de jongen die van de wereld hield | boekwijzerDe jongen die van de wereld hield

Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Querido

Wat een geluk dat ik er ben! dacht Adem.

Adem is een mogelijk kind, ontstaan toen zijn vader en moeder elkaar voor het eerst kusten. Liefde op het eerste gezicht… Ze hoeven hem alleen nog maar te maken, dan zal hij echt leven, een echt mens worden.

Maar het gaat mis. Zijn vader schrijft een briefje, zijn moeder verliest het. Weet waarschijnlijk niet eens dat hij het geschreven heeft. Ze dreigen door te gaan met hun leven, zonder elkaar. En dat zou betekenen dat Adem geen leven krijgt.

De jongen die van de wereld hield | boekwijzerBarkov, de waker over al die kindjes (lichtjes) die geboren kunnen worden, weet dat het beter is beter om Adem niet te helpen. Van helpen komt ellende, zo zeker als een anker zakt. Toch geeft hij hem een kans. Hij moet zijn ouders bij elkaar brengen, daarvoor heeft hij zolang een zandloper loopt. En met die opdracht blaast Barkov hem tot leven.

Tjibbe Veldkamp schreef met deze magische vondst (wederom) een absoluut meesterwerk. 

Aanstekelijk is de opperste verbazing en verrukking van Adem over het leven zelf. Já! Zo wonderlijk is het om er simpelweg te zijn. Voelbaar is zijn desillusie als hij merkt dat het leven niet altijd even lollig is. Als iedereen voor zichzelf zorgt, dan moet hij dan ook maar doen, dat begrijp je wel.

En zo reis je mee met de zoektocht van dit bijzondere jongetje. Terwijl het voorschot op zijn leven met het vallen van de zandkorrels verglijdt, vindt hij eerst zijn moeder en dan ook zijn vader. Zij is een strenge rechercheur op zoek naar misstanden, hij een opstandige idealist die tovert met woorden. Zo moeiteloos als je als lezer gelooft in het verhaal van Adem, zo lastig is het voor hem om zijn ouders ervan te overtuigen dat hij hun mogelijke kind is. Wie gelooft nou zo’n verhaal?

De jongen die van de wereld hield | boekwijzerHet is onmogelijk om dit boek weg te leggen. Het is zo filmisch beschreven dat je je haast niet voor kunt stellen dat je nog aan het lezen bent. Wat een beeldschoon, schitterend geschreven, liefdevol boek.

De ontroerende, zachte illustraties in zwart-wit zijn van Mark Janssen.


Je kunt De jongen die van de wereld hield  HIER alvast toevoegen aan je tiplijst voor de volgende ronde van het Boekwijzer Lidmaatschap.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *