niet, en viel Jan. Na de dodelijke val rende Kees weg en toen zijn moeder hem vertelde dat Jan er niet meer was, reageerde hij verbaasd. In dit boek besluit hij – vele jaren later – dat de waarheid verteld moet worden. Lees hier meer over Koos Meinderts.

boekwijzer

Een heel bijzonder meisje van Anna van Praag 
Dit boek gaat over het leven van Alicia en haar ouders bij de kleurrijke secte Casa Nostra die wordt geleid door de mooie, krachtige Sofia. Alicia is dol op haar, maar de beweging is niet onschuldig. Sofia laat een spoor van omgevallen mensen achter, waaronder uiteindelijk ook Alicia en haar familie. En dan blijkt hoe afhankelijk Alicia van haar is geworden. Ze voelt zich voorgoed verpest: ‘ik krijg je niet meer gewist.’ Dit prachtige boek is een bron van herkenning voor iedereen die zich weleens onmetelijk gehecht heeft gevoeld, aan wat of wie dan ook. Lees hier meer over Anna.

boekwijzer

Ik geef je de zon van Jandy Nelson
Tot hun dertiende zijn de tweeling Noah en Jude zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Om en om vertellen ze je hun verhaal, maar wat ze niet weten, is dat het boek en hun wereld pas weer compleet zullen zijn als die verhalen samenkomen. Het gaat over de ingewikkeldheid van relaties, over het niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, over verdriet, vergeving en oprechte liefde. Het is een kwestie van tijd voordat het ook in Nederland zal worden overspoeld met prijzen.

boekwijzer

katherineNegentien keer Katherine van John Green
Grote kans dat de hit Een weeffout in onze sterren al in je kast staat. (Zo niet? koop het zo snel mogelijk, het is geweldig!). Succesauteur John Green schreef gelukkig nog veel meer prachtigs, zoals Negentien keer Katherine. Subtiel en met veel humor (hardop lachen is geen uitzondering) volg je het hoogbegaafde wonderkind Colin, die tot zijn grote ongenoegen voor de negentiende keer gedumpt is door een Katherine. Om zichzelf nog meer liefdesverdriet te besparen besluit hij een wiskundige formule te bedenken om de kans van slagen van een toekomstige relatie te voorspellen. Een wervelend verhaal vol grappige weetjes. Leuk om te bekijken is het interview van Edward van de Vendel met John Green met het gastoptreden van ‘wiskundemeisje’ Ionica Smeets daarin. Tijdens een zeer vermakelijke lezing bekeek ze of ze kans van slagen zou hebben bij George Clooney volgens de formule van Colin.

Vallen van Anne Provoost
Als Lucas en zijn moeder de zomer na zijn overlijden in opa’s huis verblijven, is alles anders. Mensen vertellen nare verhalen over het oorlogsverleden van zijn opa en Lucas krijgt van niemand echte antwoorden, ook niet van zijn oude vriendinnetje Caitlin. Dan raakt hij bevriend met neo-nazi Benoît en lijkt de geschiedenis van zijn opa zich te herhalen. Provoost laat beklemmend en meeslepend zien hoe groot de verleiding is je door extremen te laten beïnvloeden zonder ergens in het boek de nuance en spanning te verliezen. Dat maakt dit verhaal ontzettend belangrijk. Ik gun het elke jongvolwassene dit boek te lezen of voorgelezen te krijgen.

boekwijzer

KroonszKroonsz van Marco Kunst
Oef, wat een goed boek! Kroonsz is een verbluffend rijk verhaal rondom het mysterie van leven en dood. Best een zwaar thema, maar dat is nu eenmaal waar dit grootse boek werkelijk over gaat. De zeventiende-eeuwse arts Zacharias Kroonsz en zijn zoon Wessel bouwen een kronoscoop, het apparaat dat levenslijnen zichtbaar en misschien zelfs bespeelbaar moet maken. Het verhaal uit de zeventiende eeuw wordt afgewisseld met fragmenten uit 2013 waar de populaire, knappe Pink en eenzame Bor allebei in de ban van een aantrekkelijke, mysterieuze jongen raken. De aanloop naar de plot, het moment dat verleden en heden samenkomen, leest als een van de spannendste films die ik ooit heb gezien. Het is bijna onmogelijk het boek dan nog weg te leggen. En als het verhaal af is, is het ook echt af… rond, gesloten, gedicht. Lees hier meer over het boek en hier over de schrijver.

gebrGebr. van Ted van Lieshout
Dit tijdloze meesterwerk grijpt je bij de strot en laat niet meer los. De broer van Lukas, Marius, is overleden. Zijn eigenzinnige, maar niet onlieve moeder wil al zijn bezittingen verbranden. Gelukkig redt Lukas het dagboek van Marius uit de vlammen; hij ontdekt dat zijn broer dingen over hem wist die hij nog niet aan zichzelf durft te bekennen. Een prachtig verhaal over homoseksualiteit en het verdriet over het overlijden van Marius (‘Kun je nog een broer zijn als je broer dood is?’). Ted van Lieshout schreef Gebr. al in 1996. Het boek werd opnieuw uitgegeven in 2009 omdat Van Lieshout de Theo Thijssen-prijs won. Het is betoverend goed, wereldwijd geroemd en in meer dan tien talen vertaald. Lees hier meer over de schrijver.

OverspoeldOverspoeld van Gideon Samson & Julius ’t Hart
Tijdens de finale van het WK voetbal krijgt Pieter een bericht van Elin, het meisje op wie hij verliefd werd op Sri Lanka en dat hij sinds ze samen de tsunami meemaakten niet meer heeft gesproken. Op confronterende, meeslepende wijze wordt de lezer met Pieter teruggezogen naar de gebeurtenissen van 2004. Gouden Lijst-winnaar Overspoeld is een van de Slashboeken van Querido, die geschreven zijn op basis van waargebeurde levensverhalen van bijzondere jongeren. Het boek is net zo interessant voor meisjes als voor jongens, maar lijkt gemaakt om jongens aan het lezen te krijgen (of houden).

boekwijzer

Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness
Sinds bekend werd dat de moeder van Conor kanker heeft, is het alsof hij onzichtbaar is geworden. Dat is niet fijn, maar voor Conor zijn er moeilijkere dingen… Langzaam ontdekt hij wat hij diep in zijn hart al weet: zijn moeder wordt niet meer beter. Op een nacht krijgt hij bezoek van een monster dat hem verhalen vertelt en hem helpt het dapperste, meest ware en zware te doen. Hoewel het moeilijk is om het droog te houden bij dit veelbekroonde boek, gaat het verhaal om meer dan het oproepen van tranen. Het beschrijft ten diepste hoe verscheurend afscheid kan zijn, hoe moeilijk het is om los te laten. Hoe niet alle verhalen goed aflopen.

soldaten-huilen-niet

Soldaten huilen niet van Rindert Kromhout 

Dit is het eerste deel van de schitterende trilogie over de Bloomsbury Groep, de kleurrijke kunstenaarsgroep die in de eerste helft van de vorige eeuw in Engeland leefde. Ze kunnen los van elkaar gelezen worden, maar het is eigenlijk zonde om niet met de het bekroonde Soldaten huilen niet te beginnen. Daarin vertelt Quentin, de zoon van kunstenares Vanessa Bell en neef van Virgina Woolf over Charleston, hun fantastische huis op het Engelse platteland, haar uitzonderlijke bewoners en bezoekers, en over de leugen die aan het licht komt. Een leugen die enorme gevolgen zal hebben. Deze historische romans maken de cultuurgeschiedenis onweerstaanbaar spannend voor pubers. Lees hier meer over de schrijver.

Kromhout_April is de wreedste maand.inddApril is de wreedste maand van Rindert Kromhout 
In dit tweede deel van de trilogie over de Bloomsbury Groep komt Angelica, het zusje van Quentin, aan het woord. Het gaat over de dagen nadat hun tante Virginia Woolf spoorloos verdween. Bij een rivier wordt alleen haar wandelstok teruggevonden. Wat staat er in de brief die ze heeft achtergelaten? Heeft hun geweldige tante zelfmoord gepleegd? Quentin en Angelica kunnen het nauwelijks geloven en gaan naar haar op zoek. April is de wreedste maand is het vervolg op Soldaten huilen niet. De boeken kunnen los van elkaar gelezen worden, maar het is eigenlijk zonde om niet met de het bekroonde Soldaten huilen niet te beginnen. Lees hier meer over de schrijver.

boekwijzer

honderduur2Honderd uur nacht van Anna Woltz
Anna Woltz
 woonde in New York toen de stad werd overvallen door orkaan Sandy. Ze schreef er Honderd uur nacht over. Emilia  – een puber van veertien met smetvrees – ontvlucht Nederland nadat ze erachter komt dat haar vader dingen heeft gedaan met een leerling die een schooldirecteur helemaal niet behoort doen. En een vader al helemaal niet. Ze komt terecht in New York (‘Honderdduizend steden bestaan er op de wereld. En ik ben gevlucht naar de stad die over twee dagen wordt getroffen door een orkaan.’) Dit mooie boek gaat over veel en tegelijkertijd wordt het nooit onoverzichtelijk. Dat is niet toevallig. Dat heeft alles te maken met het enorme talent van deze auteur. Lees hier meer over Anna en hier over haar andere boeken.

Het gelukkige eilandHet gelukkige eiland van Marit Törnqvist 
In dit pareltje komt een meisje aanvaren dat op weg is naar de horizon. Liefhebbers van het werk van Marit Törnqvist zullen snel zien dat het het meisje is uit haar Klein verhaal over liefde. Dit keer gaat ze op zoek naar geluk. Ze ontdekt wat ze wil, wie ze is en doorleeft de misstappen die bij dat proces horen. Helemaal aan het einde van het boek vindt het meisje een leeg eiland, het gelúkkige eiland. ‘Hier kon alles nog gebeuren.’ Het is het gevoel van kinderlijke vrijheid. ‘Waar zou ze gaan zitten? Waar zou ze gaan slapen? Wat zou ze gaan doen?’ Dit eiland geeft haar de ruimte. Het is zoals Marit Törnqvist het zelf zegt: ‘Ik geloof dat iedereen zo nu en dan een leeg eiland moet tegenkomen. Dat die ruimte een voorwaarde is om überhaupt te leven.’

erwt tedOnder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout
‘Er zijn mensen die de poppenportretten in dit boek een beetje eng vinden.’ schrijft Ted van Lieshout over de poppen die hij in 1981, 1982 en 1983 maakte, oud liet worden en een plek gaf in deze dichtbundel. Ik vind ze helemaal niet eng, ik moest even wennen aan de ogen, maar kon míjn ogen vanaf het eerste moment niet van ze af houden. Lees de gedichten rustig, dan zoom je langzaam in op het leven van het meisje (de ‘ik’ uit het boek). De gedichten spelen grotendeels rondom de scheiding van haar ouders, maar gaan over gevoelens die je ook herkent als je die achtergrond niet hebt. Als altijd met het werk van Ted van Lieshout raakt het me. Het is oprecht, kwetsbaar, grappig, mooi. Ik ben zelf een kind geweest. Een heel ander kind, maar toch… dit meisje zorgt ervoor dat ik me (beter) herinner hoe het voelde om groot te worden, het zorgt ervoor dat ik mijn eigen kinderen beter begrijp. Ga haar verhaal alsjeblieft lezen. Het zal je wijzer maken.

Lichtjes in je ogenLichtjes in je ogen van Hans & Monique Hagen
In 1988, iets nadat hun dochter Imme werd geboren, besloten Hans en Monique Hagen samen gedichtjes te maken voor peuters en kleuters; eerst verscheen Daar komt de tijger, daarna Misschien een olifant. Later werden de unieke, grappige gedichtjes gebundeld in Lichtjes in je ogen. Herkenbaarder en verrijkender voor de allerkleinsten is het daarna wat mij betreft in een dichtbundel niet meer geworden. Een genot om voor te lezen. De prachtige illustraties van Marit Törnqvist voegen een eigen beeldverhaal toe. Lees hier het interview van boekwijzer met Hans & Monique.

boekwijzer

Doodgewoon van Bette Westera & Sylvia Weve
De gedichten en illustraties uit deze bijzondere bundel zijn kleurrijk als het kan, zwart als het moet. Ze gaan over missen (‘Ik mis je als ik keelpijn heb, ik mis je als ik val. Ik mis je nergens echt het ergst, maar altijd overal.’), over vragen, over angsten, over culturen. Over het overlijden van een ouder, een zusje, een vriendje, een te vroeg geboren kindje, een huisdier, een klasgenoot, over een meisje dat zelf uit het leven stapt… Ze verhalen over bijna alle gezichten van de dood. De meesterlijke tekeningen lopen in elkaar over nog voordat je de bladzijden omslaat. Doodgewoon won in 2015 niet voor niets de Woutertje Pieterseprijs, een Vlag en Wimpel én de Gouden Griffel, het is een uniek en prachtig uitgegeven boek.

kak-zei-de-ezelKak! zei de ezel van Koos Meinderts & Annette Fienieg
Deze knappe, vrolijke bundel staat vol klassieke Engelse nonsensversjes die door Koos Meinderts bewerkt werden zodat kinderen er ook in het Nederlands van kunnen genieten. Op de linkerpagina staan steeds de Engelse versjes, rechts de vrij vertaalde Nederlandse… Het boek ademt Meinderts liefde voor volkspoëzie, voor het spelen met woorden, voor rijm en voor fantasie. Zijn bewerkingen zijn op zich zelf gewoonweg een verrijking van de Nederlandse kinderpoëzie geworden. Annette Fienieg illustreert het geheel heel knap en met prachtige tekeningen aaneen. Kak! zei de ezel is wat mij betreft nu al een klassieker die in elk huis en in elke school thuishoort. Lees hier meer over Koos Meinderts.

Nooit denk ik aan niets van Hans & Monique Hagen
In deze Zilveren Griffel-winnaar toveren Hans & Monique Hagen met woorden. De gedichten zijn grappig (zijn wij familie / vraagt de vogel / aan het vliegtuig), geven te denken (wat is altijd, ooit of nooit?) of helpen (ik zal ze verslaan / in mijn dromen vannacht / de rovers en monsters / die ik zelf heb bedacht). De tekeningen van Charlotte Dematons voegen wonderschone verhaaltjes toe. Over een jongetje en een meisje, een wit en een zwart poesje, ze laat zelfs het beertje dat in een eerder gedicht was kwijtgeraakt in de armen van het jongetje terugwaaien. In deze bundel komt en is alles goed.

Het schrijvertje van Ted van Lieshout en Sieb Posthuma
Drie boeken in één. Van Ansjovis tot Zwijntje is een poëtisch ABC. In Koekjes! verdwijnt er steeds een koekje uit de trommel: ‘Was jij het Diederik?’ ‘O nee, mama, niet ik!’ Het waren acht kabouters met een rode puntmuts, negen brandweermannen… Dit grappige verhaal is – ook door de Aadje Piraatje-achtige tekeningen – zeker een voorleeshit. Spin op sokken staat vol woord-, taal-, cijfer- en denkspelletjes. Door het slotgedicht – dat om stil van te worden zo mooi is – is de bundel een bijzonder eerbetoon aan Sieb

ONTVANG EEN KINDERBOEKENTIP OP MAAT

mail boekwijzer en je ontvangt zo snel mogelijk een tip in je mailbox