Boekwijzer tipt in januari

Je kunt deze (voor)leesboeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


Vogel en Beer - De picknick en andere verhalen | boekwijzerVogel en Beer van Jarvis (vertaling: Tjibbe Veldkamp) (3+)

Al na het lezen van één verhaal wist ik: de kinderboekenwereld is twee prachtige personages rijker.
In dit mooi uitgegeven boek lees je vier verrukkelijke voorleesverhalen over Vogel en Beer. Of ze nu een bijzondere bloem ontdekken, gaan picknicken zonder picknick, niet even goed kunnen schilderen of samen wegkruipen onder een knus dekentje… het is allemaal even heerlijk om mee te maken en zit vol herkenbare emoties.
De avonturen zijn niet alleen ontzettend grappig en slim geschreven, ze tonen ook zo lief en hartverwarmend hoe het is om een allerbeste vriend te hebben. De zachte, emotievolle tekeningen passen perfect bij de verhalen. Wat een fijn boekje om kinderen kennis te laten maken met wat langere verhalen. In het buitenland zijn er al meer bundels verschenen. Laat die maar snel naar Nederland komen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Vleertje Muis waait weg | boekwijzerVleertje muis en Vleertje muis waait weg van Susanne Roos & Aniek Bartels (3+)
Dit is de tweede heel fijne voorleesbundel over Vleertje muis en het is weer genieten.
Het kleine vleermuisje en zijn vriendjes maken weer heel veel avonturen mee. Zo wordt de kapotte knuf van Vleertje wel heel lief gemaakt door Egel, maar ruikt en voelt hij daarna helemaal niet meer vertrouwd. Of moeten ze Mot troosten als ze haar vergeten bij verstoppertje spelen. Naast de lieve, grappige verhalen zijn er ook knappe, erg geestige, interactieve tussendoortjes waarbij de lezer mee mag zoeken met verstoppertje (waarbij Mot dus vergeten wordt). De tekeningen van Aniek Bartels passen prachtig bij de fijne vertelstem van Susanne Roos. Samen geven ze Vleertje een karakter dat ik niet graag meer zou missen in kinderboekenland. De teksten zijn perfect om kinderen kennis te maken met wat langere verhalen en de avonturen zijn een mooie voorbode voor een heerlijk zachte slaap.
HIER kun je deel een en HIER deel twee aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

bam ik lees | boekwijzerDe BAM! Ik lees – boeken van uitgeverij Volt (6+)
Goed nieuws! Er zijn maar liefst zes nieuwe delen in de BAM – Ik lees-serie verschenen. In deze briljante non-fictieboeken voor beginnende lezers komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod. Er was al een boek over voetballen, paarden, honden, panda’s, gamen en haaien en die reeks is nu uitgebreid met boeken over tekenen, spinnen, dansen, krokodillenracen en vulkanen. Het idee van de serie is dat je veel gelukkiger en makkelijker leert lezen als je leest over onderwerpen die je écht interesseren. En daar ben ik het helemaal mee eens. De boeken zijn stuk voor stuk uitmuntend geschreven en geïllustreerd en horen wat mij betreft in elk huis en in elke school thuis.
Eerder maakte ik al eens een reel over de eerste zes delen.

Jefferson | boekwijzerJefferson, deel 1 en deel 2 van Jean-Claude Mourlevat (9+)
Oeh, ik gun het elk kind om in dit steengoede boek van de winnaar van de Nobelprijs voor Jeugdliteratuur te verdwijnen. schreef ik over het eerste deel over Jefferson. In dit ongelooflijk spannende boek ontrafelt hij samen met zijn beste vriend Gijsbert als ware detectives de toedracht en het onbarmhartige netwerk dat achter een genadeloze daad zit. Dit tweede deel is gelukkig weer ontzettend goed! Het boek speelt zich eveneens ingenieus af in de dieren- én in de mensenwereld. Dat is nergens vreemd of ongeloofwaardig. Sterker: het versterkt de verhaallijnen intens. De boeken over Jefferson zijn razend knap geschreven, vol vaart, humor en met adembenemende cliffhangers.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

 

De Verboden Duinen | boekwijzerDe verboden duinen van Marjolein Visser & Sophie Pluim (10+)
Een bijzondere, nieuwe persoon in je leven betekent een nieuwe kans, denkt Mila. En misschien wel een vriendschap.
In dit buitengewoon mooi geschreven, spannende en gevoelige verhaal komen de verteller en de elfjarige Mila zelf om en om aan het woord.
Die vorm werkt fantastisch, want door het in sprankelende taal geschreven logboek van Mila kruip je in haar hoofd. Je leest hoe zij een briljant plan bedenkt om vrienden met Eline te worden. Dat lijkt haar veel fijner dan gedoe met ouders of school: Haar vader is vertrokken, haar moeder werkt keihard en kan de eindjes maar net aaneen knopen. Daardoor moet Mila vaak mee werken in het hotel en is er geen geld over voor leuke dingen.  Tussen Mila en Eline ontstaat een hartroerende vriendschap. Maar wel een waar de ouders van Eline het niet mee eens zijn.
De verboden duinen is werkelijk een prachtig verhaal waarin kansenongelijkheid een plek krijgt en dat toont hoe een bijzondere vriendschap alles kan veranderen. Dit mag je niet missen!
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Umbrador | boekwijzerUmbrador van Marieke Smitshuis (10+)
Daar ben je dan. Op de valreep.
In dit fantasierijke avontuur reis je met de dertienjarige Jinna mee naar het wonderlijke land Umbrador: het Schaduwrijk waar Schaduwwezens met magische talenten wonen. Jinna blijkt een niet alleen een Schaduwwezen, ze is ook de belofte die het land moet verlossen uit de ijskoude greep waarin de wrede Schaduwvorst Fulgis en zijn draak de Nizar het land gevangenhoudt.
In krachtige, korte hoofdstukken neemt Marieke Smitshuis haar lezers mee in dit gloeiende avontuur over goed en kwaad, over onvoorwaardelijke vriendschappen, over magische kunsten en bijzondere dieren. Niet weg te leggen en ook heel fijn om voor te lezen.
Jeska Verstegen maakte het schitterende omslag en de sfeervolle beelden in het boek.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Nog lang geen later | boekwijzerNog lang geen later van Kees Spiering & Jeska Verstegen (12+)
Edward van de Vendel verwoordt het prachtig in het voorwoord van deze fenomenale dichtbundel: Wie de gedichten van Kees Spiering leest, begrijpt opeens hoe je tegelijkertijd nu en ooit kunt leven (… en) dat poëzie een hemel kan zijn. Spiering dicht in Nog lang geen later een wereld bijeen. Steeds opnieuw verwondert hij door iets, soms heel dichtbij, met zijn kundige, talige, tovenaarspen te beschrijven. Het gaat over een eerste liefde, een boekenkast als tijdmachine, Greta Turnberg, liever met z’n allen weg dan in je eentje nog zijn en nog zoveel meer. De gedichten zijn zoals Spiering de kloof een in hoofd woorden geeft: Tussen waar ik ben en wil zijn. Tussen daar en hier, nu en ooit. 
De magisch mooie, spannende schilderingen van Jeska Verstegen passen beeldschoon bij het gevoel van de bundel: ze vertellen een verhaal en laten evenveel te raden over.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


THEMA-REELS

Er kwamen ook drie bijzondere thema-reels online met kinderboekentips voor alle leeftijden:

Een reel met boeken over KLIMAATVERANDERING.

Een reel met prachtige WINTERSE VERHALEN.

Een reel met de mooiste POËZIEBUNDELS (en heel veel extra tips)


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!