verkiezingen | boekwijzerZoek jij ook nog naar een bijzonder boek om met kinderen te praten over de verkiezingen? 

Bekijk dan eens deze lijst vol bijzondere boeken. Ik tip eerst vier boeken waarmee je met kinderen over de verkiezingen kunt praten en dan boeken die gaan over belangrijke (verkiezings)onderwerpen.

Je kunt de boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt. gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


BOEKEN OVER DE VERKIEZINGEN

Als je moet kiezen | boekwijzerAls je móét kiezen van Louise Drul (3+)
Ga je liever naar school op een vliegende step of op de rug van een reuzenkat? Woon je liever op de maan of diep in de zee? Zou je liever de taal van bloemen of die van dieren willen spreken? En als je over een gespannen koord moest lopen, zou je dan liever hongerige monsters of gloeiend hete lava onder je hebben?
In dit heel erg grappige, bijzonder fraai getekende prentenboek krijgen kinderen steeds de ‘als-je-móét-kiezen’-vraag.
Prikkelend, interactief, vrolijk, soms heel lastig en ook nog eens een geweldige inspiratiebron om eigen vragen te bedenken.
Als ik moest kiezen, koos ik dit boek meteen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Zweetvoetenman | boekwijzerDe zweetvoetenman van Annet Huizing & Margot Westermann (10+)
Aan de hand van de sprankelendste spannende, grappige of juist ontroerende waargebeurde verhalen geeft Annet Huizing ons een gevoel bij wat het recht nu eigenlijk inhoudt. Buitengewoon informatief, bijzonder sterk geïllustreerd, zet aan tot denken, nodigt uit tot discussie en is boven alles gewoonweg heel heel HEEL erg leuk. Een van de beste non-frictieboeken die ik ken.
HIER kun je het boek aanschaffen, een filmpje over het boek bekijken of bewaren in je tiplijst.


Dit is een dictatuur | boekwijzerDit is een dictatuur van Equipo Plantel & Mikel Castel (3+)
Dit is een dictatuur vertelt niet het verhaal van een specifieke dictator. Het speelt in een onbestemd heden en op een niet nader gedefinieerde plek. Dat maakt de inhoud breed toepasbaar en interessant voor kinderen overal ter wereld.
De kleurrijke illustraties in deze remake zijn van de hand van Mikel Casal, die als klein jongetje de Franco-dicatuur aan den lijve ondervond en vooral gekend is omwille van zijn sprekende karikaturen voor tijdschriften en kranten. Zijn werk is duidelijk en veelzeggend, maar zorgt ook voor de nodige afstand van de realiteit en doet je zo nu en dan zelfs lachen.
Dit is een dictatuur biedt je een waardevol kader om op eenvoudige en eerlijke wijze met je kinderen van gedachten te wisselen over de politieke situatie vandaag, maar maakt hen niet nodeloos ongerust of bang. Het is een basisles politiek. Een gids die in de boekenkast van elk gezin, maar zeker ook elke klas thuishoort.
HIER
kun je het grote boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


mama is minister-president | boekwijzerMama is minister-president van Marieke Vissen & Nadia Meezen (7+)
De moeder van Adam doet mee aan de verkiezingen en wint. Ze is eerste vrouw die in het Torentje mag plaatsnemen. Op de dag dat Adam met zijn klas een rondleiding krijgt op het werk van zijn moeder, wordt Nederland aangevallen door een hacker die het internet in het hele land platlegt. Laat het nu net Adam en zijn beste vriendin Kaat zijn die een cruciale rol spelen bij de ontmaskering van de hacker.
Wat een leuke manier om kinderen meer te weten te laten komen over onze democratie. Op speelse wijze leren zij van alles over de verkiezingen, de verschillende ministers, de Tweede Kamer, demonstreren en debatteren.
Mama is Minister-President ziet er mooi uit. Het is verzorgd uitgegeven en er staan veel vrolijke, grappige illustraties van Nadia Meezen in.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BOEKEN OVER KLIMAATVERANDERING

Scheten uit de schoorsteen | BoekwijzerScheten uit de schoorsteen van Marc ter Horst & Yoko Heiligers (3+)
De scheten van een auto komen uit de uitlaat. / Die scheten komen van de benzine. / Die heeft de auto nodig om te rijden. / Waar gaan de scheten van de auto naartoe?
In dit informatieve prentenboek vertelt Marc ter Horst hoe scheten van koeien, auto’s en fabrieken in de lucht een deken van scheten vormen waar de zonnestralen onderkruipen. Zo warmt de aarde op en verandert het klimaat. Hij toont toegankelijk hoe klimaatverandering tot stand komt, wat de gevolgen zijn, wat slimme mensen bedenken om de deken niet dikker te maken en wat kinderen zelf – op minischaal – kunnen doen. Ondanks de ernst en de complexiteit van het thema is dit allebehalve een pessimistisch prentenboek. Ter Horst bezit de gave om zonder te minimaliseren, met de nodige luchtigheid kinderen bewust te maken van een probleem dat niet te ontkennen valt. De zacht gekleurde illustraties van Yoko Heiligers zijn niet alleen erg mooi, maar werken ook verduidelijkend.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Gered | boekwijzerGered! van Bette Westera & Mattias de Leeuw (3+)
De zee stijgt en het ijs blijft smelten.
Ik moet iets doen, denkt Arend.
De andere dieren maken zich weinig zorgen.
‘Het is wel vaker warm geweest’, zegt het wildebeest.
‘Bemoei je met je eigen zaken’, sist de slang.
‘Ik houd het hoofd wel boven zee’, grapt de giraf.
Geen dier dat Arend gelooft. Wat nu?
Een voorleesverhaal over de opwarming van de aarde. En over de kracht van vriendschap en samenwerking.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het hoe en waarom van klimaatverandering | boekwijzerHet hoe en waarom klimaatverandering (Spoedcursus Meesterbrein) (8+)
Spoedcursus meesterbrein is een sprankelende, belangrijke nieuwe non-fictieserie voor kinderen. De boeken zijn geschreven door topexperts die in staat zijn om alle kennis die zij bezitten in toegankelijke taal uit te leggen. Dat resulteert in makkelijk verteerbare brokken, catchy beschreven uitermate boeiende informatie. Door het lezen van dit eerste deel wordt je een klimaatkenner, ga je de oorzaak van de problemen begrijpen en lees je wat je kunt doen om het beter te maken. Het tweede deel gaat over het universum, die verbazingwekkende plek vol raadsels en geheimen. De vele foto’s, infographics en illustraties in de boeken helpen je om de materie nog beter te begrijpen. Dit deel werd vertaald door Marc ter Horst, die over klimaatverandering – voor wat oudere kinderen – zelf een prachtig boek schreef: Palmen op de Noordpool.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Palmen op de Noordpool | boekwijzerPalmen op de noordpool van Marc ter Horst & Wendy Panders (10+)
Marc ter Horst vertelt ons in dit meesterlijke boek alles over klimaatverandering. Dat doet hij luchtig en toegankelijk, vol grappige, verfrissende voorbeelden. Hij toont hoe alles ineen grijpt, waar het begon, hoe het kwam, hoe de stand van zaken nu is, én wat we kunnen doen. Als je dit boek gelezen hebt kun je al die urgente vraagstukken die nu spelen veel beter plaatsen en interpreteren. Dan kun je er echt over meepraten! In de link hieronder vind je een informatief filmpje over het boek.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.Dor | boekwijzerDor van Neil & Shares Shusterman (13+)

Er heerst droogte in Californië, uit de kraan van het gezin van tiener Alyssa en haar broertje Garrett komt geen druppel water meer. Het is de start van een zinderende pageturner, waarin de gestopte watertoevoer voor paniek onder de bevolking zorgt. Mensen gaan hamsteren, er zijn irritaties en er volgt geweld. Terwijl de personages steeds dorstiger worden, verschuift de wanhoop en daarmee de menselijkheid. Dor is opgebouwd rond een meervoudig ik-perspectief van vijf jongeren die proberen te overleven en elkaar in dat doel vinden. Neal en Jarrod Shusterman laten met grote, verhalende kracht zien dat zelfs een tijdelijke, plaatselijke droogte al een ramp zonder weerga kan zijn. Er is achterdocht, er zijn geheimen en tegenstrijdige belangen. Het wordt steeds pijnlijker om lucht langs mijn stembanden te persen en ik kan niet de enige zijn die daar last van heeft. Deze toekomstroman bevat zo’n overtuigend en angstaanjagend realisme, dat je als lezer de droogte fysiek begint te voelen. 
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BOEKEN OVER OORLOG EN VLUCHTEN

Mensen met koffers | boekwijzerMensen met koffers van Sjoerd Kuyper & Annemarie van Haeringen (5+)
Mensen met koffers gaan over de wereld.
Altijd op de vlucht naar de volgende grens.
Ze vluchten voor tovenaars, reuzen en heksen,
voor duivel en draak, die vermomd gaan als mens.
Het aangrijpende gedicht ‘Mensen met koffers’ schreef Sjoerd Kuyper al in 1998. Het is hartverscheurend actueel. Voor deze nieuwe uitgave maakte Annemarie van Haeringen twaalf gevoelvolle portretten bij de tekst. Zij ontving daarvoor dit jaar een Zilveren Penseel.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Kinderen van ver | boekwijzerKinderen van ver van Martine Letterie (8+)
Als iemand waargebeurde verhalen toegankelijk en helder kan vertellen, is het Martine Letterie. Na haar indrukwekkende boeken voor jonge kinderen over Westerbork (Kinderen met een ster), de Tweede Wereldoorlog in Nederland (Verboden te vliegen) en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (Waarom de maan verdwijnt), is er nu Kinderen van ver. In dit belangrijke boek vertelt ze over de levens van Samuel, Tamar, Azad en Fatima. Vier doodgewone kinderen die alles wat ze hebben en iedereen die ze kennen achter moeten laten als er oorlog uitbreekt in hun land. De schrijfster baseerde haar boek op verhalen van kinderen die oorlog meemaakten in Syrië en Afghanistan. In de vier verhalen vindt Letterie – net als in de andere boeken  – de toon die bij deze leeftijd past. De verhalen zijn indrukwekkend en realistisch, maar nooit te zwaar. De tekeningen van Saskia Halfmouw passen daar prachtig bij.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Migranten | Issa WatanabeMigraten van Issa Watanabe (4+)
Als hun bos sterft moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. Een reis die hoopvol eindigt in een ander bos, vol kleurrijke bladeren.
Issa Watanabe’s Migranten confronteert de kijker onverbloemd met de keiharde werkelijkheid waarin miljoenen vluchtelingen verkeren. Maar ze doet dat met poëtische beelden die ook troost en hoop bieden. Een kunststuk.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De dag dat Oorlog naar Rondo kwam | boekwijzerDe dag dat Oorlog naar Rondo kwam van Andrey Lesiv & Romana Romanyshyn (5+)
Tot de dag dat Oorlog komt is het leven van Danko, Zirka en Fabian in hun betoverend mooie, vrolijke stadje Rondo heel fijn. Daarna verandert alles. De bewoners van Rondo proberen met Oorlog te praten en tegen hem te vechten, maar niets lijkt de vernielzucht en de duisternis van Oorlog te kunnen stoppen. Tot Danko, Zirka, Fabian een schitterend, ontroerend idee hebben… De dag dat Oorlog naar Rondo kwam schetst een aangrijpend beeld van de duisternis en het leed dat een gewapend conflict veroorzaakt. Het boek is ook een krachtig pleidooi voor vriendschap en hoop.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Toen het oorlog was | boekwijzerToen het oorlog was van Patsboem! (10+)
Toen het oorlog was is een uniek, schitterend verzorgd informatief overzichtswerk. Het maakt de jaren 1939-1945 op indrukwekkend toegankelijk voor kinderen vanaf een jaar of tien (maar kan (nee, moet!) zeker doorgelezen worden op de middelbare). In begrijpelijke taal, in behapbare stukjes, voorzien van ongelooflijk veel beeldmateriaal en illustraties wordt over het ontstaan, verloop en einde van de oorlog verteld. Zo’n boek was er nog niet en zo’n boek hoort in elke klas en in elk huis te staan. HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst. Er is ook een belangrijk boek van dezelfde makers over de Eerste Wereldoorlog verschenen.


BOEKEN OVER ARMOEDE EN KANSENONGELIJKHEID

De schoen van tien miljoen | BoekwijzerDe schoen van tien miljoen (9+)

Elf prachtauteurs (waaronder Anna Woltz, Annet Schaap, Bette Westera en Reza & Chee-Han Kartosen-Wong) gingen in gesprek met tien gezinnen die in armoede leven. De gevoelens en ervaringen die zij in zich opnamen, verpakten zij in schitterende, indrukwekkende hartvullende verhalen. Ze schrijven over geen geld hebben om spullen te kopen voor een surprise, over slachtoffers van de toeslagenaffaire op een supergeheime missie, over niet zielig gevonden willen worden, over vooroordelen, over je schamen terwijl het de ander is die lelijk doet, over doen wat gaat en wat je kan. Het is een voorrecht om in de hoofden van deze dappere, wijze kinderen te kruipen, om zo voor even heel dichtbij of zelfs in hun levens te zijn. Daaruit volgt begrip of herkenning. En dat is broodnodig. In Nederland leven 900.000 mensen onder de armoedegrens. De schoen van tien miljoen biedt een fraaie opening om met kinderen over dit onderwerp te praten.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Mijn moeder is een dekbed | boekwijzerMijn moeder is een dekbed van Lisette van Geel (9+)
Vanaf nu gaat het beginnen, hè? Het leukste stukje jaar van de basisschool: de musical, kamp, onze toekomst.’ zegt Masya, de beste vriendin van Adam. Ach, hij is al lang blij als het een gewoon schooljaar voor hem wordt, maar dat zit er niet in. Hij krijgt dan wel de hoofdrol in de musical, maar thuis gaat het helemaal niet goed. Adam en zijn zusje Nina weten sinds ze een paar maanden eerder stiekem in het dagboek van hun moeder lazen dat hun geld op is. Als een ramp heel erg langzaam gebeurt, heb je dat blijkbaar pas veel te laat door. Er is steeds minder eten, zakgeld is er al lang niet meer en hun moeder ligt eigenlijk alleen nog maar in bed. In Nederland groeit een op de twaalf kinderen op met te weinig geld. Lysette van Geel schreef met Mijn moeder is een dekbed een meeslepend, erg knap verteld verhaal over kinderen die dat meemaken. Wat een belangrijk boek voor kinderen die hetzelfde meemaken en ook voor de meer gelukkigen, die zo kunnen invoelen hoe het is. Ook het eerdere boek dat Van Geel schreef was maatschappelijk geëngageerd, dat al even mooie verhaal speelde zich af in het aardbevingsgebied van Groningen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BOEKEN OVER WAT JE ZELF KUNT DOEN

Het Ministerie van Oplossingen | boekwijzerMinisterie van Oplossingen-boeken van Sanne Rooseboom (9+)
Het Ministerie is een oud geheim genootschap dat niet meer bestaat. Ze losten problemen op van mensen zonder dat die mensen het merkten. Nina, haar vrienden Alfa en Ruben en de oude mevrouw Vis besluiten het Ministerie nieuw leven in te blazen.
Je vindt alle boeken uit deze prachtige serie HIER

 


BOEKEN OVER BELANG LHBTI+ -akkoord en tips voor een diverse en regenboog-boekenkast.

Voor deze tips verwijs ik jullie graag naar DEZE LIJST over diversiteit in jeugdliteratuur die ik eerder maakte en aanvulde.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *