BOEKWIJZER TIPT VOOR PAARSE VRIJDAG

Je kunt de boeken via de linkjes allemaal in je tiplijst bewaren (als je lid bent van Boekwijzer).


Julian is een zeemeermin | boekwijzerJulian is een zeemeermin en Julian gaat naar een bruiloft van Jessica Love (vertaling: Loes Randazzo) (2+)
Als Julian en zijn oma vanuit het zwembad op weg zijn naar huis, ziet Julian drie zeemeerminnen. Een dagdroom neemt hem mee en tovert hem om in een zeemeermin. Als hij zijn ogen durft te geloven, zie je aan alles hoe vertederend bevrijdend de transformatie is. Thuis krijgt Julian een idee. Hij verkleedt zich als zeemeermin, versiert zichzelf en maakt zich op. Trots staat hij in de kamer en dan komt oma binnen…
De beeldschone kleuren, afgedrukt op het wat ouder ogende papier, houden je blik gevangen. Naar oma en Julian wil je steeds weer kijken, hun gezichtsuitdrukkingen zijn zo goed. Maar dat geldt eigenlijk voor elk beeld, elke subtiele voorbode en elk personage in dit verhaal dat met zo oneindig veel liefde en zorg getekend is. Julian laat zien wat er gebeurt als je mag zijn wie je in je dromen al lang was.
HIER kun je Julian is een zeemeermin en HIER Julian gaat naar een bruiloft aanschaffen of bewaren.


Het lammetje dat een varken is | boekwijzerHet lammetje dat een varken is van Pim Lammers & Milja Praagman
Een van de lammetjes op de boerderij wil door de modder rollen en alles doen wat varkentjes fijn vinden. ‘Ik ben een varkentje!’ roept hij.
De boer neemt hem mee naar de dierenarts. En ja hoor, daar is het zo klaar als een klontje: ‘Dit is helemaal geen lam, dit is een varkentje!’
De dierenarts pakt een scheerapparaat en een krultang voor het staartje. En niet veel later is het lammetje het varken dat het altijd al was.
Dit is een heel erg grappig, vertederend prentenboek met een krachtige boodschap.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De boer en de dierenarts | boekwijzerDe boer en de dierenarts van Pim Lammers & Milja Praagman
Wat is er toch aan de hand met de boer? Hij zoekt eieren bij de varkens en rijdt met zijn tractor de hooiberg in. Zou het soms door die knappe, slimme, vrolijke dierenarts komen dat de boer zo in de war is?
Wat een schitterende opvolger van Het lammetje dat een varken is.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De glitterjurk | boekwijzerDe glitterjurk van Robert Tregoning & Pippa Curnick (vertaling: Edward van de Vendel) (3+)
Een jongen en zijn moeder gingen boodschappen halen,
maar opeens zag de jongen een glitterjurk stralen.
Hij hing in de etalage van de Tweedehands shop,
gloeiend en vloeiend en met glitters erop.
De jongen weet meteen dat de jurk voor hem gemaakt is, fantaseert over de vele levens die de jurk hiervoor leidde en doet klusjes om hem te kunnen betalen. Maar als hij op zijn verjaardag opnieuw bij de winkel komt, is de jurk al weg. Mama pakte zijn hand en zei: ‘Huil maar niet. Misschien voel je je beter als je de cadeautjes straks ziet?”
Dit is een wonderschoon prentenboek over gezien en gelief worden. Met beeldschone tekeningen die met de zwierende en heerlijk rijmende tekst mee dansen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Een zee van liefde | BoekwijzerEen zee van liefde van Pieter Goudesaboos (4+)
Als Pinguïn met tintelende tenen en een buik die wel zeeziek lijkt naar zijn beste vriend Beer trekt, weet hij dat straks niets nog hetzelfde zal zijn. Maar het moet eruit: Pinguïn is verliefd op Beer! Op die onverwachte ontboezeming reageert Beer met een mengeling van verrassing, geschater en ongeloof: verliefd… dat kan toch helemaal niet, Pinguïn en hij zijn toch veel te verschillend?
“Als ik hier nu eens zou blijven, denkt Pinguïn. Even maar. Tot mijn storm is gaan liggen of tot Beers tenen tintelen.”
Pieter Gaudesaboos schreef een verfijnde, poëtische lofzang op de liefde. De tederheid van Pinguïn en Beer is ontwapenend en hartroerend. Een zee van liefde is een ontroerend en verhelderend boek dat door de schoonheid van de woorden én de illustraties vast eenruim publiek weet te bekoren. Het is onmogelijk om bij een eerste keer lezen meteen alles te ontdekken, maar is alleen maar fijn: Pinguïn en Beer zorgen er zo voor dat je hun liefdesverhaal eindeloos wil herlezen…
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ik denk dat ik ontvoerd ben | boekwijzer

Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers & Sarah van Dongen 
Pim Lammers dicht de kinderwereld bijeen in zijn eerste dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben. Over wakker blijven als de oppas er is, of geen zin in de familiedag, over tante Ben, of de nieuwe vriendin van papa. Over boosheid boven zwijgen, over harde woorden als: ‘je hoort hier niet’, over de vraag wat je eigenlijk moet met sorry en over over oefenen voor verdriet…
Zijn observaties zijn beeldend, scherp, geestig, herkenbaar en raken me geregeld zacht in mijn hart. Zoals bij het gedicht Opa:
Maar ze hoeven niets meer te zeggen. / Ik weet het, ik heb het al door. / Ze hoeven me niets meer uit te leggen. De stilte was ze voor.
De wonderschone illustraties in zachte, diepe kleuren van Sarah van Dongen sluiten naadloos aan op de intieme sfeer van de bundel.

HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes | boekwijzerDe kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld en vijftien topillustratoren (7+)
Schotveld knipoogt naar klassieke sprookjes en beroemde kinderboeken, maar neemt je in deze bundel toch vooral mee naar haar eigen, unieke sprookjeswereld. De zaken die haar bezighouden vlecht ze charmant en met veel humor de verhalen in. Zo waren er eens twee koningen, fietst een dappere ridster voorbij, trouwt een prinses met een prinses en is er een piekermannetje dat piekers vangt van kinderen met volle hoofden… Vijftien illustratoren verrijken de bundel met prachtige tekeningen. Hun totaal verschillende stijlen komen – net als de verhalen – wonderwel samen. Voor te lezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ridder Roa en de gevaarlijke draak | boekwijzerRidder Roa van Pim Lammers & Natascha Stenvert (7+)
De regels voor sprookjes zijn zó ouderwets, die moeten maar eens drastisch herschreven worden. Dat deed Pim Lammers in dit grappige, met haar vloggende prinsessen en tovenaars knap eigentijds verhaal voor beginnende lezers.
‘Moet dit echt?’ vraagt prinses Roa als ze in een witte plofjurk voor de spiegel staat. Voor veel prinsessen is de dag waarop ze een ridder mogen uitkiezen om mee te trouwen een feestdag, maar niet voor Roa. Zij zou zelf wel een ridder willen zijn die avontuurt en prinsessen redt. Maar dat mag allemaal niet volgens het boek met regels voor sprookjes. Op de grote dag komt er echter geen ridder opdagen. Ze zijn allemaal op weg naar de bergen, omdat de allerknapste Prinses Ayla daar ontvoerd is door een draak en HEEL SNEL gered moet worden. Roa mag de regels voor sprookjes veel te ouderwets vinden, met één regel is ze het roerend eens: dat prinsessen altijd gered moet worden. En dat is precies wat zij gaat doen! Dit boek laat wonderschoon zien dat liefde zich niet laat leiden door regeltjes. En hoe belangrijk het is om elkaar nooit in een op het oog voor de hand liggend hokje te plaatsen (en daar als de wiedeweerga uit te breken als je erin gestopt wordt). De fijne, geestige tekening zijn van Natascha Stenvert.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De Prins en de Naaister | boekwijzerDe prins en de naaister van Jen Wang (vertaling: Lia Belt) (10+)
De prins en de naaister is zo’n boek dat haar weg naar elk nachtkastje, elke boekenkast en elke klas hoort te vinden. Het is schitterend.
‘Mijn hele leven bepalen andere mensen wat acceptabel is. In een jurk bepaal ik zelf wat raar is of niet.’ Als Frances een pikzwarte jurk maakt die een meisje draagt op het bal van Prins Sebastian, zijn de kritieken niet mals: smakeloos en ordinair roepen de mensen. Iedereen, behalve de Prins zelf. Zijn eigen kleren voelen niet goed. Soms voelt hij zich meer een prinses en wil hij er ook zo uitzien. In het geheim. Sebastian wil dat Frances jurken voor hem maakt. Als zij zijn geheim bewaart en de mooiste kleren voor hem ontwerpt, dan zorgt hij ervoor dat zij een groot ontwerpster wordt. Met de jurken aan is Sebastian een godinversie van zichzelf. Het is magisch. Als Lady Chrystallia, zoals hij zichzelf noemt, voelt hij zich waardig. Maar hoe vindt hij de moed om dat met de wereld te delen?
Jen Wang is schrijfster en illustratrice van deze wondermooie graphic novel. Zij wilde al jaren een verhaal vertellen over een kleermaker wiens kleren hun drager op magische wijze konden transformeren. Maar wat kon de magie zijn? Tot ze besefte dat de verandering emotioneel kon zijn. De Prins en de Naaister laat zien hoe hoopgevend en waardevol het is als we onszelf en anderen accepteren, inspireren en waarderen. Het laat ook zien hoe moeilijk en eenzaam de weg daarnaartoe nog kan zijn.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Gloei | boekwijzerGloei van Edward van de Vendel & Floor de Goede
‘Hoe breed is de liefde? Zo breed is de liefde.’ stelt Edward van de Vendel, de waaier aan jongeren die hij interviewde duidend. De gesprekken die hij optekende vertellen hun levensverhaal. Ze graven in hun verleden, in gedachten, gebeurtenissen, daden en dromen. Ze geven een intens en diepgaand beeld van wie zij zijn. Hun geaardheid en hun gender is een belangrijk onderdeel van het gesprek. Deze eenentwintig jongeren delen met elkaar dat die afwijkt van die van de meerderheid. Maar de bundel biedt nog zoveel meer. Van de Vendel laat zien hoe je dat doet: iemand de ruimte geven om een verhaal te vertellen. Je leest over spannende momenten, onzekerheden, vlinders, spanningen, schaamte, bevrijding en vrijheid. Het zijn daadwerkelijk verhalen geworden die ook over anderen kunnen gaan. Over jou. Elk gesprek wordt ingeleid door een portret van Floor de Goede en een gedicht van Van de Vendel. Hun beelden en woorden omvatten de openheid van de interviews als twee tedere, beschermende handen. Elke jongere zou Gloei moeten lezen. Het laat zien wat het betekent om diep vanbinnen jezelf te kunnen zijn.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Pardalita | boekwijzerPardalita van Joana Estrela (vertaling: Finne Anthonissen) (13+)
Wat als ik het ben?
Raquel woont in Portugal, haar ouders zijn gescheiden, haar fijne, beste vrienden heten Luísa en Fred. Als Pardalita bij haar op school komt verandert alles. ‘She’s like a Rainbow.’ Raquel wil alleen nog maar bij haar in de buurt zijn, maar zich ook niet opdringen. Wat betekenen al deze  gevoelens? In deze krachtig vormgegeven graphic novel wisselen stripachtige pagina’s, teksten, heden en verleden elkaar af. Het is een feest om in het hoofd van Raquel te kruipen, haar (idealistische) moeder, vrienden en natuurlijk vooral haar gevoelens voor Pardalita te leren kennen. De tekeningen zijn verfijnd en passen prachtig bij de toon van Raquel en de prikkelende vaak filosofische gedachten die de personages hebben. Zoals wanneer Raquel zich afvraagt of het tegenovergestelde van de waarheid een leugen is? Of dat er nog iets tussenin, verborgen tussen de twee bestaat.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Als ik je morgen weer zie | boekwijzerAls ik je morgen weer zie van Robbie Couch (vertaling: H.C. Kaspersma) (14+)
Clark van zeventien zit vast in een timeloop. Kort gezegd herhaalt dezelfde dag zich steeds op nieuw. Non-stop. Al 309 dagen is het 19 september. Zijn leven lijkt volledig doelloos.Tot hij een afwijkende huiswerkopdracht krijgt van zijn therapeut mevrouw Hazel. Een die hij Vandaag nog niet kreeg: Een vierstappenplan om zijn eenzaamheid te verslaan.1. Probeer een nieuwe vriend te maken. 2. Help iemand die hulp nodig heeft. 3. Stel je zelf kwetsbaar op zodat anderen dat ook kunnen zijn. en 4 Doe datgene wat je bang maakt. En dan breekt dag 310 aan en stapt opeens Beau de wiskundeles binnen en ook dat was nog geen enkele Vandaag gebeurd.
In deze spannende knap verzonnen queer-young-adult moet je doorlezen om te ontdekken of het Clark lukt om zijn soulmate voor zich te winnen en aan Vandaag te ontsnappen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


birthday | boekwijzerBirthday van Meredith Russo (vertaling: Margot Reesink) (14+)
Ik las niet vaak een verhaal dat je zo door de ogen laat kijken van een meisje in een jongenslichaam, én door die van zijn (of beter: haar) beste vriend. Morgan en Eric zijn op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plaats geboren en zijn al hun hele leven de allerbeste vrienden. Zes jaar lang geeft het boek je een dag uit hun leven, om en om vanuit hen beiden verteld. Het begint op hun dertiende verjaardag als Morgan tegen Eric probeert te vertellen dat hij eigenlijk een meisje is en Eric aan alles voelt dat Morgan een geheim voor hem heeft.
Meredith Russo is zelf transgender en schreef een beeldschoon en realistisch boek over de zoektocht naar een identiteit die heel veel tieners – ook als ze niet transgender zijn – zullen herkennen. Ik gun het iedereen om Birthday te lezen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Heartstopper 1 | BoekwijzerHeartstopper van Alice Oseman (vertaling: Niels van Eekelen) (14+)
Ik las niet vaak een verhaal dat je zo door de ogen laat kijken van een meisje in een jongenslichaam, én door die van zijn (of beter: haar) beste vriend. Morgan en Eric zijn op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plaats geboren en zijn al hun hele leven de allerbeste vrienden. Zes jaar lang geeft het boek je een dag uit hun leven, om en om vanuit hen beiden verteld. Het begint op hun dertiende verjaardag als Morgan tegen Eric probeert te vertellen dat hij eigenlijk een meisje is en Eric aan alles voelt dat Morgan een geheim voor hem heeft.
Meredith Russo is zelf transgender en schreef een beeldschoon en realistisch boek over de zoektocht naar een identiteit die heel veel tieners – ook als ze niet transgender zijn – zullen herkennen. Ik gun het iedereen om Birthday te lezen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Love, Simon | boekwijzerLove, Simon van Becky Albertalli (15+)
Simon is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt. De verfilming van dit schitterende verhaal is even weergaloos als het boek!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Een liefde | BoekwijzerEen liefde van
Ooit, lang geleden was er iets wat zich ophield bij de Verborgen Gronden door de golven naar Wildzee gestormd. Een monster zo gruwelijk dat daarna was besloten dat er voorgoed een Wachter op Wildzee moest zijn. Hoewel ze pas elf jaar oud is, mag Ultra nu de laatste wachter van Wildzee overleden is, zijn taak overnemen tot er een vervanger is. De zee was een groot, fel beest, de mensen zijn er bang voor. Maar grote, felle beesten kunnen toch ook mooi zijn? denkt Ultra. Zij houdt van de zee. Op de Wachterszolder vindt ze verontrustende aantekeningen van haar voorganger: 
We wachten en waken en zien niets, of verschijnselen die we niet kunnen bevatten. Maar daarginds in zee is iets wat ons bespiedt, en het ziet alles. Was het verstand van de oude wachter aangetast, of had hij de Verborgen Gronden echt gezien? Ultra Donker is een machtige pageturner vol zeemagie.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Lark & Kasim beginnen een revolutie van Kacen Callender (14+) 
De moeder van Lark denkt dat hij verslaafd is aan Twitter-likes en misschien is dat wel zo. Hij heeft een reden dat hij zich zo druk maakt om zijn populariteit en posts. Hij wil op een dag zelf verhalen publiceren. Maar dan verschijnt er op een dag een thread op zijn account waar hij meer likes dan ooit voor krijgt. Een kwetsbare tekst over liefde: Hoe zeg ik hen dat ik van hen hou?. Alleen… die schreef Lark niet zelf, maar zijn voormalige beste vriend Kasim per ongeluk en die wil niet dat iemand daarachter komt. Lark besluit het spel mee te spelen.
Lark & Kasim beginnen een revolutie is een subliem verhaal over de verantwoordelijkheid nemen om jezelf zijn. Helemaal zoals je bent. Zonder iets te hoeven verbergen omdat je bang bent hoe andere zullen reageren. Het is het tweede boek van Kacen Callender dat in Nederland verschijnt. King en de drakenvlinders – een prachtige jeugdroman over rouw en afscheid nemen, over racisme, moed en zelfaanvaarding – was in Amerika Jeugdboek van het jaar en maakte ook hier diepe indruk.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *