Boekwijzer tipte in maart

Je kunt deze (voor)leesboeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


Boer Boris en de eieren | boekwijzerBoer Boris en de eiren van Ted van Lieshout & Philip Hopman (2+)
De kippen hebben wel héél kleurrijke eieren gelegd. Help, zijn de kippen soms ziek? Welnee: het is Pasen!
De kippen hebben extra hun best gedaan om vrolijke, gekleurde eieren te leggen. Boris laadt ze op de trekker om ze te verstoppen door het hele land en de kippen gaan gezellig mee. Maar na een bijna-botsing met de paashaas zijn alle eitjes stuk. Van schrik leggen de kippen opnieuw een ei, maar niet zo mooi gekleurd helaas. Er moet gauw iets gebeuren – hoe komen ze aan kleuren?
HIER
kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Kijk dan toch! | boekwijzerKijk dan toch! van Elvis Peeters & Sebastiaan van Doninck (3+)
‘Er gaat hier iets gebeuren,’ zegt de slak tegen de pad.
Nou, dat wil de pad ook wel meemaken.
Terwijl hij afwacht ziet hij mieren aan het werk, musjes die bekvechten om een besje en nog veel meer. Maar steeds als hij aan de slak vraagt of het de gebeurtenis is waar ze op wachten, antwoordt slak dat hij stil moet zijn en moet kijken.
In prachtige zorgvuldig gekozen, klinkende zinnen vertelt Elvis Peeters een beeldschoon verhaal over wat er op te merken is als je goed kijkt. De ode aan de natuur is door Sebastiaan van Doninck in magische beelden gevangen. De kleuren en het spel met licht zijn adembenemend.
Kijk dan toch! is een beeldschoon prentenboek met een erg grappig slot.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het grote kippenboek | boekwijzerHet grote kippenboek van Evelien de Vlieger en Jan Hamstra (7+)
In dit waan-zinnig-te-gekke-bizar-mooie-interessante pronkboek kom je alles, maar dan ook alles te weten over de kip.
Dat grootse, kleine, wonderlijke dier dat de mens al eeuwenlang gezelschap houdt.
In uitnodigende, sprekende teksten lees je dat de dino’s kippenvoorouders waren, over hun bijzondere lijf, veren, taal, botjes en kroost.
En zo pik je werkelijk oneindig veel kippenweetjes mee.  Het grote kippenboek verdient een ereplek in elke kamer en klas.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Een slijmzoen voor je oma | boekwijzerEen slijmzoen voor je oma van Matthijs Meeuwen & Paco Vink (7+)
Dit boek is zo zó leuk, dit mag je gewoon niet missen. Het is ongelooflijk wat een waanzinnige zeedieren er leven in de oceaan. Wat dacht je van de samengedrukte zeeslang, de kerstboorworm, de koekjessnijder of de slijmprik? Had jij er al eens van gehoord? Dat dacht ik al…
Matthijs Meeuwsen brengt zijn fascinatie voor de tofste zeedieren die niemand kent meer dan aanstekelijk over. Je hangt aan zijn lippen en kan niet stoppen met (voor)lezen. De portretten zijn flitsend geschreven, soms in de vorm van een geestig interview of transcriptie, in de kaders is steeds nog een buitengewoon verdiepend weetje te lezen en de vele verbeeldingen van de zeedieren van Paco Vink zijn krachtig prachtig.
Of je nu leest over de pistoolgarnaal, die wandelende eenmansknokploeg en schrik van elk rif, over de koekjessnijder die zelfs de witte haai om zijn moeder laat roepen, of de misschien wel de onsterfelijke kwal Turri die zijn leven als hij ziek, gewond of uitgehongerd is een stukje terugspoelt, het is allemaal even ongelooflijk, spannend en opwindend. Ik hoop echt dat jullie dit boek allemaal gaan lezen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Gepikt | boekwijzerGepikt van M.G. Leonard (vertaling Maria Postema) (9+)
Jippie! Het derde boek over Twitch is verschenen. Ik ben groot fan van het werk van M.G. Leonard. In haar boeken vallen verhaallijnen duizelingwekkend knap ineen en is veel te leren over vriendschap, vriendelijkheid en de wonderen van de natuur. Haar onvergetelijke helden maken avonturen mee die je elk kind gunt.
Twitch kreeg zijn bijnaam omdat hij een zenuwtrekje (een twitch) heeft waarbij hij met zijn ogen knippert. Hij vindt het niet erg, want zijn opa heeft hem geleerd dat een twitcher, een vogelspotter is, net als hij. In het eerste deel wordt Twitch van het ene raadsel in het andere geslingerd als hij wil achterhalen hoe het zit met een ontsnapte, gewapende overvaller. Die lijkt zich te verstoppen Avesbos waar Twitch een geheime schuilplaats heeft. In Gespot – het tweede, even zinderende avontuur – richten Twitch en zijn vriend Jack zich op een duister complot. En in dit derde, krachtige verhaal gaan de vrienden achter meedogenloze dieven van slechtvalkeieren aan. Twitch bedenkt een geniale lokoperatie, maar wordt ook vals beschuldigd.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Een vriendin met vuisten | boekwijzerEen vriendin met vuisten van Mirjam Oldenhave & Charlotte Dematons (9+)
Mathilde Stein schreef opnieuw een buitengewoon goed boek voor beginnende lezers. Grote letters, korte hoofdstukken, herkenbare emoties, krachtige woorden, talige zinnen en dat alles in een echt boek, met een echt verhaal. schreef ik een tijdje geleden over haar weergaloze Pluk en Pluis en die woorden gaan zeker ook op voor Vuurtorenbeer. Deze hartveroverend leuke vrolijkerd heeft een heerlijk leven op zijn kleine vuurtoreneiland. Tót hij in de kranten leest over de belevenissen van Avonturenbeer. Opeens lijkt zijn leven maar saai en somber. Maar dan steekt er een gigantische storm op en redt Vuurtorenbeer een drenkeling. En laat dat nou net Avonturenbeer zijn…
Dit boek biedt niet alleen een zinderend, leuk, lief en grappig verhaal, het laat ook innemend zien hoe fijn het voelt om te zijn wie je bent. De vele levendige tekeningen van Piet Grobler zijn schitterend en emotievol. Wat een traktatie voor jonge lezers.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De Hoe overleef ik-boeken… van Francine Oomen (10 +)
Hoe overleef ik mijn ouders (en zij mij)? Hoe overleef ik de brugklas? Hoe overleef ik mijn vriendje (en hij mij)? Hoe overleef ik een gebroken hart? Hoe overleef ik met/zonder jou of vrienden of liefde…Ach, benoem een gevoel dat past bij opgroeiende kinderen en Francine Oomen schreef er wel een sprankelend ‘Hoe overleef ik…-boek’ over.
Alle vijftien verrukkelijke boeken zijn nog niet zo lang geleden in een tintelfrisse nieuwe uitgave verschenen (met de vertrouwde tekeningen van Annet Schaap). Ik hoop dat de ongelooflijk grappige en zo hard helpende verhalen heel veel nieuwe lezers zullen vinden.
En… Oomen schreef óók een nieuw boek. Een boek voor al die lezers van toen (voor jou dus!). ‘Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?’ is het deel uit de serie voor volwassenen. Ik heb het met zoveel herkenning gelezen. Echt een aanrader.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

De laatste verhalenverteller | boekwijzerDe laatste verhalenverteller van Donna Barba Higuera (vertaling: Adiëlle Westercappel) (11/12+)
Ik beloof je: dit is een boek om te verslinden, dat de hele dag in je hoofd zit en nog dagen nazindert. Ultieme sciencefiction en jeugdliteratuur.
Het is 2061. Een komeet zal de aarde vernietigen. Petra, haar ouders en broertje zijn onderdeel van een select gezelschap dat de aarde in gigantische ruimteschepen mag verlaten. Petra moet alles achterlaten, ook haar lieve oma van wie ze de kunst van het verhalen vertellen leerde. Het tot de verbeelding sprekende plan is dat ze de meer dan driehonderd jaar dat het schip erover doet om planeet Sagan te bereiken in een kunstmatige slaap doorbrengt, maar bij Petra gaat dat niet meteen goed (en dat is adembenemend spannend). En ook als ze in het jaar 2432 ontwaakt, lijkt het systeem waar ze op was aangesloten bij haar anders te werken.
Gelukkig maar, want waar Petra wakker wordt, is niks meer wat het was en zal ze haar verhalende gave nodig hebben om de aarde en de mensheid levend te houden.
Spanning, ontroering, ontzetting, bewondering… de emoties slaan je bij het lezen van dit boek (prettig) om de oren. De laatste verhalenverteller  werd niet voor niets het beste boek van het jaar in de VS.
Wat een loeispannend, knap bedacht, steengoed geschreven én vertaald boek!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BOEKENPOSTS EN THEMA-REELS VÓL BOEKENTIPS

Er kwamen ook drie bijzondere thema-reels online met kinderboekentips voor alle leeftijden:

Een reel met BOEKEN VOOR KINDEREN DIE SPELLING LASTIG VINDEN

Een reel met prachtige BOEKEN VOOR KINDEREN DIE NIET WILLEN SLAPEN

Een reel met prachtige LENTEKRIEBELS-BOEKEN

Een post met de gewledige SHORTLIST VOOR DE BOON LITERATUUR PRIJS (in deze link vind je de hele lijst)

Een post met de prachtige GENOMINEERDEN VOOR DE WOUTERTJE PIETERSE PRIJS (in deze link vind je de hele lijst)

 


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!