Boekwijzer tipt Sinterklaasboeken

Zoek jij ook nog naar een bijzonder Sinterklaasboek?

Snuffel dan eens in deze vrolijke lijst vol bijzondere Sinterklaasboeken. De boeken zijn allemaal helemaal van deze tijd en heerlijk om (voor) te lezen. Er is voor elke leeftijd moois te vinden, dus óók voor kinderen die niet meer geloven.

Je kunt de boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt. Boekwijzer Leden hebben de tiplijst met alle linkjes apart ontvangen. Wil je dat voortaan ook? Word dan nu lid van Boekwijzer.

Veel lees, zing-, rijm- en kijkgeluk!

Heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via de reel die ik erover maakte!


Balotje en Sinterklaas | boekwijzerBalotje en Sinterklaas van Yvonne Jagtenberg
Als Sinterklaas in het land is, mag Balotje vaak haar laarsje zetten. Soms zit er wat in, maar niet altijd. En dan, op ene koude herfstige avond, komt Sinterklaas bij Balotje op bezoek. Ze kan het bijna niet geloven, maar het is écht waar. De dag erna vertrekt Sinterklaas weer naar Spanje en moet Balotje een heel jaar wachten voordat ze hem weer ziet. Zou Sinterklaas haar vergeten zijn?
Gouden Penseel-winnares Yvonne Jagtenberg bedacht Balotje al bijna twintig jaar geleden. Dit jaar verschenen al vier van haar verhalen in een nieuw jasje en dat is heel fijn. De avonturen van het grappige, eigenwijze, ontroerende kleutertje zijn een feest om te bekijken en voor te lezen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Zie de maan schijnt door de bomen | boekwijzerZie de maan schijnt door de bomen van Mies van Hout
Langs twaalf bekende sinterklaasliedjes bedacht Mies van Hout een beeldverhaal over een klein vosje. Op de eerste pagina ziet hij in de verte de stoomboot aankomen, hij wordt nieuwsgierig en ontdekt van alles: Sinterklaas, Pieten die in het midden van de nacht cadeautjes rondbrengen. Terwijl de maan door de bomen schijnt en de wind door de bomen waait, loopt het vosje peinzend terug naar het bos, naar zijn huisje. Hij bakt pepernoten, zingt een liedje, zet zijn schoen… Zou de goede Sint wel komen?
In dit warme kartonboekje ontdek je vele plekjes waar je wel in zou willen wonen. Zing je mee?
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Sinterklaasliedjes | boekwijzerSinterklaasliedjes van Mark Janssen
O, kom er eens kijken… Wat een fabelachtig mooi Sinterklaasboek dit is!
In Sinterklaasliedjes staan twaalf vertrouwde liedjes. Kinderen mogen niet alleen uit volle borst meezingen, ze gaan ook het avontuur van zeven kindjes die zich als Sintjes en Pietjes hebben verkleed meebeleven. Die zeven hebben een zak vol cadeautjes gevonden en gaan op zoek naar Sinterklaas om hem terug te brengen. Mark Janssen maakte sfeervolle, warme, sprookjesachtige illustraties. Op elke machtige spread laat hij de kinderen iets spannends overkomen. Zo waait de wind door de bomen en óók een Sintje omver. Schijnt de maan door de bomen, maar blijft er een Pietje hangen aan een tak. Fietst een Sintje met zijn beste tabbert an, in de gracht van Amsterdam… Ze zullen Sinterklaas vinden, maar dat gaat natuurlijk niet zonder hindernissen.
HIER
kun je het grote boek aanschaffen of bewaren en HIER de kartoneditie.


Boer Boris en een paard voor Sinterklaas | boekwijzerBoer Boris – Een paard voor Sinterklaas van Ted van Lieshout & Philip Hopman
Als Julian en zijn oma vanuit het zwembad op weg zijn naar huis, ziet Julian drie zeemeerminnen. Een dagdroom neemt hem mee en tovert hem om in een zeemeermin. Als hij zijn ogen durft te geloven, zie je aan alles hoe vertederend bevrijdend de transformatie is. Thuis krijgt Julian een idee. Hij verkleedt zich als zeemeermin, versiert zichzelf en maakt zich op. Trots staat hij in de kamer en dan komt oma binnen…
De beeldschone kleuren, afgedrukt op het wat ouder ogende papier, houden je blik gevangen. Naar oma en Julian wil je steeds weer kijken, hun gezichtsuitdrukkingen zijn zo goed. Maar dat geldt eigenlijk voor elk beeld, elke subtiele voorbode en elk personage in dit verhaal dat met zo oneindig veel liefde en zorg getekend is. Julian laat zien wat er gebeurt als je mag zijn wie je in je dromen al lang was.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Pomtidom viert Sinterklaas | boekwijzerPomtidom viert Sinterklaas van Kim van Kooten & Noëlle Smit
Pom is een hilarisch, brutaal prinsesje dat vreselijk verwend is. Als ze niet krijgt wat ze wil, maakt ze zo’n drama dat haar ouders snel toegeven (Ze schamen zich inwendig. Een dochter zo verwend en stout, dat is beslist ellendig.) Als Sinterklaas komt, gaat het allemaal helemaal niet zoals Pom het had bedacht. Ze krijgt maar één cadeau, dat niet op haar verlanglijst stond. Sinterklaas legt haar haarfijn uit waarom: Jij hebt het meest van iedereen, / besef je dat wel meisje? / Zo rijk als jij is er niet één. / Je woont in een paleisje, / je hebt een eigen butler / en een mooie rode fiets, / maar arme kindjes zijn er ook, / die kindjes hebben NIETS. Daarna weet Pom precies wat ze echt van de Sint wil. Dit knap rijmende verhaal van Kim van Kooten is een feest om voor te lezen. De levendige tekeningen van Noëlle Smit passen perfect bij de toon van het prentenboek.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Supersint | boekwijzerSupersint van Maranke Rinck & Martijn van der Linden
Toen Marie haar nieuwe stripboek over Billy Spierbal las
en die superheld met superkracht de wereld aan het redden was…
… moest hun hond Odin plassen en zij mee naar buiten. Op een bankje in het park leest ze door. Een oude man komt naast haar zitten, vertelt haar dat hij ook ontzettend veel van superhelden-avonturen houdt en is hoogst verbaasd als hij ontdekt dat Marie denkt dat Sinterklaas geen superheld is. Hij vertelt haar drie spannende Supersint-verhalen en dan… dan zakt Odin door het ijs. Wat nu?
Maranke Rinck rijmt er heel fijn op los in dit door Martijn van der Linden zo fraai geïllustreerde prentenboek.
En op de laatste spread ontdek je nog vele leuke weetjes.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De pinguïnsint en andere dierenklazen | boekwijzerDe pinguinsint en andere dierenklazen van Edward van de Vendel & Saskia Halfmouw
Edward van de Vendel schreef een heerlijk boek op rijm met negen originele verhalen over dierenklazen.
Over Sinterhond en Sinterkater die elkaar in de haren vliegen: Het wordt een vreselijk gevecht / met twee gescheurde mijters. / Goedheiligdieren in het echt / zijn onbehouwen bijters. Of over de pinguïnsint die zijn werk niet kan doen omdat het geen Sinterklazig weer is. Of de lastige Ekstersint: Hij gaf een cadeautje – en glimlachte gul, / maar hij dacht dus intussen: kom hier met dat spul.’
Saskia Halfmouw trof de emoties van al die dieren schitterend. Echt een genot om voor te lezen, dit sprankelende nieuwe boek.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De kleren van SinterklaasDe kleren van Sinterklaas van Paul Biegel & Sanne te Loo
Met vuurrode wangen van opwinding holt Anouk de speelplaats op. ‘Moet je horen,’ roept ze. ‘Hij komt bij ons logeren.’
Wie? Sinterklaas natuurlijk!
Niemand gelooft Anouk, maar ze heeft het zelf gezien. Dat er een man voor de deur stond, die een grote koffer bracht, die alvast naar de logeerkamer gebracht werd, waar ze niet in mocht kijken, maar wat ze stiekem toch deed. En dat daar de kleren van Sinterklaas in zaten.
En waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is hij ook. Toch? Sanne te Loo verbeelde de sfeer van dit verrukkelijke Paul Biegel-verhaal in fijne, warme kleuren. Je voelt de wind over het schoolplein razen, de opwinding van Anouk als ze op onderzoek uitgaat en je hoort de hartjes sneller kloppen in het knusse slot van dit mooie, nieuwe voorleesverhaal.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar | boekwijzerDe heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar van Annie M.G. Schmidt & Noëlle Smit
Daar zul je het hebben. Juist als Sint en Piet voor de vijfhonderdvierenzeventigste keer naar Nederland varen, gaat het mis. De boot zinkt. Alle cadeautjes, chocoladeletters en suikerbeesten naar de haaien! Gelukkig worden Sint en Piet gered door Franse mensen in een bootje. Maar als ze dan na een lange nacht in Amsterdam aankomen, gelooft niemand in hen: ‘Brave man, je ruikt naar vis.’ zegt een meneer en dat is ook zo. Gelukkig komt er een klein meisje voorbij en kinderen kijken natuurlijk altijd verder dan hun neus ruikt… De beeldschone tekeningen bij dit Annie M.G. Schmidt-verhaal zijn van Noëlle Smit.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De pieto-toets | boekwijzerDe Pieto-toets van Hans Hagen & Marieke van Ditshuizen
Oh nee, de cadeautjes zijn in gevaar. Ze liggen op de boot, maar ze zijn nog niet ingepakt, laat staan verdeeld en rondgebracht. Juf Merel weet hoe het komt: er zijn dit jaar te weinig pieten. Gelukkig willen de kinderen in deze superklas helpen. Nu nog zeker weten dat ze het kunnen. Daarvoor heeft de juf een Pieten-cursus met Pieto-toetsen. Alles wat een piet moet kunnen komt aan bod: in evenwicht blijven, pepernoten mikken en vangen, liedjes zingen, evenwichtsoefeningen (om op daken te kunnen lopen), cadeautjes inpakken… Zoals je op de fotootjes kunt zien staan er echte toetsen in het boek. Zo zo zó leuk en goed gedaan! Met veel vrolijke tekeningen van Marieke van Ditshuizen.  Alle vragen beantwoord en alle oefeningen goed gedaan? Hoera! Dan krijgt iedereen een Pieto-diploma!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Een avontuur van de dappere ridster - Sint zit vastSint zit vast van Janneke Schotveld & Milja Praagman
Als baby was ze al anders. Ze keek zó helder en onverschrokken uit haar ogen dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen. Ze kwam al op voor zwakkeren toen ze zelf nog maar nauwelijks boven de tafel uitkwam. Ze werd een ridster en niet zomaar een, nee, ze werd de dapperste van het land. Een dappere ridster heeft een zesde ridsterzintuig. En dat laat haar-  net als ze haar schoen gezet heeft en wil gaan slapen – weten dat ze naar buiten moet. Dat is maar goed ook, want ‘krijg nou roest’, daar ontdekt ze dat de goedheiligman tot zijn middel vast zit in de schoorsteen en… moet… poepen… wat zijn de verhalen van Janneke Schotv|eld toch grappig. De vele prachtige illustraties van Milja Praagman passen perfect. Ze zijn net zo vertederend, grappig en stoer als de ridster zelf.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Het geheime boek van Sinterklaas | boekwijzerHet geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman & Sassafras de Bruyn
Deze winnaar van een Zilveren Griffel is hét boek voor kinderen die niet meer geloven!
Floortje Zwigtman laat zien dat Sinterklaas veel meer is dan een kinderverhaaltje waar je op een gegeven moment niet meer in gelooft. Ze duikt in de historie, legt culturele verbanden en zet verschillende verklaringen en meningen naast elkaar. De actuele discussie over het uiterlijk van Piet is een vanzelfsprekend onderdeel van het boek en daarbij gaat Zwigtman niet over één nacht ijs. Met een zorgvuldig opgebouwde duik in de geschiedenis laat ze zien dat je over Piet eigenlijk maar één ding met zekerheid kunt zeggen: hij verandert, dus ‘Piet is zoals je hem ziet.’ En zo komt er nog veel meer razend boeiends voorbij. Wie van de veertien Sint-Nicolazen is de echte? Welke cadeautjesbrengers hebben andere landen? Waarom heet Piet Piet? Wat heeft de staf van de Sint met Jezus te maken? Allemaal lezen hoor!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Sinterklaas | boekwijzerSinterklaas van Charlotte Dematons
Helaas is dit fenomenale boek van Charlotte Dematons uitverkocht.
Maar je kunt wel het bijzondere interview dat ik met haar had lezen:
Sinterklaas van Charlotte Dematons is opnieuw verschenen. En hoe! Dematons schilderde over de originelen van haar in 2007 verschenen en in 2017 uit de handel gehaalde eerste Sinterklaas-boek heen. Dat is geweest, er was voortschrijdend inzicht, dit nieuwe boek is de verbeelding daarvan. Ik ben bij haar thuis in Haarlem. Tussen ons in liggen de nieuwe illustraties…
Lees het hele interview HIER


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!