Eerder maakte ik voor jullie al eens twee lijsten met mooie luisterboeken (lijst 1 & lijst 2). De pareltjes hieronder zijn daar een mooie aanvulling op. Tijdens de vakantie luisteren we vaak samen naar een mooi verhaal, om de tijd in de auto te vullen of de rust terug te laten keren thuis. Maar je kunt luisterboeken ook gebruiken om kinderen te helpen met leren lezen. Geef ze het boek en laat ze met het luisterboek mee lezen, dat geeft vertrouwen. Ik hoop dat jullie heel gelukkig worden van deze lijst én van de mogelijkheid om de boeken gratis via Storytel te beluisteren!

Per leeftijdscategorie laat ik een paar prachtige verhalen zien. De categorieën zijn een indicatie. Het is mijn ervaring dat kinderen naar een luisterboek vaak al eerder kunnen luisteren dan wanneer ze het boek zelf lezen (net als dat ze boeken eerder voorgelezen kunnen krijgen) en dat ze de boeken die ik voorbij laat komen nog heel lang mooi blijven vinden. 

Via deze link (https://hsl.ink/storytel_boekwijzer) krijgen jullie DERTIG DAGEN gratis en onbeperkt toegang tot de luisterboeken van Storytel (altijd opzegbaar). Daar (of bij de online bibliotheek) kun zelf natuurlijk ook op zoek gaan. Komen ze…

POËZIE

Ik denk dat ik ontvoerd ben | BoekwijzerPim Lammers dicht de kinderwereld bijeen in zijn eerste dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben. Over wakker blijven als de oppas er is, over helemaal jezelf kunnen en mogen zijn, over tante Ben, of de nieuwe vriendin van papa. Over boosheid boven zwijgen, over harde woorden als: ‘je hoort hier niet’, over de vraag wat je eigenlijk moet met sorry en over over oefenen voor verdriet…
Zijn observaties zijn beeldend, scherp, geestig, herkenbaar en raken me geregeld zacht in mijn hart. Zoals bij het gedicht Opa: Maar ze hoeven niets meer te zeggen. / Ik weet het, ik heb het al door. / Ze hoeven me niets meer uit te leggen. De stilte was ze voor. De gedichten worden prachtig voorgelezen door Louise van Beek.

VOOR KINDEREN TOT 4 JAAR (en ouder)

Julia en Ot | boekwijzerDuik in de fijnste verhalen en gedichtjes over de winter met Julia en Ot. Ze gaan over sneeuw, vrolijke lichtjes, een kerstdiner met wokkels en een gewonde kerstboom. Deze verhalen zijn geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en worden voorgelezen door Dieuwertje Blok. Er is ook een boek vol herfstverhalen, ook een aanrader!

Johannes de parkietJohannes de parkiet wordt door baas Gijs van zijn vertrouwde kooitje naar een groot vogelverblijf gebracht. Het wennen aan zijn nieuwe huis gaat best, tot er bezoek komt. Onverwachts bezoek. Ongewenst bezoek. Johannes de parkiet is een geestig, geweldig om voor te lezen verhaal dat inspeelt op de angst om ruimte kwijt te raken aan mensen die anders zijn. Mark Haayema leest zelf voor en laat niet alleen zien dat het een kleine moeite is om wat ruimte in te leveren. Hij geeft ook aan dat het best logisch is dat je dat even spannend en lastig vindt. En ook dat je soms geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’

De tijdloosheid van Max en de Maximonsters is verbluffend. De langgerekte zinnen blijven spannend. Naar de imponerende Maximonsters wil je steeds weer varen. En boven alles krijg je nooit genoeg van Max, dat oerkind, waarin je alles vindt wat kinderen in zich dragen. Het hele verhaal is machtig, maar dit oerboek bevat voor mij ook een van allermooiste zinnen ooit geschreven. Betoverende woorden die zo precies verwoorden wat verhalen me keer op keer brengen.
Diezelfde avond groeide er een bos in de kamer van Max
het groeide en groeide
tot de bladeren van de zoldering hingen
en de muren de hele wereld werden
En de muren de hele wereld werden… zucht.
Loes Haverkort had de eer om het verhaal voor te lezen.

Pas op voor de billenbijter!Loop jij graag in je nakie rond?
Pas dan maar op voor je blote kont!
Daar zit de billenbijter nou nét op te wachten,
hij heeft die van jou al in gedachten.
Tja, die billenbijter is erg jaloers op blote billen. Die zou hij zelf ook wel willen!
Pas op voor de billenbijters! is een gruwelijk, graag en fijn versjesboek van Lucas van de Meerendonk vol geestige griezels zoals de billenbijter, het kusjesbeest en het eet-me-nietje.
De schrijver las de boekjes zelf voor en dat is heel erg leuk, hoor!

De NEEhoorn | boekwijzerWie o wie kent dit lekker stoute boek nog niet? Bij de zilverzeeën met gouden feeën, stenen van pluche in lila-roze-rood, en alleen maar koekjes in plaats van brood, wordt er – bij iedereen spoten er hartjes uit de oren – een snoezelig eenhoorntje geboren. Maar… aan al dat koddige doet dit eenhoorntje mooi niet mee. Op elke vraag is zijn antwoord: NEE. Op een dag is de NEEhoorn helemaal klaar met het gerijm en geglimlach. Hij gaat ervandoor en ontmoet gelijkgestemden. Een WATbeer (hoort hij niks, luistert hij slecht, of allebei?), de ‘KUS-m’n-KONT-hond’ (jep, het staat er echt) en de WELLES-prinses (die alleen maar haar gelijk wil halen). Samen zijn ze lekker chagrijnig en zo vinden ze het leven veel leuker. Weet dat deel twee ook als luisterboek is verschenen, dat is voorgelezen door Kevin Hassing, dit deel door Teun Luickx.

VOOR KINDEREN VAN 4-6 JAAR (EN OUDER)

Robin het luisterboek | boekwijzer‘Een schrijver fantaseert het verhaaltje niet alleen, hij schrijft het ook op.’
‘Met mooie woorden, denk ik,’ zegt Robin.
‘Welnee,’ zegt opa. ‘Je kunt met gewone woorden ook een mooi verhaal schrijven. Je moet de woorden alleen op de goede plek zetten – dat is de kunst.’
Het is een kunst die Sjoerd Kuyper ten diepste beheerst. Als hij in gewone woorden, met soms ook wat tovertaal, schrijft over de gedachten en vragen van Robin dan is dat steeds weer zo heel erg mooi. Robin maakt zo’n beetje alles mee wat een kleuter kan beleven. Het is een genot en een voorrecht om zijn avonturen voor te lezen. De verhalen stijgen op van het papier. Ze doen wat met je. Soms ontroeren ze zo dat je even moet stoppen met lezen. De schrijver leest de verhalen zelf fantastisch voor.

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek | BoekwijzerLees, luister, kijk en beleef maar liefst acht van De mooiste verhalen uit de klassieke muziek.
Elk stuk is door een fantastische auteur speciaal voor dit dikke boek bewerkt, door onze beste illustratoren van wonderschone, sprookjesachtige tekeningen voorzien en door geweldige mensen ingesproken. Zo dans je van Doornroosje, naar Peter en de wolf, van De Notenkraker naar Het Zwanenmeer. Als je de QR-code voor in het boek scant ontdek je de voordracht van de verhalen onder begeleiding van grote orkesten. Een droom van een boek en nu al een klassieker.

Sprookjes Astrid Lindgren | boekwijzerAstrid Lindgren heeft vele prachtige sprookjes geschreven die als losse luisterverhalen te beluisteren zijn. Zevenentwintig om precies te zijn. Tijdens de feestdagen kun je bijvoorbeeld beginnen met Kerstmis in zweden lang geleden, maar Pelle loopt weg en Grote zus en kleine broer zijn ook favoriet bij ons thuis. Tja, eigenlijk hoef je helemaal niet te kiezen. Het zijn allemaal fantasierijke verhalen. Oh, en als je dan toch naar Astrid Lindgren luistert met kerst,  kun je ook Pippi en de dansende kerstboom opzetten.

Minoes | boekwijzerHet is haast ongelooflijk dat deze Annie M.G. Schmidt-klassieker al bijna vijfentwintig jaar oud is. Wij kunnen het verhaal blijven lezen en luisteren (oh, en de film hebben we ook al eindeloos vaak gezien). Flip van Duijn leest het verhaal ook nog eens zo warm en fijn voor. Weet je nog waar het verhaal over gaat? Over juffrouw Minoes, die vroeger kat was en nog steeds met poezen kan praten. Van haar vrienden hoort ze dat er iets helemaal niet goed gaat bij de lelijke chemische fabriek van meneer Ellemeet. Minoes vertelt het allemaal aan de lieve, verlegen journalist Tibbe. Zal dit eindelijk een echt belangrijk krantenartikel voor hem opleveren? En kunnen ze meneer Ellemeet met hulp van alle poezen stoppen?

Groot Biegel sprookjesboek | boekwijzerDeze verhalen zijn magisch mooi, fabelachtig goed, vol van unieke gedachten en twinkelende taal. Over Sofietje die alles kan knippen wat ze wilde, over de toverhoed van Jonathan, over kaboutertjes van een wolkenschip… Ik zou over elk sprookje wel een stukje kunnen schrijven. Het zijn toverwerelden waar je in zou willen kruipen. Als je de verhalen uit Groot Biegel sprookjesboek leest, leef je in de schemerwereld tussen dromen en wakker zijn, waar de maan schijnt met een zilveren toverlicht en alles kan gebeuren, als je er maar in gelooft. Prachtig voorgelezen door Ruben Brinkman.

VOOR KINDEREN VAN 6-8 JAAR (EN OUDER)

De Griezels | boekwijzerTwee misselijke, miezerige, viezelige misbaksels, dát zijn Meneer en Mevrouw Griezel. Ze halen rotstreken met elkaar uit én ze maken het leven van de vogels en de vier apen in de tuin vreselijk zuur. Die haten meneer en mevrouw Griezel door en door en zinnen op wraak! Een klassieker en taal die ik elk kind gun (net zoals de ALLE andere boeken van Roald Dahl). Jan Meng leest alle toen de luisterboeken van Dahl voor.

Bob Popcorn meesterkok | BoekwijzerYes! De meest explosieve maïskorrel van de wereld is terug, en hoe! Bob Popcorn – meesterkok  is alweer het vierde fantastisch fijne boek over Bob en Ellis. Als je precies wil weten hoe het allemaal begon met Ellis die een maïskorrel in de magnetron deed, die veranderde in een mannetje met de naam Bob, begin dan vooral met het eerste deel (aanrader!), maar de boeken zijn ook goed los van elkaar te lezen. In dit gloednieuwe verhaal doet Ellis samen met en door toedoen van haar buurjongen mee aan een kookwedstrijd. Maar of dat zo’n goed idee is? Ellis kan misschien goed popcorn maken, maar al snel blijkt dat dat helemaal niks zegt over haar andere kookkunsten. Net zoals de meeste eerdere delen weer fijn voorgelezen zoor Lotte Horlings.

De vele knappe, dynamische potloodtekeningen zijn weer van Martijn van der Linden.Hedwig! | BoekwijzerDit is het verhaal van Hedwig. Ze is zeven jaar en mag bijna naar school. Die school ligt in een piepklein plaatsje op het platteland en zelf woont ze naar eigen zeggen nog verder in de rimboe op een plek met nog minder huizen dan Bolderburen. Daarom barst ze ook zo van verlangen om naar school te gaan, dan hoeft ze zich nooit meer te vervelen. Dit boek vertelt vol leven over de avonturen die Hedwig dat eerste schooljaar beleeft. Met Linda, die eruit ziet als een prinses maar kwaakt als een kikker, of van die keer dat ze wegloopt en verdwaalt in het bos, over het kerstfeestmaal op school, of van haar achtste verjaardag. Eerder verscheen ook als luisterboek het verfilmde succesboek Mijn moeder is een gorilla.

Planeet Omar | boekwijzerIn dit warme, grappige boek (vol cartooneske details) kruip je weer in het fantasievolle hoofd van Omar. Het allereerste deel van deze knappe serie kreeg een eervolle vermelding van de jury van de Jenny Smelik IBBY-prijs omdat het diversiteit zo natuurlijk en niet-problematiserend laat zien. Het is echt geweldig dat er nu al vijf delen te lezen zijn. Dit keer hebben Omar en vrienden twee weken om het beste raketbouwplan te maken dat de wereld ooit heeft aanschouwd. Ze doen namelijk mee aan de gigageweldige Nationale Raketbouw Competitie. Maar dan worden er raketten vernield en moeten ze ook nog een plan bedenken om te ontdekken wie de saboteur is. Wat een avontuur! Zoals ook in eerdere delen weer geweldig voorgelezen door Jouman Fattal.

Reis om de wereld in 80 dagen | boekwijzerTiny Fisscher maakte een echte pageturner van deze tijdloze klassieker, of in dit geval: een doorluisterboek. . Waar ging het ook alweer over? Weten jullie het nog? Het is 1872. Phileas Fogg, een mysterieuze man van de klok, wedt met zijn vrienden dat hij een Reis om de wereld in 80 dagen kan maken. Hij vertrekt nog diezelfde avond, samen met zijn trouwe bediende Passepartout. Politieagent Fix vertrouwt het voor geen cent. Hij denkt dat Fogg een bank heeft overvallen en de weddenschap gebruikt om te ontkomen. Hij reist hen achter na een schaduwt hen op hun weg. De detective-achtige sfeer, de bizarre reis, de cliffhangers, de race tegen de klok. Het spreekt zo tot de verbeelding. Wat een aanrader! Frans van Deursen is de fijne voorlezer.

Op de rug van Bigi Kayman | Boekwijzer

Kofi en Afi zijn geboren als slaven en werken net als hun ouders op een grote plantage. Hoezeer ze de plek ook haten, ze durven niet te vluchten: dat is te riskant. Maar als ze op een dag horen dat hun vader misschien zal worden verkocht, weten ze dat ze geen andere keuze hebben. Het verhaal van Kofi en Afi is beslist niet rooskleurig, maar voelt toch nergens als te bedreigend of te complex. Henna Goudzand Nahar weet precies de juiste verhalende, heldere toon te vinden om het verleden al voor jonge kinderen toegankelijk te maken. Dat komt ook door het mystieke, hoopvolle slot waarin de kinderen, net als in het kinderliedje en de legende van Bigi Kayman, de hulp krijgen van een grote kaaiman. Op de rug van Bigi Kayman is een onvergetelijk, belangrijk verhaal. Jeannine la Rose leest het wonderschoon voor.

VOOR KINDEREN VAN 8-10 JAAR (EN OUDER)

Geef een boek cadeau maakte klassieker Dolfje Weerfolfje  jeugdboek van het jaar 2023 en dat vind ik zo te gek! Sinds 10 februari is dit geliefde boek in de boekhandel te koop voor maar EUR 2,99. Het is het eerste boek uit de inmiddels 25-delige serie over het jongetje dat bij volle maan in een weerwolf verandert. Paul van Loon is een weergaloze schrijver die al oneindig veel kinderen gelukkig heeft gemaakt met zijn verhalen. Veel van de boeken zijn ook als luisterboek verschenen. Victor Löw leest er veel voor en ik ben ook dol op de luisterboeken van Paul van Loon die worden voorgelezen door Dieuwertje Blok.

Misjka | Boekwijzer‘Bij een huis hoort een huisdier. Dat vind ik.’ zegt Roya (8 jaar) op de eerste avond in het huis waar zij met haar ouders en broers mag blijven. Het wordt een lief dwergkonijntje dat ze Misjka noemt. Iedereen is dol op hem. Roya praat met Misjka, maar als ze hem wil vertellen over hun vlucht uit Afghanistan ontdekt ze dat ze er nog zo weinig van weet. ‘Je was nog heel klein, Roya.’ zegt haar broer en ook dat hij haar kan helpen omdat hij er de hele tijd bij was. Die avond en de dagen erna delen haar vader, moeder en broers herinneringen met Roya. Maar dan gebeurt er iets ergs. Op een ochtend staat het kooitje van Misjka open en is het konijntje verdwenen.
Edward van de Vendel schreef een gevoelig, subtiel, subliem rond verhaal over een meisje dat haar thuis vindt in Nederland en haar reis daarnaartoe. Bouman Fattal las het schitterend voor.

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda | BoekwijzerIk beloof je: dit is een boek vol met de leukste spreekbeurten die je ooit gehoord hebt: spreekbeurten van dieren over andere dieren, compleet met onderbrekingen, tips en tops. Niks menselijks is de dieren vreemd. De heremietkreeft is zo zenuwachtig dat ze amper iets uit weet te brengen, de sneeuwpanter zo zelfverzekerd ze genoodzaakt is alleen maar over zichzelf te praten… Zelden las ik een boek dat zo hyperorigineel is en zo goed in elkaar zit. Haast ongemerkt verwerf je een schat aan informatie en meer dan eens vallen de verhalen van de dieren vernuftig samen. De gesprekken in de klas om- en vooral ook dwars door de spreekbeurten heen zijn bovendien hilarisch. Bibi Dumon Tak leest zelf meesterlijk voor. Dit boek is een groots cadeau.

Bliksemkind | BoekwijzerHet is aan het eind van de middag, maar door het onweer lijkt het al nacht. De bliksem spuwt een bol van vuur het rijstveld in. Daar ligt Yoko die getroffen wordt en iets verderop een zwarte steen die door hetzelfde flitsvuur wordt geraakt. De steen spat de lucht in, de vingers van Yoko krullen eromheen. Yoko heeft een lotussteen gevonden, waar ze zichzelf en anderen mee kan genezen.
Hans Hagen kiest in elk hoofdstuk een ander perspectief, een andere verteller. Al die stemmen bieden de lezer een panoramisch zicht op de gebeurtenissen van het verhaal. De rijke, poëtische taal geeft de vertelling een betoverend ritme. Schitterend voorgelezen door Anne Lichthart.

Doni en de kracht van de blauwe veer | BoekwijzerWie niet sterk is moet slim zijn. Op een duistere dag worden Doni en twee vrienden door krijgers van een andere stam gevangengenomen, met meer dan honderd anderen samengebracht en overgedragen aan witte mannen. Ze worden gebrandmerkt en met een boot naar Suriname gebracht waar ze verkocht en tot slaaf gemaakt worden. Doni is vastberaden om met behulp van de kracht van de blauwe veer te ontsnappen. Dwight van van de Vijver vertelt (hij leest zelf voor) in Doni en de kracht van de blauwe veer een écht verhaal en dus valt het niet altijd mee. En dat kunnen kinderen heel goed aan. De schrijver slaagt erin om precies de juiste verhalende toon te vinden. Een waardevol boek om met kinderen vanaf een jaar of acht over het slavernijverleden te praten.

De klassieker De Goudsmid en de Meesterdief vertelt twaalf verhalen over de tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo. Ze zijn onafscheidelijk, maar als ze groter worden, kunnen ze niet altijd samen blijven. Ze lijken dan misschien als twee zandkorrels op elkaar, maar in hun doen zijn ze juist zo anders. Laurenzo wil het liefst mooie dingen maken, Jiacomo juist door de wereld trekken. Meesterlijk toont Tonke Dragt dat er geen verkeerde wegen bestaan, hoe aanvullend het is om niet in alles gelijk te zijn, of over alles hetzelfde te denken. Weergaloos en ingenieus zijn de avonturen van de broers en ook de manier waarop hun levens uiteen gaan en altijd weer onvoorwaardelijk samenvallen. Een magisch, machtig, krachtig lievelingsboek dat schitterend wordt voorgelezen door Ricardo Blei.

Reis om de wereld in 80 dagen | boekwijzerTiny Fisscher maakte een echte pageturner van deze tijdloze klassieker, of in dit geval: een doorluisterboek. Waar ging het ook alweer over? Weten jullie het nog? Het is 1872. Phileas Fogg, een mysterieuze man van de klok, wedt met zijn vrienden dat hij in 80 dagen een reis om de wereld kan maken. Hij vertrekt nog diezelfde avond, samen met zijn trouwe bediende Passepartout. Politieagent Fix vertrouwt het voor geen cent. Hij denkt dat Fogg een bank heeft overvallen en de weddenschap gebruikt om te ontkomen. Hij reist hen achter na een schaduwt hen op hun weg. De detective-achtige sfeer, de bizarre reis, de cliffhangers, de race tegen de klok. Het spreekt zo tot de verbeelding. Wat een aanrader! Frans van Deursen is de fijne voorlezer.

VOOR KINDEREN VAN 10-12 JAAR (EN OUDER)

gevaarlijk water | boekwijzerHet is goed en bijzonder dat kinderen via verhalen over de geschiedenis kunnen blijven lezen en leren. Ik tip jullie graag dit fraaie boek over de Watersnoodramp van 1953: Gevaarlijk water van Marte Jongbloed. ‘Midden in de nacht kwam het water. En met het water kwam het gevaar.’ schrijft Maarten (12 jaar) in het schrift dat hij na de ramp van zijn moeder kreeg. Het boek volgt hem, zijn zusje, vriendin en een klasgenoot van de dag van de ramp tot een jaar erna. Gevaarlijk water biedt daarmee niet alleen een indringend verslag van wat de kinderen in de nacht van 31 januari op 1 februari meemaakten, maar toont ook hoe impactvol dat voor hen is geweest. De fijne voorleesstem is van Oscar Siegelaar.

Mot en de metaalvissers | Boekwijzer

Mot en de metaalvissers is het állerfijnste verhaal dat ik dit jaar voorlas. Het is een betoverend goed boek, nu al een klassieker! Op een dag vindt Mot tijdens het metaalvissen een oude, kleine, geheimzinnige duikboot in het kanaal. Dat is het begin van een enorm avontuur. De boot blijkt de sleutel te zijn om de stad te redden van de machtige miljonair Arkon Bolwerd. De stad en de oude, roestige werf – de mooiste, fijnste plek ter wereld – waar Mot zoveel nieuwe vrienden heeft gemaakt. Dit spannende, wervelende, hyperoriginele verhaal zit vol cliffhangers, emotie en onverwachte wendingen, maar niets gebeurt zomaar. Alles klopt en heeft een functie. Dat maakt het ook een fantastisch boek om te herlezen en herluisteren! Heel mooi voorgelezen door Lidewij Mahler.

 

De kaarten van madame Petrova | BoekwijzerMet De kaarten van madame Petrova is het langverwachte vervolg op Lepelsnijder van Marjolijn Hof verschenen. Het is een even fabelachtig, meesterlijk verteld avonturenverhaal. Ik wil je wel met liefde aanbevelen om met het eerste deel te beginnen waarin wordt verteld hoe ver weg van iedereen, boven op een berg Janis samen met de oude Frid woont. De wereld beneden is onveilig, zegt Frid, daar waart de grote ziekte rond ‘die sluipt en klimt en holt van mens naar mens, van huis naar huis.’ Janis moet beloven dat hij daar wegblijft. Maar op een dag komt Frid niet thuis. Als hij wegblijft breekt Janis de belofte en vertrekt. Met elke stap de echte wereld in wordt hem duidelijker dat de grote ziekte niet bestaat. Waarom heeft Frid gelogen? Waar komt hij eigenlijk vandaan? Hij ontdekt steeds meer duistere geheimen, intriges en gevaren. Met elke onverwachte wending groeit zijn karakter, tot hij zo krachtig is dat hij de puzzelstukken die hij verzamelde ingenieus ineen kan laten vallen. Boeken om helemaal in te verdwijnen en allebei beeldschoon voorgelezen door Job Bovelander.

De flat aan het einde van de wereld | BoekwijzerEen extra vakantie? Ná de zomervakantie? Dat lijkt Björk het beste idee ooit. Ook de reden vindt ze fantastisch: ze zullen naar het eiland reizen waar haar oma die ze nog nooit heeft gezien woont. Ze heeft er hoge verwachtingen van, maar het loopt allemaal anders. Het eiland is piepklein, er is geen bereik, haar oma heeft geen oog voor haar, er staat maar één flat waar iedereen woont, de paar kinderen zijn totaal anders dan zij, de veerboot die hen bracht is het laatste schip dat er de komende maanden zal aanleggen. Kortom: haar wereld zal in korte tijd heel erg veranderen.
Dit heerlijke, meeslepende, grappige en ook nog eens spannende verhaal won de Icelandic Literary Award 2020 en dat snap ik goed. Het is een écht kinderboek waar het vertelplezier vanaf spat en dat is goed te horen in de stem van Esther Floor.

Hotel de grote L | boekwijzerDit oerfijne, grappige, ontroerende verhaal wordt voorgelezen door Sjoerd Kuyper zelf en dat is werkelijk fantastisch. Hoor over een bizarre tijd in het leven van de dertienjarige Kos. Precies op het moment dat hij de winnende goal maakt in het de voetbalwedstrijd waarbij zijn team kampioen wordt, krijgt zijn vader langs de lijn een hartaanval. Zijn moeder is al drie jaar eerder overleden, dus nu moet hij samen met zijn zussen hun Hotel de grote L (in het verhaal ontdek je precies hoe het nu zit met die naam) draaiende houden. Maar dan blijkt dat het hotel zoveel schulden heeft dat het misschien wel dicht moet. Er zit niets anders op: iemand moet Miss Noordzee worden en de geldprijs die daaraan verbonden is winnen. Je raad het vast al: Kos is de knapste van het stel. En zijn concurrente? Dat is Isabel. Het meisje op wie hij tot over zijn oren verliefd is.

Films die nergens draaien | boekwijzer

Dit schitterende boek won dit jaar de Gouden Griffel en dat snap ik helemaal! Iedereen vindt Cato vreemd, maar dat kan haar geen moer schelen. Sterker nog: Ze vond dat raar zijn een veel te slechte naam had. Ze is een nieuwsgierig, dapper meisje. Een eigenwijs meisje ook. Zo een die bij een briefje waar ‘afblijven’ op staat, vindt dat daarmee eigenlijk ‘aankomen’ wordt bedoeld. Op een dag krijgt ze een geheimzinnig kaartje van mevrouw Kano. Daarop staat: Films die nergens draaien, maar die je altijd al had willen zien. Haar gevoel zegt haar dat met een bezoek aan die bioscoop alles gaat veranderen, en daar blijkt geen woord van gelogen.
De raadselachtige verhaallijnen in dit schitterende, fantasie- en gevoelvolle verhaal worden zorgvuldig opgebouwd en vallen machtig samen. Dit is zo’n boek dat je naar een andere wereld brengt. Een klassieker in de dop voorgelezen door Bas Westerweel.

VOOR KINDEREN VAN 12 – 14 (EN OUDER)

Ghost | boekwijzerGhost is weer een weergaloos boek van Jason Reynolds. Ghost is een jongen die op school vaak problemen heeft en weinig aansluiting vindt in zijn klas. Zo’n beetje per toeval komt hij terecht op een atletiektraining waar hij zonder sportkleding aan iedereen eruit rent. Dat rennen, daar is hij goed in. Hij moest wel toen zijn vader jaren eerder een pistool op hem en zijn moeder richtte. Hij wordt opgenomen in het hardloopteam, maar om te blijven, moet hij wel laten zien dat hij zich aan de regels van de groep kan houden. Reynolds schrijft met respect voor de problemen van tieners, maar humor is nooit ver weg. Things happen in our lives, but children always find something to laugh, aldus de schrijver. Zijn boeken geven je een plek op de eerste rij in de hoofden van jongeren en hebben daarmee de gave om lezers recht in het hart te raken. Hij creëert een atmosfeer waarin kinderen zich thuis voelen. Een ruimte waar ze met groot gemak in kunnen stappen en rijker vandaan komen. Prachtig voorgelezen door Uriah Havertong.

Amari en de Nachtwachters | boekwijzerAmari en de Nachtwachters is het krachtige, prijswinnende eerste deel van een sensationele, nieuwe magische serie.
Op een dag ontvangt Amari een geheimzinnige boodschap van haar vermiste broer Quinten. Het is een uitnodiging voor een toelatingstest bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Amari gaat natuurlijk, het is dé kans om Quinten terug te vinden. En daarmee stort ze zich in een betoverende, wervelende, waanzinnig knap opgebouwde wereld. Dit verhaal doet zoveel goed. Amari is in het echte leven én in de magische wereld een buitenbeentje. Het is impactvol en relevant om te ervaren hoe snoeihard de vooroordelen voelen. Op zoek naar Quinten moet Amari het opnemen tegen een in en in slechte tovenaar en ontdekt ze de kracht van vriendschap, moed en humor.
Een razend spannende, met schitterende vaart geschreven epische vertelling voorgelezen door Jennie Cruz Calvo. Deel twee is ook al te beluisteren!

Waanzinnig om zelf te lezen, maar ook heel gaaf om voor te lezen.de meisjes | boekwijzerNet als haar droomdebuut Lampje leest Annet Schaap dit bijzonder mooie boek ook zelf voor. de Meisjes is een fenomenale bundel met waarin ze zeven sprookjes in haar unieke, eigen, prachtige woorden en vorm giet. Sensationeel goed. Het is net alsof je niet eens aan het lezen bent, zo beeldend en vloeiend komen de sprookjes van het papier. De meisjes kiezen allemaal hun weg. Afwezige ouders, social media-focus, het uit de weg gaan van elk risico, angst om te falen… Elk spannend, sprankelend, uit schitterende zinnen opgebouwd sprookje heeft ons echt wat te vertellen. Net zoals de wat duistere illustraties, die evenveel diepte hebben als de woorden. De meisjes is daardoor niet alleen een prachtig boek om te lezen en voor te lezen, maar ook een heel bijzonder boek om over te praten. Eindeloos, en steeds maar weer, zoals dat met sprookjes nu eenmaal gaat.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee | boekwijzerKennen jullie deze BookTok-hit al? Ik beluisterde het zelf als luisterboek en raakte helemaal in de ban van het magische verhaal. Linus Baker werkt bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren en krijgt een geheimzinnige opdracht. Hij moet een maand in een weeshuis op een klein eiland gaan wonen om te beoordelen of de zes magisch begaafde kinderen die daar wonen een gevaar voor de samenleving opleveren. Gaandeweg vervagen Linus zijn vooroordelen en krijgt hij een band met al de bijzondere individuen. Kan hij nog wel rechtlijnig blijven? Of zal hij zijn hart laten spreken? Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een heerlijk, meeslepend avontuur!

VOOR KINDEREN VANAF 14 JAAR

Patroon | BoekwijzerTwee vrienden. Een klap op een patroon met een hamer. Het gaat gruwelijk mis. Mees sterft en Mylo moet verder.
Het leven na de dood van Mees is een nachtmerrie die niet ophoudt. Alles wat goed was is weg. Er is geen noodrem. Mylo moet er dwars doorheen. Alleen zijn opa is oké. Hij zegt niet veel en vraagt niks. Het lijkt alsof Opa net zo verdwaald is als Mylo.
Samen gaan ze op reis naar Amerika waar de vader van Mylo woont. Maar de reis die verlichting en avontuur moet brengen, legt een geheim bloot dat Mylo nog verder de diepte in spoelt. Kan hij zich bevrijden uit het patroon waarin hij gevangenzit?
Marco Kunst schreef een krachtig, intens verhaal vol schitterende, beeldende zinnen. Het gaat over de gedachtenfuik waarin je terecht kan komen, over geluk, over de rek in de tijd, over mensen die veranderen in roofdieren, over gedachten die op je netvlies zijn getatoeëerd, over het nemen van verantwoordelijkheid, over vergeving. Patroon is een meesterlijk verhaal.

Dat soort vrienden is het tweede boek in een zinderende helemaal los van elkaar te lezen trilogie (De Godden broers verslond ik vorige zomer en ik raad iedereen aan hetzelfde te doen). Ook dit is een boek bomvol spanning en intrige dat nog dagen door je hoofd blijft spoken. Het speelt zich af in een snikhete zomer in New York. Beth is daar om stage te lopen bij een grote krant. Ze raakt verwikkeld in een intense vriendschap met de ongelooflijk hippe, open, bruisende Edie. Onder de vleugels van Edie bloeit Beth op. Het is een vriendschap alles doet vergeten, die het mooiste lijkt wat haar ooit is overkomen. Totdat Beth begint te ontdekken dat Edie liegt. Meg Rosoff sleept haar lezers mee. Ze schrijft magnetische boeken die uit moeten als je erin begint. De voorleesstem is van Charlene Sancho.

Eleanor & Park | boekwijzerDit boek gaat over Park Sheridan en Eleanor Douglas. Twee zestienjarigen die in Omaha, een dorp in Nebraska, wonen. Het is 1986 als ze voor de eerste keer in hun leven verliefd worden, op elkaar, tot over hun oren. Ze bezegelen hun liefde in muziek, stripboeken en gefluisterde telefoongesprekken. Eleanor & Park is een zinderend boek over de liefde, bomvol wijsheden en eerlijke personages. En het is ook veel meer dan dat. Het gaat moeilijke onderwerpen als verschil in afkomst en hoe anderen daarop reageren niet uit de weg. Ik wilde schrijven: dit boek leest én luistert als een trein. Het is prachtig voorgelezen door

Ghost | boekwijzerENGELSTALIGE LUISTERBOEKEN
Voor kinderen op de middelbare school die graag naar een Engelstalig luisterboek willen luisteren, heb ik ook veel tips. Kijk ook zeker eens in de eerder lijstjes daarvoor. Voor dit stukje wil ik hen heel graag wijzen op de boeken van Jason Reynold. Dat is een schrijver om fan van te worden die de gave bezit om in de hoofden van tieners te kruipen. GhostLong way down en Look both ways (allemaal ook in het Nederlands te lezen) zijn mijn lievelingsboeken van hem.

HEEL VEEL LUISTERPLEZIER!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *