Boekwijzer tipt kerstboeken

Op zoek naar een bijzonder kerstboek?

Het kerstavontuur van Ebenezer ScroogeSnuffel dan eens in deze schitterende lijst vol prachtige verhalen. Er is voor elke leeftijd moois te vinden.

Je kunt de boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt.

Wil je voortaan altijd de mooiste kinderboekentips ontvangen? Word dan nu lid van Boekwijzer.

Veel lees-, voorlees- en kijkgeluk!

Heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via de reel die ik erover maakte!


 

De twaalf kerstdagen

Weer een fijn boek dat zich afspeelt in het Bijzondere Bos van Beer (kennen jullie de andere boeken al, in het inkijkexemplaar zie je een afbeelding uit het bos). Ga in de hartverwarmende tekeningen van Freya Hartas (daar wil je toch in wonen!) op zoek naar de twaalf cadeautjes die de Kerstman voor Beer heeft meegebracht. Één zingende kerstvogel, acht muzikanten, negen schaatsers, toen ballen, elf lantaarns, twaalf boeiende boeken..
Het liedje kun je vinden op Spotify.

Kerstmis in de straat

Oh, dit is zo’n fonkelend mooi uitklapboek. Je kunt er niet alleen een echte straat van maken vol met de mooiste winkeltjes, huisjes en cafeetjes, je kunt er aan de achterkant van die straat ook op uit trekken. Via gezellige kerstkraampjes en -optredens duik je de winterse natuur in, waar met sneeuwballen gegooid, geskied, gesleed en geschaatst wordt.
De winkelstraat heeft vele flapjes. Er wordt warme choco gedronken, naar vrolijke kerstliedjes geluisterd, de kerstboom wordt opgezet, cadeautjes worden gekocht en ingepakt… Je mag overal binnengluren en er is oneindig veel te ontdekken.
Ben je klaar met spelen, dan vouw je het dit mooie, grote, stevige boek weer in tot een huis en strik je het (voor heel heel even) dicht.
Eerder verscheen van de Zweedse topontwerpster Ingela P. Arrhenius De winkelstraat  en dat was al even mooi:

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Familie Kat viert samen Kerstmis | boekwijzer

Familie Kat viert samen Kerstmis

Oeh, wat en lief, leuk én interactief kerstboek is dit.
Op elke bladzijde is niet alleen op de zachte illustraties veel te ontdekken. Kinderen kunnen ook in potjes, kastjes, laatjes, lampjes, cadeautjes of tassen gluren om zo steeds nog meer te vinden. Er zitten wel meer dan 140 luikjes in het boek!
En kunnen ze ook alle muisjes vinden die in het huis verstopt zitten?
Een heel fijn boek waarbij kinderen het gevoel zullen krijgen dat ze echt kerst vieren mét de familie Kat.

Een miljoen biljoen Kerstmannen

Lang, lang geleden was er maar één Kerstman op de wereld. Logisch, want toen waren er ook nog maar weinig mensen.
Maar wat gebeurde er toen er meer en daarna nog meer mensen kwamen? Hoe moest de Kerstman het voor elkaar krijgen om alle kinderen tijdens de nacht voor Kerstmis een cadeautje te brengen? Gelukkig heeft ook een Kerstman wat te wensen…
Een miljoen biljoen Kerstmannen is een origineel, erg grappig verhaal en ik vind de tekeningen van Marika Maijala waanzinnig. ‘My favourite part of illustrating books is to imagine the world the characters live in. The cities, the forests, the homes, the gardens…’
In de wereld die Maijala schept is het goed toeven. Haar krijttekeningen geven het Lapse landschap een dromerige diepte en lichtheid. De illustraties in de bewoonde wereld zijn vol dynamiek en leven, schitterend van kleur en met verrassend veel details. De spread met al de kerstmutsjes is mijn lievelings.

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Kerstfeest voor de Kerstman | boekwijzer

Kerstfeest voor de Kerstman

Lees en zie hoe de Kerstman voor het allereerst zelf Kerstmis vierde. Mac Barnett vertelt over alle magische momenten die daarbij horen. Het uitzoeken en versieren van de kerstboom, het ophangen van de kerstsokken bij de haard, de cadeautjes en een feestmaal om nooit te vergeten. De illustraties van Sydney Smith hullen je met hun betoverende warmte in een zachte, sprankelende, gloeiende wereld. Kerstfeest voor de Kerstman is een schitterend, twinkelend, hartverwarmend kerstverhaal waar je in wil verdwijnen.

Ergens in de sneeuw

Linde Faas tekent werelden waarin je wilt verdwijnen. Ze maakt boeken om in te wonen. Haar nieuwste juweel Ergens in de sneeuw begint ergens in de stad waar Sofie droomt van sneeuw. Achter elk raam is er feest, maar niet bij haar. Papa heeft geen tijd, hij is te druk met dingen die Sofie niet begrijpt. En dus gaat het meisje naar buiten, op zoek naar iets magisch, iets vrolijks, iets speciaal voor haar. Op de magistrale tekeningen, begeleid door zingende zinnen ontdek je hoe Sofie de stad achter zich laat en het onbekende betreedt. Een witte wereld vol wonderdingen en vrienden die haar doen gloeien van geluk. Als haar vader haar vindt, ontvouwt zich midden in de winternacht, diep in het winterwoud, onder het dansende noorderlicht, samen met de winterdieren een ontroerend fijn feest… alsof het altijd zo is geweest. Een betoverend mooi en teder verhaal.

Hoe komt de Kerstman door de schoorsteen?

Hoe komt die kerstman eigenlijk door de schoorsteen? Het is een vraag die Mac Barnett zichzelf al stelde toen hij klein was. Verkleint hij zichzelf? Kan hij in vuur veranderen? En als je thuis geen schoorsteen hebt, wat gebeurt er dan? In dit prachtige prentenboek bedenkt Barnett heel veel theorieën die door Jon Klassen meesterlijk verbeeld worden. Of hij nou door de kraan komt, in een postzegel verandert, of als een toffee wordt uitgerekt, of zichzelf plat maakt en als een brief onder je deur door schuift (mijn persoonlijke favoriet)… het is allemaal even geniaal en heel erg grappig. En uiteindelijk gaat het er niet om wat de oplossing is. Het is zoals Barnett het zegt: ‘I think we don’t want to know how he does it. The mystery, the wonder, the impossibility is the point. It’s beautiful to kind of face the impossible that way.

Kerstmis met Boer Boris

‘Zeg hoor’s,’ zegt Boer Boris, er moet een kerstboom komen.
Maar als ze met een mooie boom op de boerderij aankomen, ontdekken ze iets droevigs. Het oudste varken is niet opgestaan, omdat het toen ’t nacht was stilletjes is doodgegaan. Ze begraven het beestje in het bos…⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
‘We hielden van zijn snuitje, van hoe hij zachtjes knorde.
We hielden van zijn staartje. Hij is heel oud geworden.’⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Iedereen is verdrietig, maar dan gebeurt er een wondertje en krijgen ze toch een fijne kerst met een waar en prachtig Boer Boris-eigen kerstverhaal.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Boer Boris en de sneeuwpop | boer

Boer Boris en de sneeuwpop

De sneeuw ligt op de daken, dus op de boerderij van Boer Boris gaan ze een sneeuwpop maken.
Maar in de nacht valt de dooi met grof geweld en maakt dat de Bob de sneeuwpop smelt.
Hij moet gered worden. Ze tillen hem op met de hijskraan en brengen hem naar de ijsbaan.
Jeej, wat is dit weer een heerlijk, grappig, prachtig rijmend, buitengewoon getekend en slim bedacht Boer Boris-verhaal met een prachtig, vrolijk kersttintje.
Want als Bob op de ijsbaan maar in de weg staat, moeten ze verder naar het noorden reizen en wie woont daar?

De Kersthaas

Ken je de oergeestige verhalen over De Neehoorn al? Vast wel (en als niet, doe je kind een lol en ga ze voorlezen). Dit winterse (of lente? ;-)) verhaal is van dezelfde makers. Net als hun andere boeken heeft het lekker veel tekst voor een prentenboek. Het gaat over het zoontje van de Kerstman en -vrouw die tot hun grote ontzetting weigert om later in de voetsporen van zijn ouders te treden:
Het spijt me, maar helaas…
Ik word later geen Kerstman, maar Kersthaas!
Het klinkende rijm, vol knipogen en grapjes die ook ouders zullen bekoren, is schitterend vertaald door Jaap Robben en maakt dat dit boek ontzettend fijn voorleest. De vele tekeningen van Astrid Henn horen bij de levendige, lekker eigenwijze toon van het boek.

De notenkraker | boekwijzer

De notenkraker

Het is kerstavond en Clara krijgt van haar oom de notenkraker cadeau. Precies als de klok middernacht slaat begint hij te groeien en beleeft Clara met hem het avontuur van haar leven. Dit boek is magisch rondom de feestdagen, maar eigenlijk elke dag van het jaar net zo mooi…
Je beleeft dit verhaal niet alleen in tekst en beeld, maar ook via de muziek. Op elke pagina kunnen kinderen op een knopje drukken en wordt er een fragment van Tsjaikovski’s De notenkraker afgespeeld. Dein mee op de muziek, dans, hoor het ritme, voel de emoties, herken de instrumenten… Het is een groot feest. En op de laatste mooie overzichtspagina komen alle geluidsfragmenten nog een keer voorbij, wordt uitgelegd wie Tsjaikovski was en wat hij wilde laten horen met zijn muziek.

De kerstwens

Het is Kerstavond. De ouders van Theo zijn weg en zijn oppas is aan de keukentafel in slaap gevallen. Theo voelt zich eenzaam en alleen. Als hij door het raam een ster ziet vallen wenst hij zo hard als hij kan dat hij niet zo allenig zou zijn. Het werkt! Een hobbelpaardje, engeltje, soldaatje en roodborstje die net nog als versieringen die in de kerstboom hingen, komen tot leven. Ze blijken allemaal een wens te hebben die Theo met hen in vervulling brengt. De dromerige, sfeerrijke illustraties in dit kerstverhaal spreken tot de verbeelding. Het zijn plaatjes waar je helemaal in wil kruipen en maken De Kerstwens tot een warm, lief boek.

Ze hadden hun schaapjes geteld

Als Benny Lindelauf schrijft, vliegen de woorden van het papier. Zo ook bij dit beeldschone kerstverhaal.
In de heuvels rond Bethlehem ligt een groep herders te slapen. Alleen Gili is wakker. Het meisje wil ook herder worden, maar haar broers vinden dat meisjes te zwak zijn om schapen te leiden en haar vader is bang dat ze verdwaalt of in een ravijn valt. En wat als ze de wolf tegenkomt? Op deze ijskoude decembernacht laat Gili per ongeluk een van de schapen uitbreken en bij haar zoektocht naar het beestje gebeuren precies de dingen waar haar vader zo angstig voor is…
Ze hadden hun schaapjes geteld is een sprankelende kerstvertelling die even eeuwenoud aanvoelt als het oorspronkelijke verhaal. Marieke Nelissen verbeelde de fantasie van de schrijver in zachte kleuren, vol diepte en finesse.

Maantje en het kerstfeest van de dieren | boekwijzer

Maantje en het kerstfeest van de dieren

Maantje gaat kerst vieren in Suriname. Haar oom en tante wonen daar.
Dat is natuurlijk heel erg fijn en leuk, alleen is haar poes Ninnoc nu wel twee weken lang alleen thuis. En hoewel de buren voor haar zullen zorgen is ze zonder Maatje vast heel erg eenzaam.
Gelukkig heeft Maantje de allerbeste fantasie van de wereld. Ze bedenkt dat  Ninnoc een kerstfeest geeft waar alle dieren van de straat en uit het bos mogen komen. Ze bedenkt hoe het zal gaan en ze vertelt erover aan haar familie.
En als je zo’n rijke fantasie hebt, waarom zouden de verhalen dan niet echt kunnen gebeuren?

De Grompus | boekwijzer

De Grompus

Heb je weleens van De Grompus gehoord? 
En van zijn Gluiperige, Gruwelijke Kerstplan?
En van het Afschuwelijke dat op kerstavond gebeurde?
De levendige taal neemt de lezer vanaf de eerste bladzijde mee. Hoe zou het aflopen met de Grompus, die aan zo’n beetje alles een hekel heeft, maar het allermeest aan kerstmis? Zou zijn plan om dat hele kerstgedoe te stoppen slagen? Oef, wat is het grappig hoe de Grompus van zo’n beetje alles volledig uit zijn dak gaat, dat hij bij de uitvoering van zijn plan steeds wordt gedwarsboomd (en hem dat oorverdovend kwaad maakt) en vooral dat hij zelf ook maar moeilijk kan begrijpen dat hij zich in de loop van het verhaal opeens zorgen gaat maken, dat hem dingen kunnen schelen, dat hij warme kriebelende gevoelens van vriendschap voelt.
Alex T. Smith vertelde en verbeeldde het verhaal. De vele, grappige, kerstige tekeningen stralen je tegemoet en maken dit boek tot een subliem kerstverhaal!

De Notenkraker en de kerststreken van de Muizenkoning | boekwijzer

De Notenkraker en de kerststreken van de Muizenkoning

In De Notenkraker en de kerststreken van de Muizenkoning zet Alex T. Smith opnieuw een onweerstaanbaar kerstverhaal neer, na het grote succes van De Grompus. Dit jaar neemt hij je mee naar een snoepgoedland ver weg, waar Clara, Fritz en Walter de Notenkraker het opnemen tegen een gemene, gluiperige  stinkerd: de Muizenkoning, ofwel: De Grote Gorgonzola.
Met kleurrijke, speelse illustraties, sprankjes magie en hilarische situaties is dit een onweerstaanbare hervertelling van het klassieke verhaal. Wat een feest van een boek!

Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge | boekwijzer

Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge is een fenomenale hervertelling van Charles Dickens’ A Christmas Carol door Diederik van Vleuten. Velen, jong en oud, zullen opnieuw genieten van de magische kerstnacht van die onweerstaanbare mopperkont. Het boek is opgedeeld in achttien hoofdstukken, die allemaal door een andere grote kinderboekenillustrator met een schitterende illustratie werden verrijkt. De vele stijlen voegen een unieke dimensie toe aan het prachtige verhaal. Een waar cadeau!

Doe hier mee aan een mooie weggeefactie van dit prachtige boek!

En lees hier de hele Boekwijzer bespreking

Maria's kerstverhaal | boekwijzer

Maria’s kerstverhaal

Stel je voor: je bent een meisje van veertien, vijftien. Je leeft zo’n tweeduizend jaar geleden. En je krijgt te horen dat je een zoon van God krijgt. Het zal je maar overkomen. In Maria’s kerstverhaal vertelt Mathilde Stein het beroemde kerstverhaal door de ogen van Maria en dat doet ze op een manier die je nog nooit eerder las. Onwaarschijnlijk goed, eigenzinnig, helder en helemaal van deze tijd. Sophie Pluims illustraties zijn adembenemend. Wat een schoonheid en wat een verhaal. Laat dit het boek zijn dat je deze kerst leest.

Het kerstvarken

Het Kerstvarken is een spannend feel-good-verhaal van J.K. Rowling vol fantastische, magische wendingen. Jack raakt op op de middag voor kerst zijn lievelingsknuffel UV kwijt. Hij is ontroostbaar. Maar gelukkig zijn tijdens kerstavond de wonderen de wereld ín en is alles mogelijk. Zelfs dat hij UV terug kan vinden. Samen met het Kerstvarken, de knuffel die hij als vervanger kreeg (wat dachten ze? dat hij daar blij mee zou zijn?), reist Jack naar het Land van Verlies. Een plek waar dingen die mensen zijn verloren naartoe gaan en leven onder het schrikbewind van de afschuwelijke Grote Verliezer en waar nog nooit een levend jongetje voet zette. Jack en het Kerstvarken reizen er door steden als ‘Niemendal’ en ‘Had-Ik-Je-Maar’. Ze worden omringd door zo’n beetje alles wat een mens kwijt kan zijn. Geholpen door een kladversie van een gedicht, een kompas, hoop en geluk. Achternagezeten door een spijkerschoen en ambitie. Het is een schitterend bedachte wereld vol wonderlijke dingen die verrassend geloofwaardig ‘leven’. Al zou mijn verwondering na wat J.K. Rowling neerzette met Harry Potter niet groot moeten zijn. En waar Harry Potter eigenlijk pas vanaf een jaar of 9 gelezen kan worden, is dit boek al geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar. Tot lang, lang daarna!

Word lid van Boekwijzer

Kinderboeken zijn noodzakelijke voeding voor de hersenen van kinderen, maar welk boek past bij jouw kind? Boekwijzer vist voor jou de parels uit de enorme kinderboekenvijver die kinderen aan het lezen krijgen én houden.

Door lid te worden van Boekwijzer laat je jezelf helpen en ontzorgen door een kinderboekenexpert. Lezen en voorlezen was nog nooit zo leuk.

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.