Eerder maakte ik voor jullie al eens twee lijsten met mooie luisterboeken (lijst 1 & lijst 2). De pareltjes hieronder zijn daar een mooie aanvulling op. Tijdens de vakantie grijp ik vaak en graag naar een luisterboek om de tijd in de auto te vullen of de rust terug te laten keren thuis. Ik hoop dat jullie heel gelukkig worden van deze lijst én van de mogelijkheid om de boeken gratis via Storytel te beluisteren!

Per leeftijdscategorie laat ik een paar prachtige verhalen zien. De categorieën zijn een indicatie. Het is mijn ervaring dat kinderen naar een luisterboek vaak al eerder kunnen luisteren dan wanneer ze het boek zelf lezen (net als dat ze boeken eerder voorgelezen kunnen krijgen) en dat ze de boeken die ik voorbij laat komen nog heel lang mooi blijven vinden. 

Via deze link (https://hsl.ink/storytel_boekwijzer) krijgen jullie DERTIG DAGEN gratis en onbeperkt toegang tot de luisterboeken van Storytel (altijd opzegbaar). Daar (of bij de online bibliotheek) kun zelf natuurlijk ook op zoek gaan. Komen ze…

VOOR KINDEREN TOT 4 JAAR (en ouder)

De tijdloosheid van Max en de Maximonsters is verbluffend. De langgerekte zinnen blijven spannend. Naar de imponerende Maximonsters wil je steeds weer varen. En boven alles krijg je nooit genoeg van Max, dat oerkind, waarin je alles vindt wat kinderen in zich dragen. Het hele verhaal is machtig, maar dit oerboek bevat voor mij ook een van allermooiste zinnen ooit geschreven. Betoverende woorden die zo precies verwoorden wat verhalen me keer op keer brengen.
Diezelfde avond groeide er een bos in de kamer van Max
het groeide en groeide
tot de bladeren van de zoldering hingen
en de muren de hele wereld werden
En de muren de hele wereld werden… zucht.
Loes Haverkort had de eer om het verhaal voor te lezen.

Pas op voor de billenbijter!Loop jij graag in je nakie rond?
Pas dan maar op voor je blote kont!
Daar zit de billenbijter nou nét op te wachten,
hij heeft die van jou al in gedachten.
Tja, die billenbijter is erg jaloers op blote billen. Die zou hij zelf ook wel willen!
Pas op voor de billenbijters! is een gruwelijk, graag en fijn versjesboek van Lucas van de Meerendonk vol geestige griezels zoals de billenbijter, het kusjesbeest en het eet-me-nietje.
De schrijver las de boekjes zelf voor en dat is heel erg leuk, hoor!

De NEEhoorn | boekwijzerWie o wie kent dit lekker stoute boek nog niet? Bij de zilverzeeën met gouden feeën, stenen van pluche in lila-roze-rood, en alleen maar koekjes in plaats van brood, wordt er – bij iedereen spoten er hartjes uit de oren – een snoezelig eenhoorntje geboren. Maar… aan al dat koddige doet dit eenhoorntje mooi niet mee. Op elke vraag is zijn antwoord: NEE. Op een dag is de NEEhoorn helemaal klaar met het gerijm en geglimlach. Hij gaat ervandoor en ontmoet gelijkgestemden. Een WATbeer (hoort hij niks, luistert hij slecht, of allebei?), de ‘KUS-m’n-KONT-hond’ (jep, het staat er echt) en de WELLES-prinses (die alleen maar haar gelijk wil halen). Samen zijn ze lekker chagrijnig en zo vinden ze het leven veel leuker. Weet dat deel twee ook als luisterboek is verschenen, dat is voorgelezen door Kevin Hassing, dit deel door Teun Luickx.

VOOR KINDEREN VAN 4-6 JAAR (EN OUDER)

Minoes | boekwijzerHet is haast ongelooflijk dat deze Annie M.G. Schmidt-klassieker al bijna vijfentwintig jaar oud is. Wij kunnen het verhaal blijven lezen en luisteren (oh, en de film hebben we ook al eindeloos vaak gezien). Flip van Duijn leest het verhaal ook nog eens zo warm en fijn voor. Weet je nog waar het verhaal over gaat? Over juffrouw Minoes, die vroeger kat was en nog steeds met poezen kan praten. Van haar vrienden hoort ze dat er iets helemaal niet goed gaat bij de lelijke chemische fabriek van meneer Ellemeet. Minoes vertelt het allemaal aan de lieve, verlegen journalist Tibbe. Zal dit eindelijk een echt belangrijk krantenartikel voor hem opleveren? En kunnen ze meneer Ellemeet met hulp van alle poezen stoppen?

Groot Biegel sprookjesboek | boekwijzerDeze verhalen zijn magisch mooi, fabelachtig goed, vol van unieke gedachten en twinkelende taal. Over Sofietje die alles kan knippen wat ze wilde, over de toverhoed van Jonathan, over kaboutertjes van een wolkenschip… Ik zou over elk sprookje wel een stukje kunnen schrijven. Het zijn toverwerelden waar je in zou willen kruipen. Als je de verhalen uit Groot Biegel sprookjesboek leest, leef je in de schemerwereld tussen dromen en wakker zijn, waar de maan schijnt met een zilveren toverlicht en alles kan gebeuren, als je er maar in gelooft. Prachtig voorgelezen door Ruben Brinkman.

VOOR KINDEREN VAN 6-8 JAAR (EN OUDER)

Reis om de wereld in 80 dagen | boekwijzerTiny Fisscher maakte een echte pageturner van deze tijdloze klassieker, of in dit geval: een doorluisterboek. . Waar ging het ook alweer over? Weten jullie het nog? Het is 1872. Phileas Fogg, een mysterieuze man van de klok, wedt met zijn vrienden dat hij een Reis om de wereld in 80 dagen kan maken. Hij vertrekt nog diezelfde avond, samen met zijn trouwe bediende Passepartout. Politieagent Fix vertrouwt het voor geen cent. Hij denkt dat Fogg een bank heeft overvallen en de weddenschap gebruikt om te ontkomen. Hij reist hen achter na een schaduwt hen op hun weg. De detective-achtige sfeer, de bizarre reis, de cliffhangers, de race tegen de klok. Het spreekt zo tot de verbeelding. Wat een aanrader! Frans van Deursen is de fijne voorlezer.

Op de rug van Bigi Kayman | Boekwijzer

Kofi en Afi zijn geboren als slaven en werken net als hun ouders op een grote plantage. Hoezeer ze de plek ook haten, ze durven niet te vluchten: dat is te riskant. Maar als ze op een dag horen dat hun vader misschien zal worden verkocht, weten ze dat ze geen andere keuze hebben. Het verhaal van Kofi en Afi is beslist niet rooskleurig, maar voelt toch nergens als te bedreigend of te complex. Henna Goudzand Nahar weet precies de juiste verhalende, heldere toon te vinden om het verleden al voor jonge kinderen toegankelijk te maken. Dat komt ook door het mystieke, hoopvolle slot waarin de kinderen, net als in het kinderliedje en de legende van Bigi Kayman, de hulp krijgen van een grote kaaiman. Op de rug van Bigi Kayman is een onvergetelijk, belangrijk verhaal. Jeannine la Rose leest het wonderschoon voor.

VOOR KINDEREN VAN 8-10 JAAR (EN OUDER)

De klassieker De Goudsmid en de Meesterdief vertelt twaalf verhalen over de tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo. Ze zijn onafscheidelijk, maar als ze groter worden, kunnen ze niet altijd samen blijven. Ze lijken dan misschien als twee zandkorrels op elkaar, maar in hun doen zijn ze juist zo anders. Laurenzo wil het liefst mooie dingen maken, Jiacomo juist door de wereld trekken. Meesterlijk toont Tonke Dragt dat er geen verkeerde wegen bestaan, hoe aanvullend het is om niet in alles gelijk te zijn, of over alles hetzelfde te denken. Weergaloos en ingenieus zijn de avonturen van de broers en ook de manier waarop hun levens uiteen gaan en altijd weer onvoorwaardelijk samenvallen. Een magisch, machtig, krachtig lievelingsboek dat schitterend wordt voorgelezen door Ricardo Blei.

Reis om de wereld in 80 dagen | boekwijzerTiny Fisscher maakte een echte pageturner van deze tijdloze klassieker, of in dit geval: een doorluisterboek. Waar ging het ook alweer over? Weten jullie het nog? Het is 1872. Phileas Fogg, een mysterieuze man van de klok, wedt met zijn vrienden dat hij in 80 dagen een reis om de wereld kan maken. Hij vertrekt nog diezelfde avond, samen met zijn trouwe bediende Passepartout. Politieagent Fix vertrouwt het voor geen cent. Hij denkt dat Fogg een bank heeft overvallen en de weddenschap gebruikt om te ontkomen. Hij reist hen achter na een schaduwt hen op hun weg. De detective-achtige sfeer, de bizarre reis, de cliffhangers, de race tegen de klok. Het spreekt zo tot de verbeelding. Wat een aanrader! Frans van Deursen is de fijne voorlezer.

VOOR KINDEREN VAN 10-12 JAAR (EN OUDER)

Hotel de grote L | boekwijzerDit oerfijne, grappige, ontroerende verhaal wordt voorgelezen door Sjoerd Kuyper zelf en dat is werkelijk fantastisch. Hoor over een bizarre tijd in het leven van de dertienjarige Kos. Precies op het moment dat hij de winnende goal maakt in het de voetbalwedstrijd waarbij zijn team kampioen wordt, krijgt zijn vader langs de lijn een hartaanval. Zijn moeder is al drie jaar eerder overleden, dus nu moet hij samen met zijn zussen hun Hotel de grote L (in het verhaal ontdek je precies hoe het nu zit met die naam) draaiende houden. Maar dan blijkt dat het hotel zoveel schulden heeft dat het misschien wel dicht moet. Er zit niets anders op: iemand moet Miss Noordzee worden en de geldprijs die daaraan verbonden is winnen. Je raad het vast al: Kos is de knapste van het stel. En zijn concurrente? Dat is Isabel. Het meisje op wie hij tot over zijn oren verliefd is.

Films die nergens draaien | boekwijzer

Dit schitterende boek won dit jaar de Gouden Griffel en dat snap ik helemaal! Iedereen vindt Cato vreemd, maar dat kan haar geen moer schelen. Sterker nog: Ze vond dat raar zijn een veel te slechte naam had. Ze is een nieuwsgierig, dapper meisje. Een eigenwijs meisje ook. Zo een die bij een briefje waar ‘afblijven’ op staat, vindt dat daarmee eigenlijk ‘aankomen’ wordt bedoeld. Op een dag krijgt ze een geheimzinnig kaartje van mevrouw Kano. Daarop staat: Films die nergens draaien, maar die je altijd al had willen zien. Haar gevoel zegt haar dat met een bezoek aan die bioscoop alles gaat veranderen, en daar blijkt geen woord van gelogen.
De raadselachtige verhaallijnen in dit schitterende, fantasie- en gevoelvolle verhaal worden zorgvuldig opgebouwd en vallen machtig samen. Dit is zo’n boek dat je naar een andere wereld brengt. Een klassieker in de dop voorgelezen door Bas Westerweel.

VOOR KINDEREN VAN 12 – 14 JAAR (EN OUDER)

de meisjes | boekwijzerNet als haar droomdebuut Lampje leest Annet Schaap dit bijzonder mooie boek ook zelf voor. de Meisjes is een fenomenale bundel met waarin ze zeven sprookjes in haar unieke, eigen, prachtige woorden en vorm giet. Sensationeel goed. Het is net alsof je niet eens aan het lezen bent, zo beeldend en vloeiend komen de sprookjes van het papier. De meisjes kiezen allemaal hun weg. Afwezige ouders, social media-focus, het uit de weg gaan van elk risico, angst om te falen… Elk spannend, sprankelend, uit schitterende zinnen opgebouwd sprookje heeft ons echt wat te vertellen. Net zoals de wat duistere illustraties, die evenveel diepte hebben als de woorden. De meisjes is daardoor niet alleen een prachtig boek om te lezen en voor te lezen, maar ook een heel bijzonder boek om over te praten. Eindeloos, en steeds maar weer, zoals dat met sprookjes nu eenmaal gaat.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee | boekwijzerKennen jullie deze BookTok-hit al? Ik beluisterde het zelf als luisterboek en raakte helemaal in de ban van het magische verhaal. Linus Baker werkt bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren en krijgt een geheimzinnige opdracht. Hij moet een maand in een weeshuis op een klein eiland gaan wonen om te beoordelen of de zes magisch begaafde kinderen die daar wonen een gevaar voor de samenleving opleveren. Gaandeweg vervagen Linus zijn vooroordelen en krijgt hij een band met al de bijzondere individuen. Kan hij nog wel rechtlijnig blijven? Of zal hij zijn hart laten spreken? Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een heerlijk, meeslepend avontuur!

VOOR KINDEREN VANAF 14 JAAR

Dat soort vrienden is het tweede boek in een zinderende helemaal los van elkaar te lezen trilogie (De Godden broers verslond ik vorige zomer en ik raad iedereen aan hetzelfde te doen). Ook dit is een boek bomvol spanning en intrige dat nog dagen door je hoofd blijft spoken. Het speelt zich af in een snikhete zomer in New York. Beth is daar om stage te lopen bij een grote krant. Ze raakt verwikkeld in een intense vriendschap met de ongelooflijk hippe, open, bruisende Edie. Onder de vleugels van Edie bloeit Beth op. Het is een vriendschap alles doet vergeten, die het mooiste lijkt wat haar ooit is overkomen. Totdat Beth begint te ontdekken dat Edie liegt. Meg Rosoff sleept haar lezers mee. Ze schrijft magnetische boeken die uit moeten als je erin begint. De voorleesstem is van Charlene Sancho.

Eleanor & Park | boekwijzerDit boek gaat over Park Sheridan en Eleanor Douglas. Twee zestienjarigen die in Omaha, een dorp in Nebraska, wonen. Het is 1986 als ze voor de eerste keer in hun leven verliefd worden, op elkaar, tot over hun oren. Ze bezegelen hun liefde in muziek, stripboeken en gefluisterde telefoongesprekken. Eleanor & Park is een zinderend boek over de liefde, bomvol wijsheden en eerlijke personages. En het is ook veel meer dan dat. Het gaat moeilijke onderwerpen als verschil in afkomst en hoe anderen daarop reageren niet uit de weg. Ik wilde schrijven: dit boek leest én luistert als een trein. Het is prachtig voorgelezen door

Ghost | boekwijzerENGELSTALIGE LUISTERBOEKEN
Voor kinderen op de middelbare school die graag naar een Engelstalig luisterboek willen luisteren, heb ik ook veel tips. Kijk ook zeker eens in de eerder lijstjes daarvoor. Voor dit stukje wil ik hen heel graag wijzen op de boeken van Jason Reynold. Dat is een schrijver om fan van te worden die de gave bezit om in de hoofden van tieners te kruipen. GhostLong way down en Look both ways (allemaal ook in het Nederlands te lezen) zijn mijn lievelingsboeken van hem.

HEEL VEEL LUISTERPLEZIER!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.