Boekwijzer tipte in februari

Je kunt deze (voor)leesboeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


Net goed! | boekwijzerNet goed! van Tjibbe Veldkamp (3+)
Er waren eens drie grote, woeste monsters met smerige smoelen en een slecht humeur.
Als ze op een dag niets liever willen dan plagen en pakken, komen er net drie kleine monstertjes aanlopen…
Maar net als ze de kleine monstertjes niet met rust willen laten, komen de woorden die op de pagina staan in actie. Huh wat? Ja, dat lees je goed. De woorden komen in actie en leren de monsters een lesje.
Tjibbe Veldkamp bedacht een ingenieus, interactief, gruwelijk geestig schouwspel waar kinderen én volwassenen hartlijk om zullen moeten lachen. De woorden kunnen niet zonder de originele opmaak en bijzonder fraaie tekeningen van Rachelle Joy Slingerland.
Steengoed!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De dikste billen van het hele land | boekwijzerDe dikste billen van het hele land (2+)
Liedjes met handgebaren, zingen en dansen, liedjes over je lijf, feesten, seizoenen, dieren, familie, dagritmeliedjes, slaapliedjes, klassiekers… In De dikste billen van het hele land vind je een ongelooflijke hoeveelheid (bijna 200!) kinderliedjes van vroeger en nu. De oude liedjes zijn opgefrist, zodat deze bundel in taal en onderwerp past bij onze tijd. Het spetterende omslag en de vele kleurige, levendige tekeningen in deze dikke verzamelbundel zijn van Annemarie van Haeringen. Dit is werkelijk een moet-je-hebben-en-mag-niet-in-je-boekenkast-ontbreken-boek! De liedjes zijn allemaal via een speciale playlist op Spotify te beluisteren.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Als je moet kiezen | boekwijzerAls je moet kiezen van Louise Drul (3+)
Ga je liever naar school op een vliegende step of op de rug van een reuzenkat? Woon je liever op de maan of diep in de zee? Zou je liever de taal van bloemen of die van dieren willen spreken? En als je over een gespannen koord moest lopen, zou je dan liever hongerige monsters of gloeiend hete lava onder je hebben?
In dit heel erg grappige, bijzonder fraai getekende prentenboek krijgen kinderen steeds de ‘als-je-móét-kiezen’-vraag.
Prikkelend, interactief, vrolijk, soms heel lastig en ook nog eens een geweldige inspiratiebron om eigen vragen te bedenken.
Als ik moest kiezen, koos ik dit boek meteen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Ming Ming | boekwijzerMing Ming en het verhaal van de Chinese dierenriem van Mei fang Tan (3+)
Volgens de oma van Ming Ming zit er een tijger in de buik van haar moeder. Een tijger? Ming Ming dacht dat ze gewoon een zusje zou krijgen.
En zo komt het dat de oma van Ming Ming haar het verhaal van de Chinese dierenriem vertelt. Over de Jadekeizer die heel lang geleden met alle dieren in een prachtig woud leefde. Als het bijna nieuwjaar is stelt Aap voor om het nieuwe jaar naar hem te vernoemen: het jaar van de Aap. Maar dat vinden de andere dieren oneerlijk. De Jadekeizer bedenkt een oplossing. Hij laat de twaalf dieren een spannende race houden…
De beeldende illustraties van Mei Fang Tan in zachte, diepe kleuren geven de dieren een mooi karakter en verbeelden het verhaal van de Chinese dierenriem sprookjesachtig. Extra leuk is het dat kinderen aan het einde van het boek kunnen kinderen kunnen ontdekken welk jaar zij zijn. Ik ben een Geit, wat ben jij?
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

 

vuurtorenbeer | boekwijzerVuurtorenbeer van Mathilde Stein (7+)
Mathilde Stein schreef opnieuw een buitengewoon goed boek voor beginnende lezers. Grote letters, korte hoofdstukken, herkenbare emoties, krachtige woorden, talige zinnen en dat alles in een echt boek, met een echt verhaal. schreef ik een tijdje geleden over haar weergaloze Pluk en Pluis en die woorden gaan zeker ook op voor Vuurtorenbeer. Deze hartveroverend leuke vrolijkerd heeft een heerlijk leven op zijn kleine vuurtoreneiland. Tót hij in de kranten leest over de belevenissen van Avonturenbeer. Opeens lijkt zijn leven maar saai en somber. Maar dan steekt er een gigantische storm op en redt Vuurtorenbeer een drenkeling. En laat dat nou net Avonturenbeer zijn…
Dit boek biedt niet alleen een zinderend, leuk, lief en grappig verhaal, het laat ook innemend zien hoe fijn het voelt om te zijn wie je bent. De vele levendige tekeningen van Piet Grobler zijn schitterend en emotievol. Wat een traktatie voor jonge lezers.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Pluk en Pluis | boekwijzerPluk en Pluis van van Mathilde Stein (7+)
Mathilde Stein schreef een buitengewoon goed boek voor beginnende lezers. Grote letters, korte hoofdstukken, krachtige woorden, talige zinnen en dat alles in een echt, dik boek. Hoe gaaf is dat! Het gaat over vriendschap, het aangaan van je angsten, over de weg naar weg én die naar terug. Pluk en Pluis zijn cavia’s. Als Pluk bij Pluis komt wonen, moet die laatste even wennen. Hij houdt van rustig en kalm en gaat dat wel met die rare Pluk die als een tornado rondjes rent door het hok en wel vijftig keer ‘Yihaaaa’ roept? Maar als hij Pluk leert kennen, snapt hij hem beter. Dat rennen komt van de blij. En Pluk is met heel veel blij, dus valt er een hoop te hollen. Pluk heeft ook een groot geheim. Hij was tot zijn verdriet het dieven-hulpje van de valse Boef B en heeft voor hem een ring gestolen van prinses Miski. Die ring moet terug naar het paleis. En dát gaan Pluk en Pluis samen voor elkaar krijgen. De vele levendige, innemende tekeningen zijn even emotievol en sprankelend als het geweldige avontuur van de twee dappere vrienden.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Maksie | boekwijzerPluk en Pluis van van Mathilde Stein (7+)
Na het briljante Pluk en Pluis – de weg naar terug en Vuurtorenbeer is dit opnieuw een parel voor beginnende lezers van Mathilde Stein. Dit keer is het Maksie het hondje dat het podium rockt. Hij woont bij meneer Koos in de dierenwinkel. Die snapt hem precies en toch zou Maksie zo graag een eigen baas willen. Een stoere, zoals agent Ben van zijn lievelingsprogramma op televisie. Als er alleen oma’s met muffe tassen voor hem langskomen, besluit hij zelf op zoek te gaan naar zijn droombaas.
Stein schreef een spectaculair, prachtig rond avontuur dat barst van leven en vertelplezier. De cartooneske tekeningen van Jan Jutte zijn even dynamisch en kleurrijk als het verhaal. Fantastisch om zelf te lezen en even heerlijk om voor te lezen. Wat een lievelingsboek weer!
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Lijfklets van Belle Barbé & Michal Janssen (6-9)
Samen met onderwijskundige Michal Janssen schreef specialist seksuele opvoeding Belle Barbé het boek Lijfklets. Een bijzonder invulboek dat helpt om op speelse wijze te praten over belangrijke onderwerpen in de seksuele opvoeding. Van je lijf leren kennen tot verliefdheid en van grenzen aangeven tot rolpatronen. De vragen en opdrachten zorgen voor een ongedwongen sfeer waarin alles bespreekbaar is, zonder dat het zwaar of ongemakkelijk voelt. Lijfklets nodigt kind en ouder uit om samen te kletsen, te lachen en vooral veel te leren.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De boom die een wereld was | boekwijzerDe boom die een wereld was van Yorick Goldewijk & Jeska Verstegen (9+)
Er is een boom zo oud en groot als een wereld.
Tussen haar honderden kleuren groen kun je het gevoel hebben dat je helemaal alleen op de wereld bent, maar niets is minder waar. De boom is een wereld vol leven. In dit magistrale boek laten Gouden Griffel-winnaar Yorick Goldewijk en illustratrice Jeska Verstegen je tussen de takken van de boom door (ver)dwalen en daar zestien wonderlijke dieren ontmoeten.
Hun korte verhalen zijn verbluffend veelzijdige kunststukken waar een ongekende levendigheid, gevoeligheid en geestigheid vanuit gaat. Elk van de dieren bracht me een gevoel van herkenning, verlangen of een andere prikkelende gewaarwording.
Zo is er de maanvlinderrups die niet meer hoeft te zijn dan hij is en laat zien dat naast het vurige, kortstondige ook het stille, langzame kan bestaan. Of vraagt de steenuil zich verderop af wát je nou eigenlijk bent. Ben je wat je bent? Of wat je denkt dat je bent? Of wat anderen denken dat je bent?
Ik zou uit elk hoofdstuk wel een paar zinnen willen opschrijven, omdat ze om voor altijd te onthouden zijn. Maar ga het vooral zelf ervaren.
De toon van de vertellingen doet denken aan die van meesterverteller Toon Tellegen. Maar waar zijn werk toch vooral voor volwassenen te begrijpen is, maakt Goldewijk de verhalen met zijn heldere vertelstem ook voor kinderen buitengewoon toegankelijk.
Zijn woorden en de beelden van Verstegen vormen een machtig samenspel van verbeelding en inleving. De illustraties zijn magnetisch. Ze omhullen je, hebben een magische diepte, geven je het gevoel dat de dieren hun verhalen speciaal voor jou vertellen.
Zoals de heelalvis af en toe de dromen van de dieren in de boom bezoekt en dan iets in hen achterlaat, doet dit mooie boek dat ook. Een gedachte, een droom, een besluit, een vraag, of gewoon iets geks, iets onverwachts. Na elk verhaal zit er een stukje van ‘De boom die een wereld was’ in jou.
Dit mag je niet missen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De zeven sleutels | boekwijzerDe zeven sleutels – Het pad van de Roverkoning van Tom Rijpert (9+)
De boeken over de zeven sleutels zijn zeker een van de spannendste die ik de laatste tijd las. In dit eerste boek over de zeven sleutels maak je kennis met de hoofdrolspelers van dit magisch mooie avontuur. Tom Rijpert creëert een fantastische wereld waar je al na een paar zinnen in verdwenen bent. Waar zijn al die wonderlijke mensen en een dier naar op weg, waarom werden zij geselecteerd, wat is hun missie en wat is het verhaal van de mysterieuze zeven sleutels? Aan het einde van Het pad van de roverkoning zijn de reizigers gestrand bij de derde poort in het rijk van de roverkoning en kun je niet wachten om te beginnen met het tweede boek dat minstens even goed en misschien zelfs nog beter is. Hulde!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De zeven sleutels - Voorbij de valDe zeven sleutels – Voorbij de val van Tom Rijpert (9+)
De boeken over de zeven sleutels zijn zeker een van de spannendste die ik de laatste tijd las. In dit eerste boek over de zeven sleutels maak je kennis met de hoofdrolspelers van dit magisch mooie avontuur. Tom Rijpert creëert een fantastische wereld waar je al na een paar zinnen in verdwenen bent. Waar zijn al die wonderlijke mensen en een dier naar op weg, waarom werden zij geselecteerd, wat is hun missie en wat is het verhaal van de mysterieuze zeven sleutels? Aan het einde van Het pad van de roverkoning zijn de reizigers gestrand bij de derde poort in het rijk van de roverkoning en kun je niet wachten om te beginnen met dit tweede boek dat minstens even goed en misschien zelfs nog beter is. Hulde!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

de waarschijnlijkheid van alles | boekwijzerDe waarschijnlijkheid van alles van Sarah Everett (vertaling: Esther Ottens) (11+)
Dit boek begint meteen superspannend met een tot de verbeelding sprekend armageddon-scenario.
Kemi Carter is gek op wetenschap en vooral op kansberekeningen, omdat ze daarmee kan bepalen hoe waarschijnlijk het is dat iets wel of niet zal gebeuren. Als ze hoort dat asteroïde AMPLUS-68 op de aarde afkomt en er een kans is van 84,7% dat deze binnen vier dagen in zal slaan op aarde, weet ze: dit is slecht nieuws. Het slechtste nieuws ooit.
Kemi besluit een tijdcapsule te maken, waarin de spullen van waarde van haar familie bewaard worden. Zodat mensen na hen te weten komen wie ze waren.
Deze meeslepende op-het-puntje-van-je-stoel-vertelling is even gevoelig als spannend. Zoals het verhaal zich vastbijt in jou, bijt Kemi zich vast in haar plan. Ze moet en zal ervoor zorgen dat ze van iedereen iets, een Grote Liefde, bewaart, zodat een deel van hen altijd zal blijven bestaan. De vreselijk verdrietige waarheid achter haar missie openbaart zich in de loop van het verhaal en is hartverscheurend.
Sarah Everett schreef een schitterend, zorgvuldig opgebouwd verhaal over de lichtheid van hoop en de zwaarte van verdriet, met personages die van het papier komen. Ze verpakte ook wijze lessen in haar boek.
Zoals dat je mag vechten en lawaai mag maken voor een wereld waarin je wordt behandeld op grond van je persoonlijkheid en niet op grond van de kleur van je huid. En dat lawaai maken kan betekenen dat je actievoert, maar ook dat je je zelf bent, zonder je ergens voor te schamen. Door te zeggen: Ik ben er en ik tel mee.
Prachtig om voor te lezen, om zelf te lezen, om cadeau te doen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

100 antwoorden | boekwijzer100 antwoorden bij seksuele opvoeding van Belle Barbé (voor ouders)
Kinderen komen vaak met onverwachte vragen. Zeker als het om seksualiteit gaat, is het weleens lastig te bepalen wat je wél of juist níét uitlegt. Grijp dan naar dit fantastische boek van Belle Barbé. Zij geeft helder en eerlijk antwoord op heel veel vragen!  Ook actuele onderwerpen als weerbaarheid, gender, vooroordelen en rolpatronen worden benoemd en besproken. Het boek is geschreven in zeer luchtige, toegankelijke toon en straalt van elke bladzijde uit dat seksuele opvoeding  geen ingewikkeld onderwerp hoeft te zijn!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

 

 

 

 


BOEKENPOSTS EN THEMA-REELS VÓL BOEKENTIPS

Er kwamen ook drie bijzondere thema-reels online met kinderboekentips voor alle leeftijden:

Een reel met VOORLEESBOEKEN. (in deze link vind je de hele lijst)

Een reel met prachtige VALENTIJNSBOEKEN (in deze link vind je de hele lijst)

Een post met de gewledige SHORTLIST VOOR DE BOON LITERATUUR PRIJS (in deze link vind je de hele lijst)

Een post met de prachtige GENOMINEERDEN VOOR DE WOUTERTJE PIETERSE PRIJS (in deze link vind je de hele lijst)

 


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!