Boekwijzer tipt voorleesverhalen

Voorleesverhalen 

Je kunt deze (voor)leesboeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


KARTONBOEKEN

Moi Moi – Baby blij (0+)
De figuren en patronen in Baby blij – MoiMoi zijn kleurrijk, ze zijn anders dan anders, en door hun vorm en grote ‘oog’ komen ze direct bij de allereerste blik al heel speels en vriendelijk over. Maar ze zijn meer dan dat: er zit een compleet onderzoek achter hun ontwikkeling – en ze kunnen als ware superheldjes zelfs tranen laten stoppen!
Veel ouders geloven niet dat het zin heeft om baby’s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat voorlezen wel degelijk loont: ouders die hun baby al voor dat ze acht maanden oud zijn voorlezen, zien hun kinderen later hoger scoren op taal. Al na vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat.
In het Baby Lab van de Universiteit van Tokyo testte Dr. Kazuo Hiraki verschillende contrastrijke ontwerpen en klanken. Toen hij de MoiMoi aan baby’s liet zien, hielden deze speelse, gestreepte wezentjes hun aandacht twee keer zo lang vast als bij andere figuren. Ze stopten zelfs met huilen om te kijken!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Tummy Time BoerderijTummy Time van Louis Lockhart
Het is zo bijzonder en goed als er nagedacht wordt over boekjes die al gelezen kunnen worden met de allerkleinsten. Tummy Time is zo’n boekje. Het is speciaal bedacht voor baby’s. De kleurige, vrolijke, bladzijden kunnen als een harmonica worden uitgevouwen waardoor het ook rechtop kan staan. Daarmee is het ook perfect om te gebruiken als baby’tjes op hun buikje gaan rollen, voor hun ‘tummy time :-)’. In dit eerste deel maken kindjes kennis met de dieren die op de boerderij wonen, het is om te draaien voor nog meer mooie beelden én een spiegeltje.
Dit boekje wil je echt hebben! Het volgende deel zal voor buiktijd in Afrika zorgen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Ga je mij kietelen? | boekwijzerGa je mij kietelen van Mies van Hout (1+)
Ga je mij kietelen? luidt de vraag van negen verschillende dieren in dit slim bedachte, stevige, heel erg grappige, interactieve kartonboekje. Flip je de grote flap omhoog dan vind je het originele antwoord. Mies van Hout maakte in de voor haar zo kenmerkende expressieve, kleurige en levendige stijl een heel erg leuk doe-, denk-, speel- én kijkboek in één. Kinderen zullen er geen genoeg van kunnen krijgen, zéker niet van het einde (maar dat verklap ik hier nog even niet ;-)). Voor heel lang en veel voorleesplezier!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Meer meer méér! | boekwijzerMeer meer méér! van Hans en Monique Hagen & Noëlle Smit (1+)
Zullen we zingen?
Ja-ja-jaaa!
Zing mij maar na.
Zullen we zingen, springen, zwemmen, klimmen, dansen, vliegen? In dit mooie, stevige kartonboekje worden vele vrolijke vragen steeds in grappige, pakkende, dansende, rijmende zinnen beantwoord. De vrolijke tekeningen van Noëlle Smit passen schitterend bij de woorden en vertellen een prachtig eigen beeldverhaal. Na het lezen van dit boekje willen kinderen alleen maar meer, meer, méér en weer, weer, wéér!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Mijn grote speelboek | boekwijzerMijn grote speelboek van Ingela P. Arrhenius (2+)
Zoeken, spelen, eerste woordjes, kleuren, cijfers, vormen… Kinderen vinden het allemaal in dit ontzettend vrolijke, leuke grote speelboek van Ingela P. Arrhenius. Het stevige kartonboek ziet er prachtig uit. Op elke bladzijde zie je in een thema (denk aan buitenvoertuigen, cijfers, naar bed, kleuren, dierengeluiden) kleurige afbeeldingen met het woord erbij. En steeds is er achter vilten flapjes nog wat te zoeken en vinden. Of is er een doorkijkje naar de volgende bladzijde. Echt zo’n boek dat voor veel leeftijden leuk is en waar op de groei steeds meer ontdekken is.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijs en HIER vind je net zo’n te gek boek met als thema: de boerderij.

Handboekje voor op het potje gaan | boekwijzerHandboekje voor op het potje gaan van Paule Battault & Anouk Ricard (0+)
Wij zijn dol op de handboekjes van Paule Battault & Anouk Ricard. Na hun Handboekje voor het slapengaan (knipogend naar heel veel herkenbare smoesjes) en Handboekje voor het eten aan tafel is er nu ook een handboekje voor op het potje gaan. Iedereen gaat naar de wc. Papa’s, mama’s., honden, vogels en zelfs vissen (maar dat zie je niet). En als jij wat groter wordt, draag je geen luier meer, dan mag je ook naar de wc. En omdat de wc-pot nog wat t hoog is voor kleine kinderen zijn er handige potjes uitgevonden. Dit mooie, stevige kartonboekje met stoere tekeningen maakt kinderen stapje voor stapje vertrouwt met het potje en dat werkt heel erg goed.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Wat zegt de kleine krokodil op vakantie? | boekwijzerWat zegt de kleine krokodil op vakantie? van Eva Montanari
Eva Montanaris peelt in haar vertederende, speelse, kartonboeken met de fascinatie die kleine kinderen hebben voor geluiden en combineert dat met hun dagelijkse belevenissen. Na de belevenissen van
de kleine krokodil op de crèche en in de speeltuin, mag hij het diertje nu op vakantie. De zon zegt ‘goedemorgen’, de cracker doet ‘kraak’ en de grote krokodil zegt: ‘kom mee!’. Wat zouden de golven, zonnebrand, visjes, het zandkasteel of ijsje voor geluiden maken? En wát zou de kleine krokodil zelf laten horen als grote krokodil zegt dat het tijd is om te gaan?
De zachte krijttekeningen vangen al de vele, vele geluiden en (o zo herkenbare) emoties die bij een kinderdag horen prikkelend en tintelend fris. Ik vind dit een prachtige serie!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


PRENTENBOEKEN

Het snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit! | boekwijzerHet snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit! van Louise Fitzgerald & Kate Hundley (2+)
Goed nieuws! In dit boek staat het snelste verhaaltje voor het slapengaan OOIT! Het is maar tien woorden lang. Alleen…  moet er nog HEEL veel gebeuren voordat die tien woorden uitgesproken kunnen worden.
De luisterende kinderen moeten beloven dat ze gaan slapen zodra het boek uit is, de voorlezer belooft zijn beste voorleesstem op te zetten, er moet een stemoefening gedaan worden, waar natuurlijk voor geklapt wordt, er moet gegaapt en he-le-maal uitgerekt worden en ga zo nog maar heel wat ongelooflijk grappige, interactieve bladzijden door. De sfeervolle, kleurrijke tekeningen van Kate Hindley passen prachtig bij het vrolijke verhaal. Ik weet zeker dat dit een boek is waar kinderen steeds weer om zullen vragen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Cadeautje! | boekwijzerCadeautje! van Miriam Bos (2+)
Cadeautje!  is de beeldschone opvolger van Help! Een verrassing! dat Prentenboek van het Jaar 2024 is. Het is een genot om weer in het leven van de verlegen August en levendige Suus te stappen. Miriam Bos verbeeldt de verhalen  in beeldschone illustraties. Over het eerste boek schreef ik: De onzekerheid, maar ook de opluchting op het gezicht en in de houdingen van August is vertederend. Ze vult de overdaad waar hij zo angstig is passend in heldere kleurexplosies. De spread waar de diertjes op weg zijn en het wondermooie bos zich achter hen uitstrekt is mijn lievelings. Daar blijf ik steeds net wat langer hangen. Help! Een verrassing! is een grappig, lief en erg mooi prentenboek. Het laat zien dat gelukkige gevoelens voor iedereen ergens anders vandaan komen en hoe fijn het is om een vriend te hebben die je beter kent dan je denkt.
In Cadeautje! ontdekken we dat August Suus evengoed kent als andersom. Dit boek wil je niet missen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Lichamen zijn leuk | boekwijzerLichamen zijn leuk van Tyler Feder (3+)
Wat een fan-tas-tisch boek is dit! Eén brok body positivity!
Lichamen zijn leuk! Heel leuk! En fascinerend en állemaal zo wonderschoon anders.
Groot, klein, slungelig, bonkig, dik, dun of ertussenin, rond, gespierd, zacht, strak, waggelend…in dit wervelende boek kom je een ongelooflijke hoeveelheid verschillende lichamen tegen.
Lichamen in alle vormen en maten, in alle kleuren, met op heel veel plekken en ook alle soorten haren, ogen in alle vormen en kleuren, rimpels, spleetjes tussen tanden, een huid met sproetjes of een wijnvlek, littekens, huid in alle kleuren, verschillende buiken, benen, armen, handen, oren en nog zoveel meer…
Dit prachtige prentenboek biedt je een schitterende, spectaculair ruime blik op zo’n beetje elk lichaam dat je maar bedenken kunt. De energieke, innemende tekeningen in diepe kleuren zijn een vrolijke, vurige viering van al dat moois.
Feder laat niet alleen zien hoe bijzonder wij mensen zijn en hoe magisch de veranderingen we doormaken, maar vertelt ook de waardevolle boodschap dat het er vooral om gaat hoe JIJ je lichaam ziet.
Lichamen zijn leuk hoort op elke school en in elk huis thuis.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Een tijger in de trein | boekwijzerEen tijger in de trein van Mariesa Dulak & Rebecca Cobb (vetaling: Bette Westera) (3+) 
We stapten in de trein.
Ik ging met papa naar de zee.
Toen reed er – dit geloof je nooit –
een tijger met ons mee!
En niet alleen een tijger… in deze vrolijke treinreis stappen ook krokodillen in, nijlpaarden, een varken met negen jonge zwijntjes, twee aangeklede hondjes, een muis… En papa? Die heeft niks door. Die zit alleen maar op zijn telefoon te kijken. Zelfs een enorme tijgergrom maakt hem er niet van los. Maar dan…
Een tijger in de trein is niet alleen een ontzettend grappig en fantasierijk avontuur, het bevat ook een mooie boodschap over dat getuur naar onze schermen. Het rijm leest in de schitterende vertaling van Bette Westera ook nog eens zo fijn voor! Een lievelingsboek!

Heb jij misschien Dinosaurus gezien? | boekwijzerHeb jij misschien Dinosaurus gezien? van David Barrow (3+)
Heb jij misschien Dinosaurus gezien?
is het schitterende vervolg op het buitengewone prentenboek Heb jij misschien Olifant gezien? In dat boek speelden een klein jongetje en een grote olifant verstoppertje. De ene verstopplek van de olifant was nog slechter (én grappiger) dan de andere, maar gelukkig kon het jongetje nógal goed doen alsof hij hem niet zag. Dit keer gaan het jongetje en de olifant samen op zoek naar dinosaurussen. Er zijn er vast wel een paar in de stad. Maar dan moeten ze wel heel goed zoeken. Toch?
Wat een waardige opvolger! Dit prentenboek is even sfeervol geïllustreerd, verrassend, fantasierijk, interactief en ongelooflijk grappig als het eerste deel. Machtig kleurgebruik en een prachtig rond verhaal. Om bij op het puntje van je stoel te zitten of helemaal in te verdwijnen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Vlinderkind | boekwijzerVlinderkind van Marc Majewski (vertaling: Edward van de Vendel) (3+)
Ach, wat een een ontroerend mooi en belangrijk prentenboek over jezelf willen en mogen zijn.
Een klein jongentje heeft prachtige vleugels geknutseld. Ik ben een vlinder! roept hij uit. Buiten gaat hij op in een schitterend spel dat in de fijne vertaling van Edward van de Vendel ook nog eens heerlijk voorleest: Als ik mijn vleugels opensla… dan zwier ik en ik zwaai, dan dol ik en ik draai, dan klapper en dan flapper ik. Zijn fantasieën worden abrupt onderbroken door een stel nare pesters. Thuis volgt het verdriet, maar zijn lieve vader helpt hem om opnieuw te beginnen met pakken en plakken en stikken en schetsen en hechten en vlechten. En dan laat het vlinderkind zich nog eens aan de pestkoppen zien…
De tekeningen van Marc Majewski zijn werkelijk verbluffend mooi. Ik zou ze allemaal wel aan mijn muur willen hangen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Net goed! | boekwijzer

Net goed! van Tjibbe Veldkamp & Rachelle Joy Slingerland (3+)
Er waren eens drie grote, woeste monsters met smerige smoelen en een slecht humeur.
Als ze op een dag niets liever willen dan plagen en pakken, komen er net drie kleine monstertjes aanlopen…
Maar net als ze de kleine monstertjes niet met rust willen laten, komen de woorden die op de pagina staan in actie. Huh wat? Ja, dat lees je goed. De woorden komen in actie en leren de monsters een lesje.
Tjibbe Veldkamp bedacht een ingenieus, interactief, gruwelijk geestig schouwspel waar kinderen én volwassenen hartlijk om zullen moeten lachen. De woorden kunnen niet zonder de originele opmaak en bijzonder fraaie tekeningen van Rachelle Joy Slingerland.
Steengoed!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen | boekwijzerBob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen van Maranke Rinck & Martijn van der Linden (3+)
Jullie zagen Bob Popcorn op Boekwijzer vast al vaak voorbij komen, omdat we hier thuis zo dol zijn op de geweldige serie die er over hem verscheen. En nu is er dus ook een prentenboek over dit lievelingspersonage.
Bob is een heel bijzondere maïskorrel. Hij heeft twee armpjes, twee beentjes, altijd honger en wordt om de haverklap woest. Als dat gebeurt ontploft hij en wordt hij een popcorn. In Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen kondigt Bob zelfverzekerd aan dat het vanaf nu allemaal anders zal lopen: ‘Mij zie je niet meer ontploffen!’ Vol overgave en zelfbeheersing toont hij hoe hij zijn driftbuien in toom houdt. Hij ademt in en uit, hij telt tot tien, hij mediteert, hij schreeuwt zijn woede weg…
Maar Bob? Af en toe ontploffen, is toch juist BEST wel lekker?
Dit prentenboek is niet alleen ongelooflijk grappig, goed geschreven en subliem geïllustreerd, het is óók heel helpend om te lezen met je kind als het even heel boos is of was.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

151 boeken van Pim Lammers & Hedy Tjin (5+)
Rosa heeft geteld: 151 boeken in de boekenkast op school. 151, en niet één over haar. Dan krijgt ze een briljant idee…
In mooie, rake zinnen vertelt Pim Lammers in dit beeldschone prentenboek het ontroerende, belangrijke verhaal van een krachtig, inventief meisje dat met humor toont hoe de wereld in boeken eruit moet zien.
Want boeken herbergen niet alleen avonturen, ideeën, kunst, schoonheid en tovertaal. Het moeten ook plekken zijn waarin je jezelf kunt herkennen of een ander kunt leren kennen. Waarin je jezelf kunt vinden of anderen kunt ontmoeten en leren begrijpen.
De sfeervolle, karakteristieke tekeningen verbeelden het verhaal schitterend.Het omslag zou ik zo aan de muur willen hangen. Dat er in het boek ook ruimte is voor tekeningen van kinderen is niet alleen inventief, maar ook zeker prikkelend. Zij tekenen Superman in een paarse jurk en Super Mario in een rolstoel. Hoe zou jouw kind of klas zijn of haar held het liefst zien?
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


POËZIE

Ik heb net een heel mooie lijst met poëzieboeken voor alle leeftijden gemaakt en verwijs jullie daar graag naar.


WAT LANGERE VOORLEESVERHALEN

Vogel en Beer - De picknick en andere verhalen | boekwijzerVogel en Beer van Jarvis (vertaling: Tjibbe Veldkamp) (3+)

Al na het lezen van één verhaal wist ik: de kinderboekenwereld is twee prachtige personages rijker.
In dit mooi uitgegeven boek lees je vier verrukkelijke voorleesverhalen over Vogel en Beer. Of ze nu een bijzondere bloem ontdekken, gaan picknicken zonder picknick, niet even goed kunnen schilderen of samen wegkruipen onder een knus dekentje… het is allemaal even heerlijk om mee te maken en zit vol herkenbare emoties.
De avonturen zijn niet alleen ontzettend grappig en slim geschreven, ze tonen ook zo lief en hartverwarmend hoe het is om een allerbeste vriend te hebben. De zachte, emotievolle tekeningen passen perfect bij de verhalen. Wat een fijn boekje om kinderen kennis te laten maken met wat langere verhalen. In het buitenland zijn er al meer bundels verschenen. Laat die maar snel naar Nederland komen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Vleertje Muis waait weg | boekwijzerVleertje muis en Vleertje muis waait weg van Susanne Roos & Aniek Bartels (3+)
Dit is de tweede heel fijne voorleesbundel over Vleertje muis en het is weer genieten.
Het kleine vleermuisje en zijn vriendjes maken weer heel veel avonturen mee. Zo wordt de kapotte knuf van Vleertje wel heel lief gemaakt door Egel, maar ruikt en voelt hij daarna helemaal niet meer vertrouwd. Of moeten ze Mot troosten als ze haar vergeten bij verstoppertje spelen. Naast de lieve, grappige verhalen zijn er ook knappe, erg geestige, interactieve tussendoortjes waarbij de lezer mee mag zoeken met verstoppertje (waarbij Mot dus vergeten wordt). De tekeningen van Aniek Bartels passen prachtig bij de fijne vertelstem van Susanne Roos. Samen geven ze Vleertje een karakter dat ik niet graag meer zou missen in kinderboekenland. De teksten zijn perfect om kinderen kennis te maken met wat langere verhalen en de avonturen zijn een mooie voorbode voor een heerlijk zachte slaap.
HIER kun je deel een en HIER deel twee aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De restjes van de zon | boekwijzerDe restjes van de zon van Edward van de Vendel & Jet Parent (4+)
De hele zomer doen alsof er niks aan de hand is en dan zomaar wegblijven? De dieren achterlaten met al die somberheid? Vos Uil en Das vinden de zon maar een gladjakker. Een dikke vette… dinges! Tot Veldmuis oppert dat de zon vast ergens wat restjes van haar stralen voor hen heeft achtergelaten. Vol goede moed gaan ze op zoek. Maar als ze niks vinden, gaan de snorharen en dierenschouders steeds meer hangen…
In zijn prachtige vertelling (dit is een boek met lekker veel tekst) laat Edward van de Vendel de dieren het plezier en de vrolijkheid terug vinden op een plek waar ze het niet zochten. De zoektocht, de natuurpracht, de briljante vondst en de dieren worden door Jet Parent betoverend verdeeld. De restjes van de zon is (ook) een hoopvol boek in verdrietige tijden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De grote boze heks | boekwijzerDe grote boze heks van Hanna Kraan & Annemarie van Haeringen (5+)
‘Oeioeioei!’ deze klassieker staat vol met de fijnste verhalen over de beroemde, knorrende, toverende mopperkont op haar bezemsteel met haar kleine hartje. Het is telkens weer een spannend feest om te lezen hoe het zal aflopen voor de haas, de uil en de egel.
Één ding is duidelijk: zij en de boze heks kunnen uiteindelijk echt niet zonder elkaar! Net zoals de verhalen niet kunnen zonder de schitterende illustraties in kleur van Annemarie van Haeringen.
De avonturen van de boze heks zijn echte klassiekers en het is zo fijn dat deze bundel bestaat. Maar als je toch liever één verhaal zou willen dan is het prentenboek Kom je dansen, boze heks? een echte aanrader.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

O Pinokkio | boekwijzerO, Pinokkio van Imme Dros en Carll Cneut (6+)
Wauw, een verhaal dat al zo vaak verteld is, kan dus toch nog verrassen.
Wil je dat ervaren? Ga dan zeker de bewerking van het sprookje door Imme Dros en Carll Cneut bewonderen.
De korte Dros-zinnen lezen uitmuntend voor. De grappige stukken zijn in haar woorden om hardop bij te lachen, de spannende stukken om extra bij te sidderen en de stukken die niet in dit boek terechtkwamen (Dros: ‘… avonturen zijn vaak leuk en spannend. Maar avonturen kosten tijd. Veel tijd.) werden door Cneut alsnog schitterend verbeeld. Bijzonder, krachtig, fraai geïllustreerd en ook heel mooi om kinderen kennis te laten maken met langere verhalen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


ONDERBOUW

De Griezels | boekwijzerDe Griezels van Roald Dahl & Quentin Blake (6+)
Twee misselijke, miezerige, viezelige misbaksels, dát zijn Meneer en Mevrouw Griezel. Ze halen rotstreken met elkaar uit én ze maken het leven van de vogels en de vier apen in de tuin vreselijk zuur. De dieren hebben schoon genoeg van de lijmstreken en hatelijkheden van de Griezels. Ze zinnen op wraak!
Dit is en klassieker die ik elk kind gun (net als de andere boeken van Roald Dahl).
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Tijgers lezen | tijgerlezen boekwijzerTijgers lezen (6+)
Wie Boekwijzer al een tijdje volgt weet dat ik gek ben op de Tijgerlezen-boeken voor beginnende lezers. Stuk voor stuk meesterlijke verhalen die kinderen werkelijk gelukkig leren lezen. Het 36ste boek in deze fantastische serie voor beginnende lezers is een briljante bundel vol oude bekenden: Bob Popcorn, Don en Sjon, Skip, Sem Spuug, Rotkat en nog veel meer prachtige personages die kinderen van eerdere Tijgerlezen-boeken kunnen kennen (of na deze verhalen zeker zullen willen leren kennen) schitteren in twaalf steengoed geschreven avonturen.
Het is zo fijn dat een aantal van onze beste schrijvers, vertalers en illustratoren Tijgerlezen-boeken zijn gaan maken. Door kinderen met originele, mooie, spannende of grappige en niet te vergeten uitzonderlijk goed geschreven en geïllustreerde verhalen te leren lezen, beleven ze er zoveel meer plezier aan.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Ik, Octopus | boekwijzerIk, octopus van Magdalená Rutova (6+)
Weet jij hoeveel boeken er al door mensen over octopussen zijn geschreven? Meer dan een miljoen! En hoeveel boeken er over mensen door octopussen werden geschreven? Één! En dat boek heb je hier in handen!
Wat een briljant idee om de mensheid door de ogen van een van de intelligentste dieren op aarde te beschrijven. Octopus besluit haar onderwaterleven te verlaten om te gaan ontdekken wie toch die homo sapiens zijn waar ze in boeken over las en waar al die spullen op de zeebodem vandaan komen. Haar ontdekkingstocht naar wie wij zijn, is niet alleen een vloeiend geschreven, erg geestig, haast sprookjesachtig verhaal om in te verdwijnen, het staat ook vol met vleugjes wetenschap, prachtige observaties en beschouwingen die het overdenken waard zijn. Ik, Octopus is bovendien uitzonderlijk prachtig getekend.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Bijzondere beesten en doodgewone dieren | boekwijzerBijzondere beesten en doodgewone dieren van Bibi Dumon Tak & Fleur van der Weel (6+)
Dit een fantastisch boek waar dierenvrienden mateloos van zullen genieten. Bibi’s doodgewone dierenboek én Bibi’s bijzondere beestenboek werden gebundeld in dit mooi uitgegeven exemplaar. De miniatuurportretten zijn beeldschoon en loeigrappig, met allerlei verrassende feitjes. Het ene deel laat zien dat alledaagse dieren lang niet zo doodgewoon zijn als ze lijken, het andere vertelt even beeldend en meeslepend over bijzondere beesten. Bibi Dumon Tak wordt niet voor niets de koningin van de Nederlandse non-fictie genoemd. Als zij vertelt, hangen kinderen aan haar lippen. Het is meesterlijk. De illustraties van Fleur van der Weel zijn van dezelfde pracht als de beschrijvingen van de diertjes.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De woelige wereld van de worm | boekwijzerDe wonderlijke wereld van de worm van Noe & Raquel Martín (6+)
Meer dan 200 pagina’s over wormen, is dat niet saai? ZEER ZEKER NIET. Dit is zo’n boek dat me er instant aan herinnert waarom ik mijn werk mij zo gelukkig maakt. Ik vind het werkelijk he-le-maal fantastisch. En ik beloof je dat jij je na het verslinden van dit prachtwerk net als ik afvraagt waarom je je af niet eerder in de woelige wormenwereld verdiepte. De Italiaanse uitgeverij, tevens kunstgalerij schrijft op haar site: ‘Our work is made out of curiosity and discovery, levity and fun.’ Deze visie is in het werk van Noemi Vola versmolten. De pakkende, geestige observaties zijn heerlijk cynisch van toon en de vele filosofische vragen prikkelen de geest. Dat alles wordt omringd en verbeeld door hyperoriginele, beeldschone tekeningen. Wat een traktatie!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Maksie | boekwijzerMaksie van Mathilde Stein & Jan Jutte (7+)
Na het briljante Pluk en Pluis – de weg naar terug en Vuurtorenbeer is dit opnieuw een parel voor beginnende lezers van Mathilde Stein. Dit keer is het Maksie het hondje dat het podium rockt. Hij woont bij meneer Koos in de dierenwinkel. Die snapt hem precies en toch zou Maksie zo graag een eigen baas willen. Een stoere, zoals agent Ben van zijn lievelingsprogramma op televisie. Als er alleen oma’s met muffe tassen voor hem langskomen, besluit hij zelf op zoek te gaan naar zijn droombaas.
Stein schreef een spectaculair, prachtig rond avontuur dat barst van leven en vertelplezier. De cartooneske tekeningen van Jan Jutte zijn even dynamisch en kleurrijk als het verhaal. Fantastisch om zelf te lezen en even heerlijk om voor te lezen. Wat een lievelingsboek weer!
HIER
kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes | boekwijzerDe kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld (7+)
Schotveld knipoogt naar klassieke sprookje en beroemde kinderboeken, maar neemt je toch vooral mee naar haar eigen, unieke sprookjeswereld. De zaken die haar bezighouden vlecht ze charmant en met veel humor de verhalen in. Zo waren er eens twee koningen, fietst een dappere ridster voorbij, trouwt een prinses met een prinses en is er een piekermannetje dat piekers vangt van kinderen met volle hoofden…
Vijftien illustratoren verrijkten de bundel met prachtige tekeningen. Hun totaal verschillende stijlen komen – net als de verhalen – wonderwel samen. De tweede bundel is ook geweldig: Het kattenmannetje en andere sprookjes
HIER
kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

 

Blitz! Een groot ruimtefeest | boekwijzerBlitz! – Een groot ruimtefeest van Rian Visser & Lars Deltrap (8+)
Samen lezen was nog nooit zo leuk! Wij waren al fan van de leesboeken over Blitz, het groene ruimtemannetje dat samen met zijn vogeltje Priet voorbij de maan op bol Nul woont (er verschenen al acht boeken in deze prettige serie voor beginnende lezers die ik ook van harte aanbeveel). Maar Een groot ruimtefeest is wel heel bijzonder! Waarom? Nou, het is een theaterlezen-boek. De teksten in het boek zijn verdeeld over de verschillende personages en elk hoofdstuk wordt scenisch ingeleid, waarbij je meteen weet of je een stukje verhaal gaat lezen, een mop of een versje. Het leesplezier is zo voelbaar als je een verhaal op deze manier samen leest. Echt te gek! In dit verhaal reizen Blitz en Priet naar de aarde omdat ze een ruimtefeest willen geven met hun vrienden Rob en Moes.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda | BoekwijzerVandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (8+)
Ik beloof je: dit is een boek met de leukste spreekbeurten die je ooit gehoord hebt: spreekbeurten van dieren over andere dieren, compleet met onderbrekingen, vragen, tips en tops. Niks menselijks is de dieren vreemd. De heremietkreeft is zo zenuwachtig dat ze amper iets uit weet te brengen, de sneeuwpanter zo zelfverzekerd dat ze genoodzaakt is alleen maar over zichzelf te praten… Zelden las ik een boek dat zo hyperorigineel is en zo goed in elkaar zit. Haast ongemerkt verwerf je een schat aan informatie en meer dan eens vallen de verhalen van de dieren vernuftig samen. De gesprekken in de klas om – en vooral ook dwars door – de spreekbeurten heen zijn bovendien hilarisch. Met haar vele prachtige illustraties toont Annemarie van Haeringen nog maar eens dat zij en Bibi Dumon Tak een meesterlijk duo vormen. Dit boek is een groots cadeau.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De toch niet zo eenzame tocht van Torre | boekwijzerDe toch niet zo eenzame tocht van Torre van Annekarijn Overduin & Sophie Pluim (8+)
Het leven van Torre staat op zijn kop als hij de zomervakantie bij zijn zonderlinge oom Fons door moet brengen. Die woont in een krakkemikkige, maar sprookjesachtig gezellige berghut. Dat er geen mobiel, stroom of wifi is, blijkt geen probleem. En al mist Torre zijn familie, de vele verhalen van zijn oom en het ondeugende babygeitje dat hij mag verzorgen maken veel goed. Maar verdwalen Torre en Natsnuit op een dag. En dat is het begin van een wervelend, fantasierijk, betoverend avontuur waarin Torre een aardmannetjesvolk van de berglor Walgor moet verlossen. De toch niet zo eenzame tocht van Torre is niet alleen een sprankelend verhaal, het boek is ook nog eens schitterend opgemaakt, met magisch mooie, kleuren, patronen en tekeningen van Sophie Pluim. Dit is een boek dat je voor geen goud wil missen!
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De laatste beer | boekwijzerDe laatste beer van Hannah Gold & Levi Pinfold (8+)
Sommige kinderen zouden het idee om een verlaten eiland met een ijsbeer te delen eng vinden, maar zo zit April niet in elkaar. Het komt niet eens in haar op om bang te zijn. Ze voelt juist precies het tegenovergestelde: een glimmende glinstering van opwinding. Dit was de vrije wereld waar haar moeder altijd over vertelde, en nu woonde ze daar middenin. April woont voor een onderzoek van haar vader zes maanden op het verlaten Bereneiland in het poolgebied. Het eiland heet zo omdat het er lang geleden vol beren zat, maar dat zou nu al lang niet meer het geval zijn. Haar vader gaat zo op in zijn werk, dat April even goed in haar eentje op het eiland had kunnen zijn. Tijdens haar verkenningstochten gaat ze op in het eigen, geheimzinnige ritme en de pracht van het eiland. Op een dag hoort ze een diep en schrapend geluid van een dier in nood: Bevroren tijd. Lucht die scherp en stil aanvoelt. Zelfs de zee hield zijn adem in. En zo ontmoet het allermooiste wezen dat ze ooit heeft gezien. Mooi, en angstaanjagend. De pure, brute kracht. Een ijsbeer en het beest is gewond.
De laatste beer is een onvergetelijk avontuur met schitterende illustraties over een magische vriendschap.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst, deel twee – Op zoek naar beer – is al even schitterend.


BOVENBOUW

Wonder van R.J. Palacio (vertaling: Esther Ottens) (9+)
‘Zullen we er niet een gewoonte van maken… om in het leven altijd ons best te doen om een beetje vriendelijker te zijn dan nodig is?’ Een prachtige oproep uit een prachtig boek. Het verhaal speelt zich af rondom het eerste schooljaar van de tienjarige Auggie. Auggie heeft een ernstige gezichtsafwijking (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’).
Het boek is veel meer dan een uiteenzetting van de moeilijk- en fijnheden waar Auggie mee te maken krijgt. Het is bovenal een oproep tot vriendelijkheid en empathie.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Ronnie de roerdomp en het geheim van het moeras | boekwijzerRonnie de roerdomp en het geheim van het moeras van Arjan Dwarshuis & Marieke ten Berge (9+)
Suus weet veel over de natuur. Later wil ze ornitholoog worden: iemand die onderzoek doet naar vogels. Als ze op een ijskoude winterdag door het ijs zakt, wordt ze geholpen door een vogel: Ronnie. Ze sluit vriendschap met deze pratende roerdomp dat is het begin van een bijzonder avontuur met prachtige sprankjes magie.
Vogelaar Arjan Dwarshuis – jullie kennen hem misschien wel van de te gekke Vogelspotcast – schreef een stralend boek waarvan ik echt hoop dat heel veel kinderen het gaan lezen. Ronnie de roerdomp en het geheim van het moerasvogelaar is niet alleen een geweldig, meeslepend verhaal, het is ook een buitengewoon leuke en bijzondere manier om heel veel over de wereld van(trek)vogels te weten te komen.
De vele prachtige illustraties van Marieke ten Berge zorgen dat het boek er ook nog eens beeldschoon uitziet (alleen het omslag al!). Wat een aanrader. Deel twee komt er ook al aan.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Lampje | boekwijzerLampje van Annet Schaap (9+)

 

HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De zeven sleutels | boekwijzerDe zeven sleutels van Tom Rijpert (9+)
De boeken over de zeven sleutels zijn zeker een van de spannendste die ik de laatste tijd las. In dit eerste boek over de zeven sleutels maak je kennis met de hoofdrolspelers van dit magisch mooie avontuur. Tom Rijpert creëert een fantastische wereld waar je al na een paar zinnen in verdwenen bent. Waar zijn al die wonderlijke mensen en een dier naar op weg, waarom werden zij geselecteerd, wat is hun missie en wat is het verhaal van de mysterieuze zeven sleutels? Aan het einde van Het pad van de roverkoning zijn de reizigers gestrand bij de derde poort in het rijk van de roverkoning en kun je niet wachten om te beginnen met dit tweede boek dat minstens even goed en misschien zelfs nog beter is. Hulde!
HIER kun je het eerste boek bewaren in je tiplijst en HIER het tweede deel.

De jongen die van de wereld hield | boekwijzerDe jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp & Mark Janssen (10+)
Tjibbe Veldkamp schreef met deze magische vondst (wederom) een absoluut meesterwerk.
Wat een geluk dat ik er ben! dacht Adem. 

Adem is een mogelijk kind, ontstaan toen zijn vader en moeder elkaar voor het eerst kusten. Liefde op het eerste gezicht… Ze hoeven hem alleen nog maar te maken, dan zal hij echt leven, een echt mens worden. Maar het gaat mis. Zijn vader schrijft een briefje, zijn moeder verliest het. Weet waarschijnlijk niet eens dat hij het geschreven heeft. Ze dreigen door te gaan met hun leven, zonder elkaar. En dat zou betekenen dat Adem geen leven krijgt. Barkov, de waker over al die kindjes (lichtjes) die geboren kunnen worden, weet dat het beter is beter om Adem niet te helpen. Van helpen komt ellende, zo zeker als een anker zakt. Toch geeft hij hem een kans. Hij moet zijn ouders bij elkaar brengen, daarvoor heeft hij zolang een zandloper loopt. En met die opdracht blaast Barkov hem tot leven.
Het is onmogelijk om dit boek weg te leggen. Het is zo filmisch beschreven dat je je haast niet voor kunt stellen dat je nog aan het lezen bent. Wat een beeldschoon, schitterend geschreven, liefdevol boek. De ontroerende, zachte illustraties in zwart-wit zijn van Mark Janssen.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Kermiskind | boekwijzerKermiskind van Jacques Vriens (10+)
Lievelingsschrijver Jacques Vriens schreef opnieuw een schitterend boek dat even geweldig om voor te lezen als om zelf te lezen.
In dit verhaal wekt hij de wereld van 1920 tot leven. Daar reist Rosa met haar familie door het land om met haar familie theater te spelen op kermissen. Ze speelt al vanaf dat ze een kleuter was, maar als ze eerlijk is, zit het theaterleven niet in haar bloed. Ze zou eigenlijk veel liever op een andere plek op de kermis werken. Nee, dan Teunis – haar zeventienjarige goede vriend, die het heerlijk vindt om toneel te spelen en er ook waanzinnig in is. Als de treiterige oom van Rosa de leiding over de groep overneemt omdat de vader van Rosa een ongeluk krijgt, gaat er een andere wind waaien. Teunis en Rosa moeten er alles aan doen om hem te stoppen.
Kermiskind is een geweldig boek dat schitterend toont hoe belangrijk het is om de durf te hebben om jezelf te laten zien.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De Verboden Duinen | boekwijzerDe verboden duinen van Marjolein Visser & Sophie Pluim (10+)
Een bijzondere, nieuwe persoon in je leven betekent een nieuwe kans, denkt Mila. En misschien wel een vriendschap.
In dit buitengewoon mooi geschreven, spannende en gevoelige verhaal komen de verteller en de elfjarige Mila zelf om en om aan het woord.
Die vorm werkt fantastisch, want door het in sprankelende taal geschreven logboek van Mila kruip je in haar hoofd. Je leest hoe zij een briljant plan bedenkt om vrienden met Eline te worden. Dat lijkt haar veel fijner dan gedoe met ouders of school: Haar vader is vertrokken, haar moeder werkt keihard en kan de eindjes maar net aaneen knopen. Daardoor moet Mila vaak mee werken in het hotel en is er geen geld over voor leuke dingen.  Tussen Mila en Eline ontstaat een hartroerende vriendschap. Maar wel een waar de ouders van Eline het niet mee eens zijn.
De verboden duinen is werkelijk een prachtig verhaal waarin kansenongelijkheid een plek krijgt en dat toont hoe een bijzondere vriendschap alles kan veranderen. Dit mag je niet missen!
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De spin en de sleutel | boekwijzerDe spin en de sleutel van Anna Woltz (10+)
Anna Woltz slaagt er weer in om een moet-in-één-keer-uit-verhaal te schrijven. Twee onvergetelijke karakters komen om en om aan het woord: Atlas en Elena.
Door een noodgeval moet Elena naar het (voor haar) einde van de wereld. Daar ontmoet ze haar neef Atlas die weggelopen lijkt te zijn uit de vorige eeuw.
Hun eerste ontmoeting is even hilarisch als ongemakkelijk. Elena ratelt maar door over haar creepy stiefoom en neven met rare namen. Ze heeft geen idee dat Atlas een van hen is.
Het markeert de toon van dit even heerlijke als indringende boek.
Met vaart én diepgang stort Woltz je in de levens van deze tieners. Je ontdekt wat hun problemen (Elena heeft het liever over uitdagingen) zijn en hoe ze elkaars redder worden.
De spin en de sleutel geeft een scherpe inkijk in het leven van een jonge influencer (als je op zoek gaat naar hartjes, moet je ook tegen haat kunnen), in een worsteling met long covid en toont hoe je hoofd met je op de loop gaat als je geen ruimte kunt geven aan je verdriet.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Mot en de metaalvissers | BoekwijzerMot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom & Sophie Pluim  (10+)
Mot en de metaalvissers is het állerfijnste verhaal dat ik dit jaar las en voorlas. Het is een betoverend goed boek, nu al een klassieker!
Op een dag vindt Mot tijdens het metaalvissen een oude, kleine, geheimzinnige duikboot in het kanaal. Dat is het begin van een enorm avontuur. De boot blijkt de sleutel te zijn om de stad te redden van de machtige miljonair Arkon Bolwerd. De stad en de oude, roestige werf – de mooiste, fijnste plek ter wereld – waar Mot zoveel nieuwe vrienden heeft gemaakt. Dit spannende, wervelende, hyperoriginele verhaal zit vol cliffhangers, emotie en onverwachte wendingen, maar niets gebeurt zomaar. Alles klopt en heeft een functie. Dat maakt het ook een fantastisch boek om te herlezen. De beeldschone illustraties zijn van Sophie Pluim.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Manie Schaafijs | boekwijzerManie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen & Hedy Tjin (11+)
Wat een meesterlijk verteld en verbeeld, uniek verhaal is Manie Schaafijs.
Zindzi Zevenbergen en Hedy Tjin nemen ons mee in het levensverhaal van de overgrootvader van Tjin: Francisco die op jonge leeftijd vlucht van het eiland Madeira op zoek naar een beter bestaan. Hij reist van Brazilië naar Suriname, naar Trinidad en weer terug. En wij lezers reizen met hem mee. We voelen waar hij mee worstelt, zien hoe hij zijn grote liefde vindt en kinderen krijgt en ontdekken ook hoe hij schaafijs met een smaakje bedenkt en gaat verkopen.
De flitsende, schitterende tekeningen van Hedy Tjin en spannende opmaak brengen een dynamiek in het verhaal die zowel heel erg geestig als verdiepend is. Zo luisteren en kijken de familieleden van de illustratrice mee en voeren ze met om de randen van de bladzijden kijkende gezichten in spraakwolkjes voortdurend gesprekken met elkaar over het verhaal. In felroze wordt veelvuldig en helder uitleg gegeven over plaatsen of achtergronden of termen. Manie Schaafijs is een familiegeschiedenis, geschiedenisboek, historische roman en kunstwerk in één. Hulde!
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Vandaag komen we niet meer thuis | boekwijzerVandaag komen we niet meer thuis van Enne Koens & Maartje Kuiper
Aan zijn blik zie ik dat er iets kantelt. Het valt, tuimelt, en ik weet al dat het zo meteen de grond zal raken en in duizend stukjes uiteen zal spatten. Dan zal ik iets begrijpen wat ik nu nog niet snap.

Op een dag wordt Mirza door haar vader opgehaald van school en zonder uitleg in hun auto gezet. Pas als haar vader bij een grenscontrole hun paspoorten laat zien en in zijn moedertaal praat, begrijpt Mirza waar ze naartoe onderweg zijn: naar het thuis van haar vader. Het land waar hij ooit uit wegvluchtte en waar hij nu noodgedwongen naar terugvlucht: Als je één keer kunt vluchten, kun je het ook een tweede keer.
In dit schitterend vertelde verhaal lees je hoeveel moed, verdriet en kracht het kost om te aarden in een land dat niet het jouwe is. Hoe volhardend je moet kijken en luisteren en proberen om volwaardig mee te doen. En hoe moeilijk dat is.
Dit boek zou elk kind (en elke volwassene) moeten (mogen!) lezen. Ik vind het werkelijk schitterend. De gevoelige beelden zijn van Maartje Kuiper.

HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.


MIDDELBARE SCHOOL

de waarschijnlijkheid van alles | boekwijzerDe waarschijnlijkheid van alles van Sarah Everett (vertaling: Esther Ottens) (11+)
Kemi Carter is gek op wetenschap en vooral op kansberekeningen omdat je daarmee de toekomst kunt voorspellen. Je kunt er immers mee berekenen hoe waarschijnlijk het is dat iets wel of niet zal gebeuren. Haar leven staat op zijn kop als ze hoort dat er een kans is van 84,7% dat asteroïde AMPLUS-68 binnen vier dagen inslaat op aarde. Kemi wil iets doen om het voor haar familie makkelijker te maken. Ze besluit een tijdcapsule te maken, waarin de spullen van waarde van haar familie bewaard worden.
Dit is een prachtig boek over onwerkelijke pijn, over gevoelens waar je met je verstand niet bij kunt. En ook over de strijd om een rechtvaardigere wereld. Over lawaai maken tegen onrecht. Dat dat kan door actievoeren en ook door jezelf te zijn, zonder je te schamen. Door te zeggen: Ik ben er en ik tel mee.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De macht van Algas | boekwijzerDe macht van Algas van Marco Kunst (11+)
Lutijn, Bries, Naomi en Wikke leven op het eiland Walcheren; het laatste Zeeuwse stukje land dat niet door de Noordzee verzwolgen is. Als er op een nacht een enorme storm uitbreekt, breekt de dijk door en is het de dag erna alsof hun mooie, fijne eiland niet meer bestaat. Een grauw moeras strekt zich uit. Het gat in de dijk is zo groot dat het onbegonnen werk lijkt om het te repareren. Maar dan duiken er luchtschepen van het machtige bedrijf Algas op die in nog geen tien minuten tijd de boel herstellen. Iedereen is blij, maar is Algas wel te vertrouwen? Zijn het geen haaien onder het zand?
In dit sterk geschreven en opgebouwde toekomstverhaal wordt de spanning schitterend opgevoerd. Een pageturner van jewelste!
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De laatste verhalenverteller | boekwijzerDe laatste verhalenverteller van Donna Barba Huguera (vertaling: Adiëlle Westercappel) (11+)
Ik beloof je: dit is een boek waar kinderen niet meer mee kunnen stoppen, dat de hele dag in hun hoofd zit en nog dagen nazindert. Het werd niet voor niets het beste boek van het jaar in de VS. Petra is het geweldige hoofdpersonage. Ze moet met haar broertje en ouders alles achterlaten omdat de aarde vernietigd zal worden door een komeet. Ook haar lieve Mexicaanse oma van wie ze de kunst van het verhalen vertellen leerde. Samen met een groep wetenschappers en hun kinderen zal ze naar de nieuw ontdekte planeet Sagan reizen.
Maar omdat die op vierhonderd jaar reizen ligt, wordt Petra in slaap gebracht worden om pas wakker te worden als ze er zijn. Als ze ontwaakt is niks meer wat het lijkt en zal ze alles op alles moeten zetten om de aarde en de mensheid levend te houden. Loeispannend, steengoed en waanzinnig knap bedacht.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen | BoekwijzerEen kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld & Djenné Fila (11+)
Hij is nu bijna een meter hoger dan we dachten en daarmee 8848,86 meter hoog, aldus de laatste berichten uit Nepal en China. Het gaat over de Mount Everest. Plek van verbeelding, ontdekking en uitvindingen.
Dit is boek brengt het fascinerende, indrukwekkend complete verhaal van de berg die de hoogste is van allemaal. De compacte teksten zijn bijzonder prettig om te lezen, maar dit boek valt toch vooral op door de imposante illustraties van Lisa Feng. Zij heeft de kracht van de berg en alles wat daaromheen zweeft en leeft schitterend vastgelegd.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

 

De levens van Lanya | boekwijzerDe levens van Lanya van Mirjam Oldenhave (12+)
Mijn ouders zijn geen slechte mensen, helemáál niet! Je moet goed begrijpen dat in onze cultuur de eer van de familie veel belangrijker is dan het geluk van één dochter. In de levens van Lanya vertelt Mirjam Oldenhave genuanceerd en invoelend het aangrijpende verhaal van haar Nederlands-Koerdische pleegdochter Lanya, die als kind met haar ouders van Irak naar Nederland moet vluchten. In de zeven jaar dat haar ouders in een azc wachten op een verblijfsvergunning, woont Lanya bij een pleeggezin. Als het gezin wordt herenigd, is de cultuuromslag enorm. Wat in Nederland een overtreding van huisregels is, kan voor haar familie de grootst mogelijke zonde zijn. Als Lanya haar ouders weer trots ook haar wil maken, moet ze in Irak met haar neef trouwen. Maar hoe kan ze haar eigen toekomstdroom wegblazen en vergeten?
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Zonder titel | boekwijzerZonder titel van Erna Sassen (13+)
Alles gaat fout.
Die klootzak van een Sergio pakte mijn schetsboek af.
Het was gelukkig niet het boekje met naakten, ik ben wel zo slim om dat thuis te laten.
In dit buitengewone boek vertellen Erna Sassen en Martijn van der Linderen om beurten het indringende verhaal van Joshua. Zij in woord, hij in beeld.  Joshua is boos en verdrietig. Zijn beste vriendin Zivan reageert niet op zijn berichten. Zivan en Joshua kennen elkaar al vanaf de kleuterschool, maar nog niet lang geleden besloot haar vader dat de familie terug moest  naar hun geboorteland Irak. Nu is Zivan weer in Nederland, omdat haar tante borstkanker heeft. In zijn berichten aan haar en in zijn tekeningen probeert Joshua te doorgronden wat er aan de hand is. Hij moet zich bovendien staande weten te houden op het vmbo tussen stoere gasten die liever kickboksen dan tekenen.
Erna Sassen duikt vol in het hoofd van haar machtig mooie hoofdpersoon en de fantastische karakters om hem heen en beschrijft vol humor (ik heb heel vaak hardop gelachen) en rake oneliners hoe ze met elkaar om (leren) gaan.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst en lees daarna ook zeker het briljante vervolg voor: Neem nooit een beste vriend

The hate u give | boekwijzerThe hate u give van Angie Thomas (vertaling: Jasper Mutsaers) (13+)
Starr is enige getuige als haar goede vriend Khalil op een avond op brute wijze door een politieman wordt vermoord. ‘Dapper zijn betekent niet dat je niet bang bent, het betekent dat je doorzet, ook al ben je bang.’ zegt haar moeder. Ze zet door. Ze ontdekt dat ze haar afkomst niet kan veranderen en ook niet wat ze heeft meegemaakt. Ze besluit te getuigen tegen de politieagent, maar zal de waarheid gruwelijk genoeg zijn om de dood van haar vriend als misdaad te beschouwen?
Dit is een boek een hele diepe buiging voor te maken. Heftig, schokkend, steengoed.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

67 seconden | boekwijzer67 seconden van Jason Reynolds (vertaling: Maria Postema) (13+)
Jason Reynolds is een van de allerbeste schrijvers die ik ken voor jongeren.
Zevenenzestig seconden. Zeven verdiepingen. Eén wapen.
Will staat 67 seconden in de lift naar beneden, met in zijn broekband een pistool. Zijn broer Shawn is vermoord, en Will weet wat er van hem verwacht wordt. Niet snitchen. Niet huilen. Wraak.
Op elke verdieping stapt iemand in en laat Will nadenken over zijn missie. Hoe zal hij zijn als hij beneden aankomt?
Reynolds is een schrijver om fan van te worden. Ik weet zeker dat jongeren alles van hem willen lezen als ze eenmaal aan zijn werk begonnen zijn.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst en bekijk ook eens de schitterende graphic novel van het boek.

Ik geef je de zon | boekwijzerIk geef je de zon van Jandy Nelson (vertaling: Aimée Warmerdam) (14+)
Tot hun dertiende zijn de tweeling Noah en Jude zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Om en om vertellen ze je hun verhaal, maar wat ze niet weten, is dat het boek en hun wereld pas weer compleet zullen zijn als die verhalen samenkomen. Het gaat over de ingewikkeldheid van relaties, over het niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, over verdriet, vergeving en oprechte liefde.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.


LUISTERBOEKEN

Ik heb net een heel mooie lijst met luisterboeken voor alle leeftijden en daarbij ook een link gevoegd om 30 dagen gratis via Storytel te luisteren.


OVER LEZEN

Zo maak je een lezer is een boek dat ik iedereen van harte aanbeveel om te gaan lezen.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!