logo-boekwijzer-1024x1024

DE BOEKWIJZER-TIPT-TAFEL

boekwijzer.com verzorgt tiptafels in (kinder)boekenwinkels. De tafels worden vier keer per jaar van de mooiste nieuwe én oudere kinderboeken voorzien. Steeds per leeftijdscategorie drie tot vier boeken (ongeveer een boek per maand dus). Ouders en leraren ontvangen de nieuwe lijst, zoals hieronder, steeds via de nieuwsbrieven van scholen in de omgeving. Ook interesse in zo’n samenwerking? We vertellen er heel graag meer over. Mail gerust naar boekwijzer@gmail.com!

Op de boekwijzer-tipt-tafel valt dit najaar veel te griezelen. Dat heeft alles te maken met het thema van de Kinderboekenweek 2017: Gruwelijk eng. Maar geen zorgen voor kinderen die niet van spannend houden, er prijken meer dan genoeg andere prachtige boeken op de tafel. Van non-fictie tot fictie, er is voor iedereen wat te vinden. De leeftijdscategorie is slechts een indicatie. Voel je vrij om daarmee te spelen. Voorlezen kan vaak al eerder en leesniveau verschilt per kind. Voor advies op maat kan altijd gemaild worden!

Heel veel kijk- en leesplezier! 

 1+


Tegenstellingen van tegenstellingenFrancesco Pittau & Bernadette Gervais (vertaling: W. Davids)

Tegenstellingen is een van de leukste, slimste boeken van dit moment. De Italiaanse schrijver Fransesco Pittau en Belgische illustratrice Bernadette Gervais zijn dit project voor mijn gevoel met een geheel open, bijna naïeve (in de goede zin van het woord) kinderblik ingevlogen. Welk dier nemen we als uitgangspunt? De olifant. Welke tegenstellingen kunnen we bedenken? Een heleboel. Hoe krijgen we het voor elkaar om het allemaal uit te beelden? Bewonder Tegenstellingen om het antwoord op die vraag te vinden. Bekijk hier een mooi filmpje over het boek.


PippeloentjePippeloentje van Annie M.G. Schmidt & Fleur van der Weel

Wist je dat de versjes over beertje Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt al bijna zestig jaar oud zijn? Illustratrice Fleur van der Weel stak een fijne selectie van de klassieke versjes in een nieuw, perfect passend jasje. Haar tekeningen zijn dromerig en warm; ze stralen precies de geborgenheid uit die we kinderen zo gunnen. Tijdloze versjes, heerlijk om voor te lezen, of zomaar in te bladeren. ‘Geef het beertje maar een zoentje: Welterusten Pippeloentje!’

kiekeboe - rond

Kiekeboe Rond van Mies van Hout

Mies van Hout maakte een serie van drie boeken voor de allerkleinsten. Kiekeboe Rond, Kiekeboe Driehoek en Kiekeboe Vierkant. Steeds neemt ze een van de drie vormen als uitgangspunt en verrast kinderen in een kiekeboe van openslaande pagina’s met spannende (fantasie)dieren waarin de vormen zijn veranderd. Rond is niet alleen rond; het is draaiend, vloeiend, golvend. Om meer te leren over vormen, om te spelen (kiekeboe!) en om de fantasie eindeloos te prikkelen. Oh, en ze zijn allemaal even fijn!

boekwijzer

3+

Dde grootste griezele grootste griezel van Loes Riphagen
‘Niemand is zo akelig, griezelig, monsterlijk, gruwelijk, afschuwelijk eng als ik’, pocht een spinnetje. Pfff, daar zijn de dieren in het bos het ‘Echt niet!’ mee eens. Iedereen vindt zichzelf de engste griezel. Krijsend, brullend, grommend en bulderend verjagen ze elkaar. Zou het spinnetje aan het langste eind trekken? Een stoer, grappig voorleesverhaal, zeker door het originele einde!

Een huis voor HarryEen huis voor Harry van Leo Timmers
Poes Harry zit graag binnen, maar voor tikkertje met vlindertje Vera wil hij zijn veilige nestje wel verlaten. Maar dan raakt hij Vera kwijt én verdwaalt hij! Timmers leidt Harry langs hoge, lage, kleine, stevige huizen kris kras door de stad. Zou hij de weg nog terugvinden? De tekeningen zijn mooi en origineel; de emoties in de ogen van Harry ronduit vertederend. Dit is Leo Timmers op zijn best!

 

 

driehoekDriehoek van Mac Barnett & Jon Klassen (vertaling: J.H. Gever)
Jon Klassen is een meester in het tekenen van ogen. Dat bewees hij al in zijn geweldige hoeden-trilogie (lees die boeken!) en laat hij weer zo gaaf zien in Driehoek. Het begin is hilarisch: ‘Op een dag liep Driehoek door zijn deur, zijn huis uit. Hij ging een gemeen grapje uithalen met Vierkant.’ Dat laat Vierkant niet zomaar gebeuren, reken maar dat Driehoek een koekje van eigen deeg krijgt. Een van de beste boeken van dit moment!

vrolijke vogelsVrolijke vogels van Bette Westera & Emmanuelle Walker
Dit is nou zo’n boek dat je overal in het huis neer wilt zetten. De beeldschone, kleurrijke illustraties van Emmanuelle Walker zijn om hardop te gaan fluiten zo mooi en niemand minder dan Bette Westera rijmt er lustig op los in deze ode aan de mooiste vogels die onze wereld rijk is. In een vrolijk ABC komt ze van Albertina Albatros tot Zinivoa brilvogel voorbij. Dit is in Nederland de – langverwachte en zeer terechte – tweede druk van deze must have.

5+

roltrap naar de maanRoltrap naar de maan van Klein Orkest & Annette Fienieg (met cd)
Jeugdsentiment en vreugdesprongetjes! Een nieuw prentenboek waarin alle kinderliedjes van Klein Orkest (geschreven door Harrie Jekkers en Koos Meinderts) zijn gebundeld. Kennen jullie deze nog? ‘Er was eens een koning, machtig en groot. Die had slechts één vijand, en dat was de dood.’ Of deze: ‘Mijn vader is een leugenaar, hij kan fantastisch liegen. Wat los zit, liegt hij aan elkaar. Hij kan iedereen bedriegen.’ Daar wil toch elk kind mee opgroeien! Annette Fienieg maakte de schitterende illustraties. Heel veel kijk-, lees-, én luisterplezier!

Dag Poes!Dag Poes! van Bette Westera, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper en Hans & Monique Hagen
De twintig poezenportretten van Mies van Hout in dit wonderschone prentenboek zijn net zo vertrouwd (want steengoed) als verrassend (want toch weer zo anders dan haar eerdere werk). Al die kattengevoelens, die door Van Hout zo fenomenaal zijn verbeeld, werden door vijf meesterdichters in gedichten gevat. Het resultaat is zo mooi, zo grappig, zo verfijnd, zo steengoed… Was ik Minoes was, dan zat ik hardop te spinnen! 

boekwijzer

Fien wil een flus!Fien wil een flus van Joke van Leeuwen & Floor de Goede
Fien geeft een feest. Aan haar vrienden vraagt ze een flus. Een wat? Een flus! Niemand weet wat een flus is. Weet Fien het zelf eigenlijk wel? Een heerlijk verhaal dat onmiskenbaar van de hand van Joke van Leeuwen is (kennen jullie allemaal Iep! al?). Haar woordgrapjes en humor zijn ongeëvenaard. Fien wil een flus behoort tot de Tijgerlezen-serie. Het technische leesniveau doet er in deze serie niet toe, kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. Het is een groot feest voor beginnende lezers dat deze serie er is.
boekwijzer

een heel heel heel vies boekEen heel heel heel vies boek van Edward van de Vendel & Floor de Goede
Als Edward van de Vendel en Floor de Goede hun krachten bundelen is succes gegarandeerd, zo ook in misschien wel het allervieste boek dat je ooit zult lezen. Hardop lachen is niet tegen te houden! Vanaf het allereerste (strip)verhaal waarin twee jongetjes om een heel vies boek vragen (en het ook krijgen) is duidelijk welke koers dit boek vaart: eentje dwars door snot, slijm, spuug en poep récht de kinderharten in! Dit boek komt trouwens ook uit de Tijgerlezen-serie.

7+

bennietbangvoordewildedieren_voorplat_lowres_400Ben niet bang voor de wilde dieren van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders
In dit te gekke boek hebben heel veel griezeldieren (die – op de hoofdstukken over mysterieuze monsters en griezelfilmsterren na – allemaal echt bestaan) een bijzonder plekje gekregen. Dit boek heeft het allemaal: waar je Ben niet bang voor de wilde dieren ook openslaat, steeds lees je een pakkend, grappig, origineel en ook nog eens leerzaam verhaaltje over een spannend dier. Ideaal om stukjes uit voor te lezen, ideaal om zelf uit te lezen. Roebers heeft zijn naam wat mij betreft definitief gevestigd in kinderboekenland.

Binnenstebinnen Binnenstebinnen van Jan Paul Schutten en Arie van ‘t Riet
Tja, als Jan Paul Schutten met een nieuw boek komt, zitten we natuurljk allemaal op het puntje van onze stoel. Zou het weer zo goed zijn? Zo bijzonder? Dat kan toch bijna niet? Het kan dus wel… In Het raadsel van jou en je biljoenen bewoners nam hij ons mee naar het binnenste van je lijf; in Binnenstebinnen naar het binnenste van dieren. Met evenveel wonderlijke weetjes, grapjes en verhaaltjes en dit keer niet aan de hand van tekeningen, maar… röntgenfoto’s. Je moet er maar op komen. Het resultaat is briljant, interessant en ook nog eens gewoon ont-zet-tend leuk.

boekwijzer

De griezels

De Griezels van Roald Dahl & Quentin Blake (vertaling: Huberte Vriesendorp)

Twee misselijke, miezerige, viezelige misbaksels, dát zijn Meneer en Mevrouw Griezel. Ze halen rotstreken met elkaar uit én ze maken het leven van de vogels en de vier apen in de tuin vreselijk zuur. Die haten meneer en mevrouw Griezel door en door en zinnen op wraak! Een klassieker die ik elk kind gun (net als de andere boeken van Roald Dahl).

boekwijzer

9+

untitled Gruwelijk Grappige Griezelverhalen van Tosca Menten, Jozua Douglas, Mannon Sikkel & Katrien Holland
Het boek begint met een verhaal uit de middeleeuwen over het ontstaan van de vertellers van de Lachende Zaag. Het toont de wonderen die verhalen kunnen verrichten en is een mooie buiging naar klassieker (en must have) Het Sleutelkruid van Paul Biegel. Het wordt duidelijk dat de drie schrijvers van dit boek in 2017 hebben besloten het genootschap van De Lachende Zaag weer leven in te blazen in dit boek vol gruwelijk grappige griezelverhalen. Dat blijkt een heel goed plan: lang leve de lach!

boekwijzer

ik ben vincent en ik ben niet bang

Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens & Maartje Kuiper
Enne Koens bewees met haar Hotel Bonbien al dat zij een rasvertelster is. En ook in dit boek kruip je in de huid van haar hoofdpersoon: Vincent. Over een week gaat hij op schoolkamp. Hij heeft alle reden om daar bang voor te zijn, want Vincent wordt verschrikkelijk gepest. ‘Op kamp krijgen we je wel’, heeft de grootste pester gezegd. Die woorden dreunen na in zijn hoofd. Vincent weet alles van survivallen en bereidt zich zo goed mogelijk voor. Zal het genoeg zijn? Ik ben Vincent en ik ben niet bang is een belangrijk, spannend, prachtig uitgegeven boek.

boekwijzer

BriefgeheimBriefgeheim van Jan Terlouw
Toen Jan Terlouw dit tijdloze, razendspannende boek schreef, verbleef hij twee weken met zijn gezin in een huisje aan zee. Hij had het eindelijk eens wat rustiger (hij was in die tijd fractievoorzitter van D’66) en kon mee. Maar om nou veertien dagen op het strand te zitten, dat was niks voor hem De eerste dag schreef hij het begin van dit boek. Zijn kinderen hadden het natuurlijk niet leuk gevonden dat hij niet mee was gegaan naar het strand, maar nadat hij ze het eerste hoofdstuk ’s avonds voorlas – over Eva, die een nacht wegblijft om haar ouders te straffen voor hun geruzie en opeens verdwijnt – mócht hij niet eens meer mee. Hij móést doorschrijven en elke avond voorlezen. Wil je geloven dat hij zelf ook geen idee had waar Eva was? Toen ze naar huis gingen was het boek af en was Nederland een klassieker rijker.

11+

Zweetvoetenman

De zweetvoetenman van Annet Huizing & Margot Westermann
‘Het recht is overal, het is de basis van onze samenleving. Best raar dat kinderen en ook veel volwassenen er zo weinig vanaf weten’, aldus Annet Huizing en dus dook zij in de materie en schreef er een boek over. Een steengoed boek. Aan de hand van de sprankelendste spannende, grappige of juist ontroerende waargebeurde verhalen geeft ze haar lezers een gevoel bij wat het recht nu eigenlijk inhoudt. De zweetvoetenman is buitengewoon informatief, uitbundig geïllustreerd, zet aan tot denken, nodigt uit tot discussie en is boven alles gewoonweg heel heel HEEL erg leuk. Mijn vonnis? Ik veroordeel iedereen tot het lezen van dit boek!

Geheimen van het wilde woudGeheimen van het Wilde Woud van Tonke Dragt
Heb je De brief voor de koning gelezen? Heb je het met een diepe zucht dichtgeslagen? Zou je nog veel langer willen verdwalen in het rijk van koning Dagonaut en Unauwen? Willen weten hoe het verder ging met Tiuri, Piak, ridder Ristridin en al die anderen? Dan is Geheimen van het Wilde Woud hét boek voor jou! Oh, en als je de winnaar van de Griffel der Griffels nou nog niet kende, nog niks weet over de brief voor de koning, dan mag je dat boek zelfs eerst lezen, en weet je dat er daarna nog een prachtig avontuur op je ligt te wachten.

boekwijzer

De grote verborgen zolderDe grote verborgen zolder van Edward van de Vendel
‘De grote verboden zolder was zo ontzettend verboden dat het.. ja, dat het je dood kon worden.’ En laat dit zinderende verhaal zich precies daar afspelen, in de nacht… Eddie is een jongetje dat niet veel durft, maar dan komt het meisje Linea een tijdje bij hem en zijn ouders wonen. Zij neemt hem mee naar de zolder en dat is het begin van een razendspannend avontuur. In de nachtzolderwereld is alles anders, het blijkt een land uit een verhaal, een geheim land. Een raadselachtige, gevaarlijke plek waar wonderen gebeuren en waar Eddie ontdekt hoe belangrijk hij kan zijn.

13+


ThornhillThornhill van Pam Smy (vertaling: Imme Dros)

Thornhill is misschien wel het de engste, spookachtigste boek dat ik ken. Schitterende tekeningen en dagboekteksten wisselen elkaar af. De tekeningen vertellen het verhaal van een meisje dat in 2017 leeft, het dagboek is geschreven door een meisje uit 1982. Ik ga hier niet vertellen hoe die verhalen samenkomen, dan zou ik alles verklappen. Maar reken maar dat de ontknoping bizar is, en griezelig, en dat je er misschien wel wakker van ligt. Dit boek is ijzingwekkend goed en anders dan alles wat ik tot nu toe voor kinderen heb gelezen.ijzer


Het alfabet van Candice PheeHet alfabet van Candice Phee van Barry Johnberg (vertaling: Annelies Jorna)

Candice, een meisje van twaalf, is ontwapenend eerlijk, superslim en niet als andere kinderen. Ze heeft niet veel vrienden, maar daar heeft ze het niet heel moeilijk mee. Ze heeft wel andere dingen om zich druk om te maken. Haar moeder is depressief door het overlijden van haar kleine zusje en haar vader heeft ruzie met zijn broer. Candice wil maar één ding:  zorgen dat alles voor iedereen goed komt. Dit boek is meeslepend, stoer, ontroerend, en ook nog eens ontzettend goed. Om hardop bij te lachen, om je in te verliezen. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die het niet in een paar dagen zal verslinden.

boekwijzer

Het boek van alle dingenHet boek van alle dingen van Guus Kuijer
‘Volgens mijn vader was de evolutieleer duivels, volgens mij is dezelfde leer mijn verlosser,’ aldus Guus Kuijer. Nederlands meest bekroonde schrijver groeide op in een strengchristelijk Amsterdams gezin. Het boek van alle dingen (Gouden Griffel 2015) gaat over die periode en is hem – naar eigen zeggen – het liefst. Hoofdpersonage Thomas verzet zich tegen zijn strikte, religieuze vader. ‘Wat wil je later worden eigenlijk,’ vraagt zijn buurvrouw hem. ‘Gelukkig,’ zegt hij. ‘Ik word later gelukkig.’ Haar antwoord is om in te lijsten: ‘Dat is een verdomd goed idee. En weet je waar geluk mee begint? Met niet meer bang zijn.’

 15+

Zeven minuten na middernachtZeven minuten na middernacht van Patrick Ness (vertaling: Manon Smits)
De moeder van Conor heeft kanker. Langzaam ontdekt hij wat hij diep in zijn hart al weet: zijn moeder wordt niet meer beter. Op een nacht krijgt hij bezoek van een monster dat hem verhalen vertelt en hem helpt het dapperste, meest ware en zware te doen. Hoewel het moeilijk is om het droog te houden bij dit veelbekroonde boek, gaat het verhaal om meer dan het oproepen van tranen. Het beschrijft ten diepste hoe verscheurend afscheid kan zijn, hoe moeilijk het is om los te laten. Hoe niet alle verhalen goed aflopen.

De zin is ook een ster

De zon is ook een ster van Nicola Yoon (vertaling: Esther Ottens)
Een dag uit het leven van Daniel en Natasha die ontdekken hoe liefde altijd alles anders maakt. ‘Daar is het liefde voor.’ Hij is het kind van Noord-Koreaanse immigranten, wil eigenlijk dichter worden, maar moet van zijn ouders gaan studeren. Haar familie woont illegaal in Amerika en zal nog die dag worden teruggezonden naar Jamaica. Als ze elkaar ontmoeten, is de liefde onontkoombaar. Yoon komt zelf uit Jamaica en gebruikte haar ervaringen als immigrante, het gevoel te leven tussen twee werelden zonder er echt deel van uit te maken, in dit boek. Daardoor is het zo veel meer geworden dan het ultieme liefdesavontuur dat het ook is.
boekwijzer

Kroonsz van Marco KunstKroonsz
Kroonsz is een verbluffend rijk verhaal rondom het mysterie van leven en dood. Best een zwaar thema, maar dat is nu eenmaal waar dit grootse boek werkelijk over gaat. De zeventiende-eeuwse arts Zacharias Kroonsz en zijn zoon Wessel bouwen een kronoscoop, een apparaat dat levenslijnen zichtbaar en zelfs bespeelbaar moet maken. Het verhaal uit de zeventiende eeuw wordt afgewisseld met fragmenten uit 2013 waar de populaire Pink en eenzame Bor in de ban van een aantrekkelijke, mysterieuze jongen raken. Als het einde nadert, het moment dat verleden en heden samenkomen, is het bijna onmogelijk het boek nog weg te leggen. Lees hier meer over het boek en hier over de schrijver.

boekwijzer

ALLE LEEFTIJDEN

Het gelukkige eilandHet gelukkige eiland van Marit Törnqvist
In dit pareltje komt een meisje aanvaren dat op weg is naar de horizon. Voor liefhebbers van het werk van Marit Törnqvist zal meteen duidelijk zijn dat het het meisje is uit haar Klein verhaal over liefde. In Het gelukkige eiland gaat het meisje op zoek naar antwoorden op grote levensvragen, op zoek naar geluk. Ze ontdekt wat ze wil, wie ze is en doorleeft de misstappen die bij dat proces horen. Wie heeft niet zo nu en dan een fase in het leven dat je je stuurloos voelt, dat er geen ruimte meer is om uit te zoeken wat je daadwerkelijk wil? Juist! Iedereen. Daarom is dit boek ook voor alle leeftijden. Helemaal aan het einde van het boek vindt het meisje een leeg eiland, het gelúkkige eiland. ‘Hier kon alles nog gebeuren.’ Het is het gevoel van kinderlijke vrijheid. ‘Waar zou ze gaan zitten? Waar zou ze gaan slapen? Wat zou ze gaan doen?’ Dit eiland geeft haar de ruimte. Het is zoals Marit Törnqvist het zelf zegt: ‘Ik geloof dat iedereen zo nu en dan een leeg eiland moet tegenkomen. Dat die ruimte een voorwaarde is om überhaupt te leven.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *