Boekwijzer tipt voorleesverhalen…

Je kunt deze (voor)leesboeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


POËZIE

Ik heb net een heel mooie lijst met poëzieboeken voor alle leeftijden gemaakt en verwijs jullie daar graag naar.


NON FICTIE

Ik heb een heel mooie lijst met non-fictieboeken voor alle leeftijden gemaakt en verwijs jullie daar graag naar.


PRENTENBOEKEN MET LANGERE VERHALEN

Bekijk zeker deze  mooie lijst met prentenboeken met langere verhalen


LUISTERBOEKEN

Ik heb net een heel mooie lijst met luisterboeken voor alle leeftijden en daarbij ook een link gevoegd om 45 dagen gratis via Bookbeat te luisteren.


OVER LEZEN

Zo maak je een lezer is een boek dat ik iedereen van harte aanbeveel om te gaan lezen.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Vier seizoenen en één nacht | boekwijzer

Vier seizoenen en één nacht

Wat als je door de muren van de huizen heen kon kijken? Wat zou je dan allemaal zien. Wie het fenomenale werk van Rotraut Susanne Berner kent, weet hoe fantastisch en fascinerend het is om overal binnen te gluren. Haar klassiekers over de vier seizoenen zijn ultieme zoekboeken vol spannende verhaallijnen. De vele personages die je mag volgen worden steeds aan je voorgesteld. Er valt op elke bladzijde bovendien zoveel te beleven dat je echt nooit uitgekeken raakt.
En nu zijn die vier klassiekers dus in dit grote werk gebundeld. Voor oneindig veel lees-, zoek- en kijkplezier.
Dit boek móét je hebben!

Als grote hond huilt | boekwijzer

Als grote hond huilt

Grote hond huilt. En dat vindt kleine hond niet fijn. Helemaal niet fijn.
Vertederend betreedt kleine hond de pagina met bloemen, springt op een trampoline om de vacht van grote hond te beplakken met pleisters, graaft botten op, neemt grote hond mee naar een veld vol poepende en plassende honden voor het geval dat het om die boodschap zou gaan.
Niets helpt. De tranen blijven komen. Alles zit vol. Boordevol.
Tamara Bos en Barbara de Wolf bouwen de spanning en de wanhoop van kleine hond filmisch op. Steeds koortsachtiger zoekt kleine hond naar een oplossing. Niets helpt. In de levendige illustraties zie je het traanwater hoger en hoger komen, tot het de honden als een enorme golf dreigt te overspoelen. Het dramatische effect is schitterend. Kleine hond weet het niet meer en moet nu zelf ook huilen.
Dan vertelt grote hond dat ze verdrietig is. Dat huilen niet erg is, maar soms gewoon moet. Als daarbij een sublieme tekening van grote hond als opgezwollen reuzehond vol met tranen in beeld verschijnt, ziet kleine hond dat het véél erger zou zijn als grote hond alle tranen binnenhield. Het is een even grappig als ontroerend besef.
En zo eindigt dit waardevolle, troostende prentenboek prachtig. Het toont zacht en invoelbaar dat verdriet bij het leven hoort, ook voor een volwassene. 



Lars de dwarse dromedaris | boekwijzer

Lars de dwarse dromedaris

Als de zon opkomt is het tijd om naar de oase te trekken. Alle dromedarissen zijn er klaar voor, behalve Lars. Hij heeft geen zin en  draalt, klaagt, dramt, zwoegt, zweet, mokt en baalt zo hard dat de rest genoeg heeft van zijn dwarse gemok en niet meer op hem wil wachten. Wat zal Lars doen? Blijven hangen in zijn boze bui of kiest hij voor een lach?
Dit is alweer het achtste, beeldschone prentenboek van Rachel Bright en Jim Field dat in een schitterend rijmende vertaling van Bette Westera in Nederland verschijnt. Ik kan niet kiezen welk boek (welke les) ik het mooist vind, maar weet wel dat Lars de dwarse dromedaris wederom uitzonderlijk fijn, mooi (bekijk de foto’s zeker!) en grappig voorleesverhaal is vol adembenemende vergezichten, herkenbare emoties en een liefdevol einde. Een serie om te verzamelen!

Helaas is dit product momenteel uitverkocht.
Fantastische verhalen verzin je zelf | boekwijzer

Fantastische verhalen verzin je zelf

Ben je op zoek naar iets heel origineels en spannends om met kinderen te doen? Dan heb ik het perfecte boek voor je. Fantastische verhalen verzin je zelf van Peggy Nille is een sleutel tot een oneindige wereld van verhalen. En die verhalen, die verzinnen kinderen zelf. In dit boek zijn zij de bouwers van de vertellingen en scheppen zij hun eigen sprookjeswereld.

Op de tien uitvouwbare, spectaculaire spreads ontvouwen zich spannende, kleurrijke, magische werelden. Maar voor je daar belandt, helpt de maker je om je in die wereld te verplaatsen. Je ziet al een deel van een beeld en krijgt daar een paar vragen bij. En ook steeds een spannende beginzin.

In het duistere bos fonkelen twee grote ogen… Door het sleutelgat waaide een ziltig briesje…

Wie wil, kan dus een beetje geholpen worden, maar dit is toch vooral een boek waarin vele wegen openliggen en het woord aan het kind zelf is. Ze kunnen steeds een nieuw verhaal bedenken, maar als ze alleen willen turen, begrijp ik dat ook. De hypnotiserende illustraties zijn kleurrijk en schitterend fantasierijk. Net als je denkt dat het niet mooier kan, blijkt er nóg een plek waar je wel zou willen wonen.

Een boek dat fluistert: ‘Vertel, vertel, vertel…’

De tovertheepot | boekwijzer

De tovertheepot

De tovertheepot van Paul Biegel en Sterre van der Tak is een betoverend sprookje.
Mevrouw Mol en muis worden door zeven brutale eekhoorns uit hun huis gezet. Tijdens hun zoektocht naar een nieuw onderkomen ontmoeten ze meneer egel en samen belanden ze in de ondergrondse stad van de aardmannen. Daar krijgen ze niet alleen een huisje, maar ook een wonderlijke tovertheepot van de koning. De thee uit deze pot laat je dingen doen die je anders nooit zou durven en die een koning in zijn eigen paleis nooit zou kunnen laten zien. Maar dan wordt de theepot gestolen…
Paul Biegels verhalen laten zich met niets vergelijken: zijn tovertaal is tijdloos en onweerstaanbaar. Binnen een paar zinnen roept hij werelden op waar je voor altijd in wil wonen. En zijn sprankelende humor is zo ontzettend geestig, zoals wanneer de slechtziende mol buigt voor een pilaar en zich niet lang daarna afvraagt of het keukenfornuis de koning is.
Sterre van der Tak brengt de magie met haar zachte, innemende beelden prachtig  tot leven.

Peer | boekwijzer

Peer

Kai moet de hele vakantie naar tante Fee en dat wil hij niet. Tante Fee is raar, heel raar, veel raarder dan je denkt. Dat zijn ouders hem onderweg inprenten dat sprookjes en kabouters niet bestaan, belooft ook al weinig goeds. En wie een blik werpt op het door Karst-Janneke Rogaar zo spannend verbeeldde huisje in het bos snapt meteen dat tante Fee zeer zeker wel in sprookjes gelooft.
En zo vindt Kai bij de eerste wandeling in het griezelige, fluisterende, ritselende bos een rode wollen puntmuts, niet groter dan zijn duim. En even later een gewonde kabouter, één die doodleuk zegt dat hij niet in neefjes gelooft.
Dit geweldige verhaal voor beginnende lezers glanst van het vertelplezier en gaat helemaal op in de buitengewoon sfeervolle tekeningen van Rogaar.
Wat een cadeau!

Er zitten voor briljante Boekwijzer Lesideeën bij dit boek, beschikbaar voor alle leden van het Boekwijzer Lidmaatschap.

c

Pluk de dag, mier

Ken je theaterlezen al? Ik hoop het! Pluk de dag, mier is of een geweldig boek om ermee kennis te maken of een prachtige uitbreiding op je collectie. Het is niet alleen briljant dat kinderen door dit boek al heel jong kennismaken met (de lessen uit) wel 26 dierenfabels, de teksten zijn ook nog eens fantastisch voor beginnende lezers om voor te lezen. Waarom? Omdat ze als theaterteksten gepresenteerd worden. Boven de tekst staan de rollen die in het stukje staan uitgebeeld, je kiest een rol en leest daarna steeds de tekst die bij jouw plaatje staat. Leren lezen wordt zo wel heel erg leuk!
De vele tekeningen zijn van Grootzus
Applaus voor de makers én voor jezelf!

Een rugzak vol | boekwijzer

Een rugzak vol

Een rugzak vol is wederom een uitzonderlijk goed boek van Pieter Koolwijk vol magisch realisme.
Als Obi, terwijl hij alleen naar zijn moeder reist, zijn geld en telefoon kwijtraakt, lijkt alles mis te gaan. Maar wie Koolwijk kent, weet dat dit juist het begin is van een fenomenaal avontuur dat Obi én jij niet willen missen.
Dat er, steeds als Obi op zijn wonderlijke reis iets voelt, een personage in zijn oude rugzak verschijnt, is bij Koolwijk vanzelfsprekend helemaal niet vreemd. Want heeft niet iedereen wel wat? Tegelijkertijd is het briljant bedacht: een plant die hem moed inspreekt, een vlam voor zijn boosheid, een druppel voor zijn verdriet, een stinkend wolkje voor schaamte. Koolwijk laat daarmee ontroerend mooi zien dat al die gevoelens erbij horen (en ook dat je er niet altijd naar hoeft te luisteren).
Een rugzak vol is een schitterende pageturner die kinderen zullen verslinden, vooral omdat de schrijver er op de spannendste momenten juist nog even een schepje bovenop doet.
De tekeningen van Linde Faas zijn van grootse pracht: zo dromerig en rakend tegelijk. Wat een voorrecht dat een van deze illustraties tijdens de voorjaarsronde van het Boekwijzer Lidmaatschap op de artprint zal prijken.

De wilde robot ontsnapt

Het langverwachte vervolg op De wilde robot is er! Na de schitterende verfilming van het eerste deel zullen er weinig kinderen zijn die Roz nog niet kennen. Maar hebben ze allemaal het boek ook gelezen? Het – ook als je het verhaal al kent – zeer de moeite waard om met het eerste boek te beginnen. Heel in het kort gaat het over  Roz, een robot. Als het schip waarop zij wordt vervoerd schipbreuk lijdt, spoelt ze aan op een eiland waar alleen wilde dieren leven. Ze wordt per ongeluk geactiveerd door een nieuwsgierige zeeotter en het avontuur kan beginnen. Je leest hoe Roz ontdekt dat ze kan overleven in de natuur, hoe ze de taal van de dieren leert spreken en hun vriend voor het leven wordt.
In dit tweede deel wil ze terug naar haar vrienden op het eiland dat ze moest verlaten en dat is – natuurlijk – niet zonder gevaar!De De verhalen over Roz zijn spannende, leerzame, intelligente en ook nog eens grappige avonturen die je in één ruk uit wil lezen.

Krekel | boekwijzer

Krekel

Het lijkt onmogelijk en ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik denk dat ik Krekel van Annet Schaap nóg beter vind dan Lampje. Lampje, dat boek dat álle prijzen won. Lampje, waarin Schaap de betoverende wereld schiep waar Krekel zich ook afspeelt. Wat een geluk dat we daar naar terug mogen keren.
Het verhaal van Eliza, Krekel en de zoektocht naar hun vijf broers zit buitengewoon knap in elkaar. Alles staat precies op de juiste plek. De zinnen zijn hypnotiserend – je hebt eigenlijk niet meer door dat je aan het lezen bent. Het is alsof Annet Schaap het verhaal zacht je oor in fluistert. Je ziet het voor je, je vóélt het, je leeft het. Die beleving is spannend en ontroerend, sprookjesachtig en levensecht tegelijk.
De illustraties vangen de magie van het verhaal en zijn er één mee. Ze maken Krekel tot een kunstwerk.
Wat. Een. Boek.

Waar ben je? | boekwijzer

Waar ben je?

In de moeilijke jaren na het overlijden van hun bijna-stiefvader met hun moeder als zombie op de bank, begon zijn grote zus al met haar speurtochten voor Milan. De puzzels van Juno zorgden ervoor dat er iets gebeurde in het huis. Ze maakten het leven van Milan lichter.

Dus als Juno op een doodgewone januaridag verdwijnt, begrijpt Milan meteen: ‘dat dit de ultieme escaperoom en speurtocht bij elkaar was. Met een beetje crime erbij misschien. Anders was het gewoon een rotstreek van haar, en dat sloeg nergens op. Ik kon nog helemaal niet zonder haar.’

Wat volgt is een spannende zoektocht waarin Milan en zijn vriendin als ware detectives bewijsstukken verzamelen, vastgrijpen en stukje voor stukje de puzzel van Juno’s verdwijning ontrafelen. Die aanwijzingen zijn trouwens als tekeningen in de hoofdstukken terug te vinden – een speelse, slimme vondst die lezers (haast ongemerkt) mee laat speuren.

Anna van Praag schreef een ultieme young adult. Een subliem, niet weg te leggen boek met een filmisch, pakkend (zeg maar gerust opslokkend) verhaal waaronder het bruist van de bijzonder boeiende lagen. In Waar ben je? gaan die bijvoorbeeld over schuld, vriendschap (wie helpt jou met het verstoppen van een lijk?), familieverbanden en -geheimen.

De schrijfster beheerst de kunst om de kwetsbaarheid, het verlangen en de gedachtenwereld van jongvolwassenen in woorden te vangen. Haar liefde en empathie voor kinderen die al zo groot, maar tegelijkertijd nog zo klein kunnen zijn, stroomt door het verhaal en weerspiegelt zich in de zorgvuldig gekozen verwijzingen. Zo speelt niet alleen het grotemensenmeesterwerk Misdaad en straf, maar ook Wij gaan op berenjacht een bepalende rol in Waar ben je?.

Soms kun je er in het leven niet onderdoor, kun je er niet bovenover, maar moet je er dwars doorheen. 

Anna van Praag laat zien hoe dapper dat is.

Word lid van Boekwijzer

Kinderboeken zijn noodzakelijke voeding voor de hersenen van kinderen, maar welk boek past bij jouw kind? Boekwijzer vist voor jou de parels uit de enorme kinderboekenvijver die kinderen aan het lezen krijgen én houden.

Door lid te worden van Boekwijzer laat je jezelf helpen en ontzorgen door een kinderboekenexpert. Lezen en voorlezen was nog nooit zo leuk.

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.