Boekwijzer tipt SinterklaasboekenZoek jij nog naar een boek om in de schoen te doen?  

Bekijk dan eens deze lijst vol bijzondere boeken. Het zijn boeken voor alle leeftijden (en kunnen zeker door meerdere leeftijden gelezen worden. Neem altijd contact op als je hier nog een vraag over hebt – eline@boekwijzer.com)

Je kunt de boeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt. gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips (en dan nog meer) op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


KARTONBOEKEN

Meer meer méér! | boekwijzerMeer meer méér van Hans & Monique Hagen en Noëlle Smit
Zullen we zingen?
Ja-ja-jaaa!
Zing mij maar na.
Zullen we zingen, springen, zwemmen, klimmen, dansen, vliegen? In dit mooie, stevige kartonboekje worden vele vrolijke vragen steeds in grappige, pakkende, dansende, rijmende zinnen beantwoord. De vrolijke tekeningen van Noëlle Smit passen schitterend bij de woorden en vertellen een prachtig eigen beeldverhaal. Na het lezen van dit boekje willen kinderen alleen maar meer, meer, méér en weer, weer, wéér!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ga je mij kietelen? | boekwijzerGa je mij kietelen? van Mies van Hout
Aan de hand van de sprankelendste spannende, grappige of juist ontroerende waargebeurde verhalen geeft Annet Huizing ons een gevoel bij wat het recht nu eigenlijk inhoudt. Buitengewoon informatief, bijzonder sterk geïllustreerd, zet aan tot denken, nodigt uit tot discussie en is boven alles gewoonweg heel heel HEEL erg leuk. Een van de beste non-frictieboeken die ik ken.
HIER kun je het boek aanschaffen, een filmpje over het boek bekijken of bewaren in je tiplijst.


PRENTENBOEKEN 2 & 3 JAAR

De bril van Beer | boekwijzerDe bril van beer van Leo Timmers
Ik kan mijn bril nergens vinden.
Zonder bril zie ik niet zo goed.
Ontmoet Beer, het nieuwe hartveroverende personage uit de toverdoos van Leo Timmers. Al op de eerste bladzijde zullen kleine lezers (en voorlezers) hardop moeten lachen omdat de bril van Beer gewoon op zijn hoofd staat. Timmers werkt het het verhaal prachtig uit. Beer gaat naar Giraf (waar hij zijn bril vast heeft laten liggen) en ziet op zijn weg daarheen allerlei dieren die hij niet eerder zag. Een hert, een krokodil, een olifant… Tja, zonder zijn bril lijkt een grijze steen inderdaad wel wat op dat grote beest. Maar als hij al dat moois mét zijn bril op aan Giraf wil laten zien, zijn alleen een steen, struik, boomstam over… Zou zijn bril kapot zijn?
Dat er een echt rood brilletje bij het boek zit, maakt het feest compleet.
HIER kun je het boek aanschaffen, een filmpje over het boek bekijken of bewaren in je tiplijst.


We bakken een dierentuin | boekwijzerWe bakken een dierentuin van Marit Törnqvist
De zee stijgt en het ijs blijft smelten.
Ik moet iets doen, denkt Arend.
De andere dieren maken zich weinig zorgen.
‘Het is wel vaker warm geweest’, zegt het wildebeest.
‘Bemoei je met je eigen zaken’, sist de slang.
‘Ik houd het hoofd wel boven zee’, grapt de giraf.
Geen dier dat Arend gelooft. Wat nu?
Een voorleesverhaal over de opwarming van de aarde. En over de kracht van vriendschap en samenwerking.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Heb jij misschien Dinosaurus gezien? | boekwijzerHeb jij misschien Dinosaurus gezien? van David Barrow

Heb jij misschien Dinosaurus gezien? is het schitterende vervolg op het buitengewone prentenboek Heb jij misschien mijn olifant gezien? In dat boek speelden een klein jongetje en een grote olifant verstoppertje. De ene verstopplek van de olifant was nog slechter (én grappiger) dan de andere, maar gelukkig kon het jongetje nógal goed doen alsof hij hem niet ziet. Dit keer gaan het jongetje en de olifant samen op zoek naar dinosaurussen. Er zijn er vast wel een paar in de stad. Maar dan moeten ze wel heel goed zoeken. Toch?
Wat een waardige opvolger! Dit prentenboek is even sfeervol geïllustreerd, verrassend, fantasierijk, interactief en ongelooflijk grappig als het eerste deel. Machtig kleurgebruik en een prachtig rond verhaal. Om bij op het puntje van je stoel te zitten of helemaal in te verdwijnen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Mijn tante en mijn oom die wonen in een eikenboom | boekwijzerMijn tante en mijn oom wonen in een eikenboom van Annie M.G. Schmidt en Noëlle Smit
Ik heb een tante en een oom, 
die zitten in een eikenboom.
Dit onweerstaanbaar grappige versverhaaltje van Annie M.G. Schmidt werd door Noelle Smit geïllustreerd en is zo opnieuw toegankelijk gemaakt voor heel veel nieuwe lezers. De verbeelding van de boom is betoverend. Je wil er spelen, klaureten, slapen, eten, wonen…
Eerder werden de klassieke versjes over Dikkertje Dap en M’n opa van Schmidt ook al door Smit van schitterende nieuwe illustraties voorzien. Het zijn boeken om te verzamelen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


PRENTENBOEKEN 4 & 5 JAAR

De restjes van de zon | boekwijzerDe restjes van de zon van Edward van de Vendel & Jet Parent
De hele zomer doen alsof er niks aan de hand is en dan zomaar wegblijven? De dieren achterlaten met al die somberheid? Vos Uil en Das vinden de zon maar een gladjakker. Een dikke vette… dinges! Tot Veldmuis oppert dat de zon vast ergens wat restjes van haar stralen voor hen heeft achtergelaten. Vol goede moed gaan ze op zoek. Maar als ze niks vinden, gaan de snorharen en dierenschouders steeds meer hangen…
In zijn prachtige vertelling (dit is een boek met lekker veel tekst) laat Edward van de Vendel de dieren het plezier en de vrolijkheid terug vinden op een plek waar ze het niet zochten. De zoektocht, de natuurpracht, de briljante vondst en de dieren worden door Jet Parent betoverend verdeeld. De restjes van de zon is (ook) een hoopvol boek in verdrietige tijden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


151 boeken | boekwijzer151 boeken van Pim Lammers & Hedy Tjin
Rosa heeft geteld: 151 boeken in de boekenkast op school. 151, en niet één over haar. Dan krijgt ze een briljant idee…
In mooie, rake zinnen vertelt Pim Lammers in dit beeldschone prentenboek het ontroerende, belangrijke verhaal van een krachtig, inventief meisje dat met humor toont hoe de wereld in boeken eruit moet zien.
Want boeken herbergen niet alleen avonturen, ideeën, kunst, schoonheid en tovertaal. Het moeten ook plekken zijn waarin je jezelf kunt herkennen of een ander kunt leren kennen. Waarin je jezelf kunt vinden of anderen kunt ontmoeten en leren begrijpen.
De sfeervolle, karakteristieke tekeningen verbeelden het verhaal schitterend. Het omslag zou ik zo aan de muur willen hangen. Dat er in het boek ook ruimte is voor tekeningen van kinderen is niet alleen inventief, maar ook zeker prikkelend. Zij tekenen Superman in een paarse jurk en Super Mario in een rolstoel. Hoe zou jouw kind of klas zijn of haar held het liefst zien? 

HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Vleertje Muis waait weg | boekwijzerVleertje muis waait weg van Susanne Roos & Aniek Bartels
Dit is de tweede heel fijne voorleesbundel over Vleertje muis en het is weer genieten.
Het kleine vleermuisje en zijn vriendjes maken weer heel veel avonturen mee. Zo wordt de kapotte knuf van Vleertje wel heel lief gemaakt door Egel, maar ruikt en voelt hij daarna helemaal niet meer vertrouwd. Of moeten ze Mot troosten als ze haar vergeten bij verstoppertje spelen. Naast de lieve, grappige verhalen is er ook een knap, erg geestig interactief tussendoortjes waarbij de lezer mee mag zoeken met verstoppertje (waarbij Mot dus vergeten wordt). De tekeningen van Aniek Bartels passen prachtig bij de fijne vertelstem van Susanne Roos. Samen geven ze Vleertje een karakter dat ik niet graag mee zou missen in kinderboekenland. De teksten zijn perfect om kinderen kennis te maken met wat langere verhalen en de avonturen zijn een mooie voorbode voor een heerlijk zachte slaap.
HIER kun je dit boek aanschaffen of bewaren in je tiplijs en HIER het eerste deel.


Rana | boekwijzerRana van Marieke ten Berge
In dit betoverende prentenboek neemt Marieke ten Berge je mee naar het Hoge Noorden. De zomer is er voorbij. Kleine Rana en haar moeder maken zich op voor de maandenlange poolnacht. Op zoek naar lekkere hapjes komt Rana in een sneeuwstorm terecht. Ze raakt haar ijsbeersporen en de bergen van thuis kwijt. Met hulp van een grote beer, de verhalen van haar moeder en het noorderlicht gaat ze op zoek naar huis.
De tekeningen van de eindeloze nacht, de natuurpracht, het noorderlicht en Rana’s zachte vacht zijn sprookjesachtig mooi. Ze passen prachtig bij de magie van het verhaal dat ook een element van een beeldschoon oud volksverhaal over het ontstaan van het noorderlicht omvat. Ten Berge vertelt er je achter in het boek alles over. Rana zal vast lievelingsprentenboek voor heel veel kinderen worden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BOEKEN GROEP 3 & 4

Punkertje | boekwijzerPunkertje van Erik & Elle van Os en Hugo van Look
Dit is een van de allerleukste leesboeken voor beginnende lezers van dit moment. Zo geestig, goed verteld, taalrijk en mooi geïllustreerd. Wat een aanwinst! Punkertje is een klein, geweldig en stoer meisje, maar daar denken de Dame en de Heer bij wie ze is geboren anders. over. Ze vinden haar te raar en laten haar achter bij de winkel van Kaat. Daar heeft Punkertje het goed, iedereen is dol op haar en punk-mutsen zijn razend populair. Als de Dame en de Heer dát ontdekken, willen ze haar terug. Gelukkig heeft Punkertje daar zelf ook nog wat over te vertellen.
Luister naar de schitterend allitererende zinnen en lach samen om de fantasierijke verzinsels en levendige tekeningen. Een boek waarvan ik nu al weet dat het veel vaker dan één keer gelezen zal worden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt | boekwijzerIk heb mijn zusje kwijtgemaakt van Mohana van den Kroonenberg & Nadia Meezen
Ik ben Kos en ik heb mijn zusje kwijtgemaakt..
Het was heus de bedoeling niet. Kos was eigenlijk alleen maar even heel boos op zijn ouders. Hij wilde niet echt wegvluchten door de heg, het park in. En het was al helemaal niet de bedoeling dat hij opeens niet meer wist achter welke struik hij zijn zusje Soof had verstopt. Maar nu hij Soof kwijt is, kan hij natuurlijk niet terug naar huis. Hij moet haar vinden. Op zijn avontuurlijke zoektocht beleeft Kos veel spannends en maakt hij bijzondere nieuwe vrienden. Mohana van den Kroonenberg is er wonderwel in geslaagd om het verhaal helemaal vanuit belevingswereld van Kos te beschrijven. Je kruipt écht in zijn fantasierijke hoofd. De vele illustraties van Nadia Meezen zijn sfeervol en warm.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De sneeuwkoningin | boekwijzerDe sneeuwkoningin van Bette Westera & Aida de Jong
Ergens in het zuiden van Zweden woonden een jongen en een meisje met hun ouders in een kleine boerderij aan een meer. Werd het er winter en begon het met sneeuwen dan mochten de kinderen elke zaterdagavond naar de zolder. Daar lagen zeven pakjes klaar die – als het licht van de lamp in de kamer erop scheen – nog mooier glommen dan het water van het weer bij vollemaan. In ieder pakje zat een voorwerp waar een verhaal bij hoorde. Het verhaal van de Sneeuwkoningin. In tinkelende rovertaal vertelt Bette Westera over Arne die wordt meegenomen door de Sneeuwkoningin en Janna die haar vriend gaat zoeken in het verre noorden van Finland. Wat een beeldschone hervertelling. De sprookjesachtige illustraties van Aida de Jong passen prachtig bij het tijdloze verhaal.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Er was ook eens… | boekwijzerEr was ook eens van Milouska Meulens & Djenné Fila
Er was ook eens… vertelt sprookjes die mensen al duizenden jaren op alle continenten delen, maar tegelijkertijd nog nooit vertelde verhalen zijn.  Milouska Meulens husselde het oude door elkaar, overgoot het met haar eigen fantasie en bracht de verhalen zo dat ze passen bij onze tijd. De beelden van Djenné Fila hebben eenzelfde diepte en kracht. Zij maakte de illustraties vol prachtige patronen op de kaften en bladzijden van oude sprookjesboeken. Zo werd dit een boek dat straalt van verbeeldingskracht, heldere boodschappen, schitterende levenslessen. Of het nu gaat over een verborgen land dat bestond toen de werelddelen nog aan elkaar plakten als koekje op een bakplaat, over een verdrietige prins die zich volkomen onzichtbaar voelt en besluit de Leegste Leegte te zoeken, of over een Omama die verhalen vertelt die niet vergeten mogen worden… De zeven sprookjes voeren je op unieke wijze mee naar dat wat er allemaal ook eens was.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BOEKEN GROEP 5 & 6

Maysa & Musa en het koekjesmysterieMaysa en Musa en het koekjesmysterie van Zanik Mian & Kyan Cheng

Van de schrijfster van de prachtserie over Omar is dit het eerste deel van een nieuwe nogal te gekke en ontzettend grappige serie.
Maysa en Musa zijn een tweeling van tien jaar. In veel zijn ze tegenpolen. Zij is zo iemand die zich altijd probeert te gedragen, maar daar nooit in slaagt omdat er steeds onverwachte dingen gebeuren of haar gedachten haar mee voeren. Musa is niet zo’n dagdromer. Maar ze zijn ook in veel dingen hetzelfde. Zo zijn ze allebei rommelkonten (de vloer is geen lava, maar papa zegt dat het levensgevaarlijk is om in onze kamer te lopen). En als tijdens de ramadan in de moskee de koekjesbouwwerken vernield worden, willen ze er allebei achter komen wie dat heeft gedaan. Daar hebben ze al hun tweeling-spion-intuïtie bij nodig. Dit verhaal is – net als de Omar-boeken (ken je die al?) – heel vlot geschreven en verrijkt met vele stripachtige tekeningen. Werkelijk genieten!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


atta | boekwijzerAtta van Jolien Janzing & Linde Faas
Er zijn van die momenten in een mensenleven dat je op het punt staat iets te doen waarvan je weet dat het heel fout kan aflopen.
In Atta’roepen Jolien Janzing en Linde Faas de oertijd schitterend en vol avontuur tot leven.
Heldin van het verhaal is de elfjarige Atta die met haar Keverclan in het Koele Oord leeft. Op een dag gaat ze stiekem achter de mannen aan om mee te doen met de jacht. Als ze een woedende mammoet tegenkomen, raakt ze in de vlucht iedereen kwijt en komt ze bij een andere clan terecht, een Neandervolk. Zal ze ooit de weg naar huis nog vinden
Wat een meeslepend geschreven verhaal. Haast (en knap) onopgemerkt komen lezers ontzettend veel te weten over de tijd waarin Atta leeft. Het omslag in de diepe, zachte kleuren, de adembenemende landschappen, de karakters en spannende perspectieven van Linde Faas versterken het verhaal schitterend.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Virginia | boekwijzerVirginia van Ida Does & Daniëlle Nijboer
‘Ffffffffffww,’ klonk de adem van Afefe. ‘Virginia, je wilt vrij zijn,’ fluisterde ze haar in het oor. ‘Houd vol, wees sterk!’
Ken je Afefe? De magische wind die vanuit Afrika de hele wereld rondvliegt. Die je te hulp kan schieten als je in nood verkeert. Die je omhelst met onzichtbare armen. Virginia – het dappere hoofdpersonage uit dit bevlogen, Caribische verhaal – kan de stem van deze wind horen. Ze is een tot slaaf gemaakt meisje dat moet werken op het Arubaanse land van Shon Jan. Ze droomt van een leven in vrijheid, weg van de vernedering van de slavernij.
Dit boek brengt hulde aan het bijzondere, inspirerende levensverhaal van Virginia, het meisje dat vastberaden was om haar vrije hart te volgen.
Virginia is het eerste in een reeks Afefe-stories waarin verhalen van vrouwen die in koloniale slavernij moesten overleven verteld zullen worden. Ida Does is de bevlogen verteller en de illustraties van Danielle Nijboer zijn prachtig. Achter in het boek staan nog een verklarende woordenlijst en bijzondere feiten over Virginia, de plekken uit het boek en andere personages. Ik kijk zeer uit naar het volgende deel.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


 

Paddenstoel & co | boekwijzerPaddenstoel & co van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders
Net als in zijn eerdere fantastische boeken spoort Geert-Jan Roebers (hij noemt zichzelf ‘de bladluis’) kinderen van het voorwoord tot en met het nawoord aan om zich te verwonderen over en verdiepen in de natuur. In dit heerlijke boek gaat het over paddestoelen. Denk je dat die gewoon zijn? Vergeet het maar. Je ontdekt hoe ze eruit zien, hoe ze heten, maar ook spectaculaire feiten, giftige soorten, schimmelige onderwerelden en wat schimmels eigenlijk zijn. Een ongelooflijk spannend, origineel boek dat kinderen ook aanspoort om zelf aan de slag te gaan. Achter in het boek lees je bijvoorbeeld hoe je een sporentprent kan maken of hoe je paddestoelen zelf kunt kweken. En het boek sluit af met een ultieme Welke schimmel ben jij?-test. De vrolijke tekeningen van Wendy Panders verhelderen het verhaal bijzonder fraai. 
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BOEKEN GROEP 7 & 8

De spin en de sleutel | boekwijzerDe spin en de sleutel van Anna Woltz

Anna Woltz slaagt er weer in om een moet-in-één-keer-uit-verhaal te schrijven met twee onvergetelijke karakters die om en om aan het woord komen: Atlas en Elena.
Door een noodgeval moet Elena naar het (voor haar) einde de wereld. Daar ontmoet ze Atlas, haar neef die weggelopen lijkt te zijn uit de vorige eeuw. Hun eerste ontmoeting is even hilarisch als ongemakkelijk. Elena ratelt maar door over haar creepy stiefoom en neven met rare namen. Ze heeft geen idee dat Atlas een van hen is. Het markeert de toon van dit even heerlijke als indringende boek.
Met vaart én diepgang stort Woltz je in de levens van deze tieners. Ontdek je wat hun problemen (Elena heeft het liever over uitdagingen) zijn en hoe ze elkaars redder worden. De spin en de sleutel geeft een scherpe inkijk in het leven van een jonge influencer (als je op zoek gaat naar hartjes, moet je ook tegen haat kunnen), in een worsteling met long covid en toont hoe je hoofd met je op de loop gaat als je geen ruimte kunt geven aan je verdriet. Allemaal lezen hoor!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Manie Schaafijs | boekwijzerManie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen & Hedy Tjin 
Wat een weergaloos, meesterlijk verteld en verbeeld, uniek verhaal is Manie Schaafijs.
Zindzi Zevenbergen neemt ons mee in het levensverhaal van haar opa Francisco die op jonge leeftijd vlucht van het eiland Madeira op zoek naar een beter bestaan. Hij reist van Brazilië naar Suriname, naar Trinidad en weer terug. En wij lezers reizen met hem mee. We voelen waar hij mee worstelt, zien hoe hij zijn grote liefde vindt en kinderen krijgt en ontdekken ook hoe hij schaafijs met een smaakje bedenkt en gaat verkopen.
De flitsende, schitterende tekeningen van Hedy Tjin en spannende opmaak brengen een dynamiek in het verhaal die zowel heel erg geestig als verdiepend is. Zo luisteren en kijken de familieleden van Zevenbergen mee en voeren ze met om de hoeken van de bladzijden kijkende gezichten in spraakwolkjes voortdurend gesprekken met elkaar over het verhaal. In fel roze wordt veelvuldig en helder uitleg gegeven over plaatsen of achtergronden of termen. Manie Schaafijs is een familiegeschiedenis, geschiedenisboek, historische roman en kunstwerk in één. Hulde!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


De jongen die van de wereld hield | boekwijzerDe jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen
Tjibbe Veldkamp schreef met deze magische vondst (wederom) een absoluut meesterwerk.
Wat een geluk dat ik er ben! dacht Adem. 

Adem is een mogelijk kind, ontstaan toen zijn vader en moeder elkaar voor het eerst kusten. Liefde op het eerste gezicht… Ze hoeven hem alleen nog maar te maken, dan zal hij echt leven, een echt mens worden. Maar het gaat mis. Zijn vader schrijft een briefje, zijn moeder verliest het. Weet waarschijnlijk niet eens dat hij het geschreven heeft. Ze dreigen door te gaan met hun leven, zonder elkaar. En dat zou betekenen dat Adem geen leven krijgt. Barkov, de waker over al die kindjes (lichtjes) die geboren kunnen worden, weet dat het beter is beter om Adem niet te helpen. Van helpen komt ellende, zo zeker als een anker zakt. Toch geeft hij hem een kans. Hij moet zijn ouders bij elkaar brengen, daarvoor heeft hij zolang een zandloper loopt. En met die opdracht blaast Barkov hem tot leven.
Het is onmogelijk om dit boek weg te leggen. Het is zo filmisch beschreven dat je je haast niet voor kunt stellen dat je nog aan het lezen bent. Wat een beeldschoon, schitterend geschreven, liefdevol boek. De ontroerende, zachte illustraties in zwart-wit zijn van Mark Janssen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Over een zombiefilm en gelukkige getallen van Jaco Jacobs
De Zuid-Afrikaanse schrijver Jaco Jacobs zuigt je vanaf de eerste bladzijden zijn machtige verhaal in. Daarin legt Kip de lezer uit waarom hij zijn buurjongen Drikus een bloedneus heeft geslagen. Je snapt hem en een hoofdstuk later Drikus ook. Vanaf dat moment wil je niets liever dan weten hoe het deze sympathieke jongens vergaat. Kip is gek op getallen, zijn vader overleed en sindsdien komt zijn moeder het huis niet meer uit. Drikus is ernstig ziek en fan van zombiefilms. Met vloeiende vaart beschrijft Jacobs hoe de kinderen samen een film maken en daarbij een criminele bende in de weg zitten. Net als in zijn eerder bekroonde Een mooie dag om in een boom te klimmen trekt Jacobs de Zuid-Afrikaanse wereld waar de kinderen in leven beeldend invoelbaar op. Hoewel de onderwerpen best heftig en verdrietig zijn, wordt het verhaal door de zachte, eerlijke toon nooit te zwaar. Lees maar mee: Misschien is doodgaan net zoiets als het getal o. Het bestaat echt en is nodig omdat anders niets betekenis heeft. Maar dat is heel erg moeilijk te begrijpen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BOEKEN BRUGKLAS EN OUDER

de waarschijnlijkheid van alles | boekwijzerDe waarschijnlijkheid van alles van Sarah Everett 
Kemi Carter is gek op wetenschap en vooral op kansberekeningen omdat je daarmee de toekomst kunt voorspellen. Je kunt er immers mee berekenen hoe waarschijnlijk het is dat iets wel of niet zal gebeuren. Haar leven staat op zijn kop als ze hoort dat er een kans is van 84,7% dat asteroïde AMPLUS-68 binnen vier dagen inslaat op aarde. Kemi wil iets doen om het voor haar familie makkelijker te maken. Ze besluit een tijdcapsule te maken, waarin de spullen van waarde van haar familie bewaard worden.
Dit is een prachtig boek over onwerkelijke pijn, over gevoelens waar je met je verstand niet bij kunt. En ook over de strijd om een rechtvaardigere wereld. Over lawaai maken tegen onrecht. Dat dat kan door actievoeren en ook door jezelf te zijn, zonder je te schamen. Door te zeggen: Ik ben er en ik tel mee.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Pardalita | boekwijzerPardalita van Joana Estrela
Wat als ik het ben?
Raquel woont in Portugal, haar ouders zijn gescheiden, haar fijne, beste vrienden heten Luísa en Fred. Als Pardalita bij haar op school komt verandert alles. ‘She’s like a Rainbow.’ Raquel wil alleen nog maar bij haar in de buurt zijn, maar zich ook niet opdringen. Wat betekenen al deze  gevoelens? In deze krachtig vormgegeven graphic novel wisselen stripachtige pagina’s, teksten, heden en verleden elkaar af. Het is een feest om in het hoofd van Raquel te kruipen, haar (idealistische) moeder, vrienden en natuurlijk vooral haar gevoelens voor Pardalita te leren kennen. De tekeningen zijn verfijnd en passen prachtig bij de toon van Raquel en de prikkelende vaak filosofische gedachten die de personages hebben. Zoals wanneer Raquel zich afvraagt of het tegenovergestelde van de waarheid een leugen is? Of dat er nog iets tussenin, verborgen tussen de twee bestaat.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


jona | boekwijzerJona van Anna van Praag
De oma van Jona lijdt aan beginnende alzheimer. Al een tijdje raakt zij niet uitgepraat over over haar geliefde Simon. Alleen… de oma van Jona was helemaal niet met een Simon getrouwd. Sterker nog: niemand weet over wie ze het heeft. Jona heeft het verhaal zonder er goed over na te denken ingeleverd als mogelijk thema voor zijn profielwerkstuk. Maar als het uitgekozen wordt en hij aan de losse Elin en eigenzinnige Lucas wordt gekoppeld is er geen weg meer terug. De zoektocht naar, door en van herinneringen brengt grote spanningen tussen Jona en zijn vader. En hoe zit het eigenlijk met Jona’s vroegste duistere herinnering?
Tot het rookgordijn ineens optrekt en daar zijn vader staat die naar hem kijkt alsof Jona een soort monster is en niet gewoon zijn kindje. ‘Jouw schuld.’
Oef, wat een indringend, spannend, meeslepend boek voor jong volwassenen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Sherlock Holmes - Een studie in rood | boekwijzerHet eerste avontuur van Sherlock Holmes van Arthur Conan Doyle & Vincent Mallié
Wat een waanzinnige manier voor jong volwassenen om kennis te maken met de fameuze Sherlock Holmes. Dit schitterend uitgegeven boek bestaat uit twee delen. Het eerste vertelt Watson hoe hij Holmes als student ontmoet en met hem in een appartement in Baker Street 221 gaat wonen. Spoedig ontdekt hij dat Holmes over een buitenaards analytisch vermogen beschikt en is hij met zijn intrigerende, energieke, gedreven, mystieke huisgenoot op pad om een duisteren moordzaak te ontrafelen. Het tweede deel voert de lezer verder terug in de tijd, naar Utah en blijkt noodzakelijk om de geschiedenis in volle omvang te begrijpen. De vele illustraties, soms paginagroot, van Vincent Mallié dragen bij aan het gevoel dat je met dit boek een klassiek stuk in handen hebt.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren. En HIER een vergelijkbaar boek over Arsène Lupin vinden.


POËZIE

Ik denk dat ik ontvoerd ben | boekwijzerIk denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers & Sarah van Dongen
Pim Lammers dicht de kinderwereld bijeen in zijn eerste dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben. Over wakker blijven als de oppas er is, of geen zin in de familiedag, over tante Ben, of de nieuwe vriendin van papa. Over boosheid boven zwijgen, over harde woorden als: ‘je hoort hier niet’, over de vraag wat je eigenlijk moet met sorry en over over oefenen voor verdriet…
Zijn observaties zijn beeldend, scherp, geestig, herkenbaar en raken me geregeld zacht in mijn hart. Zoals bij het gedicht Opa:
Maar ze hoeven niets meer te zeggen. / Ik weet het, ik heb het al door. / Ze hoeven me niets meer uit te leggen. De stilte was ze voor.
De wonderschone illustraties in zachte, diepe kleuren van Sarah van Dongen sluiten naadloos aan op de intieme sfeer van de bundel.

HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


Nog lang geen later | boekwijzerNog lang geen later van Kees Spiering & Jeska Verstegen
Edward van de Vendel verwoordt het prachtig in het voorwoord van deze fenomenale dichtbundel: Wie de gedichten van Kees Spiering leest, begrijpt opeens hoe je tegelijkertijd nu en ooit kunt leven (… en) dat poëzie een hemel kan zijn. Spiering dicht in Nog lang geen later een wereld bijeen. Steeds opnieuw verwondert hij door iets, soms heel dichtbij, met zijn kundige, talige, tovenaarspen te beschrijven. Het gaat over een eerste liefde, een boekenkast als tijdmachine, Greta Turnberg, liever met z’n allen weg dan in je eentje nog zijn en nog zoveel meer. De gedichten zijn zoals Spiering de kloof een in hoofd woorden geeft: Tussen waar ik ben en wil zijn. Tussen daar en hier, nu en ooit. 
De magisch mooie, spannende schilderingen van Jeska Verstegen passen beeldschoon bij het gevoel van de bundel: ze vertellen een verhaal en laten evenveel te raden over.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *