BOEKWIJZER TIPT DECEMBER  

Welke boeken tipte Boekwijzer in december? We hebben ze hierondervoor je op een rijtje gezet.

Je kunt de boeken via de linkjes allemaal aanschaffen of in je tiplijst bewaren (als je lid bent van Boekwijzer).


Heb jij misschien Dinosaurus gezien? | boekwijzerHeb jij misschien Dinosaurus gezien? van David Barrow
Heb jij misschien Dinosaurus gezien? is het schitterende vervolg op het buitengewone prentenboek Heb jij misschien Olifant gezien? In dat boek speelden een klein jongetje en een grote olifant verstoppertje. De ene verstopplek van de olifant was nog slechter (én grappiger) dan de andere, maar gelukkig kon het jongetje nógal goed doen alsof hij hem niet zag. Dit keer gaan het jongetje en de olifant samen op zoek naar dinosaurussen. Er zijn er vast wel een paar in de stad. Maar dan moeten ze wel heel goed zoeken. Toch?
Wat een waardige opvolger! Dit prentenboek is even sfeervol geïllustreerd, verrassend, fantasierijk, interactief en ongelooflijk grappig als het eerste deel. Machtig kleurgebruik en een prachtig rond verhaal. Om bij op het puntje van je stoel te zitten of helemaal in te verdwijnen.
HIER kun je het boek aanschaffen, een filmpje over het boek bekijken of bewaren in je tiplijst.


Het snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit! | boekwijzerHet snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit! van Louise Fitzgerald & Kate Hindley
Goed nieuws! In dit boek staat het snelste verhaaltje voor het slapengaan OOIT! Het is maar tien woorden lang. Alleen…  moet er nog HEEL veel gebeuren voordat die tien woorden uitgesproken kunnen worden.
De luisterende kinderen moeten beloven dat ze gaan slapen zodra het boek uit is, de voorlezer belooft zijn beste voorleesstem op te zetten, er moet een stemoefening gedaan worden, waar natuurlijk voor geklapt wordt, er moet gegaapt en he-le-maal uitgerekt worden en ga zo nog maar heel wat ongelooflijk grappige, interactieve bladzijden door. De sfeervolle, kleurrijke tekeningen van Kate Hindley passen prachtig bij het vrolijke verhaal. Ik weet zeker dat dit een boek is waar kinderen steeds weer om zullen vragen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Hoe komt de Kerstman door de schoorsteen? | boekwijzer

Hoe komt de Kerstman door de schoorsteen van Mac Barnett & Jon Klassen (3+)
Hoe komt die kerstman eigenlijk door de schoorsteen? Het is een vraag die Mac Barnett zichzelf al stelde toen hij klein was. Verkleint hij zichzelf? Kan hij in vuur veranderen? En als je thuis geen schoorsteen hebt, wat gebeurt er dan? In dit prachtige prentenboek bedenkt Barnett heel veel theorieën die door Jon Klassen meesterlijk verbeeld worden. Of hij nou door de kraan komt, in een postzegel verandert, of als een toffee wordt uitgerekt, of zichzelf plat maakt en als een brief onder je deur door schuift (mijn persoonlijke favoriet)… het is allemaal even geniaal en heel erg grappig. En uiteindelijk gaat het er niet om wat de oplossing is. Het is zoals Barnett het zegt: ‘I think we don’t want to know how he does it. The mystery, the wonder, the impossibility is the point. It’s beautiful to kind of face the impossible that way.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Klinkt goed! | boekwijzerKlinkt goed! van Ole & Hans Könnecke
Wauw! Een boek vol muziek!
In dit klinkende non-fictie-prentenboek komen maar liefst 50 muziekinstrumenten voorbij. Steeds met een mooie, grappige, verhelderende illustratie, een catchy vertelt verhaaltje over het instrument en een qr-code waarmee je naar een voor de gelegenheid prachtig gecomponeerd stukje muziek kunt luisteren. Wat een ontzettend leuke manier om kennis te maken met muziek en wat een ongelooflijke hoeveelheid grappige weetjes. Wat is bijvoorbeeld een instrument dat je na een halfuur al zonder foutjes te maken kunt bespelen, welk blaasinstrument tettert het hardst en welk instrument is eigenlijk niets anders dan een lange, holle tak? Heb je ook geen idee? Dan is dit boek zeker weten net zo leuk voor jou als voor je kind!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De kerstwens | boekwijzerDe kerstwens van Kathrine Rundell & Emily Sutton (5+)
Het is Kerstavond. De ouders van Theo zijn weg en zijn oppas is aan de keukentafel in slaap gevallen. Theo voelt zich eenzaam en alleen. Als hij door het raam een ster ziet vallen wenst hij zo hard als hij kan dat hij niet zo allenig zou zijn. Het werkt! Een hobbelpaardje, engeltje, soldaatje en roodborstje die net nog als versieringen die in de kerstboom hingen, komen tot leven. Ze blijken allemaal een wens te hebben die Theo met hen in vervulling brengt. De dromerige, sfeerrijke illustraties in dit kerstverhaal spreken tot de verbeelding. Het zijn plaatjes waar je helemaal in wil kruipen en maken De Kerstwens tot een warm, lief boek.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De Grompus | boekwijzerDe Grompus van Alex T. Smith
Heb je weleens van De Grompus gehoord? 
En van zijn Gluiperige, Gruwelijke Kerstplan?
En van het Afschuwelijke dat op kerstavond gebeurde?
De levendige taal neemt de lezer vanaf de eerste bladzijde mee. Hoe zou het aflopen met de Grompus, die aan zo’n beetje alles een hekel heeft, maar het allermeest aan kerstmis? Zou zijn plan om dat hele kerstgedoe te stoppen slagen? Oef, wat is het grappig hoe de Grompus van zo’n beetje alles volledig uit zijn dak gaat, dat hij bij de uitvoering van zijn plan steeds wordt gedwarsboomd (en hem dat oorverdovend kwaad maakt) en vooral dat hij zelf ook maar moeilijk kan begrijpen dat hij zich in de loop van het verhaal opeens zorgen gaat maken, dat hem dingen kunnen schelen, dat hij warme kriebelende gevoelens van vriendschap voelt.
Alex T. Smith vertelde en verbeeldde het verhaal. De vele, grappige, kerstige tekeningen stralen je tegemoet en maken dit boek tot een subliem kerstverhaal!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De Rode Prinses | boekwijzerDe Rode Prinses van Paul Biegel & Charlotte Dematons
Schwanzenstolz zei: ‘Zal ik U naar bed brengen, Hoogheid’?
‘Nee,’ antwoordde de Rode Prinses. ‘Wij wensen nog niet te slapen. Wij wensen een lied.’

Ik kan niet tellen hoe vaak ik deze magische klassieker van meesterverteller Paul Biegel heb gelezen. De rode prinses blijft voor mij een van de allermooiste (en grappigste) boeken ooit geschreven. Het vertelt het verhaal van de Rode Prinses die wordt ontvoerd door rovers Holz, Bolz en Schwanzenstolz. De beschrijvingen, dialogen en personages zijn van een buitencategorie. Zo uniek, zo precies goed beschreven, zo ongelooflijk geestig en hyperorigineel. Biegel trekt een wereld op zoals alleen hij dat kan; vol avontuur en onvergetelijke personages.
Deze fonkelnieuwe uitgave staat vol met fabelachtige tekeningen van Charlotte Dematons die de woorden van Biegel meesterlijke verbeelden.
Voor oneindig veel (voor)leesgeluk.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Hubbelbubbelprik | boekwijzerHubbelbubbelprik van Yentl Schoeman, Christine de Boer & Mark Janssen
Ergens in het zuiden van Zweden woonden een jongen en een meisje met hun ouders in een kleine boerderij aan een meer. Werd het er winter en begon het met sneeuwen dan mochten de kinderen elke zaterdagavond naar de zolder. Daar lagen zeven pakjes klaar die – als het licht van de lamp in de kamer erop scheen – nog mooier glommen dan het water van het weer bij vollemaan. In ieder pakje zat een voorwerp waar een verhaal bij hoorde. Het verhaal van de Sneeuwkoningin. In tinkelende rovertaal vertelt Bette Westera over Arne die wordt meegenomen door de Sneeuwkoningin en Janna die haar vriend gaat zoeken in het verre noorden van Finland. Wat een beeldschone hervertelling. De sprookjesachtige illustraties van Aida de Jong passen prachtig bij het tijdloze verhaal.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Er was ook eens… | boekwijzerEr was ook eens van Milouska Meulens & Djenné Fila
Er was ook eens… vertelt sprookjes die mensen al duizenden jaren op alle continenten delen, maar tegelijkertijd nog nooit vertelde verhalen zijn.  Milouska Meulens husselde het oude door elkaar, overgoot het met haar eigen fantasie en bracht de verhalen zo dat ze passen bij onze tijd. De beelden van Djenné Fila hebben eenzelfde diepte en kracht. Zij maakte de illustraties vol prachtige patronen op de kaften en bladzijden van oude sprookjesboeken. Zo werd dit een boek dat straalt van verbeeldingskracht, heldere boodschappen, schitterende levenslessen. Of het nu gaat over een verborgen land dat bestond toen de werelddelen nog aan elkaar plakten als koekje op een bakplaat, over een verdrietige prins die zich volkomen onzichtbaar voelt en besluit de Leegste Leegte te zoeken, of over een Omama die verhalen vertelt die niet vergeten mogen worden… De zeven sprookjes voeren je op unieke wijze mee naar dat wat er allemaal ook eens was.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.Manie Schaafijs | boekwijzerManie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen & Hedy Tjin 
Wat een weergaloos, meesterlijk verteld en verbeeld, uniek verhaal is Manie Schaafijs.
Zindzi Zevenbergen neemt ons mee in het levensverhaal van haar opa Francisco die op jonge leeftijd vlucht van het eiland Madeira op zoek naar een beter bestaan. Hij reist van Brazilië naar Suriname, naar Trinidad en weer terug. En wij lezers reizen met hem mee. We voelen waar hij mee worstelt, zien hoe hij zijn grote liefde vindt en kinderen krijgt en ontdekken ook hoe hij schaafijs met een smaakje bedenkt en gaat verkopen.
De flitsende, schitterende tekeningen van Hedy Tjin en spannende opmaak brengen een dynamiek in het verhaal die zowel heel erg geestig als verdiepend is. Zo luisteren en kijken de familieleden van Zevenbergen mee en voeren ze met om de hoeken van de bladzijden kijkende gezichten in spraakwolkjes voortdurend gesprekken met elkaar over het verhaal. In fel roze wordt veelvuldig en helder uitleg gegeven over plaatsen of achtergronden of termen. Manie Schaafijs is een familiegeschiedenis, geschiedenisboek, historische roman en kunstwerk in één. Hulde!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De spin en de sleutel | boekwijzerDe spin en de sleutel van Anna Woltz
Anna Woltz slaagt er weer in om een moet-in-één-keer-uit-verhaal te schrijven. Twee onvergetelijke karakters komen om en om aan het woord: Atlas en Elena.
Door een noodgeval moet Elena naar het (voor haar) einde van de wereld. Daar ontmoet ze haar neef Atlas die weggelopen lijkt te zijn uit de vorige eeuw. Hun eerste ontmoeting is even hilarisch als ongemakkelijk. Elena ratelt maar door over haar creepy stiefoom en neven met rare namen. Ze heeft geen idee dat Atlas een van hen is. Het markeert de toon van dit even heerlijke als indringende boek. Met vaart én diepgang stort Woltz je in de levens van deze tieners. Je ontdekt wat hun problemen (Elena heeft het liever over uitdagingen) zijn en hoe ze elkaars redder worden.
De spin en de sleutel geeft een scherpe inkijk in het leven van een jonge influencer (als je op zoek gaat naar hartjes, moet je ook tegen haat kunnen), in een worsteling met long covid en toont hoe je hoofd met je op de loop gaat als je geen ruimte kunt geven aan je verdriet.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *