HET KARTONNEN KASTEEL (3+)

Davies & Sarah_Het kartonnen kasteel_voorplat

Tekst: Linda Sarah

Illustraties: Benji Davies

Vertaling: Edward van de Vendel

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

 

Het kartonnen kasteel begint als een ode aan de fantasie. Twee beste vrienden, Bart en Edo, hebben aan twee kartonnen dozen genoeg om werelden te bouwen. Samen fantaseren ze dat ze grote koningen zijn, astronauten of piraten die de wilde zeeën bevaren. De blijdschap en veiligheid die de vrijheid en de vriendschap de jongetjes geeft spat van de illustraties van Benji Davies.

Schermafbeelding 2017-07-20 om 11.37.52

Net als in de boeken over De kleine walvis en – een van mijn lievelingsprentenboeken – Het eiland van opa is de manier waarop Davies de emotie van zijn personages laat zien liefdevol en spannend tegelijk. De illustrator vertelde me eens dat hij ervan houdt om gezichten zo minimalistisch mogelijk te tekenen, omdat hij gelooft dat kinderen zich makkelijker verplaatsen als hij de karakters simplificeert. Daarom tekent Davies vaak geen mond. Zonder de mond moet hij harder werken om de dingen om de jongetjes heen te laten verhalen. In Het kartonnen kasteel laat hij dit weer zo mooi zien. Niet alleen in het gedeelte waarin Bart en Edo erop los fantaseren, maar ook in het tweede deel van het boek, waarin auteur Linda Sarah het kleine jongetje Kai introduceert. Kai heeft ook een kartonnen doos en eindelijk de moed gevonden om te vragen of hij mee mag spelen.

Schermafbeelding 2017-07-20 om 11.38.19

Daarna is alles anders. Niemand wordt buitengesloten, maar door de nieuwe dynamiek wordt het vertrouwde ritme wel verstoord. En dat voelt vreemd, vooral voor Bart. Wie kent dit gevoel niet? Dat het opeens niet meer is zoals je het gewend was, dat je het even niet meer begrijpt, dat de veranderingen je onzeker maken, en boos. Dat het tijd kost om te wennen. De manier waarop Linda Sarah dit universele gevoel in dit kleine verhaal vat is troostend en belangrijk. Kijk! Anderen hebben hier ook wel eens last van. Dit gevoel mag er zijn. Én: het kan goed komen.

Schermafbeelding 2017-07-20 om 11.38.48

Het kartonnen kasteel is een mooi en belangrijk prentenboek. Het is erg knap hoe de illustraties en de woorden (chapeau ook voor de krachtige vertaling van Edward van de Vendel) elkaar versterken en aanvullen tot een ritmisch geheel. Het boek laat zien hoe een vriendschap zo fijn en vertrouwd toch mag plaatsmaken voor iets nieuws, iets helemaal anders. Hoe dat helemaal andere ook helemaal goed kan zijn. En dat het helemaal niet raar is dat het even duurt voor je dat inziet.

Schermafbeelding 2017-07-20 om 11.39.03

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Het kartonnen kasteel.

[/fusion_text][fusion_vimeo id=”” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”5024″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”yes” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”boekwijzer | Dit is voor jou” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://boekwijzer.com/wp-content/uploads/2017/07/Davies-Sarah_Het-kartonnen-kasteel_voorplat.jpg[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ spacing=”yes” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”none” hide_on_mobile=”no” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

 

WINACTIE

Wil jij

Het kartonnen kasteel van Linda Sarah & Benji Davies winnen?

We geven 3 exemplaren weg!

Like  boekwijzer.com en dit bericht op Instagram of Facebook om mee te doen.

De winnaars maken we half augustus bekend!

Veel lees- en kijkplezier!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”5024″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”yes” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”boekwijzer | Dit is voor jou” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://boekwijzer.com/wp-content/uploads/2017/07/Davies-Sarah_Het-kartonnen-kasteel_voorplat.jpg[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Een reactie op “Kinderboekentip van de week: Het kartonnenkasteel (3+) (met filmpje en winactie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *