BOEKWIJZER TIPT NOVEMBER  

Welke boeken tipte Boekwijzer in november? We zetten ze hieronder graag even voor je op een rijtje.

Je kunt de boeken via de linkjes allemaal in je tiplijst bewaren (als je lid bent van Boekwijzer).


Ga je mij kietelen? | boekwijzerGa je mij kietelen? van Mies van Hout
Aan de hand van de sprankelendste spannende, grappige of juist ontroerende waargebeurde verhalen geeft Annet Huizing ons een gevoel bij wat het recht nu eigenlijk inhoudt. Buitengewoon informatief, bijzonder sterk geïllustreerd, zet aan tot denken, nodigt uit tot discussie en is boven alles gewoonweg heel heel HEEL erg leuk. Een van de beste non-frictieboeken die ik ken.
HIER kun je het boek aanschaffen, een filmpje over het boek bekijken of bewaren in je tiplijst.


De restjes van de zon | boekwijzerDe restjes van de zon van Edward van de Vendel & Jet Parent
De hele zomer doen alsof er niks aan de hand is en dan zomaar wegblijven? De dieren achterlaten met al die somberheid? Vos Uil en Das vinden de zon maar een gladjakker. Een dikke vette… dinges! Tot Veldmuis oppert dat de zon vast ergens wat restjes van haar stralen voor hen heeft achtergelaten. Vol goede moed gaan ze op zoek. Maar als ze niks vinden, gaan de snorharen en dierenschouders steeds meer hangen…
In zijn prachtige vertelling (dit is een boek met lekker veel tekst) laat Edward van de Vendel de dieren het plezier en de vrolijkheid terug vinden op een plek waar ze het niet zochten. De zoektocht, de natuurpracht, de briljante vondst en de dieren worden door Jet Parent betoverend verdeeld. De restjes van de zon is (ook) een hoopvol boek in verdrietige tijden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


151 boeken | boekwijzer151 boeken van Pim Lammers & Hedy Tjin
Rosa heeft geteld: 151 boeken in de boekenkast op school. 151, en niet één over haar. Dan krijgt ze een briljant idee…
In mooie, rake zinnen vertelt Pim Lammers in dit beeldschone prentenboek het ontroerende, belangrijke verhaal van een krachtig, inventief meisje dat met humor toont hoe de wereld in boeken eruit moet zien.
Want boeken herbergen niet alleen avonturen, ideeën, kunst, schoonheid en tovertaal. Het moeten ook plekken zijn waarin je jezelf kunt herkennen of een ander kunt leren kennen. Waarin je jezelf kunt vinden of anderen kunt ontmoeten en leren begrijpen.
De sfeervolle, karakteristieke tekeningen verbeelden het verhaal schitterend. Het omslag zou ik zo aan de muur willen hangen. Dat er in het boek ook ruimte is voor tekeningen van kinderen is niet alleen inventief, maar ook zeker prikkelend. Zij tekenen Superman in een paarse jurk en Super Mario in een rolstoel. Hoe zou jouw kind of klas zijn of haar held het liefst zien? 

HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Rana | boekwijzerRana van Marieke ten Berge
In dit betoverende prentenboek neemt Marieke ten Berge je mee naar het Hoge Noorden. De zomer is er voorbij. Kleine Rana en haar moeder maken zich op voor de maandenlange poolnacht. Op zoek naar lekkere hapjes komt Rana in een sneeuwstorm terecht. Ze raakt haar ijsbeersporen en de bergen van thuis kwijt. Met hulp van een grote beer, de verhalen van haar moeder en het noorderlicht gaat ze op zoek naar huis.
De tekeningen van de eindeloze nacht, de natuurpracht, het noorderlicht en Rana’s zachte vacht zijn sprookjesachtig mooi. Ze passen prachtig bij de magie van het verhaal dat ook een element van een beeldschoon oud volksverhaal over het ontstaan van het noorderlicht omvat. Ten Berge vertelt er je achter in het boek alles over. Rana zal vast lievelingsprentenboek voor heel veel kinderen worden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Punkertje | boekwijzerPunkertje van Erik & Elle van Os en Hugo van Look
Dit is een van de allerleukste leesboeken voor beginnende lezers van dit moment. Zo geestig, goed verteld, taalrijk en mooi geïllustreerd. Wat een aanwinst! Punkertje is een klein, geweldig en stoer meisje, maar daar denken de Dame en de Heer bij wie ze is geboren anders. over. Ze vinden haar te raar en laten haar achter bij de winkel van Kaat. Daar heeft Punkertje het goed, iedereen is dol op haar en punk-mutsen zijn razend populair. Als de Dame en de Heer dát ontdekken, willen ze haar terug. Gelukkig heeft Punkertje daar zelf ook nog wat over te vertellen.
Luister naar de schitterend allitererende zinnen en lach samen om de fantasierijke verzinsels en levendige tekeningen. Een boek waarvan ik nu al weet dat het veel vaker dan één keer gelezen zal worden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Blitz! Een groot ruimtefeest | boekwijzerBlitz – Een groot ruimtefeest van Rian Visser & Lars Deltrap
Ik ben Kos en ik heb mijn zusje kwijtgemaakt..
Het was heus de bedoeling niet. Kos was eigenlijk alleen maar even heel boos op zijn ouders. Hij wilde niet echt wegvluchten door de heg, het park in. En het was al helemaal niet de bedoeling dat hij opeens niet meer wist achter welke struik hij zijn zusje Soof had verstopt. Maar nu hij Soof kwijt is, kan hij natuurlijk niet terug naar huis. Hij moet haar vinden. Op zijn avontuurlijke zoektocht beleeft Kos veel spannends en maakt hij bijzondere nieuwe vrienden. Mohana van den Kroonenberg is er wonderwel in geslaagd om het verhaal helemaal vanuit belevingswereld van Kos te beschrijven. Je kruipt écht in zijn fantasierijke hoofd. De vele illustraties van Nadia Meezen zijn sfeervol en warm.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De sneeuwkoningin | boekwijzerDe sneeuwkoningin van Bette Westera & Aida de Jong
Ergens in het zuiden van Zweden woonden een jongen en een meisje met hun ouders in een kleine boerderij aan een meer. Werd het er winter en begon het met sneeuwen dan mochten de kinderen elke zaterdagavond naar de zolder. Daar lagen zeven pakjes klaar die – als het licht van de lamp in de kamer erop scheen – nog mooier glommen dan het water van het weer bij vollemaan. In ieder pakje zat een voorwerp waar een verhaal bij hoorde. Het verhaal van de Sneeuwkoningin. In tinkelende rovertaal vertelt Bette Westera over Arne die wordt meegenomen door de Sneeuwkoningin en Janna die haar vriend gaat zoeken in het verre noorden van Finland. Wat een beeldschone hervertelling. De sprookjesachtige illustraties van Aida de Jong passen prachtig bij het tijdloze verhaal.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Er was ook eens… | boekwijzerEr was ook eens van Milouska Meulens & Djenné Fila
Er was ook eens… vertelt sprookjes die mensen al duizenden jaren op alle continenten delen, maar tegelijkertijd nog nooit vertelde verhalen zijn.  Milouska Meulens husselde het oude door elkaar, overgoot het met haar eigen fantasie en bracht de verhalen zo dat ze passen bij onze tijd. De beelden van Djenné Fila hebben eenzelfde diepte en kracht. Zij maakte de illustraties vol prachtige patronen op de kaften en bladzijden van oude sprookjesboeken. Zo werd dit een boek dat straalt van verbeeldingskracht, heldere boodschappen, schitterende levenslessen. Of het nu gaat over een verborgen land dat bestond toen de werelddelen nog aan elkaar plakten als koekje op een bakplaat, over een verdrietige prins die zich volkomen onzichtbaar voelt en besluit de Leegste Leegte te zoeken, of over een Omama die verhalen vertelt die niet vergeten mogen worden… De zeven sprookjes voeren je op unieke wijze mee naar dat wat er allemaal ook eens was.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.Maysa & Musa en het koekjesmysterieMaysa en Musa en het koekjesmysterie van Zanik Mian & Kyan Cheng

Van de schrijfster van de prachtserie over Omar is dit het eerste deel van een nieuwe nogal te gekke en ontzettend grappige serie.
Maysa en Musa zijn een tweeling van tien jaar. In veel zijn ze tegenpolen. Zij is zo iemand die zich altijd probeert te gedragen, maar daar nooit in slaagt omdat er steeds onverwachte dingen gebeuren of haar gedachten haar mee voeren. Musa is niet zo’n dagdromer. Maar ze zijn ook in veel dingen hetzelfde. Zo zijn ze allebei rommelkonten (de vloer is geen lava, maar papa zegt dat het levensgevaarlijk is om in onze kamer te lopen). En als tijdens de ramadan in de moskee de koekjesbouwwerken vernield worden, willen ze er allebei achter komen wie dat heeft gedaan. Daar hebben ze al hun tweeling-spion-intuïtie bij nodig. Dit verhaal is – net als de Omar-boeken (ken je die al?) – heel vlot geschreven en verrijkt met vele stripachtige tekeningen. Werkelijk genieten!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


atta | boekwijzerAtta van Jolien Janzing & Linde Faas
Er zijn van die momenten in een mensenleven dat je op het punt staat iets te doen waarvan je weet dat het heel fout kan aflopen.
In Atta’roepen Jolien Janzing en Linde Faas de oertijd schitterend en vol avontuur tot leven.
Heldin van het verhaal is de elfjarige Atta die met haar Keverclan in het Koele Oord leeft. Op een dag gaat ze stiekem achter de mannen aan om mee te doen met de jacht. Als ze een woedende mammoet tegenkomen, raakt ze in de vlucht iedereen kwijt en komt ze bij een andere clan terecht, een Neandervolk. Zal ze ooit de weg naar huis nog vinden
Wat een meeslepend geschreven verhaal. Haast (en knap) onopgemerkt komen lezers ontzettend veel te weten over de tijd waarin Atta leeft. Het omslag in de diepe, zachte kleuren, de adembenemende landschappen, de karakters en spannende perspectieven van Linde Faas versterken het verhaal schitterend.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Virginia | boekwijzerVirginia van Ida Does & Daniëlle Nijboer
‘Ffffffffffww,’ klonk de adem van Afefe. ‘Virginia, je wilt vrij zijn,’ fluisterde ze haar in het oor. ‘Houd vol, wees sterk!’
Ken je Afefe? De magische wind die vanuit Afrika de hele wereld rondvliegt. Die je te hulp kan schieten als je in nood verkeert. Die je omhelst met onzichtbare armen. Virginia – het dappere hoofdpersonage uit dit bevlogen, Caribische verhaal – kan de stem van deze wind horen. Ze is een tot slaaf gemaakt meisje dat moet werken op het Arubaanse land van Shon Jan. Ze droomt van een leven in vrijheid, weg van de vernedering van de slavernij.
Dit boek brengt hulde aan het bijzondere, inspirerende levensverhaal van Virginia, het meisje dat vastberaden was om haar vrije hart te volgen.
Virginia is het eerste in een reeks Afefe-stories waarin verhalen van vrouwen die in koloniale slavernij moesten overleven verteld zullen worden. Ida Does is de bevlogen verteller en de illustraties van Danielle Nijboer zijn prachtig. Achter in het boek staan nog een verklarende woordenlijst en bijzondere feiten over Virginia, de plekken uit het boek en andere personages. Ik kijk zeer uit naar het volgende deel.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


gespot | boekwijzerGespot van M.G. Leonard
Jeej, er is een tweede boek verschenen over Twitch (las je het eerste geweldige deel nog niet, dan is het aan te raden daarmee te beginnen). Twitch is een buitenbeentje. Hij kreeg zijn bijnaam omdat hij een zenuwtrekje (een twitch) heeft waarbij hij met zijn ogen knippert. Hij vindt het niet erg, want zijn opa heeft hem geleerd dat een twitcher een vogelspotter is, net als hij. In het eerste deel wordt Twitch van het ene raadsel in het andere geslingerd als hij wil achterhalen hoe het zit met de ontsnapte, gewapende overvaller die zich met veel geld schuil lijkt te houden in het bos waar hij een schuilplaats heeft. In dit tweede, even zinderende avontuur richten Twitch en zijn vriend Jack zich op een duister complot. Wederom vallen de verhaallijnen duizelingwekkend knap ineen en is er veel te leren over vriendschap, vriendelijkheid en de genialiteit van vogels en de natuur. Leonard is een begenadigd schrijfster. Haar boeken zijn de perfecte mix tussen mystiek en avontuur. Met helden die je direct in je hart sluit. Deze boeken zijn ook geweldig om voor te lezen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Ultra donker | boekwijzerUltra Donker van Philip ReeveOoit, lang geleden was er iets wat zich ophield bij de Verborgen Gronden door de golven naar Wildzee gestormd. Een monster zo gruwelijk dat daarna was besloten dat er voorgoed een Wachter op Wildzee moest zijn. Hoewel ze pas elf jaar oud is, mag Ultra nu de laatste wachter van Wildzee overleden is, zijn taak overnemen tot er een vervanger is. De zee was een groot, fel beest, de mensen zijn er bang voor. Maar grote, felle beesten kunnen toch ook mooi zijn? denkt Ultra. Zij houdt van de zee. Op de Wachterszolder vindt ze verontrustende aantekeningen van haar voorganger: We wachten en waken en zien niets, of verschijnselen die we niet kunnen bevatten. Maar daarginds in zee is iets wat ons bespiedt, en het ziet alles. Was het verstand van de oude wachter aangetast, of had hij de Verborgen Gronden echt gezien? Ultra Donker is een machtige pageturner vol zeemagie.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De verdwenen walvis | boekwijzerDe verdwenen walvis van Hannah Gold
Het gaat niet goed met de moeder van Rio en daarom moet hij een maand bij zijn oma in Californië wonen. Hij heeft het er moeilijk tot hij Marina ontmoet en mee mag met de walvisspottochten die haar vader organiseert. Hij ontdekt dat zijn moeder vroeger ook naar walvissen keek en van een van hen heel veel tekeningen maakte: Witsnuit, een reusachtige, zachtaardige walvis stal haar hart. Als het Rio lukt om Witsnuit te ontmoeten en er een bijzondere vriendschap tussen hen ontstaat, voelt Rio voor het eerst weer een sprankje hoop dat het goed kan komen met zijn moeder. Dus als Witsnuit vermist raakt, weet Rio dat hij niet moet afwachten. Hij moet de walvis vinden…
De verdwenen walvis is het tweede onvergetelijke, meeslepende avontuur van Hannah Gold. Net als haar debuut, De laatste beer, gaat het schitterend geïllustreerde verhaal over de ongelooflijke, magische band tussen mens en dier en over de kracht van de natuur.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Manie Schaafijs | boekwijzerManie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen & Hedy Tjin 
Wat een weergaloos, meesterlijk verteld en verbeeld, uniek verhaal is Manie Schaafijs.
Zindzi Zevenbergen neemt ons mee in het levensverhaal van haar opa Francisco die op jonge leeftijd vlucht van het eiland Madeira op zoek naar een beter bestaan. Hij reist van Brazilië naar Suriname, naar Trinidad en weer terug. En wij lezers reizen met hem mee. We voelen waar hij mee worstelt, zien hoe hij zijn grote liefde vindt en kinderen krijgt en ontdekken ook hoe hij schaafijs met een smaakje bedenkt en gaat verkopen.
De flitsende, schitterende tekeningen van Hedy Tjin en spannende opmaak brengen een dynamiek in het verhaal die zowel heel erg geestig als verdiepend is. Zo luisteren en kijken de familieleden van Zevenbergen mee en voeren ze met om de hoeken van de bladzijden kijkende gezichten in spraakwolkjes voortdurend gesprekken met elkaar over het verhaal. In fel roze wordt veelvuldig en helder uitleg gegeven over plaatsen of achtergronden of termen. Manie Schaafijs is een familiegeschiedenis, geschiedenisboek, historische roman en kunstwerk in één. Hulde!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *