Boekwijzer tipte in april

Je kunt deze (voor)leesboeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


Een heel gewoon hondje | boekwijzerEen heel gewoon hondje van Bette Westera & Barbara de Wolf (2+)
Binkie woont met heel veel hondjes in het Hondenhotel. Daar kiezen mensen die graag een hond willen er eentje uit. Maar Binkie wordt nooit gekozen. Mensen willen een heel grote hond, juist een heel kleintje, een pluizige of een met veel krulletjes. Maar een heel lief, maar ook heel gewoon hondje zoals Binkie, die ook nog eens best vaak een windje laat? Die wil niemand. Hoe moet dat nu als op een dag de lieve baas van het Hondenhotel naar het Rusthuis voor Gepensioneerde Hondenpensionhouders gaat? Moet Binkie nu naar De Kattenbak vol krabbende katers of zou hij net op tijd een heel gewoon baasje vinden dat hem wil adopteren.
Een heel gewoon hondje is een even goed geschreven als fraai getekend prentenboek van niemand minder dan Bette Westera en Barbara de Wolf. Een vertederend verhaal dat ook een fijn aanknopingspunt biedt om met kinderen te kletsen over jezelf zijn.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Beloofd is beloofd | boekwijzerBeloofd is beloofd van Jim Field & Rachel Bright (vertaling: Bette Westera) (3+)
De immer prachtig geïllustreerde, sterk rijmende verhalen van Jim Field en Rachel Bright bevatten stuk voor stuk een wonderschone les. Dit keer in de hoofdrol twee aandoenlijke rode pandaberen-zusjes. Als de nacht valt, vragen ze zich af wat ze zullen gaan doen. De wijde wereld in misschien? Maar dan zegt mama: Er mag een boel, maar jullie moeten me beloven: NIET voorbij de dennenboom, Niet naar die bergen daar. Weer thuis zijn VÓÓR het licht wordt én BLIJF ALTIJD BIJ ELKAAR.
Maar dát blijkt makkelijker beloofd dan gedaan en zo storten de zusjes zich in een spannend, maar zeker niet ongevaarlijk avontuur.
Als ze terugkomen, blijkt dit bijzondere prentenboek niet alleen een les voor kinderen, maar ook voor hun bezorgde opvoeders te bevatten als mama zegt: Vertel me wat je wilt en wat er omgaat in je hoofd. / En dan doe ik mijn best iets minder bang te zijn. Beloofd.
De tekeningen met vergezichten van het gebied rondom het Himalayagebergte in Azië zijn weer spectaculair.
Dit is alweer het zevende prentenboek dat, wederom in schitterende vertaling van Bette Westera, in Nederland is verschenen. Het zijn prentenboeken om te verzamelen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De Boebalas | boekwijzerDe Boebalas van Nancy Bosmans & Lisa van Winsen (3+)
Een vleugje hierrrr en een lepeltje daaar! Een lepeltje van dit… O NEE, ik bedoel van dat!
Neah, Ayah en Avah grinniken om het warrige recept van hun Ghanese oma. Ze maakt haar beroemde Fufu, het allerlekkerste recept dat ze kent. Maar daar denken de meisjes heel anders over. Het ziet er vreemd uit, ruilt anders, voelt slijmerig en is hen veel te ver verwijderd van één van hun favoriete P’s (voor patat, pannenkoeken of pizza ;-)).
Gelukkig weet oma raad en roept ze de hulp in van de boebalas die de meisjes meeneemt op een proefavontuur.
Het verhaal van Nancy Bosmans is voelbaar uit het leven gegrepen. Ze heeft niet alleen een heel herkenbaar gegeven (dat lust ik niet!) ontzettend grappig uitgewerkt, ze maakt je ook vertrouwd met de (oorspronkelijk Surinaamse) legende van de Boebalas. Dat de Afrikaanse sfeer niet alleen te voelen, horen, proeven, maar ook te zien is, danken we aan de warme beelden van Lisa van Winsen.
Een voorleesfeest vol smaak met op het schutblad het beroemde Fufu-recept.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Een octopus heeft nul botten | boekwijzerEen octopus heeft nul botten van Anne Richardson & Andrea Antinori (5+)
Ik gun het elk kind om aan de hand van de prachtige beelden en al die bijzondere, verbazingwekkende weetjes inzicht te krijgen in cijfers. ‘Een octopus heeft nul botten’ is een onwaarschijnlijk rijk, grappig en heel leerzaam boek over zoveel meer dan alleen getallen en tellen. Door de vele sprekende voorbeelden en verhaaltjes zullen kinderen het allemaal echt gaan begrijpen. Dat begint al met het getal 0. Want wat is niks eigenlijk en wat kun je maken door ergens een 0 achter te zetten? Alle cijfers krijgen beeldschone exclusieve aandacht en er is oneindig veel te ontdekken over de wereld waarin we leven (en ook over het heelal trouwens). Zo lees en zie je dat het hart vier kamers heeft en ontdek je hoe vaak dat van een zwarte beer klopt in een uur, hoeveel rijstkorrels er in een kilo rijst zitten, hoeveel meter er tussen de wolken en de aarde zitten, hoe diep de zee kan zijn en nog zo oneindig veel meer! Dit is echt zo’n boek waar je als voorlezer ook nog heel veel van leert. Hoort in elke kinderboekenkast en op elke school thuis!
HIER
kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall | boekwijzerHet onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall van Ali Sandish (vertaling: Johanna Rijsbergen) (9+)
Harry Potter meets Sherlock Holmes in dit fantasierijke eerste deel van een gloednieuwe successerie (het is nu al duidelijk dat het verhaal verfilmd wordt). Het uitgangspunt is meesterlijk en zeker het vernoemen waard. Want niemand minder dan Arthur Doyle is het fantastische hoofdpersonage dat wordt toegelaten op Baskerville Hall, de geheime school voor buitengewoon begaafde kinderen.
De echte Arthur Conan Doyle – zo weten jullie misschien wel – is de schrijver van de wereldberoemde verhalen over Sherlock Holmes. In dit boek zijn vele spraakmakende personages uit die verhalen te vinden. Zo is Jimmie Moriarty – de grootste tegenstander van Holmes – in het boek de geduchte tegenstander van Arthur, krijgt hij les van niemand minder dan dr Watson en ontmoet hij Holmes zelf natuurlijk ook.
Op Baskerville Hall heeft Arthur zijn talent om situaties razendsnel te analyseren broodnodig. Samen met zijn bijzondere vrienden probeert hij toe te treden tot het geheime genootschap de Klaver. Daarvoor moeten ze drie proeven afleggen. Tegelijkertijd komt Arthur een even groots als gevaarlijk mysterie op het spoor.
Zo’n boek dat je niet meer weg kan leggen als je erin begonnen bent!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


In oorlog | boekwijzerIn oorlog van Arend van Dam & Roland Sillem (9+)
Meesterverteller Arend van Dam schreef een heel bijzonder boek over de geschiedenis van oorlogvoering. Het start 2200 jaar voor Chr. in Mesopotamië en eindigt in Nederland in 2023. Hannibals leger van olifanten, Attila de Hun, de Honderdjarige Oorlog, Slag bij Waterloo, Eerste en Tweede Wereldoorlogen, de koude oorlog… Van alle voorbije oorlogen beschrijft Van Dam inzichtelijk en zorgvuldig hoe zij begonnen, wat er gebeurde en hoe het weer vrede werd. Dit is een boek dat kinderen helpt om te begrijpen wat oorlog is. De vele illustraties en de tijdbalk van Roland Sillem maken In oorlog extra bijzonder.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


EN EEN THEMA-REELS met BOEKEN RONDOM 4 & 5 MEI


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!