BOEKWIJZER TIPT KERSTBOEKEN

Je kunt de boeken via de linkjes allemaal aanschaffen en/of in je tiplijst bewaren (dat laatste als je lid bent van Boekwijzer).


De twaalf kerstdagen | boekwijzerDe twaalf kerstdagen van Rachel Piercey & Freya Hartas (0+)
Weer een fijn boek dat zich afspeelt in het Bijzondere Bos van Beer (kennen jullie de andere boeken al, in het inkijkexemplaar zie je een afbeelding uit het bos). Ga in de hartverwarmende tekeningen van Freya Hartas (daar wil je toch in wonen!) op zoek naar de twaalf cadeautjes die de Kerstman voor Beer heeft meegebracht. Één zingende kerstvogel, acht muzikanten, negen schaatsers, toen ballen, elf lantaarns, twaalf boeiende boeken..
Het liedje kun je vinden op Spotify.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Familie Kat viert samen Kerstmis | boekwijzerFamilie Kat viert samen Kerstmis van Lucy Brownridge & Eunyoung Seo (2+)
Oeh, wat en lief, leuk én interactief kerstboek is dit.
Op elke bladzijde is niet alleen op de zachte illustraties veel te ontdekken. Kinderen kunnen ook in potjes, kastjes, laatjes, lampjes, cadeautjes of tassen gluren om zo steeds nog meer te vinden. Er zitten wel meer dan 140 luikjes in het boek!
En kunnen ze ook alle muisjes vinden die in het huis verstopt zitten?
Een heel fijn boek waarbij kinderen het gevoel zullen krijgen dat ze echt kerst vieren mét de familie Kat.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Een miljoen biljoen Kerstmannen | boekwijzerEen miljoen biljoen kerstmannen van Hiroko Motai & Marika Maijala (3+)
Lang, lang geleden was er maar één Kerstman op de wereld. Logisch, want toen waren er ook nog maar weinig mensen.
Maar wat gebeurde er toen er meer en daarna nog meer mensen kwamen? Hoe moest de Kerstman het voor elkaar krijgen om alle kinderen tijdens de nacht voor Kerstmis een cadeautje te brengen? Gelukkig heeft ook een Kerstman wat te wensen…
Een miljoen biljoen Kerstmannen is een origineel, erg grappig verhaal en ik vind de tekeningen van Marika Maijala waanzinnig. ‘My favourite part of illustrating books is to imagine the world the characters live in. The cities, the forests, the homes, the gardens…’
In de wereld die Maijala schept is het goed toeven. Haar krijttekeningen geven het Lapse landschap een dromerige diepte en lichtheid. De illustraties in de bewoonde wereld zijn vol dynamiek en leven, schitterend van kleur en met verrassend veel details. De spread met al de kerstmutsjes is mijn lievelings.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Boer Boris en de sneeuwpop | boerBoer Boris en de sneeuwpop van Ted van Lieshout & Philip Hopman (3+)
Een jongen en zijn moeder gingen boodschappen halen,
maar opeens zag de jongen een glitterjurk stralen.
Hij hing in de etalage van de Tweedehands shop,
gloeiend en vloeiend en met glitters erop.
De jongen weet meteen dat de jurk voor hem gemaakt is, fantaseert over de vele levens die de jurk hiervoor leidde en doet klusjes om hem te kunnen betalen. Maar als hij op zijn verjaardag opnieuw bij de winkel komt, is de jurk al weg. Mama pakte zijn hand en zei: ‘Huil maar niet. Misschien voel je je beter als je de cadeautjes straks ziet?”
Dit is een wonderschoon prentenboek over gezien en gelief worden. Met beeldschone tekeningen die met de zwierende en heerlijk rijmende tekst mee dansen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst


Ergens in de sneeuw | BoekwijzerErgens in de sneeuw van Linde Faas  (3+)
Linde Faas tekent werelden waarin je wilt verdwijnen. Ze maakt boeken om in te wonen. Haar nieuwste juweel Ergens in de sneeuw begint ergens in de stad waar Sofie droomt van sneeuw. Achter elk raam is er feest, maar niet bij haar. Papa heeft geen tijd, hij is te druk met dingen die Sofie niet begrijpt. En dus gaat het meisje naar buiten, op zoek naar iets magisch, iets vrolijks, iets speciaal voor haar. Op de magistrale tekeningen, begeleid door zingende zinnen ontdek je hoe Sofie de stad achter zich laat en het onbekende betreedt. Een witte wereld vol wonderdingen en vrienden die haar doen gloeien van geluk. Als haar vader haar vindt, ontvouwt zich midden in de winternacht, diep in het winterwoud, onder het dansende noorderlicht, samen met de winterdieren een ontroerend fijn feest… alsof het altijd zo is geweest. Een betoverend mooi en teder verhaal.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst


Kerstmis in de straat | boekwijzerKerstmis in de straat van Ingela P. Arrhenius (3+)
Oh, dit is zo’n fonkelend mooi uitklapboek. Je kunt er niet alleen een echte straat van maken vol met de mooiste winkeltjes, huisjes en cafeetjes, je kunt er aan de achterkant van die straat ook op uit trekken. Via gezellige kerstkraampjes en -optredens duik je de winterse natuur in, waar met sneeuwballen gegooid, geskied, gesleed en geschaatst wordt.
De winkelstraat heeft vele flapjes. Er wordt warme choco gedronken, naar vrolijke kerstliedjes geluisterd, de kerstboom wordt opgezet, cadeautjes worden gekocht en ingepakt… Je mag overal binnengluren en er is oneindig veel te ontdekken.
Ben je klaar met spelen, dan vouw je het dit mooie, grote, stevige boek weer in tot een huis en strik je het (voor heel heel even) dicht.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Hoe komt de Kerstman door de schoorsteen? | boekwijzer

Hoe komt de Kerstman door de schoorsteen van Mac Barnett & Jon Klassen (3+)
Hoe komt die kerstman eigenlijk door de schoorsteen? Het is een vraag die Mac Barnett zichzelf al stelde toen hij klein was. Verkleint hij zichzelf? Kan hij in vuur veranderen? En als je thuis geen schoorsteen hebt, wat gebeurt er dan? In dit prachtige prentenboek bedenkt Barnett heel veel theorieën die door Jon Klassen meesterlijk verbeeld worden. Of hij nou door de kraan komt, in een postzegel verandert, of als een toffee wordt uitgerekt, of zichzelf plat maakt en als een brief onder je deur door schuift (mijn persoonlijke favoriet)… het is allemaal even geniaal en heel erg grappig. En uiteindelijk gaat het er niet om wat de oplossing is. Het is zoals Barnett het zegt: ‘I think we don’t want to know how he does it. The mystery, the wonder, the impossibility is the point. It’s beautiful to kind of face the impossible that way.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De kersthaas | boekwijzerDe Kersthaas van Marc Uwe Kling & Astrid Henn (4+)
Ken je de oergeestige verhalen over De Neehoorn al? Vast wel (en als niet, doe je kind een lol en ga ze voorlezen). Dit winterse (of lente? ;-)) verhaal is van dezelfde makers. Net als hun andere boeken heeft het lekker veel tekst voor een prentenboek. Het gaat over het zoontje van de Kerstman en -vrouw die tot hun grote ontzetting weigert om later in de voetsporen van zijn ouders te treden:
Het spijt me, maar helaas…
Ik word later geen Kerstman, maar Kersthaas!
Het klinkende rijm, vol knipogen en grapjes die ook ouders zullen bekoren, is schitterend vertaald door Jaap Robben en maakt dat dit boek ontzettend fijn voorleest. De vele tekeningen van Astrid Henn horen bij de levendige, lekker eigenwijze toon van het boek.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De notenkraker | boekwijzerHet verhalenorkest – De notenkraker van Jessica Courtney-Tickle (4+)
Het is kerstavond en Clara krijgt van haar oom de notenkraker cadeau. Precies als de klok middernacht slaat begint hij te groeien en beleeft Clara met hem het avontuur van haar leven. Dit boek is magisch rondom de feestdagen, maar eigenlijk elke dag van het jaar net zo mooi…
Je beleeft dit verhaal niet alleen in tekst en beeld, maar ook via de muziek. Op elke pagina kunnen kinderen op een knopje drukken en wordt er een fragment van Tsjaikovski’s De notenkraker afgespeeld. Dein mee op de muziek, dans, hoor het ritme, voel de emoties, herken de instrumenten… Het is een groot feest. En op de laatste mooie overzichtspagina komen alle geluidsfragmenten nog een keer voorbij, wordt uitgelegd wie Tsjaikovski was en wat hij wilde laten horen met zijn muziek.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De kerstwens | boekwijzerDe kerstwens van Kathrine Rundell & Emily Sutton (5+)
Het is Kerstavond. De ouders van Theo zijn weg en zijn oppas is aan de keukentafel in slaap gevallen. Theo voelt zich eenzaam en alleen. Als hij door het raam een ster ziet vallen wenst hij zo hard als hij kan dat hij niet zo allenig zou zijn. Het werkt! Een hobbelpaardje, engeltje, soldaatje en roodborstje die net nog als versieringen die in de kerstboom hingen, komen tot leven. Ze blijken allemaal een wens te hebben die Theo met hen in vervulling brengt. De dromerige, sfeerrijke illustraties in dit kerstverhaal spreken tot de verbeelding. Het zijn plaatjes waar je helemaal in wil kruipen en maken De Kerstwens tot een warm, lief boek.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ze hadden hun schaapjes geteld | BoekwijzerZe hadden hun schaapjes geteld van Benny Lindelauf & Marieke Nelissen
Als Benny Lindelauf schrijft, vliegen de woorden van het papier. Zo ook bij dit beeldschone kerstverhaal.
In de heuvels rond Bethlehem ligt een groep herders te slapen. Alleen Gili is wakker. Het meisje wil ook herder worden, maar haar broers vinden dat meisjes te zwak zijn om schapen te leiden en haar vader is bang dat ze verdwaalt of in een ravijn valt. En wat als ze de wolf tegenkomt? Op deze ijskoude decembernacht laat Gili per ongeluk een van de schapen uitbreken en bij haar zoektocht naar het beestje gebeuren precies de dingen waar haar vader zo angstig voor is…
Ze hadden hun schaapjes geteld is een sprankelende kerstvertelling die even eeuwenoud aanvoelt als het oorspronkelijke verhaal. Marieke Nelissen verbeelde de fantasie van de schrijver in zachte kleuren, vol diepte en finesse.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Maantje en het kerstfeest van de dieren | boekwijzerMaantje en het kerstfeest van de dierenvan Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo
Maantje gaat kerst vieren in Suriname. Haar oom en tante wonen daar.
Dat is natuurlijk heel erg fijn en leuk, alleen is haar poes Ninnoc nu wel twee weken lang alleen thuis. En hoewel de buren voor haar zullen zorgen is ze zonder Maatje vast heel erg eenzaam.
Gelukkig heeft Maantje de allerbeste fantasie van de wereld. Ze bedenkt dat  Ninnoc een kerstfeest geeft waar alle dieren van de straat en uit het bos mogen komen. Ze bedenkt hoe het zal gaan en ze vertelt erover aan haar familie.
En als je zo’n rijke fantasie hebt, waarom zouden de verhalen dan niet echt kunnen gebeuren?
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De Grompus | boekwijzerDe Grompus van Alex T. Smith
Heb je weleens van De Grompus gehoord? 
En van zijn Gluiperige, Gruwelijke Kerstplan?
En van het Afschuwelijke dat op kerstavond gebeurde?
De levendige taal neemt de lezer vanaf de eerste bladzijde mee. Hoe zou het aflopen met de Grompus, die aan zo’n beetje alles een hekel heeft, maar het allermeest aan kerstmis? Zou zijn plan om dat hele kerstgedoe te stoppen slagen? Oef, wat is het grappig hoe de Grompus van zo’n beetje alles volledig uit zijn dak gaat, dat hij bij de uitvoering van zijn plan steeds wordt gedwarsboomd (en hem dat oorverdovend kwaad maakt) en vooral dat hij zelf ook maar moeilijk kan begrijpen dat hij zich in de loop van het verhaal opeens zorgen gaat maken, dat hem dingen kunnen schelen, dat hij warme kriebelende gevoelens van vriendschap voelt.
Alex T. Smith vertelde en verbeeldde het verhaal. De vele, grappige, kerstige tekeningen stralen je tegemoet en maken dit boek tot een subliem kerstverhaal!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het kerstvarken | boekwijzerHet Kerstvarken van J.K. Rowling & Jim Field (9+)
Het Kerstvarken is een spannend feel-good-verhaal van J.K. Rowling vol fantastische, magische wendingen. Jack raakt op op de middag voor kerst zijn lievelingsknuffel UV kwijt. Hij is ontroostbaar. Maar gelukkig zijn tijdens kerstavond de wonderen de wereld ín en is alles mogelijk. Zelfs dat hij UV terug kan vinden. Samen met het Kerstvarken, de knuffel die hij als vervanger kreeg (wat dachten ze? dat hij daar blij mee zou zijn?), reist Jack naar het Land van Verlies. Een plek waar dingen die mensen zijn verloren naartoe gaan en leven onder het schrikbewind van de afschuwelijke Grote Verliezer en waar nog nooit een levend jongetje voet zette. Jack en het Kerstvarken reizen er door steden als ‘Niemendal’ en ‘Had-Ik-Je-Maar’. Ze worden omringd door zo’n beetje alles wat een mens kwijt kan zijn. Geholpen door een kladversie van een gedicht, een kompas, hoop en geluk. Achternagezeten door een spijkerschoen en ambitie. Het is een schitterend bedachte wereld vol wonderlijke dingen die verrassend geloofwaardig ‘leven’. Al zou mijn verwondering na wat J.K. Rowling neerzette met Harry Potter niet groot moeten zijn. En waar Harry Potter eigenlijk pas vanaf een jaar of 9 gelezen kan worden, is dit boek al geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar. Tot lang, lang daarna!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *