Overzicht Zilveren Griffels en Penselen 2024

De Zilveren Griffels, Penselen zijn bekendgemaakt.Hieronder vinden jullie een overzicht van alle fraaie boeken die in de prijzen vielen. De bekendmaking van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel zal een dag voor de Kinderboekenweek plaatsvinden.


ZILVEREN GRIFFELS 


CATEGORIE TOT 6 JAAR


De restjes van de zon | boekwijzerTitel: De restjes van de zon
Auteur:
Edward van de Vendel

Illustrator: Jet Parent
Uitgeverij:
Querido Kinderboeken

De hele zomer doen alsof er niks aan de hand is en dan zomaar wegblijven? De dieren achterlaten met al die somberheid? Vos Uil en Das vinden de zon maar een gladjakker. Een dikke vette… dinges! Tot Veldmuis oppert dat de zon vast ergens wat restjes van haar stralen voor hen heeft achtergelaten. Vol goede moed gaan ze op zoek. Maar als ze niks vinden, gaan de snorharen en dierenschouders steeds meer hangen…
In zijn prachtige vertelling (dit is een boek met lekker veel tekst) laat Edward van de Vendel de dieren het plezier en de vrolijkheid terug vinden op een plek waar ze het niet zochten. De zoektocht, de natuurpracht, de briljante vondst en de dieren worden door Jet Parent betoverend verdeeld. De restjes van de zon is (ook) een hoopvol boek in verdrietige tijden.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


CATEGORIE 6 TOT 9 JAAR

vuurtorenbeer | boekwijzerTitel: Vuurtorenbeer
Auteur: Mathilde Stein
Illustrator: Piet Grobler
Uitgeverij: Lemniscaat
Mathilde Stein schreef opnieuw een buitengewoon goed boek voor beginnende lezers. Grote letters, korte hoofdstukken, herkenbare emoties, krachtige woorden, talige zinnen en dat alles in een echt boek, met een echt verhaal. schreef ik een tijdje geleden over haar weergaloze Pluk en Pluis en die woorden gaan zeker ook op voor Vuurtorenbeer. Deze hartveroverend leuke vrolijkerd heeft een heerlijk leven op zijn kleine vuurtoreneiland. Tót hij in de kranten leest over de belevenissen van Avonturenbeer. Opeens lijkt zijn leven maar saai en somber. Maar dan steekt er een gigantische storm op en redt Vuurtorenbeer een drenkeling. En laat dat nou net Avonturenbeer zijn…
Dit boek biedt niet alleen een zinderend, leuk, lief en grappig verhaal, het laat ook innemend zien hoe fijn het voelt om te zijn wie je bent. De vele levendige tekeningen van Piet Grobler zijn schitterend en emotievol. Wat een traktatie voor jonge lezers.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


CATEGORIE 9 TOT 12 JAAR


de jongen die van de wereld hield | boekwijzerTitel: De jongen die van de wereld hield

Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
Tjibbe Veldkamp schreef met deze magische vondst (wederom) een absoluut meesterwerk.
Wat een geluk dat ik er ben! dacht Adem. 

Adem is een mogelijk kind, ontstaan toen zijn vader en moeder elkaar voor het eerst kusten. Liefde op het eerste gezicht… Ze hoeven hem alleen nog maar te maken, dan zal hij echt leven, een echt mens worden. Maar het gaat mis. Zijn vader schrijft een briefje, zijn moeder verliest het. Weet waarschijnlijk niet eens dat hij het geschreven heeft. Ze dreigen door te gaan met hun leven, zonder elkaar. En dat zou betekenen dat Adem geen leven krijgt. Barkov, de waker over al die kindjes (lichtjes) die geboren kunnen worden, weet dat het beter is beter om Adem niet te helpen. Van helpen komt ellende, zo zeker als een anker zakt. Toch geeft hij hem een kans. Hij moet zijn ouders bij elkaar brengen, daarvoor heeft hij zolang een zandloper loopt. En met die opdracht blaast Barkov hem tot leven.
Het is onmogelijk om dit boek weg te leggen. Het is zo filmisch beschreven dat je je haast niet voor kunt stellen dat je nog aan het lezen bent. Wat een beeldschoon, schitterend geschreven, liefdevol boek. De ontroerende, zachte illustraties in zwart-wit zijn van Mark Janssen.
Lees HIER de hele bespreking en je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse | boekwijzerTitel: Zebedeus en het ganzenbord van Wisse
Auteur: Koos Meinderts
Illustrator: Annette Fienieg
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
Je kunt niet winnen, maar ook niet verliezen. Je kunt alleen maar spelen.
Aan het woord in dit door Koos Meinderts meesterlijk vertelde verhaal is Zebedeus. Een innemende beer vol twijfels. Op een dag ontvangt hij een ganzenbord van een zekere Wisse. Hij besluit de dobbelsteen te gooien. Niet veel later loopt hij de deur uit, op weg naar waar het lot hem brengt. Zijn avontuur voert hem langs plekken die je op het door Annette Fienieg schitterend geschilderde, uitvouwbare ganzenbord aan het begin van het boek ziet. Of hij nu in de put raakt, in de gevangenis terechtkomt, in de Zevende Hemel, of in een ondoordringbaar woud van metershoge doornstruiken, overal ontmoet hij wonderlijke personages die hem vertragen of juist verder helpen op zijn reis. De wijze waarop Meinderts de observaties en gevoelens van Zebedeus op zijn weg naar wie-weet-waar beschrijft, is om te janken zo mooi. Zoals wanneer hij zich als een personage uit een boek voelt, vol nieuwsgierigheid naar hoe hij afloopt. Of op een dag niet langer gekweld wordt door heimwee of vertewee. Of als hij zich bedenkt dat je iemand als je echt van diegene houdt, soms moet laten gaan.
De beeldschone schilderijen van Annette Fienieg zijn uitzonderlijk doorvoelt. Ik ben weg van haar landschappen en kleurgebruik. Zo zacht en spannend tegelijk. Ze tonen de weidse wereld met Zebedeus daarin, precies zoals hij zich op dat moment voelt. Haar tekeningen vertellen soms meer dan woorden kunnen: Zebedeus zittend op zijn stoel, voetjes een beetje scheef naar binnen…
Kunst is kippenvel en tranen, vertrouwt een van de prachtpersonages Zebedeus op een moment toe en dit boek is ware kunst.
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.

Het kleine heelal | boekwijzerTitel: Het kleine heelal
Auteur: Annejan Mieras
Uitgeverij: Lemniscaat
Een bos, een bospad in de nacht, een hut en een bordje ‘verboden toegang voor onbevoegden’… Het omslag van dit nieuwe meesterwerk van Annejan Mieras belooft al veel goeds.
Op school zeg ik dingen die ik alleen maar wil denken, hier thuis denk ik alleen maar dingen die ik wil zeggen. En dan niet zeg.’ Raaf, wordt een week geschorst van school. Van de juf moet ze in een schrift opschrijven wat er beter kan. Maar wat kan er eigenlijk níét beter in haar leven op dit moment?
Vanwege een zogenaamde lekkage zijn Raaf en haar moeder halsoverkop naar een camping verkast. Haar vader is vertraagd omdat hij problemen heeft met zijn sleepwagen. Raaf gelooft het maar half. ‘Maar zolang je niks weet, is alles nog mogelijk.’ Wil ze de waarheid wel weten als die kan betekenen dat thuis niet meer met zijn drieën kan zijn?
Op de camping ontmoet Raaf Nicolaas, een jongen die een eigen verdriet met zich meedraagt. In hun gedeelde kwetsbaarheid en hun gesprekken in en rondom de spannende boomhut in Het Kosmosbos schuilt schitterende symboliek. Het kleine heelal is een meeslepend avontuur. Het laat wonderschoon zien dat iedereen een eigen geschiedenis en geheimen met zich meedraagt, dat de loop van een leven ook zo afhankelijk is van omstandigheden en de mate waarin je toegang hebt tot geluk. En ook dat het best heel moeilijk is om het roer recht te houden als de stromingen sterk zijn.
Schitterend, wat mij betreft het beste werk van Mieras tot nu toe. Zo’n boek dat zich bij verschijnen al een klassieker mag noemen.
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


CATEGORIE 12 TOT 15 JAAR


De spin en de sleutel | boekwijzerTitel: De spin en de sleutel

Auteur: Anna Woltz
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
Anna Woltz slaagt er weer in om een moet-in-één-keer-uit-verhaal te schrijven. Twee onvergetelijke karakters komen om en om aan het woord: Atlas en Elena.
Door een noodgeval moet Elena naar het (voor haar) einde van de wereld. Daar ontmoet ze haar neef Atlas die weggelopen lijkt te zijn uit de vorige eeuw.
Hun eerste ontmoeting is even hilarisch als ongemakkelijk. Elena ratelt maar door over haar creepy stiefoom en neven met rare namen. Ze heeft geen idee dat Atlas een van hen is.
Het markeert de toon van dit even heerlijke als indringende boek.
Met vaart én diepgang stort Woltz je in de levens van deze tieners. Je ontdekt wat hun problemen (Elena heeft het liever over uitdagingen) zijn en hoe ze elkaars redder worden.
De spin en de sleutel geeft een scherpe inkijk in het leven van een jonge influencer (als je op zoek gaat naar hartjes, moet je ook tegen haat kunnen), in een worsteling met long covid en toont hoe je hoofd met je op de loop gaat als je geen ruimte kunt geven aan je verdriet.
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.

Pardalita | boekwijzerTitel: Pardalita
Auteur en illustrator: Joana Estrela
Vertaling: Finne Anthonissen
Uitgeverij:
Querido Glow 

Wat als ik het ben?
Raquel woont in Portugal, haar ouders zijn gescheiden, haar fijne, beste vrienden heten Luísa en Fred. Als Pardalita bij haar op school komt verandert alles. ‘She’s like a Rainbow.’ Raquel wil alleen nog maar bij haar in de buurt zijn, maar zich ook niet opdringen. Wat betekenen al deze  gevoelens? In deze krachtig vormgegeven graphic novel wisselen stripachtige pagina’s, teksten, heden en verleden elkaar af. Het is een feest om in het hoofd van Raquel te kruipen, haar (idealistische) moeder, vrienden en natuurlijk vooral haar gevoelens voor Pardalita te leren kennen. De tekeningen zijn verfijnd en passen prachtig bij de toon van Raquel en de prikkelende vaak filosofische gedachten die de personages hebben. Zoals wanneer Raquel zich afvraagt of het tegenovergestelde van de waarheid een leugen is? Of dat er nog iets tussenin, verborgen tussen de twee bestaat.
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


CATEGORIE INFORMATIEF


Een slijmzoen voor je oma | boekwijzerTitel: Een slijmzoen voor je oma
Auteur: Matthijs Meeuwsen
Illustrator: Paco Vink
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
Dit boek is zo zó leuk, dit mag je gewoon niet missen. Het is ongelooflijk wat een waanzinnige zeedieren er leven in de oceaan. Wat dacht je van de samengedrukte zeeslang, de kerstboomworm, de koekjessnijder of de slijmprik? Had jij daar al eens van gehoord? Dat dacht ik al…
Matthijs Meeuwsen brengt zijn fascinatie voor de tofste zeedieren die niemand kent meer dan aanstekelijk over. Je hangt aan zijn lippen en kan niet stoppen met (voor)lezen. De portretten zijn flitsend geschreven, soms in de vorm van een geestig interview of transcriptie, in de kaders is steeds nog een buitengewoon verdiepend weetje te lezen en de vele verbeeldingen van de zeedieren van Paco Vink zijn krachtig prachtig.
Of je nu leest over de pistoolgarnaal, die wandelende eenmansknokploeg en schrik van elk rif, over de koekjessnijder die zelfs de witte haai om zijn moeder laat roepen, of de misschien wel de onsterfelijke kwal Turri die zijn leven als hij ziek, gewond of uitgehongerd is een stukje terugspoelt, het is allemaal even ongelooflijk, spannend en opwindend. Ik hoop echt dat jullie dit boek allemaal gaan lezen!
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.

Manie Schaafijs | boekwijzerTitel:Manie Schaafijs
Auteur:
Zindzi Zevenbergen
Illustrator:
Hedy Tjin
Uitgeverij:
De Harmonie

Wat een meesterlijk verteld en verbeeld, uniek verhaal is Manie Schaafijs.
Zindzi Zevenbergen en Hedy Tjin nemen ons mee in het levensverhaal van de overgrootvader van Tjin: Francisco die op jonge leeftijd vlucht van het eiland Madeira op zoek naar een beter bestaan. Hij reist van Brazilië naar Suriname, naar Trinidad en weer terug. En wij lezers reizen met hem mee. We voelen waar hij mee worstelt, zien hoe hij zijn grote liefde vindt en kinderen krijgt en ontdekken ook hoe hij schaafijs met een smaakje bedenkt en gaat verkopen.
De flitsende, schitterende tekeningen van Hedy Tjin en spannende opmaak brengen een dynamiek in het verhaal die zowel heel erg geestig als verdiepend is. Zo luisteren en kijken de familieleden van de illustratrice mee en voeren ze met om de randen van de bladzijden kijkende gezichten in spraakwolkjes voortdurend gesprekken met elkaar over het verhaal. In felroze wordt veelvuldig en helder uitleg gegeven over plaatsen of achtergronden of termen. Manie Schaafijs is een familiegeschiedenis, geschiedenisboek, historische roman en kunstwerk in één. Hulde!
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Paddenstoel & co | boekwijzerTitel: Paddenstoel & co 
Auteur:
Geert Jan Roebers
Illustrator:
Wendy Panders 
Uitgeverij:
Gottmer Kinderboeken

Net als in zijn eerdere fantastische boeken spoort Geert-Jan Roebers (hij noemt zichzelf ‘de bladluis’) kinderen van het voorwoord tot en met het nawoord aan om zich te verwonderen over en verdiepen in de natuur. In dit heerlijke boek gaat het over paddestoelen. Denk je dat die gewoon zijn? Vergeet het maar. Je ontdekt hoe ze eruit zien, hoe ze heten, maar ook spectaculaire feiten, giftige soorten, schimmelige onderwerelden en wat schimmels eigenlijk zijn. Een ongelooflijk spannend, origineel boek dat kinderen ook aanspoort om zelf aan de slag te gaan. Achter in het boek lees je bijvoorbeeld hoe je een sporentprent kan maken of hoe je paddestoelen zelf kunt kweken. En het boek sluit af met een ultieme Welke schimmel ben jij?-test. De vrolijke tekeningen van Wendy Panders verhelderen het verhaal bijzonder fraai. 
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.


CATEGORIE POËZIE

Gelukkig en blij | boekwijzerTitel: Gelukkig en blij
Auteur:
Edward van de Vendel
Illustrator:
Martijn van der Linden
Uitgeverij: 
Querido Kinderboeken

Maar wat nou als iedereen voortaan het gegil negeerde,
de stilte eerde
en de verdere rest
van zijn jonkies leerde?
In Gelukkig en blij’deelt Edward van de Vendel zijn verwonderde blik op het grote en kleine, zijn net iets anders kijken, zijn hoopvolle humor, liefde voor dieren, voor afstand en dichtbij, zijn aandacht voor gevoel, hoe je om elkaar heen, van elkaar af of met elkaar mee kan bewegen, zijn respect voor de keerzijde en het niet-weten.
In misschien wel mijn lievelingsgedicht ontvouwt de dichter dat we alles ook altijd anders mogen bekijken, beleven en verdragen. Een zachte, herkenbare, geruststellende en wezenlijke gedachte die óók precies dat omvat wat alle gedichten in deze bundel ons laten zien. Gelukkig en blij dat we de wereld ook op die manier mogen benaderen.
De betoverende cadans zit ook in het subtiele spel tussen de tekst en de adembenemend schone schilderijen van Martijn van der Linden. Hoe meer je ziet, hoe meer je je realiseert dat in dit boek het één haast niet zonder het ander kan bestaan.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

Nog lang geen later | boekwijzerTitel: Nog lang geen later
Auteur:
Kees Spiering
Illustrator:
Jeska Verstegen
Uitgeverij:
Luitingh Sijthoff

Edward van de Vendel verwoordt het prachtig in het voorwoord van deze fenomenale dichtbundel: Wie de gedichten van Kees Spiering leest, begrijpt opeens hoe je tegelijkertijd nu en ooit kunt leven (… en) dat poëzie een hemel kan zijn. Spiering dicht in Nog lang geen later een wereld bijeen. Steeds opnieuw verwondert hij door iets, soms heel dichtbij, met zijn kundige, talige, tovenaarspen te beschrijven. Het gaat over een eerste liefde, een boekenkast als tijdmachine, Greta Turnberg, liever met z’n allen weg dan in je eentje nog zijn en nog zoveel meer. De gedichten zijn zoals Spiering de kloof een in hoofd woorden geeft: Tussen waar ik ben en wil zijn. Tussen daar en hier, nu en ooit. 
De magisch mooie, spannende schilderingen van Jeska Verstegen passen beeldschoon bij het gevoel van de bundel: ze vertellen een verhaal en laten evenveel te raden over.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


ZILVEREN PENSELEN

CATEGORIE PRENTENBOEKEN

Titel: 151 boeken
Auteur:
Pim Lammers
Illustrator:
Hedy Tjin 
Uitgeverij: Querido Kinderboeken

Rosa heeft geteld: 151 boeken in de boekenkast op school. 151, en niet één over haar. Dan krijgt ze een briljant idee…
In mooie, rake zinnen vertelt Pim Lammers in dit beeldschone prentenboek het ontroerende, belangrijke verhaal van een krachtig, inventief meisje dat met humor toont hoe de wereld in boeken eruit moet zien.
Want boeken herbergen niet alleen avonturen, ideeën, kunst, schoonheid en tovertaal. Het moeten ook plekken zijn waarin je jezelf kunt herkennen of een ander kunt leren kennen. Waarin je jezelf kunt vinden of anderen kunt ontmoeten en leren begrijpen.
De sfeervolle, karakteristieke tekeningen verbeelden het verhaal schitterend.Het omslag zou ik zo aan de muur willen hangen. Dat er in het boek ook ruimte is voor tekeningen van kinderen is niet alleen inventief, maar ook zeker prikkelend. Zij tekenen Superman in een paarse jurk en Super Mario in een rolstoel. Hoe zou jouw kind of klas zijn of haar held het liefst zien?
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.

De tuin van mijn Baba | boekwijzer

Titel: De tuin van mijn Baba 
Auteur:
Jordan Scott
Illustrator:
Sydney Smith
Uitgeverij: Querido Kinderboeken

Dat er wonderschoons ontstaat als Jordan Scott en Sydney Smith samenwerken, weet ik sinds hun ontroerend mooie Ik praat als een rivier.
De tuin van mijn Baba is evenzo persoonlijk én universeel als dat meesterwerk. Dit keer verwerkte Scott zijn hartroerende band met zijn grootmoeder en de lessen die hij van haar leerde in een verhaal.
Hij toont teder dat iemands geschiedenis bepalend is en hoe lessen mee- en doorgegeven kunnen worden, ook als iemand er niet meer is.
De emotievolle schilderijen van Smith zijn van een adembenemende pracht. Zijn spel met licht is ongeëvenaard. En hij laat meesterlijk zien dat je elkaar ook zonder taal kunt verstaan.
Het nawoord geeft het boek nog meer diepte. Daarin is te lezen dat de grootmoeder van Smith en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen ernstig leed werd aangedaan. De tuin van mijn Baba is een ontroerend lief prentenboek dat niet alleen heel bijzonder is om voor te lezen aan jonge kinderen, maar ook van waarde is om met oudere kinderen over de geschiedenis van je familie te praten.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


CATEGORIE GEÏLLUSTREERDE KINDERBOEKEN

water is voor vissen | boekwijzerTitel: Water is voor vissen
Auteur & Illustrator:
Puck Koper
Uitgeverij:
Gottmer Kinderboeken

‘Volgens mij denk jij dat je heel veel over mij weet. Nou, daar klopt echt helemaal niks van!’
Aan het woord is kabouter Kik. Hij leidt je in dit magisch mooie boek door een dag van zijn leven. En zo ontdek je dus echt álles wat er te weten is over kabouters. Hoe ze eruit zien, waar ze wonen, wat ze aan hebben, waar en hoe ze naar school gaan, wie hun huisbeesten zijn (insecten natuurlijk), wat ze eten en ga zo maar door. Het kabouterboek wekt de wereld van Kik met een betoverende verbeeldingskracht tot leven. Er is geen enkele concessie gedaan, elk minuscuul detail (en dat zijn er duizelingwekkend veel) heeft liefde en aandacht gekregen. Of je nu het huis, de kamer of de school van Kik binnenstapt, overal zijn weer nieuwe kleine verhaaltjes en uitnodigingen te vinden. Zo kun je Kiks lievelingsspullen die op de ene pagina staan, op de andere pagina in zijn kamertje terugvinden. Of zie je hoe je zelf een kaboutermust of kaboutermuziekinstrument kunt knutselen. Kun je gniffelen om het heerlijk cynische commentaar van de snuitkever, die bovendien steeds kind nummer 9 kwijt is en is het niet minder dan hilarisch dat de kever die op de ene bladzijde de poepluier schoon eet verderop van een bordje mee snoept.
Loes Riphagen heeft haar liefde voor schatten, verzamelen, natuur en kabouters in dit prachtige boek vereeuwigd. Het is haar meest veelzijdige en beste werk tot nu toe (en haar andere boeken waren ook al zo vreselijk fijn en mooi).
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.


CATEGORIE INFORMATIEVE BOEKEN

Paddenstoel & co | boekwijzerTitel: Paddenstoel & co 
Auteur:
Geert Jan Roebers
Illustrator:
Wendy Panders 
Uitgeverij:
Gottmer Kinderboeken

Net als in zijn eerdere fantastische boeken spoort Geert-Jan Roebers (hij noemt zichzelf ‘de bladluis’) kinderen van het voorwoord tot en met het nawoord aan om zich te verwonderen over en verdiepen in de natuur. In dit heerlijke boek gaat het over paddestoelen. Denk je dat die gewoon zijn? Vergeet het maar. Je ontdekt hoe ze eruit zien, hoe ze heten, maar ook spectaculaire feiten, giftige soorten, schimmelige onderwerelden en wat schimmels eigenlijk zijn. Een ongelooflijk spannend, origineel boek dat kinderen ook aanspoort om zelf aan de slag te gaan. Achter in het boek lees je bijvoorbeeld hoe je een sporentprent kan maken of hoe je paddestoelen zelf kunt kweken. En het boek sluit af met een ultieme Welke schimmel ben jij?-test. De vrolijke tekeningen van Wendy Panders verhelderen het verhaal bijzonder fraai. 
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Mensendieren | boekwijzerTitel:  Mensendieren
Illustrator:
Yoko Heiligers
Uitgeverij:
Loopvis

Kun jij bedenken wat de woorden ‘truc – troost – bedreiging’ gemeen hebben?
Lastig hè? Ik zal je helpen. Ze gaan allemaal over een beer.
In het schitterend uitgegeven, uitdagende boek ‘Mensendieren’ onderzoekt Yoko Heiligers in vijfentwintig tekeningen de fascinerende relatie die mensen en dieren hebben.
Elke illustratie toont een dier dat is opgedeeld in verschillende segmenten. Eronder lees je een aantal woorden. In het geval van ‘truc – troost – bedreiging’ wordt de beer in de tekening verbeeld als circusdier, knuffel en roofdier.
De verbanden zijn speels, uitdagend en inventief. Zoals die bij de gans waar de tekening je van vlucht, naar hoeder, naar spel, naar verhaal begeleidt. Of die van de rat die de complexiteit van de relatie zo beeldend blootlegt door het beest te tonen als personage in de legende van de rattenvanger van Hamelen, maar ook als experiment en daarna weer als schuilplaats en maatje.
De zachte, diepe kleuren en het wat dikkere, gebroken witte, duurzame papier geven de spreads de uitstraling van vintage schoolplaten. Ze zijn zo mooi dat uitgeverij Loopvis er geheel terecht beeldschone textielposters maakte. Die van de bij hebben wij al opgehangen.
Mensendieren geeft je veel te overdenken, te bespreken én toont hoe beeldschoon al die dieren zijn.
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.

Het Kabouterboek | boekwijzerTitel: Het kabouterboek
Illustrator:
Loes Riphagen 
Uitgeverij:
Gottmer Kinderboeken

‘Volgens mij denk jij dat je heel veel over mij weet. Nou, daar klopt echt helemaal niks van!’
Aan het woord is kabouter Kik. Hij leidt je in dit magisch mooie boek door een dag van zijn leven. En zo ontdek je dus echt álles wat er te weten is over kabouters. Hoe ze eruit zien, waar ze wonen, wat ze aan hebben, waar en hoe ze naar school gaan, wie hun huisbeesten zijn (insecten natuurlijk), wat ze eten en ga zo maar door. Het kabouterboek wekt de wereld van Kik met een betoverende verbeeldingskracht tot leven. Er is geen enkele concessie gedaan, elk minuscuul detail (en dat zijn er duizelingwekkend veel) heeft liefde en aandacht gekregen. Of je nu het huis, de kamer of de school van Kik binnenstapt, overal zijn weer nieuwe kleine verhaaltjes en uitnodigingen te vinden. Zo kun je Kiks lievelingsspullen die op de ene pagina staan, op de andere pagina in zijn kamertje terugvinden. Of zie je hoe je zelf een kaboutermust of kaboutermuziekinstrument kunt knutselen. Kun je gniffelen om het heerlijk cynische commentaar van de snuitkever, die bovendien steeds kind nummer 9 kwijt is en is het niet minder dan hilarisch dat de kever die op de ene bladzijde de poepluier schoon eet verderop van een bordje mee snoept.
Loes Riphagen heeft haar liefde voor schatten, verzamelen, natuur en kabouters in dit prachtige boek vereeuwigd. Het is haar meest veelzijdige en beste werk tot nu toe (en haar andere boeken waren ook al zo vreselijk fijn en mooi).
HIER kun je het boek bewaren in je tiplijst.


CATEGORIE GEÏLLUSTREERDE JEUGDBOEKEN

Het touw en de waarheid | boekwijzerTitel: Het touw en de waarheid
Auteur: Marco Kunst
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Lemniscaat
Het touw en de waarheid vertelt het wonderschone verhaal van Ylan en Kira.
Ylan woont zolang hij zich kan herinneren bij de monniken van Scriba. Elders woont Kyra moederziel alleen op een eiland.
Op een dag varen zij beiden uit op zoek naar hun waarheid en verleden. Ze hebben elkaar nodig om deuren die jarenlang gesloten waren te openen: De kleuren van Kyra’s wereld brengen Ylan vergeten herinneringen, de woorden van Ylans wereld schudden in Kyra honderden andere woorden wakker.
In deze schitterende, gelaagde vertelling komen de kinderen om beurten aan het woord. De betoverende woorden van taalkunstenaar Marco Kunst worden afgewisseld met illustraties van Jeska Verstegen; hypnotiserende, adembenemend mooie beelden waarin je opgaat zodra je oog erop rust.
Zoals kleuren in elkaar overgaan als er water op valt, zo zijn de woorden en beelden in deze magische vertelling versmolten. Samen vertellen zij het hele verhaal.
Een meesterwerk!
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.

Pardalita | boekwijzerTitel: Pardalita
Auteur en illustrator: Joana Estrela
Vertaling: Finne Anthonissen
Uitgeverij:
Querido Glow Finne Anthonissen
Wat als ik het ben?
Raquel woont in Portugal, haar ouders zijn gescheiden, haar fijne, beste vrienden heten Luísa en Fred. Als Pardalita bij haar op school komt verandert alles. ‘She’s like a Rainbow.’ Raquel wil alleen nog maar bij haar in de buurt zijn, maar zich ook niet opdringen. Wat betekenen al deze  gevoelens? In deze krachtig vormgegeven graphic novel wisselen stripachtige pagina’s, teksten, heden en verleden elkaar af. Het is een feest om in het hoofd van Raquel te kruipen, haar (idealistische) moeder, vrienden en natuurlijk vooral haar gevoelens voor Pardalita te leren kennen. De tekeningen zijn verfijnd en passen prachtig bij de toon van Raquel en de prikkelende vaak filosofische gedachten die de personages hebben. Zoals wanneer Raquel zich afvraagt of het tegenovergestelde van de waarheid een leugen is? Of dat er nog iets tussenin, verborgen tussen de twee bestaat.
Je kunt het boek HIER bestellen of bewaren in je tiplijst.


Hier kunnen jullie de juryrapporten van de Griffeljury en de Penseeljury 2021 lezen.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!