Bijzondere boeken rondom 4 & 5 mei

Je kunt deze boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt.

Dit is natuurlijk een enorme lijst. Ik help je heel graag met advies op maat, daarvoor kun je lid worden van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


Kikker en de vreemdeling | boekwijzerKikker en de vreemdeling van Max Velthuijs (2+)
Op een dag kwam er een vreemdeling aan in het bos.
Wat komt die nou doen? Wat is het er voor een?
De vrienden van Kikker weten het zeker: die vreemdeling hoort hier niet thuis. Die rat, die is van het slechte soort. Ratten zijn dieven. Dat weet toch iedereen!
Kikker twijfelt en gaat op onderzoek uit.
Deze fijne klassieker geeft tijdloos voorleesverhaal dat kindjes laat zien hoe zonde het is om bang te zijn voor het onbekende.
HIER kun je het grote boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het eiland van olifant | boekwijzerHet eiland van Olifant van Leo Timmers (2+)
Het eiland van Olifant begint triest. Olifant valt in zee, hij vindt een eilandje, maar is daar helemaal alleen. Na lang wachten dobbert een bootje dichterbij, maar als Olifant erop stapt breekt het. Pogingen tot meevaren gaan keer op keer mis. Maar bouwen met wat overblijft lukt wel. Het eiland wordt almaar groter en mooier. Het spektakel dat het eiland op een bepaald moment is, was al een schitterend einde van het boek geweest. Maar Leo Timmers gaat verder en dat is boeiend. Hij laat een storm het hele eiland wegwaaien. Wat nu? Dit boek laat zien wat er gebeurt als je een omgeving schept waar voor alles en iedereen plek is. De rijke beelden worden vergezeld door korte, mooi rijmende zinnen. Daardoor leest het heel fijn voor.
HIER kun je het grote boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Dit is een dictatuur | boekwijzerDit is een dictatuur van Equipo Plantel & Mikel Castel (3+)
Dit is een dictatuur vertelt niet het verhaal van een specifieke dictator. Het speelt in een onbestemd heden en op een niet nader gedefinieerde plek. Dat maakt de inhoud breed toepasbaar en interessant voor kinderen overal ter wereld.
De kleurrijke illustraties in deze remake zijn van de hand van Mikel Casal, die als klein jongetje de Franco-dicatuur aan den lijve ondervond en vooral gekend is omwille van zijn sprekende karikaturen voor tijdschriften en kranten. Zijn werk is duidelijk en veelzeggend, maar zorgt ook voor de nodige afstand van de realiteit en doet je zo nu en dan zelfs lachen.
Dit is een dictatuur biedt je een waardevol kader om op eenvoudige en eerlijke wijze met je kinderen van gedachten te wisselen over de politieke situatie vandaag, maar maakt hen niet nodeloos ongerust of bang. Het is een basisles politiek. Een gids die in de boekenkast van elk gezin, maar zeker ook elke klas thuishoort.
HIER
kun je het grote boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Mensen met koffers | boekwijzerMensen met koffers van Sjoerd Kuyper & Annemarie van Haeringen (5+)
Mensen met koffers gaan over de wereld.
Altijd op de vlucht naar de volgende grens.
Ze vluchten voor tovenaars, reuzen en heksen,
voor duivel en draak, die vermomd gaan als mens.
Het aangrijpende gedicht ‘Mensen met koffers’ schreef Sjoerd Kuyper al in 1998. Het is hartverscheurend actueel. Voor deze nieuwe uitgave maakte Annemarie van Haeringen twaalf gevoelvolle portretten bij de tekst. Zij ontving daarvoor dit jaar een Zilveren Penseel.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Anne Frank | boekwijzerAnne Frank van Sveta Dorosheva & Maria Isabel Sánchez Vegara (5+)
In dit prachtige non-fictie prentenboek wordt op zo’n mooie, beeldende manier getoond wie Anne Frank was. De schitterende illustraties worden begeleid door korte tekstjes. Het is knap hoe in zo weinig woorden zoveel wordt verteld. Over hoe de oorlog begon, over de vlucht uit Duitsland, over het Achterhuis, over het dagboek dat Anne kreeg toen ze dertien jaar oud werd, over het verraad.
Het is verschenen in de serie ‘Van klein tot groots’ waarin levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis worden verteld.|
HIER
kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De dag dat Oorlog naar Rondo kwam | boekwijzerDe dag dat Oorlog naar Rondo kwam van Andrey Lesiv & Romana Romanyshyn (5+)
Tot de dag dat Oorlog komt is het leven van Danko, Zirka en Fabian in hun betoverend mooie, vrolijke stadje Rondo heel fijn. Daarna verandert alles. De bewoners van Rondo proberen met Oorlog te praten en tegen hem te vechten, maar niets lijkt de vernielzucht en de duisternis van Oorlog te kunnen stoppen. Tot Danko, Zirka, Fabian een schitterend, ontroerend idee hebben… De dag dat Oorlog naar Rondo kwam schetst een aangrijpend beeld van de duisternis en het leed dat een gewapend conflict veroorzaakt. Het boek is ook een krachtig pleidooi voor vriendschap en hoop.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het huis aan de Prinsengracht | boekwijzerHet huis aan de prinsengracht van Thomas Harding & Britta Teckentrup (vertaling: Annelies Jorna) (6+)
De bewogen geschiedenis van het Achterhuis – Midden in Amsterdam, op de Prinsengracht 263, staat een hoog smal huis. Het werd 400 jaar geleden gebouwd. Er woonden onder anderen een vrouw met twaalf kinderen en een rijke koopman, er kwamen allerlei bedrijfjes in en zelfs een paardenstal. En tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit het onderduikadres waar Anne Frank haar dagboek schreef. Het bood Anne, haar familie en vier anderen een schijnbaar veilige plek voor meer dan twee jaar. Tegenwoordig is het een veelbezocht museum en de thuisbasis van de Anne Frank Stichting.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Migranten | Issa WatanabeMigraten van Issa Watanabe (6+)
Als hun bos sterft moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. Een reis die hoopvol eindigt in een ander bos, vol kleurrijke bladeren.
Issa Watanabe’s Migranten confronteert de kijker onverbloemd met de keiharde werkelijkheid waarin miljoenen vluchtelingen verkeren. Maar ze doet dat met poëtische beelden die ook troost en hoop bieden. Een kunststuk.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Kinderen van ver | boekwijzerKinderen van ver van Martine Letterie (8+)
Als iemand waargebeurde verhalen toegankelijk en helder kan vertellen, is het Martine Letterie. Na haar indrukwekkende boeken voor jonge kinderen (6+) over Westerbork (Kinderen met een ster), de Tweede Wereldoorlog in Nederland (Verboden te vliegen) en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (Waarom de maan verdwijnt), is er nu Kinderen van ver. In dit belangrijke boek vertelt ze over de levens van Samuel, Tamar, Azad en Fatima. Vier doodgewone kinderen die alles wat ze hebben en iedereen die ze kennen achter moeten laten als er oorlog uitbreekt in hun land. De schrijfster baseerde haar boek op verhalen van kinderen die oorlog meemaakten in Syrië en Afghanistan. In de vier verhalen vindt Letterie – net als in de andere boeken  – de toon die bij deze leeftijd past. De verhalen zijn indrukwekkend en realistisch, maar nooit te zwaar. De tekeningen van Saskia Halfmouw passen daar prachtig bij.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Owen en de soldaat | boekwijzerOwen en de soldaat van Lisa Thompson (8+)
Iedereen heeft wel een geheim, toch? Misschien ben je wel verliefd, of droom je ervan om in een film te spelen. Of misschien zit je graag op een bankje in het park om te praten met een soldaat. Geen soldaat van vlees en bloed, maar een van steen.
De stenen soldaat in het herdenkingsplantsoen is de enige met wie Owen echt kan praten. De gesprekken brengt hem troost.
Owen heeft veel zorgen. Het verdriet van zijn moeder om zijn overleden vader. Zijn leraar Engels die hem vraagt om een gedicht schrijven en voor te dragen, terwijl hij er een hekel aan heeft als mensen op hem letten. En dan hoort hij ook nog dat de gemeente de soldaat wil laten verdwijnen omdat het park helemaal gaat veranderen.
De geweldige Lisa Thompson laat alles in dit kleine, hartroerende verhaal wondermooi samenvallen. Want met het dappere plan om de soldaat te redden verlicht Owen onbedoeld zoveel meer. HIER kun je het mooie luisterboek gratis beluisteren.


Liefde is niet voor lafaards | boekwijzerLiefde is niet voor lafaards van Ulf Stark & Ida Björs (vertaling: Edward van de Vendel) (8+)
Papa’s dansschoenen staan in de kledingkast zijn voeten te missen. Het is oorlog, het is de koudste winter ooit. En de vader van Fred moest naar het noorden om een grens te bewaken. In het halfdonker, kijkend door de kier van zijn vaders kast lijkt het alsof hij er staat. Fred voert gesprekjes met de kier. Over het missen. Over de liefde. Hoe klunzig je daarvan wordt en hoe warm en blij. Liefde is niet voor lafaards beroert je. Het is een boek om van te houden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Buiten is het oorlog | boekwijzerBuiten is het oorlog van Janny van der Molen & Martijn van der Linden (9+)
Het doel van dit boek was om een zorgvuldige en liefdevolle beschrijving van het leven van Anne Frank te maken die inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft. Janny van der Molen is daar in dit beeldschone boek met verve in geslaagd. Samen met Martijn van der Linden, want hij maakte de prachtige, realistische illustraties.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


In oorlog | boekwijzerIn oorlog van Arend van Dam & Roland Sillem (9+)
Meesterverteller Arend van Dam schreef een heel bijzonder boek over de geschiedenis van oorlogvoering. Het start 2200 jaar voor Chr. in Mesopotamië en eindigt in Nederland in 2023. Hannibals leger van olifanten, Attila de Hun, de Honderdjarige Oorlog, Slag bij Waterloo, Eerste en Tweede Wereldoorlogen, de koude oorlog… Van alle voorbije oorlogen beschrijft Van Dam inzichtelijk en zorgvuldig hoe zij begonnen, wat er gebeurde en hoe het weer vrede werd. Dit is een boek dat kinderen helpt om te begrijpen wat oorlog is. De vele illustraties en de tijdbalk van Roland Sillem maken In oorlog extra bijzonder.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Een aap op de wc | boekwijzerEen aap op de wc van Joukje Akveld & Martijn van der Linden (9+)
Nóg zo’n pareltje. De waargebeurde verhalen in Een aap op de wc gaan over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet over mensen. Nee, dit boek vertelt over de levens van Kali de neushoorn, Marco de chimpansee, Sultan de berberleeuw en nog veel meer bijzondere dieren die tijdens het bombardement in de Rotterdamse dierentuin leefden. Over waar ze vandaan kwamen, of ze de bommen overleefden, hoe ze gered werden. Jouke Akveld is een verhalenvertelster. Als zij schrijft is het alsof je er zelf bij was.
Martijn van der Linden maakte de ontroerend mooie illustraties.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Vergeet mij niet | boekwijzerVergeet mij niet van Janny van der Molen & Martijn van der Linden (9+)
‘Wat is naast familie en veiligheid misschien wel het allerbelangrijkste als je jong bent? En trouwens je hele leven lang…? Vriendschap.’
Dierbare woorden uit het voorwoord dat Janny van der Molen schreef in Vergeet mij niet, een indrukwekkend boek over kinderen die allemaal dezelfde vriendin hadden: Anne Frank.
Eerder creëerden Van der Molen en Martijn van der Linden Buiten is het oorlog, een zorgvuldige, liefdevolle beschrijving en verbeelding van het leven van Anne Frank. Dit nieuwe boek is wederom ongelooflijk goed. Je leest steeds eerst een korte biografie zodat je weet wie deze vriend precies was en daarna volgt een meeslepend op feiten gebaseerd fictief verhaal. De hyperrealistische tekeningen van Van der Linden geven de vrienden een gezicht en de gebeurtenissen diepgang. Wat goed dat de geschiedenis, levensmoed en levenslust van deze mensen vastgelegd is. Een boek dat in elke kast thuishoort.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Wie niet weg is wordt gezien | boekwijzerWie niet weg is wordt gezien van Ida Vos (9+)
Het is niet gek dat de klassieker Wie niet weg is wordt gezien zo indringend leest. Ida Vos, de schrijfster van dit indrukwekkende oorlogsboek, maakte het allemaal zelf mee. Zij brengt intens en invoelbaar over hoe het was om een joods kind te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe ze niks mocht, niet zwemmen, niet naar school, geen uitjes, niet op straat, het onderduiken… Het tijdloze boek won meerdere prijzen, ook in Duitsland.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Oorlog en vriendschap | boekwijzerOorlog en Vriendschap van Dolf Verroen (10+)
Prachtig verhaal over een onmogelijke vriendschap in oorlogstijd met breekbare, hartroerende beelden in zwart-wit door Charlotte Dematons.
Ik was elf toen de oorlog uitbrak.
Op een vroege ochtend vlogen de vliegtuigen van de vijand zo laag over de huizen dat je de gezichten van de piloten kon zien.
Ik vond het spannend, maar algauw werd het angstig.
In onze klas zaten Joodse kinderen en kinderen van verraders. Zelfs de meester durfde niet meer te zeggen wat hij dacht.
Wij kinderen hadden eigenlijk niets met de oorlog te maken. Zeker als het om vriendschap ging.
Of toch?
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Naar het noorden | boekwijzerNaar het noorden van Koos Meinderts & Annette Fienieg (10+)
Deze Gouden Griffel-Winnaar blijft ongekend goed.
Dit jaar wordt het vrede, zei de vader van Jaap met oud en nieuw. Maar dat is het nog steeds niet. Sterker, de oorlog is niet meer alleen buiten, maar ook binnen. Jaap is zijn vrolijke moeder kwijt, hij verliest zijn zusje nog voor ze er goed en wel is en ook zijn vader is veranderd. Het is allemaal de schuld van die stinkoorlog! Als de honger te groot wordt, sturen hun ouders Jaap, zijn grote zus Nel en kleine broertje Kees naar het noorden, daar is nog eten. Hoe zal Jaap zich redden?
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Sabel | boekwijzerSabel van Suzanne Wouda (10+)
‘Ja, ik word later woordverzinner. Het eerste wat ik zou doen is iets anders verzinnen voor het woord prikkeldraad. Dat klinkt veel te vrolijk voor draad dat zoveel mensen gevangen houdt.’ Dit zijn de gedachten van Max. In dit boek lees je om en om over zijn tijd in kamp Vught en de periode daarvoor waarin de dreiging van de oorlog steeds voelbaarder wordt (‘Papa, waarom haten mensen ons?’) en Max en zijn ouders moeten onderduiken. In al die tijd heeft Max één houvast: zijn rode kater Sabel
‘Hoewel er veel fantasie in dit verhaal staat, is er ook veel echt gebeurd. En dan net die dingen waarvan je hoopt dat ze niet echt gebeurd zijn.’ vertelt Suzanne Wouda in het nawoord. Fantasie en realiteit, de schrijfster brengt die twee gevoelig samen. De realiteit van de oorlog doet je de adem regelmatig stokken en dat is misschien nog wel intenser voelbaar door de fantasieën over Sabel.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Toen het oorlog was | boekwijzerToen het oorlog was van Patsboem! (10+)
Toen het oorlog was is een uniek, schitterend verzorgd informatief overzichtswerk. Het maakt de jaren 1939-1945 op indrukwekkend toegankelijk voor kinderen vanaf een jaar of tien (maar kan (nee, moet!) zeker doorgelezen worden op de middelbare). In begrijpelijke taal, in behapbare stukjes, voorzien van ongelooflijk veel beeldmateriaal en illustraties wordt over het ontstaan, verloop en einde van de oorlog verteld. Zo’n boek was er nog niet en zo’n boek hoort in elke klas en in elk huis te staan. HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.
Er is ook een belangrijk boek van dezelfde makers over de Eerste Wereldoorlog verschenen.


 

Oorlog in inkt van Suzanne Wouda & Steef Liefting (10+)
Dus zo ziet oorlog eruit…
Uit dagboekfragmenten van veertien mensen die de oorlog meemaakten ontstond het prachtige, rijke Oorlog in inkt. Van een meisje dat lid is van de Jeugdstorm, van een vlucht naar Engeland, van Radio Oranje, de hongerwinter, de kampen in Nederlands-Indië, de slag om Arnhem, de bombardementen op Rotterdam… En dan ben ik pas op de helft. De verhalen worden steeds ingeleid met wat historische context en afgesloten met hoe het de hoofdpersoon verder is vergaan. Een bijzonder waardevol boek dat de oorlog vanuit ongelooflijk veel perspectieven belicht.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Oorlogswinter | boekwijzerOorlogswinter van Jan Terlouw (11+)
Jan Terlouw: ‘Oorlogswinter is mijn meest autobiografische boek. Ik ben ervan overtuigd dat ik ben wie ik ben door die oorlog. Ik maakte dingen mee die ik als kind niet mee hoorde te maken. Door mijn ervaringen heb ik mezelf als voorbeeld voor Michiel kunnen stellen. Bijna alles uit dat boek is echt gebeurd.’
Lees HIER een mooi interview van Boekwijzer met Jan Terlouw.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Oorlog zonder vrienden | boekwijzerOorlog zonder vrienden van Evert Hartman
Ik kan niet tellen hoe vaak ik deze klassieker van Evert Hartman heb gelezen.
Kennen jullie het verhaal van Arnold ook nog? Zijn vader koos de foute kant tijdens de oorlog. Hij is een NSB’er. Dat maakt dat Arnold op school flink gepest en soms zelfs in elkaar geslagen wordt. Arnold kijkt enorm naar zijn vader op en wordt zelf dus ook lid van de Jeugdstorm (de jongerenorganisatie van de NSB). Maar als hij merkt dat zijn klasgenoten en hun families door zijn verhalen aan zijn vader in de problemen komen, gaat het knagen en komen de twijfels. Klopt zijn vaders gedachtengoed wel? Dan komt hij er ook nog achter dat het meisje op wie hij verliefd is in het verzet zit…
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ik zal je bewaren | boekwijzerIk zal je bewaren van Jeska Verstegen (11+)
Jesje is elf. Voor haar moeder is alles met ‘te’ ervoor verkeerd. Daarvan krijgt haar gezicht boze vouwen. Jesje weet niet waarom. Ze probeert niet op te vallen. Soms zou ze zichzelf wel uit willen gummen.
Maar dan gaat het niet goed met haar bomma. Ze is in de war. Op een dag noemt ze Jesje opeens Hesje en later belt ze ‘s nachts op omdat ze denkt dat ze naar Westerbork moet. Niemand wil Jesje er meer over vertellen. Praten over de Tweede Wereldoorlog is taboe. Het zwijgen werkt als een magneet. Jesje wil achter de waarheid komen en die gaan begrijpen.
Dat Ik zal je bewaren uit het leven geschreven is, is voelbaar. Jeska Verstegen laat zien wat die rotoorlog verwoestte, hoe mensen er voorgoed door getekend zijn, hoe onontkoombaar alles wordt doorgegeven en hoe belangrijk het is dat we proberen te begrijpen wat we misschien nooit helemaal zullen begrijpen. We móéten ze onthouden, zegt bomma zacht.
Daarom dus: Ik zal je bewaren.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ons kasteel aan zee | boekwijzerOns kasteel aan zee van Lucy Strange (vertaling: Aleid van Eekelen) (12+)
Dit beeldschone verhaal speelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. ‘Ons kasteel’ is de vuurtoren aan de Engelse kust waar Petra woont. Haar jeugd is omgeven door zeestormen en een legende vol oeroude magie. Maar als de oorlog begint valt alles uiteen. De moeder van Petra is een Duitse en wordt verdacht van landverraad. Kan Petra haar familie blijven vertrouwen en lukt het haar om alle geheimen te ontrafelen?
In Ons kasteel aan zee valt de onbehagelijke en rauwe realiteit van de oorlog, de fantasie en kracht van een gevoelig meisje en de magie van oude verhalen beeldschoon samen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


jona | boekwijzerJona van Anna van Praag (12+)
De oma van Jona lijdt aan beginnende alzheimer. Al een tijdje raakt zij niet uitgepraat over over haar geliefde Simon. Alleen… de oma van Jona was helemaal niet met een Simon getrouwd. Sterker nog: niemand weet over wie ze het heeft. Jona heeft het verhaal zonder er goed over na te denken ingeleverd als mogelijk thema voor zijn profielwerkstuk. Maar als het uitgekozen wordt en hij aan de losse Elin en eigenzinnige Lucas wordt gekoppeld is er geen weg meer terug. De zoektocht naar, door en van herinneringen brengt grote spanningen tussen Jona en zijn vader. En hoe zit het eigenlijk met Jona’s vroegste duistere herinnering? Tot het rookgordijn ineens optrekt en daar zijn vader staat die naar hem kijkt alsof Jona een soort monster is en niet gewoon zijn kindje. ‘Jouw schuld.’ Oef, wat een indringend, spannend, meeslepend boek voor jong volwassenen dat schitterend toont zien hoe (de herinneringen aan) oorlog doorwerken.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw | boekwijzerTwee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw van Davide Morosinotto (vertaling: Pieter van der Drift en Manon Smits) (12+)
Wat een steengoed geschreven historische avonturenroman. Het verhaal speelt in Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duitsland heeft net het duivelse non-aanvalspact verbroken en staat op het punt Leningrad te bestormen. De kinderen van de stad moeten worden geëvacueerd. Zo ook de twaalfjarige tweeling Nadja en Viktor.
Ze beloven hun ouders altijd samen te blijven, maar worden al bij vertrek op verschillende treinen gezet. In schriften houden ze voor elkaar bij wat ze meemaken. Het zijn machtige verslagen van hun gevecht tegen kou, honger en de alles verwoestende oorlog om hen heen. Hun heldendaden zijn even ontroerend en hoopvol als bloedstollend spannend. Ze zijn vastberaden om het juiste te doen en om elkaar terug te vinden. Het boek krijgt nog een diepere laag doordat hun belevenissen in de kaders van de schriften worden becommentarieerd door de communistische Russische Kolonel Smirnov. Hij moet beoordelen of de tweeling schuldig is aan de vele aanklachten die tegen hen lopen. En dan is het boek ook nog eens zeer rijk gedocumenteerd met kaarten, foto’s, tekeningen en pamfletten.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Nachtzwart | boekwijzerNachtzwart van Kirsten Boie (13+)
Nachtzwart van Kirsten Boie won niet voor niets de Duitse Literatuurprijs 2022. Het is een diep rakend, knap opgebouwd verhaal rondom de gitzwarte nacht in april 1945 waarin Wehrmachtsoldaten in het mijnwerkersstadje Penzberg de boodschap dat de oorlog voorbij is bruut negeren. De Amerikaanse troepen zijn dichtbij en de naziburgemeester wordt afgezet door de oude burgemeester en een aantal mannen, waaronder de vader van Marie. Toch loopt het helemaal fout. Zowel Marie als Schors – een jongen van 15 die bij de Hitlerjugend zit – zijn getuigen van een afgrijselijke gebeurtenis. Er bestaat een term voor misdaden die plaatsvonden in de laatste fase van de oorlog en vlak daarna: Endphasenverbrechen. Over dergelijke gruwelijke misdaden gaat dit belangrijke boek. Het verhaal van de hoofdpersonages is fictief, maar de beschrijving van de geschiedenis zelf is precies zoals het in de bronnen staat. Nachtzwart laat indringend zien dat geschiedenis niet iets is waar je een streep onder kunt zetten.
HIER
kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


de tunnel | boekwijzerDe tunnel van Anna Woltz (13+)
In De tunnel reis je naar Londen in 1940. De Duitsers bestoken de stad elke nacht met hun verwoestende bommen en dus schuilen de Londenaren ondergronds in de metrostations en tunnels. Daar komen de verhalen van vier bijzondere jongeren samen. Ella had polio en voelt zich sindsdien onzichtbaar. Quinn liep weg van huis met een tas vol juwelen. Jay is adembenemend knap en ruig. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze wil hem niet meer zien. Vier kinderen die ervoor passen om voor de helft te leven, want: Niemand weet wie er morgen nog leeft. Er is geen tijd om te wachten op een andere wereld.
In een waanzinnig tempo en met bloedmooie zinnen brengt Woltz dit zinderende avontuur. Het omvat de onverdraaglijke pijn van verlies, de verschrikkingen van de oorlog, catchy dialogen, liefde, woede, ontroering, spanning. De tunnel is gewoonweg een onwaarschijnlijk goed boek dat kinderen zullen verslinden en daarna nog heel heel vaak zullen herlezen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het meisje met de vlechtjes | boekwijzerHet meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof (13+)
‘Hoe kun je leven met de gedachte dat je deel uitmaakte van een moordmachine?’ Dat was de kernvraag van Wilma Geldof in haar met de Thea Beckman-prijs bekroonde Elke dag een druppel gif. Dat boek ging over Maarten die tijdens de oorlog bij de NSB zat. Na de oorlog dringt langzaam hem door dat hij heilig geloofde in een satanisch sprookje.
In Het meisje met de vlechtjes belicht de schrijfster de andere kant: die van het verzet. Ze baseerde zich op het waargebeurde verhaal van het jongste verzetsmeisje van Nederland: Freddie Oversteegen. Freddie en haar zus maakten deel uit van een zeer actieve, gewapende verzetsgroep. Dit belangrijke boek belicht een kant van de oorlog die ik nog niet eerder in een jeugdroman beschreven zag. Het is écht, heftig, rauw en ontroerend en het is steengoed geschreven.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Zout van de zee | boekwijzerZout van de zee van Ruta Sepetys (14+)
Hoewel er 9000 doden vielen (veel meer dan de ramp met de Titanic), is de historie over de ondergang van de Wilhelm Gustloff vrij onbekend. Het schip werd op 30 januari 1945 gebombardeerd door Russische torpedo’s. Sepetys schrijft als geen ander boeken over vergeten stukjes geschiedenis. Dat bewees ze al in het prachtige Schaduwliefde.
Zout van de zee is net zo’n spannend, belangrijk én toegankelijk historisch fictieboek dat ik elk kind (en ouder) gun om te lezen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Noem geen namen | boekwijzerNoem geen namen van Astrid Sy (14+)
Astrid Sy is behalve historicus, presentator (Andere Tijden) en schrijver ook als onderzoeker betrokken bij het Nationaal Holocaust Museum. Noem geen namen (de winnaar van de Jonge Beckmanprijs 2023) is een ontzagwekkende Young adult over drie jonge vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redden. Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Sy kwam op het idee voor dit boek toen ze las over de moedige jonge vrouwen en mannen die in de oorlog betrokken waren bij het smokkelen van opgepakte Joodse kinderen in de Crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Die historische context maakt het boek nóg indrukwekkender. Ik vind het steengoed!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De bibliothecaresse van Auschwitz | boekwijzerDe bibliothecaresse van Auschwitz van Antonio Iturbe, Salva Rubio & Loreto Aroca (14+)
Dita is veertien wanneer ze met haar ouders in het concentratiekamp Auschwitz terechtkomt. Pal onder de ogen van de nazi’s is er in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt Dita met gevaar voor eigen leven de kleinste en meest kostbare bibliotheek die ooit heeft bestaan.
De bibliothecaresse van Auschwitz is een onvergetelijk boek over moed en hoop, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dita Kraus, die de Holocaust overleefde. Deze wereldwijde bestseller is nu verkrijgbaar als graphic novel voor jongeren en volwassenen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Wat ons nog rest | boekwijzerWat ons nog rest van Aline Sax (14+)
‘Het zal nooit voorbij zijn.’
Ik zal voor altijd
moeten leven
met wat ik heb gezien.
Aline Sax schreef een indringend verhaal over een relatief onbekend stuk geschiedenis. Dit in versvorm geschreven, indringende boek gaat over het leven en de kracht van de vrouwen in de allesverwoestende laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn. Het beklemmende verhaal komt bij ons door de ogen van een zeventienjarig meisje dat het front steeds dichterbij hoort komen tot het haar – als de Russen hun wijk veroveren – met vreselijke verschikkingen overkomt.
HIER
kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Allemaal willen we de hemel | boekwijzerAllemaal willen we de hemel van Els Beerten (14+)
Een klassieker!
Dit prachtige, belangrijke boek speelt in België tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Jef leeft na de oorlog als held, Ward als verrader. De grens tussen goed en fout blijkt echter pijnlijk dun. Allemaal willen we het beste… de hemel, maar evengoed als iemand nooit helemaal goed is, is iemand ook nooit helemaal slecht. Het grote gelijk bestaat niet. Een verhaal van nuances dat uitnodigt om met andere ogen naar de complexe werkelijkheid te kijken, na te denken over goed en kwaad, waarheid en leugen, over loyaliteit, liefde, vriendschap en verraad.
Lees HIER een prachtig interview van Boekwijzer met Els Beerten.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het tegendeel van zorgen | boekwijzerHet tegendeel van zorgen van Benny Lindelauf
‘Toen het uiteindelijk oorlog werd, was het alsof de tijd aan een slap touw had vastgezeten en nu met een gonzende ruk strakgetrokken werd.’
Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt worden de vader en broer van Fing en haar zusjes in Duitsland tewerkgesteld. Fing ziet haar droom om door te leren voor onderwijzeres in rook opgaan. In plaats daarvan wordt ze oppasmeisje van Liesl, het vreemde nichtje van de vrouw van haar baas. Door Liesl kan Fing niet meer langs de oorlog heen kijken. Er dreigt een groot gevaar voor het meisje en Fing is de enige die haar kan helpen. In overrompelend mooie zinnen vertelt Lindelauf het adembenemende, spannende verhaal van de redding van Liesl en de geschiedenis van de het huis en haar bewoners.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ze was 16 | boekwijzerZe was 16 van Maries Allewijn
Als Ize door haar ouders tussen wie het ‘niet echt lekker’ gaat naar haar oma in Zeeland wordt gestuurd, voelt ze zich in eerste instantie gedumpt in Niemandsland. Haar vriendje heeft het uitgemaakt, haar vriendinnen gaan feesten in Amsterdam en zij zit hier bij een oud mens (a.k.a. mijn oma) in f-ing middle of nowhere. Maar dan vindt ze op zolder in een doos een mandje waar een foto in verstopt zit met daarop een oude foto van een meisje van een jaar of zestien. Als haar oma de foto ziet, breekt haar stem en weet Ize dat zie uit moet zoeken wie het meisje is. Als lezer wordt je daar al in meegenomen, omdat het perspectief van Ize afgewisseld wordt met dat van de zestienjarige Janna, het meisje van de foto dat leefde in 1944. Samen vertellen deze jonge vrouwen een erg indrukwekkend oorlogsverhaal dat je door de perspectiefwisselingen en levensechte beschrijvingen niet los zal laten.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *