Op welk boek van de Boon shortlist stem jij?

De Boon Kinder-en Jeugdliteratuur 2024

Op 26 maart werd de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt: de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige kinderboek. Hieronder vind je de beeldschone winnaars en de andere prachtige boeken die op de shortlist stonden.

Boon | boekwijzer

De jury verkoos Neem nooit een beste vriend van Erna Sassen en Martijn van der Linden tot winnaar en Kijk dan toch! kreeg de publieksprijs.

In deze blog lees je wat ik van de boeken vind, kun je ze allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer). Je kunt met deze tiplijst natuurlijk ook naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


 

Kijk dan toch! | boekwijzerKijk dan toch! van Elvis Peeters & Sebastiaan van Doninck (3+)
‘Er gaat hier iets gebeuren,’ zegt de slak tegen de pad.
Nou, dat wil de pad ook wel meemaken.
Terwijl hij afwacht ziet hij mieren aan het werk, musjes die bekvechten om een besje en nog veel meer. Maar steeds als hij aan de slak vraagt of het de gebeurtenis is waar ze op wachten, antwoordt slak dat hij stil moet zijn en moet kijken.
In prachtige zorgvuldig gekozen, klinkende zinnen vertelt Elvis Peeters een beeldschoon verhaal over wat er op te merken is als je goed kijkt. De ode aan de natuur is door Sebastiaan van Doninck in magische beelden gevangen. De kleuren en het spel met licht zijn adembenemend.
Kijk dan toch! is een beeldschoon prentenboek met een erg grappig slot.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda | boekwijzerVandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (8+)
Ik beloof je: dit is een boek met de leukste spreekbeurten die je ooit gehoord hebt: spreekbeurten van dieren over andere dieren, compleet met onderbrekingen, vragen, tips en tops. Niks menselijks is de dieren vreemd. De heremietkreeft is zo zenuwachtig dat ze amper iets uit weet te brengen, de sneeuwpanter zo zelfverzekerd dat ze genoodzaakt is alleen maar over zichzelf te praten… Zelden las ik een boek dat zo hyperorigineel is en zo goed in elkaar zit. Haast ongemerkt verwerf je een schat aan informatie en meer dan eens vallen de verhalen van de dieren vernuftig samen. De gesprekken in de klas om – en vooral ook dwars door – de spreekbeurten heen zijn bovendien hilarisch. Met haar vele prachtige illustraties toont Annemarie van Haeringen nog maar eens dat zij en Bibi Dumon Tak een meesterlijk duo vormen. Dit boek is een groots cadeau.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Gelukkig en blij | boekwijzerGelukkig en blij van Edward van de Vendel & Martijn van der Linden (9+)
Maar wat nou als iedereen voortaan het gegil negeerde,
de stilte eerde
en de verdere rest
van zijn jonkies leerde?
In Gelukkig en blij’deelt Edward van de Vendel zijn verwonderde blik op het grote en kleine, zijn net iets anders kijken, zijn hoopvolle humor, liefde voor dieren, voor afstand en dichtbij, zijn aandacht voor gevoel, hoe je om elkaar heen, van elkaar af of met elkaar mee kan bewegen, zijn respect voor de keerzijde en het niet-weten.
In misschien wel mijn lievelingsgedicht ontvouwt de dichter dat we alles ook altijd anders mogen bekijken, beleven en verdragen. Een zachte, herkenbare, geruststellende en wezenlijke gedachte die óók precies dat omvat wat alle gedichten in deze bundel ons laten zien. Gelukkig en blij dat we de wereld ook op die manier mogen benaderen.
De betoverende cadans zit ook in het subtiele spel tussen de tekst en de adembenemend schone schilderijen van Martijn van der Linden. Hoe meer je ziet, hoe meer je je realiseert dat in dit boek het één haast niet zonder het ander kan bestaan.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst. Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt is van dezelfde makers en al even wonderschoon.


Nog lang geen later | boekwijzerNog lang geen later van Kees Spiering & Jeska Verstegen (12+)
Edward van de Vendel verwoordt het prachtig in het voorwoord van deze fenomenale dichtbundel: Wie de gedichten van Kees Spiering leest, begrijpt opeens hoe je tegelijkertijd nu en ooit kunt leven (… en) dat poëzie een hemel kan zijn. Spiering dicht in Nog lang geen later een wereld bijeen. Steeds opnieuw verwondert hij door iets, soms heel dichtbij, met zijn kundige, talige, tovenaarspen te beschrijven. Het gaat over een eerste liefde, een boekenkast als tijdmachine, Greta Turnberg, liever met z’n allen weg dan in je eentje nog zijn en nog zoveel meer. De gedichten zijn zoals Spiering de kloof een in hoofd woorden geeft: Tussen waar ik ben en wil zijn. Tussen daar en hier, nu en ooit. 
De magisch mooie, spannende schilderingen van Jeska Verstegen passen beeldschoon bij het gevoel van de bundel: ze vertellen een verhaal en laten evenveel te raden over.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Neem nooit een beste vriend | boekwijzerNeem nooit een beste vriend van Erna Sassen & Matijn van der Linden (13+)
Toen ik Sergio voor het eerst ontmoette, vorig jaar in de derde, zag het er eigenlijk naar uit dat hij mijn ergste vijand zou worden. Dat lag ook een beetje aan mezelf. Ik had namelijk last van vooroordelen. (Grote vooroordelen!) Kan je beter niet hebben als je toevallig in een 3-vmbo-klas van een totaal onbekende school belandt.
Dit is de buitengewone opvolger van Zonder titel, het meesterlijke boek waarin Erna Sassen en Martijn van der Linderen om beurten het indringende verhaal van Joshua vertelden. Wederom neemt zij het woord en hij het beeld. Sassen duikt vol in het hoofd van haar machtig mooie hoofdpersoon en de fantastische karakters om hem heen en beschrijft vol humor (ik heb heel vaak hardop gelachen) en rake oneliners hoe ze met elkaar om (leren) gaan.
Zij beheerst het als geen ander om de taal van jongeren te spreken. Een must read/see!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!