De Woutertje Pieterse Prijs 2024

DE WOUTERTJE PIETERSE PRIJS 2024

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs nomineerde zes wonderschone boeken en koos daaruit De jongen die van de wereld hield als prachtige winnaar. Hieronder mijn woorden over al dat moois (in willekeurige volgorde) bijeen.


Het touw en de waarheid | boekwijzerTitel: Het touw en de waarheid
Auteur: Marco Kunst
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Lemniscaat
Het touw en de waarheid vertelt het wonderschone verhaal van Ylan en Kira.
Ylan woont zolang hij zich kan herinneren bij de monniken van Scriba. Elders woont Kyra moederziel alleen op een eiland.
Op een dag varen zij beiden uit op zoek naar hun waarheid en verleden. Ze hebben elkaar nodig om deuren die jarenlang gesloten waren te openen: De kleuren van Kyra’s wereld brengen Ylan vergeten herinneringen, de woorden van Ylans wereld schudden in Kyra honderden andere woorden wakker.
In deze schitterende, gelaagde vertelling komen de kinderen om beurten aan het woord. De betoverende woorden van taalkunstenaar Marco Kunst worden afgewisseld met illustraties van Jeska Verstegen; hypnotiserende, adembenemend mooie beelden waarin je opgaat zodra je oog erop rust.
Zoals kleuren in elkaar overgaan als er water op valt, zo zijn de woorden en beelden in deze magische vertelling versmolten. Samen vertellen zij het hele verhaal.
Een meesterwerk!
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


De spin en de sleutel | boekwijzerTitel: De spin en de sleutel
Auteur: Anna Woltz
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
Anna Woltz slaagt er weer in om een moet-in-één-keer-uit-verhaal te schrijven. Twee onvergetelijke karakters komen om en om aan het woord: Atlas en Elena.
Door een noodgeval moet Elena naar het (voor haar) einde van de wereld. Daar ontmoet ze haar neef Atlas die weggelopen lijkt te zijn uit de vorige eeuw.
Hun eerste ontmoeting is even hilarisch als ongemakkelijk. Elena ratelt maar door over haar creepy stiefoom en neven met rare namen. Ze heeft geen idee dat Atlas een van hen is.
Het markeert de toon van dit even heerlijke als indringende boek.
Met vaart én diepgang stort Woltz je in de levens van deze tieners. Je ontdekt wat hun problemen (Elena heeft het liever over uitdagingen) zijn en hoe ze elkaars redder worden.
De spin en de sleutel geeft een scherpe inkijk in het leven van een jonge influencer (als je op zoek gaat naar hartjes, moet je ook tegen haat kunnen), in een worsteling met long covid en toont hoe je hoofd met je op de loop gaat als je geen ruimte kunt geven aan je verdriet.
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


Umbrador | boekwijzerTitel: Umbrador
Auteur: Marieke Smitshuis
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgeverij:
Querido Kinderboeken
Daar ben je dan. Op de valreep.

In dit fantasierijke avontuur reis je met de dertienjarige Jinna mee naar het wonderlijke land Umbrador: het Schaduwrijk waar Schaduwwezens met magische talenten wonen. Jinna blijkt een niet alleen een Schaduwwezen, ze is ook de belofte die het land moet verlossen uit de ijskoude greep waarin de wrede Schaduwvorst Fulgis en zijn draak de Nizar het land gevangenhoudt.
In krachtige, korte hoofdstukken neemt Marieke Smitshuis haar lezers mee in dit gloeiende avontuur over goed en kwaad, over onvoorwaardelijke vriendschappen, over magische kunsten en bijzondere dieren. Niet weg te leggen en ook heel fijn om voor te lezen.
Jeska Verstegen maakte het schitterende omslag en de sfeervolle beelden in het boek.
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


de jongen die van de wereld hield | boekwijzerTitel: De jongen die van de wereld hield
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij:
Querido Kinderboeken
Tjibbe Veldkamp schreef met deze magische vondst (wederom) een absoluut meesterwerk.
Wat een geluk dat ik er ben! dacht Adem. 

Adem is een mogelijk kind, ontstaan toen zijn vader en moeder elkaar voor het eerst kusten. Liefde op het eerste gezicht… Ze hoeven hem alleen nog maar te maken, dan zal hij echt leven, een echt mens worden. Maar het gaat mis. Zijn vader schrijft een briefje, zijn moeder verliest het. Weet waarschijnlijk niet eens dat hij het geschreven heeft. Ze dreigen door te gaan met hun leven, zonder elkaar. En dat zou betekenen dat Adem geen leven krijgt. Barkov, de waker over al die kindjes (lichtjes) die geboren kunnen worden, weet dat het beter is beter om Adem niet te helpen. Van helpen komt ellende, zo zeker als een anker zakt. Toch geeft hij hem een kans. Hij moet zijn ouders bij elkaar brengen, daarvoor heeft hij zolang een zandloper loopt. En met die opdracht blaast Barkov hem tot leven.
Het is onmogelijk om dit boek weg te leggen. Het is zo filmisch beschreven dat je je haast niet voor kunt stellen dat je nog aan het lezen bent. Wat een beeldschoon, schitterend geschreven, liefdevol boek. De ontroerende, zachte illustraties in zwart-wit zijn van Mark Janssen.
Lees HIER de hele bespreking en je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


Maksie | boekwijzerTitel: Maksie
Auteur: Mathilde Stein
Illustrator: Jan Jutte
Uitgeverij: Lemniscaat
Na het briljante Pluk en Pluis – de weg naar terug en Vuurtorenbeer is dit opnieuw een parel voor beginnende lezers van Mathilde Stein. Dit keer is het Maksie het hondje dat het podium rockt. Hij woont bij meneer Koos in de dierenwinkel. Die snapt hem precies en toch zou Maksie zo graag een eigen baas willen. Een stoere, zoals agent Ben van zijn lievelingsprogramma op televisie. Als er alleen oma’s met muffe tassen voor hem langskomen, besluit hij zelf op zoek te gaan naar zijn droombaas.
Stein schreef een spectaculair, prachtig rond avontuur dat barst van leven en vertelplezier. De cartooneske tekeningen van Jan Jutte zijn even dynamisch en kleurrijk als het verhaal. Fantastisch om zelf te lezen en even heerlijk om voor te lezen. Wat een lievelingsboek weer!
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


Een slijmzoen voor je oma | boekwijzerTitel: Een slijmzoen voor je oma
Auteur: Matthijs Meeuwsen
Illustrator: Paco Vink
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
Dit boek is zo zó leuk, dit mag je gewoon niet missen. Het is ongelooflijk wat een waanzinnige zeedieren er leven in de oceaan. Wat dacht je van de samengedrukte zeeslang, de kerstboomworm, de koekjessnijder of de slijmprik? Had jij daar al eens van gehoord? Dat dacht ik al…
Matthijs Meeuwsen brengt zijn fascinatie voor de tofste zeedieren die niemand kent meer dan aanstekelijk over. Je hangt aan zijn lippen en kan niet stoppen met (voor)lezen. De portretten zijn flitsend geschreven, soms in de vorm van een geestig interview of transcriptie, in de kaders is steeds nog een buitengewoon verdiepend weetje te lezen en de vele verbeeldingen van de zeedieren van Paco Vink zijn krachtig prachtig.
Of je nu leest over de pistoolgarnaal, die wandelende eenmansknokploeg en schrik van elk rif, over de koekjessnijder die zelfs de witte haai om zijn moeder laat roepen, of de misschien wel de onsterfelijke kwal Turri die zijn leven als hij ziek, gewond of uitgehongerd is een stukje terugspoelt, het is allemaal even ongelooflijk, spannend en opwindend. Ik hoop echt dat jullie dit boek allemaal gaan lezen!
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!


[block id=”instagram-ondertussen-op”]

 

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!