Prutje van Pieter Koolwijk & Linde Faas (met winactie)

Fiene | boekwijzerEen saai leven.
Een smerig leven.

Hens walgt van het werken in de fabriek en van de stinkende stad. De enige vrolijkheid komt van zijn broertje Walm. ‘Alles werkte bij hem gewoon net eventjes iets anders. Zo ook met zijn uiterlijk.’ Walm heeft het syndroom van Down (al staat dat nergens). Het kan nog zo’n prutje zijn, Walm is altijd blij en vindt alles mooi.

Op een dag is Hens het spuugzat. Hij vertrekt met Walm. Al snel ontmoeten ze Vijf. Haar linkerarm is een stompje (‘Aan sommige dingen kun je nou eenmaal niets veranderen.’). Zij vertelt over een stad in de meest waanzinnige kleuren waar er enkel geluk is. En hoewel Hens denkt dat dat een groot onzinverhaal is, gaan ze toch op weg.Hens | boelwijzerWalm | boekwijzerVijf | BoekwijzerZe vormen een bijzonder trio. Hens draagt altijd een donderwolkje vol zorgen met zich mee. Vijf ziet geen beren op de weg. Walm is de liefste en de gevoeligste. Zijn krachtige intuïtie laat Hens steeds de juiste beslissingen nemen.

Wie Prutje openslaat ziet meteen hoe rijk en beeldschoon het boek geïllustreerd is. De samenwerking tussen Pieter Koolwijk en Linde Faas is (wederom, ze maakten samen al vier boeken) bijzonder. Koolwijk vertelde bijvoorbeeld dat hij van de magische stad waar de kinderen naartoe gaan nog niet echt een beeld had. ‘Jij mag kiezen,’ zei hij tegen Faas. ‘Zweeft de stad tussen de wolken, ligt ze om een berg heen of aan de voet van een grote waterval?’ De illustratrice koos niet één van de ideeën, ze gebruikte ze allemaal. Brunen werd daarmee een stad die fantasieën waarmaakt. Ook het idee om te beginnen in zwart-wit kwam van Linde Faas. Die eerste tekeningen vind ik ook zo mooi. Ze leggen een kwetsbaarheid bloot die ontroert. Ik zou wel een heel prentenboek met haar zwart-wit-tekeningen willen hebben.

 

Prutje is een spannend verhaal vol bijzondere levensvragen. Hoewel de aanbevolen leeftijd tien plus is, lees ik dit boek ook samen met mijn dochter Fiene van acht. Zij vindt het een prachtig avontuur en ze begrijpt de diepere lagen al goed. Het is bijzonder om het met haar te hebben over de verschillende werelden, over missen, over intelligentie, over geluk en over het maken van de juiste keuze.

Wat mij betreft kun je Prutje dus gerust voorlezen aan kinderen vanaf acht jaar die het fijn vinden om naar een langer verhaal te luisteren. En daarna aan kinderen van negen, of tien, of elf, of twaalf… Oh, en het is bij uitstek een verhaal om voor te lezen in de klas.


Fiene | boekwijzer

WINACTIE

De winactie is dit keer extra bijzonder, want ik mag niet zomaar drie exememplaren van Prutje weggeven. Het zijn drie door Pieter Koolwijk gesigneerde exemplaren!

Wauw!

Deel en like dit bericht (vergeet niet om boekwijzer te taggen) en vertel me in een comment hieronder, op Facebook of Instagram aan wie jij Prutje wilt geven!⠀

 

 


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

13 reacties op “Prutje van Pieter Koolwijk & Linde Faas (met winactie)

 1. Daniëlle "Dutchylovesbooks" Ouedraogo zegt:

  Wauw!! Inderdaad ik had het boek al eens bewonderd in de boekwinkel. Ik zou dit boek graag aan mijn dochter willen geven 💖 Net z on boekenworm als ik! Ik zal dit bericht delen op Facebook en Instagram!

 2. Monique Leurs zegt:

  Geweldig boek lijkt me dit. Ik zie het wel zitten dat mijn zoon van 9 het aan mij voorleest, want hem zou ik dit cadeau doen (we lezen elkaar heel graag voor, super gezellig, en dit lijkt me helemaal een boek om daarna lekker over verder te kletsen, nog gezelliger!).

 3. Manon zegt:

  Wat een prachtig verhaal dat ik zo vind passen bij mijn eigen kinderen. En ook ik ben al verliefd op de illustraties, die zwart-wit tekeningen zijn inderdaad prachtig. Het gesigneerd boek winnen zou heel welkom zijn voor mijn 2 zoons (En erna in de groep).🍀

 4. Mariska zegt:

  “Prutje” lijkt mij een bijzonder boek.. Ik ben erg benieuwd naar de voorbij komende levensvragen! Daarnaast vind ik boeken die de fantasie prikkelen altijd extra leuk. En de zwart-wit illustraties tegenover de mega kleurrijke illustraties.. maakt dit boek uniek in zijn soort. Ik zou het in elk geval enorm graag lezen.. en de bovenbouw op school zal dit vast ook fantastisch vinden om te lezen!

 5. Sanne zegt:

  Voor Milan! Ook hij draagt een donderwolkje met zorgen bij zich. Of met vragen. Wat mooi om door middel van een verhaal te laten zien dat alle kinderen uniek zijn en allemaal iets met zich meedragen, fijne en minder fijne dingen. En deze vroege vogel houdt van lezen dus een dikker boek is perfect voor hem!

 6. Elisa zegt:

  Ik denk meteen aan mijn zoon van zeven, die net een bijzondere vriendschap opbouwt met een kindje met down syndroom! En ik ben zo weg van het werk van Linde, dus zelf vast ook plezier van 😉

 7. oosjeeeeh zegt:

  echt een leuk boek eerst dacht ik prutje wat een kinderboek maar toen ik de kaft zach en begon te lezen was dat een ander verhaal! echt leuk ik ga er mijn spreekbeurt ook over doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *