Bijzondere reisverhalen voor alle leeftijden

Speciaal voor de zomervakantie maakte ik een selectie met schitterende reisverhalen.


Er is voor elke leeftijd wat bijzonders te vinden. Hierbij een indicatie (maar let op: de meeste boeken zijn al eerder voor te lezen/veel langer door te lezen):

– Met de bus (2+)
– Reis naar de maan (2+)
– Migratie (5+)
– Reis om de wereld in tachtig dagen (8+)
– Zebedeus en het ganzenbord van Wisse (9+)
– De wonderlijke wereldreis van Zebedeus (9+)

– De wonderbaarlijke reis van Nils Holgersson (9+)
– Manie schaafijs (10+)
– De brief voor de koning (10+)
– Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers (10+)
– Kruistocht in spijkerbroek (10+)
– Vandaag komen we niet meer thuis (12+)
– De laatste verhalenverteller (12+)
– Jimi Fender Johnson (13+)

Dit zijn ook geweldige boeken om weer aan anderen cadeau te doen en de rest van het jaar in op reis te gaan! Je kunt al de boeken bewaren in je tiplijst, met de lijst naar de bieb, boekhandel in de buurt of de boeken aanschaffen via Boekhandel Athenaeum.

Laat het altijd weten als je nog een vraag hebt, ik help je graag.


 

Met de bus | boekwijzer

Met de bus

Een meisje gaat voor het eerst helemaal alleen met de bus naar haar oma. Onderweg stappen allerlei dieren in en uit… Als ze bij oma aankomt heeft ze heel veel te vertellen! De schitterende potloodtekeningen van Marianne Dubuc ontroeren me altijd, ik vind haar zo uitzonderlijk goed. Met de bus is niet alleen een mooi, spannend avontuur waarin heel veel te beleven is, de grote hoeveelheid details laat ook meer dan genoeg aan je eigen verbeelding over om er vrolijk op los te fantaseren.Voor kinderen (en ouders) die heel veel houden van boeken met veel plaatsjes waar je hele verhalen bij kunt bedenken.

Reis naar de maan | boekwijzer

Reis naar de maan

In dit innemende beeldverhaal maakt een groepje kinderen een wel heel bijzondere reis. Ze vertrekken van een ruimtestation naar… de maan!
Een van de kindjes valt op. Het loopt achteraan, kijkt niet heel gelukkig en heeft papier en kleurtjes bij zich. Terwijl de groep uitleg krijgt en op onderzoek uitgaat, verstopt het kindje zich achter een rots, tekent de aarde die in de verte te zien is en valt… in slaap. Als het wakker wordt, is het ruimteschip net vertrokken en is het helemaal alleen, of toch niet?
De prachtige tekeningen nodigen met zoveel liefde uit om kinderen niet alleen mee te nemen op reis naar de maan, maar ook in hun eigen fantasiewereld. Werkelijk schitterend!

Migratie

Stel je voor dat je boven een zee vliegt die door een storm wordt opgezwiept. Je bent op een gevaarlijke tocht, duizenden kilometers van land verwijderd. De regen striemt het kolkende water. Je hebt tien jaar lang geen poot op vaste grond gezet. Je bent een reuzenalbatros, eeuwig rondtrekkend, op zoek naar voedsel. Dit is maar één van de ongelooflijke migratieverhalen uit dit boek. Dieren in alle soorten en maten maken legendarische reizen over onze planeet, door woeste weersomstandigheden, hongerige roofdieren vermijdend, om maar te overleven. Stel je de trektochten eens voor van de keizerspinguïns, van de witte haai, van grote kuddes olifanten en van miljoenen rode krabben… Geschreven door Mike Unwin, Brits reisboekenschrijver van het jaar, met tekeningen van Jenni Desmond.

Reis om de wereld in 80 dagen

Tiny Fisscher maakte een echte pageturner van deze tijdloze klassieker. En dat er op bijna elke bladzijde een deel van het verhaal door Juliette de Wit in stripvorm wordt verteld werkt fantastisch. Net als haar vele sprekende illustraties en de wereldkaart voor en achterin. Waar ging het ook alweer over?
Het is 1872. Phileas Fogg, een mysterieuze man van de klok, wedt met zijn vrienden dat hij in 80 dagen een reis om de wereld kan maken. Hij vertrekt nog diezelfde avond, samen met zijn trouwe bediende Passepartout. Politieagent Fix schaduwt hen. Hij vertrouwt het voor geen cent. Hij denkt dat Fogg een bank heeft overvallen en de weddenschap gebruikt om te ontkomen. De detective-achtige sfeer, de bizarre reis, de cliffhangers, de race tegen de klok. Het spreekt zo tot de verbeelding. Wat een aanrader!

De wonderbare reis van Nils Holgersson | boekwijzer

De wonderbare reis van Nils Holgersson

De wonderbaarlijke reis van Nils Holgersson is al meer dan een eeuw oud, maar het spannende avontuur is zo tijdloos dat het nog steeds een van de allermooiste verhalen is om met kinderen te delen. Helemaal in deze wonderschone editie waarin taalkunstenares de vertaling verzorgde en beeldtovenaar Martijn van der Linden de illustraties. Vlieg met Nils Holgersson mee op de rug van Mårten (hoe je dat uitspreekt, lees je aan het begin van het boek ;-)) over 25 verschillende Zweedse landschappen met al die verschillende mensen, tradities en gewoonten en beleef dit onvergetelijke avontuur.

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse | boekwijzer

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Je kunt niet winnen, maar ook niet verliezen. Je kunt alleen maar spelen.
Aan het woord in dit door Koos Meinderts meesterlijk vertelde verhaal is Zebedeus. Een innemende beer vol twijfels. Op een dag ontvangt hij een ganzenbord van een zekere Wisse. Hij besluit de dobbelsteen te gooien. Niet veel later loopt hij de deur uit, op weg naar waar het lot hem brengt. Zijn avontuur voert hem langs plekken die je op het door Annette Fienieg schitterend geschilderde, uitvouwbare ganzenbord aan het begin van het boek ziet. Of hij nu in de put raakt, in de gevangenis terechtkomt, in de Zevende Hemel, of in een ondoordringbaar woud van metershoge doornstruiken, overal ontmoet hij wonderlijke personages die hem vertragen of juist verder helpen op zijn reis. De wijze waarop Meinderts de observaties en gevoelens van Zebedeus op zijn weg naar wie-weet-waar beschrijft, is om te janken zo mooi. Zoals wanneer hij zich als een personage uit een boek voelt, vol nieuwsgierigheid naar hoe hij afloopt. Of op een dag niet langer gekweld wordt door heimwee of vertewee. Of als hij zich bedenkt dat je iemand als je echt van diegene houdt, soms moet laten gaan.
De beeldschone schilderijen van Annette Fienieg zijn uitzonderlijk doorvoelt. Ik ben weg van haar landschappen en kleurgebruik. Zo zacht en spannend tegelijk. Ze tonen de weidse wereld met Zebedeus daarin, precies zoals hij zich op dat moment voelt. Haar tekeningen vertellen soms meer dan woorden kunnen: Zebedeus zittend op zijn stoel, voetjes een beetje scheef naar binnen…
Kunst is kippenvel en tranen, vertrouwt een van de prachtpersonages Zebedeus op een moment toe en dit boek is ware kunst.

De wonderlijke wereldreis van Zebedeus | boekwijzer

De wonderlijke wereldreis van Zebedeus

Vorig jaar las ik een van de mooiste boeken die ik ooit las: Zebedeus en het ganzenbord van Wisse. Aan het woord in dat door Koos Meinderts meesterlijk vertelde verhaal was Zebedeus. Een innemende beer vol twijfels. De wonderlijke wereldreis van Zebedeus gaat aan dat bijzondere verhaal vooraf (de boeken zijn goed los van elkaar te lezen) en is net zo wonderschoon.
Via een uitzonderlijk uitgeschreven gedachtespel (ga het boek alsjeblieft zelf (voor)lezen om dat te ervaren) komt Zebedeus uit bij de vraag waar toch het einde van de wereld is. Om het antwoord te vinden gaat hij op reis. De wonderlijke ontmoetingen en prachtige, buitengewone gedachten van Zebedeus zijn door Koos Meinderts zo knap bedacht en beschreven. De beeldschone schilderijen van Annette Fienieg zijn van eenzelfde buitencategorie en diep doorvoelt.

Manie Schaafijs | boekwijzer

Manie Schaafijs

Wat een weergaloos, meesterlijk verteld en verbeeld, uniek verhaal is Manie Schaafijs.
Zindzi Zevenbergen en Hedy Tjin nemen ons mee in het levensverhaal van de overgrootvader van Tjin: Francisco die op jonge leeftijd vlucht van het eiland Madeira op zoek naar een beter bestaan. Hij reist van Brazilië naar Suriname, naar Trinidad en weer terug. En wij lezers reizen met hem mee. We voelen waar hij mee worstelt, zien hoe hij zijn grote liefde vindt en kinderen krijgt en ontdekken ook hoe hij schaafijs met een smaakje bedenkt en gaat verkopen.
De flitsende, schitterende tekeningen van Hedy Tjin en spannende opmaak brengen een dynamiek in het verhaal die zowel heel erg geestig als verdiepend is. Zo luisteren en kijken de familieleden van de illustratrice mee en voeren ze met om de randen van de bladzijden kijkende gezichten in spraakwolkjes voortdurend gesprekken met elkaar over het verhaal. In felroze wordt veelvuldig en helder uitleg gegeven over plaatsen of achtergronden of termen. Manie Schaafijs is een familiegeschiedenis, geschiedenisboek, historische roman en kunstwerk in één. Hulde!

De brief voor de koning (wintereditie) | boekwijzer

De brief voor de koning (hardcover)

Als je me vraagt welk boek het meest betekenisvol is geweest in mijn leven, noem ik: De brief van de koning.
Oh wat ben ik jaloers op het kind dat dit boek nog voor het allereerst mag gaan lezen. Deze winnaar van de Griffel der Griffels is een van de mooiste boeken aller tijden. Ga mee op reis met Tiuri, zijn spannende brief en zijn beste vriend Piak. Hun avonturen in het Rijk van koning Dagonaut en koning Unauwen zijn zo schitterend. Om duizenden keren te herlezen. Het boek is er ook in paperback.

Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers

In dit meesterwerk lees je over twaalf grote ontdekkingsreizigers. Wie waren zij en welk deel van de wereld hebben ze voor ons onthuld? Waarom vertrokken ze? Hoe verliep hun reis? Wat kunnen we van ze leren? De atlas brengt je terug naar de tijd dat onze wereld zonder kaarten was, naar een tijd waarin mensen op zoek gingen naar het volslagen onbekende, want: ‘Als we niet weten waar iets begint of eindigt, is alles onduidelijk, onmetelijk.’ Het zijn niet alleen de avonturen van de ontdekkingsreizigers, maar ook gedachten als deze die dit boek zo mateloos interessant maken. En klopt het woord ‘ontdekkingsreizen’ wel, of is het gepaster om het over ‘ontmoetingen tussen volkeren’ te hebben? De delen waar we trots op mogen zijn worden getoond, maar ook de mindere aspecten van onze zucht naar expansie.
De tekeningen van Bernardo P. Carvalho verbeelden de reizen meesterlijk. Wat een veelheid aan technieken en landschappen. Er zijn de adembenemende acrylschilderijen in kleur, mysterieuze zwart-wittekeningen en verhelderende, prachtig vormgegeven kaarten. Het zijn illustraties waar je zelf weer in op reis kunt gaan.

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Kruistocht in spijkerbroek | boekwijzer

Kruistocht in spijkerbroek

Ontelbare keren heb ik dit boek gelezen. Het blijft een grandioos avontuur.
Weten jullie het nog? Het moment dat Dolf uit Amstelveen als proefkonijn de materie-transmitter instapt en teruggeflitst wordt naar de Middeleeuwen? Hij komt te laat aan bij de plek waar hij teruggeflitst zou worden en komt terecht in een Kinderkruistocht waar zijn kennis en kunde van ontschatbare waarde blijkt te zijn.

Vandaag komen we niet meer thuis | boekwijzer

Vandaag komen we niet meer thuis

Aan zijn blik zie ik dat er iets kantelt. Het valt, tuimelt, en ik weet al dat het zo meteen de grond zal raken en in duizend stukjes uiteen zal spatten. Dan zal ik iets begrijpen wat ik nu nog niet snap.
Op een dag wordt Mirza door haar vader opgehaald van school en zonder uitleg in hun auto gezet. Pas als haar vader bij een grenscontrole hun paspoorten laat zien en in zijn moedertaal praat, begrijpt Mirza waar ze naartoe onderweg zijn: naar het thuis van haar vader. Het land waar hij ooit uit wegvluchtte en waar hij nu noodgedwongen naar terugvlucht: Als je één keer kunt vluchten, kun je het ook een tweede keer.
In dit schitterend vertelde verhaal lees je hoeveel moed, verdriet en kracht het kost om te aarden in een land dat niet het jouwe is. Hoe volhardend je moet kijken en luisteren en proberen om volwaardig mee te doen. En hoe moeilijk dat is.
Dit boek zou elk kind (en elke volwassene) moeten (mogen!) lezen. Ik vind het werkelijk schitterend. De gevoelige beelden zijn van Maartje Kuiper.

De laatste verhalenverteller | boekwijzer

De laatste verhalenverteller

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik beloof je: dit is een boek om te verslinden, dat de hele dag in je hoofd zit en nog dagen nazindert. Ultieme sciencefiction en jeugdliteratuur.
Het is 2061. Een komeet zal de aarde vernietigen. Petra, haar ouders en broertje zijn onderdeel van een select gezelschap dat de aarde in gigantische ruimteschepen mag verlaten. Petra moet alles achterlaten, ook haar lieve oma van wie ze de kunst van het verhalen vertellen leerde. Het tot de verbeelding sprekende plan is dat ze de meer dan driehonderd jaar dat het schip erover doet om planeet Sagan te bereiken in een kunstmatige slaap doorbrengt, maar bij Petra gaat dat niet meteen goed (en dat is adembenemend spannend). En ook als ze in het jaar 2432 ontwaakt, lijkt het systeem waar ze op was aangesloten bij haar anders te werken.
Gelukkig maar, want waar Petra wakker wordt, is niks meer wat het was en zal ze haar verhalende gave nodig hebben om de aarde en de mensheid levend te houden.
Spanning, ontroering, ontzetting, bewondering… de emoties slaan je bij het lezen van dit boek (prettig) om de oren. De laatste verhalenverteller  werd niet voor niets het beste boek van het jaar in de VS.
Wat een loeispannend, knap bedacht, steengoed geschreven én vertaald boek!

Jimi Fender Johnson

Het is misschien overdreven om te zeggen dat ik wist dat ik ooit een opdracht zou moeten gaan uitvoeren, maar ik stond er ook niet van te kijken toen het zover was. Na een repetitie met zijn band ontmoet Jimi een mysterieuze vrouw die hem vertelt dat hij via een trap in de ruimte het verleden in kan reizen. Verander niets wat niet per se veranderd moet worden. Met het verleden valt niet te sollen. Maar als hij gaat en op 10 september 2001 in New York terechtkomt, lijkt zijn opdracht enorm. Buddy Tegenbosch neemt de lezer mee in een meeslepende, bloedstollende tocht door New York, die Jimi op de ochtend van 9/11 tot in een van de Twin Towers voert. De beschrijving van de aanslagen op de Twin Towers maken diepe indruk. Jimi Fender Johnson is een als-je-begint-kun-je-no-way-stoppen-met-lezen-boek.

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!