logo-boekwijzer-1024x1024

DE BOEKWIJZER-TIPT-TAFEL

Sinds kort verzorgt boekwijzer.com tiptafels in (kinder)boekenwinkels. De boeken op de tafels worden vier keer per jaar van de mooiste nieuwe én oudere boeken voorzien. Steeds per leeftijdscategorie drie tot vier boeken (ongeveer een boek per maand dus). De lijst met boeken wordt via een mooie tiplijst met de nieuwsbrieven van de scholen in de omgeving naar ouders gestuurd. Koop je een boek, dan gaat 10% van de opbrengst naar de school naar keuze. Het idee is dat de scholen aan het einde van de vier maanden de meeste boeken zelf ook aan kunnen schaffen. Hieronder vind je de boeken die op dit moment op de boekwijzer-tafel prijken. Ook interesse in zo’n samenwerking? We vertellen er heel graag meer over. Mail gerust naar boekwijzer@gmail.co

0+

Windje - LAurie cohenWindje van Laurie Cohen & Nicolas Gouny
Ach die arme olifant Jan. Hij denkt dat een olifantenwind héél gevaarlijk kan zijn. En dus knijpt hij zijn billen dicht, en blijft hij stokstijf staan. Hij wil dat windje echt niet laten gaan, want dan zal de aarde waarschijnlijk in duizenden stukjes spatten en vergaan. Een heel grappig verhaaltje dat óók laat zien hoe je dingen in je hoofd vaak zoveel groter maakt dan ze uiteindelijk zijn.

De dikke Boer BorisDe dikke Boer Boris van Ted van Lieshout & Philip Hopman
In deze feestelijke verzamelbundel zijn drie verhalen over het kleine boertje met de rode laarsjes verzameld. Of Boer Boris zijn maaier nu omtovert tot een multimegamaaimachine, geen feest wil of naar de markt gaat, de combinatie van het klinkende rijm en de mooie illustraties is sowieso een garantie voor voorleesplezier. Mét dvd.

Kleine blauwe truckKleine blauwe truck van Alice Schertle & Jill McElmurry
De dieren groeten Kleine blauwe truck vrolijk als hij een eindje gaan rijden: ‘Piep!’ zegt Kuiken, ‘Tok!’ doet Kip. ‘Mèèè!’ mekkert Gijsje Geit. ‘Toe-toet!’ groet Kleine blauwe truck, die langs hun weitje rijdt. Als Grote gele truck lomp voorbijraast, zullen de dieren en Kleine blauwe truck hem eens een lesje behulpzaamheid leren. Toe-toe-toet! dit boek doet het bij alle kinderen goed.

Lichtjes in je ogenLichtjes in je ogen van Hans & Monique Hagen & Marit Törnqvist
In 1988, iets nadat hun dochter Imme werd geboren, besloten Hans en Monique Hagen gedichtjes voor haar te maken. Herkenbaarder en verrijkender is het voor de allerkleinsten daarna wat mij betreft in een dichtbundel niet meer geworden. Een genot om voor te lezen. De illustraties van Marit Törnqvist voegen een eigen en wonderschoon beeldverhaal toe.

 

2+

Diepzeedokter Diederik Diepzeedokter Diederik van Leo Timmers
Elke dag daalt dokter Diederik met zijn multifunctionele duikbootje af naar de bodem van de zee om zieke dieren te helpen. Een zeepaardje dat niet goed meer ziet, een haai met tandpijn, een inktvis met pijnlijke armen, hij fikst het allemaal. Gelukkig maar, want als hij terug wil naar boven gaat het helemaal mis en blijkt hij de hulp van zijn nieuwe vrienden heel hard nodig te hebben.

boekwijzer

stoute hondStoute hond! van Chris Haughton
Wat zal Sjors doen als hij zijn baasje belooft heel braaf te zijn als die even even weggaat? Kan hij de verleiding van een grote taart, spelen met poes of wroeten in zwarte aarde weerstaan? Sjooors?? De boeken van Chris Haughton zijn niet voor niks razend populair. Kinderen kunnen de teksten binnen no time navertellen, de grapjes en herhalingen zijn hilarisch en de illustraties van een uitzonderlijk niveau.

Heb jij misschien olifant gezien?Heb jij misschien Olifant gezien? van David Barrow
Een kleine jongen en heel grote olifant spelen verstoppertje. De olifant waarschuwt de jongen dat hij er echt héél erg goed in is, maar klopt dat wel? Kijk maar eens naar het omslag. Vallen de verstopkunsten van deze olifant niet vies tegen? Het jongetje speelt het spelletje mee en kan nogal goed doen alsof hij hem niet ziet! Een verrassend, mooi én grappig debuut!

beer is op vlinderBeer is op vlinder van Annemarie van Haeringen
De grote, verlegen, onhandige Beer probeert aan Vlinder – mooi en licht als een uitgeknipt stukje hemel – duidelijk te maken hoeveel hij van haar houdt. Hij doet zo zijn best, maar zijn avances lopen (bijna!) allemaal in de soep. Wat is het fijn dat deze Gouden Penseel-winnaar, mét bereromantisch einde, opnieuw is uitgegeven.

 4+

Dit is voor jouDit is voor jou van Sanne te Loo
Een jongetje dat niets liever doet dan tekenen ontmoet Anselmo, een schilder net als hij. In zijn droomatelier en droomhuis voelt het jongetje zich thuis. Kon het maar altijd zo blijven. Maar Anselmo moet terug naar de plek waar hij ooit thuis was. Gelukkig laat hij hem iets prachtigs na. Dit meesterwerkje laat zien hoe hard we elkaar nodig hebben. Jong en oud. Hoe we mensen met ons meedragen, ook als ze er niet meer zijn. En het laat bovenal zien dat hoop blijft. Kijk hier een mooi filmpje!

9789056377144-2Hier is de boze heks van Hanna Kraan & Annemarie van Haeringen
‘Oeioeioei!’ deze bundel staat vol met de fijnste verhalen over de beroemde, knorrende, toverende mopperkont op haar bezemsteel met haar kleine hartje. Het is keer op keer een spannend feest om te lezen hoe het zal aflopen voor de haas, de uil en de egel. Één ding is duidelijk: zij en de boze heks kunnen uiteindelijk echt niet zonder elkaar! De verhalen zijn in kleur en vrolijk geïllustreerd.

laat maar los, koalaLaat maar los, Koala van Rachel Bright & Jim Field
Op een prachtige plek hangt kleine Koala in zijn tak. Hoog in zijn boom is hij op zijn gemak. Daar is het veilig en vertrouwd. Iets nieuws uitproberen? O nee, voor geen goud. Maar op een ochtend pokkepokt een specht zijn boomstam kapot en wat hoog in de boom nog zo eng leek te zijn, is eenmaal beneden juist vreselijk fijn. Dit mooie boek laat zien hoe leuk het is om iets nieuws uit te proberen. Kijk hier een mooi filmpje!

9789047708674Ik wil een leeuw van Annemarie van der Eem & Mark Janssen
De vraag in dit kleurrijk geïllustreerde prentenboek is niet wát Sjuul wil (een hondje), maar hóé hij voor elkaar gaat krijgen dat hij hem krijgt, vandaag nog! Het ventje bedenkt een knap plannetje. ‘Ik wil een leeuw,’ brult hij, en als zijn moeder hem uitlegt waarom daar geen sprake van kan zijn, wil hij een nijlpaard, een aap, een geit… En ja, vergeleken met al die dieren is een hondje natuurlijk best heel onschuldig!

6+

Aerts - KersenhemelKersenhemel van Jef Aerts & Sanne te Loo
In een landschap vol kersenbomen wonen Dina en Adin. Ze zijn échte vrienden. Hun leukste spel is pitten planten. Als Adin verhuist naar de stad, bedenken ze een plan. Adin laat vliegtuigjes van het balkon van zijn flat vliegen, kersenpitten vallen er als bommetjes uit. Dina fietst uren en overal waar ze komt duwt ze pitten in de grond. Als de lente aanbreekt, ontploft de bloesem en vormt een spoor van de voet van Adins flat helemaal tot de boomgaard bij Dina’s huis. Een spoor zo mooi dat de moeder van Adin het wel móét volgen. Een schitterend geïllustreerd, fantasievol verhaal over echte vriendschap. Bekijk hier een mooi filmpje!

Rosie en Moussa voor altijdRosie en Moussa voor altijd van Michael de Cock & Judith van Istendael
Drie boeken in één; in deze fijne voorlees- en zelfleesbundel vind je álle avonturen van de vriendjes Rosie en Moussa. De verhalen zijn grappig, spannend, ontroerend, lezen als een trein, staan bomvol rake observaties en herbergen de fijnste personages. De brommerige meneer Tak, de aardige mevrouw Hemelrijk, de vader van Rosie die in de gevangenis zit, haar lieve moeder en de geweldige kinderen zelf natuurlijk! De vele stripachtige zwart-wittekeningen vullen het verhaal prachtig aan.

bibi's doodgewoneBibi’s doodgewone dierenboek van Bibi Dumon Tak & Fleur van Weel
Naast Bibi’s bijzondere beestenboek, waarin – de titel zegt het al – onalledaagse dieren de hoofdrol speelden, is er ook een fantastisch boek van Bibi over alledaagse dieren. De miniatuurportretten zijn beeldschoon en loeigrappig, met allerlei verrassende feitjes die de dieren lang niet zo doodgewoon maken als ze lijken. De illustraties van Fleur van Weel zijn van dezelfde pracht als de beschrijvingen van de diertjes.

Een pittg soepjeEen pittig soepje van Femke Dekker & Marieke Nelissen
Op een hoge berg staat een oud huis. De muren staan scheef. Eén raam heeft de vorm van een spinnenweb. Niemand durft in de buurt te komen. Ze zeggen dat het er niet pluis is. Hier wonen vier vriendinnen. Ze dansen bij volle maan. Ze brouwen vreemde drankjes. Ze vliegen op hun bezems door de lucht. Ze kunnen je betoveren! Het zijn Sybil, Luna, Lidwien en Stella: de heksen van de Heksenkeet. Een serie voor beginnende lezers, mét fijne illustraties van Marieke Nelissen.

8+

de-ring-van-koning-salomoDe ring van koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden
Sem wordt door de vertrouweling van koning Salomo onder zijn hoede genomen. Hij is aanwezig bij beroemde zittingen waarbij koning Salomo oordeelt over de ingewikkeldste zaken. Hij ontdekt de macht van de magische ring van koning Salomo en moet het opnemen tegen demonen die de macht willen overnemen. Het boek is niet alleen heel erg spannend en interessant, vol verhalen in verhalen, het is ook nog eens uitzonderlijk geïllustreerd. Een meester- én kunstwerk in één.

boekwijzer

arthur-wordt-beroemdArthur wordt beroemd van Håkon Øvreås & Øyvind Torseter
Arthur wil beroemd worden, hoe moet hij anders indruk maken op het nieuwe meisje in het dorp? Hij ‘leent’ hij de prijskip van de burgemeester een nachtje om de dag erna net te doen alsof híj hem terugvindt. Maar als hij bij zijn verstopplek terugkomt, vindt hij alleen nog wat witte veren. De kip is weg, gejat! Spionnenvergaderingen, detectives en op elke bladzijde illustraties! Een knap en spannend vervolg op Bruno is een superheld.

9789025761554_Boersen_Timo en de oppasninjaTimo en de oppasninja van Lisa Boersen & Edwin Rhemrev   
Als oma in het ziekenhuis beland, moet er snel een nieuwe oppas gevonden worden Timo. Zijn moeder is stewardess en moet dezelfde week nog vliegen, maar Timo wil ab-so-luut niet naar zijn strenge buurvrouw! Dan staat Yushi voor de deur. Hmmm, dat is niet helemaal wat de moeder van Timo in gedachte had. Yushi is namelijk een geen gewone oppas, maar een ninja: een echte oppasninja! Een grappig, lekker leesbaar boek. Deel twee – Timo en de Oppasninja krijgen koninklijk bezoek – komt eind mei uit.

boekwijzer

Kinderen met een sterKinderen met een ster van Martine Letterie & Rick de Haas
De verhalen uit dit belangrijke boek zijn gebaseerd op de herinneringen van overlevenden (en één niet-overlevende) aan hun kinderjaren in het kamp Westerbork. Martine Letterie vertelt op mooie, indringende wijze over zes doodgewone kinderen, wiens leven door die verschrikkelijke ster op hun kleding totaal verandert. Hoewel de verhalen best verdrietig zijn, is het zo belangrijk dat ze verteld blijven worden. Oh, en dit boek kan al vanaf zeven jaar voorgelezen worden!

10+

waterwaackDe Waterwaack van Natterlande van Marco Kunst & Marieke Nelissen
Op een dag valt er een geheimzinnige brief bij de tweeling Gum en Toffee door de brievenbus. Daarin wordt verteld dat hun moeder wettig erfgename is van de functie van de Waterwaack, de Zomp en het Waterwaackhuis. Van de wat? hoor ik je denken. Maakt niet uit, ga het boek maar lezen. Het is een denderend, wervelend en krankzinnig avontuur. vol Grote Toestanden, Kleine Geheimzinnigheden, mooie tekeningen en knotsgekke personages. Kijk hier een mooi filmpje!

omslag-rover-gezochtRover gezocht van Ido Weigelt & Marieke Nelissen
Wat is een wachtmeester zonder rover, en wat is een koninkrijk zonder wachtmeester? Helemaal niks! Dat weet ook de koning van Ignazië. Alleen is er op zijn vredelievende eilandje niet één rover te vinden. De jonge, dappere Finn besluit op zoek te gaan in het gevaarlijke Noordrijk van hertog Zaban en zijn vreselijke kraaienheksen en belandt in een geweldig avontuur vol mini-helden. Een mooi verhaal over moed, trouw en vriendschap vol sprookjesachtige illustraties .

Helden!Helden! van Janny van de der Molen & Els Egeraat
In Helden! giet Janny van der Molen het verhaal van twaalf helden in een avontuurlijk en spannend jasje. Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King, maar bijvoorbeeld ook Charles Dickens en Aletta Jacobs komen langs. Doordat de verhalen vanuit kinderen worden verteld, zijn ze heel toegankelijk. De perfecte manier om meer te weten te komen over twaalf mensen die zich inzetten voor een beter leven voor iedereen. Haar Geniaal! en Over engelen, goden en helden zijn ook aanraders!

Ik en de roversIk en de rovers van Siri Kolu   
‘Ik werd in de tweede week van juni ontvoerd. Maar goed ook, het dreigde toch al een beroerde zomer te worden.’ Dat is het briljante begin van dit sprankelende, fantasievolle, razende verhaal over Roos die ontvoerd wordt door de familie Rover. Roos blijkt het beste wat ze in lange tijd hebben buitgemaakt. Ze wordt al snel een ‘deskundige’ op roversgebied. Zouden de rovers haar nog wel laten gaan? En belangrijker: wil ze zelf nog wel naar huis?

 12+

haaieneilandHaaieneiland van Rob Ruggenberg
Waarschuwing: Dit boek is niet bestemd voor watjes. Dus ben je op zoek naar een bloedstollend avontuur, dan is dit boek van meesterverteller Rob Ruggenberg precies wat je zoekt. Als een van de schepen van de achttiende-eeuwse geheime expeditie van Jacob Roggeveen bij het eiland Takapoto schipbreuk leidt, besluit Roemer om te blijven. Hij ontdekt al snel dat het plekje in de Stille Zuidzee niet zo paradijslijk is als hij hoopte. Bloeddorstige kannibalen vallen het eiland aan en ontvoeren de schone Nu’i. Roemer moet een waanzinnig plan bedenken om haar te redden.

eilanddagenEilanddagen van Gideon Samson
In dit perfecte vakantieboek moet Jakob van zijn moeder de zomervakantie doorbrengen bij zijn Griekse vader. Daar heeft hij he-le-maal geen zin in. Tot hij de Griekse Miech ontmoet en het de heerlijkste zomer van zijn leven lijkt te worden. De jongens worden beste vrienden. Als Puck, het vriendinnetje van Miech, uit Nederland arriveert, wordt het allemaal nog mooier. Samen zijn ze ‘een eilandje op een eiland’ en ze wensen dat alles zal blijven zoals het op dat moment is. Er is één probleem. Of Jakob het nou leuk vindt of niet, hij is ook tot over zijn oren verliefd op Puck…

boekwijzer

honderduur2Honderd uur nacht van Anna Woltz
Anna Woltz woonde in New York toen de stad werd overvallen door orkaan Sandy. Ze schreef er Honderd uur nacht over. Emilia vlucht uit Nederland en komt terecht in New York: ‘Honderdduizend steden bestaan er op de wereld. En ik ben gevlucht naar de stad die over twee dagen wordt getroffen door een orkaan.’ Deze fantastische pageturner gaat over veel en tegelijkertijd wordt het nooit onoverzichtelijk. Dat is niet toevallig, maar heeft alles te maken met het enorme talent van de auteur.

boekwijzer

borealisBorealis van Marloes Morshuis    
Joppe is ontvoerd en samen met ongeveer tweehonderd kinderen uit de hele wereld naar Borealis – een plek ver weg van de bewoonde wereld – gebracht. Waarom? Omdat de mensheid reddeloos verloren is. De natuur zal haar verpletteren! De zondvloed komt eraan! Dat is althans het verhaal dat aan de kinderen wordt verteld. In Borealis zullen ze overleven en de toekomst van de mensheid veilig kunnen stellen. Joppe is niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen en dat is het begin van een spectaculair avontuur.

14+

Er is geen vorm waarin ik pasEr is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen    
Tessel is zestien, intelligent en perfectionistisch. Ze loopt zich het vuur uit de sloffen voor P., haar leraar Nederlands en het stuk van de school. Maar als zijn huwelijk gevaar gaat lopen, wijst P. haar bruut de deur. ‘Het is niet zo heel leuk als iemand je maniak noemt. Of als hij je beschuldigd van stalken. Zeker niet als die iemand belangrijk is voor jou.’ Als Tessel zich realiseert dat zij niet degene is die te ver is gegaan en dat ze zichzelf ergens de schuld van geeft waar hij op zijn minst medeverantwoordelijk voor is, wordt ze boos en is het is tijd voor wraak. Dit boek verovert je woord voor woord verovert en heeft een prachtige boodschap: Ben bang, maak fouten, huil uit, vraag hulp, ga het aan, vertrouw jezelf en probeer het opnieuw. Een must read! Ook voor volwassenen!

9789047708933Optimisme is dodelijk van Susin Nielsen   
Petula van zestien is slim én grappig, alleen sociaal niet de beste. De paniekaanvallen die ze sinds de dood van haar zusje – waar ze zichzelf ondanks dat iedereen zegt dat het een tragisch ongeval was de schuld van geeft – helpen daar niet echt bij. Dan ontmoet ze de vrolijke, positieve Jacob… Ze wordt niet alleen stapelverliefd op hem (en hij op haar), hij zorgt er ook voor dat er iets verandert in haar. Maar dan blijkt Jacob een even duister als tragisch geheim met zich mee te dragen. Dit is zo’n boek dat je no way nog weglegt als je er eenmaal in bent begonnen.

De love busDe lovebus van Tjibbe Veldkamp 
Alsof je een spannende film zit te kijken, lees je vanuit meerdere personages wat er op de beruchte zaterdagavond 7 februari 1976 in Medum gebeurde. Die nacht werden er twee mensen vermoord, raakte er één zwaargewond en hadden acht personen medische zorg nodig voor lichtere verwondingen. Al dat geweld draaide om seks. Dit is het verhaal van die avond. Tjibbe Veldkamp bewijst in dit boek opnieuw dat hij een meesterlijke schrijver is: De lovebus leest als een trein!

Een reactie op “De boekwijzer-tipt-tafel (voorjaar 2017)

  1. Pingback: De boekwijzer-tipt-tafel (najaar 2016) – Boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *