Winterse verhalen 

Je kunt deze winterse boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


PRENTENBOEKEN


Kikker in de kou | boekwijzer
Kikker in de kou van Max Velthuijs (2+)
Op een ochtend toen Kikker wakker werd,
merkte hij meteen dat er iets veranderd was in de wereld.
Hij sprong uit bed en liep naar het raam.
Tot zijn verwondering zag hij dat alles wit was.
Eenmaal buiten kan Kikker de vreugde van de anderen niet delen. Het water is bevroren, hij heeft het koud en vindt zichzelf maar een arme naakte kikker. Gelukkig zorgen zijn vriendjes goed voor hem en komt het allemaal goed.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Wat een winter! | boekwijzerWat een winter! van Rotraut Susanne Berner (2+)
In deze prachtige hardkartonnen uitgave van het boek van Rotraut Susanne Berner mag je verdwalen in de fijnste winterse taferelen. Voor de kleintjes heerlijk om naar te kijken en woordjes uit te leren. Voor grotere kindjes zijn er oneindig veel verhaaltjes te ontdekken. Op de achterflap vinden ze de personages met wie ze in het boek op avontuur mogen gaan. Kijk en zoek erop los in deze mooie klassieker!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Boer Boris in de sneeuw | boekwijzerBoer Boris in de sneeuw van  Ted van Lieshout & Philip Hopman (2+)
Iedereen is er weer bij in deze fijne Boer Boris, maar wel bedekt onder een deken van witte sneeuw. Knol het paard, de drie verschrikkers, zes varkens, zeven schapen, acht koeien… Er wordt met sneeuwballen gegooid, het land wordt schoongemaakt, er wordt geschaatst, broertje Berend zakt door het ijs… Het is spannend én grappig: De dieren en Sam die als ramptoeristen toekijken hoe Berend door Boris gered wordt, het muisje dat – met zonnebril op – de tractor als skilift gebruikt, de synchroon schaatsende varkens in rokjes, de kettingbotsing van schapen en koeien…Een perfect voorleesboek!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ergens in de sneeuw | BoekwijzerErgens in de sneeuw van Linde Faas (3+)
Linde Faas tekent werelden waarin je wilt verdwijnen. Ze maakt boeken om in te wonen. Haar nieuwste juweel Ergens in de sneeuw begint ergens in de stad waar Sofie droomt van sneeuw. Achter elk raam is er feest, maar niet bij haar. Papa heeft geen tijd, hij is te druk met dingen die Sofie niet begrijpt. En dus gaat het meisje naar buiten, op zoek naar iets magisch, iets vrolijks, iets speciaal voor haar. Op de magistrale tekeningen, begeleid door zingende zinnen ontdek je hoe Sofie de stad achter zich laat en het onbekende betreedt. Een witte wereld vol wonderdingen en vrienden die haar doen gloeien van geluk. Als haar vader haar vindt, ontvouwt zich midden in de winternacht, diep in het winterwoud, onder het dansende noorderlicht, samen met de winterdieren een ontroerend fijn feest… alsof het altijd zo is geweest. Een betoverend mooi en teder verhaal.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Rana | boekwijzerRana van Marieke ten Berge (3+)
In dit betoverende prentenboek neemt Marieke ten Berge je mee naar het Hoge Noorden. De zomer is er voorbij. Kleine Rana en haar moeder maken zich op voor de maandenlange poolnacht. Op zoek naar lekkere hapjes komt Rana in een sneeuwstorm terecht. Ze raakt haar ijsbeersporen en de bergen van thuis kwijt. Met hulp van een grote beer, de verhalen van haar moeder en het noorderlicht gaat ze op zoek naar huis.
De tekeningen van de eindeloze nacht, de natuurpracht, het noorderlicht en Rana’s zachte vacht zijn sprookjesachtig mooi. Ze passen prachtig bij de magie van het verhaal dat ook een element van een beeldschoon oud volksverhaal over het ontstaan van het noorderlicht omvat. Ten Berge vertelt er je achter in het boek alles over. Rana zal vast lievelingsprentenboek voor heel veel kinderen worden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


wolfje wil naar huis | boekwijzerWolfje wil naar huis van Rachel Bright & Jim Field (4+)
‘Onder een rots, in een goed verstopt huis, daar woont een heel onopvallende muis. Hoog boven het huis van de muis, óp de rots, ligt een leeuw, heel opvallend, heel stoer en heel trots. Het muisje besluit dat hij ook bewonderd, geacht en gevreesd wil worden:
‘Ik zal leren grommen. Maar… gebrul en geschreeuw,
dat leer je natuurlijk alleen van een leeuw!’
In dit prachtig geïllustreerde, sterk rijmende verhaal is de wonderschone les: Ieder mens, ieder dier heeft diep in zijn binnenste alles in huis: een angstige leeuw en een dappere muis.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


NON-FICTIE

Winterdieren | boekwijzerWinterdieren van Bibi Dumon Tak & Martijn van der Linden (6+)
Deze Gouden Griffelwinnaar is misschien wel mijn lievelings-non-fictieboek van Bibi Dumon Tak… En dat zegt wat, want ik kan ze allemaal niet missen. Dit pareltje gaat over dieren die gek zijn op de ijzige kou van de Noordpool of de Zuidpool. Dumon Tak portretteert de dieren in sprankelende, spannende, haast poëtische verhalen. Zo bijzonder, zo mooi en zo prettig om voor te lezen.
En dan de tekeningen van Martijn van der Linden, die zijn extreem realistisch en van een ongekende pracht!
Heerlijk dus om voor te lezen en natuurlijk ook om zelf te lezen voor kinderen. Dat geldt voor alle kinderen, maar omdat het steeds van die overzichtelijke, korte hoofdstukken zijn, kunnen de verhalen wel precies dát zetje zijn voor kinderen die zelf lezen even wat minder zien zitten.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.


antarctica | boekwijzerAntarctica van Mario Cuesta Hernando & Raquel Martín (6+)
Terra Australis Incognita, Onbekend land in het zuiden, zo werd Antarctica vroeger genoemd. In dit prachtboek ga je op reis naar het zesde continent. De plek waar de laagste temperatuur op aarde werd gemeten (hoe koud denk jij dat het was?), de wind het hardst waait en het ijs het dikst is. Het is niet gek dat het verhaal leest als een levendig reisverslag. Het boek is een bewerking van de documentaire die schrijver, regisseur en producent Mario Cuesta Hernando maakte over de expeditie die hij met een internationaal onderzoeksteam maakte naar dit werelddeel vol wonderen. De plek brengt voor hem de dingen waarin hij gelooft samen: vrede, wetenschap en het milieu. De spectaculaire tekeningen van Raquel Martín met spannende perspectieven passen bij het ontzag dat je voor deze machtige plek op aarde voelt. Samen wilden de makers jonge lezers verliefd laten worden op Antarctica en prikkelen om met een onderzoekende blik te naar de dingen te kijken. Daar zijn ze wonderwel in geslaagd.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Everest van Sangma Francis & Lisk Feng (8+)
Hij is nu bijna een meter hoger dan we dachten en daarmee 8848,86 meter hoog, aldus de laatste berichten uit Nepal en China. Het gaat over de Mount Everest. Plek van verbeelding, ontdekking en uitvindingen.
Dit is boek brengt het fascinerende, indrukwekkend complete verhaal van de berg die de hoogste is van allemaal. De compacte teksten zijn bijzonder prettig om te lezen, maar dit boek valt toch vooral op door de imposante illustraties van Lisa Feng. Zij heeft de kracht van de berg en alles wat daaromheen zweeft en leeft schitterend vastgelegd.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.voettocht over het ijs | boekwijzerVoettocht over het ijs van William Grill (8+)

Met zijn debuut Voettocht over het ijs won hij (toen pas 25 jaar oud) de prestigieuze Kate Greenaway Medal. Het boek vertelt het duizelingwekkende avontuur (1914) van ontdekkingsreiziger Shackleton, zijn bemanning en negenenzestig honden. Als Shackleton als eerste mens ooit het Antarctische continent van zee tot zee over wil steken, wordt zijn schip de Endurance verbrijzeld door het ijs. Shackleton is vastberaden om alle opvarenden te redden. Het meesterlijke verslag van deze ongelooflijke expeditie eindigt
met de beroemde woorden van Shackleton: “De enige echte mislukking is om helemaal niet op onderzoek uit te gaan.”

HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.


FICTIE

De jongen die met de dieren schaatste | boekwijzerDe jongen die met de dieren schaatste van Edward van de Vendel & Sanne te Loo (5+)
‘Rondjes. Lucht. Adem. Nergens aan denken. Harder. Bochten. Harder. IJs.’ Met Beorn glij je mee over het ijs.
Hij blijkt goed te zijn, heel goed. We volgen hem als hij zijn eerste wedstrijd schaatst, als hij voor het eerst voelt hoe het is om te verliezen, op zijn reizen door Canada, als hij met zijn ouders naar Nederland verhuist, én naar het belangrijkste moment van zijn leven: de Olympische Winterspelen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De sneeuwkoningin | boekwijzerDe sneeuwkoningin van Bette Westera & Aida de Jong (6+)
Ergens in het zuiden van Zweden woonden een jongen en een meisje met hun ouders in een kleine boerderij aan een meer. Werd het er winter en begon het te sneeuwen dan mochten de kinderen elke zaterdagavond naar de zolder. Daar lagen zeven pakjes klaar die – als het licht van de lamp in de kamer erop scheen – nog mooier glommen dan het water van het weer bij vollemaan. In ieder pakje zat een voorwerp waar een verhaal bij hoorde. Het verhaal van de Sneeuwkoningin. In tinkelende tovertaal vertelt Bette Westera over Arne die wordt meegenomen door de Sneeuwkoningin en Janna die haar vriend gaat zoeken in het verre noorden van Finland. Wat een beeldschone hervertelling. De sprookjesachtige illustraties van Aida de Jong passen prachtig bij het tijdloze verhaal.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Sneeuwwit | BoekwijzerSneeuwwit van Daan Remmers de Vries & Mark Janssen (6+)
In deze versie van Sneeuwwitje blijft het licht gruwelijke verhaal waarbij een mooi en lief prinsesje dreigt te worden gedood door haar boosaardige stiefmoeder overeind, maar de toon van het sprookje is duidelijk anders. Humor en spot spelen een belangrijke rol en er wordt ruim plaats voorzien voor de karaktertekening van de personages. Zo is Sneeuwwit niet het Sneeuwwitje van toen en maakt ze in het verhaal een duidelijke evolutie door. Ook de dwergen zijn duidelijk anders en kennen meer diepgang, maar zorgen nog steeds voor meer dan één grappige noot. Die nieuw vormgegeven personages zorgen voor een duidelijk ander einde van dit oorspronkelijk 19de-eeuwse sprookje en maken zo het verhaal opnieuw fijn en interessant voor een nieuwe generatie kinderen. Deze uitgave is bovendien erg mooi vormgegeven: de blauwe linnen kaft en de prachtige illustraties van Mark Janssen maken dit boek een opvallend exemplaar. Ook de rijke taal en spitsvondige woordspelletjes maken dit boek voor taalfanaten een waar cadeautje.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De laatste beer | boekwijzerDe laatste beer van Hannah Gold & Levi Pinfold (9+)
Sommige kinderen zouden het idee om een verlaten eiland met een ijsbeer te delen eng vinden, maar zo zit April niet in elkaar. Het komt niet eens in haar op om bang te zijn. Ze voelt juist precies het tegenovergestelde: een glimmende glinstering van opwinding. Dit was de vrije wereld waar haar moeder altijd over vertelde, en nu woonde ze daar middenin. April woont voor een onderzoek van haar vader zes maanden op het verlaten Bereneiland in het poolgebied. Het eiland heet zo omdat het er lang geleden vol beren zat, maar dat zou nu al lang niet meer het geval zijn. Haar vader gaat zo op in zijn werk, dat April even goed in haar eentje op het eiland had kunnen zijn. Tijdens haar verkenningstochten gaat ze op in het eigen, geheimzinnige ritme en de pracht van het eiland. Op een dag hoort ze een diep en schrapend geluid van een dier in nood: Bevroren tijd. Lucht die scherp en stil aanvoelt. Zelfs de zee hield zijn adem in. En zo ontmoet het allermooiste wezen dat ze ooit heeft gezien. Mooi, en angstaanjagend. De pure, brute kracht. Een ijsbeer en het beest is gewond.
De laatste beer is een onvergetelijk avontuur met schitterende illustraties over een magische vriendschap.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Silas en de wolf | boekwijzerSilas en de wolf van Selma Noort (9+)
‘Je moet het verder aan niemand vertellen, Silas. Aan niemand!’
Silas is met zijn moeder naar het Zuiden van het land verhuisd. Het landhuis waar zijn moeder werkt is omringt door bossen. En daar ziet hij een van de eerste wolven die in Nederland in het wild is teruggekeerd. De wolf is een beschermd dier. Maar wat zal er gebeuren als de jagers erachter komen dat het beest zich in de bossen schuilhoudt?
Een sfeervol winterverhaal over vriendschap tussen jong en oud en tussen mens en dier.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Winterhuis Hotel | boekwijzerWinterhuis Hotel van Ben Guterson (9+)
Elizabeth wordt tijdens de kerstvakantie door haar nare oom en tante naar het mysterieuze Winterhuis Hotel gestuurd. De plek is mooier dan ze ooit had durven dromen, maar de reden dat juist zij er te gast is donker en duister.
Elizabeth beschikt over buitengewone gaven. Zo kan zij puzzelen met alles wat met taal te maken heeft. En dat is maar goed ook, want ze komt terecht in een magisch puzzelspel. Langzaam maar zeker codeert ze de raadselachtige familiegeschiedenis en geheimen van Winterhuis Hotel. Een heerlijk boek om tijdens de wintermaanden in weg te duiken!
En… deel twee en drie van dit magische verhaal zijn ook geweldig!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


elWinterijs van Peter van Gestel (12+)
Winterijs is een van de allermooiste boeken ooit geschreven. Het speelt in Amsterdam tijdens de ijskoude winter van 1947. De onvergetelijke hoofdpersoon is de tienjarige Thomas. Iets na de bevrijding verloor hij zijn moeder aan tyfus. Zijn eenzaamheid en verdriet wordt verlicht door Zwaan – een joods jongetje dat alleen onder moest duiken en zijn ouders nooit terug zag keren – en Bet, het nichtje van Zwaan die haar vader verloor.
Dit boek legt de tijdgeest en onwetendheid van Nederlandse kinderen in de jaren na de oorlog over het lot van de joden haarfijn bloot. Het ontving alle prijzen die je in kinderboekenland kunt winnen. Ik gun het een ereplek in elke boekenkast.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *