Ik gun jullie kinderen en jullie de mooiste verhalen. Verhalen die je op reis laten gaan in je hoofd. Tijdens de vakantie grijp ik vaak en graag naar een luisterboek om de tijd in de auto te vullen of de rust terug te laten keren thuis. Eerder maakte ik voor jullie al eens een lijst met bijzondere luisterboeken, de pareltjes hieronder zijn daar een mooie aanvulling op.

Per leeftijdscategorie laat ik een paar prachtige verhalen zien. De categorieën zijn een indicatie. Het is mijn ervaring dat kinderen naar een luisterboek vaak al eerder kunnen luisteren dan wanneer ze het boek zelf lezen (net als dat ze boeken eerder voorgelezen kunnen krijgen) en dat ze de boeken die ik voorbij laat komen nog heel lang mooi blijven vinden. 

Via deze link (https://hsl.ink/storytel_boekwijzer) krijgen jullie dertig dagen gratis en onbeperkt toegang tot de luisterboeken van Storytel (altijd opzegbaar). Daar (of bij de online bibliotheek) kun zelf natuurlijk ook op zoek gaan. Komen ze…

VOOR KINDEREN TOT 4 JAAR (en ouder)

Ivo de Wijs heeft in Knibbel knabbel knuisje acht sprookjes in twinkelende taal op rijm gezet. Bekende klassiekers als Roodkapje, Hans en Grietje en Het meisje met de zwavelstokjes, maar ook minder bekende verhalen zoals De jongen die op reis ging om het griezelen te leren en Jan de Tuitelaar. De acht sprookjes zijn door De Wijs bewerkt en zelf voorgelezen.

Opgroeien met de verhalen over het eigenwijze, lieve hondje Rintje, dat gun je elk kind wel. Wij hebben Het grote Rintje voorleesboek eindeloos voorlezen. Over bijna alles wat kinderen meemaken, is wel een verhaaltje geschreven. In meer dan honderdhoofdstukken komen zoveel herkenbare gebeurtenissen en gevoelens voorbij. Een heerlijk bundel om uit voor te lezen én om naar te luisteren. De verhalen zijn knap ingesproken door Ton Meijer.

Ik weet wat ik worden wil | boekwijzerIn dit luisterboek heeft Erik van Os twaalf versjes uit het boek Ik weet wat ik worden wil dat hij maakte met Elle van Lieshout ingezongen. In vrolijk rijm komen veel beroepen voorbij. Sommige kent iedereen wel, zoals de bakker of dokter. Sommige zijn lekker spannend, zoals de acrobaat. En er komen ook minder bekende beroepen voorbij, zoals de dierverzorger. En, wat wil jouw kind later worden?

 

Oh, de verhalen van de Kikker en Pad, het zijn ware klassiekers. De twee vrienden met hun mooie, zo geheel eigen karakters maken in één jaar heel wat mee. En altijd hebben hun avonturen een diepere laag waar je langer over kunt nadenken of praten. Schitterend en tijdloos. De stem van Dennis Willekens past goed bij de sfeer van de verhalen.

 

VOOR KINDEREN VAN 4-6 JAAR (EN OUDER)

De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes | boekwijzerJanneke Schotveld knipoogt in De kikkerbilletjes van de koning naar klassieke sprookje en beroemde kinderboeken, maar neemt je toch vooral mee naar haar eigen, unieke sprookjeswereld. De zaken die haar bezighouden vlecht ze charmant en met veel humor de verhalen in. Zo waren er eens twee koningen, fietst een dappere ridster voorbij, trouwt een prinses met een prinses en is er een piekermannetje dat piekers vangt van kinderen met volle hoofden… Beluister ook zeker de opvolger van dit boek: Het kattenmannetje en andere sprookjes. De verhalen zijn door Schotveld knap en mooi ingesproken.

De dwergjes van Tuil | boekwijzerLuisteren naar de verhalen uit de schatkist met verhalen van Paul Biegel, iets veel fijners bestaat er niet. Ken je De dwergjes van Tuil nog? Ze woonden op de hei. Het waren er niet twee of vijf, maar wel honderd, een heel dwergenvolk bij elkaar. De jongste heet Kleine Pier van Tuil. Het zijn zijn dappere daden waar je voorgelezen door Job Schuring van hoort. De sprookjesachtige fantasie van Paul Biegel is betoverend. Zoek ook zeker naar zijn andere boeken. Er zijn er veel als luisterboek verschenen.

VOOR KINDEREN VAN 6-8 JAAR (EN OUDER)

Arabische sprookjes | boekwijzerSprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur, schrijft Al Galidi. En zo is het. In het magische boek Arabische sprookjes kregen twintig verhalen uit het Midden-Oosten een plek.
Verhalen met prachtige wijze boodschappen. Dat geluk vaak zoveel dichterbij is dan je denkt. Dat het dom is om jezelf voor anderen te veranderen. Dat mensen altijd wel iets over je te zeggen hebben. Dat iedereen op zijn eigen manier iets moois bijdraagt aan de wereld. Het wordt prachtig voorgelezen door Mimoun Oaïssa.

Sindbad de zeeman | BoekwijzerDe verhalen over Sindbad de Zeeman komen uit de eeuwenoude Sprookjes van duizend-en-één-nacht. Tiny Fisscher zendt ze via deze magisch mooie hervertelling opnieuw kinderharten in. De zeven reizen die Sindbad maakt flonkeren van het avontuur. Kolkende golven jagen hem naar een berg vol Harige Wezens. Hij belandt op een eiland vol kannibalen, of een met ruwe diamanten en slangen. Hij tuimelt in een dal waar nog nooit iemand levend uitkwam of wordt haast verslonden door een monsterlijke vis… Het zijn verhalen vol actie, over vertrouwen en eerlijkheid, over het delen van geluk en over verhalen die nooit verloren gaan, hoe en door wie ze ook worden verteld. In dit luisterboek is dat door de fijne stem van Erik van de Horst.

VOOR KINDEREN VAN 8-10 JAAR (EN OUDER)

Lampje | boekwijzerAnnet Schaap sprak Lampje – dat alle prijzen won die er voor jeugdliteratuur te winnen zijn – met beeldschone stem zelf in. Het lijkt wel of alles klopt in dit boek. Het  is dromerig en spannend tegelijk. De taal is wonderschoon zonder hoogdravend te zijn. Een van de personages is half mens en half zeemeermin en toch blijft het verhaal volkomen geloofwaardig. Vis en Lampje… Ze blijken zoveel krachtiger dan ze dachten. Twee moedige kinderen die de plek waar ze thuishoren zoeken en vinden. ‘Lampje ga je lezen, en herlezen, en voor altijd in je hart sluiten’ schreef ik toen ik het boek voor het eerst las. En zo voel ik het nog steeds.

Mus en kapitein Kwaadbaard 2 - Koers naar de Kraken | boekwijzer Kevin Hassing sprak het boek waar hij onlangs de prijs van de Jonge jury voor won zelf in. Het is deel twee van de  reusachtig fijne avonturen over Mus en Kapitein Kwaadbaard. Het is het leukst om met het eerste deel te beginnen. Beluister hoe het dorp van de moedige, eigenwijze Mus is ingenomen door beruchte piratenbende de 5 slangen. Dat laat zij niet zomaar gebeuren. Ze zoekt hulp bij een wonderlijk stel. Samen met stoere woestelingen (met kleine hartjes) als Kromme Kareltje, de Buffel en natuurlijk Kapitein Kwaadbaard himself, buitelt Mus op weg naar Zeebugerdam van de ene belevenis in de andere.

VOOR KINDEREN VAN 10-12 JAAR (EN OUDER)

Films die nergens draaien | boekwijzer

Iedereen vindt Cato vreemd, maar dat kan haar geen moer schelen. Sterker nog: Ze vond dat raar zijn een veel te slechte naam had. Ze is een nieuwsgierig, dapper meisje. Een eigenwijs meisje ook. Zo een die bij een briefje waar ‘afblijven’ op staat, vindt dat daarmee eigenlijk ‘aankomen’ wordt bedoeld. Op een dag krijgt ze een geheimzinnig kaartje van mevrouw Kano. Daarop staat: Films die nergens draaien, maar die je altijd al had willen zien. Haar gevoel zegt haar dat met een bezoek aan die bioscoop alles gaat veranderen, en daar blijkt geen woord van gelogen.
De raadselachtige verhaallijnen in dit schitterende, fantasie- en gevoelvolle verhaal worden zorgvuldig opgebouwd en vallen machtig samen. Dit is zo’n boek dat je naar een andere wereld brengt. Een klassieker in de dop voorgelezen door Bas Westerweel

Briefjes voor Pelle | boekwijzerWanneer houdt rouwen eigenlijk op? vraagt Pelle (12 jaar) zich in Briefjes voor Pelle af. Hij is bang dat zijn moeder altijd verdrietig zal blijven. Dan krijgt Pelle een jaar na het overlijden van zijn vader, een doos met briefjes die zijn vader voor hem achterliet. Er staan vragen op, overdenkingen en opdrachten. Ze helpen Pelle weer zichtbaar te worden en helpen hem en zijn moeder dingen te vinden die ze samen kunnen doen. Naast het prachtige verhaal over het verdriet van Pelle en zijn moeder, puilt dit boek uit van toffe weetjes, want feiten helpen de hoogbegaafde Pelle als hij te verdrietig wordt. Dit boek is warm, troostrijk en ontroerend. Paul de Munnik leest het erg mooi voor.

VOOR KINDEREN VAN 12 – 14 JAAR (EN OUDER)

Het raadsel van alles wat leeft | boekwijzerHet raadsel van alles wat leeft is een briljant boek uit een briljante trilogie. Het won niet voor niets de Gouden Griffel (en het Gouden Penseel). Ga er maar aanstaan: aan kinderen uitleggen hoe dat zit met de evolutie. Jan Paul Schutten doet het. En hoe! Met sprekende voorbeelden, luchtig commentaar, grapjes, weetjes en heel veel vertelplezier geeft hij op wereldse wijze inzicht. Echt fantastisch. Het wordt om en om door hemzelf en Isolde Hallensleben voorlezen.

Ik vind Lucy Strange onwaarschijnlijk goed. Ze is er een meester in om een sfeervolle, adembenemend spannende verhalen te vertellen, met vleugjes mystiek.
In De zusjes uit het verzonken moeras verdwijnt de oudste zus van Willa op mysterieuze wijze. Kan Willa het raadsel ontrafelen.
Het is zo fijn dat alle vertellingen van Strange ingesproken door Susan Muskee als luisterboek te beluisteren zijn, bijvoorbeeld ook Ons kasteel aan zee waar ze een Zilveren Griffel voor won.

 

Koningskind | boekwijzerIk las Koningskind van Selma Noort in een nacht en een ochtend uit. Ik vond het sensationeel spannend en steengoed. Het boek speelt drieduizend jaar geleden in het land van koning Salomo, die wij toch vooral kennen van het Salomonsoordeel (als twee vrouwen bij hem komen die allebei beweren de moeder van dezelfde de baby te zijn, komt hij er door een list achter wie de bedriegster is). Noort spreekt het boek zelf in en vertelt het beroemde verhaal vanuit het verfrissende perspectief van de moeder, zus en broer van de baby en dat werkt fantastisch.
Ze brengt het verleden in al haar geuren en kleuren bezield en betoverend tot leven. De wreedheid en ongelijkheid van de tijd, de sfeer van het land en haar bewoners, de diepe innerlijke kracht van de personages maken Koningskind – naast een rasavontuur – ook mateloos fascinerend.

VOOR KINDEREN VANAF 14 JAAR

Er is geen vorm waarin ik pas | boekwijzer

Tessel is zestien, intelligent en perfectionistisch. Ze loopt zich het vuur uit de sloffen voor P., haar leraar Nederlands en het stuk van de school. Maar als zijn huwelijk gevaar gaat lopen, wijst P. haar bruut de deur.
Erna Sassen verovert je woord voor woord met dit magistrale verhaal.
De boodschap: Ben bang, maak fouten, huil uit, vraag hulp, ga het aan, vertrouw jezelf en probeer het opnieuw.
Er is geen vorm waarin ik pas is een must om te lezen (of te beluisteren). Ook voor volwassenen! Sassen sprak het verhaal zelf mooi in.

Winterijs | boekwijzerPeter van Gestel blijft een van de beste schrijvers die de Nederlandse jeugdliteratuur kent. Zijn Winterijs is voor mij zijn allermooiste boek. Het speelt in Amsterdam tijdens de ijskoude winter van 1947. De onvergetelijke hoofdpersoon is de tienjarige Thomas. Iets na de bevrijding verloor hij zijn moeder aan tyfus. Zijn eenzaamheid en verdriet wordt verlicht door Zwaan – een joods jongetje dat alleen onder moest duiken en zijn ouders nooit terug zag keren – en Bet, het nichtje van Zwaan die haar vader verloor.
Dit boek legt de tijdgeest en onwetendheid van Nederlandse kinderen in de jaren na de oorlog over het lot van de joden haarfijn bloot. Het ontving alle prijzen die je in kinderboekenland kunt winnen. Ik gun het een ereplek in elke boekenkast en hoop dat jullie er massaal naar gaan luisteren. Frank Rigter leest het prachtig voor.

ENGELSTALIGE LUISTERBOEKEN
Voor kinderen op de middelbare school die graag naar een Engelstalig luisterboek willen luisteren tip ik heel graag twee van mijn lievelings young adults in hun oorspronkelijke taal:

Ik geef je de zon | boekwijzer I’ll give you the sun is een magistraal boek. Tot hun dertiende zijn de tweeling Noah en Jude zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Om en om vertellen ze je hun verhaal. Wat ze niet weten, is dat het boek en hun wereld pas weer compleet zullen zijn als die verhalen samenkomen. Het gaat over de ingewikkeldheid van relaties, over het niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, over verdriet, vergeving en oprechte liefde.

Wonder | boekwijzer‘Zullen we er niet een gewoonte van maken… om in het leven altijd ons best te doen om een beetje vriendelijker te zijn dan nodig is?’ Een prachtige oproep uit een prachtig boek. Het verhaal speelt zich af rondom het eerste schooljaar van de tienjarige Auggie. Auggie heeft een ernstige gezichtsafwijking (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’). Wonder is veel meer dan een uiteenzetting van de moeilijk- en fijnheden waar Auggie mee te maken krijgt. Het is bovenal een oproep tot vriendelijkheid en empathie.

EXTRA TIP:

kruistocht in spijkerbroek | boekwijzerIk wil tot slot ook heel graag dit boek nog noemen: Kruistocht in spijkerbroek, een titel waar de harten van de meeste ouders sneller van zullen gaan kloppen. De taal is – heb ik gemerkt – voor veel kinderen net te traag om de klassieker zelf te lezen. Maar als luisterboek is het fantastisch. Wij genoten intens van het meespelende verhaal van Rudolf Wega van Amstelveen en al die kinderen van de kruistocht waar hij in verzeild raakt. Het is prachtig en warm ingesproken door Menno Bentveld. Luisteren kan vanaf een jaar of 8.

VINDPLEKKEN VAN DE LUISTERBOEKEN
Er zijn veel manieren om deze luisterboeken aan te schaffen of te lenen. Ik noem er een paar:
–  Storytel
– Via uitgeverij Rubinstein, dé uitgeverij van luisterboeken
– Via de onlinebibliotheek kun je niet alle bovenstaande titels, maar wel heel veel van de boeken lenen.

TOT SLOT
Ik hoop dat deze lijst jullie mag helpen. Laat het me zeker weten als je nog wat mist, dan kan ik daar een volgende keer rekening mee houden.
Het is misschien nog goed om te weten dat het bij luisterboeken ook wel een kwestie is van smaak. Ik vind het bijvoorbeeld niet zo fijn als er te veel stemmetjes worden nagedaan (daarom staan de boeken van Roald Dahl er bijvoorbeeld niet bij, Jan Meng kan heus heel goed voorlezen, maar ik vind al die verschillende stemmen minder prettig). Zie het vooral ook als een aanzet om op onderzoek uit te gaan.

Ik wens jullie heel veel luisterplezier!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *